De zoektocht van Drenthe naar evenwicht

Zaterdag, 6 maart 2010 om 13:34 door El Gran Capitan

Zondag 18 augustus 2007. Spaanse Supercopa. Het Estadio Santiago Bernabeu schudt op zijn grondvesten. De Nederlandse Surinamer genaamd Royston Ricky Drenthe schiet van een meter of dertig de bal genadeloos binnen. Niet wetende wat hij moet doen, rent hij maar naar toenmalig coach Bern Schuster, en geeft hem een 'high-five'. Typerend voor Drenthe , die zeker in het begin niet wist hoe met de situatie om te gaan.

Na welgeteld negenentwintig wedstrijden in het eerste van Feyenoord, en een fantastisch EK-21, stonden de clubs in de rij voor de handtekening van de Rotterdammer. Het grote Real Madrid trok aan het langste eind. Drenthe was op dat moment negentien jaar oud, en had nog veel te weinig ervaring, en wist dus nog niet wat hem te wachten stond. Het begin was veelbelovend, maar al gauw braken minderen tijden aan voor 'de nieuwe Roberto Carlos'.

Toen Drenthe de overstap maakte voor veertien miljoen euro, wisten alle kritische Nederlanders het al: Drenthe was te snel gegaan en had voor het geld gekozen. Talloze keren heb ik zulke reacties op voetbalzone voorbij zien komen. Begrijpelijk, en makkelijk om te zeggen. Op het moment dat een dergelijke club als Real je wilt hebben, zegt geen enkel weldenkend mens nee. Ten eerste omdat je met spelers als Raúl en Guti kan trainen, ten tweede omdat je voor tachtigduizend man kan spelen, en ten derde omdat er een miljoenencontract voor je klaarligt. Ieder die zegt dat hij hier nee tegen had gezegd, liegt dat ‘ie barst.

Drenthe was negentien toen hij naar Real vertrok. Wij Nederlanders hebben denk ik te veel van hem verwacht. Was het wel terecht dat we meteen topprestaties van hem hebben verwacht? Nee, de gemiddelde Nederlandse voetballer die negentien is, voelt veel minder druk op zijn schouders. Toen Drenthe liet zich in de eerste weken nadrukkelijk op de training liet zien, speelde hij een aantal weken achter elkaar. Na een goede periode, ging het wat minder, en kwam men met teksten als ''zie je wel, hij kan het niet aan''. Opnieuw makkelijk, en begrijpelijk om te zeggen, maar naar mijn inzien onterecht.

Jeugdige spelers hebben twee dingen nodig, begeleiding en steun. Aan begeleiding kunnen wij niet bijdragen, dat moeten de spelers en de club doen. Maar steunen kunnen wij wel. We hadden in plaats van Drenthe afkraken, Drenthe moeten steunen. In hem moeten geloven. Hem desnoods ophemelen. Als een mens lekker in zijn vel zit, presteer je beter, dit werkt ook voor voetballers. Een voorbeeld hiervan was toen Drenthe werd uitgefloten, door eigen aanhang. Iets pijnlijkers is er niet voor een voetballer. Hij voelde zich daar logischerwijs niet lekker onder, en kwam in de daaropvolgende weken niet meer aan spelen toe. De Madristas hadden juist in de periode dat het minder ging, Drenthe moeten steunen. In hem moeten geloven, alleen is dit niet mogelijk bij een club als Real Madrid, want daar moet je er altijd staan. Althans, dat verwachten de fans van je. Drenthe’s periode was dan ook volgens vele van ons ten einde bij Real Madrid.

Woensdag 21 oktober 2009. Champions League. Het Estadio Santiago Bernabeu schudt op zijn grondvesten. De Nederlandse Surinamer Royston Ricky Drenthe schiet de bal genadeloos van de rand zestien binnen. Een tijdelijke wederopstanding vindt plaats. Apetrots was ik, terwijl ik riep 'zie je wel, hij kan het wel!'. Tijdelijk zeg ik erbij, want kort hierna gaat het alweer minder met Drenthe, en komt hij minder aan spelen toe.

Na twee-en-een-half seizoen weet ik genoeg. Voetballen kan Drenthe wel, alleen constant zijn, en meerdere wedstrijden achter elkaar presteren, dat is lastig. Mocht Drenthe wel constant presteren, gaat hij hopelijk mee naar het WK. Ik hoop dat hij dan wel de harten van de altijd kritische fans veroverd.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 5 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

8 reacties (laatste reactie door Bernarinho)

Hij heeft idd vertouwen nodig, maar hem ophemelen lijkt me te ver gaan.

Hij had beter, zoals Foppe de Haan ook zei nog even bij Feyenoord moeten blijven, desnoods op huurbasis.

Ik denk dat hij het daar niet meer gaat redden helaas.

Je noemt wel veel argumenten waarom Drenthe niet slecht zou zijn maar wat zijn dan de argumenten waarom hij goed zou zijn? Die jongen heeft nog nooit 3 wedstrijden achter elkaar goed gespeeld bij Real, is toch raar om dan te concluderen dat hij het echt wel kan alleen omdat die 2 mooie goals maakte?

7 maart 2010 om 10:43

Hoe kom je erbij dat ik concludeer dat dat Drenthe door die twee doelpunten goed kan voetballen? Dat hoor je mij niet zeggen, maar goed, het kan dat jij het zo opvat.

Drenthe heeft in die 3 jaar misschien 4 á 5 leuke invalbeurtjes gehad waarin hij tekenen vertoonde van een goede voetballer. Veel te weinig dus.
Hij komt gewoon veel te kort voor een club als Real. Helemaal geen schande. Maar waar ik niet tegen kan is is dat hij te eigenwijs is om een treetje lager te gaan. Steeds maar zeggen: "dit wordt mijn jaar", en "de trainer ziet het in me zitten".
Nou ik kan je een ding zeggen: Er zijn in die 3 jaar bij Real 3 trainers geweest, en er is er geen een die hem 2/3 wedstrijden achter elkaar in de basis heeft gezet. Hij zit gewoon zijn zakken te vullen op de reserve-bank
Ga gewoon lekker voetballen bij een Engelse middenmoter als Aston Villa of Birmingham. Harstikke leuke clubs voor een voetballer als Drenthe.

Goeie column. Ook in de reacties hier weer een negatief ondertoontje. Door een zinsnede als: '' Ieder die zegt dat hij hier nee tegen had gezegd, liegt dat ‘ie barst" wordt het een pakkend verhaal. Jammer dat goeie colums over minder aansprekende onderwerpen niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Drenthe is slachtoffer van de Nederlandse ziekte om alles wat boven het maaiveld uit te steken, direct de kop af te hakken. Je kunt ook andersom redeneren nl. ga de uitdaging aan. Drenthe heeft dit gedaan. Helaas tot op heden met weinig succes maar hij doet het wel.

ik kan me er wel deels in vinden maar ik heb geen medelijden met Drenthe. Als ik 3 miljoen per jaar zou verdienen en daardoor meer druk moest voelen dan anderen van mijn leeftijd zou ik dat denk ik wel voor lief nemen.

Goed artikel verder, alleen je trapt een beetje teveel open deuren in. Ik heb niet zoveel kennis van Real maar dit stuk had ik ook kunnen schrijven, weinig vernieuwende informatie dus.

PSV was in de markt voor hem en mocht hem overnemen voor 2,3 miljoen.

Zou toch een leuke speler zijn en dan Salcido verkopen!

Wat is die slecht geworden

8 maart 2010 om 08:54

Ik denk eerlijk gezegt dat 2,3 te weinig is voor Drenthe, als je ziet dat bvb. een Sulejmani al voor 16,25 word gekocht binnen Nederland. Nou, dan zal Drenthe ook wel minstens 10 miljoen kunnen waard zijn als je zo redeneert.

je noemt hem een leuke speler zijn, maar je zegt wel dat die slecht is geworden? Je spreekt jezelf een beetje tegen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Real Madrid

4268 fans
Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
3.Barcelona7947
4.Sevilla7720
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
L. ModrićMiddenvelder355
AsensioAanvaller355
Vinícius JúniorAanvaller353
K. BenzemaAanvaller3423
T. CourtoisKeeper380
F. ValverdeMiddenvelder243
Lucas VázquezMiddenvelder242
Voor de complete selectie: Clubpagina Real Madrid.

In de wandelgangen

Woensdag 23 juni
Manchester United heeft Donny van de Beek aangeboden bij Borussia Dortmund om de transfer van Jadon Sancho te bewerkstelligen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren