Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Weg met het toneelspel! Ik wil voetbal!

Laatste update:

Het is dinsdagavond, de televisie staat aan. Op Nederland 3, waar het voetbal op is. Het is geen hoogstaande wedstrijd en ik dommel een beetje weg. Opeens hoor ik een schreeuw. Alsof er een aanslag op iemand gepleegd wordt. Ik ben klaarwakker en kijk in een eerste reactie naar de televisie. Daar draait een voetbalspeler zijn 21ste rondje nadat hij gevallen is. Ik heb het gevoel dat hij de indruk wil wekken dat zijn been eraf is. De scheids is onder de indruk geraakt en kan moeilijk anders dan fluiten. De speler krijgt een vrije trap mee. De speler die de overtreding beging krijgt geel en de zo erg geblesseerde speler staat, tot mijn grote verbazing, weer rustig op en is tevreden. Zijn doel is bereikt. Na de herhaling meerdere malen terug te hebben gezien blijkt dat er, zoals zo vaak, niks aan de hand is. Maar waarom dan toch al die commotie? Ben je, nu je een andere speler een gele kaart aangenaaid hebt, trots op jezelf? Ik kan het me niet voorstellen.

Het gebeurd veel te vaak dat spelers elkaar kaarten aannaaien. De ene keer loopt een speler met een zielig gezicht naar de scheids, vragend om een gele kaart. De andere keer gebeurt het door middel van een schwalbe ofwel veel te overdreven vallen. Zo'n kaart van de uitslag bepalen. Een onterechte rode kaart zal directe invloed hebben op de uitslag. Een gele kaart waardoor een speler de volgende wedstrijd geschorst is kan indirecte gevolgen hebben voor de desbetreffende wedstrijd. Neem nou de wedstrijd Heracles Almelo tegen FC Groningen. Gibril Sankoh krijgt een rode kaart, het is een overtreding, maar doordat Everton doet alsof zijn been eraf wordt geschopt besluit Reinold Wiedemeijer tot een rode kaart. Mede dankzij deze rode kaart verliest Groningen het duel. Hetzelfde gebeurt in de wedstrijd Ajax tegen Feyenoord op 2 november 2009, tot tweemaal toe. In de eerste situatie deelt Luis Suárez een elleboogstoot uit aan Stefan Babovic. Dit was overigens absoluut een overtreding en in mijn ogen rood, maar waarom al dat drama er omheen? Ik neem het de spelers niet kwalijk, want iedereen doet het. Zo blijkt later wel als Jan Vertonghen geraakt wordt door een elleboog van dezelfde Babovic. Hij wordt geraakt, valt, rolt twintig rondjes en doet het voorkomen dat hij een keiharde vuistslag in zijn gezicht heeft ontvangen. Ook hier is het een elleboog, maar al die commotie is overbodig.

Nu ik er over nagedacht heb, kwam de vraag bij me op: 'Werkt een schwalbe maken wel? En heeft het zin om zo overdreven te vallen?' Het antwoord is nee! Salomon Kalou gaat in het strafschopgebied neer na een overtreding van Walter Samuel. 100% strafschop, toch? De scheidsrechter noch de grensrechter constateert de overtreding. Ik ben van mening dat wanneer Kalou niet op deze manier naar de grond was gegaan (alsof hij neer geschoten werd), hij zeker een penalty zou hebben gekregen. Hetzelfde geldt voor (ex-) 'schwalbekoning' Suárez. Dankzij alle schwalbes die hij heeft gemaakt in het verleden, krijgt hij nu negen van de tien keer geen strafschop, terwijl hij er toch echt een verdient. Opnieuw een voorbeeld uit de Klassieker, ditmaal is het Feyenoord tegen Ajax. De stand is 1-1, het standbeen van Suárez wordt weggeschopt, maar hij krijgt geen penalty. Ik ben ervan overtuigd dat Suárez een strafschop had gekregen als hij niet de reputatie 'schwalbekoning' had.

Als de schwalbe echt uit het voetbal zal verdwijnen, zal er af en toe misschien minder gelachen worden. Neem nou de schwalbe van Charlton Vicento in de wedstrijd Ajax tegen ADO Den Haag. Na de herhaling nog een keer gezien te hebben kan ik mijn lach niet inhouden. Schitterend hoe hij zichzelf voor gek zet met deze schwalbe. Vond overigens, en vind nog steeds, dat hier zeker een schorsing op moet staan.

Ik vind dat er harder opgetreden moet worden tegen dit fenomeen. Door een keer te vallen, kan je een hele wedstrijd bepalen. Het enige benodige: goed toneelspel. Misschien is het een idee om er een wedstrijd schorsing op te zetten. Dan zullen spelers wel een extra keer nadenken voordat ze naar de grond gaan. Tijdens de wedstrijd is dit natuurlijk niet te zien voor de scheids, maar daarvoor zijn de herhalingen. In de toekomst zullen er misschien camerabeelden zijn waardoor deze schwalbe op hetzelfde moment nog bestraft kan worden met een gele kaart, een tijdstraf of iets dergelijks.

Tot slot wil ik mijn hoop uit spreken dat de schwalbe uit het voetbal verdwijnt. Dat een wedstrijd wordt bepaald door het voetbal, niet door een fopduik of een vermeende elleboog. Daarvoor zijn de belangen vaak veel te groot. Ik heb geen zin meer om naar een toneelstuk te kijken, ik wil voetbal. Zónder schwalbes.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

wel leuk op zich, ik ben alleen geen groot fan van je schrijfstijl. die is nie slecht hoor, maar ook niks speciaals. verder vind ik dat je het stijlfiguur hyperbool te vaak gebruikt.
en wat je zegt is ook geen baanbrekend nieuws. ik denk dat bijna iedereen zou willen dat schwalbes zouden verdwijnen uit het voetbal
2 sterren

Aardig verhaal. Het voorbeeld Ajax Feyenoord en dat met name de ellenboog op Vertonghen is natuurlijk heel krom. Vertonghen had wel degelijk een tik op de neus gehad en bloede flink, of het bewust was weet ik niet (ik twijfel nog steeds) maar van al jou voorbeelden had Vertonghen toch wel degelijk een beste treffer te pakken. Maar goed, je kiest een voorbeeld, ik denk dat er betere waren.

Wel terecht natuurlijk, er wordt veel toneel gespeeld. Niet alleen door de erkende schwable experts trouwens. Er lopen talloze spelers rond die hun fopduiken dermate schaars of effectief inzetten dat ze er wel mee weg komen. Affelay is het meest treffende voorbeeld. Kijk maar naar hoe hij de eerder benoemde Suarez een kaart aansmeerde tijdens PSV - Ajax. Suarez was niet eens in de buurt maar Affalay strief 3 keer... om na wat wonderwater weer verder te lopen.

Begrijp me niet verkeerd, ik wil hiermee niet Suarez vrijspreken, of Affelay een zwarte piet toespelen. Suarez heeft het vallen een heel eind afgeleerd, mede dankzij het fluiten tegen hem. Toch is het een risico. We bekritiseren scheidsrechters steeds, maar ze worden ook steeds meer voor het blok gezet. Enerzijds hebben we mannen met de vallende ziekte, en anderzijds wordt de een na de ander een gebroken been geschopt. De man in zwart moet elke keer weer die afweging maken.

Daarom is jou stuk voor mij eens te meer een reden om nu eindelijk eens het beroep scheidsrechter te laten evolueren. Het voetbal zet sinds de jaren 70 reuzenstappen, trainingsmethodes, specialistische trainers, krachttraining etc etc. De arme leidsman daarentegen doet het nog steeds op exact dezelfde manier als in de jaren 70, alleen krijgt hij stapels aan instructies mee die hij ook nog maar even moet uitvoeren. De 5e en 6e man hebben zich ondertussen wel belachelijk bewezen, maar voorlopig had de Fifa vast aan het grijze verleden.

En voetballers? Die doen alles om te winnen. Daar worden ze uiteindelijk op afgerekend. En daar is maar één oplossing voor, die heet scheidsrechter. Ik ben niet jalours op ze.

Aanpak:
In een snelle flits kijken of het een schwable is door middel van tv-beelden, zo ja?
5 minuten tijdstraf. Zo nee, scheids seintje geven dat ie gewoon kan hervatten met zijn beslissing.

Na een wedstrijd moet er gewoon teruggekeken worden als er een eventuele schwalbe is gemaakt. Is er een schwalbe gemaakt, 1 wedstrijd schorsen. Klaar.

Ikzelf erger me ook dood aan schwalbes.

5 maart 2010 om 17:29

Dat lijkt me dan weer niet Chrispsv. De schwalbe is namelijk niet het probleem, het is een symptoom. Bovendien, de echte schwalbe waarbij een speler helemaal niet geraakt wordt is heel zeldzaam. Alle overigen kunnen zelfs de experts eindeloos over praten. Dat valt dus niet te controleren.

En het zijn niet alleen de schwalbes. Spelers die 6 keer rondtollen en dan de stervende zwaan spelen... ook maar schorsen dan? Of gewoon door spelen... je staart je nu blind op de schwalbe, maar het gaat de schrijver over acteren op het veld. Das meer dan schwalbes alleen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren