Bekijk in artikel
7 november 2018 om 13:05
0

Een recht van voorrang voor Feynoord ten koste van a) de financiers die feitelijk het risico dragen en b) de gemeente die ten minste 135 miljoen aan belastinggeld in dit project stopt is natuurlijk te bezopen voor woorden.

Daarbij is er over de 17.5 miljoen aan vaste en 7.5 miljoen aan variabele performance fee voor Feyenoord al in een eerder stadium overeenstemming bereikt. Absoluut niet chic van Feyenoord om daar nu, in deze kritieke fase, op terug te komen. Dit kan ze goodwill kosten bij hun partners waardoor deze move als een boemerang in hun gezicht terug kan komen.

Daarbij vraag ik me toch af waar bij Feyenoord, een club die ik een warm hart toedraag, de realiteitszin is gebleven. Een kernvoorwaarde voor hun toch al zeer optimistische businesscase is het structureel eindigen in de Top 3. Daar is Feyenoord de afgelopen 40 jaar in bijna de helft van de gevallen niet in geslaagd.

En elke keer dat ik in de Kuip kom, kom ik tot de conclusie dat er toch weinig mis mee is.

Gebiedsontwikkeling in het verpauperde Rotterdam-Zuid juich ik van harte toe; in de stad is een grote behoefte aan starterswoningen en sociale huurwoningen. Of dat per se moet in combinatie met een megalomaan nieuw stadion en nog een winkelcentrum (in Rotterdam Centrum hebben wij al te kampen met gigantische leegstand en de Markthal is ook niet bepaald een schreeuwend succes) valt m.i. ten zeerste te betwijfelen.

Reacties

7 november 2018 om 15:16
0

@rogerzzz

Je schrijft: "daarbij vraag ik me toch af waar bij Feyenoord, een club die ik een warm hart toedraag, de realiteitszin is gebleven. Een kernvoorwaarde voor hun toch al zeer optimistische businesscase is het structureel eindigen in de Top 3. Daar is Feyenoord de afgelopen 40 jaar in bijna de helft van de gevallen niet in geslaagd".

Dat is natuurlijk het verhaal van de kip en het ei. Dat stadion is juist nodig om er voor te zorgen dat Feyenoord weer aansluiting krijgt bij Ajax en Psv. Zonder dat gaat dat zeker niet lukken. Of dat met het stadion wel gaat lukken, zal afhangen van het rendement er uit de exploitatie gehaald zal worden. Daar ben jij kennelijk niet zo positief over en of dat terecht is of niet, kan ik helaas niet beoordelen.

7 november 2018 om 16:07
0

Scepticus38 7 november 2018 om 15:16

Over de exploitatitie van het stadion viel vorige maand in NRC te lezen dat in de oorspronkelijke businesscase de gemiddelde consumptie per stadionbezoeker werd geschat op 7,19 euro: een stijging van 91 procent ten opzichte van nu. Daarbij werd, volgens een onafhankelijk onderzoeksbureau, het aantal mensen voor stadiontours én bezoekers voor ‘sightseeing’ respectievelijk met 20 en 30 procent te hoog ingeschat.

De cijfers waarmee de Gemeente lekker is gemaakt, blijken dus niet te kloppen. Daarbij, en dat verklaart mijn eerdere opmerking, stelt dit onderzoeksbureau het volgende: "als Feyenoord het over langere termijn niet lukt in de topdrie te eindigen, dan heeft dat „significante invloed” op „belangrijke omzetstromen” zoals de businessstoelen en businessunits, de tickets, de consumpties en bijvoorbeeld merkrechten."

Feyenoord heeft al eerder begroot op succes, met rampzalige gevolgen; nog altijd zijn zij niet klaar met het ruimen van de scherven. In dit verband past bescheidenheid. Feyenoord heeft financiële verplichtingen jegens de Vrienden van Feyenoord; naar mijn mening zou prioriteit moeten worden gegeven aan het zo snel mogelijk terugkopen van de aandelen.

Zowel op het aankoopbeleid als de begeleiding van talenten van Feyenoord valt het nodige aan te merken in vergelijking met Ajax en Psv. Aankopen gaan zelden met een dikke winst deur uiten eigen talent komt niet of nauwelijks tot bloei, wat hun waarde drukt.

Het gat dichten naar Ajax en PSV is voorlopig een brug te ver; zij kan zich wat mij betreft beter focussen op het consolideren van de derde plaats en het op orde brengen van het huishoudboekje. Pas als dat is gebeurd en Feyenoord bij machte is om op eigen kracht een aanval op de derde plek, zoals AZ, Twente, Vitesse en zelfs ADO met Chinese suikeroom af te slaan, kan er naar boven worden gekeken.

Laatste discussies Bekijk in het artikel

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV6763
2.Ajax6266
3.Feyenoord4722
4.AZ4722
5.Vitesse4011
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Kevin DiksVerdediger10
Ridgeciano HapsVerdediger10
Jeremiah St. JusteVerdediger10
Eric BotteghinVerdediger10
Karim El AhmadiMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren