Pinpas
Algemeen
Vrienden
Spelers & clubs
Youtubes
Clubexpert


  • Donderdag, 6 juni 2013
  • Pinpas
  • 82 punten
  • Lid
  • Geen ban
  • 239
  • 29 jaar (15-7-1991)
Persoonlijke berichten
15 januari 2015 om 18:55
#1

Ik moet via deze weg reageren omdat het in het topic niet meer ging.
Ik heb genoeg wedstrijden gezien maar ik studeer ook. Ik weet dat omgevingsinvloeden de grootste factor is bij het opbloeien van een speler, iedereen spreekt maar over talent voor alles wat voor de normale mens onmogelijk lijkt terwijl dat maar heel licht bepalend is. Vroeger was voetbal veel minder mainstream daarbij, werden talenten minder snel ontdekt en waren er gewoonweg minder goede ontwikkelde voetballers, er was veel minder bekend over verschillende technieken over de wereld, voeding, manieren van trainen etc etc etc.
In die tijd van Cruyff Pele en Maradonna zag je ook maar bar weinig echte goede verdedigers alla Sergio Ramos, Thiago Silva of Kompany. Tegenwoordig is verdedigen ook een kunst geworden en heb je nu veel serieuzere verdedigers dan in de jaren 60 waar je verdediger werd gezet als je er niets van kon.

Daarbij is het nogal arbitrair gekozen van je om te zeggen dat atleet zijn niet bij het voetbal hoort.
Alle aspecten van een atleet zijn ook gewoon voetbalkwaliteiten of heb je ooit een prof gezien zonder snelheid of kracht? Dus het is gewoon zwak om te zeggen dat Ronaldo's kwaliteiten niets met voetbal te maken hebben want dat doe je nu eigenlijk. Ronaldo is de meest complete voetballer allertijden en voetbal is een evoluerende sport, dus over 10 jaar is er waarschijnlijk iemand die nog beter is. Dat zijn de wetten van onder andere erfelijkheid en vooruitgang. Daarbij zegje dat als Cruyff niet bestond de wereld er anders uitzag. Wat een complete onzin, het is geen Einstein. Hij verzint bepaalde concepten in een spel waar de grenzen al bepaald zijn en heel oppervlakkig ook. Cruyff was gewoon de eerste in zijn soort en dat maakt hem speciaal, niet meer niet minder.

16 januari 2015 om 00:42
#2

Het punt is:
Jouw definitie van talent is asymmetrisch. Wat Messi doet vindt je talent en wat Ronaldo doet niet. Dus wat Messi doet, dribbels, passing en andere prachtige acties plaats jij onder de noemer talent.
Wat Ronaldo doet qua, fysiek (dit natuurlijk naast zijn superieure koptechniek, schot, balbehandeling , etc) hang je op aan goed trainen en verder minder talent.

Dit is natuurlijk complete onzin. Vele mensen zoals jij hangen elke voetballende eigenschap waarvan de oorzaak niet cosmetisch zichtbaar is onder de noemer talent.
Het is alsof mensen denken dat Messi het allemaal van god heeft gekregen, de hele week niet traint en zondag de sterren van de hemel speelt in een vol Camp Nou dit tegenover Ronaldo die wordt omschreven als een matige voetballer die zonder zijn doorzettingsvermogen nu waarschijnlijk bij Braga had gespeeld.

Echter is aangetoond dat je talent met een korreltje zout moet nemen. Oogkleur kan je zeggen dat het milieu stabiel omdat deze altijd tot uiting komt. Lengte is alweer wat milieu labieler omdat je potentiële lengte afhangt van omgevingsfactoren als voeding etc. Intelligentie is nog milieu-labieler dan lengte!
Wat ik hiermee wil zeggen is dat er amper zoiets bestaat als talent om te kunnen voetballen, daarvoor is de sport nog veel te kort in het menselijke ras. (slechts een paar generaties).
Natuurlijk bestaat er wel zoiets dat je meer aanleg hebt om een goede sporter te worden of niet.
Maar al die tijd dat Ronaldo meer met fysiek bezig is als kracht, snelheid etc. is Messi bezig met zijn techniek verfijnen en kiest Messi er bewust voor om juist in het krachthonk te zitten juist om zijn wendbaarheid te behouden.
Echter zijn de kwaliteiten van Messi ook het product van jaren en jaren training.
Beide spelers beginnen met vrijwel evenveel 'talent' alleen kiezen beide voor een andere speelstijl, daarom is het onterecht dat Ronaldo als de mindere voetballer wordt gezien omdat hij blijkbaar optimaal kan renderen naar zijn mening als hij die eigenschappen heeft die hij nu heeft. Dat deze eigenschappen toevallig gemeenschappelijk zijn met die van een atleet is geen toeval omdat voetbal en atletiek ook veel delen.

Reageer

Je bent niet ingelogd en kunt daarom niet reageren.

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren