Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Intimidatie was standaard. Ik zei gewoon: ‘Ik schop je knieschijven eruit’’

Donderdag, 8 juni 2023 om 13:00Morris Visser • Laatste update: 11:27

Voetbal is de belangrijkste bijzaak in het leven. Voor velen is de sport echter nog veel meer dan dat. In de rubriek Voetbalgek gaat Voetbalzone op bezoek bij mensen die op een of andere manier helemaal bezeten zijn van het mooiste spelletje ter wereld, met in deze aflevering Michel Adam. De inmiddels 55-jarige oud-verdediger speelde zijn hele leven bij ADO Den Haag en werd gevreesd door menig aanvaller vanwege zijn keiharde mentaliteit. Met de kenmerkende mat in zijn nek is de oud-voetballer een echte Haagse cultheld. Samen met documentairemaker Bart Grimbergen blikt Adam vanuit zijn wasserette terug op zijn ruige voetbalcarrière.

Adam begon als geboren Hagenees bij amateurclub HVV Laakkwartier en speelde in tien seizoenen van 1987 tot en met 1998 in totaal 199 wedstrijden voor FC Den Haag, dat in 1992 van naam veranderde naar ADO Den Haag. Adam nam het op tegen (latere) wereldsterren als Romário, Ronaldo en Dennis Bergkamp. De verdediger trok alles uit de kast om de topaanvallers af te stoppen. "Intimidatie was standaard. Dat deed ik altijd", aldus Adam.

"Ik zei gewoon: 'Ik schop je knieschijven eruit.' En vooraf sloegen we al op die tunnel. Dan stonden ze al verstijfd. En omdat wij natuurlijk in die knalgele shirtjes speelden, dan intimideer je toch. En we hadden allemaal lang haar. Je weet hoe het gaat, boos kijken in de tunnel en zo. Dat was gewoon Den Haag. Iedereen had het moeilijk met Den Haag. Ze kwamen nooit met een fijn gevoel naar ons toe."

Adam mist in het huidige topvoetbal types als hijzelf. "Zulke spelers ik heb je eigenlijk niet meer, van die kuitenbijtertjes", lacht hij. "Vroeger hadden wij er een paar lopen, van die schoffelaartjes. Die heb je toch ook nodig in een elftal. Met elf mooie voetballers kom je er niet. Ik kon zelf wel redelijk voetballen, maar ik moest het toch hebben van mijn hardheid. En dat werd door heel veel mensen op prijs gesteld", glimlacht Adam opnieuw.Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door deechteajacied)

Doe ik ook altijd bij de supermarkt. "Nu die laatste bak yoghurt inleveren, anders trap ik je enkels doormidden." Werkt heel goed. Dit soort types heb je ook bij de amateurs. Die er ook van genieten als ze woorden omzetten in daden. Absurd dat sommige overtredingen niet gewoon strafrechtelijk vervolgd worden. Maar goed. Incidenteel gebeurt het weleens.

6 juni 2023 om 18:22

Haha elke plek heeft zo zijn eigen taal. Taal die je in de politiek gebruikt is ook anders dan in de bouw. Er is een tijd en plaats voor alles

6 juni 2023 om 19:31

Absoluut! Ik heb deze man ook niet zien voetballen, dus weet niet of hij de daad ook bij het woord heeft gevoegd. Een beetje intimideren met het meppen in die tunnel is nog wel grappig, maar dit is gewoon bedreigen haha. Er zijn helaas types die geen grap maken als ze dergelijke dingen zeggen. Een keiharde overtreding door onkunde kan een keer gebeuren, al moet je dan ook conclusies trekken vind ik, maar bewust.. strafrechtelijk vervolgen wat mij betreft.

6 juni 2023 om 21:08

Samen met Marco gentile een spijkerhard duo. Fc den haag was in die tijd voor geen enkele club een lekkere uitwedstrijd.

7 juni 2023 om 18:47

Dat soort verdedigers had ik zelf altijd het liefste tegen. Ik ben totaal niet bang aangezet, dus reageerde er niet op. Grote bek, lomp aan je hangen, lomp inkomen. Wij kregen zoveel vrije trappen in zo'n wedstrijd. En zodra ze over de schreef gingen, dan was de kans groot dat ze bij de volgende actie gewisseld wilden worden, want dan kregen ze hem onverwachts veel harder terug. Ik heb ooit in 1 hoekschop, voordat ie werd genomen, iemand 2x geel bezorgd. Door gewoon te blijven staan, terwijl hij me met worstelen probeerde weg te krijgen uit de 5 meter.

Ik heb dus niet zoveel met dit soort gasten. Het zal wel cult zijn hoor, maar hij kon eigenlijk niet voetballen en had met een beetje pech zomaar de wereld kunnen beroven van een Bergkamp met zn overtredingen.

Nou hebben we Hancko. Die pakt 1 gele kaart in een heel seizoen. Daar heb je veel meer aan.

6 juni 2023 om 18:18

Ach spelers als materazzi, Pépé of de wolf vond ik vroeger ook erg interessant hoor. Soms wel een beetje te, maar erg interessant

6 juni 2023 om 18:20

Interessant ja, je gebrekkige voetbal kwaliteiten compenseren door maar in het rond te gaan schoppen. En verbaasd zijn dat die types tegenwoordig niet meer rondlopen. Hoe zou dat nou toch komen 🤣

6 juni 2023 om 18:34

Ik vond het ook een tijdje grappig, tot je beseft wat het voor gevolgen kan hebben.. Overigens vind ik dat Pepe na die schandalige rode kaart waar hij iemand op zn ruggenwervel trapte terwijl hij al op de grond lag na een flinke schop nooit meer op de velden had mogen staan.

6 juni 2023 om 18:37

Wat je zegt, Pepe was echt een dwaas! Alleen daarvoor al een levenslange schorsing.

6 juni 2023 om 18:37

Op een voetbal veld is om de een of andere reden veel meer toegestaan. Vast onder mom van emotie ofzo ik weet het niet. Maar het is inderdaad een verademing om dan bijvoorbeeld zo'n Hancko te zien, die fel kan verdedigen, maar bijna nooit een overtreding nodig heeft.

6 juni 2023 om 18:58

@westend: Pepe vond ik juist een ultieme kneus, maar een Materazzi,De Wolf,Van Gobbel of Vinnie Jones hoorde gewoon een beetje bij die tijd en waren toch wel iconen

6 juni 2023 om 19:16

Pepe? Dat was een volslagen gek. Kreeg slechts tien wedstrijden voor zijn overtredingen tegen Casquero, terwijl ie een heel seizoen geschorst had moeten worden. Meer dan eens schandalig lompe overtredingen gemaakt en dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn zieke acties als trappen op handen (zoals bij Messi).

7 juni 2023 om 12:32

Pepe had uitersten, maar maakte niet eens zoveel overtredingen. Funfact, Messi maakte meer overtredingen tussen 2008 en 2017 dan Pepe. Buiten zijn kortsluiting vond ik het een fantastische verdediger.

7 juni 2023 om 18:50

Materazzi was echter wel een prachtige voetballer. Heel sierlijk aan de bal. Kwam vaak bikkelhard in, maar echt heel smerig was die ook niet. Zo'n Pepe maakt overtredingen als de speler al ligt, trapt na en dergelijke, terwijl ie wel gewoon goed kon verdedigen en voetballen. Haalde hij dat uit zijn spel, dan was het een wereldspeler.

8 juni 2023 om 16:01

Aan de andere kant, voor veel gasten hier is ‘alles geoorloofd om te winnen’. Ik zie dan liever ‘kuitenbijtertjes’ als deze meneer, dan terug in het veld rollende ‘vedettes’, of jankende zeikerds, etc.
Uiteraard gaat bewust blesseren te ver, maar het bleef veelal bij dreigementen ;-)

Het zal eens geen ADO zijn haha. Ach dat soort intimidatie hoort toch een beetje bij kelderklasse voetbal. Daad bij woord zit er zelden bij. Soms wat te hard, maar het is een compensatie van talent i guess

Leuk en aardig Adam maar tegenwoordig heb je de VAR, ken je dat ? Dus logisch dat zulke spelers niet meer rondlopen

6 juni 2023 om 18:55

Niet in elke competitie heb je de VAR.

Een tokkie op kicksen. Meer is het niet. Nu ben ik ook niet verzot op alle duikelende prima donna's van deze tijd.

Een beetje fysiek mag best, maar ik heb toch meer respect voor je als je met vooral voetballende kwaliteiten succes hebt. Als je niet denderend kunt voetballen maar het van je "hardheid" moet hebben, zou je eigenlijk gewoon geen prof mogen worden.

6 juni 2023 om 19:40

Op het moment dat je het van je hardheid moet hebben moet je lekker gaan rugbyen of boksen. Ik vind dat er zelfs op de amateurvelden geen plek moet zijn voor mensen die een ander bewust door midden willen zagen met al het letsel van dien.

"met elf mooie voetballers kom je er niet. " het mantra van mensen zonder verstand. De beuk erin gooien is heel wat anders dan agressief zijn. Gelukkig hebben we meer dan genoeg voorbeelden waaruit blijkt dat je met "elf mooie voetballers" ver genoeg kunt komen.

Zelfs minder talentvolle voetballers hebben een prachtcarriere gehad dankzij hun inzet, zonder dat het ten koste gaat van anderen, zie bv Kuyt!

6 juni 2023 om 19:35

Kuijt was een begenadigd voetballer die menig verdediging in de luren heeft gelegd met zijn onnavolgbare bewegingen. Daarbij ging op ook nog eens voorop in de strijd. Op een sportieve manier welteverstaan.

Hard voetballen mag, zolang het maar niet gemeen is. Helaas zie je tegenwoordig steeds meer schoppartijen die eigenlijk niks meer met voetbal te maken hebben.

7 juni 2023 om 19:00

Kuijt en onnavolgbare bewegingen in 1 zin noemen. Dat zegt al veel. Kuijt was prima aan de bal, maar speelde eigenlijk nooit een tegenstander uit. Zijn kracht was juist zijn werklust, net effe doorzetten waar een ander dat niet deed en daarmee kwam hij ook vaak net voor de man en pikte zijn goals mee.

Eem hoop praatjes, maar volgens mij stelde den haag helemaal niets voor in die tijd, laat staan dat ze gevreesd werden.

6 juni 2023 om 22:28

Gevreesd werden ze wel. Zo werd Romario ook uit de wedstrijd geschopt. Weinig clubs kwamen met plezier voetballen in het zuiderpark. Niks voor stellen heeft niks met gevreesd te maken. Gentile en Adams waren slagers in het veld en daarom gingen veel clubs met een angstig gevoel naar Den Haag.

8 juni 2023 om 13:02

Nou dan zat je zeker nog in de luiers, want den haag had toen een prima elftal en haalde volgens mij zelfs 2x europees voetbal. incl halve final denneappel die ze onterecht met 4-2 van psv verloren en hadden ook een aantal internationals.

Mooi team had ADO toendertijd, met ouderwetse slagers zoals Michael Adam, Marco Gentille en Cor Lems, allemaal voorzien van een mooie Haagse mat in de nek. Volledig begrijpelijk dat tegenstanders niet graag naar ADO kwamen.

7 juni 2023 om 12:31

En tegen het kerstboom systeem van Co Adriaanse te voetballen...

Hij mist types als hijzelf in de huidige competities…. Dat is niet zo gek want deze meneer, en ook de voetballers die op dit moment willen voetballen zoals hij, had én het niveau niet voor het huidige voetbal en tevens kun je met alle camera’s en VAR mogelijkheden niet meer als een beest aanvallers in elkaar schoppen.

Intimidatie is prima, boos kijken met lang haar zal misschien werken tegen jonge voetballers maar tegen de betere wat oudere voetballers niet, die worden er alleen maar scherper van.

Dit was als voetballer en ook als persoon een loser eerste klas. Hoe deze gast toendertijd in het betaalde voetbal is terechtgekomen is mij een raadsel. Kon echt alleen maar schoppen. Waarom hij dan ook een platform krijgt om zgn over die oude tijd te praten is voor mij onvoorstelbaar

Grappig…….
Even de statistieken van Romario tegen ADO:
6 Gespeeld, 5 gewonnen, 1 verloren
5 Doelpunten, 3 assists en een gebroken been.
Jahaaaa….Romario was onder de indruk

Mooie kerel en absoluut de personificatie van wat ADO is, maar in de huidige periode met tig camera's, andere omgangsvormen en veel minder acceptatie had Adam voor z'n 25e al levenslang geschorst geweest voor zowel het Prof, Amateur, Recreatie, Zaal en Rolstoe-lvoetbal!🤣

Weet niet of iemand het interesseert, maar ik heb vrij recent nog tegen Michel Adam gespeeld toen hij bij WIK 2 speelde. Stond centraal achterin met John de Bruin die een soort gezwel op zijn wang had. Iedere wedstrijd was het daar één grote knokpartij haha. En onze spits keek er altijd tegenop om tegen die gasten te spelen. Was geen pretje. Adam was en is een man van z'n woord, hoe vaak hij mensen omver trapte was niet normaal.

8 juni 2023 om 13:25

WIK 1 is blijkbaar niet voor niets door het KNVB-bestuur amateurvoetbal uit de competitie genomen. Weinig veranderd!

8 juni 2023 om 13:37

Is het zo? Was echt geen pretje om daar te moeten spelen op zondag. Goed voor de voetballerij dat ze uit de competitie zijn gezet, het was op gegeven moment gewoon een gevaar om daar te spelen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

ADO Den Haag

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
M. WaemVerdediger62
H. KoudossouAanvaller60
H. VeermanAanvaller62
D. KlasMiddenvelder50
H. WentgesKeeper50
S. KomljenovicMiddenvelder50
T. AsanteVerdediger50
Voor de complete selectie: Clubpagina ADO Den Haag.

In de wandelgangen

Zaterdag 9 september
Ajax volgt de verrichtingen van Wesley nauwlettend. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren