Cruijffianen en de eeuwige Van Beveren-boycot

Mart Smeets beschouwt zichzelf als volstrekt onafhankelijk. Hij zegt wat in hem opkomt en spaart vriend noch vijand. Zo ook aan de vooravond van de 1500 meter vrouwen in Vancouver. In een olijk satelliet-gesprek met collega Jack van Gelder zei hij: “Een man in een Ajax-shirt, die wel uitkomt voor zijn clubvoorkeur, zei me dat het vandaag een makkie was (refererend aan de 4-0 overwinning op Vitesse), de hufter”. Met name het; “die wel uitkomt voor zijn clubvoorkeur”, interesseerde me. Die zes woorden brachten Van Gelder zichtbaar in verlegenheid, want hij heeft toch echt al meerdere malen, met een lach, wereldkundig gemaakt dat hij een AFC-fan is. Schijnheiligheid van een allemansvriend noem ik dat, want in Nederland is er geen grotere Ajax-aanhanger te vinden. Nou misschien David Endt dan, maar Van Gelder is een goede tweede.

Van Gelder is niet de eerste voetbaljournalist die zijn favoriete club strategisch heeft gekozen; het is een aloude truc. Zo deed de belangrijkste sportjournalist van de twintigste eeuw in Italië hetzelfde. Wijlen Gianni Brera, een journalistieke superster (hoofdredacteur van La Gazzetta dello Sport op zijn dertigste) en legende in Italië heeft altijd volgehouden tifoso van CFC Genoa te zijn. Genoa, de oudste club van Italië, is zeker geen verkeerde keuze, maar zijn naasten wisten dat Brera ‘zwartblauw bloed’ door zijn aders had stromen. Hij koos ervoor om zich niet publiekelijk als Interisti te profileren, omdat dat zijn geloofwaardigheid als objectief journalist in de voetbalhoofdstad (Milaan) zou ondermijnen. Brera was een man die zaken grondig deed en nam zodoende zijn geheim mee in zijn graf.

Afgelopen zondag deed Van Gelder, zoals iedere week, zijn best om onpartijdig over te komen. Deze editie van Studio Voetbal stond in het teken van keepers. Henk Timmer en Ronald Waterreus moesten zich uitspreken over hun favoriete doelmannen in het moderne voetbal en die uit het verleden. Waterreus maakte zich enigszins belachelijk door eerst te stellen dat hij letterlijk en figuurlijk opkijkt tegen lange keepers, om vervolgens Iker Casillas en Julio Cesar onder zijn top drie te scharen; twee geweldenaars, toegegeven, maar ook relatieve dwergen tussen de mondiale topkeepers. Daarna brak de immer boeiende discussie los omtrent de beste keeper ooit:

Snel viel de naam van de beste Nederlandse keeper aller tijden: Jan van Beveren. Timmer, klaarblijkelijk een echte voetbalkenner, vond hem de grootste en tafelgast Jan Mulder kwam superlatieven tekort om zijn generatiegenoot al schreeuwend te beschrijven. Ook ik heb een zwak voor Van Beveren. Die adoratie komt voort uit de verhalen van mijn vader en het boek wat ik over hem heb gelezen. Daarin stonden prachtige oneliners over Van Beveren, zo zei trainersgoeroe Wiel Coerver over hem: “Hij is voor het keepen, wat Cassius Clay (Mohammed Ali) voor het boksen is.” Daarnaast beoordeelde Voetbal International enkele van zijn beste PSV-optredens met de maximum score; een tien. Een unicum in de historie van dat opiniërende voetbalblad.

Je zou denken dat zo’n fantastische keeper over minstens honderd interlands moet kunnen pogen. Dat is niet het geval en lag allerminst aan zijn kwaliteiten of de concurrentie. Nee, controverses tussen PSV-ers Willy van der Kuilen en Van Beveren enerzijds en Ajacieden (later Barcelona) Johan Cruijff en Johan Neeskens anderzijds lagen eraan ten grondslag (de PSV-ers stelden openlijk vraagtekens bij de toewijding van de twee Johan’s met betrekking tot Oranje). Cruijff was aan de vooravond van het WK in Duitsland niet alleen dé personality en alleenheerser van Ajax, maar ook bijzonder machtig in het Nederlands elftal. De bondscoaches fungeerden als veredelde Cruijff-marionetten. De reden daarvoor was dat die bondscoaches dachten absoluut niet zonder 'de verlosser' te kunnen. Als zij niet deden wat hij ze opdroeg, dan hield hij het voor gezien. Pure voetbalchantage.

Het genie duldde geen tegenspraak en al helemaal niet van een eigenwijze keeper. Uiteindelijk ging Van Beveren, op voorspraak van Cruijff (hier speelden ook sponsorgelden een rol), niet mee naar het wereldkampioenschap van 1974. Dat terwijl hij vanaf zijn twintigste (zeven jaar) een vaste waarde was onder de Oranje-lat. Rinus Michels kwam met een drogreden om zijn keuze te verantwoorden: Jan Jongbloed, eerste keus op dat WK, was volgens Michels beter in het meevoetballen. Uit onderzoek blijkt dat de zogenaamd ‘belangrijke’ meevoetballende capaciteiten van Jongbloed nauwelijks werden uitgebuit.

Van Beveren had geen schijn van kans tegen de machtigste persoon in Nederland en zijn marionet. Hij werd indirect gedemoniseerd en daardoor zelfs bedreigd door blinde Cruijff-volgelingen. Massahysterie rond de persoon Cruijff vierde hoogtijdagen en dat had zo zijn keerzijden. De topkeeper was Nederland binnen de kortste keren helemaal zat en keerde het land, waarvoor hij 36 keer het doel verdedigde, de rug toe. Hij vertrok naar Amerika.

Het is niet mijn intentie om oude voetbalkoeien uit de sloot te halen. Desalniettemin kon ik afgelopen zondag niet anders dan constateren dat bijna veertig jaar na dato er, in Cruijffiaanse kringen, nog altijd aversie is tegen de uitgesproken topkeeper van toen.

Van Gelder was moreel verplicht om PSV-icoon Van Beveren centraal te zetten in het item over de grootste doelmannen uit de historie. Maar nee, de anchorman vond het nodig om Lev Yashin, een keeper uit het verre Rusland, de credits te geven. De Nederlandse voetbalvolgelingen kregen en passant een propaganda filmpje voorgeschoteld. Waarom was dat geen filmpje van de Nederlandse held Jan van Beveren? Hij, nota bene een geboren Amsterdammer, was naast landgenoot bovendien een betere doelman dan Yashin.

De reden: pure subjectiviteit en clubvoorkeuren van een voormalig Cruijff-fundamentalist. Van Gelder levert nog liever zijn NOS-contract in dan dat hij de jonge voetballiefhebbers, onbekend met ‘niet-Ajacied’ Van Beveren, ‘bevuild’ met beeldmateriaal van een (in zijn ogen) ‘godslasteraar’. Want zo werd Van Beveren beschouwd onder Cruijff-minnend Nederland. Voetbal was in de jaren zeventig een religie, en Johan Cruijff de Jezus Christus op voetbalschoenen. Als je het in die tijd ook maar in je hoofd haalde om hem tegen te spreken, dan kon je op zijn minst naar je interlandcarrière fluiten (Van der Kuijlen), en in het ergste geval werd je ook nog eens het land uit gepest (Van Beveren).

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 32 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

77 reacties (laatste reactie door xstream)

Afgezien dat ik het met geen van de heren eens ben over beste keeper aller tijden ( ik denk sneller aan Eddie Pieter 's Graafland en van der Sar op Nederlands vlak en v/d Sar met Pagliuca en Preud'homme in wereld opzicht ), is je column weer uitermate sterk. Het gaat hier dan ook niet echt over keepers, maar over de zgn. "neutraliteit" van de hedendaagse journalist.

Wel is het jammer dat je superlegende "gianni Brera" erbij haalt, want eigenlijk wil je indirect hiermee aangeven dat v. Gelder beter moet verbergen voor wie hij is, terwijl je in mijn ogen dan niet neutraal verslag kan doen. Het is zeg maar een tegenargument in een eigen betoog om v. Gelder onderuit te halen.

Of wellicht is het een advies, een stille hint naar onze Jack, van hoe het wel moet? Ik weet niet precies wat ik ervan moet maken, maar dat is wel het verschil tussen vier en vijf sterren.

Ik wacht graag op je antwoord

25 februari 2010 om 09:21

Ik haal Gianni Brera erbij, omdat ik aan wilde geven dat het niet uitkomen voor je echte favoriete club als voetbaljournalist bepaald niet vreemd is of uniek. Journalisten doen dat om vooral maar niet met maar één (grote) club geassocieerd te worden, in de hoop dat iedereen hen serieus neemt. Bij Brera lukte dat (meer een vakman). Hij werd serieus genomen daarin, maar bij Van Gelder is het ronduit lachwekkend. Iedereen weet dat hij een rasechte Ajacied is. Hij doet zijn best om het te verbergen, maar dat lukt niet (zoals in dit geval met Van Beveren). Dat was de reden voor het betrekken van Brera.

Trouwens, vind jij Pagliuca één van de beste keepers ooit? Onvoorstelbaar! Ja hij was een echte character en één van mijn Italiaanse favorieten, maar toch zeker niet één van de beste ooit. Eddy PG was trouwens een hele goede keeper, de beste in zijn tijd, maar die mag toch echt niet in de schaduw staan van Van Beveren. Laatstgenoemde was een absolute topatleet, met flair, sprongkracht en oogverblindende reflexen. Er zijn wedstrijden geweest waarin Van Beveren 25 saves had en het 0-0 bleeft, terwijl PSV volkomen weggespeeld werd.

Ieder zo zijn voorkeuren!

25 februari 2010 om 11:51

A oh.. Ik wist dat dit er van ging komen, ik voel me net een vierjarige in een koekjestrommel ^^ Goed, tijd om te biechten dan maar:

Ik ben 24 jaar en heb van kleins af aan intensief voetbal gevolgd. Afgelopen 4 jaar was ik er eigenlijk helemaal klaar mee en was de spanning weg. Dat is pas dit seizoen weer gaan kriebelen ( qua voetbalkijken ). Zelf ben ik al 19 jaar keeper en heb ik al 7 (!) seizoenen training gegeven, met in mijn achterzak een lerarenopleiding gym. Ik weet precies wat ik wil zien in wat voor type speler en dus ook keeper.

Keepers van vroeger zijn natuurlijk niet te vergelijken met keepers van nu, een Hans van Breukelen ( mijn idool en beweegreden om op mijn vijfde jaar al ballen tegen me harses geschoten te krijgen ) zou nu waarschijnlijk niet meer mee kunnen komen op het hoogste niveau. Ondanks dat, was hij echt mijn held ( ik was 3 jaar tijdens EK 1988 en had al foto's op mijn kamer van hem enzo, ik weet niet hoe het is gebeurd, maar ik zal wel iets geroepen hebben, zodoende ben ik ermee opgegroeid ).

Toen ik ouder werd, wees mijn familie mij altijd terecht dat, ondanks dat Hans mijn held was, Eddy veel beter was. Dan kwamen de verhalen van zijn lef en power naar voren, die later in een benefiet wedstrijd ondanks zijn hele oude leeftijd duidelijk naar voren! Hans van Breukelen bakte in die wedstrijd er niets van ( hij was intussen gestopt ) en ook Jan van Beveren bakte er niets van die wedstrijd. Die wedstrijd is al weer een jaar of 7-8 geleden. Tot mijn spijt moet ik daarmee dus aangeven dat mijn mening niet geheel waarheidsgetrouw is..

Pagliuca was in mijn pubertijd een geweldige penalty killer in tegenstelling tot onze eigen nationale held, v/d Sar. Aangezien ik zelf ook een aardig moyenne had in de jeugd ( 8 uit 13 gepakt dat seizoen ) identificeerde ik mijzelf altijd in van die partijtjes met Pagliuca ( pubers je kent dat wel ) en riep ik zijn naam luid op als ik weer eens een balletje pakte.

Nu ik ouder ben en vooral trainer, zie ik in van der Sar echt de meest complete keeper die er is. Coaching, beheersing van binnen en buiten de zestien, tweebenig en bovenal zeer klemvast. Veel rust en goede positionering, ergo, beter kan haast niet. Vroeger waren al deze kwaliteiten niet nodig bij een keeper, dus is het niet eerlijk dat naast elkaar te zetten. Ik denk zelfs dat Almunia ( toch geen superheld in het doel van Arsenal momenteel ) om maar een dwarsstraat te noemen, 20 jaar geleden de allerbeste ter wereld zou zijn en iedereen hem zo zou herinneren. Het is dan ook zeer lastig het heden te vergelijken met het verleden.

Preud'homme komt eigenlijk alleen maar voort uit het WK 1994..

Tot zover mijn biecht en mijn schlemielige onderbouwing van beste keeper aller tijden :$

Betreffend jouw onderbouwing, ik ben niet overtuigd van het Brera argument, maar ook is het niet uitzonderlijk zwak. 4,5 dus naar boven afronden dan maar. Waarschijnlijk ben ik zo coulant omdat ik me lullig voel

1 maart 2010 om 20:43

Hulde, mooi artikel. Mooi hoe je achterliggende zaken met elkaar weet te verbinden, waardoor het stuk me uitermate intrigeerde.

Waar ik me persoonlijk echter nog meer aan stoor is juist die ellende die op de oppervlakte al zo scheef zijn en dat het NL publiek er blijkbaar niet doorheen kan prikken. Wat dat aangaat ben ik, op een uitzondering na, dan ook bijzonder teleurgesteld in het NL publiek, en nog meer in de NL media. Het niveau en de objectiviteit is gewoon ver te zoeken.

Alles gaat bij ons in extremen. Het is altijd helemaal top, of helemaal klote. De media wakkert het aan, het publiek zingt in koor mee. Er is nooit een middenweg. Superlatieven is daarbij inderdaad het goede woord Mateloos irritant ...

Jan van Beveren was misschien beter (blijft een mening, jij kijkt vanuit een Psv, veel objectieve kijkers noemen ook Yashin als beste keeper ooit), maar Lev Yashin was de aller allereerste keeper die meer van zijn doelgebied beheerste dan de doellijn. Hij heeft trends doorbroken en gezet. Daardoor is het niet gek dat Lev Yashin werd aangehaald.
Bovendien kiest Van Gelder de filmpjes niet alleen denk ik.
Mooi stuk verder. Dacht halverwege waarvoor is die intro bedoeld, maar aan het eind begreep ik het.
Klein beetje Calimeroën ach moet kunnen
4 sterren.

25 februari 2010 om 00:08

Nou nog mijn stembiljet ophalen

geniaal stuk!

af en toe een tikkie hard, maar correct!

chapeau

Ben het over het algemeen niet met je eens. Het is helaas jammer dat Jack van Gelder niet voor zijn voorkeur uit kan komen. Hetzelfde heb ik soms met Hugo Borst. Zijn hart begint vaak ook sneller te kloppen als Rotterdammer als het over Feyenoord gaat, maar hij verschuilt zich vaak achter zijn jeugdliefde Sparta. Studio Voetbal is overigens zeer objectief. Ze besteden tijd aan alle clubs, soms zelfs te weinig aan Ajax, Feyenoord en PSV vind ik persoonlijk.

Dessalniettemin een prachtig geschreven column. Een bloem tussen al het onkruid wat ik de laatste tijd langs heb zien komen op VZ. Als jullie dit soort columns als standaard gebruiken zal ik ze vaker lezen. Het stuk over van Beveren vond ik trouwens een heel interessante invalshoek.

25 februari 2010 om 12:29

was Hugo niet voornamelijk sparta-aanhanger?,
en inderdaad een mooi geschreven column.

25 februari 2010 om 17:51

Ja hij is voor Sparta, maar heeft ook een heel erg zwak voor Feyenoord. Neem ik hem niet kwalijk hij is een Rotterdammer.

Off: Wilfred Genee speelt het ook op safe met zijn liefde voor Cambuur. Hij komt overigens uit Leeuwaarden, maar hij krijgt pas echt een strakke plasser van Feyenoord.
Daar kan hij niet openlijk voor uitkomen ivm de kijkcijfers van VI.

Ik zou het persoonlijk helemaal niet erg vinden als deze mensen gewoon eerlijk zijn. Nu houden ze de schijn op alsof ze onafhanelijk zijn.

25 februari 2010 om 23:15

Wat een onzin! Borst is fervent Sparta fan, maar weet veel over Feyenoord omdat hij bij het Ad(rotterdamse krant) werkt en hij natuurlijk Rotterdammer is. Dat is ook de reden dat hij daar zit. Van Gelder is goed ingevoerd bij Ajax en Waterreus bij Psv, dus zijn alle drie de clubs vertegenwoordigd.

Ik kan nooit aan Genee merken dat hij een voorkeur voor Feyenoord heeft, aangezien hij minimaal drie keer in het uur de naam Cambuur moet laten vallen.

On: Sterke column, kan er niet goed over oordelen want heb de jaren '70 niet meegemaakt en wat betreft keepers hoor ik altijd Eddy PG zoals ook Elendil zegt. Ben het verder wel eens over van Gelder, als hij Ajax - Feyenoord verslaat voor de nos druipt de subjectiviteit ervan af. Maakt mij verder niet uit, maar ga a.u.b. niet schijnheilig doen met AFC en net doen alsof je geen Ajacied bent.

25 februari 2010 om 23:26

Waarom denk je dat deze mensen 3x in het uur even ''hun club'' Sparta, Cambuur en AFC moeten noemen???

Het is net als een homo die niet uit de kast wil komen, Mensen keihard, tot vervelends toe, wijsmaken dat je hetero bent. Terwijl je zelf beter weet.

Wees gewoon eerlijk, want met voetbal is het bijna onmogelijk om objectief te zijn.

Ik vind dit een behoorlijk treurige column. Wat is precies je punt? Dat Van Beveren de beste (nederlandse) keeper ooit is óf dat Van Gelder openlijk z'n liefde aan Ajax moet verklaren? Je probeert nu twee zaken te combineren die niets met elkaar te maken hebben.
De heren in de studio hebben hun lijstjes voor de uitzending ingeleverd en waarschijnlijk viel het iemand bij de redactie op dat Lev Yashin nergens op stond. Door velen gezien als één van de beste keepers ooit, nota bene de enige keeper die ooit tot Europees voetballer van het jaar is verkozen. Er zullen niet veel mensen zijn die weten wie hij is dus het is misschien leuk om wat beelden van hem te laten zien; de waarschijnlijke gedachte van het betreffende redactielid.
Denk je nu werkelijk dat Jack van Gelder of iemand anders bij Studio Voetbal z'n vinger heeft opgestoken tijdens de redactievergadering en heeft gezegd: "alles mag, maar géén filmpje over Jan van Beveren. Het is geen ajacied maar een Psv-er en bovendien vond Cruijff het een eikel."
Het is Calimero-gedrag tot de macht drie: Van Gelder is voor Ajax en dat is niet eerlijk, Jan van Beveren werd gepest door Johan Cruijff en dat is niet eerlijk en ruim 35 jaar later laten ze een filmpje van Lev Yashin zien in plaats van Jan van Beveren en dat is al helemaal niet eerlijk.

25 februari 2010 om 11:20

Je laatste alinea slaat de spijker op zijn kop. Je noemt alledrie de zaken die hij schitterend met elkaar verweven heeft. Hij verteld zijn visie waarom die zaken zo gelopen zijn, dat het wel of niet waar is, valt niet te bewijzen. Zijn punt is om de rest ervan te overtuigen dat dit de gebruikte denkwijze is achter de beelden en daarmee deelt hij een sneer uit aan de vermeende objectiviteit van Jack.

Het is jammer dat je, omdat jij duidelijk een andere mening hebt, er meteen van moet zeggen dat het een treurige column is..

25 februari 2010 om 12:56

Een treurige column is het zeker niet.

Echter ben ik wel van mening dat het treurig is om van Gelder te bekritiseren vanwege zijn gekleurde (ajax) visie en vervolgens dood leuk beweren dat van Beveren een betere keeper was dan Yashin. Ik begrijp goed dat een ieder zijn favoriete spelers en clubs heeft. Maar op basis van de erelijsten van beide keepers is het ronduit belachelijk van Beveren te bestempelen als een betere keeper. Objectiviteit is ook in dit stuk ver te zoeken.

25 februari 2010 om 23:41

Qua schrijfstijl is het zeker een goede column, wil ik niets aan afdoen. De reden dat ik het een treurige column vind is niet omdat Proevomaster Van Beveren beter vindt dan Yashin en ook niet omdat hij vind dat Van Gelder een gekleurde bril heeft. Dit zijn meningen die ik niet deel maar het staat een ander absoluut vrij dit wel te vinden. Het is treurig omdat de columnist de subjectiviteit van de Nos/van Gelder wil aantonen door te stellen dat er expres geen beelden van Van Beveren zijn getoond en wel van Yashin enkel omdat Cruijff en Van Beveren niet door één deur konden. Je kan mij niet wijsmaken dat dit niet ontzettend ver gezocht is. Hadden ze beelden van Fred Grim laten zien en geroepen dat hij neerlands beste keeper was, had je een punt gehad. Maar dit is een typisch voorbeeld van spijkers op laag water zoeken.

27 februari 2010 om 15:57

In een column is het toegestaan om je mening te geven en dus niet 100% objectief te zijn. Het is geen betoog!

25 februari 2010 om 12:32

Ik ben het in grote lijnen met je eens, al vind ik niet dat de column als treurig omschreven zou moeten worden.
Ik vond het een prettig geschreven stuk, of het helemaal waar is, of mijn waarheid is laat ik in het midden. Inderdaad vind ook ik het verband ietwat ver gezocht, maar ja een column is er om een mening weer te geven en dat was in ieder geval klip en klaar.

25 februari 2010 om 16:48

Ik kan me hier helemaal in vinden en ben het ook met je eens. Er wordt heel erg overdreven, zelfs al in de titel. Een beetje calimero gedrag als je het mij vraagt.. je schrijfstijl daarentegen is wel goed. 3 sterren.

van gelder die altijd zo overdreven geinteresseerd kijkt als hij aan de tafelgasten een vraag stelt over feyenoord... Super vervelend!!

Wat zeuren mensen over calimero-gedrag? Soms mag je onrechtvaardigheid toch gewoon aankaarten?

Je stelling dat Van Beveren beter was dan Lev Yashin is behoorlijk gewaagd, ik weet niet of dat je geloofwaardigheid groter maakt. Maar ik moet je bekennen dat ik ze beide te slecht ken om er een goed oordeel over te vellen. Wel weet ik dat Lev Yashin rond de 150 penalty's heeft gestopt.

Ik herken je ergernis omtrent de persoon Van Gelder. Die overdreven Barcelona en Ajax verheerlijking hoort eigenlijk niet thuis op de publieke omroep, maar goed. Die tom egberts ofzo kan er ook wat van.

Off: Je hebt een bovengemiddelde kennis over Italie en het voetbal daar, of niet?

25 februari 2010 om 11:25

Waarop ik mijn mening baseer dat Van Beveren beter is dan Yashin? Een terechte vraag. Ik baseer dat deels op de mening van Wiel Coerver en anderen uit het boek ‘klem’. Daarnaast baseer ik het, en dat geef ik toe, op puur chauvinisme. Ik ben Nederlander, Van Beveren ook en Yashin is een Rus. Als ik een Rus was had ik waarschijnlijk een boek gelezen over Lev en vond ik hem beter. Zo simpel is het. In Nederland eren wij onze helden niet en dat doet mij pijn.

Ik verdiep me inderdaad in het Italiaanse voetbal. Ik vind het een fascinerende wereld. Daarnaast heb ik op persoonlijk vlak ook zeer veel met dat land. Als je ooit voornemens bent om jezelf er in te verdiepen dan raad ik het Engelstalige boek ‘calcio’ aan.

25 februari 2010 om 12:03

Haha ik heb serieus eergisteren de biografie van Garrincha besteld, op aanraden van jou. Maar ik zal deze noteren.

Op het gebied van voetbal heb ik Italie altijd beschouwd als D E tegenpool van Nederland. Werkelijk op elk vlak. Is het niet zo dat je Nederland en haar voetbal beter gaat begrijpen hierdoor? Simpelweg omdat alles hier het tegenovergestelde is.?

Totaal voetbal vs catenaccio
Introvert vs extravert
Leo Driessen vs Tiziano Crudeli
etc. etc.

(overigens vind ik Crudeli het beste wat de Serie A vandaag de dag te bieden heeft, wat een man)

25 februari 2010 om 12:17

Goed bezig man! De biografie van Garrincha zal je absoluut niet teleurstellen. Een schitterend en uniek verhaal. Een ander boek in die trant is de biografie van Robin Friday. Als je die nog niet hebt, zou ik het ook bestellen. Iets minder extravagant, maar misschien voor jou nog wel boeiender (aangezien je een echte kenner van het Engelse voetbal bent).

Je slaat de spijker op zijn kop met je vergelijking. Totaal voetbal is in wezen de opvolger van Catennacio. Dat laatste systeem/spelopvatting wordt in ons land niet op waarde geschat. Il Grande Inter beheerste het tot in perfectie en zij wonnen zowat alles. Ook het verhaal omtrent het Torino van de jaren 40 is meer dan aangrijpend. Ach eigenlijk is het te veel om op te noemen. Prachtige voetbalgeschiedenis heeft dat land. Ook op gebied van commentatoren trouwens.

Geweldig stuk.

Ik kan niet begrijpen dat sommige mensen het niet snappen.

Het gaat niet over wie de beste keeper is, het gaat over de propaganda of misschien wel de zwartmaking.
van Gelder die overduidelijk Cruijff fan is en een onverbeterlijke Ajaxied, die objectief probeert te doen, terwijl hij van alle kanten laat merken dat hij een Ajaxied is.

De Ajax propaganda is al jaren op de buis, maar dat de publieke omroep dit soort gasten betaald met belastinggeld is een schande, misschien had daar ook een alinea aan geweid mogen worden.

Ik alles Utrecht supporter erger mij er ook aan dat Ajax kritiek of verheerlijking van een andere Nederlandse club bij de publieke omroep nog steeds taboe is.

Om nog iets te melden, waarom geeft niemand openlijk kritiek op Cruijff, die man heeft meer verpest voor Nederland dan dat hij iets bereikt heeft, daar heeft niemand het over.

Na een zeer lange tijd eindelijks weer eens iets goeds.

25 februari 2010 om 12:41

Misschien een beetje lullige opmerking (niet zo bedoeld) maar is een publieke omroep er niet
om op democratische wijze een tv-wereld neer te zetten. En aangezien Ajax toch de meeste fans heeft in (en buiten) Nederland...haha..
en als je kritiek wil op Ajax of mensen die ermee te maken hebben moet je gewoon naar Rtl7 kijken op Maandag, zoals van gelder zijn voorkeur laat merken laat Derriksen vaak zijn afkeer voor alles wat met Ajax te maken heeft duidelijk merken en laat hij geen gelegenheid onbenut om ajax af te branden.
nee ik ben het met je eens dat ze (beide) gewoon objectief moeten zijn,
maar er wordt sowiezo op TV meer gepraat over en aandacht besteed aan de grotere clubs,
en hoe kom je erbij dat Cruijf dingen verziekt heeft voor Nederland? en nee ik ben geen Cruijf-adept. Het wordt trouwens de laatste tijd toch steeds gebruikelijker om Cruijf uit te jouwen en dat gebeurd dan meestal door mensen die hem nog nooit een bal hebben zien trappen of hebben zien trainen. Het bovengenoemde totaalvoetbal is toch afkomstig voor grote delen van eerst Michels en dan Cruijf. Hoezo meer verpest?
en met wat ik gezien en gelezen heb, ga ik voor van Beveren...

25 februari 2010 om 13:48

JIj bent echt in 1 woord de reden waarom ik zo een hekel heb aan de Nederlandse bekrompenheid. Hóé durf jij het in je hoofd te halen te zeggen dat Cruijff het Nederlandse voetbal meer verpest heeft dan dat hij het goed heeft gedaan. Weet jij wel wie Johan Cruijff was?! Een nietig ventje als jij zou zijn naam niet eens mogen uitspreken. Die man hoort tot de personen die het meeste voor het voetbal ooit hebben betekend, zowel in Nederland als Internationaal. Zonder Cruijff stond het Nederlands voetbal 10 x lager aangeschreven dan het nu is. Hij heeft 's werelds mooiste en indien goed gebruikt, beste manier van spelen in zijn eentje bedacht. De manier waarmee Barca al vele jaren speelt en de een na de andere prijs binnensleept. Zonder Cruijff hadden wij nooit een WK finale gespeeld in '74! Ga toch weg man..

25 februari 2010 om 15:19

Cruijff was uiteraard beste voetballer die we in Nederland gehad hebben daar is geen misverstand over. En hij heeft natuurlijk genoeg gedaan voor het Nederlands voetbal. Zonder hem waren we nooit wat we nu zijn. En Hard verwoord het volkomen verkeerd en als die het wel zo vind heeft hij geen gelijk.

Maar ik ben niet zo groot fan van Cruijff( misschien komt t vanwege mijn feyenoord voorkeur) dit baseer ik voornamelijk op dit soort verhalen dat hij als persoon toch niet zo aardig was. En nogal egoistisch soms. Hij straalde ook altijd zoiets uit van ik weet het toch wel beter, maar vaak deed hij niks en gaf die alleen commentaar en zeker de laatste jaren heeft hij daar last van.

Het is niet mijn idool of godheid voor voetbal, maar je kan er niet omheen dat hij zeer belangrijk is geweest voor het voetbal in Nederland. En mensen zoals Hard weten niet waar ze over praten.

On: Proevomaster je hebt weer een geniaal stuk geschreven. Ik ken al die keepers niet zo super goed ben namelijk nog 17 jaar. Maar heb er wel het een en ander aan verhalen over gehoord. En ik zie dat jij veel afweet van het Italiaans voetbal woon je daar toevallig of verdiep je je er heel erg in? Ik wil graag ook meer weten over italiaans voetbal en Italie zelf omdat ik het ook begin te volgen.

Van mij krijg je 5 sterren.

25 februari 2010 om 15:54

@timosjoek
Cruijff is alles behalve een onaardig persoon en egoist.
Hij kraakt nooit iemand openlijk af in de media, omdat hij weet dat hij teveel invloed heeft in de voetbalwereld. Toen het Ajax bestuur diende op te stappen in naam van Jaakke, Fontein en co, sprak Cruijff nooit onaardig over deze personen, terwijl hij het allemaal nobody's in de voetbalwereld vond, die naar naar zijn mening (terecht) absoluut geen verstand van voetbal hadden.
Van Hanegem is soms zeer kritisch op Cruijff en heeft het niet zo op hem.
Cruijff daarentegen houdt zich altijd keurig beleefd in woorden tov v. Hanegem.
Van Basten serveerde Cruijff af toen hij het beleid bij Ajax moest doorgronden, wat denk je? Het was nog steeds een vriend, alleen een verschil van mening en inzicht.
Moet ik je het verhaal nog vertellen over Michels, die opeens Beenhakker uit de hoge hoed toverde na 1988, terwijl iedereen (incl. de hele selectie) Cruijff al bondscoach wilde. Maar Michels gunde Cruijff absoluut geen succes. Ooit een gemeen woord over Michels gehoord van El Salvador? Cruijff gunt Michels zelfs een groot aandeel van de eer die Ajax en Oranje behaalde in de jaren '70, terwijl ik vaak genoeg hoorde dat Michels eigenlijk een beperkt aandeel had in de successen.
Cruijff heeft ervoor gezorgd dat zijn teamgenoten in het Nederlands elftal ook geld verdienden aan sponsors. Hij is altijd opgestaan voor zijn medespelers.
Johan Cruijff dus zo bestempelen als jij doet is zeer onterecht. Het is een aardig mens, hoor ik ook altijd van journalisten (derksen bijvoorbeeld) en alles behalve egoistisch.

Over het artikel: Tja het klinkt een beetje calimero-achtig. Veel spelers konden wel gewoon opschieten met Cruijff en Neeskens, waaronder veel Feyenoorders. Vroeger waren de verhoudingen tussen Randstad en Psv toch wat anders denk ik. Van de Kerkhofjes hadden ook geen problemen in Oranje. Dus het zal wel een ruzie zijn geweest van 2 kanten.
Feit blijft dat het enorm jammer is dat v. Beveren en vd Kuilen (nederlands topscorer aller tijden 311 goals in Eredivisie) niet aanwezig waren op het Wk in '74 en '78. Dan waren we, volgens velen, zeker wereldkampioen geworden.

25 februari 2010 om 14:23

ik hoop dat jij de reactie van tristanajax nog eens goed doorleest, want jij snapt er echt helemaal niks van. Wat is dat tegenwoordig toch voor gedoe. Mensen die zelf de ballen verstand hebben van voetbal en niet eens een balletje 3x kunnen hooghouden gaan zo op Cruijff lopen afgeven. Ga je schamen dat je zo weinig respect hebt voor Neerlands en Europa's beste voetballer ooit! Zonder Cruijff was het Nederlands voetbal misschien nooit op de kaart gekomen!

Tja, ik vind dit een beetje een welles-nietes verhaal. Cruijffianen zullen zeggen dat Van Beveren en Van der Kuijlen sfeerverpesters waren, anti-cruijffianen zeggen weer dat ze zijn weggepest omdat het Psv'ers waren. En dan nog het verhaal over wie de betere keeper was, Yashin of Van Beveren. Dat heb je ook een beetje subjectief onderbouwd. Je geeft niet 1 argument!! Nee sorry, op basis van je schrijfstijl en leuke onderwerp krijg je 3 sterren, maar meer kan ik je niet geven.

Vind niet alles waar hier in staat, ben het niet overal mee eens wel betere van jou gezien.

Beetje een jank verhaal over het verre verleden? Waarom koos van Gelder niet voor van de Sar of stekelenburg als hij zon Ajax fan is? Daarnaast heb je geen voetbalprogramma als er geen discussie is. Als er geen mensen zitten met clubvoorkeuren zoals Waterreus!

Harde overtreding van een speler
Ja was harde overtreding.....

Dit is geen discussie, daarnaast maakt Jack het programma niet alleen! Hij heeft niet een archief met van die filmpjes!

Ook heb ik nog nooit van die Beveren gehoort dus zon grootheid zal het wel niet zijn geweest. Wel heb ik van die Rus gehoort, en van Johan Cruijf! Zijn waarschijnlijk gewoon generatielingen die nu oud zijn en dat de beste van hun tijd vonden.

Net zoals de legendes altijd uit het verleden komen. Misschien kan Messi wel net zo goed voetballen als Pele en Maradonna toch worden ze niet in één adem genoemd!

Wel goed geschreven over iets waar ik biezonder weinig van af weet maar wat wel overkomt als een jankverhaal!

25 februari 2010 om 19:54

Dat jij Van Beveren niet kent, zegt meer over jouw kennis van het Nederlandse voetbal dan over Van Beveren zijn kwaliteiten....

Begrijpend lezen is voor sommige niet weggelegd blijkt maar weer eens...

Jack van Gelder is duidelijk hypocriet en achterbaks bezig is de strekking... van beveren is één van de beste keepers die Nederland gekend heeft en hij besteed er aandacht aan alsof het een speler van AFC is geweest.

Volgens mij ben je in dit stuk tegen Van Gelder en tegen Cruijf. Iets anders kan ik er niet van maken. Ik heb Jan van Beveren schitterende wedstrijden zien kiepen en dan vooral bij sparta. Daar was ik toen die tijd iedere wedstrijd en indien mogelijk iedere training. Van Beveren was inderdaad aanwezig, en vooral een verschijning waarvoor je ontzag had. Een grote uitstraling. En volgens mij was dat ook gelijk zijn probleem. Cruijf en Michels dulden geen popie jopie dan hunzelf. Had volgens mij helemaal niets met voetballen te maken. Voor mij is Jan van Beveren de beste keeper ooit. Dan Van Gelder, hij is duidelijk voor ajax, hij is volgens mij inteligent genoeg om te beseffen dat heel nederland dit weet. Ik denk dat hij iedere keer AFC erbij haalt om op sarcastische wijze te laten weten dat hij neutraal zou zijn. Ik vind het stuk wel informatief, de huidige jeugd weet waarschijnlijk niet eens wie Van Beveren was, en nu hebben ze iets om zich (als zij dat willen) verder in te verdiepen. Ik geef toch een hoog punt want ik ben blij dat er iets geschreven is buiten de gesneden koek om. Voor mij zou iedere week een stukje over een oude legende geschreven kunnen worden.

Goede story, de herinneringen zaten al best ver weg gestopt bij mij, maar door jou stuk weer terug gekeerd als de dag van vandaag.
Ook knap dat jij dingen gebruikt in jou stukken die anderen al lang zijn vergeten of vooral velen hier niet eens kennen, en daarom ook vaak niet met eerlijke tegen argumenten komen.
Weer een prima stuk, en alleen al om de herinneringen 5 sterren van mij.

Ik moet zeggen.. Dat na het lezen van je eerste stuk, wat geweldig geschreven is en erg leuk en mooi om telezen, je einde me wat teleurstelde. Ik denk namelijk niet dat van Gelder zo strategisch kan denken dat hij het onderwerp uit de weg gaat. Hij ging na mijn mening wel in op van beveren. Hij stipte ook een andere legandarische keeper aan. Dat mag toch? Hij mag toch gewoon een andere voorkeur hebben. En hij liet eigenlijk ook zien dat de legende van Yashin eigenlijk groter is geworden omdat er geen beelden van zijn. Hij laat iets zien van zijn jeugdsentiment. Net zoalstimmer dat ook deed.

Maarrrrrrrrrrrrrrrrrrrr... Ik moet zeggen dat je deze conclusie erg ingenieus en mooi gevonden hebt. Ik had die link niet zo kunnen leggen. Dat vind ik erg knap van je en heb ik respect voor. En je schrijfstijl is prachtig.

En ik kan lang en breed lullen , ook al ben je het niet met de inhoud eens, hier kan je niet minder dan 5 sterren voor geven.

Ik vind het een prachtig stuk,. Het leest lekker weg. Ik ben het eens dat van Beveren te weinig waardering heeft gekregen. Of hij de beste keeper allertijden van de wereld is geweest laat ik in het midden.

Ik heb naar aanleiding van je stukje nog een prachtig interview van Van Beveren op internet gevonden. Hier is link: http://209.85.229.132/search?q=cachewhv_klqbuij:...
Alle mensen die dit een calimero column vinden moeten dit interview maar eens lezen. Zij kunnen niet ontkennen dat Cruijf een grote rol heeft gespeeld om Van Beveren uit het elftal weg te pesten. Van Beveren heeft daarna bedankt voor het Nederlands elftal om vervolgens het land te ontvluchten na tal van beledegingen en bedreigingen.

Diezelfe Cruijf besluit om paar jaar later niet mee naar het WK in Argentinië te gaan na het 'zwembadincident', en 25 jaar later als drogredenen aan te geven dat hij bedreigd werd.

Hulde voor dit stukje 5 sterren.

V. Gelder: Ajax
Borst Sparta (/feyenoord)
Waterreus Psv
Y. Mulder Twente

Tom Egberts Heracles
Smeets Vitesse
J Mulder Alles wat tegen een bal kan trappen

Gewoon een heel gemengde groep bij de Nos. Altijd een mooie diversiteit aan gasten en heel objectief. Studio Voetbal blijft het beste voetbalprogramma en over clubvoorkeuren wordt alleen af en toe gelachen.

En Smeichel is mest afstand de beste keeper ooit!

25 februari 2010 om 13:34

Hoe kan ik hem vergeten.. Ik moet mezelf schamen..

Edit: Mijn reactie was bedoeld op de laatste zin van Trainerdv

25 februari 2010 om 15:53

Haha Hugo Borst is alles behalve een Feyenoorder.

Proevomaster, je stukje rijt oude wonden open, je zou zelfs aan censuur kunnen denken. Jan was in elk geval een betere doelman dan Johan voetballer.

Voor mij komt het vandaag niet meer goed ik ga wat anders doen.

26 februari 2010 om 15:15

@ Proevomaster

Als je mensen zo kunt raken, dan weet je dat je goed bezig bent geweest.
Vind het zelf ook een mooi stuk, alhoewel ik me er inhoudelijk absoluut niet mee kan en wil bemoeien.
Je verdient van mij een 9 voor dit stuk (aangezien er altijd ruimte moet zijn voor verbetering).
Dat komt neer op 4,5 sterren, omdat je gemiddelde daaronder ligt geef ik je dus 5 sterren.

Het is wel logisch dat een filmpje van Lev Yashin werd getoond. Ik bedoel de man staat nog altijd wereldwijd bekend als de beste keeper ooit. Zo gek is het dus niet. Alleen verdient Jan van Beveren wel meer respect. En een filmpje van de beste Nederlandse keeper ooit was natuurlijk niet verkeerd geweest.

Ben het wel met je eens dat Jack van Gelder een Ajaxcied is. Niet dat ik hem dat kwalijk neem, de man is Amsterdammer heeft in zijn beste jaren ook de beste jaren van Ajax gekend, dus het is niet verwonderlijk dat hij voor Ajax staat. Het is echter wel jammer dat hij het altijd ontkent.
Zelf vind ik overigens niet dat Jack van Gelder overdreven positief is over Ajax. Wat mij alleen stoort is dat Jack van Gelder de gespreksleider is en dat hij bijna elk onderwerp op Ajax aanstuurt. Omdat hij altijd zelf het liefst over Ajax praat.

Maar in de theorie van dat Lev Yashin is gekozen omdat Jack van Gelder een Cruijfiaan is geloof ik niet. Verder wel vermakelijke column om te lezen.

Goede column, heldere schrijfstijl en goed onderbouwde mening .

Je mening over van gelder slaat alleen natuurlijk nergens op...hij laat een filmpje zien van de door de Uefa en Fifa gekozen doelman van de eeuw, ipv een filmpje van van beveren, en hij is gelijk een "achterbakse cruijff-fundamentalist"...echt een lachwekkende redenering. Dit is nog afgezien van de vraag of het erg is dat hij voor Ajax is...waterreus is voor psv, youri mulder voor twente, maar je leest toch ook nooit een een column over "van nistelrooy-aanbidders" of "epi drost-fuckers"?

25 februari 2010 om 15:41

Goede column!

Over het filmpje sluit ik me aan bij Lucas, maar het claimen dat er als er een cruijff-fundamentalist is ook meteen een equivalent van PSV en Twente moet zijn omdat Waterreus en Mulder ook aan tafel zaten is nogal kort door de bocht.

Allereerst is het raar om RvN te noemen als grootste legende van PSV en ten tweede heeft niemand zo veel invloed gehad en gebruikt als Cruijff in zijn carrière, kortweg het fundament van het fundamentalisme dat genoemd wordt heeft Cruijff natuurlijk zelf gelegd met zijn betweterigheid, gigantische zelfvertrouwen en zijn fantastische voetbal. Simpelweg, als je een "epi Drost-fucker" bent, wat zou je dan helemaal moeten volgen? Ik kan geen Nederlandse (ex-)speler bedenken met zo'n uitgesproken en polariserende mening als Cruijff. Cruijff is veel meer een filosofie dan welke voetballer van PSV of FC Twente dan ook.

Ja Proevo wat moet ik zeggen..

Gewoon weer een goed stuk. En tsja ieder zn mening natuurlijk, ik zie vooral de ajacieden klagen dat het neit waar is. Maar denk niet dat hun het begrip column helemaal begrijpen.

5 sterren

Ik snap het niet helemaal. Heel voetbalkijkend Nederland weet dat van Gelder een ajacied is, net zo goed als Hugo Borst Sparta een warm hart toedraagt. Wouter Bos is voor dezelfde club als ik... laat die mensen net als wij een voorkeur hebben voor een club, zelfs al zijn ze journalist of in het laatste geval politicus. Maar waar de ergenis in dit stukje op gericht is, is dat het soms lijkt alsof de verheerlijking van ajax door van Gelder in sommige gevallen van het scherm afdruipt. Ik kan me alleen net als andere lezers niet voorstellen dat deze meneer de redactie opdraagt zoveel als mogelijk positieve uitstraling aan zijn club te geven.

Ik zit er als Feyenoord-supporter ook niet te wachten op ajax-opmerkingen van van Gelder, maar je ziet wel die twinkeling in zijn ogen. Dat is passie, jammer genoeg voor de verkeerde club. Dat die beelden van Yashin zijn vertoond heeft in mijn ogen niet zozeer met de Cruijff opvattingen uit die tijd te maken, al is Van Gelder degene die dat zou kunnen toelichten. Als wereldwijd de opvatting bestaat dat deze keeper (een van) de beste keeper is, dan kan ik me die keuze best voorstellen.

Het gekke is, dat zoals terecht gesteld wordt, dat de keeper van nu niet te vergelijken is met de keeper van toen. Nostalgie zal hier uiteraard ook een rol spelen. En waar wordt de beste keeper op beoordeeld? Het tweebenig zijn van Van de Sar, het coachen, de mooiste reddingen? Ik denk zelf aan de grootte van het legendarisch zijn. Wat bijvoorbeeld geldt voor Cruijff. Misschien was hij in '74 eigenlijk degene die de lijnen uitzette en heeft hij daarmee een behoorlijke stempel gedrukt op de sfeer in het team en de verhoudingen onder spanning gezet. Maar als voetballer is hij wel legendarisch, overal ter wereld kennen ze hem. Maar wie is groter, Pele, Cruijff, Maradonna?

Van Beveren is op zijn manier ook legendarisch, maar niet wereldberoemd. Misschien dat Van Beveren wel genoemd zou zijn als ze hadden gesteld wie de beste nederlandse keeper ooit is. Maar wees dan niet verbaasd als Van de Sar op één zou staan, want dat is niet vanwege zijn ajax-verleden.

Al met al is het stuk leuk geschreven, maar de argumenten ontbreken nogal. Het is eerder duidelijk dat je een aversie hebt tegen bekende mensen die hun clubvoorkeur uitspreken. En persoonlijk gezegd vind ik het steeds tussen haakjes plaatsen van toevoeging storend lezen.

Toevoeging: je feiten zijn wel informatief!

goed informatief stuk

je mening over van Gelder vind ik echter ver gezocht en zoals trainerdv al aangeeft is studio voetbal absoluut geen pro-ajax programma

4 sterren

Persoonlijk kan en heb ik mij meer gestoord aan de neutraal willen ogende smeets dan de gekleurde van Gelder. Smeets speelt een rol op tv zijnde die van journalist die alles neutraal verslaat ook als daar totaal geen grond voor is (zie olympische spelen). Van Gelder is in zijn commentaar gewoon een mens die op z'n tijd ook emotie toelaat in zijn verslag geving.

Dat Van Beveren tot de beste doelmannen ooit behoort is voor mij zonder twijfel. Dat er toch voor Lev Yashin is gekozen heeft er denk ik mee te maken dat hij de eerste moderne doelman was zoals wij die vandaag de dag kennen. En ik denk dat wij wereld kampioen waren geworden met van beveren op de goal in plaats van Jong bloed, als ik dat nog wel een terug kijk dan doet zijn keepers werk toch pijn aan je ogen.

Erg goed stuk in mijn ogen. Voor de mensen die het niet zo goed vinden, raad ik aan om met tegenargumenten te komen, een column is er voor om mensen aan het denken te zetten en discussies uit te lokken, zijn verhaal is misschien niet 100 op waarheid berust, maar dit is zijn eigen mening, zijn kijk op het verhaal.. ik kan me er wel in vinden eerlijk gezegd. 5 sterren!

Edit: Ik wou er 5 geven maar ben niet helemaal 100 vandaag, drukte op 4,5

Heb hier heel hard om moeten lachen. Zij is groot en wij is klein en dat is niet eerlijk, oooooh nee! Het is idd heel waarschijnlijk dat er een complot heerst bij de NOS om PSV zo klein mogelijk te houden in de publiciteit. Man, man, man.. Je moet blij zijn met de prestaties van je club en niet zo zeurneuzen omdat er een Ajacied aan tafel zit bij Studio Voetbal.

De meeste media zijn helemaal niet pro-ajax, (vi, Sportwereld, Sportweek, etc.) en zo'n beetje iedere Nederlandse voetballiefhebber die niet voor Ajax is, heeft een hekel aan de club (mag van mij hoor, ieder z'n meug). Verongelijkt gepiep over een keuze van een filmpje, hoe Calimero kan je zijn! En als je dan die schaal weer eens binnensleept een uur lang ”helemaal niets in Amsterdam” roepen. Hou je toch lekker met jezelf bezig.

25 februari 2010 om 17:38

Ajaxmeijer,

Volgens mij zie jij het verschil niet helemaal tussen een geweldig geschreven stuk waarmee je het totaal niet eens bent en een slecht geschreven stuk waar je je toevallig wel in kan vinden. Belachelijk om dit stuk met 1 ster af te doen. Zo verongelijkt als jij het doet overkomen is dit stuk helemaal niet.

25 februari 2010 om 22:52

Beste Johan,

Ik beoordeel het stuk niet op de schrijfstijl, die ik prima te verteren vind, maar op de inhoud. En de inhoud vind ik zeurderig, en van een hoog Calimerogehalte getuigen. We kunnen met elkaar verschillen over de teneur van het stuk maar de conclusie van de schrijver is toch wel dat er Ajacieden zijn in de media die PSV ers tekort doen door andere spelers dan spelers van deze club fantastisch te vinden en dat vervolgens in verband te brengen met de mening van de Beste Nederlandse Voetballer Aller Tijden (en wie daar anders over denkt heeft echt een hele hele Hele dikke plaat voor zn porem). Dat vind ik verongelijkt. Maar wat mij betreft schrijft Proevomaster nog honderd van dit soort stukjes want het is ook weer niet leuk als iedereen het met elkaar eens is.

Ik wil er nog even aan toevoegen dat ik geen persoonlijke animositeit voel jegens wie dan ook, ik heb genoeg Rotterdammers en Eindhovenaren in m'n vriendenkring.

27 februari 2010 om 16:06

@ Ajaxmeijer,

Volgens mij snap je de stelling van de column niet en reageer je daarom zo geirriteerd.

Tja, wat moet ik hiervan denken. Vind het ook een beetje ver gezocht. Als ik de verhalen hoor over Lev Yashin, schijnt dat ook een ontzettend goede keeper te zijn geweest! Heeft ook niet voor niets de Gouden Schoen gewonnen, nota bene als keeper!! Hoezo mag Jack van Gelder dit niet benoemen. Alleen omdat Van Beveren in een eerder stadium is vernoemd, en dat hier naar de mening van de schrijver van deze collumn niet verder op in gegaan wordt?? En omdat er 40 jaar geleden wat is voorgevallen tussen Cruijff en Van Beveren. Sjonge jonge kom op zeg!! Ik vind dit typisch weer een geval van, zij zijn groot en wij zijn klein!

Erg goed stuk. De subjectiviteitsgoeroe Jack van Gelder irriteert mij al jaren. Telkens lukt het 'm weer om op slinkse wijze PSV te ontwijken in de uitzendingen van Studio Voetbal, met als gevolg dat ik weer 50 minuten lang naar Ajax-propaganda heb zitten luisteren. Wat dat betreft is het voor mij een verademing dat Hugo Borst(die zijn Sparta-hart ook niet onder stoelen of banken steekt) er bij zit, die af en toe Jack nog op zijn vingers tikt.

Daarentegen is het een genot om naar het radiocommentaar van onze grote vriend bij (belangrijke) wedstrijden van het Nederlands elftal te luisteren.

4 sterren

Qua schrijfstijl blijf je stukken van een ongekend hoog niveau aaneenrijgen. Bewonderenswaardig hoe snel je inspringt op actuele onderwerpen en vervolgens in no-time een geweldig stuk neerzet. Heb je geen full-time baan, of spendeer je veel tijd in de avonduren aan je uitstekende stukken?

Een puntje van kritiek heb ik wel. De feiten, gebeurtenissen en meningen waarover het grootste deel van je column gaan vonden ver voor jouw tijd plaats. In dat licht vind ik dat je de zaken teveel als een feit of uitgesproken eigen mening presenteert, daar waar de realiteit denk ik is dat jouw mening hoofdzakelijk is gevormd aan de hand van de meningen van anderen. Dat vind ik eerlijk gezegd voor een onderwerp als dit een vrij groot bezwaar. Omdat je geweldige schrijfstijl dit gebrek grotendeels compenseert, krijg je toch 4 sterren.

25 februari 2010 om 22:33

Ik heb inderdaad geen full-time baan op het moment! Hier komt binnenkort (helaas in zekere zin) verandering in, maar ik heb het voornemen om te blijven schrijven (mits er voldoende interessante onderwerpen zijn natuurlijk, maar dat is geen probleem in deze prachtige voetbalwereld).
Ik begrijp je kritiek enigszins (het zal wel belerend overkomen dat een 27-jarige zo'n mening heeft over iets was in de jaren 70 gebeurde), maar ik moet de feiten en meningen wel uitgesproken presenteren, anders was het een slappe hap geweest. Daarnaast is het stuk met name gebaseerd op het feit dat we onze helden niet eren in Nederland (we (jack in dit geval) kiezen liever een Rus, overigens ook een topper). Dat is een behoorlijke frustratie van me.
Ik heb Van Beveren nooit live zijn spelen en dus is mijn mening inderdaad gebaseerd op de meningen van anderen. In die zin begrijp ik je scepsis.

Goed geschreven stuk, uitstekende column. vond het stuk eigenlijk 4 sterren waard, maar omdat iemand jou 1 ster geeft wat ik belachelijk vind, maak ik er 5 sterren van.

Schmeichel is BTW de beste keeper ooit. Daarnaast ook veel bekender dan die van Beveren ofzo

26 februari 2010 om 16:39

Daar gaat het toch niet om......

26 februari 2010 om 20:14

dan die van beveren ofzo..
Wauw.. dat je zo kan spreken over een icoon van vroeger. We mogen best wel wat meer respect hebben voor dit soort mensen, verder gaat het helemaal niet om wie de beste keeper ooit is.

Ach elk mens heeft wel een andere mening over wie de beste keeper ooit is.

Ik zal die van mij even geven: (die ik heb zien spelen he)

vd Sar
Fransesco Toldo
Friedel (echt een topkeeper in mijn ogen, nooit de waardering gekregen die die verdient heeft.)

Dat van Beveren een tien kreeg in VI is geen unicum. Ik meen mij te herinneren dat Ed de Goey dat in een wedstrijd tegen Willem II ook kreeg.
Verder een mooi kritsch stukje hoewel het mij voor jou onmogelijk lijkt om te weten wie er bijv beter was. Lev Yashin of Jan van Beveren als je die zelf niet hebt zien spelen. Ik vin discussies over de beste sowieso relatief. Dat is van zoveel factoren en persoonlijke voorkeuren afhankelijk dat het onmogelijk is dat te beoordelen. Maar kennelijk heeft de mensheid nood aan etiketteren.
Met je slotconclusie kan ik het niet anders dan eens zijn: die Cruijjf-verafgoding gaat te ver. De man verdient respect maar is zo verschrikkelijk autoritair dat er niet mee te werken valt. Een genie die tegelijkertijd een dwaas is.

26 februari 2010 om 14:03

Ik weet dat er meerderen zijn geweest die één keer een 10 hebben ontvangen van VI, maar Van Beveren deed het meerdere keren. Dat probeerde ik aan te geven.

Prachting stuk. Ook omdat er niet geschuwd word om Cruijf aan te pakken.
Hij heeft inderdaad veel betekend voor het voetbal maar regeert natuurlijk nu nog "over zijn graf" heen tegenwoordig. Dat laat Jack van Gelder weer eens mooi zien.

Dat van Gelder een ajax voorkeur heeft en daar niet voor durft uit te komen, vind ik niet zo erg. Het is zijn manier van presenteren waar ik me zo erg aan irriteer. Als er gasten komen worden ze met fluwele handschoenen behandeld. Soms komt Hugo Borst provoceren maar nooit voetbal inhoudelijk bij gebrek aan kennis. Ik Kijk liever VI met Renee van der Gijp, Johan Derksen en Hans Kraaij.

het is een goed verhaal, anyway blijkbaar weet je te weinig (wellicht je vader) over de sovjet veteraan yashin want dan had je wel beter geweten

Beste Proevomaster,

Bedankt voor de exposure voor mijn boek "klem!" en je positieve commentaar.
Voor de geïnteresseerden, het boek is nog te koop via www.janvanbeveren.nl en kost € 14,95.
Vriendelijke groet,
Ruud Doevendans, schrijver van "klem!"

Die jaloezie jegens Johan in Nederland is misselijkmakend. Een keeper is ook niet belangrijk , zeker niet als je zo een goed team hebt. Alsof Valdes de beste keeper van de wereld of zelfs spanje is. Keepers zouden wat minder hoog van de toren moeten blazen.

lekker geschreven stuk
ben het er niet mee eens want als ik studio voetbal kijk is hij de enige die zijn club kritisch bekijkt
ik vind jammer dat mensen te gemakkelijke 5 sterren geven
want dat beschouw ik als een tien en dat is uitzonderlijk zoals je ook aangeeft met de cijfers die van Beveren kreeg van de VI

lekker geschreven stuk
ben het er niet mee eens want als ik studio voetbal kijk is hij de enige die zijn club kritisch bekijkt
ik vind jammer dat mensen te gemakkelijke 5 sterren geven
want dat beschouw ik als een tien en dat is uitzonderlijk zoals je ook aangeeft met de cijfers die van Beveren kreeg van de VI

Het klopt van A tot Z. Ik zou het niet veel anders geschreven hebben. Nogal kinderachtig dat sommige Ajax-supporters een calimero-complex op de auteur projecteren, terwijl dat nergens op gebaseerd is. Ook als Ajax-supporter mag je gerust een kritische blik hebben op Johan Cruyff. Hij heeft heel veel dingen fout gedaan voor het Nederlandse voetbal en de échte voetbalkenners van weleer die weten wel dat er talloze betere voetballers waren dan Cruyff (bv. Faas Wilkes of Willy Dullens), maar die waren niet zo 'dominant' en hebben zodoende niet de huidige generatie Nos-journalisten achter zich die helaas blinde Cruyff-fans zijn. Zelfs al ter discussie stellen dat Cruyff mogelijk niet de beste voetballer uit de geschiedenis van Nederland is, zou voor deze mensen onmogelijk zijn. Jammer.

Daarom ben ik blij dat er mensen zijn met genoeg verstand om hier door heen te prikken en de mythe Johan Cruyff eindelijk eens aanpakken. Ik ken een hoop 60+-ers die hier blij van worden; dat gerechtigheid in de geschiedschrijving moge zegevieren.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Y. MvogoKeeper330
J. TezeVerdediger330
D. MalenAanvaller3219
P. RosarioMiddenvelder291
I. SangaréMiddenvelder291
E. ZahaviAanvaller2511
N. MaduekeAanvaller247
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Maandag 21 juni
Manchester United wil van Paul Pogba, die omgerekend voor 337.000 euro per week onder contract staat, de bestbetaalde speler in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren