Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

6+5 regelgeving en Franse Kaas

Laatste update:

Door schrijnende salarisverschillen en buitenaardse budgetten omsingeld, hangt ons land met haar klauwen aan de afgrond van het Champions League-niveau. Er worden steeds meer zakken geld op beide handen gedrukt. Eén hand heeft reeds losgelaten, de andere hand houdt nog stug vast. Maar voor hoe lang nog?

Ons laatste Europese succes dateert uit jaargang 2002. Ik was trots op de prestatie die Feyenoord toen leverde. De jaren daarna konden Ajax en PSV nog redelijk wat weerstand bieden op het hoogste niveau van Europa, maar na 2005/06 zijn we aardig terruggezakt. Hadden we te maken met pech, of werd potverdomme het kwaliteitsverschil groter?

We werden in het nauw gedreven, net zoals Jack Bauer en Michael Scofield dat regelmatig overkwam. Zij konden bijna niets zonder hulp, ons land kan dat eigenlijk ook niet. Toen werd ons plots uit onverwachte hoek hulp geboden. FIFA-president Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini besloten ons op 4 februari 2008 een helpende hand toe te steken, ook Franz Beckenbauer bood steun aan. Onbewust, want ik heb niet het idee dat ze samen jaarlijks in Nederland lekker op een camping in de Veluwe staan te barbequen.

Samen wilden ze de invoering van de zogenoemde 6+5-regel realiseren. Dit houdt in dat de clubs tijdens de wedstrijden ten minste zes spelers uit eigen land moeten opstellen. Blatter wilde niet discrimineren, maar het explosief groeiende aantal buitenlandse spelers bij profclubs beperken. De hegemonie van de topclubs moest doorbroken worden. Eind mei in Sydney stemde een grote meerderheid van het FIFA-congres voor deze regel.

"Dit plan stinkt nog meer dan mijn eigen Franse kaas!", dacht Arsène Wenger toen hij dit hoorde. Toen de regeling werd voorgesteld had Arsenal alleen Theo Walcott als Engelsman in de gelederen. Wenger werd al vaker bekritiseerd vanwege het gebrek aan Engelse spelers in zijn selectie. Alan Pardew, oud-coach van West Ham United, merkte op dat het Europese succes van Arsenal eigenlijk niet eens een triomf is voor het Britse voetbal. Ik geef hem hier groot gelijk in.

Voor Nederland klonk deze regel echter als goed nieuws. Onze clubs moeten het toch voornamelijk hebben van de jeugdopleidingen. Deze regel zou betekenen dat talenten niet zomaar meer worden weggekaapt. Regelmatig worden trainers betrapt met de uitspraak: "Het was (toch) maar een gokje." Om te gokken moet je maar naar het casino gaan. Speltip 14: Weet waar je kansen liggen.

Terug ter zake, niet alleen de clubs zouden beschermd worden, maar ook onze 'topspelers' tegen zichzelf. Ze kunnen dan alleen maar weg wanneer ze écht goed zijn. No way dat Valencia Hedwiges Maduro had gekocht wanneer deze regel gold. Royston Drenthe had nooit de kans gehad zijn peperdure oorbellen te verliezen in Madrid. Clubs zouden wel twee keer nadenken voordat ze een buitenlandse speler voor veel geld weg zouden plukken.

Helaas werd de poging van Blatter en Platini al snel in de kiem gesmoord door Europese wetgeving. Het is verboden te discrimineren tussen werknemers uit eigen land en buitenlandse arbeidskrachten en het Bosman-arrest uit 1995 zorgde voor vrij werknemersverkeer binnen de EU. Blatter probeerde de Europese Commissie te overtuigen een uitzondering te maken, zijn poging miste haar doel.

Het Europees Parlement zag meer in de homegrown-regel, bedacht door de UEFA. Clubs zouden dan verplicht zijn minimaal acht spelers uit de eigen jeugdopleiding in de selectie op te nemen. Dit plan kan het clubs misschien iets moeilijker maken, maar biedt nog steeds de kans om een heel buitenlands elftal op te stellen. Ook zal door dit plan veel geld geïnvesteerd worden in talentjes. Naast de bel-chinezen op de tribunes zal er dan ook overal een legioen scouts zitten te loeren naar de wedstrijd. Talenten zullen nergens meer veilig zijn. Aan hen zal alles beloofd worden om ze mee naar het buitenland te nemen. Een Hummer in clubkleuren! Voor kleinere voetballers zoals Wesley Sneijder, wordt gewoon de stoel eruit gehaald en kan je staan!, zo zei René van der Gijp.

Nee, de 6+5 regeling lijkt me een beter iniatief dan de homegrown-regel. Misschien dat in de toekomst tussen alle juridische jungles door, de 6+5 regel toegang verleend wordt aan de voetballerij. Geef alle clubs vier jaar de tijd, elk jaar moet men minimaal twee spelers uit eigen land laten voetballen. Het eerste jaar nul, etc. Laat de topclubs dan maar op spelers uit de eigen competitie jagen, die clubs kunnen veel geld vragen. Hopelijk zijn er dan zelfs spelers die niet vertrekken en het niveau in de competities willen doen nivelleren. Dit is misschien een natte droom, maar wie weet.

Onze competitie zou er sterker op worden. De Eredivisieclubs zullen weinig moeite hebben met zich aan te passen aan de regel. Ons Ajax kan het wel lastig krijgen. Toptransfers houden ons, wanneer we geen Champions League spelen, het hoofd boven water. Er zal echter minder geld overboord gegooid worden voor buitenlandse spelers en meer centen in de jeugdopleiding en binnenlandse scouting gestoken worden. Dit is dan weer gunstig. De Europese topclubs zullen meer moeite hebben en dit biedt Nederlandse clubs toch kansen. Misschien kunnen we toch weer aanklampen aan de Europese top.

Eén hand hield nog steeds stug vast, plots driftte een zwart busje door de bocht van de afgrond. "Nehmen Sie das Geld Franz!", galmde het door het Champions League-ravijn. "Jawohl, herr Sepp!" Het busje reed snel weg en men kon nog licht gekreun horen van Wenger. Michel fluisterde nog: "Notre fromage ne sent pas!"

Onze stugge hand zou door de 6+5 regel de afgrond uit kunnen klimmen. Toch denk ik niet dat deze regel er snel zal komen. We moeten voorlopig proberen zo lang mogelijk vast te blijven houden. Misschien geeft de EU ooit toestemming. Het zou goed zijn voor Nederland, maar ook goed voor supporters van kleinere clubs uit het buitenland. Alles draait nog om geld en budgetgrootte in de voetballerij. Deze regeling kan dat hopelijk enigszins veranderen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Echt een heel goed stuk, toch een opmerking. Wel leuk van die kaas enzo, maar slaat dat alleen op Wenger of ook op Blatter? Ik dacht dat het op beide sloeg dan is het ook een beter stuk maar dan klopt er weer iets anders niet. Blatters plannetjes zijn hoewel hij uit een franstalige gedeelte komt zwitserse kaas!

Voor de rest goed stuk, ik was altijd een van de tegenstanders/twijfelaars maar jij hebt mij iets meer naar de 6+5 kant getrokken.

goed stuk!
ik hoop ook voor de eredivisie en haar clubs dat de 6+5 regel ooit nog komt. als die regel over dat contract pas mogen aanbieden aan 18plussers in engeland ben ik helemaal blij

Het stuk is aardig opgeschreven, maar je slaat een aantal keer de plank goed mis. Lang niet alle Nederlandse clubs moeten het hebben van de jeugdopleiding. Teams als Heerenveen, Psv, Groningen (twente) en nog een aantal, moeten het vooral hebben van het goed scouten en goedkoop inkopen van talentvolle spelers uit Brazilie, Scandinavie en Oost-europa. Voor Ajax zal deze regel waarschijnlijk wel een positief effect hebben, maar voor de rest van Nederland naar alle waarschijnlijkheid niet.

Daarnaast worden de verschillen binnen de Eredivisie er groter van, doordat de jacht op talentvolle Nederlandse spelers door Nederlandse topclubs nog heviger gaat worden als die nu al is. Een jongen als Bas Dost zal veel eerder een stapje omhoog doen, en wat moet Heracles dan?

Ook voor het Nederlands elftal is het niet goed, jongens als Heitinga, Elia, Mathijsen hadden nu anders nooit in het buitenland de leerschool gehad die ze nu hebben gehad, waardoor ze echt enorm zijn gegroeid.

Deze regel is vooral nadelig voor Engelse teams, zo veel is waar, maar kleine competities worden er niet heel veel beter van, zeker Nederland niet. Het is vooral voordelig voor de Franse en Duitse competitie, omdat die nou eenmaal uit een veelvoud van talenten kunnen selecteren.

Daarnaast ben ik het helemaal met de Europese Commissie eens dat dit oneerlijk is. Er zal een grote rush ontstaan op Engelse spelers. Een Engelse voetballer met dezelfde kwaliteiten als een Griekse voetballer zal een veelvoud aangeboden krijgen, alleen maar omdat hij in een ander deel van Europese Unie is geboren. En het is volkomen begrijpelijk dat dit niet kan! (Je ziet dit nu al aan de ridicuul hoge bedragen die worden betaald voor Engelse talenten + ridicuul hoge salarissen die worden geboden om ze voor hun team te behouden)

Je hebt je punt maar die rare dingen met die Franse kaas, volgens mij probeer je een beetje te leuk te doen. Niet elke column hoeft grappen te hebben om leuk te zijn.
Verder ben ik het ook wel (een beetje) eens met Aceerik op bepaalde punten.
Maar Aceerik doet ook weer alsof er helemaal geen buitenlanders in je team komen.
3 sterren.

15 februari 2010 om 14:53

Njah dat is misschien wel een beetje zo, maar in principe is dat ook zo voor die 6 slots op het wedstrijdformulier voor native spelers. En ik begrijp dan ook volkomen en ben het eens met de EC dat niet is wat willen. We willen niet dat de plaats waar je geboren/ wie je ouders zijn zou moeten meetellen of je wel of geen baan krijgt aangeboden. Zeker niet binnen Europa.

15 februari 2010 om 16:19

Wat je zegt klopt wel Aceerik, maar aan de andere kant hebben ze een eigen rechtbank, een eigen monopolie positie qua regels en competitie, een monopolie positie op de inkomsten en dat wordt wél gedoogd!

Ik vind het dus raar dat ze deze regel tegen hebben gehouden, maar goed, dat komt misschien ook wel omdat ik het geheel eens ben met de schrijver.

@ Kasper90

Ik ben het ook wel met jou eens dat een column niet altijd grappig hoeft te zijn, maar zeg eerlijk, het zijn wel de leukere columns! Het nadeel met humor is alleen, niet iedereen heeft dezelfde humor.. Bij mij sloegen deze grappen dan ook totaal niet aan.

Daardoor 3 sterren i.p.v. 4

15 februari 2010 om 16:45

@ Elendil;
Wat je nu beweerd is eigenlijk gewoon niet waar. De rechtbank (ik neem aan dat je CAS bedoeld) mag alleen maar uitspraken doen over zaken binnen sport, het moet wel allemaal binnen de wetten van Europa c.q. landen vallen.

Dan over monopolie, jij mag gewoon je eigen voetbalcompetitie oprichten mocht je dat willen. Ook binnen andere sporten is er sprake van dat er meerdere competities naast elkaar bestaan (denk aan Darts).

Dus dit heeft allemaal niks met gedogen te maken, het is gewoon allemaal legaal. (gedogen zou zijn iets illegaals niet bestraffen)

Daarnaast tast de 6+5 regel een van de meest fundamentele regels van de EU aan.

15 februari 2010 om 18:24

@endil, dat bedoelde ik ook te zeggen.
Hij maakt denk ik de grappen omdat hij heeft gezien dat andere (iemand zoals Proevo is daar heer en meester in) dat ook kunnen. Maar humor hebben is een ding, humor kunnen verwerken in een tekst waarin je je punt naarvoren wilt brengen is zeer moeilijk.
Ik heb nu 12 stukken staan maar je wilt niet weten hoeveel (potentiele) grappen ik er al uitgeschrapt heb. Ligt rond de 30 gok ik.

18 februari 2010 om 03:45

Je doelt op het specialiteitsbeginsel. De rechtbank mag alleen oordelen over de wet die ertoe doet. Het is echter zo dat het gelijkheidsbeginsel een internationaal verdrag is en dit wordt hoger aangeslagen dan een eventuele regeling binnen een bepaalde organisatie. Hierdoor zal Blatter's plan, tenzij hij mazen in de wet vindt, geen doorgang hebben.

Prima stuk. Echter, deze discussie is al enkele decennia kansloos.

Hoe dom kan Blatter zijn om te denken dat fundamentele rechten van de Europese burger (gelijkheidsbeginsel en vrij verkeer van personen) aangetast worden omdat er veel buitenlanders op een veld staan en er enkele profclubs zijn die het voetbal regeren?

Fifa is een orgaan met zeggenschap over een bedrijfstak waar tientallen miljarden in omgaan. Echter, op bestuurlijk niveau wordt er nog geacteerd op amateur niveau. Hier ligt naar mijn idee de oplossing van het "probleem".

Goed geschreven! Ben het met je eens dat de 6 5-regel een goede zaak is en dat het die belachelijk hoge transfer-/salarisbedragen een beetje kan drukken. Nog een extra voordeel is dat het Nederlandse voetbal er op vooruit zal gaan.

Al zouden de topclubs er op achteruit gaan en dat zou weer problemen opleveren, waar de conservatieve Fifa bang voor is en de risico's niet durft te nemen. Ook krijg je als reactie op de 6 5-regel, dat de goede spelers die bv. een nationaliteit hebben van een minder goed voetballand, zich te Engelsman/spanjaard/italiaan enz proberen te neutaraliseren. Ook gaan bv de goede (maar (net) geen wereldtopper) Braziliaanse/zuid-amerikaanse (enz.) voetballers veel minder verdienen in hun eigen land.

16 februari 2010 om 18:36

3 keiharde onwaarheden in 5 regels tekst. M'n complimenten.

1) "ben het met je eens dat de 6 5-regel een goede zaak is en dat het die belachelijk hoge transfer-/salarisbedragen een beetje kan drukken." Hoe zie jij het voor je dat transfer en salarisbedragen gedrukt gaan worden? De bedragen van absolute topspelers worden misschien zelf nog wel hoger. En ook de bedragen voor gewilde nationaliteiten (zoals bv (engelse speler) worden veeeel hoger. De bedragen voor 2de en 3de rangs Brazilianen zullen misschien wat afnemen, maar dat zijn niet de excessen in het voetbal. Of kan jij het tegendeel beargumenteren?

2) "nog een extra voordeel is dat het Nederlandse voetbal er op vooruit zal gaan." Ajax gaat erop voorruit, de rest van Nederland niet (zie mn stukje hierboven).

3) "al zouden de topclubs er op achteruit gaan en dat zou weer problemen opleveren, waar de conservatieve Fifa bang voor is en de risico's niet durft te nemen." De Fifa heeft het goed gekeurd, het probleem is dat deze regels (overigens geheel terecht) never nooit niet door de EC gaan komen.

17 februari 2010 om 16:24

Ik zie dat ik mijn punten wel wat slecht heb uitgeschreven:

1) Ik bedoel dat voor een buitenlandse talenten/geen wereldtoppers de bedragen minder hoog worden, omdat de clubs minder risico durven te nemen met nog een extra buitenlandse voetballer, maar oke voor de echt toppers worden de bedragen hoger, daar zat ik idd mis.
2) Ik denk niet dat alleen Ajax erop vooruit zal gaan, het wordt ook makkelijker voor de Nederlandse toppers om hun goede spelers/talenten te behouden, zoals Affelay bij PSV en Vlaar bij Feyenoord. In ieder geval als de Europese top minder goed wordt zal het Nederlandse voetbal niet slechter worden.
3) Daar zat ik inderdaad even helemaal mis ik bedoelde inderdaad dat de EC het risico niet zal durven nemen, ook omdat het de topclubs er niet blij mee zullen zijn en het misschien wat lastiger wordt voor buitenlandse voetballers om een werkgever te vinden.

18 februari 2010 om 11:45

1) Over de 2de garnituur spelers heb je waarschijnlijk wel gelijk. Maar daar liggen niet echt de excessen, en de bedragen die over het algemeen daarvoor betaald worden zijn nog te overzien. En dat voordeel kan je inderdaad wegstrepen tegen de bedragen voor de toppers die sky high gaan.

2) Voor de Nederlandse clubs is het misschien wel makkelijker hun goede spelers te behouden. Maar het wordt een stuk moeilijker om financieel rond te komen. Zo goed als elke Nederlandse club moet het hoofd boven water houden met de verkoop van spelers. En dat wordt een stuk lastiger. Met name voor Psv, Groningen, Heerenveen en in mindere mate Twente. Zij doen dit door goed inkopen van buitenlandse spelers. Maar eigenlijk ook Ajax moet de begroting al jaren dichten met miljoenen verkoop. Met als verschil dat ze bij Ajax uit de jeugd komen. Waardoor Ajax er kwalitatief wel sterker van wordt. De andere teams worden er financieel maar ook kwalitatief zwakker van als ze meer met Nederlandse spelers moeten gaan werken.

En omdat Nederland nou eenmaal maar 16 miljoen mensen telt, is de poule van Nederlandse spelers nou eenmaal kleiner dan in Duitsland en Frankrijk.

De 2 landen die dit echt het meest gaan voelen zijn Oekraïne en Engeland, omdat daar met veel geld buitenlandse spelers worden gehaald. En deze regel is vooral positief voor Duitsland en Frankrijk.

3) Sorry hoor, maar voor de EC (europese Commissie) heeft het niks te maken met risico nemen. Ze willen gewoon niet dat het voetbal een uitzondering mag maken op 1 van de meest fundamentele regels van de EU.

19 februari 2010 om 12:32

Over het verschil van inkomens per regio ben ik het niet met je eens. Jij denkt dat bijvoorbeeld de Engelse spelers veel meer gaan verdienen. Er wonen genoeg mensen in Engeland hoor. Op het moment dat Engelse clubs vijf Engelse spelers moeten opstellen dan zal het niveau van die clubs, bv Chelsea en Arsenal, achteruit gaan. Bijgevolg van een dalend niveau, is een dalend budget. De clubs zijn dan niet in staat om die spelers exhorbitant te betalen, het probleem lost zichzelf dus op.

Circa 15 jaar terug was deze regel er ook, dit eindigde met het bosman arrest. Op dat moment waren de Nederlandse clubs ook nog redelijk succesvol, het niveau was in ieder geval veel meer verspreid. Kijk de finales er maar op na. Waarom zou het dan bij een herinvoering anders zijn, waarom zouden de franse clubs en de Duitse clubs nu wel ruim de overhand krijgen?

Ik heb echt het gevoel dat het probleem zichzelf zal oplossen. De Engelse clubs bijvoorbeeld gaan zich veel meer richten op het opleiden van hun eigen talent. Trouwens, Man U heeft anders wel de beschikking over 6-7 Engelse topspelers en dat zelfs zonder die o zo 'vernietigende' regel. Ook die Engelse clubs zullen er weer bovenop komen.

Op die manier wordt het nationale elftal ook op een hoger niveau getild, belangrijker en ook onvoorspelbaarder gemaakt. Doordat sommige landen in plaats van het kopen nu ook hun eigen talent gaan opleiden. Barcelona kan het, waarom de rest dan niet?

De Nederlandse situatie:

Ook de Nederlandse clubs zullen zich meer richten op de jeugdopleiding. Feyenoord en Ajax zullen de grootste winnaars zijn. Je ziet het nu bij Feyenoord: als de jeugd de kans krijgt, dan grijpen ze die kans. Psv en Twente werken zichzelf tegen op dit moment door hun eigen jeugd te verkwanselen. Maar ook op dit moment hebben ze drie Nederlandse middenvelders in de basis staan met ook twee Nederlandes verdedigers, zo erg is het ook daar dus niet.

Ajax en Feyenoord kunnen op dit moment al makkelijk aan die regel voldoen. Daarom lijkt me de jacht van de eerder geoemde clubs op jong talent wel meevallen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren