Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Waar is de 10? De Mesut Özils van de voetbalwereld lijken uitgestorven

Maandag, 3 april 2023 om 21:00Kevin van Buuren • Laatste update: 22:47

Van totaalvoetbal tot anti-voetbal en alles daartussenin. Het binnenslepen van de begeerde drie punten komt al sinds mensenheugenis in allerlei vormen en maten. In de rubriek Stijlfiguren gaat Voetbalzone langs de velden van weleer om fabelachtige formaties en bijzondere posities onder de loep te nemen. In deze editie: ‘de 10’, de ‘luie’ stylist die bij het voortduren van de voetbalevolutie lijkt uit te sterven.

Door Kevin van Buuren

Ich bin ein Raumdeuter", zegt een 21-jarige Thomas Müller begin 2011. Een journalist vroeg de aanvallende middenvelder van Bayern München zojuist wat hem uniek maakt. Hij vergelijkt zichzelf met anderen die de positie van ‘de 10’ innemen. “Je hebt dribbelaars, of doelpuntenmakers, maar wat ben ik?”, waarna het talent zijn eigen rol uitvindt. Müller creëert geen ruimte, zoals een klassieke 10, maar duidt het. Hij toont aan zijn team, de tegenstander en het publiek waar ruimte ontstaat wanneer zijn team beweegt. Daar verschijnt hij als de rode pin van Google Maps op de gewenste locatie: hier is het. De ruimte.

Daarmee staat Müller haaks op zijn landgenoot Mesut Özil. De stilist maakt een jaar voor Müllers herontdekking van de 10 de overstap van Werder Bremen naar Real Madrid. Zijn grote ogen hebben ietwat weg van die van een kameleon, die afzonderlijk van elkaar 360 graden in het rond kunnen kijken. Met dit stereoscopische zicht ziet Özil wat niemand anders ziet. Ook hij neemt ruimte waar. Zij het meer als een toekomstvisie. Zijn fluwelen linkervoet brengt met een gewogen pass de bal waar de lopende medespeler nog moet komen. Zijn doelwit is het vaakst Cristiano Ronaldo, die later toegeeft: “Özil maakte mij ‘s werelds beste spits.”

Özil gaf tussen 2010 en 2013 liefst 81 assists voor Real Madrid (waarvan 31 op Ronaldo)

Ruwe diamant Müller zal gedurende zijn carrière altijd iets ruws houden. In tegenstelling tot zijn gepolijste positiegenoten. Desondanks blijft hij met zijn technisch inzicht en iets minder fluwelen voeten een tijdloze toevoeging tussen de beste voetballers ter wereld. Daar waar Mesüt Özil na zijn roemloze vertrek bij Arsenal in 2021 misschien wel de laatste van een uitstervend ras bleek. Het voetbal evolueerde. En zoals bioloog Charles Darwin stelde overleeft niet de sterkste, of de slimste, maar de soort die zich het beste aanpast. Mooiweervoetballers rouwen om het verdwijnen van de ‘typische’ 10, zoals ook in het land waar het begon nog gerouwd wordt om hun beste 10 aller tijden.

Maradona, el Enganche
Al voor de Argentijnse Diego Maradona waren er noties van de aanvallende middenvelder. Zo won Hongarije in 1953 de ‘wedstrijd van de eeuw’ met 3-6 van Engeland, dankzij een hattrick van Nándor Hidgkuti. De Hongaren waren al revolutionair in hun tentoonstelling van het Schotse spel, dat zij leerden van Jimmy Hogan. Ook de man achter spits Ferenc Puskás was een originele verschijning. Tijdens het WK 1966, speelde Argentinië zeer bewust in een 4-3-1-2. De eenzame positie weggelegd voor Ermindo Onega. Het oude Engelse WM-systeem kende de ‘spelmaker’, maar nooit eerder werd die zo geïsoleerd opgesteld.

De magische Maradona, ogenblikken voordat hij de 'goal van de eeuw' maakt tegen Engeland (WK 1986).

El enganche, noemden de Argentijnen hem. De trekhaak. Een verbindingspunt tussen middenveld en aanval. De schakel in de omschakeling. De enganche was behendig, niet al te groot en uiterst begaafd. Daarnaast stond deze spelmaker bekend om zijn visie. De positie van de 10 werd twintig jaar later nog verder gepopulariseerd toen het team om Diego Maradona heen werd gebouwd. Hij droeg het magische nummer en stond, weliswaar iets naar voren geschoven, in het middelpunt van de opstelling. Desondanks was Maradona niet de typische spelmaker. Een enganche is als een dirigent die zelf in slow motion lijkt te bewegen, terwijl hij alles om zich heen in harmonie brengt. Pluisje was de knallende gitaarsolo die telkens de show stal. Zie de goal tegen Engeland op het WK in 1986.

Ook in buurland Brazilië werd de aanvallende middenvelder ontdekt. In het land waar voetbal als kunst even belangrijk is als voetballen voor resultaat. Joga bonito was het spel van de 10, de kunstenaar. De rest mocht voor het resultaat zorgen. Tijdens het WK van 1982 kon het ook niet anders dat het land van futbol d’arte niet één, maar twee meia atacantes opstelde: Zico, drager van het nummer tien, en aanvoerder Socrates. Het was niet de taak van de aanvallende middenvelders om mee te verdedigen. Zij zochten tijdens balbezit tegenstander naar ruimte voor de tegenaanval. Aan de hand van de twee tovenaars eindigde Brazilië echter slechts als vijfde. Het moest zijn meerdere erkennen in Italië, dat het toernooi uiteindelijk won, in de tweede groepsronde (3-2). Toch staat het team bekend als misschien wel het beste WK-team ooit.

De Europese Trequartista
Rond dezelfde periode dook de 10 ook op in Europa, maar ook daar nog niet in de pure, artistieke vorm. Frankrijk had le numéro dix, Michel Platini. De EK-winnaar van 1984 was meer een schaduwspits. Zijn 41 goals in 72 wedstrijden voor de nationale ploeg geven weer wat voor type 10 Platini was. Voor een sierlijke artiest moest Frankrijk wachten op de entree van Zinédine Zidane. In Italië gold hetzelfde ‘probleem’. Roberto Baggio (27 goals in 51 interlands) was eigenlijk te veel aanvaller om een middenvelder te zijn. Toen het land later over spelers als Alessandro Del Piero en Fransesco Totti beschikte, werden zij vaak als spits of vleugelspeler opgesteld. Catenaccio, de kunst van resultaat halen, had geen 10 nodig. Wel had het land de culturele status om de positie opnieuw wereldwijd te definiëren via het eigen vocabulaire: Il trequartista.

Ondanks dat Italianen er nauwelijks gebruik van maakten, wisten ze precies wat de aanvallende middenvelder was. Trequartista kan vertaald worden als ‘de driekwartiermeester’; hij die opereert op driekwart van het veld. Voor het middenveld, achter de aanval. Nog altijd wordt het sierlijke woord waar expres de term ‘artiest’ in verstopt lijkt te zijn veelal gebruikt als benaming voor de 10. Argentinië, dat het woord enganche bedacht, zag ook eindelijk een purist in de opstelling. Al dan niet gevormd tot Europese trequartista: Juan Román Riquelme. De stylist stond in Spanje bekend om zijn bijna statische manier van voetballen. Het ‘pauzeren’ van het spel, maar altijd sneller denkend dan zijn tegenstander.

Survival of the fittest
Een echte trequartista als Riquelme is zeldzaam. Özil lijkt voorlopig zijn laatste, natuurlijke opvolger te zijn geweest. Een niet-verdedigende middenvelder, bijna lui ogend, die alleen maar mee lijkt te doen wanneer er wordt aangevallen. De 10 lijkt voorbijgestreefd te zijn door de evolutie. In eerste instantie omdat het voetbal zich neigt te verdedigen tegen het grootste gevaar. Na decennialang te hebben genoten van de stilist op 10, moest hij onschadelijk gemaakt worden. De opstelling werd verschoven: in plaats van een aanvallende middenvelder, wordt er nu veelal met de zogenaamde ‘6’ gespeeld. Een controlerende middenvelder die, mocht hij ergens wederkeren, de trequartista uit zijn rol laat vallen.

Ten tweede stellen trainers tegenwoordig andere eisen aan een middenvelder. De ‘luie’ 10 is niet meer van deze tijd, waar trainers met gegenpressing direct na balverlies de bal willen heroveren. Naar ruimte zoeken voor een tegenaanval is niet nodig, wanneer het hoge drukzetten al direct een verkapte counter zonder bal is. De Özils van de voetbalwereld lijken daarom voorlopig te zijn uitgestorven. Een moderne aanvallende middenvelder als Kevin De Bruyne is eveneens een assisterende stilist, maar daarentegen een kilometervreter en sleutel in het drukzetten van Manchester City. En dan is er der Raumdeuter. Müller staat voor de liefhebber symbool voor de interne strijd tussen voetbal als kunst, en voetbal voor resultaat. Desondanks is hij het prototype van de moderne, aanvallende middenvelder die voorlopig de voorkeur zal krijgen boven de kunstenaar; de trequartista.


Poll

Heeft de spelmakende 10 nog toekomst in het voetbal?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door rambokolombo)

denk dat er nu ook meer met spelmakers vanuit een "6" positie worden gespeeld.
sowieso is het spel veel fysieker geworden, alle 10 de veldspelers moeten, in sommige teams, bijna 90minuten lang druk kunnen zetten.

1 april 2023 om 21:50

Zouden bijv Litmanen, Okocha en Recoba het ook zo goed doen in het hedendaagse voetbal? Ik denk het idd niet. Mits het om die 10 draait misschien, zoals Odegaard dit fantastisch invult vandaag de dag

De posities van vroeger zijn te statisch om echt te kunnen handhaven, en dus ook om daar nieuwe spelers op te verwachten. Spelers zijn nu multifunctioneler, de opkomende backs zijn het beste voorbeeld. Maar ook in Nederland, als Frenkie speelt, kun je daar 1 of 2 meer aanvallende spelers neerzetten, maar een echte 10 zal het niet snel worden.

1 april 2023 om 16:35

De luiste 10 van dit moment won afgelopen maand nog de gouden bal... Lionel Messi.

1 april 2023 om 20:15

Yep, maar uitstervende soort denk ik.De 10 van vandaag is veel completer en meer een functie in het team in plaats van een statische plek op het veld

Wat mij betreft had Ozil veel te weinig scorend vermogen om ' de laatste 10 ' te heten. Die passte voor een leeg doel nog opzij. Uitstekende passer, ook, maar zijn torangst was grenzeloos. Hij liet ook veel kansen liggen zo.

Denk overigens dat iedere positie in het voetbal nog kan bestaan als de speler maar goed genoeg is. Simons moet nog veel stappen zetten, maar in de basis heeft hij alles van een moderne 10. Flair, snelheid, vechtlust, dynamiek (niet te beroerd om te jagen en verdedigen), scorend vermogen, brille. Alles moet alleen wel doorontwikkelen naar het hoogste niveau. Vooral zijn steekpass moet beter. Die is verre van Oziliaans, om het verhaal maar rond te maken.

3 april 2023 om 17:42

Ndombele is toch een geweldige 10, Kudus, de Bruyne, Odegaard, Bruno Fernandes, ik kan er nog wel 20 opnoemen.

Blij ook dat de traditionele, luie nummer 10 uit aan het uitsterven is. De moderne voetbalwereld vereist hardere werkers i.p.v. spelers die alleen maar aanwezig zijn wanneer hun eigen team balbezit heeft.

3 april 2023 om 09:37

Ze zijn niet aan het uitsterven, kijk eens naar een willekeurige jeugdwedstrijd van Ajax, AZ, PSV etc. Ze zijn er nog in overvloed alleen worden er vandaag de dag andere keuzes gemaakt. Ik lees veel reacties over completere spelers maar het zijn vooral spelers die minder risico’s nemen vandaag de dag. Kijk naar de spelers van vandaag de dag, voor hoeveel spelers ga je nog echt voor de tv zitten? Je hebt amper nog creatieve spelers, helemaal als je het vergelijkt met twintig/dertig jaar geleden. Toen had je teams met alleen maar creatieve spelers zowel voorin als op het middenveld. Real Madrid, A-C Milan, Inter, Barca, Man u etc. Ik verlang echt weer terug naar die tijden.

3 april 2023 om 12:25

Dat is ook wel weer overdreven. Je had ook gewoon spelers als Keane, Makkalele, Gilberto Silva, Gatusso. Dat waren echt geen creatievelingen, gewoon brekers met een goede techniek. Ik vond vroeger ook alles beter, maar dit gaat te ver.

Kevin de Bruyne? Vanuit dit perspectief des te interessanter dat Jordy Zuidam een selectie met 6 nummers 10 heeft opgebouwd en 0 nummers 6.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Italië

FIFA ranking: 9
246 fans
Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
2.Wales41
4.Turkije0-7
Voor de complete stand: EK 2024
SpelersPositieW
A. EvaniMiddenvelder
Voor de complete selectie: Clubpagina Italië.

1179 fans
Middenvelder, 35 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 28 november
Arnhemmer Ferdi Kadioglu heeft zich in de kijker gespeeld bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren