Bekijk in artikel
20 mei 2019 om 17:07
0

Ik wil even stilstaan bij de speler Sontje Hansen, die opgenomen is in dit Uefa team. Ik las van de week een artikel hier op voetbalzone over Steven Bergwijn en waarom hij als jeugdspeler vertrok bij Ajax. Moet je dit eens lezen:

- Een incident tijdens een jeugdtoernooi in Zweden was de reden voor de breuk tussen Ajax en Bergwijn, zo onthulde Henk Spaan eerder in zijn boek Nouri, de belofte. De aanvaller was destijds samen met Abdelhak Nouri ‘het dodelijkste duo op de Nederlandse velden’, met Nouri op tien en Bergwijn in de spits. Tot het moment dat jeugdtrainer Orlando Trustfull een ander idee had en voor een iets grotere en iets bonkige spits koos. Als Bergwijn mocht invallen, dan deed hij dat bovendien als rechtsbuiten. Daar spraken Bergwijn senior en de aanvaller met Ajax over, maar dat leidde niet tot een consensus. -

Wat is er ooit terecht gekomen van die bonkige spits waardoor Bergwijn naar de flank moest back in the day? Met Bergwijn is het prima terecht gekomen op de flank al blijf ik erbij dat ik hem in de spits wellicht nog het best heb zien voetballen in wat potten voor Oranje jeugdelftallen (daarom maak ik me minder druk over het zogenaamd spitsenprobleem bij Oranje), echter ik vind Hansen overduidelijk beter in het centrum van het veld dan op de flank, omdat Sontje de beste kaats in huis heeft van alle jeugdspelers in Nederland op dit moment en niet de snelheid heeft van een Bergwijn. Hij kan ballen heerlijk doorspelen op zijn medespelers en met hun door combineren en in het centrum komt die kracht veel meer tot uiting dan aan de zijkant (daar valt simpelweg meer te combineren). Des te meer spelers Hansen willen gebruiken als schijf om een aanval op te zetten, des te groter de waarde van Hansen wordt voor een team omdat steeds zijn grootste kracht naar voren komt en je zodoende zeer beweeglijke en dus onvoorspelbare aanvallen creeert. Je wil hem dus in high traffic areas hebben, waar veel te doen is.

Net als Bergwijn was Hansen meen ik ook een spits, totdat hij naar de flank moest om ruimte te maken voor de meer bonkige spits van deze tijd ... Brian Brobbey? Zou het koppel Unuvar en Sontje Hansen niet oogstrelend voetbal opleveren (ipv elk op een flank ver van elkaar vandaan of zelfs voor elkaar gewisseld)? Ik zie echt wel de meerwaarde van Brobbey in deze jeugdtoernooien, man wat heeft die het eigenlijk goed gedaan, zeker ook tegen Spanje, maar het is voor mij vrijwel onmogelijk om te beoordelen of hij ook van meerwaarde zal zijn later in het seniorenvoetbal (ik zie geen surplus van kwaliteit aan de bal, zoals bij Sontje) en wat heb je er dan aan gehad? Is Ajax (en nu Oranje) niet steeds dezelfde fouten aan het maken? Wat is de laatste topspits die Ajax heeft geleverd aan Oranje uit eigen jeugd? Kluivert senior van 20 jaar terug? Wat zegt dat? Sontje Hansen tijd en ruimte geven om zich te ontwikkelen als spits kan zich later enorm uitbetalen in een topper, omdat hij bijvoorbeeld nog genoeg kan verbeteren aan zijn vermogen om ook goed af te ronden en zich moet blijven ontwikkelen om centrale verdedigers te slim af te zijn (plus veel andere dingen die erbij komen kijken als je de nr 9 van een team wilt zijn). Ik werp de vraag op, of nu kiezen voor BB in de spits het winnen in de jeugd niet centraal stelt, terwijl het opstellen van Sontje Hansen in de spits zou getuigen van het centraal stellen van de ontwikkeling van een spelers met uiteindelijk een veel hoger plafond. Ik zeg niet zeker te weten dat dit zo is, maar werp een vraag op.

Een andere optie om Sontje centraal te krijgen is natuurlijk om hem op 10 te zetten in dit Oranje. Om dat te beoordelen moet ik hem daar eerst eens zien, want hij is voor mij niet een typische nr 10 speler en met van die technische spelers al Taabouni is er ook nog eens serieuze concurrentie.

Reacties

20 mei 2019 om 17:11
0

Ligt eraan, al je met BB in de spits de finale haalt (en wint) en zonder BB in spits de groepsfase niet overleeft, is het voor ieders ontwikkeling het beste om de finale te halen. Hierin meegenomen de ontwikkeling van andere spelers dan de flankspelers (verdedigers, middenvelders).

20 mei 2019 om 17:34
0

Ja daar zit wat in, maar de veronderstelling dat geen BB in de spits tot vroege uitschakeling zou leiden blijft een veronderstelling. Bijvoorbeeld in de finale speelde Bannis in de spits en was BB opeens een linker flank speler. Nederland won de finale met 4-2 zonder BB in de spits (of althans een groot deel ervan). BB heeft ook de meeste snelheid (ik denk ook sneller dan Hansen) en dat is van extra waarde op de flank.

20 mei 2019 om 17:47
0

Ben het met je eens dat er zoveel mogelijk voor voetbal gekozen moet worden in de jeugd, jongens die op jonge leeftijd een fysieke voordeel hebben moet je niet altijd automatisch voorrang geven in de selectie.

Maar fysieke eigenschappen kan je ook niet negeren. Hansen net als Bergwijn gaat niet de lengte halen wat een spits van Oranje moet hebben. Dat is jammer, maar het is niet anders. Uiteindelijk moeten we wachten op Van Basten of een Van Persie. Ontzettend technisch, maar ook met de juiste lengte. Daar kan je dan vervolgens een spits van maken.

20 mei 2019 om 18:40
0

Dat verhaal van Henk Spaan heet cherry picking. Zo kan iedereen een argument fabriceren. Daarnaast worden topspelers in de jeugd veel te snel omhooggeschreven; de meesten redden het niet door allerlei redenen, de voornaamste dat het vrij simpel is uit te blinken onder leeftijdsgenoten en dat het wat anders is om uit te blinken bij de senioren, waar de beste laatste 14-18 generaties het tegen elkaar opnemen. Misschien is een speler wel heel goed omdat er niet veel soeps rond loopt in zijn leeftijdcategorie, of 1 of 2 jaar daarboven. Over een van de grootste talent uit in de jeugd, Bojan Krkic, van wie werd verwacht dat hij Messi zou doen verbleken, zou Henk ook zon prachtig boek kunnen schrijven. Die had bijna 1000 goals gemaakt in de jeugd bij Barcelona. Sowieso moeten vaders van kleine jongetjes niet zo raar doen; op die leeftijd worden geen carrieres gebroken door een wedstrijdje op de bank. Maar ja, vader Bergwijn zit nu waarschijnlijk net als Henk in het cafe zijn gelijk te halen.

En als je wilt weten waar de nieuwe Patrick Kluivert speelt, kan ik je dat vertellen. Die werd in de zomer van 2017 op zijn 16e bij Ajax weggeplukt door Chelsea, gewoon omdat het toegestaan is om spelers van een andere club vast te leggen op hun 16e jaar tegen een gruwelijk lage opleidingsvergoeding. Denk je als club een topspits op te leiden, krijg je dit; daar doet een club helemaal niets tegen.

Overigens, als Sontje een topspits blijkt te zijn, dan komt hij vanzelf weer op 9 te spelen. Die verliest zijn talent echt niet op de flanken. Daarnaast is Brobbey veel eerder doorgeschoven naar O19, waardoor Brobbey zijn ontwikkeling op 9 niet tegenhield.

Laatste discussies Bekijk in het artikel

Nederland U17


24 fans
Actuele wedstrijden
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren