De speech van Luis Suárez

Woensdag, 24 februari 2010 om 23:24 door Paulis

Je zou denken dat spelers weinig moeite hoeven te doen om zich op te laden voor de finale van de Champions League. Toch probeerde Josep Guardiola, de coach van Barcelona, vlak voor de wedstrijd tegen Manchester United in 2009 op een unieke manier zijn spelers dat laatste beetje inspiratie te geven. Hij liet speciaal een adrenaline pompend filmpje maken gebaseerd op de film Gladiator en speelde dat af in de kleedkamer. Of het geholpen heeft, wie zal het zeggen, Barcelona won de finale met 2 tegen 0.

In de geschiedenis zijn er veel voorbeelden van mensen, leiders, die hun onderdanen of spelers en teamgenoten (laten we het bij voetbal houden) konden inspireren met hun woorden. Zo is Rinus Michels bijvoorbeeld bekend van de beroemde of beruchte quote ‘Voetbal is oorlog’ en bleek Barry Hughes zo bedreven in het speechen dat hij na zijn voetbalcarriere succesvol verder is gegaan als motivatiespreker voor bedrijven. Bij Ajax heeft men nu ook weer een echte inspirator gevonden, Luis Suárez. Naast de nuchtere, rustige, stoïcijnse Martin Jol lijkt hij de perfecte aanvulling. In het veld was Suárez met zijn passie, temperament en winnaarsmentaliteit natuurlijk al een groot inspiratiebron voor zijn teamgenoten, deze rol heeft hij nu ook in de kleedkamer op zich genomen. Urby Emanuelson vertelt in een interview dat iedereen aan zijn lippen hangt, hij is de grote leider. Er mogen geen punten verspild worden, “het is winnen of sterven!”

In de TV-show van Ivo Niehe was laatst een mooi portret te zien van Suárez. Ze gingen op bezoek bij zijn familie in Uruguay. Beelden van Montevideo, de stad waar hij opgroeide, gelukkige mensen, maar arm. Hij woonde met zijn moeder en vijf broers en zussen in een piepklein huisje, waar zijn moeder geld binnenhaalde door te werken als schoonmaakster en oppas. Het wordt al gauw duidelijk waar zijn onverzettelijkheid, passie, temperament en het knokken voor elke bal vandaan komt. Hij is niet anders gewend, heeft altijd moeten knokken. Het staat synoniem voor zijn jeugd in het arme Uruguay. In het interview met Niehe geeft Suárez aan dat hij zich verbaasd heeft over de mentaliteit van sommige jonge spelers in Nederland. Hij begreep echter wel waar dit vandaan komt. In Uruguay heeft men het over het algemeen krap. Jonge voetbaltalenten in Uruguay verdienen nog niet veel, moeten reizen met het openbaar vervoer naar de training. Bij Ajax krijgen talenten al op jonge leeftijd een goed betaald contract, buiten op straat voetballen wordt vaak vervangen door voetbal op de playstation en wanneer ze achttien zijn scheuren ze met hun nieuwe Mercedes naar de ArenA.

Toch lijkt Suárez zijn mentaliteit de laatste weken langzaam maar zeker over te brengen op zijn teamgenoten. Aan voetbaltechnische kwaliteiten is bij Ajax nooit gebrek geweest, maar mentale weerbaarheid en passie ontbraken nog wel eens, waardoor belangrijke punten verloren gingen. Tegen Feyenoord in Rotterdam speelde Ajax gedurfd en met passie, ondanks een afgeladen stadion vol haat. FC Twente werd afgetroefd, de altijd lastige uitwedstrijd tegen Heerenveen werd gewonnen en tegen Juventus speelde Ajax ondanks het ongelukkige resultaat weer met ouderwets bravoure. Dit enthousiasme werkt ook door op de trouwe fans van Ajax, die de afgelopen jaren niet verwend zijn. Een beetje Zuid-Amerikaans temperament is neergedaald in Amsterdam. De hele wedstrijd wordt er gezongen, zelfs na afloop van de verliespartij tegen Juventus werd Ajax nog luid toegezongen en kreeg men applaus.

Ik zie het al helemaal voor me, Suarez , verkleed als Griekse god, een speech als William Wallace in Braveheart, “Dapper strijders, fier en koen! Wij mogen poenten vandaag niet verliezen! Wij winnen of wij sterven!”. Al ben ik het volkomen eens dat Ajax niet in gaat op het aanbod van Eredivisie Live om camera’s in de kleedkamer toe te laten, het zou in dit geval toch gouden televisie opleveren.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 18 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door kokokko)

Als hij die speech geeft zal dat het enige moment zijn dat ik camera's in de kleedkamers een goed idee vind!

Mooi stuk, leuk geschreven.
Weinig aan te voegen!
5 sterren
Beetje kort misschien maar ach.

25 februari 2010 om 01:22

Ben het helemaal met Kasper eens. Beetje kort, maar er is weinig aan toe te voegen dus had het ook niet langer gekund

25 februari 2010 om 09:22

Ook hier wil ik me bij aansluiten. Zelf lees ik langere stukken maar zoals Bitey al zegt, geen idee wat je hier nog aan moet toevoegen.

Je vertelt duidelijk en pakken, legt goede verbanden en sluit met een leuke kwinkslag af.

fantastische stuk, ik had alleen wat graag door willen lezen, jammer dat het zo kort is maar het is een prima stuk 4 sterren krijg je van mij

Leuk stukje hoor, en aan het einde een glimlack op het gezicht.

Leuk stuk, maar te kort en te weinig diepgang voor 5 sterren.

25 februari 2010 om 17:49

Hier sluit ik me bij aan. Erg vermakelijk stuk, maar mist wel een beetje diepgang.

leuk om te lezen. ik had het zo uit. een column hoeft niet altijd lang te zijn, als de inhoud maar goed is.
5 sterren

25 februari 2010 om 16:03

dank u, zo denk ik er dus ook over

”vind alleen dat geflaut in mijn oer zo irritant”

Sorry voor de Feyenoord opmerking, maar ik wil van mijn kant wel wat zeggen over het gedurfde voetbal in de Kuip de laatste keer. Vanuit mijn positie leek het alsof ajax het initiatief in eerste instantie aan Feyenoord liet en pas na het doelpunt in de wedstrijd kwam. Het spel van de laatste weken heb ik in de Kuip niet gezien. Of ligt het er gewoon aan dat Feyenoord gewoon best goed weerstand bood en goed speelde vanuit de verdediging waardoor ajax de wedstrijd niet kon domineren en dus meer op zijn psv's speelde?

Maar goed, om terug te komen op het stukje in zijn geheel. Erg leuk geschreven in elk geval. Mogelijk dat ajax meer kans had gehad op het kampioenschap als deze kleedkamer-mentaliteit vanaf het begin van de competitie aanwezig was. Sowieso prijswaardig dat Suarez zich op dit gebied ontwikkeld heeft en de aanvoerdersband met bravoure draagt.

25 februari 2010 om 16:02

ja misschien heb je wel gelijk over het begin van de wedstrijd fey - ajax, kan het me niet precies herinneren.. logisch dat je als ajax zijnde aanvankelijk niet volle bak gaat in een kolkende kuip en ook nog eens zonder je eigen uitpubliek.. daarnaast heeft feijenoord natuurlijk ook een aardig team.. maar toch vond ik dat ajax over de hele wedstrijd gezien volwassen, met passie en lef speelde, en dat is wel eens anders geweest, vooral in uitwedstrijden

25 februari 2010 om 16:40

Als voetballiefhebber kan ik ook niet ontkennen dat ajax op dit moment (en waarschijnlijk in de toekomst ook) meer kwaliteit in huis heeft dat Feyenoord. In deze wedstrijd werd maar weer eens het verschil van vroeger duidelijk, en daarmee werd het ook een Klassieker vind ik, dat ajax het van het goede voetbal moet hebben en Feyenoord meer van het werkvoetbal. Ik vind ajax alleen wat terughoudend en afwachtend, maar ik kon toch ook door mijn Feyenoord-bril zien dat ajax makkelijker combineerde en met wat meer doorzettingskracht wat gevaarlijker voor de goal had kunnen zijn. Toch denk ik ook dat het de kracht van Feyenoord was (ondanks bepaalde gebreken) om het ajax toch moeilijk te maken en van zich af te slaan. De laatste weken doet ajax het behoorlijk goed.

Haha erg leuk gevonden. Leuk geschreven. En je kan mij meenemen in je enthausiasme. Misschien wel kort. Maar als je in die korte tijd je punt toch krachtig weet te vertellen krijg je van mij 5 sterren. Heb liever kort en dat je het over brengt dan lang en er zit geen punt in..

5 sterren nogmaals..

25 februari 2010 om 11:37

Zoals wel eens vaker.. Mijn "stembiljet" ophalen zoals iemand dat zo mooi zei...

Het lijkt me sowieso al moeilijk om als medespeler Suarez te verstaan en van diepzinnige teksten heeft hij ook nooit gehoord. Hij houd het liever bij: 'ongelooflijk, geen 2 penaltys'

25 februari 2010 om 11:59

Ja het is een buitelander he... Ben je jaloers dat deze man zijn spelers wel op kan peppen? Waardoor wij wel presteren en oogstrelend voetbal af en toe neerzetten!

Geweldig stuk ik zeg 5 sterren

Geweldig! Wat een leuk stukje is dat.
Inderdaad ook ik sluit me hier bij aan dat het een beetje kort is!
Maar je kent het; kort maar krachtig!

5 / 5

25 februari 2010 om 15:47

ja kort maar krachtig, dat is ook mijn mening
zeker bij columns ben ik toch meer van less = more

grappig dat veel mensen hem te kort vinden, want ik was voor het plaatsen juist aan het denken of ik hem nog iets moest inkorten

dank verder voor de positieve reacties

Ik vind het een aardig stuk, maar een beetje kort. Je schrijft leuk maar zonder echte diepgang 3/5

Inhoud erg goed, ook een leuk onderwerp. Ik was me er ook niet van bewust dat Suarez zo erg opstond als leider de laatste tijd dus mooi om te lezen. Het is inderdaad wat kort maar dat deert niet erg, echter vind ik het onderwerp zo interessant dat ik het wel leuk had gevonden er wat meer over te lezen.

Ik zou gaan voor 4.5 sterren maar omdat hierboven iemand er 3 sterren voor geeft en ik het minstens 4 waard vind geef ik 5.

Het onderwerp van je column heeft potentie, maar het feit dat de helft van de tekst het interview van Ivo Niehe beschrijft maakt het geheel toch erg minderwaardig. Er blijft maar weinig over voor jouw eigen invulling.

Drie sterren.

Het is leuk geschreven, maar zoals al aangegeven is het wat kort en ik denk dat je het wat verder had kunnen uitwerken. Het punt wat je maakt klopt wel; Ajax lijkt qua mentaliteit gegroeid te zijn. Voor mij als Psver is het nog 10 wedstrijden met de billen dichtgeknepen toekijken, want Ajax gaat angstig dichtbij komen. Het gaat op 1 of 2 punten aankomen daar ben ik van overtuigd.

Als ik bovenstaande lees ben ik waarschijnlijk de enige die vind dat deze column niet verder reikt dan borreltafelgeleuter en oppervlakkig geneuzel voor en door ajax-supporters. Logisch dat je de Ivo Niehe show noemt. Die man interviewt ook zonder enig kritisch bewustzijn en is een toppunt van onderdanigheid t.o.v. de 'sterren' die hij ondervraagt. Mag ik misschien een kritische vraag stellen: Als Suarez mentaal zo sterk is, hoe kan het dan dat hij zo opzichtig faalde thuis tegen Juventus. Dat zijn toch juist de wedstrijden om je te bewijzen op het niveau dat je pretendeert te hebben. Sorry, voor een colum zonder realiteitsbesef of een normaal kritisch bewustzijn kan ik niet meer dan één ster geven.

27 februari 2010 om 01:00

onzin man, dat suarez niet veel kan doen tegen juventus heeft te maken met de spijkerharde verdediging daar en dat het soms ook even tegenzit... pakt gattuso dan akltijd van iedereeen de bal af?

mooi stuk aleen die van Ajax23vdv is toch beter maar deze is ook goed

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV138
2.Ajax128
3.Vitesse127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper50
D. BlindVerdediger50
N. MazraouiVerdediger50
AntonyAanvaller53
Q. PromesAanvaller51
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 21 oktober
Barcelona wilde naast Frenkie de Jong, Clément Lenglet, Marc-André ter Stegen en Gerard Piqué met nog drie spelers verlengen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren