Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De leukste competitie ter wereld

Laatste update:

Als er kritiek is op het Spaanse voetbal, dan bevat deze vaak dezelfde argumenten. Het meest gebruikte is het niveau van de verdediging: deze ligt beduidend lager dan in de Engelse of Italiaanse competities. Om meteen een nuancering te plaatsen, dit seizoen ligt het gemiddeld aantal gescoorde goals in Engeland hoger dan in Spanje (in de voorgaande seizoenen was dat niet zo). Of dit nou betekent dat de Spanjaarden aan het verbeteren zijn of de Engelsen aan het verzwakken is vrij lastig te zeggen, maar het is op zich wel een leuk feitje.

Waar ik echter niet omheen kan is dat het algemene niveau van de verdediging in Spanje lager ligt. Wie wel eens Spaans voetbal kijkt zal zich ongetwijfeld wel eens verbaasd hebben over de klungeligheden die er plaatsvonden op het veld. Waar in Engeland meer iets staat wat op een soort muur lijkt, heb je in Spanje het gevoel dat je naar een verzameling individuen kijkt die zich tot elkaar verhouden als los zand. Wie de vierde goal van Real Madrid afgelopen weekend heeft gezien weet waar ik op doel: twee man concentreren zich vrolijk op de bal waardoor Gonzalo Higuain geheel vrijstaand een voorzet tot doelpunt kan promoveren.

Wat zijn nou de oorzaken voor dit verschil? De eerste lijkt mij vrij duidelijk: een simpel verschil in taktiek en spelopvatting. Spaans voetbal is over het algemeen aanvallend en opportunistisch, veel meer dan de meeste andere clubs in de grote competities. Teams spelen doorgaans aanvallend, met een hoge verdedigende lijn en veel technisch begaafde spelers. Dit levert meestal wel veel goals en vermaak op, maar het zorgt er ook voor dat de verdediging kwetsbaarder is. De taktieken die gebruikt worden zijn simpelweg veel minder behoudend en minder ‘tactisch’, waardoor er achterin minder sprake is van automatismen, onderlinge afspraken en simpele dingentjes als doordekken. Je hoeft dan ook niet verbaasd te zijn als er ineens iemand helemaal vrij staat doordat een verdediger het even helemaal kwijt is.

De een vindt dit een mooi iets en geniet dan ook van de Spaanse competitie. Natuurlijk, het is frustrerend als je team soms op hele domme manieren tegengoals krijgt, maar omgekeerd heeft het ook zijn charme. Het zorgt ervoor dat veel wedstrijden aantrekkelijk zijn om te kijken, in plaats van dat ik na twintig minuten de televisie uitzet om iets zinnigs te gaan doen. De Premier League heeft zich de laatste jaren geprofileerd als een kleurrijke competitie waarin verschillende nationaliteiten hun stempel drukken. De basis blijft echter onveranderd, de gemiddelde voetballer (en zeker van de Engelse nationaliteit ) is technisch onderlegd vergeleken met hun zuidelijke collega’s. Het is geen toeval dat zo weinig Engelse spelers zijn geslaagd in het zonnige zuiden. Dit gegeven zorgt er ook voor dat het voor verdedigers makkelijker toeven is: snelle, technische spelers zijn nu eenmaal moeilijker te verdedigen dan de wat meer statische spits.

Dat brengt me bij het volgende punt: de spelers zelf. Zijn de verdedigers in Spanje qua individuele kwaliteit minder dan hun collega’s in Engeland? Eigenlijk is dat dus appels met peren vergelijken. Zoals hiervoor al aangegeven is het verdedigen in Spanje gewoon stukken lastiger dan in andere landen. Je speelt verder van het doel af, tegen technisch meer begaafde spelers wat het verdedigen stukken bemoeilijkt. Een verdediger heeft dus meer specifieke individuele kwaliteiten nodig om indruk te maken in Spanje. In Engeland bewierookte verdedigers als John Terry en Nemanja Vidic zouden niet snel slagen in Spanje, daarvoor missen ze een kleine draaicirkel en de nodige snelheid.

Je ziet dit ook terug bij het voorbeeld John Heitinga. Atlético Madrid haalde hem als versterking voor de positie van centrale verdediger: helaas voldeed hij niet op deze plek waarna hij doorgeschoven werd naar de rechtsbackpositie. Nu bij Everton, tegen zeker niet mindere aanvallers als in Spanje, speelt hij weer als centrale verdediger. En als ik de verhalen mag geloven doet hij dit zeker niet onverdienstelijk. Hier zie je dus dat als je niet voldoet als verdediger in Spanje, dit niet per se betekent dat je een slechte verdediger bent. Er worden gewoon andere eisen gesteld, en dat zorgt ervoor dat diezelfde speler wel in Engeland kan slagen. Ondanks dat het algemene niveau daar toch ietsje hoger ligt.

Engelse clubs hebben een bepaalde mate van degelijkheid, tactische kracht gecombineerd met fysieke kracht. Hierdoor kon Chelsea een team als Barcelona aanvallend gezien toch aan banden leggen, iets wat er overigens wel voor zorgde dat ze vooral op de counter moesten spelen. De meeste Spaanse clubs doen dat niet, of ze proberen het maar missen dan de kwaliteit om Barcelona af te stoppen. Ze kunnen simpelweg niet op die manier spelen, het past niet in de filosofie en ze hebben daar ook de kwaliteiten niet voor. Je kunt dus stellen dat het Engelse voetbal van een iets hogere ‘kwaliteit’ is dan het Spaanse, ondanks dat Barcelona de laatste editie van de Champions League won. Maar dan praat je ook over het enige team uit Spanje dat goed kan verdedigen.

Maar, diezelfde filosofie zorgt er in mijn ogen wel voor dat het Spaanse voetbal het leukste is ter wereld. Je kunt je wellicht ergeren aan de tactische knulligheden die zeker voorkomen, je ziet af en toe met lede ogen aan hoe jouw team een tegendoelpunt in ontvangst neemt. Maar aan de andere kant zorgt dit voor meer open wedstrijden, waarin beide teams proberen te voetballen en dit ook redelijk kunnen. Dan moet je alleen niet naar een wedstrijd van Barcelona kijken, het enige Spaanse team dat de degelijkheid bezit om elke tegenstander in de tang te houden om vervolgens diezelfde tegenstander helemaal weg te spelen. Al heeft dat natuurlijk ook haar charmes.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

wel grappig, je zegt dat er gemiddeld meer goals zijn gescoord in engeland. Is het dan een goede aanval of slechte verdediging?

24 februari 2010 om 10:33

Of tactische keuzes?

Ik zou de kwaliteit van een verdediging inderdaad niet linken met het aantal goals dat wordt gescoord. Dat is ook niet de reden waarom men zegt dat de verdediging in Spanje over het algemeen minder is.

Waarom steeds met Engeland vergelijken? Het Engelse voetbal is weer heel verschillend dan het Italiaanse, Duitse of Nederlandse voetbal.

24 februari 2010 om 10:20

Daarom heeft hij het ook over 'appels met peren vergelijken'. Dat heeft namelijk geen zin. En hij heeft het voornamelijk over de verdediging.

On: Leuk geschreven stuk met een interessante vraag, gaat in Engeland het voetbal achteruit of in Spanje Vooruit? ik denk niet dat het zo makkelijk ligt. Als ik echter kijk naar de CL wedstrijden van afgelopen jaren en denk aan de overmacht van de Engelse teams, zou ik zeggen dat het Engelse voetbal nog steeds sterker is. Ook al won Barca misschien de CL finale, 75% van de halve finalisten waren toch Engelse teams. Oftewel, over het algemeen lijkt het Engelse voetbal sterker.

Je schrijft het boeiend en het duurt niet te lang, ga zo door!

24 februari 2010 om 11:46

Doodmoe word ik altijd van de discussie of het Engels voetbal beter is dan het Spaanse voetbal en dat daar dan een percentage bij wordt gehaald. 75% is leuk om te noemen, maar één club anders en dan is het al fifty-fifty. Ik vind percentages nietszeggend als het slechts om vier teams gaat.

Maargoed, dat punt wilde ik niet maken. Misschien is het Engels voetbal iets verder, maar ik denk dat dat een heel stuk beeldvorming is. In Engeland is de top immers breder dan in Spanje. In Engeland heb je Chelsea, Manchester United, Arsenal en Liverpool die traditiegetrouw bijna altijd de eerste vier plaatsen bezetten (chelsea nog niet heel lang natuurlijk). Daarachter heb je een sterke subtop met Tottenham, Aston Villa en Everton.

Als je naar Spanje kijkt zijn Real Madrid en Barcelona eigenlijk de absolute topclubs, kijk alleen al naar de laatste 30 landstitels en slechts 8 daarvan gingen naar andere clubs als Real Sociedad en Valencia. Met Valencia zijn we aangekomen bij de Spaanse subtop die verder bestaat uit Atletico, Sevilla en in zekere zin ook Deportivo en Bilbao.

Ik denk dat als je alle 20 Spaanse clubs tegenover de 20 Engelse clubs zet dat je gemiddeld op een gelijkspel uitkomt.

24 februari 2010 om 12:17

Dat klopt, maar de vergelijking word meestal getrokken tussen Engeland en Spanje, of Engeland en Italië.

Daarnaast, als ik zoveel vergelijkingen moet trekken heb ik wat meer ruimte nodig dan de 1000 woorden limiet die voetbalzone voorschrijft. Plus zou ik dan niet weten of het allemaal een beetje klopt omdat ik vrij weinig zie van Italië en Duitsland. Dan zou je dus een generaliserend oordeel krijgen gebaseerd op hoogstens drie wedstrijden. Daar ziet niemand op te wachten lijkt mij.

Geweldig stuk. Dacht er zelf ook aan om een stuk over de pd te schrijven maar dat hoeft nu niet meer haha.

Ik weet nou niet welke competitie sterker is de laatste jaren zou je Engeland moeten zeggen. Maar ik vind Spanje veel aantrekkelijker, technischer en inderdaad gewoon leuker. Meer individuele klasse maar ook ongelooflijk snelle counters en aanvallen. Tja de verdedigers zijn niet de beste vooral niet onder de middenmoot maar de aanvallers en middenvelders van een Racing of Getafe vind ik een stuk beter dan die van een Sunderland waar ze het middenveld overslaan. Maar kortom vind het zeker de leukste competitie om naar te kijken.

Overigens dacht ik hetzelfde als jij over Vidic. Er waren geruchten dat Vidic naar Real zou komen maar ik weet niet of ik dat wel zou willen. In Engeland zijn ze dol op berensterke verdedigers die goed kunnen koppen. In Spanje meot je ook kunnen voetballen en sneller leren spelen. Daarom heb ik liever zon Italiaanse slimme verdediger dan een beer uit de PL

24 februari 2010 om 10:31

Ik denk dat Vidic wel een meerwaarde zou kunnen zijn voor Real, maar hij komt toch inderdaad veel beter tot zijn recht in Engeland.

Kan me wel vinden in zowat alles wat je zegt. Al valt over 'vermaak' wel te twisten natuurlijk. Strijd, tempo en snelle omschakelingen en counters (die je in Engeland evenzeer hebt, afhankelijk van welk team je bekijkt) zijn ook aspecten die ik toch vermakelijk vind.

Weet je waar ik bij het Spaanse voetbal nog het grootste probleem mee heb? De uitzending zelf. Het camerawerk, de regie, etc.
Om één of andere reden kijk ik er gewoon niet graag naar. Maar goed, dit heeft hier eigenlijk niks mee te maken.

Verder ook heel goed geschreven.

Ik heb ooit het genoegen gehad om Valencia - Atletico Madrid in het stadion te zien en kan alleen maar onderschrijven wat King_eric zegt: op tv maken ze er een zooitje van..

Redelijk geschreven stuk, met goede beargumentering over een lastig onderwerp. Het leest niet vloeiend, maar zoals gezegd, dat is ook zeker niet makkelijk met zo een mening gevoelig onderwerp.

4 sterren

De Spaanse teams verdedigen inderdaad onsamenhangend. Zelfs Real Madrid tot dit jaar. Dit heeft voor een deel te maken met de ondersteuning van het middenveld. Het enige team dat in Engeland regelmatig 1 op 1 speelt is Arsenal, terwijl in Spanje vrijwel elke club dat doet. Pas na het vertrek van Makalele beseften ze daar pas hoe belangrijk een dergelijke speler is.

Is het technische niveau in de Primera Division hoger dan in Engeland? Absoluut! Maar dat komt ook omdat je je in de PD op pure techniek kan redden. In Engeland is de weerstand namelijk hoger, en daarom zullen alleen de allerbeste spelers zich redden met enkel hun techniek. Spelers als Clint Dempsey zijn technisch erg begaafd, maar je ziet het nauwelijks terug op het veld... er is geen gelegenheid voor. En zo heb je dat bij tal van technische spelers uit de Epl. Ik denk dat zeker 80 procent van de PD spelers hun spel drastisch zouden moeten aanpassen (minder op techniek leunen) als zij in de EPL zouden willen slagen.
Kijk maar naar Kanoute en Forlan. Die hebben zich helemaal ontpopt tot technische aanvallers in de PD, terwijl ze in de EPL geen potten konden breken (kanoute nog wel, maar die scoorde dan weer weinig).

Waar je echt gigantisch de fout in gaat is het stellen dat het moeilijker is om te spelen tegen technisch meer begaafde spelers. In Engeland heb je spitsen die weliswaar minder goed zijn met hun voeten, ze zijn ongelooflijk sterk en werken hard. Alle verdedigers in Engeland zijn het over 1 ding eens: Spitsen als Drogba en Adebayor zijn de vervelendste om tegen te spelen. Ik denk dat de helft van de Pd-verdedigers met pensioen gaat als zij week in week uit met dergelijke spelers te maken krijgen.
Wel heb je gelijk dat een verdediger in Spanje andere kwaliteiten nodig heeft. Hij moet kunnen opbouwen, hij moet met ruimte in de rug kunnen spelen etc. Een individuele fout in Spanje zal direct opvallen en afgestraft worden terwijl bij de compactere Engelse clubs altijd wel rugdekking gegeven wordt.
Herinner jij je Collocini nog? Was een van de betere verdedigers in Spanje bij Deportivo. Maar was echt het lachtertje (zonder overdrijven) van de Epl.
--------------------------------------------------...
Zoals je zegt, in Spanje is het tactisch allemaal wat minder en elk team ambieert aanvallend voetbal. Daarom is het in mijn optiek veel voorspelbaarder. Het beste voetbal wint altijd. In Engeland heb je een grotere diversiteit aan wedstrijd benaderingen, wat het moeilijk maakt en verrassend. Teams die zich gigantisch ingraven en gokken op dode spelmomenten en zelfs ingooien. Teams die het powerplay beheersen. Teams die reactievoetbal en counter voetbal beheersen. Teams die dominant willen voetballen. And so on.

De vergelijking tussen Barcelona en Arsenal wordt regelmatig gemaakt. En ja, Barcelona is ongetwijfeld de meest succesvolle en zeker de betere van de 2. Echter, hoe groot zou het verschil zijn als Arsenal in de PD zou spelen of Barcelona in de Epl? Gister heb ik hen weer aan het werk gezien tegen Stuttgart. Ik zag een fel (maar fair) en dominant stuttgart, en een steeds gefrustreerder wordend Barcelona. De barcelona spelers wisten niet wat hen overkwam, en een speler als Messi werd gefrustreerd simpelweg omdat hij niet de gebruikelijke ruimte kreeg. Arsenal wordt week in week uit op dezelfde manier aangepakt. Sterker nog, de teams die minder goed zijn dan Stuttgart zijn veel harder en minder fair.

Ik stoor me ook vooral aan het slechte verdedigen. Ik stoor me eraan wanneer een actie of een speler de hemel ingeprezen wordt, terwijl ik zie dat minstens 3 verdedigers fout staan.

Het is grappig dat een speler als Ronaldo, die technisch minder verfijnd is dan sommige subtoppers in Spanje, het veel beter doet. Dit komt omdat zijn fysiek en zijn conditie superieur is aan elke verdediger in de PD. Hij rent gewoon zoveel dat ze hem kwijt raken. De weerstand is lager dus hij heeft meer bewegingsvrijheid terwijl het hem minder kracht kost. Hij komt echt 6x per wedstrijd in scoringspositie, dat is absurd.

24 februari 2010 om 11:51

Wat die verdedigers betreft, dat hangt er ook maar vanaf hoor.
Iemand als Vidic bijvoorbeeld komt net wel veel beter tot zijn recht (en speelt veel liever) tegen aanvallers als Drogba en Adebayor.

Het zijn, zoals knapser zegt, de Torres-types die hem het schaamrood op de wangen bezorgen.

Je tweede paragraaf is wel een heel interessante

24 februari 2010 om 12:04

Heb je al eens gesoliciteerd bij Studio Voetbal of Voetbal International?
Ga toch weg man

24 februari 2010 om 12:09

Allereerst bedankt dat je er zo uitgebreid op in gaat.

Het klopt inderdaad dat ze in Spanje veel meer 1 op 1 verdedigen, al lijkt daar nu bij sommige teams het besef te komen dat verdedigen voorin begint. Barcelona is de absolute koning in Spanje daarin, en doordat het middenveld zo veel vastzet wordt de verdediging voor een deel ontlast.

Wat betreft technisch niveau ben ik het met je eens, en daarom stel ik ook dat het voetbal in Engeland kwalitatief gezien beter is, maar het Spaanse in mijn ogen vermakelijker.

Uiteraard, maar ik denk toch dat een speler als Torres minstens zo vervelend is door zijn snelheid en onvoorspelbaarheid. En met Drogba noem je ook wel even een van de beste spitsen ter wereld, haha. Maar daardoor heb je in Engeland ook andere verdedigers, verdedigers die dat makkelijker op kunnen vangen. In Spanje zouden die het weer moeilijker hebben doordat ze tegen andere spelers staan.

Voorspelbaarder in de zin dat je weet hoe elk team speelt, ja. Maar ik vind dat dat juist onvoorspelbaarheid in wedstrijden oplevert. Ik durf verder best toe te geven dat Engeland diverser is op het gebied van speelstijl, al blijf ik er bij dat er toch een soort vaste basis staat die mij niet helemaal trekt, muv Arsenal.

Hm, nu pak je er natuurlijk wel maar één wedstrijd uit. Het is lastig vergelijken, Chelsea kon Barcelona in de tang houden maar toen stond er wel een briljant Barcelona. Iets dat dit seizoen toch iets minder is. Maar het zou best een leuk experiment zijn, al vrees ik dat we dan een volle ziekenboeg gaan krijgen als er een paar Engelse reuzen over o.a. Messi heengaan.

Ik ben ook benieuwd naar de toekomst van het Spaanse voetbal. Ik heb dit seizoen al een beetje het gevoel dat ze aan het verbeteren zijn (jammer dat Villarreal dan weer moeilijk moest doen) wat betreft taktiek. Dat zou ten koste kunnen gaan van het typische Spaanse voetbal, of het zorgt voor een beter uitgebalanceerde competitie.

24 februari 2010 om 13:35

Juist Torres is een van de weinige spaanse spelers die meer geschikt is voor Engeland. Hij heeft baat bij direct spel.

Ja de verdedigers individueel bij kleinere clubs zijn slechter over de grond dan in Spanje, maar veel beter in de organisatie. Zelfs tegen Hull City dribbel je er niet zo makkelijk doorheen als tegen pakweg Atletico. Barcelona heeft buitenshuis in Europa gewoon erg veel moeite met georganiseerde ploegen, dat is niet erg verder.

Ik begrijp je punt. Nou het is onvoorspelbaar in de zin dat een 3-0 voorsprong nog 3-3 kan worden, vanwege de zaalvoetbal achtige tactiek. Maar het is uiteindelijk zo dat de ploeg die het beste voetbal speelt wint. In Engeland is het de ene keer de ploeg die het beste countert, dan weer die het beste verdedigt etc. Het feit dat Real Madrid voor Pep's Barca 2x de PD won zegt wel wat denk ik. Te veel ontzag voor de tegenstander. Door de diversiteit in Engeland durven kleinere teams te hopen op een stunt.

Ja Engeland is sowieso defensiever dan Spanje, daar kan je niet om heen.

Ik denk ook dat Barcelona problemen gaat krijgen met blessures ja. Kijk Arsenal maar.

In Spanje zit voldoende potentie, ze moeten alleen iets minder eigenwijs worden. Iets slimmer. De elftallen meer balanceren. Met een voorhoede als van Atletico en Valencia hoor je europese top te zijn... nu nog het maximale uit het geheel halen.

24 februari 2010 om 20:07

Ik vrees dat de toekomst van het Spaanse voetbal er echt niet goed uit ziet. Voetbaltechnisch is de PD waarschijnlijk de sterkste ter wereld, maar tactisch en fysiek lopen ze een paar decennia achter. Met techniek alleen kom je er niet in het moderne voetbal.

De Europese prestaties van afgelopen week zijn geen toeval. Neem nu Valencia: technisch zit er een klasse of 3 verschil tussen hen en Club Brugge, maar fysiek en positioneel werden ze overklast. Spaanse ploegen zijn fysiek en tactisch sterke tegenstanders niet gewend, omdat ze bijna allemaal dezelfde technische, aanvallende speelstijl hanteren en er in eigen land dus zelden mee geconfronteerd worden. Daarom weten ze met zulke situaties veel minder goed om te gaan in Europa.

Een van de redenen waarom Real Madrid al jaren faalt in de achtste finales, is omdat ook zij te maken krijgen met ongewone omstandigheden in Europa. In Spanje leunen ze al 4 jaar op hun sterke punt, namelijk de razendsnelle omschakeling. Daar winnen ze veel van hun wedstrijden mee, omdat ze in Spanje naïef genoeg zijn om ze telkens weer de ruimte te geven op counter. Dat komen ze in de CL niet tegen...

De prestaties in Europa zijn verontrustend en één van de vele oorzaken waarom ik het Spaanse voetbal op termijn ver zie afzakken.

24 februari 2010 om 17:08

wat een tekst ! je zit precies in mijn hoofd, kzeg tegen mijn vrienden ook altijd van mochten puyol en vidic verwisselen van club dan zouden man u en barca er alleen maar zwakker van worden ! kzie puyol wel wekelijks afzien tegen spelers als drogba, adebayor, agbonlahor enzo... aan de andere kant zie ik vidic het ook nietbeter dan dan puyol bij barca

Het fysieke PL tegen het technisch begaafde PD, leuk onderwerp. Ikzelf volg de PL wekelijks, omdat mijn favoriete club (arsenal) daarin speelt. Arsenal speelt echter Spaans voetbal, technisch hoogstaand, maar weet zich toch elk jaar in de top 4 te nestelen. Met een goede techniek kan je dus wel in de PL hoog staan, al vraag ik me net als Persiangooner hierboven af hoe Barcelona het zou doen in de PL. In de PD wint Barcelona zovaak door hun pressie en snelle counters, maar in Engeland zouden de kwalititief mindere teams zich ingraven en alle passen onderscheppen, wegkoppen of wegschieten. Arsenal is beter aangepast aan dit soort voetbal, daarom zou ik me ook afvragen hoe Arsenal het in de PD zou doen. Maar al met al heb ik genoten van je stuk, ga zo door.

Het kan in principe een goed stuk zijn. Maar jij doet in dit stuk alsof alleen de Premier League en de Primera Division bestaan. Maar een competitie die qua amusement niet veel onder doet is bijvoorbeeld de Bundesliga. Ook de Eredivisie doet op dat gebied niet veel onder, maar ik kan begrijpen dat je die vanwege het enorme niveau verschil erbuiten laat.
De Primera Division is leuk wat voetbal betreft maar zou wel eens wat wisselender mogen. Het is de laatste jaren van start tot finish Barcelona en Real, twee clubs.
Ik denk dat in dit stuk zeker de vergelijking met de Bundesliga niet had misstaan. Jammer.
3 sterren.

24 februari 2010 om 12:16

Omdat voor mijn gevoel juist Engeland en Spanje (of Engeland en Italië) met elkaar vergeleken worden. Ik heb echt nooit iemand de vergelijking horen maken met Duitsland.

Daarnaast ben ik geen fervent Bundesliga-kijker/kenner, en kost dat me behoorlijk wat extra ruimte terwijl ik nu al op de limiet zit. Trouwens, ik denk dat de Bundesliga qua voetbal lijkt op het Engelse, dus dan is die vergelijking in mijn ogen ook nog onnodig.

Overigens zijn er in de Primera Division sinds de oprichting van de Premier League meer verschillende kampioenen (oké, het scheelt er eentje :D) geweest dan in de PL. Maar het klopt verder wel dat de titelstrijd meestal tussen die twee gaat. Dat is ook logisch, want doordat de TV rechten in Spanje apart verkocht worden hebben die twee simpelweg veeeeeeel meer geld dan de clubs daaronder. Dan kun je zeggen dat je ook zonder geld hoog moet kunnen staan, maar je ziet in de praktijk toch dat dat het verschil maakt tussen kampioen en net tweede of derde.

Wat dat betreft was er gister een vrolijk nieuwsbericht, waarin eindelijk de suggestie werd gedaan om de tv rechten als één pakket te verkopen. Het zou een enorme impuls zijn voor de kleinere clubs in Spanje.

24 februari 2010 om 12:31

Niet erg, maar dan moet je het stuk niet de leukste competitie ter wereld noemen
Ik verwachtte daarom toen ik begon dat je veel competities met elkaar ging vergelijken en ik vond het jammer toen het er 2 bleken te zijn.

24 februari 2010 om 18:34

Mja, de Braziliaanse competitie schijnt ook vermakelijk te zijn maar die kijk ik ook niet.
Veel competities past gewoon niet in 1000 woorden, plus ik vind dat ik dan meer moet zien dan maximaal een wedstrijd per maand (wat ik al niet eens haal).

Tja, deze vergelijking zal er altijd wel blijven, ik denk dat het een kwestie van smaak is. Statistieken zeggen ook niet zo heel veel, want dat er veel gescoord wordt kan liggen aan het feit dat de verdediging slecht is, maar het kan ook komen doordat de aanval goed is. Of een combinatie van beide.

Het is een kwestie van smaak welke competitie je meer trekt, en naar aanleiding daarvan zal de gemiddelde voetballiefhebber ook wel beslissen wat 'de beste competitie ter wereld' is. Ik zie liever een mooie aanname van een technisch vaardige speler dan een kopduel tussen twee Engelse kleerkasten, daarom zal ik altijd voor de Primera División kiezen. Maar voor hetzelfde geld denkt mijn buurman er precies andersom over.

Voor ik het vergeet, je krijgt van mij 4 sterren, leuk stuk.

De vergelijking is vaak gemaakt. Ikzelf weet niet welke ik leuker vind om te kijken en welke ik qua niveau beter vind. Real Madrid en Barca behoren tot de beste ter wereld en zijn in mijn ogen beter dan elke Engelse club behalve Chelsea en eventueel Man Utd maar de subtop en de rest van de competitie is beter in Engeland denk ik. In Spanje is het voetbal inderdaad technischer maar ik vind dat veel van de voetballers daar dat tactisch inzicht missen dat veel voetballers in Engeland wel hebben. De manier van verdedigen spreekt mij meer aan in Engeland simpelweg omdat in Spanje gewoon heel vaak slecht verdedigd wordt. Van mij hoeft Vidic niet naar Real te komen, hij is niet snel genoeg. Ik zie liever goede backs die ook aanvallend hun steentje kunnen bijdragen.

24 februari 2010 om 17:34

Real beter dan de Engelse clubs? Laten zij zich nou maar eerst bewijzen.

24 februari 2010 om 18:18

Ik weet dat dat een gewaagde stelling is maar ik geloof er echt in dat Real sinds dit seizoen behoort tot de top 4 van de wereld. Één verloren wedstrijd tegen Lyon hoort daar geen afbreuk aan te doen.

24 februari 2010 om 19:23

Nee zeker niet. Ik moet toegeven dat ze me positief verrast hebben, maar ze moeten het nog wel bewijzen met resultaten.

super mooi stuk , kdeel dezelfde mening, kben fan van technisch en mooi voetbal, dus voor mij ook eerder de PD dan de EPL !

Visca Barca ! 5*****

Heel mooi stuk en je ik ben het met je eens. Ik vind Spanje leuker om naar te kijken, maar in Engeland staat het tactisch veel beter. Het is natuurlijk ook een kwestie van smaak, want de één vind technisch voetbal leuker, de ander countervoetbal waar vooral veel kracht en snelheid bij komt kijken. Het technische voetbal trekt mij veel meer aan.

Ik vind Engeland qua breedte veel sterker dan de Primera Division. Buiten Barcelona en Real Madrid zijn er weinig ploegen die Europees gezien van belangrijke waarde zouden kunnen zijn. Valencia en Sevilla komen in de buurt en Atleti is helaas afgezakt. Engeland heeft toch 4 Europese topploegen en daarna nog zeer sterke teams als Manchester City die het iedere topploeg lastig kunnen maken.

De verdediging, zoals je zelf al aangeeft, is het grote probleem bij de meeste Spaanse ploegen. Bij Barcelona staat het dan wel goed, maar bij een Real Madrid en ook Atletico Madrid is het een grote gatenkaas. De zwakke verdediging is ook de voornaamste reden waarom Real de laatste jaren in de CL tegen de topploegen niets heeft gespresteerd. Tegen een Villareal kunnen ze er altijd één meer maken, maar tegen de topploegen worden ze gewoon van de mat gespeeld. De wedstrijd van Liverpool van vorig jaar was daar een prefect voorbeeld van. Ze hebben altijd wel goede aanvallers, maar de verdedigers staan tactisch ongelooflijk zwak. De Real fans zullen zich hier wel in kunnen vinden denk ik...

Mooi om te zien dat er steeds meer clubexperts over de Primera Division komen. Ik hoop uiteraard ook van jou dat er veel meer zullen volgen. Je schrijfstijl is goed en je hebt een erg leuk onderwerp uitgekozen. Ga zo door!

Ik vind eerlijk gezegd de kwaliteit van het voetbal zelf juist in Spanje kwalitatief wat beter en in Engeland wat oppurtunistischer en fysieker maar ook zeker erg leuk.

overigens zijn de Engelse teams behoudens (barca,real) Natuurlijk wel beter inmiddels dan de Spaanse, maar voetbaltechnisch is Spanje de beste. Maar de Engels teams hebben en kwaliteit en een machtig fysiek tegenwoordig gebundeld.

Ik vind persoonlijk Spaans voetbal het mooist om te kijken omdat ze zoveel op techniek voetballen. Neem nu een Jesus Navas of zo, die zie je in Engeland niet......

Ik ben het echt 100 met je uitleg over de verdediging eens. Met ruimte in je rug is gewoon heel erg moeilijk voetballen. veel mensen zien dat niet. Daarom zijn onder anderen bv de verdedigers van Heracles bij Heracles goed en bij Ajax fout: verschil: veel ruimte in de rug. Zo ook in Spanje, het is niet zo dat ze zo slecht zijn in verdedigen, ze spelen gewoon heel aanvallend voetbal met veel ruimte achter de verdediging. Extreem moeilijk om te verdedigen.

Spanje de leukste competitie? nee, De Duitse competitie is het leukst, en dat komt door de vele variatie, dan Bayer Leverkusen kampioen, dan Bayern, Werder of Stuttgart. En het publiek in Duitsland is fantastisch!

Iedereen kan hier zijn mening verkondigen, dus als het aan mij ligt heeft iedereen zijn eigen smaak. Ik zelf vind premier leuage een leuke competitie naar te kijken, simpelweg er vele grote clubs actief zijn zoals Chelsea, Manchester United, Liverpool, Arsenal. Dan heb ik het nog over geweldige subtoppers die ook leuk is om naar te kijken. Het Engelse competitie heeft veel meer sfeer, maar dat is mijn mening. Geweldige aanhang en het gesteun voor hun liefdevolle club. Maar redelijk stukje.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren