Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Het einde van buitenspel: ‘Die regel is de zondeval van het voetbal’

Laatste update:

Van totaalvoetbal tot anti-voetbal en alles daartussenin. Het binnenslepen van de begeerde punten komt al sinds mensenheugenis in allerlei vormen en maten. In de rubriek Stijlfiguren gaat Voetbalzone langs de velden van weleer om fabelachtige formaties en bijzondere spelersrollen onder de loep te nemen. In deze editie: de buitenspelval, hoe de meest ingrijpende regel in de sport steeds balanceert tussen essentieel en overbodig.

Door Kevin van Buuren

Problemen in het voetbalparadijs. Marco van Basten, ooit een royaliteit binnen de lijnen, wil opnieuw de voetbalwetten wijzigen. Wanneer hij op de Valentijnsdag van 2023 een Champions League-doelpunt van Kylian Mbappé tegen Bayern München afgekeurd ziet worden vanwege buitenspel, twijfelt hij hardop aan zijn liefde voor het huidige voetbal. “Zo vaak wordt er op een teen buitenspel gegeven. Je kan de regel ook veranderen.” Al sinds 2016 lobbyt Van Basten bij de FIFA voor het veranderen of afschaffen van buitenspel. In dat jaar wordt hij bij de voetbalorganisatie benoemd tot Chief Officer for Technical Development.

Dat de oud-spits van onder meer Ajax en AC Milan in die functie bergen kritiek over zich heen krijgt, doet hem weinig. Als technisch ontwikkelaar van het voetbal wil hij met name ‘stof doen opwaaien’ met zijn uitspraken, legt hij in 2017 uit aan het Algemeen Dagblad. “Op korte termijn wordt de buitenspelregel echt niet afgeschaft. Maar voordat het van tafel wordt geveegd, onderzoek het eens goed.” San Marco verwacht dat het voetbal zichzelf zal aanpassen, met verfrissende tactieken. Ofschoon hij na twee jaar weer uit de functie stapt, heeft de hedendaags analist zijn voetbalrevolutie nog niet opgegeven.

Discutabel doelpunt
Net als de diepgaande spits en zijn verdediger zit de voetbalwereld nooit volledig op één lijn op het gebied van buitenspel. In 2021 is het ook een doelpunt van de Franse Mbappé die discussie deed oplaaien. In de finale van de Nations League tussen Spanje en Frankrijk (1-2) staat de aanvaller (op het stilstaande camerabeeld) duidelijk buitenspel bij een steekpass van Theo Hernández. De kleine teen van glijdende verdediger Eric García verandert de baan van de bal slechts minimaal, waardoor Mbappé kan controleren en afronden. Scheidsrechter Anthony Taylor keurde de goal toch goed, tot ieders verbazing. “Misschien wil hij vroeg naar huis”, speculeert commentator Sierd de Vos. Voetbal International concludeert echter dat Taylor de regels uitstekend toepaste. Door het bewust spelen van de bal door García, hoe miniem dan ook, ontstond een nieuwe situatie: geldig doelpunt.

Die aanpassing van de wet moest de buitenspelregel ietwat versoepelen. Vooral in het VAR-tijdperk van buitenspel staande armholtes een verfrissend idee, maar de rechterlijke macht IFAB (International Football Association Board) geeft de bonden voor de competitiestart na het zomertoernooi toch nieuwe instructies mee. Het ‘bewust spelen van de bal’ gaat voortaan gepaard met ‘het controleren van de bal’. Toekomstige goals die op soortgelijke manier tot stand komen als tijdens Spanje-Frankrijk, worden volgens het precedent García VS Mbappé afgekeurd. Het is een nieuw hoofdstuk in het ofwel verfijnen, of verpesten, van de buitenspelregel. De eeuwige discussie doet verlangen naar simpelere tijden, toen de vreemde wet alleen ophef opriep wanneer iemand wel of niet achter de bal stond op moment van spelen.

The simplest game
Het was zelfs ooit de enige ‘buitenspelregel’; niet achter de bal staan. Het moderne voetbal werd volgens het FIFA-document The Laws of the Game in 1863 voor het eerst gevormd met een set officiële regels. Dankzij priester en schoolhoofd John Charles Thring. Onderzoeker Malcolm Tozer beschrijft in zijn Breakthrough-artikel Who invented football dat Thring als scholier onderdeel was van de ruwe eerste versie van voetbal. Een spel dat op verschillende scholen, op verschillende manieren werd benaderd. De ongestructureerde sport werd met handen en voeten gespeeld en de wedstrijden waren geen pretje. Doordat iedere school zijn eigen regels had, mondde de activiteit vaker uit in een debat over wie er gelijk had.

Thring probeerde met medeliefhebbers van vóétbal een club op te richten met officiële regels. Door tegenwerking van de mannen die tackelen en met hun handen spelen prefereerden, mislukte dit echter. In 1862 kreeg Thring eindelijk zijn reglementen, die werden geformuleerd onder de naam van The Simplest Game. Al zouden ook deze uitvinders ondervinden dat ‘simpel voetballen het moeilijkste is’. Er kwam snel een officiële variant: the Cambridge University Football Rules, waarin hands nog mogelijk was, desalniettemin alleen om een aankomende bal te stoppen. In 1863 vormde de eerste Football Association (FA) de definitieve regels, waarin hands en tackelen als overtredingen werden gezien. Zowel het voetbal, als het rugby, waren vanaf dan sport.

De VAR heeft een hoop veranderd in het moderne voetbal.

De teloorgang van het voetbal
Desondanks leken de sporten nog enigszins op elkaar. Buitenspel erkende men in Law Six: “Wanneer een speler de bal schopt, staat iedereen die dichter bij de tegenstanders doellijn staat out of play.” Het voetbal was rugby zonder handen en geweld. De bal mocht uitsluitend breed of terug worden gespeeld. Hierdoor was de sport een dribbelspel. Net zoals in het rugby chargeerde één speler met de bal richting de tegenstander. Zijn medespelers liepen daar vlakbij, niet om zich aan te bieden voor een pass, maar vaak om eventueel balverlies op te vangen en eenzelfde solo te pogen.

Dat veranderde niet toen in 1866 Law Six werd veranderd. De voorwaartse pass, al dan niet zelden vertoond, werd geïntroduceerd. Maar, op het moment van spelen moesten drie spelers van de tegenpartij tussen het doel en de aangespeelde speler staan. De keeper en twee verdedigers dus. Alleen, in een tijd waar teams meestal slechts één of twee verdedigers opstelden, en vrijwel niemand een bal afspeelde, viel de regel nauwelijks op. Toch stond het fundament van voetbal, en de sport groeide in deze jaren razendsnel. In Schotland keken ze er echter anders naar. Daar stond de voetballer vanaf 1967 buitenspel als ‘hij achter de op één na laatste man stond’ en ‘in de laatste vijftien yards van het veld’. Dat had een voorname reden: in Schotland deden ze aan the passing game, in plaats van eindeloos dribbelen.

Aan het begin van de 20e eeuw kreeg het voetbal serieuze aantallen toeschouwers.

Het eerste deel van die regel werd door de FA geïmplementeerd in 1925, de eerste notie van modern buitenspel. De wijziging in 1925 was om saaie wedstrijden te voorkomen. Jonathan Wilson schrijft in History of Football Tactics over de buitenspelval van Newcastle, dat daardoor zes keer doelpuntloos gelijkspeelde. Dat seizoen was het gemiddelde aantal goals 2.58 per wedstrijd. Matige cijfers, gezien de 1-2-7 opstellingen van toen. Voordat de sport van verveling verstikte en stierf, greep de FA in. De bond experimenteerde met de Schotse regel, én een lijn 40 yards van het doel waarbinnen de aanvaller niet buitenspel kon staan. Het werd optie één. De buitenspelval moest een risico bevatten. Visualiseer de oude ‘driemansregel’: een speler stapt om buitenspel te forceren, maar timet niet goed, dan staat er nog altijd die extra verdediger achter om de bal alsnog op te vangen. Vanaf dan zou een misstap cruciaal zijn en leiden tot een spits die alleen op de keeper afrent.

Vervolgens, zoals Van Basten ook van zijn rigoureuze aanpassing verwacht, ontwikkelde het spel zich vanzelf. Enige tactische ontwikkeling daargelaten, werd door deze regel het oer-Engelse kick and rush geboren. Omdat een spits nu dicht bij de laatste verdediger kon staan, kon ook de bal sneller daarheen verplaatst worden. Volgens romanticus Willy Meisl, broer van bondscoach Hugo, was de buitenspelregel zelfs ‘de zondeval van het voetbal’: “Waar onschuld verloren ging en commercialisering won.” Met name de nadruk op winnen, in plaats van schoonheid en kunde, zou de teloorgang van de sport betekenen. Desondanks bewees de ontwikkeling het tegenwoordige gelijk van Van Basten. Het spel transformeert aan de hand van haar regels.

In 1925 kon je nog door twee verdedigers buitenspel gezet worden.

In 1990 scherpte de FIFA de buitenspelregel verder aan: een aanvaller mag op één lijn met de verdediger staan om onside te blijven. In 2005 mocht de voetballer zelfs deels buitenspel staan, zij het met een lichaamsdeel waarmee niet gescoord mag worden, zoals de armen. Na tal van onterecht goedgekeurde goals en technologische ontwikkelingen kwam de VAR, om het spel eerlijker te maken. Menselijke fouten worden zo veel mogelijk uit het spel verwijderd, wordt het er leuker door? Zoals Meisl schreef, prevaleert het belang van de winst soms boven de schoonheid van het spel, wanneer schitterende goals op millimeters worden afgekeurd. De Oostenrijker voorspelde dat de regel de ondergang van de sport zou worden. Is dat moment aangebroken? En heeft die radicale Van Basten dan toch gelijk en is het tijd om de sport te laten evolueren, voor het ten onder gaat aan zijn eigen regels?

Moet de buitenspelregel veranderd of afgeschaft worden?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Voor een regel die oorspronkelijk bedoeld was om "balletjesafwachters" te voorkomen en daarmee aanvallend spel te bevorderen, is het inmiddels verworden tot een gedrocht, waardoor prachtige steekpasses op millimeters worden beoordeeld en doelpunten worden afgekeurd, vanwege buitenspel.

Ik snap best de noodzaak om balletjesafwachters te voorkomen en het is voor sommige ploegen (zeker in de NL competitie) een fijn idee dat er niet met een pass over 60 meter, een speler kan worden vrijgespeeld voor de keeper, maar toch zou het in mijn opinie zinvol zijn om de regel aan te passen.

Waar we momenteel de regel hebben dat je niet buitenspel kan staan op je eigen helft (dus spelers die vanaf eigen helft komen, kunnen wél in een keer doorrennen naar de keeper), zou je kunnen invoeren dat voor buitenspel óók de voorwaarde moet gelden dat de bal van eigen helft moet komen. Daarmee los je alle buitenspel-situaties op, waarbij je als ploeg al (min of meer) in de aanval bent. Daarmee wordt dus ook het buitenspel staan bij steekpasses, waarbij je een gat probeert te vinden in de defensie van de tegenstander, gestopt en je voorkomt een heleboel VAR-buitenspel momenten, waarin gewacht moet worden totdat een beoordeeld is of er inderdaad millimeters overschreden zijn.

13 mei 2023 om 16:18

Het ding is natuurlijk wel dat je hoge druk alleen maar door buitenspel echt goed kan uitvoeren. Het hoog staan van de defensie is daarin een noodzakelijkheid.

Het kan inderdaad soms frustrerend zijn. Maar de voordelen van buitenspel wegen vele malen hoger op dan de nadelen durf ik te stellen. Want buitenspel creëert ruimte, daardoor durven teams zo hoog te blijven staan.

13 mei 2023 om 16:21

En wat dacht je bijvoorbeeld van het niet buitenspel kunnen staan bij een spelhervatting zoals een vrije trap? Zo wordt er op die momenten een stuk meer gebruik gemaakt van het gehele speelveld voor de bal.

13 mei 2023 om 16:26

Op zich wel interessant. Maar dan kan je ook het probleem krijgen dat iemand voor de keeper kan gaan staan (dan bedoel ik in het zicht, geen zuivere obstructie) bij vrije trappen. Al kan dat wel opgelost worden door een onderscheid te maken tussen directe en indirecte vrije trappen. Al wordt het dan ook wel een heel technisch onderscheid vrees ik een beetje.

13 mei 2023 om 17:00

Maar dat kun je nog steeds doen, want als je druk zet op de helft van de tegenstander, dan is er nog steeds sprake van buitenspel als dan vervolgens de lange bal wordt gespeeld.

En als je toch op je eigen helft bent, dan moet je er maar voor zorgen dat je je defensieve taken goed uitvoert en voorkomen dat spelers bereikt kunnen worden die in (wat nu zou zijn) buitenspel posities kunnen worden aangespeeld.

Ik denk dat het spel er aantrekkelijker van wordt, maar wat nog veel belangrijker is, eerlijker.

Maar goed, ik acht de kans uitgesloten dat ik een dergelijke verandering in mijn leven mee ga maken, maar dat betekent niet dat je er niet over mag filosoferen natuurlijk.

13 mei 2023 om 17:26

Laat ons even het voorbeeld van een uittrap inbeelden. Dan is een speler die net over de middellijn staat aan het middenveld dus al genoeg om buitenspel op te heffen. Het wordt dan dus gewoon een stuk aantrekkelijker veel lager te gaan staan op het veld. Want je moet er gewoon in slagen daar iemand te bereiken en je moet je geen zorgen meer maken over buitenspel.

Ik snap trouwens ook niet per se wat er eigenlijk “oneerlijk” is aan buitenspel in het huidige format?

13 mei 2023 om 17:32

Nu ik er trouwens verder over nadenk. Het is dan toch überhaupt veel te risicovol hoog druk te gaan zetten met het team als de tegenstander over de middellijn is? Nu moeten ze dan opletten op goede loopacties, in jouw scenario kan je altijd een bal achter de rug van de defensie leggen. Wat er dus meteen voor zou zorgen dat die linies veel lager komen te liggen.

14 mei 2023 om 21:03

Het gaat dan wel om de bal. Bij hoog druk zetten denk ik toch echt dat je dat doet als de tegenstander de bal op eigen helft heeft. Als de bal van eigen helft komt, dan geldt buitenspel nog in het idee van Oelie Wapper. Ik zie er persoonlijk wel wat in. Het loont veel meer om aan te vallen dan om te verdedigen in die setup. Buitenspel bestaat namelijk niet bij balbezit op de helft van de tegenstander, dus daar wil je graag zijn. Aan de andere kant wil je de tegenstander graag op de eigen helft vast zetten, want dan kun je de buitenspel val nog gebruiken bij een lange pass.

14 mei 2023 om 23:14

Vanaf het moment dat de middellijn bereikt wordt, sta je echter volledig in het luchtledige als defensie nadat je hoog druk gezet heb en ligt er minstens 30 meter ruimte in je rug.

13 mei 2023 om 16:18

Nah, het veld wordt veel te groot wanneer je buitenspel op die manier aanpast. Weet niet of dat de algehele kwaliteit van het spel zou verbeteren. Kleinere clubs zullen dan afgeslacht worden. Persoonlijk zie ik liever dat buitenspel ‘versoepeld’ wordt; beetje in feite als de bal dat helemaal over de lijn moet zijn. Zou dan dus betekenen dat een aanvaller met 1 been over de lijn mag staan, zolang de andere been dat nog niet is. Een andere optie is om voortaan alleen naar de voeten te kijken mbt wel of niet buitenspel staan, ipv ieder lichaamsdeel waarmee je kan scoren.

13 mei 2023 om 16:23

Als je enkel naar voeten kijkt dan bevoordeel je aanvallers wel enorm natuurlijk. Die lopen in veel gevallen vaak de andere kant op als de verdedigers met als gevolg dat hun hoofd de eerste positie inneemt. Bij verdedigers die naar de andere kant lopen, is het dan weer andersom aangezien hun voeten de laatste positie inneemt.

13 mei 2023 om 16:48

Maar dat is de bedoeling ook. Voetbal is entertainment, aanvallend spel moet daarin meer beloond worden in dit soort situaties.

13 mei 2023 om 16:56

Ik denk dat we momenteel een sport hebben die meer dan entertainend genoeg is. Een gebrek aan goals is er allerminst. Dus ik denk niet dat die aangepast moet worden eerlijk gezegd.

Daarnaast vind ik de notie dat een wedstrijd met veel goals per se entertainender is dan een met minder goals sowieso niet kloppen.

14 mei 2023 om 21:06

Ik kan me anders toch genoeg zaadpotten herinneren waarbij clubs vooral bezig waren met ontregelen om zo geen goals tegen te krijgen. Zulke tactieken lonen een stuk minder als buitenspel niet meer geldt als de tegenstander rond jouw zestien hangt.

14 mei 2023 om 23:16

Waarom lonen die dan een stuk minder? Teams die zich laten inzakken profiteren toch niet het meest van buitenspel? Integendeel.

15 mei 2023 om 08:43

Omdat de tegenstander die jou vast heeft gezet op eigen helft, geen rekening met buitenspel hoeft te houden. De aanvallende partij krijgt een groot voordeel erbij.

15 mei 2023 om 09:56

Maar door het lage blok is buitenspel veel minder relevant.

En sowieso als we even logisch nadenken. Wat is er aanlokkelijker voor kleine teams om toe doen als er geen offside bestaat: met een hoge achterlinie spelen of je lekker ingraven met een lage achterlinie? Dus net datgeen wat je er mee wil voorkomen?

13 mei 2023 om 16:28

Tja dan ga je lekker met 4 man het zicht van de keeper blokkeren en alleen maar afstandsschoten lossen. Regel lijkt me prima zo

13 mei 2023 om 17:35

Wie zegt dat dat gaat gebeuren? Kijk naar het hockey, daar gebeurt dat ook niet. Spel wordt juist een stuk sneller en attractiever.

13 mei 2023 om 17:41

Nu ben ik allerminst een hockey-fan dus daar kan ik weinig over zeggen. Maar de beste wedstrijden vind ik zelf wedstrijden met een moordend tempo.

En naar mijn persoonlijke mening is hoog druk zetten op de tegenstander essentieel voor een hoog tempo. Als je buitenspel afschaft dan wordt hoog druk zetten gewoon zelfmoord omdat je de deur achterin open zet.

14 mei 2023 om 14:07

Misschien toch daarvoor eens een hockeywedstrijd bekijken. Dit valt echt allemaal reuze mee zonder dat het tempo uit de wedstrijd wordt gehaald.

14 mei 2023 om 14:32

Je maakt me toch niet wijs dat druk zetten in het hockey te vergelijken is met dat in het voetbal?

14 mei 2023 om 16:01

Natuurlijk is het niet 1-op-1 te vergelijken. Maar om te zeggen dat het helemaal niet te vergelijken is, is veel te makkelijk. Jij denkt dat ze met hockey nooit drukken zetten en maar afwachten? Dan heb je weinig hockey gekeken.

14 mei 2023 om 17:58

Ik wil het niet over hockey hebben omdat ik er niks van ken. Waarom je dat er dan toch steeds aan de haren bijtrekt zonder in te gaan op het argument dat ik maak (hoog druk zetten wordt praktisch onmogelijk in de huidige vorm) snap ik niet.

14 mei 2023 om 21:08

Lierse, ik snap niet hoe je er bij komt dat hoog druk zetten niet meer kan als buitenspel alleen wordt afgeschaft als je balbezit hebt op de helft van de tegenstander. Het loont dan juist om hoog druk te zetten, omdat er dan nog buitenspel geldt. Als je ze verder op laat schuiven, dan valt buitenspel pas weg.

14 mei 2023 om 23:15

Als die hoge druk mislukt dan ligt er 45 meter in je rug. De kosten dekken de baten dan niet durf ik te beweren. De reden dat een defensie hoog kan gaan staan is gewoon buitenspel in het huidige voetbal.

15 mei 2023 om 00:40

Omcat je bij hockey in de circkel moet staan om te mogen scoren. Daarbij begrijp ik eigenlijk nooit waarom mensen voetbal met hockey vergelijken, totaal andere sport....

16 mei 2023 om 09:45

Zoals ikbenjouniet al zegt, een slechte vergelijking. Het gebeurt niet bij hockey, omdat het niet mag. Je moet daar in de cirkel staan om te scoren. Tja, dan moet je daar eerst komen. Daarnaast mag je bij voetbal een bal deflecteren, waardoor het onmogelijk wordt voor een keeper als je een meter voor hem staat.

13 mei 2023 om 17:22

is het inmiddels verworden tot een gedrocht, waardoor prachtige steekpasses op millimeters worden beoordeeld en doelpunten worden afgekeurd, vanwege buitenspel. Dit buitenspel zorgt er toch juist voor dat als het wel allemaal klopt en de steekpas is precies op maat je nog meer geniet ik zie dus het probleem niet echt.

13 mei 2023 om 17:32

@Oeiliewapper: kijk naar het hockey waar nu geen buitenspel is. Dat bal afwachten valt hartstikke mee. Hierdoor wordt het spel een stuk sneller. Ik zou liever nog morgen buitenspel afschaffen.

13 mei 2023 om 18:01

Je kan de sporten amper vergelijken wat voor effect het zou hebben. Een voetbalveld is meer dan 40 groter dan een hockey veld. Bovendien loont het in principe bij Hockey veel meer om voorin te hangen vanwege het alleen scoren vanuit de cirkel, de hockeybal is echter een stuk moeilijker en beperkter om ergens precies neer te leggen dan een voetbal.

Het afschaffen van buitenspel heeft het spel sneller gemaakt (niet vanwege een andere speelstijl maar omdat er minder gefloten wordt), maar ook een stuk meer verdedigend. Een probleem dat Hockey nog steeds niet heeft opgelost en de reden waarom ze om de haverklap de regels blijven veranderen.

14 mei 2023 om 12:36

Ik ook, en het speelveld word groter, waardoor de echte sierlijke voetballers beter tot hun recht komen.

14 mei 2023 om 14:11

@baloog: onzin dat je het niet kan vergelijken. Natuurlijk is het niet hetzelfde. Kijk een wedstrijd in Nederland (topniveau) en je zal zien dat er zeer weinig wordt afgewacht. De regels worden bovendien helemaal niet constant veranderd. Er wordt wel sneller ingegrepen als iets minder werkt, maar dat lijkt me juist een pré als je dat vergelijkt met die gezapige slappe bende bij de IFAB. Je moet aanvallend gedrag belonen, ik zou ook liever zien dat we de “backcourtviolation” van basketbal morgen nog introduceren. Dan mag de bal niet meer naar de eigen helft zodra je op de helft van de tegenstander bent.

15 mei 2023 om 13:53

@baloog een hockeyveld is 90 meter lang, een voetbalveld 100 meter. Het is 11 tegen 11, je speelt met een keeper en de bal moet in het doel. Ik heb 12 jaar gehockeyd en voetbal nu 6 jaar. Geloof mij nou maar: Er zijn genoeg tactische overeenkomsten en het loont zeker niet om de bal af te wachten in de cirkel.

Ik zag iemand hierboven een leuke regel bedenken: “Buitenspel zou alleen moeten gelden wanneer de bal vanaf de eigen helft wordt gespeeld”. Ik denk zelf dat dit een hele goede regel zou zijn. Daarmee kan je je als team niet ingraven en komen er hele nieuwe tactieken. Ook bevorderd dat het spel aanzienlijk in snelheid omdat dit lange VAR momenten over een eventuele teen die buitenspel staat vermijdt. Hopelijk voeren ze dit ooit nog in mijn leven in

Goed stuk, 'De drie punten sinds mensenheugenis' ik herinner me nog twee punten per gewonnen wedstrijd hoor, en nee, ik ben niet bejaard...

13 mei 2023 om 18:45

In 1995 pas ingevoerd inderdaad.

Nee zou zo moeten blijven. Nu zie je iedereen scherp staan om een sprint te nemen. En goed op te letten op de buitenspel. Als dat er niet is dan schiet de keeper zo ver mogelijk naar de aanvallers toe. Krijg je totaal ander spel.

14 mei 2023 om 12:37

Wat is daar op tegen?

14 mei 2023 om 21:11

Daarom is de insteek ook om te onderzoeken. Het simpel van tafel vegen is makkelijk, maar je kunt ook breder kijken. Persoonlijk vond ik het idee hierboven om de buitenspelregel alleen te laten gelden op de eigen helft een hele goede. Dan loont het dus om aan te vallen, maar niet om lange ballen te geven.

Buitenspel is niet het probleem. De huidige technologie is het probleem, die is niet snel genoeg om de situaties te beoordelen, waardoor je nu met een gedrocht van video arbitrage zit die niet alleen al het tempo uit de wedstrijd zuigt maar ook nog continu fouten maakt.

Laat het voetbal aub niet ten prooi vallen aan de Amerikaanse ziekte waar alles om spektakel draait en niet kwaliteit. De laatste paar seizoenen in de nba zijn het perfecte voorbeeld welke kant het opgaat als je dat doet, verdediging kan en mag niks meer zodat er maar meer gescoord wordt. Belachelijke ontwikkeling.

De spelers zijn sneller, sterker en atletische dan vroeger.
Misschien moeten we voortaan met 9-tegen 9 voetballen.
Dan krijg je vanzelf meer ruimte

Vind het een beetje onzin om hier aanbrengen tornen. Het alternatief is grote ruimtes waar topploegen de mindere goden nog makkelijker het nakijken geven. Buitenspel biedt teams tactische basis. Afschaffing zou zoiets zijn als vooruit spelen in Rugby toelaten.

Een bal is pas uit (buiten het spel) als hij helemaal over de lijn is. Waarom kan dat bij buitenspel niet dan? Pas als de aanvaller volledig voorbij de verdediger is dan pas staat ie buitenspel.
Lijkt me logisch...

15 mei 2023 om 10:37

Dan worden alleen de spreekwoordelijke doellijnen verschoven. Dan krijg je dus nog steeds hetzelfde gezeik met het wel of niet buitenspel staan op een milimeter nauwkeurig maar dan een aantal centimeters verderop.

Het is een prima regel. Juist bedoeld om het spel spannend te houden omdat je dan niet gewoon voor de goal kan wachten. Wanneer je het op de millimeter gaat meten verliest de regel echter z´n essentie. Gewoon weer hele lichaam als maatstaaf en niet meten maar gewoon de var naar de beelden laten kijken.

De buitenspelregel gelijkstellen aan de regels omtrent de positie van de bal. Nu is het nog zo dat als zelfs je de lengte van een kleine teen achter een verdediger staat, je in buitenspelpositie bent, dat is raar want indien de bal voor iets meer dan de helft een lijn heeft gepasseerd is er nog geen sprake van veranderde spelsituatie. Een bal niet volledig over de lijn is geen doelpunt, of uitbal. En dus zou het moeten zijn dat een speler niet volledig langs de verdediger niet in buitenspelpositie is. Die kleine aanpassing zal aanvallende teams een groot voordeel geven, zelfs met een var die lijntjes kan trekken.

Bij hockey werd buitenspel ook na honderd jaar afgeschaft, en het balletjes-afwachten waar iedereen bang voor was is daar uiteindelijk nooit gebeurd.

15 mei 2023 om 11:21

Bij hockey is het spel inderdaad een stuk beter geworden met name omdat de buitenspelregel gewoon niet te handhaven was toen er eenmaal kunstgras was en het spel veel sneller was. Dat is ook gelijk het verschil met voetbal, een hoge bal of dieptepass met hockey is veel sneller. Vermoedelijk wordt het "veld" heel lang bij voetbal, moeilijk in te schatten of dat beter of slechter is als kijkspel.

Buitenspel is een goeie regel alleen wordt het nu overdreven. Is het duidelijk dan gewoon fluiten maar dat cm gelul moeten ze heel snel mee ophouden, het moet snel te zien zijn zo niet is het geen buitenspel.

Mij lijkt de ijshockey variant wel interessant voor het voetbal.

Afschaffen dat buitenspel. Het brengt namelijk teveel frustratie met zich mee wanneer we het over millimeters hebben.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren