Bert van Marwijk: 'Rustig blijven'

Maandag, 15 februari 2010 om 11:58 door Helden

De UEFA Cup in 2002. Achtentwintig jaar na het laatste succes van Feyenoord in Europees verband is het weer raak. Pierre van Hooijdonk ziet elke vrije trap als een penalty en het zilveren pronkstuk mag zich vereeuwigen in Rotterdam. En trouwens, Bert van Marwijk is trainer…

Ernst Happel en Wiel Coerver, 1970 en 1974, Europacup I en Europacup II. De oude generatie somt deze feiten met gemak op, aangezien beide coaches een behoorlijke stempel op het voetbal van de Rotterdammers hebben gedrukt. Ernst Happel, die zei niets, alleen dat ze moesten scoren. En zo scoorde Feyenoord twee keer en won het de Europacup. Mooi gedaan, Ernst! Wiel Coerver, die legde aan de rechtsback uit hoe hij een man moest passeren. En zo gaf diezelfde rechtsback de assist op het beslissende doelpunt, waardoor Feyenoord de Europacup II uitgereikt kreeg van de plaatselijke krantenbezorger. De voorzitter van de voetbalbond zat namelijk vast in vak S van het vechtlustige publiek… Knappe tactiek, Wiel! Bert van Marwijk, die legde uit hoe je het beste een vrije trap kon versieren. En zo won Feyenoord door negen vrije trappen van Pierre van Hooijdonk de UEFA Cup. Mooi schot, Pierre!

Bert van Marwijk. De trainer die alle prijzen die Feyenoord won dit decennium als trainer aanschouwde. Je zou dus kunnen beweren dat het standbeeld van Coen Moulijn iets kleiner is gemaakt dan dat van Bert, maar niets is minder waar…

Behoudend spel en een compacte defensie. Niet iets waar je als Rotterdammer mee thuis wil komen. Liever zeg je dat de centrale verdediger met een tulband om en veertien hechtingen, de aanvoerder van de tegenpartij een vriendschappelijk ‘knietje onder de kont’ had gegeven. ‘Zo doen we dat in Rotterdam, ma!’

Discipline was er genoeg bij de spelers. Zakelijke overwinningen waren niet uit den boze, maar treurige verliespartijen evenmin. Ook kreeg de jeugd maar mondjesmaat de kans en deed van Marwijk het liever met de ‘ouwe garde’. Toch vertrok van Marwijk tot twee keer toe met een prijs uit Rotterdam, maar ook tot twee keer toe was het antwoord van Het Legioen duidelijk: ‘Hij heeft het aardig gedaan, maar ik maal er niet om dat hij weg is.’

Niet echt een publiekslieveling dus in de Kuip en hoe anders is het bij het Nederlands Elftal… Nederland schreeuwt om mooi voetbal. Het is nooit goed genoeg en iedereen die een wedstrijd de back van Willem II voorbij is gekomen, moet in Oranje. Met deze conclusies in je hoofd, denk je niet meteen aan Bert van Marwijk. De KNVB wel, en zo kwam de grijze Deventenaar in het oranje Zeist.

Inmiddels doet van Marwijk het zoals iedereen had verwacht. Hij speelt vaak in dezelfde opstelling, met dezelfde wisselspelers. Hij gaat verder op de weg die Van Basten ingeslagen was en neemt geen roekeloze beslissingen. Ook weet je van tevoren al dat hij niets verrassends gaat zeggen in de pers. Hoe anders was het als speler gesteld bij de schoonvader van Mark van Bommel….

VERBODEN TE VISSEN. Het bord voor de neus van Bert van Marwijk spreekt duidelijke taal. In een straal van vijf vierkante meter mag er geen hengel aan te pas komen. Een spottend lachje op het olijke gezicht van de duivelse Bert. Diezelfde avond wordt er vis gegeten in huize van Marwijk… George Kessler krijgt nog steeds hoofdpijn als hij aan de tijd met van Marwijk terugdenkt. Als de spelers gezamenlijk in een chique restaurant hun clubkostuum hadden aangedaan, had de voorloper van René van der Gijp nog net geen ijsmuts op, met wanten aan de handen vastgeklampt…

Ondanks alles zijn we blij dat we zo’n rustig ingetogen man aan het roer hebben die geen gekke dingen doet met spelers. Aan de andere kant mag er wel eens wat meer aangevallen worden en moeten meer spelers een kans krijgen. Zo geven zestien miljoen mensen hun visie over de grootste religie van Nederland en krijgt Bert ongevraagd advies te horen in de supermarkt, bij de slager en van al die mensen die er ‘verstand’ van hebben. Het maakt onze Bert niets uit hoe de mensen over hem denken. Bert weet namelijk het beste hoe hij de spelers van Nederland om kan smeden tot een voetbal machine die ons dan eindelijk de eerste gouden bokaal uit de geschiedenis moet bezorgen. Of het hem gaat lukken? Vraag het maar aan Bert, dan zal hij rustig uit gaan leggen hoe hij erover denkt!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door stavejon)

Mooi stukje al komt je punt een beetje moeilijk naar buiten. De 1e, 2e en laatste alinea zijn wel erg goed!

"zo geven zestien miljoen mensen hun visie over de grootste religie van Nederland en krijgt Bert ongevraagd advies te horen in de supermarkt, bij de slager en van al die mensen die er ‘verstand’ van hebben."

Erg herkenbaar.

3*

Ik vind het een goed stuk maar van Marwijk vind ik een slechte bondscoach, slechter dan van Basten iig! Hij selecteerd verkeerd en stelt de verkeerde voetballers op, expirimenteert met verschillende spelers maar niet met verschillende sammenstellingen en maakt verkeerde beslissingen. Aub weg na WK!

15 februari 2010 om 15:07

Wie moet hij dan selecteren? opstellen? en in welke formatie? en Hoe is dit slechter dan van Basten (de man die oa. Sprockel en Bobson selecteerde)?

15 februari 2010 om 18:01

Probeert hij bijvoorbeeld eerst Kuyt in de spits, met Van Persie en Robben om hem heen, heeft hij na 60 minuten door dat dit niet werkt, komt Huntelaar, denk je dit is logisch, maar dan gaan Robben en Van Persie er ook uit en dan denk je, gek hé dat Huntelaar niet scoort.

Wanneer je dan weer een nieuwe wedstrijd gaat spelen, laat dan Huntelaar beginnen met Robben en Van Persie, maar neej hoor gewoon weer Kuyt. Dan ben je gewoon dom. Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen, van Marwijk blijkbaar wel! Hij had al veel meer moeten expirimenteren voor mijn gevoel.

De wedstrijd tegen de verenigte staten had dan de laatste moeten zijn waarin van Marwijk zou expirimenteren en dan die wedstrijden daarna een beetje routine er in slijpen tot het WK, nu weet niemand nog wie waar staat en niemand weet wat hij kan verwachten!

15 februari 2010 om 18:29

Ik denk dat zo onder hand de hele wereld weet dat Nederland 4-2-3-1 speelt. Ook Van Bommel - De Jong als controlerend blok staat al vast. Maar de precieze invulling daarvoor inderdaad nog niet, maar dat kan toch ook bijna niet, de verschillen tussen Sneijder/van Persie/ Van der Vaart/van Nistelrooij/ Kuijt/ Robben /huntelaar (die laatste in mindere mate, aangezien hij wel al duidelijk niet de eerste keus van van Marwijk is, dit blijkt al uit je eigen voorbeeld) zijn dusdanig klein dat je eigenlijk pas in de aanloop naar het WK kan bepalen wie er gaan spelen. Veel zal afhangen van hoe de jongens dan in vorm zijn.

Maar goed je geeft nu een voorbeeld en eigenlijk houdt dat alleen maar in dat hij in jouw ogen Huntelaar meer kans had moeten geven. Heb je er nog meer?

Daarnaast trouwens: Je zegt eerst dat van Marwijk meer had moeten experimenteren, en daarna dat niemand weet wat hij kan verwachten. (zoek de discrepantie..)

Je zegt ook dat onder Van Marwijk niemand weet waar hij aan toe is en je noemt Van Basten beter, volgens mij was dat onder Van Basten nog veeeeel minder het geval..

Geweldig geschreven. Ik geef de schrijver ook voor 100 procent gelijk. Vooral de tweede alinea vind ik legendarisch. " Bert van Marwijk, die legde uit hoe je het beste een vrije trap kon versieren. En zo won Feyenoord door negen vrije trappen van Pierre van Hooijdonk de Uefa Cup. Mooi schot, Pierre!", prachtig omschreven. Bert van Marwijk is een aardige trainer die boven zijn stand leeft.

Ik denk dat je hier de spijker op zijn kop slaat. Bert van Marwijk is niet iemand die je zou kiezen als je held, niet de man die je als generaal voor je leger zou posteren. Niet iemand waar je tegenop kijkt en vooral niet iemand van wie je het idee hebt dat de ”half-god” is die je naar de overwinning zou leiden.

Maar hij bewijst constant weer een strategisch veldheer te zijn. Niet door constant vernieuwend te zijn of tactische wendingen en bevindingen toe te passen, maar met continuïteit en degelijkheid een constant presterend geheel te smeden, die aan het einde van de wedstrijd aan de goede zijde van de score terecht komt.

Een kleurloos en vlak geschreven ode aan een trainer, die op geen enkele andere manier de hemel in geprezen had willen worden. Nuchter en duidelijk, geen poeha of superlatieven voor deze trainer. Slechts vertrouwen en goede resultaten.

Beoordeling: Je schrijft in mijn ogen, zoals alleen de allerbeste schrijvers zouden schrijven. Het stuk in de taal van het onderwerp. ”het zwarte licht” van Harry Mülisch was ook geen kleurrijk en emotievol boek, maar het was geheel geschreven in de toon van het onderwerp. Als dit je bedoeling was, dan kan ik alleen maar zeggen: Klasse 5 sterren!!

Ik vind het erg vermakelijk geschreven.

Bert is een nuchtere vent die tijdens hoogtepunten en dieptepunten alltijd dezelfde blijft. De teams waar hij werkt stralen altijd rust uit.

1 kleine aanmerking op je verhaal: Feyenoord heeft nooit de Europacup II gewonnen.

16 februari 2010 om 17:25

Dat klopt inderdaad, het toernooi heette toen al de Uefa Cup

16 februari 2010 om 17:37

Niet zoals jij het zegt. De Europa Cup II was de Cup voor bekerwinnaars en is eind jaren '90 afgeschaft. De Europa Cup III heeft nooit in die naam bestaan, maar in de volksmond werd de Uefa Cup, Europa Cup III genoemd.

16 februari 2010 om 18:54

Volgens mij was het toch echt de Europacup Iii... Anders; sorry voor de fout.

Zoals Emile zegt is het een begin goed, maar tegen het einde aan wordt het wel een klein beetje warrig. Je punt komt ook niet super duidelijk eruit behalve dan weer in de laatste twee alinea's.
Goede schrijfstijl, aantrekkelijk.
4 sterren

Goed stuk, alleen ik vind ik ding niet kloppen.
Van Marwijk is niet iemand die spelers selecteert omdat ze de rechtsback van Willem 2 kunnen passeren. Dat was van Basten juist, met spelers als Denneboom en Van den Bergh. Van Marwijk hoedt juist vast aan zijn opstelling.

15 februari 2010 om 16:02

Dan lees je verkeerd.. Hij heeft het over de 16 miljoen bondscoaches van Nederland die dat vinden, niet Bertje

Haha, jij wordt ook met de column beter he. Kan er weinig aan toevoegen.

Degelijke eikenhouten kwaliteit deze column..

16 februari 2010 om 17:35

'deze zin snap ik niet: 'de voorzitter van de voetbalbond zat namelijks vast in vak S van het vechtlustige publiek.'

Dat was gewoon een sarcastische opmerking gezien het 'hooligandrama'.

16 februari 2010 om 17:43

Maar bedoeld hij vast op de manier van vast en zeker, zodoende dat de voorzitter niet vies was van een vechtpartijtje. Of bedoeld hij het op de manier hij zit vast 'tussen' het vechtlustige publiek en kon geen kant op

Daarnaast was de massale vechtpartij op de vakken G en GG volgens mij waar de harde kern toentertijd nog stond

16 februari 2010 om 18:55

hahaha, ik bedoelde dat laatste ja

Overigens kan het kloppen dat er op G en GG rellen waren, maar deze zin moet je ook niet té serieus nemen en Vak S staat toch wel model voor he 'opvliegende' Feyenoord-publiek.

Sorry hoor, maar als je in je column zo'n essentiële blunder maakt door de gewonnen Uefa-cup (of destijds Europacup Iii) de Europacup II te noemen, dan heb ik er ontzettend veel moeite mee om de rest van je column te lezen. Uiteindelijk heb ik mer er doorheen geworsteld. Na doorlezing snap ik eerlijk gezegd nog niet wat je nu wil zeggen met deze column.

16 februari 2010 om 22:04

Die eerste opmerking van je vind ik wat overdreven, maar met de rest ben ik het eens. Toen ik dit opstuurde schrok ik me dood, omdat er geen enkele mening in het verhaal zat. Gewoon een sarcastische analyse over Bert van Marwijk. Géén echt clubexpert artikel dus en ik verbaas me erover dat iedereen er zo´n hoog gemiddelde voor geeft.

16 februari 2010 om 23:26

Hahaha, en wij het maar interpreteren als een literair masterpiece geheel in de stijl van Van Marwijk. Was dus meer geluk dan wijsheid? Ach ja, moet je ook hebben :P

17 februari 2010 om 15:20

Nou, het was ook wel een beetje in die stijl geschreven, maar bij clubexpert denk je toch meer aan een 'visie' een mening, iets nieuws enz., daar ben ik overigens ook fel op tegen aangezien ik vind dat er ook eens een Nico Dijkshoorn sfeertje aan moet zitten, maar ik ben blij dat mensen columns als deze ook respecteren!

17 februari 2010 om 20:04

Helden, gelukkig dat je het zelf ook zo ziet. Ik dacht al, ben ik nou echt zo kritisch in vergelijking met anderen?

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 13
2217 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
F. de BoerVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Dinsdag 20 oktober
Hendrik Van Crombrugge en Anderlecht gaan met elkaar om de tafel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren