Bekijk in artikel
9 augustus 2018 om 09:14
0

Beetje overdreven van Spaan, maar prima speler en slim. Kan prima op 6 spelen in de competitie en daar zn wedstrijden pakken en groeien. Dat zal ook de reden zijn dat de Jong mag vertrekken, als dat waar is. Samen met Schone of vd Beek prima 3-tal om te roteren.

Reacties

9 augustus 2018 om 10:48
0

Hoogopgeleide slimme voetballers is juist wat we nodig hebben in Nederland. Dat zijn de persoonlijkheden die sneller situaties herkennen en oplossingen aan kunnen dragen. Daar wordt ons voetbal beter van. Eigenlijk ook typisch Nederlands dat deze jongen dan het predikaat 'professor' krijgt... terwijl een VWO-opleiding in Duitsland bij het nationale team eerder regel dan uitzondering is.

9 augustus 2018 om 11:07
0

Mwah hoogopgeleid en sportsituaties kunnen lezen zijn echt twee totaal verschillende vormen van intelligentie. Die discussie ontstond vorig jaar nog in Amerika na een interview met LeBron James. Die kon tot op de seconde en de meter nauwkeurig de laatste drie minuten van een wedstrijd beschrijven. Inclusief waar alle spelers van beide ploegen steeds stonden, wie er passte, wie er schoot, enzovoorts. Toen is er veel discussie geweest over of deze man stiekem nou enorm intelligent is of niet en de conclusie was eigenlijk dat hij vooral een hele specifieke vorm van intelligentie heeft.

Ook in Engeland is die discussie meermaals gevoerd omtrent Rooney. Rooney wordt altijd neergezet als een dom stuk vreten, terwijl hij in zijn topjaren in verschrikkelijk hoog tempo met steekpassjes teamgenoten vrij voor de keeper kon zetten, wat verschrikkelijk veel inzicht vergt. Maar dat is een hele specifieke vorm van intelligentie.

Dat je fluitend het VWO doorlopen hebt wil absoluut niet zeggen dat je spelsituaties goed herkent en vice versa. Vragen hele andere vormen van intelligentie.

9 augustus 2018 om 11:15
0

Maar die spelers zijn vaak niet de beste. Kijk naar een Bovenberg en een de Ridder. Aardig niveau hoor maar vinden de maatschappelijke aspecten (onderwijs) dermate belangrijk dat ze minder tijd in voetbal hebben gestoken in hun jeugd dan de wat minder slimme jongens

9 augustus 2018 om 12:18
0

Een VWO diploma noemen we niet hoogopgeleid, het is een vooropleiding. Daarna ga je studeren. Pas na het behalen van je graad mag je hoog opgeleid genoemd worden.

9 augustus 2018 om 12:22
0

Scotsman

Topvoetballers, zoals Cruijff en Van Basten, maar ook andere grootheden als Beckenbauer, Platini en Zidane, hebben altijd gezegd dat echte topspelers altijd een hoger ontwikkelde vorm van intellgentie hebben, die ze in staat stelt om, bijvoorbeeld, informatie heel snel te verwerken in hun hersens. Dat is noodzakelijk omdat je in topsport nu eenmaal vaak maar millisecondes hebt om te handelen en om die informatie in te verwerken. Juist dát bepaalt vaak hoe ver spelers zullen geraken in hun carriere. En het is gebleken dat álle echte topspelers allemaal een dergelijke bovenmatige ontwikkeling van hun intellect hebben.

Let wel, dat is dus inderdaad een ander soort 'intelligentie' is dan wat je nodig hebt om een universitaire studie af te ronden. Maar topspelers zijn dus wel degelijk ook bovengemiddeld slim, om het maar even plastisch uit te drukken.

9 augustus 2018 om 12:40
0

Klopt maar hoog IQ en vrijwel alle soorten prestaties, ook op sportgebied, hebben wel degelijk positieve samenhang.

9 augustus 2018 om 13:14
0

Kante:

Ik zeg toch nergens dat topsporters niet intelligent hoeven te zijn? In tegendeel zelfs. Ik geef alleen aan dat de intelligentie die topsporters hebben een hele specifieke vorm van intelligentie is. Dat hebben veel wetenschappers heel erg goed en nauwkeurig uitgelegd na de discussie over LeBron James. Net zoals mijn broer, die stukadoor is, binnen no-time met het blote oog kan zien of een muur waterpas is.

@mrMRJ tuurlijk. Een hoog iq hebben betekent namelijk bijna per definitie dat je meerdere 'vormen' (for a lack of a better word) van intelligentie beheerst. Dan is de kans dat je een specifieke vorm van intelligentie beheerst een stuk groter. Alleen het punt is dus dat de vorm van intelligentie die topsporters hebben een hele specifieke en getrainde vorm van intelligentie is. Dat kan betekenen dat ze überhaupt bovengemiddeld intelligent zijn en ook andere vormen bovengemiddeld beheersen (denk bijvoorbeeld aan muzikaliteit of geheugen), maar dat hoeft niet per se.

Lang verhaal kort: opleidingsniveau heeft geen zak te maken met het lezen van sportsituaties.

Neem nou bijvoorbeeld ruimtelijk inzicht, wat erg belangrijk is voor het geven van steekballen en vrijlopen. Heb je dat nodig om bijvoorbeeld gymnasium te doen? Niet echt. Toch is dat een essentieel onderdeel van balsport. Iemand die gymnasium gedaan heeft en later meester in de rechten geworden is, kan een verschrikkelijk slechte voetballer zijn omdat hij geen enkel ruimtelijk inzicht heeft, een voor sporters belangrijke vorm van intelligentie. Intelligentie is niet zo zwart wit als in: je hebt het of je hebt het niet.

9 augustus 2018 om 13:32
0

Ben het met je eens dat het een ander specifieke vorm van intelligentie is, maar als ik praktisch kijk dat 13 selectiespelers van het Duitse WK-team in 2014 op VWO-niveau hun school hebben afgerond, tov 1 Nederlands selectielid die dat heeft gedaan, meen ik toch enige correlatie te herkennen.

9 augustus 2018 om 14:34
0

Duitsland heeft dan ook geen niveau dat gelijk staat aan Havo. In Nederland kiezen vele gewoon voor Havo omdat dat ook een prima niveau is, in Duitsland kom je meteen terecht in vmbo niveau.

Laatste discussies Bekijk in het artikel

269 fans
Aanvaller, 32 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 30 5 2 0
2017/2018 Ajax 30 10 6 0
2016/2017 Ajax 27 7 3 0
2015/2016 Ajax 24 4 1 0
2014/2015 Ajax 29 8 0 0
Laatste voetbalnieuws

Lasse Schöne: ‘Ik heb nog een jaar, dus voorlopig blijf ik wel even’

Ajax werd woensdagavond kampioen door met 1-4 te winnen van De Graafschap op De Vijverberg. De openingstreffer werd gemaakt door Lasse Schöne die wederom een vrije trap wist te verzilveren. Daarmee...Lees verder

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger345
D. van de BeekMiddenvelder349
D. TadićAanvaller3428
H. ZiyechMiddenvelder2916
David NeresAanvaller298
K. HuntelaarAanvaller2816
A. OnanaDoelman330
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren