Feyenoord is bezig met een elfjarentocht

Donderdag, 11 februari 2010 om 13:12 door feye88

De gifbeker is nog lang niet leeg. Een uitspraak die we in de Kuip al jaren horen, maar vandaag de dag nog steeds op waarheid berust. Het is niet makkelijk om Feyenoord-supporter te zijn. Er heerst nu een soort schijntevredenheid. Vergelijk het maar met een dun laagje ijs. Het is maar de vraag of het de druk van een zwaargewicht kan houden.

Het kwam als een grote schok: tegen de veertig miljoen aan schuld. Dat is geen kattenpis. Nou ben ik vooral supporter voor het voetbal en niet zo geïnteresseerd in de financiële huishouding van de club, maar je hoeft geen genie te zijn om door te hebben dat het nu vijf voor twaalf is. Het moment waarop doet mijn bloed echter koken.

Ik denk niet dat dit Feyenoord kampioen kan worden, laat ik dat voorop stellen. Er wordt redelijk voetbal gespeeld, punten worden gepakt, maar het is nog niet Feyenoord-waardig. Het is eigenlijk ook belachelijk dat we tevreden zijn met de vierde plek. Maar het gaat beter, er zit ontwikkeling in de ploeg, en bovenal hebben we potentiële toppers.

Juist daar wordt het verhaaltje erg vervelend. Ron Vlaar, Leroy Fer en Georginio Wijnaldum mogen zich de grootste talenten van de Stadionclub noemen. Vlaar vind ik persoonlijk zelfs de beste Nederlandse verdediger die er is. IJzersterk, solide, sober. Met Andre Bahia vormt hij een uitstekend verdedigend hart (en eigenlijk ook het hart van het elftal). Wijnaldum is een wispelturig talent. Je kan zien dat hij ontzettend goed kan voetballen, maar het komt er niet altijd uit. Na zijn eerste seizoen uitgeblonken te hebben, loopt hij nu een beetje tegen de lamp. Gelukkig lijkt hij langzaam maar zeker weer uit zijn dal te klimmen. Fer is een van mijn persoonlijke favorieten. Die jongen heeft enorme stelten, maar kan daar wel heel goed mee voetballen. Ik geloof dat hij het grootste talent van dit Feyenoord één is.

Helaas heeft Mario Been mijn angst bevestigd in de laatste aflevering van Voetbal International. Hij deelde me dat er waarschijnlijk één of twee van die spelers verkocht moeten worden om de financiële huishouding binnen Feyenoord te verbeteren. Er vallen positieve woorden over de opkomende talenten en er wordt vertrouwen in de toekomst uitgesproken.

Wanneer deze spelers komende zomer de deur uitgaan, zijn we weer terug bij af. De kwaliteit van de selectie, die sowieso al een deuk gaat oplopen door de leegloop van de grootverdieners, keldert dan flink. Om het financiële plaatje weer kloppend te maken zullen er in Rotterdam-Zuid de komende jaren veel talenten moeten worden verkocht. Wanneer dat gebeurd is kunnen we pas weer een elftal gaan opbouwen, mits zich er verder geen onverwachte problemen voordoen.

Dat elftal, en we spreken hier denk ik over het seizoen 2013/14 zal ook nog geen potten gaan breken. Dat elftal moet worden opgebouwd, bestaande uit talenten en met een beetje geluk Dirk Kuyt. Hopelijk onder de bezielende leiding van Leo Beenhakker en Mario Been. Als ik dan terugkijk wanneer het allemaal begonnen is, laten we zeggen 2003/04(in 2002 betekenden we voor het laatst wat) en wanneer het weer wat kan worden(2014/15) kom ik tot de volgende conclusie: Feyenoord doet niet aan een elfstedentocht, maar een elfjarentocht. En dat op zwak ijs...

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 10 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door Johan78)

Je stuk is redelijk goed, alleen je laatste alinea is heel warrig en ik heb geleerd dat die juist een klapper moet zijn, maar hij is heel slap leesbaar, behalve de laatste zin.
Verder is het een ok stuk, maar wel een beetje uitgekauwd onderwerp, ookal in de Clubexperts.
De volgende Clubexpert over de financiële situatie van Feyenoord en de verkoop van talenten, krijgt sowieso een onvoldoende
3 sterren.

Leuk om te lezen, een waarheid als een koe, kan me heel goed voorstellen dat het voor jou geen lolletje is om te zien dat je Feyenoord zo zal moeten handelen, het meest trieste lijkt mij dat Ajacieden hun mededogen tonen t.o.v de Feyenoorder. Ook je aanname dat je club tegen 2014 weer op zijn oude niveau zal zijn lijkt mij behoorlijk realistisch.
Goed stuk, realistisch en je laat goed zien hoe dat moet voelen.

11 februari 2010 om 17:22

Het is een waarheid als een koe omdat het totaal niet vernieuwend is, hij verwoordt de situatie van Feyenoord en zijn angst voor wat er kan gebeuren. Verder vind ik het een matig stuk.

Ik denk dat iedereen rond de club echter niet constant moet praten over onze benarde situatie. Heel Nederland, voetballiefhebber of niet, kent dat verhaal nu wel. Iedereen moet nu gewoon genieten van de jeugd, van het leuke voetbal bij vlagen. Ga voor de verandering eens kijken bij de A-jeugd ofzo, zie je eens wat anders en zonder alle rotzooi eromheen.

Dat Fer, Wijnaldum en Vlaar zullen vertrekken. Ach, dat is voor mij niks verrassends, eigenlijk zelfs logisch. Feyenoord moet wel zo verstandig zijn om Vlaar zijn contract te verlengen en hem aanvoerder te maken, dan levert hij meer op. Maar dat is dan het laatste financiële wat ik zeg.

ben het met Kasper90 eens. Goed geschreven maar weinig nieuws onder de zon. Verder een aansprekende titel. Mis ook een beetje jouw visie als clubexpert.

12 februari 2010 om 11:53

Tja. Ik wilde net wat schrijven tot ik jouw reactie lees en ik mij hier 100% in kan vinden. Je hele verhaal klopt, maar het is het is wel zoiets dat ik al tijden lang weet.

2*

Prachtig stuk. Vind dat je een sterk begin hebt en een heel goed eind.
Ben het wel met de andere eens dat we de verhalen over Feyenoord en de financien nu wel weten. Toch 4 sterren. Leuk geschreven!

Goed stuk, mooi geschreven. De toekomst oogt niet al te rooskleurig, maar vergeet niet dat er na dit jaar een aantal grootverdieners vertrekken. Feyenoord zal hierdoor ontzettend veel kosten besparen.

De Guzman 950,000
Makaay 1,800,000
Vincken 450,000
Babovic -
Landzaat 1,600,000
Van Bronckhorst 1,700,000
Van Dijk 500,000
Schet 300,000

Samen 7,3 miljoen!

Van Bronckhorst, Schet en Van Dijk kan je eventueel een contractverlening aanbieden, maar dan bespaar je nog een slordige 6 miljoen.
Daarnaast heeft Feyenoord 7 ton voor de jeugdopleiding ontvangen + 4 ton voor Slory.

Het wordt moeilijk, maar niet onmogelijk

12 februari 2010 om 11:55

Zeker weten dat Vincken, of all people..., bijna een half miljoen(!) verdient?

Daarnaast wordt het wat je zegt moeilijk en ik hoop natuurlijk mogelijk, maar 40 miljoen onder de huidige omstandigheden.. Dan mag er wel héél snel gesaneerd worden en met enig fortuin Champions League worden behaald.

Ik krijg er ook genoeg van net zoals jij, telkens wordt er geroepen: 'dit is een overgangsjaar' . Ben gewoon eerlijk en zeg het duurt nog 5 jaar, zeg niet volgend jaar gaan we meedoen om de titel of wat dan ook. Het motto van onze club was toch geen woorden maar daden? We moeten ons daar is aan gaan houden.

Leuk stuk om te lezen. En ik kan me indenken dat jij als Feijenoord supporter niet blij bent met een 4e plek, ook al roepen mensen dat dat wel hoog is voor dit feijenoord. Er is veel kwaliteit in de ploeg en Mario Been is de eerste trainer die dat er ook daadwerelijk eruit haalt.

Mocht Feijenoord onverhoopt toch zijn spelers kunnen behouden dan kunnen ze volgend jaar zeker om het landskampioenschap meedoen. Er valt al genoeg te besparen als enkele grootverdieners die niet veel toevoegen weg gaan bij Feijenoord.

Het is een aardig stuk van je. Ik denk dat Feyenoord alle oudjes moet wegsaneren en de talenten van Excelsior moet overhalen naar de Kuip om een nieuw jong team te vormen met Vlaar Bahia Fer Wijnaldum El Ahmadi Fernandez als spelers die de kar moeten trekken. Na een seizoentje moeten dan 2 a 3 topspelers weg maar hopelijk zijn er dan ook weer andere talenten opgestaan. Plus een beetje magie van Leo komt het wel goed.

Je moet niet bang zijn om je talenten te verkopen. Kijk maar eens naar De Guzman, loopt nu gratis de deur uit. Had 2 jaar geleden anders 12 miljoen euro opgeleverd. Als er nu een club is die 12 miljoen voor Wijnaldum biedt, gewoon accepteren en laten gaan. Idem voor Fer. Er staan altijd nieuwe talenten op. Vorig jaar hebben we nog nooit van een Fer gehoord. Nu is het de topspeler van Feyenoord. In de jeugd van Feyenoord lopen meer spelers die aardig kunnen voetballen. Op moment van waarheid kunnen we zien of ze ook net zoveel talent hebben als Fer en Wijnaldum.

11 februari 2010 om 18:36

Vorig jaar stond Fer ook al basis man...
Zelfs het seizoen daarvoor kende ik hem al. (weliswaar als CV)

12 februari 2010 om 09:14

Ik bedoelde begin vorig jaar. Fer is een speler die is doorgebroken dankzij Gjv.

12 februari 2010 om 11:56

Wijnaldum ook dankzij Verbeek, maar wat wil je als de halve selectie gebleseerd is?

Oke dank je succer, maar onderbouw het voortaan ook aub. Ik snap dat het lijkt op wat eerder is geschreven, maar mijn idee was om het langetermijnpatroon in dit verhaal te zien. In veel andere columns wordt over een jaar of vijf gerept, mijn plan was te laten zien hoe dat dan moet gaan in die vijf jaar.

Vlaar een talent? Vlaar is inmiddels al wel 25 jaar bijna.

Maar aardig mooi artikel. Goede opsomming van de feiten zoals die er liggen.

12 februari 2010 om 13:41

Vlaar is een lastig gevalletje, maar ik reken hem wel onder talenten. Het is een speler die in ontwikkeling was, maar die geremd zag door ellenlange blessures. Hij heeft de draad ontzettend sterk opgepakt en is zich nog steeds aan het ontwikkelen. Hij wordt elke week beter en stabieler.

Maak je maar geen zorgen. Als je goed hebt geluisterd naar Mario dan heeft hij niet gezegd dat het noodzakelijk is, maar wel dat ze te koop zijn. Jongens als Wijnaldum, Fer en Vlaar zijn helemaal niet van plan om deze zomer te vertrekken. Wijnaldum en Fer spelen nog wel 2 seizoenen bij Feyenoord na dit seizoen en Vlaar sowieso nog een. Als het niet zo is krijg je een biertje van me op Varkenoord dus schrijf maar op feye88

Deze zomer word er al rond de 5,5 miljoen bespaard aan salarissen en volgend jaar zomer komt daar nog ruim 2,5 miljoen bij. Daarnaast is het natuurlijk nog mogelijk dat Feyenoord in de zomer Hofland en de Cler verkoopt waar interesse voor was en nog steeds is.

Ik vind dit een sterk geschreven column, leest lekker weg. Dat het onderwerp enigszins uitgekauwd is, is waar, maar toch geef je een aantal leuke invalshoeken. 4 sterren.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Zondag 25 augustus
Fenerbahçe wil Jerome Boateng op huurbasis overnemen van Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren