Sari_Kanarya
Algemeen
Vrienden (16)
Spelers & clubs
Youtubes
Clubexpert


  • Maandag, 23 april 2012
  • Sari_Kanarya
  • 0 punten
  • Lid
  • Definitieve ban
  • 387
  • 30 jaar (19-7-1991)
  • 16
Persoonlijke berichten
26 april 2012 om 00:41
#1

Selam,

Ik zag dat jij je ook afvroeg hoe het zat met de staatsschulden waar alles kidz het laatst over had. Ik heb alles hier op een rijtje gezegd. Over alles wat hij zei. Het is echt enorm lang, maar ik hoop dat je er wat aan hebt. Mocht je vragen hebben, dan hoor ik het graag! Dit is de letterlijke kopie:

''bedankt, voor je reactie. Ik was even gaan kijken wat betreft de schulden, vandaar dat ik niet meteen terug antwoordde.
Ter verduidelijking. Ik dacht misschien geloof je me niet als ik Turkse bronnen er bij pak. Dus ik heb alleen maar het CIA Factbook erbij gepakt. Op bijvoorbeeld Wikipedia stonden zelfs nog betere cijfers, dan wat ik hieronder beschrijf.
Aangezien ik denk dat je geen melding krijgt, zal ik je ook nog Pm'en. Bereid je voor op een lap tekst:

Je reactie was ten minste inhoudelijk goed, in plaats van je eerste artikel waarin je onzin uitte omtrent de rechtszaken (ergenekon, Balyoz etc.). Deze zaken lopen namelijk nog en om al te kunnen oordelen dat de AKP ze met eigenzinnige redenen de gevangenis heeft gegooid, is onzinnig.

Ik merk wel dat deze mensen onwijs slim zijn en veel macht hebben, aan alles wat ze doen. Alles wordt tegen de AKP gebruikt. Natuurlijk bevalt de AKP meerdere groepen niet, o.a. landen als Israël en Amerika die proberen de Islamisering van Turkije tegen te gaan.
Dan verliezen ze namelijk een bondgenoot in een moeilijk gebied. Een erg belangrijke bondgenoot.

Buiten dit om heeft Ergenekon niet veel met buitenaf te maken, maar is het de trend die Atatürk heeft ingezet. Het gaat mij nu niet om of Atatürk slecht of goed was, hij heeft veel maatregelen getroffen om de Islam te verdrijven. Hij was succesvol, maar er zijn verschillende periodes in de Turkse geschiedenis geweest waarin werd verzet tegen deze regels. Onder andere onder het bewind van Turgut Özal en Erbakan.
Nu is er weer zo'n periode waarin wordt getracht, Turkije weer met de Islam te verzoenen. Dit betekent niet dat men probeert om alle inwoners te dwingen tot de islam, maar de democratisering wordt hersteld. Want, je kunt veel zeggen, maar in Turkije mochten er tot voor kort geen hoofddoeken op in scholen of openbare gebouwen. Dat is geen democratie, dat is iemand dwingen van zijn geloofsovertuiging af te zien.
Net als alle problemen die de jeugd heeft op de Islamitische scholen. En zo zijn er nog wel meer problemen. Dit zijn allemaal preventieve maatregelen, om te voorkomen dat er hooggeleerde moslims aan de macht komen. Alleen is er geen rekening gehouden met onder andere de Feytullah Gülenciler.

De AKP heeft ook veel andere verrichtingen. Ik zou je eens aanraden aan je ouders te vragen, hoe pak hem weg Istanbul er 10/20 jaar geleden uit zag. Istanbul is nu volop in de bloei en weet je waar dat komt? Juist, door de Akp. Zij hebben heel de infrastructuur van de stad, de schoonheid, de gebouwen, de technologie, de riolering, de verlichting, de criminaliteit, de werkgelegenheid kortweg alles wat belangrijk is voor een metropool, verbeterd. Daarom is Istanbul nu zo in trek en daarom gaat het zo goed met Istanbul. Dit kun je allemaal ook zelf op internet vinden.

Op dezelfde wijze is het hele land in de bouw. Kijk alleen al naar de grote infrastructurele aanleggen in Turkije. Overal worden wegen zoals in Europa en komen er tunnels om gevaarlijke kustwegen te vermijden (ik heb zelf in de plaats waar ik woon, de langste tunnel van Turkije zitten sinds korte tijd. Hiervoor moesten mensen een uur langs een slingerende weg aan de rand van de zee rijden op een afgrond. Nu rijd men door een moderne tunnel). Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van de dingen die de AKP goed doet.

Zo zijn de inkomsten van het land gestegen. Het BBP en de BBP per persoon is gestegen. Sinds 2002 tot aan 2010 is de groei van het BBP (één van de belangrijkste indicatoren van het welvaart in het land) gestegen met 54,7%. Dat is dus het dubbele inkomen, van wat we eerst hadden en die cijfers, gaan normaliter heel langzaam omhoog. Turkije is hiermee het snelst groeiende land ter wereld (na China) en heeft sinds 2002, maar één maal een krimping van het BBP gehad. Dat terwijl er een recessie heerste over de hele wereld.
Het bedraagt nu 1,026 biljoen (en daarmee staat Turkije op de 17e plaats van de wereld). Dat geeft al aan hoe sterk onze economie is. Ter vergelijking Dan heb ik nog niet eens de cijfers gepakt vanaf 2002. Dit betekent dat men koopkrachtiger is.

De inflatie is ersntig gedaald. Een van de bekendste zaken waar de AKP voor heeft gezorgd. Van 70,4% in 2002 naar 7,8% in 2011. Een daling van 88,9% procent dus. Dus het is 9 maal zo klein geworden.

Turkije is buiten economisch opzicht ook erg gestegen qua aanzien in het midden oosten. Alle contacten met de buren zijn hersteld en landen zien Turkije weer als de grote broer. Moet je maar eens kijken naar de volkeren van Palestina, Egypte, Syrië, Libanon etc. Zij kijken letterlijk op tegen Turkije, de AKP en Recep Tayip Erdogan. Is er een protest of iets groots, dan zul je vaak Turkse vlaggen en posters met Recep Tayip Erdogan terug zien.
Ook voor Amerika en Israël zijn we belangrijker geworden. Omdat we zoveel invloed hebben in het midden-oosten en op de kaukasus, willen ze ons als vriend behouden. Turkije heeft dus echt een machtspositie verworven en dat valt terug te zien aan de houding van onder andere Obama tegenover Recep Tayip Erdogan. Is er een G20 top, dan verdwijnt hij niet naast hem. Dit is meerdere malen vast gelegd.

Maar ook hier blijft het niet bij. Turkije heeft hele grote stappen gezet wat betreft terrorisme bestrijding en democratie. De mensen in het zuid-oosten hebben hun vrijheid te danken aan het beleid van deze regering. Tot een 10 jaar geleden mochten de Koerden hun eigen taal niet eens spreken, nu hebben ze een eigen televisie zender, gesponsord door Turkije. Maar begrijp me niet verkeerd, ik heb het niet over de mensen in de bergen, die strijden tegen ons.
Want het gaat mij om de Koerden in het zuid-oosten, die zich net zo goed Turks voelen als jij of ik (en geloof me ik heb kennissen uit Elazig komen en ben ook in Elazig en Sanliurfa geweest, ze voelen zich echt zo). Zij zijn onze moslim broeders en ook nog eens inwoners van Turkije. Hun waarde wordt nu hersteld en we staan sterker tegen over de vieze Pkk.
Dat de PKK meer aanvallen pleegt dat klopt, maar zij worden o.a. weer financieel en strategisch gesteund door Israël en mensen zoals de Ergenekon figuren. Mensen die chaos in het land proberen te creëren en zo de huidige regering proberen af te zetten.

Als laatst wil ik nog even jou punten doornemen. Ja de schuld van Turkije is toegenomen. En ja, dit is niet verstandig. Maar heb je ook gezien hoeveel het inkomen is gestegen daar tegenover? Heb je ook gezien hoeveel goede economische maatregelen zijn getroffen, daar tegenover?
Turkije is welvarender, dat komt niet uit de lucht vallen. De krediet waardigheid van Turkije is ook gestegen (in een recessie, kun je nagaan!). Voor zoveel projecten en vernieuwingen is geld nodig. Dus wat dat betreft, kan ik niet geheel boos worden op de Akp. Kijk alleen al wat voor dingen ik hier boven op noem, die zij sterk, maar dan ook gigantisch sterk, hebben verbeterd. Ook andere punten die ik ben vergeten, zoals de werkeloosheid, het milieu, de vergrijzing (turkije heeft een van de jongste bevolkingen van Europa), de scholingsgraad (meisjes kunnen weer naar school en mensen kunnen eindelijk normaal studeren. De hoge toelatingstest voor de Universiteiten, waardoor mensen hun talent verspillen, worden ook afgeschaft). Kortom. Er zijn zoveel goede punten, dat je ze niet kunt afkraken op twee punten. Dit wordt meer dan goed gecompenseerd.
Overigens als we Turkije vergelijken met de rest van de EU landen, valt het allemaal mee. De schuld is 46,2% van het Bbp, terwijl dat bij Nederland 64,4% is (de EU streeft naar maximaal 60%). Dan kun je heel goed zien, waar Turkije zit. Overigens zijn alle landen over de hele wereld in recessie, dat Turkije zich daar zo knap in staande weet te houden, is al een applaus op zich waard.

Om je laatste argument te bespreken. Dat is ook een van de punten die ik het meest bekritiseer van de Akp. De privatisering van de bedrijven. Maar ik weet niet of je ooit economie op hoog niveau hebt gehad (gezien je leeftijd nog niet). De privatisering van de bedrijven lijdt namelijk tot concurrentie. Dat leidt weer tot innovatie en dat leidt weer tot betere producten. Overigens heeft een staatsbedrijf ook geen problemen om de kosten laag te houden. Dat terwijl bij concurrentie er een lage evenwichtsprijs zich zal instellen. Dit betekent dus minder kosten voor de consument, of terwijl privatisering is zo slecht nog niet.
Alleen erg jammer dat de buitenlandse investeerders, alles opkopen. Maar dat is het risico dat je neemt. Hierbij moet je echter niet vergeten, dat ze niet het bedrijf kunnen losrukken van het land, zoals jij voordoet. Het is niet zo dat ze zomaar de stekker eruit kunnen trekken. Ten eerste is dat nadelig voor hunzelf en ten tweede hebben ze bepaalde akkoorden met de regering.

Ik hoop nu dat ik je enigszins heb kunnen informeren. Het is lang en veel informatie. Maar dit is wel een beetje de situatie, die jij nu overslaat vanwege twee slechte cijfers. Die cijfers zeggen ook niet alles. Dat je het weet."

27 april 2012 om 02:05
#2

Haha, hij was super lang ja. Maar ik moest ook teveel kwijt.

Het verschil moet er zijn en dat is er zo te zien ook. Bij mij gaat het geloof namelijk boven alles. De Islam is voor nu en het hiernamaals. Dat ik Turk ben is iets waar ik ook trots op ben. Maar de verbondenheid met het geloof gaat voor. Zo heeft Turkije ook het machtige Ottomaanse Rijk opgebouwd, door het sterke geloof in de Islam. De Islam stond hoog in het vaandel van het Ottomaanse Rijk, beter gezegd, het bepaalde de filosofie van het Rijk.
Je zag het vooral terug in die periode aan de geleerden in het Ottomaanse Rijk en ook erg aan de keizers. Fatih Sultan Mehmet is zelfs al eeuwen voor zijn verovering van Istanbul uitgeroepen tot een 'bijzondere generaal', door onze Profeet. Dus wat dat betreft verschillen onze meningen behoorlijk.

Dit keer houd ik het kort. Wil je daar meer informatie over, ga ik er wel dieper op in.

Reageer

Je bent niet ingelogd en kunt daarom niet reageren.

In de wandelgangen

Zondag 26 juni
Het management van Neymar heeft met Juventus gesproken over een transfer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren