Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Clubliefde kent geen definitie

Laatste update:

De man die al sinds zijn zevende bij de club zit. De man voor wie de aanhang net iets harder klapt, dan voor de anderen spelers als hij gewisseld wordt. De man bij wiens goals ze net iets harder juichen. De man waarvan jaar in jaar uit de meeste shirts en sjaals worden verkocht in de fanshop. De man die al vijf keer achter elkaar zijn contract heeft verlengd. En ook de man die plotseling een contract krijgt aangeboden van het grote Valencia. Zal hij na al die jaren dan toch NEC verlaten? De supporters zijn in rep en roer. Hun held en aanvoerder die in elf seizoenen meer dan 350 wedstrijden speelde gaat hun verlaten. Tijdens zijn voorlopige afscheid daalt er een ovationeel applaus neer op de speler. Maar tussen het klappen door klinken enkele wanklanken. ‘Verrader!’ ‘Zakkenvuller!’ Zijn woorden die op de speler neerdalen. Op een supportersforum wordt hij vervloekt. ‘Hij kent geen clubliefde!!!’ Clubliefde, het lijkt zo mooi en het is zo breekbaar. Clubliefde, wat is clubliefde?

Het hebben van clubliefde wordt doorgaans toegedicht aan spelers die hun hele carrière bij één club spelen en die daar ook nooit meer lijken weg te gaan. Een rare veronderstelling. Stel dat de speler van NEC uit het voorbeeld in zijn jongere jaren eerst voor FC Groningen speelde, maar daar niet in de selectie aardde, een conflict had met de trainer of niet goed genoeg werd bevonden. Hij ging op zoek naar een nieuwe werkgever en vond die in Nijmegen. Als hij daar blijft voor de rest van zijn voetballeven, kent hij dan geen clubliefde voor NEC omdat hij bij FC Groningen ontdekt is? Natuurlijk niet. Je eerste liefde hoeft lang niet altijd de juiste te zijn. Een persoon moet zoeken totdat hij degene vindt waar hij bij past. Ik denk niet dat er veel mensen boven de twintig zijn die nog met hun eerste vriendje of vriendinnetje zijn. Als voetballer is dat extra moeilijk, omdat een club jou scout en niet andersom.

Naast liefde is voor een club is er ook nog zoiets als ambitie en avontuur. Hij is gek op zijn club in Nijmegen, maar daarnaast heeft hij gezonde ambitie en een avontuurlijk instinct. Als Bolton Wanders op de deur klopt en hem uitnodigt om te komen spelen in de Premier League tegen spelers als John Terry, Steven Gerrard, Wayne Rooney en Robin van Persie in de grote uitverkochte stadions, dan voelt hij nog iets anders dan de liefde voor NEC in zijn hart. Uitdaging en ambitie. Hij heeft zijn droomclub, maar een competitie als deze en de aantrekkingskracht van het buitenland dat trekt hem toch ook. Als hij gaat voor Bolton, vanwege deze redenen, houdt hij dan niet meer van zijn NEC? Er leeft meer dan liefde, er is meer om van te houden dan van liefde.

Sommige durven zelfs te stellen dat wanneer de speler van NEC lang stil had gestaan bij het feit of hij naar Engeland of Spanje zou trekken, de clubs had bezocht en op het punt stond te vertrekken, maar toch besloot te blijven, hij de magere lijnen van het clubliefdeschap had overschreden. Hetgeen natuurlijk volstrekt onlogisch is. Om de vergelijking weer even te maken met een relatie tussen twee mensen, binnen die relatie is het een onbesproken afspraak dat je niet vreemdgaat. Flirten mag, vreemdgaan niet. En daarnaast heeft elke relatie zijn ups en downs, de ruzies, de momenten waarbij je het gevoel hebt dat je misschien beter kan gaan, maar toch blijft, om later sterker uit dat dal te komen.

Na vier jaar Spanje keert hij terug naar Nijmegen, terug naar NEC, naar daar waar hij hoort. Hij deelt zijn ervaringen met de jonge spelers en is voor NEC belangrijker dan ooit tevoren. In zijn laatste seizoen haalt hij met NEC de bekerfinale in een overvolle Kuip. Bij een 1-1 stand in de slotseconden krijgt hij de bal voor zijn voeten, hij kapt zijn tegenstander uit en jaagt vanaf zestien meter de bal de kruising in. Hij kust het logo op zijn shirt en rent met zijn armen wijd richting zijn duizenden uitzinnige fans achter de goal, zijn fans! Ze scanderen zijn naam: Clubliefde kent geen definitie!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Kasper,

Ik ben normaal erg fan van je als clubexpert, je schrijft goed, het leest goed weg en je mening wordt verduidelijkd. Maar nu zie ik ten eerste de link naar Ajax niet helemaal, aangezien je het over NEC hebt, maar waarom dan een Ajax logo erbij?

Verder vertel je in mijn ogen niks nieuws, want iedereen weet dat clubliefde bij spelers tot op zekere hoogte bestaat, en er een heel aantal terug gaan naar hun oude club, als ze hun ambities en het hoogst mogelijke heben na gestreefd.

Maar wat probeer je hier nou voor nieuws mee te vertellen?

Sorry maar ik vind deze keer je stuk niet heel goed, maar wel 3 sterren aangezien het lekker leest en opbouwend ook wel goed is.

12 februari 2010 om 09:14

Mij vorige twee stukken waren ook niet echt Ajax, maar meer competitie gerelateerd. Verder heb ik NEC gewoon als willekeurige club gekozen. Gewoon blind er eentje uitgeprikt. Wilde niet Ajax als voorbeeld nemen. Dan krijg je namelijk weer een paar mensen die zich blind staren op het feit dat ik Ajax gekozen heb en waarom ze de beker gaan winnen enzo. Daar gaat mijn stuk niet over, mijn stuk gaat over iets algemeens in het voetbal wat door Sommige naar mijn mening nogal verkeerd geinterperteerd wordt. Daar bestaat geen club voor.
Verder is het een reactie op het stuk van Respect2al (en trouwens heel veel verlaat ook op het eerste stuk van Sahane) en sommige reacties die daar gegeven werden.

12 februari 2010 om 10:55

Het gaat mij niet om Nec, maar goed ik hoop dat je mijn puntje van kritiek snapt en dat is neit alleen maar het logo.

12 februari 2010 om 16:48

De reden dat ik niet reageer in mijn artikels is dat ik zelf niet in de discussie wil staan. Maar ik kon het niet laten om op jou stukje te reageren.

Kasper ik denk dat je mijn eerste stukje niet hebt geinterpreteerd zoals ik het bedoelde. Jou opmerking: "jij geeft een paar voorbeelden van toen die wel clubliefde toonden en een paar van nu die geen clubliefde tonen."

In mijn stukje heb ik het over clubiconen. Ik heb nooit uitgesloten dat Kaka clubliefde kende. Dus was het zoals in jou reactie stond geen uitbrander naar Kaka en consorten. Ik heb niet gesproken in termen van absolute waarheden. Ik wilde aanhalen dat spelers die het zelfs tot wereldspelers van het jaar hebben geschopt niet dezelfde betekenis hebben (voor mij) als dé clubicoon, zoals Metin Oktay. In mijn opsomming heb ik ook de omstandigheden van nu omschreven, waarom clubiconen een zeldzamer ras zijn geworden. Ik ken natuurlijk ook de voorbeelden van Casillas en Maldini, maar de algemene tendens spreekt voor zich lijkt mij. Jij probeert misschien te vertellen dat het zijn van een clubicoon niet afhangt van hoelang een speler aan een club is verbonden. Voor Maradonna en Cruijff geldt dit zonder meer. Maar de kans dat een voetballer een groot impact achterlaat schat ik groter in als hij langer blijft bij de club. Dit heeft niet alleen te maken met voetballend impact. Ook de gedragingen binnen en buiten het veld zorgen ervoor dat een dergelijke speler kan uitgroeien tot de verpersoonlijking van de club. Kaka en Franco Baresi kun je niet op gelijke voet zetten qua betekenis voor AC Milan. Dan heb ik niet eens Cristiano Ronaldo besproken.

Het hypothetische gedeelte met NEC als voorbeeld vond ik ongelukkig gekozen. Een bestaande voorbeeld zou het vergemakkelijken om je als lezer te identificeren met die voetballer. Ik snap het punt dat je wilt maken, maar dit stukje haalt helaas niet het niveau van je andere inzendingen.

Leest niet lekker, beetje hak op de tak en open deuren. En jij geeft bij anderen het commentaar dat de laatste alinea een klapper moet zijn. Dat is ook zo, en bij jou vind ik hem erg matig en weinig van toegevoegde waarde.

1 ster.

Het is wel leuk geschreven, maar ik heb aan het einde het gevoel: "ja, dus?". (dat is iets wat ja absoluut moet voorkomen met collumns/presentaties etc) Inhoudelijk is het verder ook een samenvatting van je reacties op die collumn van Respect2al van gisteren. Al met al heb ik betere collumns van je gezien. Desondanks leest het wel aardig weg en is je taalgebruik prima. 3sterren

Tsjah.. Wat moeten we hier van vinden.. Ik zal het niet over club gerelateerd hebben... Ik had nou ook niet een column die alleen over Ajax ging.. Misschien was een beetje Ajax wel fijn geweest.

Voor de rest vooral het gevoel dat er wat meer in je onderwerp zat. En je opbouw en verhaallijn was ook niet heel erg lekker.

Ik moet dit gaan vergeljiken met andere stukken die je geschreven hebt. Dan is dit toch één van je minderen. Toch is je onderwerp wel erg leuk gevonden.

Ik geef je 3 sterren. Vooral omdat ik weet dat jij veel en veel beter kan.

Tja, t werd al gezegd. In mijn column mistte je de klapper aan het eind, dat is bij deze eigenlijk ook zo.
Het lijkt wel of je het jezelf erg makkelijk hebt gemaakt. Niet verkeerd bedoeld, maar dat is een column waarin je niet echt iets bepleit en ondersteunt met leuke sterke originele argumenten. Het doet een beetje aan als een beginnerscolumn en vat t maar als compliment op dat ik jou geen beginner vind.
Je schrijfstijl is zoals altijd goed, maar daar ga ik je niet op beoordelen. Twee sterren om je scherp te houden

op zich goed stuk. alleen wel wat kort maar toch 3 sterren. dit is niet zoon goed stuk als je hiervoor altijd schrijft.

12 februari 2010 om 11:19

Hij is niet langer of korter als normaal, wel korter dan mijn vorige maar die was erg lang. Kwam op Word gewoon op 700 woorden uit rond het A4-tje.

Ik zeg het niet graag maar ik vind het een zwak stuk. Het fictieve voorbeeld dat je geeft stoort me eerder dan dat ik het leuk vind. Een speler die van Nec naar Valencia gaat? Tja, een raar voorbeeld als je het mij vraagt. Verder kan het stuk me absoluut niet boeien. Je schrijft verder heel aardig hoor, zoals je altijd doet. De vergelijking met een 'normale relatie' snap ik trouwens wel, maar ik vind toch dat je dat wat avontuurlijker had kunnen beschrijven.

12 februari 2010 om 11:25

Nu terugkijkend is het ook wel mijn slechtste stuk. Had het beter moeten uitschrijven, maar heb dat nagelaten omdat ik het snel wilde plaatsen als reactie op Respect2al's stuk.
Volgende keer beter.

12 februari 2010 om 11:33

Haast is nooit een goede raadgever. Dat ik heb ook al een aantal keren ondervonden als 'clubexpert'. Volgende keer zou ik niet reageren op iemand anders, maar gewoon van jezelf uitgaan, zoals bij 'het voorrecht om voetballer te zijn'. Dat was een heel goed stuk, met vooral een creatieve invalshoek.

Erg kort, en ik vind je voorbeelden/argumenten best slap.. Vriendje? Vriendinnetje?
Je vertelt niet veel nieuws, en dit is toch een onderwerp waar zeer mooi over geschreven kan worden.
Doe wat achtergrond-onderzoek, kom met interessante/opmerkelijke feiten, dan is het gelijk een stuk beter.
Daarnaast vind ik je alinea's vrij omslachtig.

Kan veel beter Kasper!

Kasper,

Bolton Wanders is een foutje. Moet namelijk zijn Bolton Wanderers.

Verder wel een leuk stuk. Al moet ik erbij zeggen dat ik het niet je sterkste stuk vindt

Je hebt al tien uitmuntende stukken geschreven, meestal waren er coplimenten voor je. Deze keer is er echter kritiek, die ik wel kan plaatsen. Als je namelijk altijd een Porsche rijdt en je zit ineens in een Mercedes voelt dat als achteruitgang. Als je een playboy koopt en ineens staat niet Katja, maar Catherine Keyl erin is dat ook een achteruitgang. Als bij Ajax Stekelenburg niet fit is en Vermeer staat erin is dat ook een achteruitgang. Allemaal achteruitgang, maar dan is het stuk nog niet gelijk slecht. Vergeleken bij je andere stukken is het 2*, en bij de rest van de stukken vergeleken toch nog altijd 4*, dus worden het er 3.

12 februari 2010 om 16:00

Je voorbeelden kloppen behalve Stekelenburg>vermeer..

Vermeer is beter dan Stekelenburg, dat ziet iedereen behalve Ajax, die het alleen niet eerlijk vinden voor Stekelenburg omdat hij er al zo lang staat.

13 februari 2010 om 10:23

@equilibrated

Vermeer heeft meer potentie, maar hij moet nog veel leren.
Zoals vorig jaar, je zag dat Vermeer een geweldig seizoen keeptte todat hij een basisplek kreeg toen ging het in 1 keer super slecht.
Stekelenburg die heeft voor zij basisplek teruggevochten en het is gelukt en nu is als ajax geen goede wedstrijd speelt meestal samen met vertonghen en alderweireld de uitblinkers en Steek keept dit hele seizoen geweldig inc. de internationale en uefa wedstrijden.
Als je Vermeer op vorig seizoen gaat vergelijken doet hij eronder ondanks zijn flitsenende start en als je hem alleen gaat vergelijken op die wedstrijd tegen Az ben je helemaal stom.
Dan zou je ook kunnen zeggen dat Lodeiro beter is dan de zeeuw en Suk als Suarez.

Van jou ben ik altijd de beste stukken gewend maar ook bij deze is het niveau van schrijven nog altijd erg hoog. Het leest gewoon prettig. Echter de inhoud vind ik niet fantastisch aangezien, zeker jij, hier meer uit had kunnen halen. Agh na 10 zeer goede stukken is 1 wat mindere (relatief gezien nog steeds een goede) ook niet zo erg..

Jezus wat heeft iedereen een hoge pet van me op zeg. De stoere Amsterdammer is toch wel licht gevleid. Vergeet niet dat ik nog gewoon een jongen van 20 ben met een laptop in de trein, die het leuk vind om stukjes te schrijven.
Ik zal proberen het volgende stuk weer op niveau te krijgen. Dit was zoals ik al zei tegen Proevomaster een reactie in een opwelling en te haastig en slordig gemaakt. Met mijn andere stuk was ik al bezig voordat ik deze maakte. Er zit daar dus meer tijd in en hopelijk komt dat ook tot uiting voor jullie leesplezier.

12 februari 2010 om 20:21

Alle Clubexperts vinden het leuk om stukjes te schrijven. Je hebt 11 stukken geschreven, meer dan wie dan ook, dan moet er wel eens een mindere bij zitten. Dat zie je met alle columnisten, Nico Dijkshoorn of Johan Derksen doen dat ook, dat is niks om je voor te schamen.

Ik vind dat je verkeerd naar clubliefde kijkt Kasper. Jij probeert clubliefde te omschrijven als een liefde voor een club die ontstaat omdat je daar al vanaf jongs af aan speelt. Maar daar ben ik het dus niet mee eens.

Naar mijn mening is clubliefde simpelweg hetzelfde als jij en ik voor een club hebben, alhoewel moet je wel beseffen dat niet iedereen dat heeft. Een PSV supporter heeft clubliefde voor PSV bijvoorbeeld, en zo geld dat ook voor supporters van andere clubs.
Echter heeft niet elke voetbalsupporter clubliefde. Sommige zijn geen supporter van een club, dat kan.

Nu moet je begrijpen dat voetballers ook mensen zijn, iedereen doorloopt dezelfde soort jeugd als jij en ik doen, zij groeien (als ze van voetbal houden) ook op met voetbal op TV, de krant, een spelletje en hebben ook zo hun idolen en favoriete clubs. En ik zeg dat een voetballer die al jaren dus supporter van bijvoorbeeld PSV is dan later als hij mogelijkerwijs een geweldige voetballer word dat hij clubliefde voor PSV heeft.

In dit verhaal heeft clubliefde dus zeker een definitie, alleen geld het niet voor iedereen, je hoeft niet persee een clubliefde te hebben.
Ik ben er wel van overtuigd dat veel voetballers wel clubliefde hebben maar dit nauwelijks mee laten wegen in hun besluitvorming over hun carrière. Ik begrijp persoonlijk niet waarom bijna alle 'goede voetballers' nooit voor hun club kiezen, tenzij ze niet over de clubliefde beschikken inderdaad, maar dat geloof ik niet. Het moet iets anders zijn. De drang om bij de besten te horen? Nog beter worden? Meer kans op een Nederlandse selectie? Het WK halen? Geld? Het kan van alles zijn... Ik denk dat veel voetballers denken dat ze hun club loyaal zijn als ze er 4 jaar speler vanaf hun 17e en dan vertrekken en te zeggen: 'ik kom terug'.

Dat beschrijf jij ook in je artikel... dat een voetballer terugkeert. Is dat wel altijd zo? Jij omschrijft een succesvolle terugkeer, iets wat iedereen prachtig zou vinden ja. Maar gebeurd dat wel altijd? Ik ben van mening dat de meeste voetballers rond hun 30ste-32ste toch echt terug moeten keren willen ze echt succesvol zijn weer bij hun oude club. Je ziet nu veel te veel voetballers die 34 of zelfs ouder zijn en nog denken mee te kunnen doen bij de topclubs in Nederland. Ja een enkeling zoals Cocu kan dat...

Wat ik wil zeggen Kasper... ik vind je column goed, maar je conclusie is niet goed vind ik. Clubliefde kent wel een definitie. Alleen in de besluitvorming om bij een club te blijven of te vertrekken liggen veel meer factoren ten grondslag dan alleen clubliefde. Want jij vermeld het zelf ook... ambitie... uitdaging... avontuur... Dat zijn inderdaad factoren die er voor kunnen zorgen dat een speler besluit te vertrekken, echter betekent dat niet dat clubliefde geen definitie heeft.

Clubliefde is géén garantie voor een lifetime-contract...

woops double post... sorry ^^

allemaal leuk en aardig dit, maar over welke speler gaat dit eigenlijk?xd

13 februari 2010 om 17:06

Fictief, das ook wel de zwakte van mijn column. Jij bent Vitessenaar natuurlijk hehe
Laat ik duidelijk zijn ik heb gewoon club geprikt heb niet tegen of voor Vitesse of Nec. Derby van Gelderland heerlijk, ook als neutrale toeschouwer

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren