Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Rivaliteit in de Portugese hoofdstad

Laatste update:

Het wordt meerdere malen geroepen en het klinkt erg cliché: “Bij ons is voetbal onderdeel van de cultuur”. Het is een uitspraak die we allemaal eerder gehoord hebben. Overal waar voetballiefhebbers een grote groep van de populatie vormen is het voetbal vanzelfsprekend een onderdeel van de traditie. Veel samenlevingen zijn ermee doordrongen. De passie voor het spel is dan ook niet voor niets mondiaal. Brazilië, Argentinië, Turkije, Griekenland, en nog veel meer landen staan bekend om de hartstocht voor onze sport. Er is eigenlijk niemand die hier nog echt van opkijkt. Toch zeg ik: “In Portugal is voetbal écht onderdeel van de cultuur”.

In de toptien voor clubs met de meeste leden ter wereld worden de drie grote clubs uit de Portugese Superliga vermeld. Twee van deze drie clubs komen zelfs uit één stad. Voor een land met ongeveer elf miljoen inwoners is dat op zijn minst opmerkelijk te noemen. Drie van de tien officieel grootste clubs ter wereld hebben waarvan twee in één stad zitten, wie kan dat nazeggen? De Portugees voegt de daad bij het woord en schroomt niet om zijn clubliefde te voeden met klinkende munten. In het bezit zijn van een lidmaatschapspasje geeft namelijk aanzien. Heb je geen ledenpas, dan wordt je tijdens de discussies over voetbal minder serieus genomen. Sympathisanten, ‘mooi weer-supporters’ en voetbaltoeristen moeten een toontje lager zingen wanneer ze de discussie met een ‘socio’ aangaan. Ze hebben geen keus, ze worden gewoonweg niet als volwaardig gezien. Het is krom, maar zelfs als de ‘socio’ geen gelijk heeft, heeft hij gelijk. Hij betaalt en heeft daardoor het recht om zijn gelijk op te eisen. Hij weet het altijd beter, want hij hoort er echt bij.

Wie met het vliegtuig naar Lissabon is gevlogen kan het niet gemist hebben, vanuit de lucht gezien lijken ze praktisch naast elkaar te staan: rechts het overwegend groene stadion José Alvalade en iets verderop het prachtige Estadio da Luz met haar rode accenten. Hoewel rood en groen dé kleuren zijn die in het hele land voor nationale eenheid staan, is de hoofdstedeling verplicht te kiezen. Sporting of Benfica? Dit is ook een van de eerste vragen die gesteld wordt wanneer twee mensen elkaar leren kennen. Leeftijd, hobby’s en andere interesses zijn van minder belang. Afhankelijk van de voorkeur voor rood of groen worden de grenzen van nieuwe vriendschappen vastgesteld.

De één maakt een bewuste keuze, de ander wordt ermee geboren. Hoe dan ook, kleur bekennen is onontkoombaar. Het betreft een samenleving die elke week weer hoopt dat de andere helft verliest. De pech van de ene groep is vaak het geluk van de andere. Mensen die elke dag met elkaar te maken hebben en zelfs goed met elkaar op kunnen schieten, veranderen op wedstrijddagen. Als een ware metamorfose komt een gekleurde aura tevoorschijn met de daarbij behorende emoties. Vanaf dat moment wordt het rationele naar de achtergrond verdrongen. Niemand kan vluchten. Collega’s, huisgenoten, vrienden, familieleden, en zelfs geliefden zijn allemaal verplicht te kiezen. Aardig zijn tegen de andere kleur komt later wel weer. De rivaliteit en de drang om beter te zijn heeft dan de overhand

Een beetje afgezonderd van de rest van Europa, met weinig geld in kas, is het net alsof voetbal prioriteit nummer één is voor deze Zuid-Europeanen. Niemand lijkt wakker te liggen van de economische crisis. De enige crisis die dit jaar in Lissabon duidelijk onder de mensen leeft, is de sportieve crisis bij Sporting. Pas als deze achter de rug is kan men zich waarschijnlijk gaan richten op een mogelijk faillissement van de staat. Dat het land misschien op instorten staat is een probleem dat nog even moet wachten. Wie heeft er nou tijd om zich bezig te houden met de wereldeconomie, terwijl de nationale competitie dit jaar spannender is dan ooit? Het persoonlijke geluk gaat voor, de club moet eerst goed presteren, de rest komt dan vanzelf wel. De eigen clubkleuren worden er geleefd, als een aura hangen ze vaak om de voetbalfans heen. Al het andere lijkt in eerste instantie secundair.

Tijdens de ‘clasico de Lisboa’ is de spanning te snijden. Weken van te voren begint de media zich met de stadsderby te bemoeien om de emoties nog meer aan te wakkeren. De drie dagelijkse sportkranten verstevigen de polarisatie door vol te staan van de rivaliteit tussen de adelaars en de leeuwen. Het acht uur-journaal dat dagen achter elkaar een heel uur aan voetbal besteed, de radio die over niets anders lijkt te praten, de gesprekken in het café, de pesterijen op het werk, de rubrieken in de tijdschriften en zelfs de blogs op het internet zijn allemaal in de ban van het treffen tussen de eeuwige aartsrivalen. Al deze verschijnselen zijn voor een Portugees geen vreemde gebeurtenissen. Het is een traditie die al meer dan honderd jaar bestaat. Het hoort erbij, net als de fado, de forcados en de piripiri.

Als Benfiquista ben ik blij dat Sporting bestaat. Hoewel ik vaak wil dat ze het slecht doen, hoop ik ook dat ze nog heel lang een onderdeel van mijn voetbalbeleving zullen blijven uitmaken. Zonder Sporting zou het gewoonweg een stuk saaier zijn. Op speeldagen gun ik ze meestal niets, maar zolang ikzelf geen metamorfose onderga, kan ik goed opschieten met mijn ‘groene’ familieleden, collega’s en vrienden. We hebben elkaar nodig zodat deze cultuur voortduurt. Zolang hun groene gloed niet waarneembaar is voor mij zijn het ‘normale’ mensen waar ik mee kan lachen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Uiteraard geen slecht stuk,
Maar de titel vind ik niet echt kloppen toen ik de titel zag dacht ik niet aan supporters maar aan strijd en passie en werklust op het veld
3 ***

Je schrijft echt uit je hart en dat vind ik wel mooi om te zien.

Ik ben in beide stadions geweest en het zijn inderdaad prachtige stadions ( potje bowlen in het stadion van Sporting voor de wedstrijd tegen Feyenoord)

Het zuid-europese temperament is geweldig en inderdaad als je een taxi instapt is het eerst wat je aan zo'n chauffeur vraagt Sporting of Benfica? En dan gaan ze los met verhalen in hun gebrekkig Engels. Mooi om te zien.

Wat ik absoluut niet begrijp is dat de stadions, ondanks die passie, zelden uitverkocht zijn.

15 februari 2010 om 14:46

het is idd jammer dat ze niet altijd vol zitten,. benfica heeft dit jaar een gemiddelde van bijna 50.000 toeschouwers. zou mooi zijn als dat er 65.000 zouden worden. Wat nog moeilijker te vatten is, is het feit dat er 201.000 socios zijn. it beats me!

De vloek van Benfica overtreffen zal je (volgens mij) nooit meer overtreffen, maar wederom een zeer lezenswaardig stuk, waar in je de passie die voetbal teweeg kan brengen goed naar voren brengt en heel mooi verwoord. Nu zou ik je eigenlijk minder sterren moeten geven omdat ik dit schrijven minder vind als je vorige, maar ja je vorige was 7 sterren waard en dit toch wel 5. Dus 5 sterren van mij

15 februari 2010 om 14:38

Thx, volgens mij ook niet , na al die comments op mijn vorige stuk. Ik was er helemaal stil van geworden en heb zelfs overwogen om er mee te stoppen.
Maar columns schrijven het houd me van de straat, dus heb ik besloten om het toch maar weer een kans te geven.

Goed stukje, wel wat minder dan je vorige.
Als Benfiquista ben ik blij dat Sporting bestaat. Hoewel ik vaak wil dat ze het slecht doen, hoop ik ook dat ze nog heel lang een onderdeel van mijn voetbalbeleving zullen blijven uitmaken. Zonder Sporting zou het gewoonweg een stuk saaier zijn.
Dit stukje komt me heel bekend voor het lijkt bijna net te komen uit een column van Ajacied023: Om echt te koken heb je water en vuur nodig.
Nou is de relatie tussen Sporting en Benfica wel enigzins vergelijkbaar geloof ik (misschien nog extremer), maar dat stukje en nog een paar leken wel erg op die column.
4 sterren

15 februari 2010 om 14:43

Thx kasper,

Ik lees het net, baal er wel van want ik probeer juist origineel te zijn met de woorden die ik gebruik. Laatst las ik een stukje van een andere club expert die qua opbouw en woorden erg veel op boven natuurlijke krachten leek en vond het ook jammer. Dus bij deze ook mijn excuses aan Ajacied023.

De rivalitiet is idd vergelijkbaar met Ajax- Feijenoord met als verschil dat ze in dezelfde stad zitten waardoor het nog meer leeft.

15 februari 2010 om 15:24

Niet erg hoor, ik ken het gevoel
Had een heel mooi plan over een stuk van de bescherming van scheidsrechters opgedacht zaterdagavond.
Zie ik zondagmiddag Jan van Halst die zegt dat de scheids veel te alleen staat, vervolgens nog een heel item bij Studio Voetbal, weg stuk (en toen had ik dat van Johan78 nog niet eens gezien!).
Het wordt moeilijker en moeilijker origineel te zijn, bijvoorbeeld vandaag alleen al weer 6 Clubexperts, het is leuk om te lezen maar steeds vaker herken je dingen uit andere stukken.
Ik vind dan ook dat VZ iets selectiever mag zijn met het doorlaten van stukjes. Iets terugzenden en zeggen dat het niet goed genoeg of origineel genoeg is mag van mij best.

Nog een keer dan maar.

Mooi stuk, ik zie dat je echt vanuit je gevoel schrijft. Dit was de eerste keer dat ik een bericht van club expert helemaal heb doorgelezen. Ik vind dit een mooi stuk, ook vanwege je opbouw etc. Voetbal leeft echt in Portugal en ik kijk het ook altijd op eurogoals. Wat ik alleen jammer vind is dat na Benfica, Porto, Sporting, Braga en dan mischien een paar andere clubs(guimaraes), veel clubs zijn die redelijk klein zijn. In Nederland is dat veel minder. Maar voordat ik verder afdwaal geef ik je 5 sterren

15 februari 2010 om 15:46

Thx Thomas,

Wat jij zegt klopt, De Portugeze competietie is een paar jaar geleden zelfs van 18 naar 16 teams gegaan. Mede doordat er te weinig 'grote clubs' waren. Zou mij niks verbazen als het er zelfs 14 gaan worden in de toekomst.

15 februari 2010 om 16:01

Ja, dat zou de Portugese competitie nog een verdere impuls geven. Op Europees gebied vind ik dat Portugal het erg goed doet. Weet je wat mijn definitie daarover is? De grote clubs laten hun beste spelers pas gaan als er de hoofdprijs voor wordt betaald, geen water bij wijn doen, maar gewoon de volle buit betalen of anders blijft de desbetreffende speler in Portugal. Daardoor blijven de betere spelers vaak jarenlang in Portugal voordat ze naar een grote competitie gaan. Daardoor blijven de clubs goed presteren in Europa. In Nederland en andere concurrerende landen is men al blij als er een paar miljoentjes binnenkomen. Klopt mijn visie hierin een beetje, was ik gewoon benieuwd naar

15 februari 2010 om 19:47

In grote lijnen klopt het wel.

15 februari 2010 om 19:51

Thomas, heb je mijn stukje over de voetbalfabriek van Benfica gelezen?
Dat gaat voornamelijk over het verkoop beleid en sluit aan op jouw visie.

Hey Slb,

Je blijft wel bezig! Wederom een leuk stukje geschreven.
Ik sluit me aan bij het commentaar van wandering, je vorige stuk was idd beter maar daar had je 7 sterren moeten krijgen. Ik geef je ook nu 5 sterren omdat alles wat je schrijft zo herkendaar is en jij met weining woorden precies dat gevoel weet over te brengen.

Beste .s.l.b.

Jouw manier van schrijven al vind ik echt heel erg mooi. Het pakt met op een één of andere manier waardoor de inhoud nieteens meer belangrijk voor mij is. Je hebt een goede kijk op het Portugese voetbal en ik kan me er volledig in vinden. Leuk om weer eens een stukje van je gezien te hebben. Ik hoop dat je zo doorgaat, buurman

dit stukje doet me heel erg denken aan dat ene stukje van Ajacied023, over de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord. Nou is dit geen stadsderby maar je kan deze rivaliteit wel vergelijken met de rivaliteit tussen AC Milan en Internazionale. Je blijft met gevoel schrijven, maar 'de vloek van Benfica' wordt niet verbeterd. Dat was 1 een van de beste die er geschreven zijn tot nu toe.

Off: even een vraagje voor de Benfica-supporters op Voetbalzone, wie van jullie is socio?

15 februari 2010 om 16:54

Gunner 070,

Het is voor ons in NL moeilijk om socio te worden. via de officiele clubsite, is het niet mogenlijk om vannuit nederland een ( kit socio) te bestellen. Dit kan wel vannuit Afrika en amerika. Maar in Europa en Azie nog niet. Er zijn namelijk verschillenden lidmaatschaps pasjes. ( vol pakket, kids, emigrant etc.)

Voor ons hier heeft het geen zin om de volle mep te betalen omdat we toch niet om de twee weken heen en weer kunnen vliegen. ( ik tenminste niet). De socios in Amerika bijv. betalen dan minder voor een 'emigranten socio pas' en hebben recht op 2 wedstrijden per jaar. Zodra zo een pasje ook voor ons in NL beschikbaar is zal het mij niet verbazen als 90 van de benfiquistas hier ook een pasje aanschaffen.

15 februari 2010 om 20:06

In comment 4 refereerd Kasper90 er ook al naar.......baal er wel van

Zelf ben ik de zoon van een ex-benfica speler en dus als 'socio' geboren
Maar wat Eusebio zegt klopt, het is voor de mensen in NL moeilijk om socio te zijn.
Die cultuur van: ''de socio'heeft gelijk'' gaat hier niet echt op.

We zijn in Amsterdam met een groepje mensen serieus bezig om een officieel Benfica huis op te zetten, hopelijk kan men dan wel zoals in andere landen lid worden. Benfica heeft als doel 300.000 socios te werven en richt zich momenteel op Afrika. ( de afgelopen jaren was dat de Vs). Als straks Europa aan de beurt komt verwacht ik dat die 300.000 gehaald gaan worden. Momenteel zijn er 205.000 socios, nog geen 5 jaar geleden waren dat er 95.000.
de contributie van de socios is momenteel goed voor 20 procent van de totale begroting. Dus we kunnen zeggen dat het goed gaat .

16 februari 2010 om 00:54

Ik ben gewoon socio. Afgelopen vakantie heb ik dat geregeld en elke kwartaal schrijf ik de gebruikelijke kosten over. Zo simpel als je brood smeren met boter.
Weet niet meer of ik een emigrant kit heb of een normale kit, maar dat maakt ook niet veel uit.
Het gaat zoals SLB ook zegt om het gevoel dat je ergens bijhoort.

@ S.l.b.

ja sorry ik zat het te lezen en ik kreeg meteen zo'n gevoel van dat ik zoiets al eerder had gelezen. Heb jij dat stukje al gelezen van Ajacied023, dan kan je het zelf ook zien.

@ S.l.b. en Eusebio

Dat is dan ook raar. Dat ze eerder in Zuid-amerika beginnen kan ik nog wel begrijpen, maar Europa is toch wel het voetbalcontinent. Waar kunnen ze in Afrika nou zo veel leden vandaan halen, behalve Angola en (volgens mij) Kaapverdie. En Amerika slaat al helemaal nergens op, een beetje raar beleid vind ik.

Leuk stuk om te lezen.
Ik vind het opzich wel, nouja, grappig, dat ik de voetbalcultuur van Turkije terugzie in wat je net allemaal hebt beschreven. Ik zag Portugal altijd als een land waar voetbal merendeels een hobby is, nu denk ik er zeker anders over.

Maar wat je allemaal zegt over aantal leden ben ik het niet mee eens. Dus iedereen kan zomaar een lid worden? Het lijkt me juist specialer als niet iedereen zomaar lid kan worden.
Ik zal als voorbeeld Galatasaray nemen, die hebben rond de 2000 leden als ik het me niet vergis, je moet er speciaal voor gekozen worden, soort van invloed hebben gehad op het voetbal in Turkije.

Desondanks een leuk stuk om te lezen, waar je ook vlot doorheen leest.

16 februari 2010 om 00:09

Bedankt voor de reactie.

Ik sta versteld van het feit dat 'gala' maar 2000 leden heeft. Dit heb ik ook niet eerder geweten.

In Portugal is de voetbalcultuur wat dat betreft wel heel anders. Iedereen die maar wilt is vrij om zich bij een club aan te sluiten. De betrokkenheid wordt juist erg gestimuleerd. Hoe groter de club, hoe trotser zeg maar. Sommige socios zijn al vanaf hun geboorte ingeschreven, dat wordt in Portugal dan weer als speciaal gezien.

16 februari 2010 om 17:56

Blij Gala is dat Idd zo maar Fenerbahce heeft volgens mij wereldwijd de meeste leden of Benfica (weet het niet meer precies)
Over je stuk :
Leuk dat je eens iets vertelt over Portugees voetbal,jammer dan in Portugal clubs als Naval enzo niet eens aanhang hebben..
Gewoon letterlijk leeg stadion..
Bij de grote 3 is dat wel anders maar toch je hebt 't liesft dat je elk week voor een volle bak speelt.

Goed stuk weer, ik smul van verhalen over Benfica; door dit stuk kun je je iets voorstellen over die rivaliteit in het dagelijks leven in Lissabon, zeker op momenten dat ze tegen elkaar spelen; prachtig om te zien hoe voetbal kan leven bij de mensen en maatschappelijk zo belangrijk kan zijn; door massale steun van socios zullen voetbalclubs financieel langer overeind blijven, en zal minder snel gebeuren wat nu in NL gebeurt, nl. dat talrijke clubs dreigen om te vallen op een hele kille en zakelijke manier, dat stemt mij echt triest; Benfica doet dit heel slim, hier kunnen onze topclubs een voorbeeld aan nemen.

Cinco estrelas !

Prachtige column recht uit je hart, hij leest heerlijk weg. Vijf meer dan verdiende sterren, foei VZ, ik mis de optie om 6* uit te delen! Het enige is dat je je hekel aan Sporting er bij de stadiabeschrijving er misschien nét even te dik bovenoplegt.

Je bent met afstand de beste 'clubexpert' van Voetbalzone, omdat je je specifieke expertise over Benfica koppelt aan een uitstekende schrijfstijl. Elk stuk is van kwalitatief hoogstaand niveau en je weet altijd te boeien. Iemand die geïnteresseerd is in Benfica of het Portugese voetbal hoeft er geen boek over te komen, nee, het lezen van jouw columns volstaat. Dat meen ik echt, want je haalt ook interessante feiten aan, naast dat je je meningen ventileert. Ook dit stuk is daar weer een goed voorbeeld van. Heel knap. 5 sterren vanzelfsprekend.

17 februari 2010 om 21:51

ik sluit mij hierbij aan. 5 sterren.

Heel goed stuk! Kan me erbij aansluiten, en moet zeggen als je idd naar Lissabon vliegt dat het er mooi uit ziet die 2 stadions.

ik ga in de zomer nog naar portugal en ik zal proberen te letten op het rood/groen van lissabon lijkt me mooi om te zien.

Heel mooi gedaan amigo! Net als al je andere stukjes, die ik de afgelopen week gelezen heb (Op de Ps3, dus reactie's komen nog).

Eigenlijk is hier al genoeg gezegd door alles en iedereen en kan ik daardoor met niets anders komen. Super dat je een grote groep voetballiefhebbers op deze manier ook de kans geeft een inkijk te geven op ons levenswijze dat voor een groot deel op onze trots Sport Lisboa e Benfica draait.

*****

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren