iXVI
Algemeen
Vrienden (3)
Spelers & clubs
Youtubes
Clubexpert


  • Zaterdag, 24 oktober 2009
  • iXVI
  • 0 punten
  • Lid
  • Definitieve ban
  • 1.460
  • 33 jaar (9-11-1987)
  • Toronto
  • Student
  • 3
Persoonlijke berichten
28 april 2012 om 20:04
#16

firstrowsports.eu kan je bijna alle wedstrijden bekijken
adthenet.tv
of rojadirecta intypen op google

29 mei 2012 om 23:57
#18

Dan moet je ook weten dat Schlesien een onafhankelijk Hertogdom was!! Dat pas onder Karel IV door erfrecht tot het heilige Römische Reich kwam te vallen. En weet je ook dat dit niet in het toenmalige Koninkrijk Polen lag maar of onafhankelijk was totdat het tot het Römische of Preusische Reich behoorde.

En al sinds de 13de eeuw was het grootste gedeelte der bevolkering in Schlesien van duitse herkomst (met verder nog enkele Nederlanders en Vlamingen) . Schlesien heeft er in 1326 zelf voor gekozen tot het Duitse Heilige Römische Reich te behoren.

Vanaf 1740 tot 1945 behoorde het tot het Koninkrijk Preußen. vanaf 1871 tot het Deutsches Reich.en in de tijd van het Duitse Keizerrijk lag het ......eben dort. En na de oorlog vielen delen tot Polen die daarvoor tot het Koninkrijk Preußen behoorden.

Miroslavs vader Josef Klose is dus geen Pool maar Schlesier en voor het verkrijgen van een duitse staatsburgerschap is dat iets anders. Mijn vriend zijn familie is Schlesisch en niet Tschechisch.....en dat hebben de Tschechen met hun 'zuiveringen' direct na de oorlog ook duidelijk gemaakt.

Ik denk dat wij Nederlanders niet weten waarover gepraat wordt wanneer Böhmen of Schlesien gebruikt wordt.
Ik woon aan/op de grens en merk bij alle bezoeken aan steden als Marienburg, Karlsbad etc duidelijk de Sächsisch Preusische oorsprong.

Ook nu nog leeft er in Silezië nog een Duitse minderheid, met name rond Opole (oppeln) waar Klose vandaan komt..........

Oh en het Pools - Litouws Hertogdom bestond nooit........het was een soort Gemenebest van 2 Onafhankelijke Gebieden............tja Geschiedenis en de kaart van Europa........zoooooooooooo veel kennis en zo weinig bekend.

Sorry maar dit wil ik voor niet schrijven ............ik hou niet van Über-nationalistisch gedrag.....dat kennen we hier van de Polen genoeg en is zeer pijnlijk bekend van een periode die men hier nooit terug wil.........´33-´45.

En wat je opmerkingen over Duitsland betreft..........yepp deels gelijk Want daarvoor waren het enkele Onafhankelijke Koninkrijken en een Keizerrijk........waartoe een groot gedeelte van Schlesien behoorde. Zo iets als Nederland is ook eigenlijk maar een paar honderd jaar oud........wanneer je de huidige grenzen van het land neemt.

Het Heilige Römische Reich waar het Preusische Reich en dus de rest uit voortkomt is echter één van de oudste in Europa ------------maar dat weet zelfs een kind.

Sorry maar ben nog steeds een beetje Lerares en dit is een stokpaardje........ heb in de laatste 6 jaar aardig wat oude geschriften en kaarten kunnen bekijken omdat er verschillende kastelen hier in de buurt toegankelijk zijn en hun archieven zelfs openen.

En ik moet helaas als Nederlander bekennen dat de Duitsers net zo goed in de oorlogen in de perioden tussen 1300 en 1700 om aardig wat gebieden bedrogen zijn........herr H had dus een elfmeter zo te zeggen toen hij sprak over gebieden die terug moesten aan het grote Duitse Rijk......

Niet dat ik het ermee eens ben maar het maakt alles verdomd wat lastiger om te ver-oordelen.

Net zoals bij de Serviers, Bosniers en de Kroaten .........er moet maar een gek opstaan die de nationalistische trommel roert en de vlam slaat in de pan.
Niet voor niets dat de Polen en de schlesische Duitsers nog een open agenda hebben..........

groeten Marijan (en een vrouw.........ondanks de slavische mannen voornaam)

30 mei 2012 om 14:32
#19

Hoi Krystian, het moeilijkste is altijd om de ongelooflijke hoeveelheid Informatie die in de laaste decennia zijn 'vrijgekomen' te verwerken.

Ik woon in Coburg Dld. en hier hebben zo ongeveer de meeste Koningshuizen van Europa wel enkele grootouders, overgrootouders dus wortels liggen.

Wanneer je het gebied bekijkt tot aan zeg midden witrusland heb je meer koningshuizen en daardoor erf en grensgeschillen dan een geschiedenisleraar in 10 jaar geschiedenislessen kan verklaren en vertellen.........

Ik merk vaak aan de onwetendheid in Nederland over bijvoorbeeld het 'witte goud' porcelein uit de bloeiperiode 1750 tot 1900 dat wij eigenlijk niet veel vertelden of verklaarden in Nederland.

Ik ben blij dat we langzaamaan allen een beetje europees worden en wellicht komt er een tijd dat we de Rijkdom van onze veelkleurige geschiedenis gaan inzien en de andere kantjes een beetje vervagen.

Wij zien nu Landen maar vergeten dat het soms samenvoegingen zijn die eigenlijk krom en deels historisch gezien onmogelijk zijn..........zie Joegoslavie.....

De Belgen kregen een Koningshuis uit Coburg omdat er verder geen andere goede kandidaten beschikbaar waren, Het Engelse veranderde zijn naam in Windsor omdat ze eigenlijk Duitsers zijn.....sacksen Coburg Gotha sinds Victoria met Albert trouwde.
Er liggen hier brieven van haar dat ze eigenlijk liever hier in Coburg wilde blijven en wonen!

Wikipedia wordt door mensen 'gevoed' en het komt er maar op aan wie er wat schrijft.........overigens zijn de duitse teksten vaak zeer correct., wellicht omdat zij zich uitvoerig met de minder aangename kanten van hun Duits zijn al moesten uiteenzetten.

groetjes Marijan

Reageer

Je bent niet ingelogd en kunt daarom niet reageren.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren