De stille liefdesverklaring haat

Mijn bloed begin te borrelen. Mijn hartslag schiet omhoog. Ik voel een ongecontroleerd iets in mij wat wacht om losgelaten te worden. Als een woest beest dat wacht om losgelaten te worden. Mijn lippen beginnen te bewegen. Woorden van gif spuw ik uit naar mijn object. Een stroom van woorden dat ik niet meer tegenhouden. Ik kan mijzelf niet meer controleren. Ik heb iets losgelaten wat nu niet meer te temmen valt. Woede overmeestert mij. Agressie overmeestert mij. Ik kan alleen nog maar een zwarte waas voor mijn ogen zien. Ik denk niet meer. Ik spuw alleen nog maar. Dit moet eruit. Ik ben het geworden. De kooi is open. Het beest is los. Ik ben geworden wat ik eigenlijk nooit had willen zijn. Ik ben nu haat. Blinde haat.

Die haat herkende ik in de ogen van de Feijenoord supporters toen ik enkele weken geleden keek naar Feijenoord – Ajax. Demy de Zeeuw nam een hoekschop, en aan de zijkant van het beeld kon ik de supporters tekeer tegen hem zag gaan. Wat een tegenstrijdigheid. Aan het begin van de wedstrijd zag ik nog. een groot spandoek staan in het vak van de Feijenoord aanhang. Op het spandoek was te lezen dat de Klassieker vermoord was. Waarin men doelde op het verbod van de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam om geen uitsupporters meer toe te staan bij beide klassiekers. Dit was bijna een bepaald teken van respect naar de aanhang van de grote rivaal. Zonder jullie is er een stuk minder aan. Gaandeweg de wedstrijd begon ik daar over na te denken. Een uiting van respect en een uiting van blinde haat in één wedstrijd. Zo tegenstrijdig en toch zo dichtbij. Terug denkende aan de blinde haat in de ogen van de supporters begon ik me af te vragen: hoe ontstaat en komt dat toch, die blinde haat?

Nu wil ik niet een bericht maken gericht op alle anti- Ajacieden en op hen af gaan geven. De vergelijking Ajax en Feijenoord gebruik ik hier omdat dat voor iedereen een herkenbaar voorbeeld is. Mijn intentie is niet om één van de twee te veroordelen of te verheerlijken. Ik probeer niet alle Feijenoorders belachelijk te maken. Dan zou ik vervallen in hetzelfde patroon als wat ik zag op tv, namelijk haat. Ik wil, en daarin ook mijzelf, een spiegel voorhouden waarom wij haten en wat haten eigenlijk is. Gelijk halen heb ik geen behoefte aan. Daar gaat het mij niet om. Als ik naar mijzelf kijk weet ik ook dat ik heel simpel in staat ben om te haten. Soms is het ook gewoon fijn iets buiten jezelf schuld kunnen geven van alles wat je frustreert en boos maakt Je wilt graag op iets buiten jezelf projecteren wat jij niet leuk vindt. Iets gaan afreageren wat jij in jezelf verstopt hebt. Woede, angst en frustraties. De schreeuwende supporters op de tribune van de Kuip zagen Ajax niet meer een voetbalclub. Ajax was een symbool geworden. Iets is de waarde die je het er aan geeft, en dat was de waarde die men aan Ajax gaf. Iets om te haten.

Gedrag is iemands beste keuze. Van alle soorten gedrag die jij kent kies je er voor om op dat moment je zo te gaan gedragen. Dat doe je niet zomaar. Het gevoel van haat zit in jou. Dat is een vrij menselijk emotie. Jij hebt de keuze om die haat onder ogen te zien of het te gaan ventileren. Haat onder ogen te zien vraagt naar je eigen woede en angst kijken. Diep in jezelf gaan graven en je eigen reuzen onder ogen gaan zien. Dat is erg moeilijk en dus ga je dat ontwijken. Een manier van ontwijken is de angst en frustraties er proberen uit te gooien door middel van haten. Mensen kiezen vaak de bekende en makkelijke oplossing. Indien jij je haat gaat uiten en afreageren heb jij de keuze om dat op jezelf te gaan doen of op iets buiten jezelf. Indien je het op jezelf gaan ventileren ben jijzelf het slachtoffer en zal dat pijn gaan doen. Niemand wil zichzelf pijn doen en daarom begint een overlevingsmechanisme te werken. Je gaat je angst richten op iets buiten jezelf. Zo kunnen die emoties er toch uitkomen. Als je dat niet zou doen dan zou jezelf kapot gaan doordat je eigen haat op jezelf zou gaan richten.

De grap is uiteindelijk dat als Ajax je niks zou doen zou je ook niks naar een Ajacied zou schreeuwen. Iedereen kan zich een voorbeeld herinneren van een klein kind dat doet alsof het een soortgenootje haat maar uiteindelijk heel erg verliefd op diegene is. Liefde uiten is moeilijk omdat je kwetsbaar opstelt. Dus ga je die liefde opkroppen. Het is fijn om iets te haten omdat die opgekropte emoties eruit moeten. Die haat is dan bijna een uiting van liefde. Je kan alleen iets haten wat je iets doet. Je emoties moeten eruit. Daarom ga je iets projecteren op een ander.

Uiteindelijk waren de uitingen van het publiek; “Jij doet iets met mij. Ik haat je”.
Het spandoek zei; “Ik heb je nodig”.
De mensen zeiden; “Ik haat je”.
De berichten op voetbalzone zeiden; “Ik ben met je bezig”.
De uitingen waren; “Ik haat je”.
Men zei eigenlijk; “Ik begrijp je niet maar ik heb je nodig. Die spelers op dat veld met dat andere shirt heb ik nodig. Die uitsupporters met dat andere logo heb ik nodig. Want als er niets over blijft om te haten kan ik alleen mijzelf nog haten”.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 21 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

52 reacties (laatste reactie door 95loegro)

Misschien niet helemaal de plek voor een betoog als deze. Heeft ook weinig met Ajax te maken. Ben het overigens wel met je eens. Literair ook een hoogstandje, dat dan weer wel.
Ik vind het moeilijk om te beoordelen, maar ik geef je er uiteindelijk 4 sterren voor.
Edit: op het moment is het blijkbaar niet mogelijk je sterren te geven. Doe ik later nog.

11 februari 2010 om 03:04

In dit geval was Ajax het kader waar vanuit ik keek en waar vanuit ik op dit onderwerp ben gekomen. Vanuit mijn supporter voor Ajax zijn en naar die wedstrijd kijkende ben ik mijzelf vragen gaan stellen. Waardoor ik bij dit onderwerp kan. Ik ben het wel met je eens dat het geen typische Ajax "clubexpert" verhaal is. Dat is voor mij dan ook wel weer een compliment. Ik wou geen clubexpert in eerste instantie worden omdat ik geen behoefte had om hetzelfde te doen als dat andere mensen deden.. Alleen als ik een eigen en ander geluid kon laten horen zou ik het doen.. En het gebied van psyche en gedrag van de mens is iets waarmee ik iets heb. Daar vanuit naar Ajax kijken en gedrag wat met Ajax te maken kan hebben lijkt mij een geluid wat nog niet gehoord wordt. Dan zie ik het als toegevoegde waarde.

woooo. We krijgen opeens psychologie voor beginners op voetbalzone. Hier is toch wel eerder een stukje over geschreven door iemand. 'zonder water geen vuur' of zoiets. Dat was ook een schitterend stukje. Feyenoorders en Ajacieden kunnen niet met elkaar maar ook niet zonder elkaar. Dat was zo, dat is zo, en dat zal altijd blijven. Het is aan de ene kant de charme van de Klassieker, soms is het ook het vreselijke. Nou vond ik het de vorige keer wel meevallen, ja ze keken een beetje raar uit hun ogen en er werd wat geroepen. Maar met Beverwijk in je achterhoofd mag je blij zijn dat het daarbij bleef.

Mooi geschreven, hoogstaand taalgebruik en een geweldige laatste alinea.

Dat komt dus neer op 5 sterren.

Mooi stuk en een zeer pakkende inleiding. Klasse!

Sommige stukken zijn lastig door te komen en iets te langdradig naar mijn mening , verder schrijf je een goed stuk alleen je conclusie vind ik te kort door de bocht en ben ik het er niet mee eens. Ik als volbloed Feyenoorder kan je vertellen dat het niet het eventuele gemis is waarom Feyenoorders Ajaxcieden niet uit kunnen staan. Het is dat jaar in jaar uit de laatste tijd 'uitgelachen' worden, het op je werk komen en als Feyenoord verliest die Ajaxieden gaan van; en wat heeft Feyenoord gedaan? De arrogantie van een de Zeeuw die een gebaar met zijn hand naar zijn oor maakt bij een goal van Ajax in de Klassieker, het voortdurend blijven roepen over hun mogelijk aanstaande titel terwijl ze 10 punten achterstonden op 2 ploegen.omdat er zoveel dingen en sites en mensen pro-ajax zijn en dan niet meer objectief handelen ( als je is wist hoeveel Pro-ajax reacties hier een groen randje krijgen). Daarom zie ik Ajax zo graag op hun bek gaan, niet omdat ik ze zou missen en er anders niks meer te haten viel. Leuk verhaaltje naar je conclusie toe, maar dan ga je de mist in. Je wil je immers in de gedachtegang van een Feyenoorder verplaatsten maar daarin faal je.

Conclusie: 1 ster
Stuk an sich: 4 sterren

Dan geef ik je het voordeel : 3 sterren.

11 februari 2010 om 02:59

Kan me voorstellen dat sommige stukken wat langdradig op je overkomen. Ik heb geprobeerd om korte en lange zinnen met elkaar te combineren.. Om het toch een beetje lekker te laten lezen. Ik heb een niet heel simpel onderwerp gekozen.. En om zoiets luchtig en makkelijk lezend te krijgen is nou eenmaal erg moeilijk.

Je mag de conclusie idioot vinden trouwens. Het is een mening en een mening is altijd persoonlijk en niet DE waarheid. Meningen zijn altijd subjectief (zoals men met een mooi woord ook wel zegt)...

Ik wil je ook niet bekeren naar het Ajax fan zijn. Zonder Feyenoord fans zou er voor mij een stuk minder aan zijn... Ik wil echter mensen laten nadenken..waarom doe ik wat ik doe? Waarom haat ik. Er gaat een gezegde die zegt; "waar ik mij aan andere mensen irriteer moet ik aan mijzelf veranderen". Het zegt vaak iets over onszelf en niet over die ander. Om een voorbeeld te geven. Er zijn mensen die mij uitlachen als Ajax van Heerenveen verliest (ik woon in Friesland en sommige van mijn Friese vrienden zijn voor Heerenveen). Nu kan het mij uiteindelijk weinig deren. Verliest Ajax echter van PSV en lachen ze me uit gaat iets in mij zich helemaal irriteren. Beide keren verliezen we. Beide keren lachen mensen uit. Waarom doet nou juist die club iets met mij? Wat raakt dat in mij aan.

En alles wat wij zien dat zien wij door een vizier heen. Een bepaalde bril. Jij ziet allemaal Ajacieden die groene randjes krijgen. Als je op gaat letten zal je ook opvallen hoeveel anti Ajax berichten groene randjes krijgen. Echter jij kijkt door de bril "hier zitten veel Ajacieden" en een ander zal door een bril "iedereen is tegen Ajax" kijken. Alles wat er op zal duiden dat jij gelijk hebt zal jij zien en de ander zal alleen zien wat erop duid dat hij gelijk heeft...

En ik wou me trouwens niet in de gedachtegang van Feyenoorders verplaatsen. Ik wou me verplaatsen in iemand die blinde haat toont. Ik heb Feyenoord en Ajax als metafoor gebruikt omdat het meest voor zich spreekt. Ik had ook Cambuur en Heerenveen kunnen gebruiken. Of NAC en Willem II. Misschien moet je proberen die metafoor los te laten en te kijken wat de boodschap erachter is.

Aan de andere kant kan iets in mij ook prima voorstellen dat je daar geen behoefte aan hebt..

11 februari 2010 om 13:22

Mooie reactie, ik had je er als ik kon nog een ster extra voor willen geven
Ik begrijp je psychologische insteek wel, alleen ik denk dat je het in deze situatie iets te veel veralgemeniseert en zoals ik eerder al zei de verkeerde conclusie trekt. En dat je conclusie een mening is neemt niet weg dat ik het een onjuiste conclusie vind.

Over dat groene randje gebeuren zou je gelijk kunnen hebben, alleen mijn gevoel blijft het er mee oneens zijn, maar dat argument ontkracht je al in dit bovenstaande antwoord.
Ik hoop snel meer van je te lezen

Zoals er in een liedje van een Amerikaanse band al werd gezongen:
”you can't live with it, but you can't live without it.”
Hoeveel we elkaar ook haten, uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde, en hebben we elkaar allemaal nodig.
Goed pakkend stuk, en de schrijfstijl is dik in orde.
”want als er niets over blijft om te haten kan ik alleen mijzelf nog haten”
Klopt ook helemaal, we hebben elkaar nodig, al geeft niemand dat toe.

5*

13 februari 2010 om 17:30

Bedoelde je het liedje Miserable at Best? "i can live without you, but without you I'll be miserable at best."

Fantastisch stuk, vooral de vergelijking tussen voetbal en liefde had ik nog nooit zo bedacht.
Vanzelfsprekend, 5*

Flauw om Feyenoord moedwillig (die indruk krijg ik tenminste wel gezien de rest van je stuk) verkeerd te schrijven. Verder vind ik het wel een aardig stuk, waarin je één van de hoofdredenen aanwijst waarom ik geen seizoenkaart meer heb: de haat die vaak de overhand heeft boven liefde voor de club en in mijn geval nog meer de liefde voor het voetbal an sich.
3 sterren (had er 4 gegeven zonder dat flauwe gedrag)

10 februari 2010 om 21:52

Het is niet echt verkeerd schrijven. Het is immers ook het feijenoord stadion. Het is gewoon de oude spelling, ik denk niet dat de schrijver in kwestie hier kwade bedoelingen mee heeft.

11 februari 2010 om 02:49

Het is vrij simpel hoor.. Als de spellingscontrole aangeeft dat ik Feijenoord moet schrijven en niet Feyenoord dan doe ik dat zo. Ik was ook gewend om het met die y te schrijven...maar als ik een stuk publiceer dan schrijf ik het liefst in de officieel correcte taal die mij aanbevolen wordt.

Als je dat als stuitend ervaart spijt mij dat... Was niet mijn bedoeling. En als je die indruk van mij hebt dat ik graag om die reden Feyenoorders zou gaan irriteren ken je me niet echt vrees ik.

En je geeft ook een heel mooi punt aan trouwens.. Dat uiteindelijk liefde waardevoller en opbouwender is dan haat. Haat is destructief en liefde is opbouwend. Als al die mensen in plaats van te focussen op de haat voor de andere club zich eens gaat focussen op de liefde voor de eigen club. Dan gaat al die energie van je naar je eigen club en niet naar hetgeen wat je haat..

Indien men Ghandi vroeg om te komen naar anti oorlog protesten zei hij altijd nee. Hij was niet tegen oorlog maar voor liefde. Als jullie een voor liefde bijeenkomst hebben mogen jullie mij uitnodigen. Een mooi voorbeeld naar mijn ogen.

11 februari 2010 om 11:23

Beetje flauw om iemand op zijn spelling aan te vallen. Lijkt mij niet dat iemand dat ooit moedwillig zal doen. Als iemand consequent ajaxied of ajaxcied schrijft ga ik ook niet denken dat ze mij als ajacied (jaja, zo schrijf je dat :P) proberen te beledigen of zo.
PS: ik hoop dat ik met deze reactie nu dan eindelijk wel mijn sterren kan geven....
On: het is jammer dat de haat het overwint inderdaad. Ik zou wel zeggen: als iedereen zo redeneert als jij doet zit er niemand meer in het stadion, óf alleen maar haatdragende lui. 'een liefdevoller stadion begint bij jezelf...'

Goed stuk, denk dat je aardig in de goede richting gaat. Denk dat het in sommige gevallen ook wel gewoon een afkeer is, geinspireerd door onwetendheid. Goed geschreven, 5 sterren.

Mooi stuk en sterke laatste alinea.

5 pointssss

Mooi stuk mijn complimenten. Ik geloof zelf alleen niet dat iedereen in staat is om op een dergelijke rationele wijze naar zijn eigen gedrag of gevoelens te kijken.

Mooi stuk
maar toch 4 sterren

Fantastisch stuk!

Vooral die diepgang en het analyseren van de situaties is erg goed gedaan.
Het klinkt erg logisch voor mij, dus ik geef je 5*.

Waarom word je clubexpert van ajax en ga je over Feyenoordsupporters praten? Hou het dan ook bij je eigen cluppie in plaats van het gevoel gokken van een Feyenoordsupporter.

11 februari 2010 om 09:53

Het is wel lastig om goed te lezen is het niet?

Filip zegt expliciet dat dit geen aanval is op de Feyenoord supporter en dat dit dus ook gewoon geld voor de Ajax supporter. Wij hebben er ook liever Feyenoord supporters bij in het stadion net als dat velen van jullie er ook liever Ajax supporters bij hebben. Hij schrijft dus helemaal geen stuk over alleen Feyenoord supporters, hij schrijft precies hetzelfde over Ajax supporters. Hij neemt slechts de Feyenoord supporter als voorbeeld omdat de laatste Klassieker in de Kuip was.

11 februari 2010 om 10:03

Ken jij wel goed lezen?

Een groot deel gaat over Feyenoordsupporters. Hij ken het toch ook over ajax-feyenoord hebben. Hij is zelf ajacied dus dan kan die meepraten met de ajaxsupporters. Nu doet die maar een gooi naar het gevoel van een Feyenoorder.

11 februari 2010 om 10:06

Ken jij wel goed lezen?

Grootste deel gaat over Feyenoordsupporters terwijl die niet eens weet hoe dat is. Laat hem dan lekker ajax-feyenoord als voorbeeld nemen en praten hoe ajaxsupporters zich voelen i.p.v. maar te gokken hoe een Feyenoorder zich voelt. Hij is tenslotte ajacied.

11 februari 2010 om 10:27

Ten eerste kan (met een 'a' ) ik wel goed lezen.

Filip zegt namelijk al over zichzelf dat hij als Ajax supporter inderdaad dit gevoel heeft. Dus in feite heeft die het dus al over de Ajax supporter en juist Feyenoord supporters maakte de afgelopen Klassieker goed duidelijk dat ze ons er ook liever bij hadden door middel van spanddoeken en protest. Jammer dat ze ook onze spelers moesten beledigen maarja, dat hoort er dan maar bij zullen we zeggen?

11 februari 2010 om 10:39

Was te verwachten dat je daarover al zou reageren.

Als ajaxsupporters Feyenoord haten dan is het al helemaal apart dat die vanuit Feyenoord kant kijkt. Dan kan die het toch juist ook vanuit z'n eigen kant kijken. Nu gokt die maar wat.

Ja spelers beledigen hoort erbij als ze het verdienen.

11 februari 2010 om 13:03

Ach ik had het ook wel verwacht dat een klein aantal mensen niet langs een metafoor kunnen kijken en niet begrijpt dat ik over iets anders praat dan alleen Feyenoorders.

Gaat het erom dat ik het vanuit een Feyenoord perspectief probeer te kijken of gaat het erom dat ik probeer mijn visie en gedachtepatroon probeer uit te leggen betreffende het onderwerp?

Jij leest Feyenoord en stopt al met lezen. In plaats dat je het loslaat en probeert verder te kijken.

En het is mijn visie op het onderwerp. Ik pretendeer niet dat alle Feyenoorders zo denken.daarnaast was het begin dat ik erover begon te denken dat ik Feyenoord - Ajax zag en daar was opzich vrij weinig te zien qua Ajacieden.

En je laatste zin is helemaal briljant trouwens. "spelers beledigen hoort erbij als ze het zelf verdienen". Vertel mij eens grote vriend. Wie bepaalt dat iemand het verdient om beledigd te worden? Jij? Omdat vanuit het perspectief dat jij jezelf hebt aangeleerd door je leven heen jij vind dat diegene verwensingen naar zijn hoofd verdient. Dus als ik denk dat jij het verdient om uit gescholden te worden mag ik dat gaan doen. Tegen iedereen die dat wil? omdat ik vind dat jij het verdient? Dan bepaal jij wat goed en fout is dus. Want jij hebt bepaald dat ze het verdienen. Jij bent rechter geworden. Vraag me af wat er zou gebeuren als iedereen zo ging denken.

Als je haat zaait zal je haat oogsten.

11 februari 2010 om 14:32

Als de zeeuw voor mn neus gaat staan juichen dan lokt hij een reactie uit en dan kan die wat terug verwachten. Dat lijkt me vrij logisch. Lijkt me niet dat jij staat te juichen als iemand van de tegenpartij scoort en het voor je neus gaat vieren.

En ja het gaat erom dat je vanuit het Feyenoordperspectief bekijkt. Je bent zelf voor ajax. Clubexpert ajax. Dan neem jij als voorbeeld de klassieker. Dan begrijp ik niet dat je het vanuit Feyenoordperspectief bekijkt waar je geen weet van heb, bekijk het dan gewoon ajaxkant waar je zelf deel van uitmaakt. Lijkt mij logischer. Ik ga ook niet proberen te gokken hoe een ajacied zo'n wedstrijd beleefd.

Of dat ik clubexpert van Feyenoord word en het over slechte financiele situaties ga hebben en dan ajax als voorbeeld neem. Dan zou ik het ook gewoon over Feyenoord hebben omdat ik daar meer van weet dan bij ajax.

11 februari 2010 om 14:59

Als ik heel eerlijk ben en ik zou iemand van de tegenpartij voor mij hebben zou ik niet middelvingers en ziektes naar diegene zijn hoofd gooien als ik eerlijk ben. Een reactie kan je uitlokken maar diegene voor je heeft nog altijd de keuze hoe diegene gaat reageren. Er is een verschil tussen boos zijn op je eigen team (want iemand heeft tegen gescoord) of met ziektes gaan gooien en dreigende taal uitslaan naar diegene die heeft gescoord.

En trouwens je gaat me nu niet vertellen dat die Feyenoorders boos waren omdat de Zeeuw of iemand anders gescoord hadden.. Die hadden geen reden nodig om dit te doen want na seconde 1 toen het nog 0-0 stond waren ze al bezig te gooien met ziektes en bedreigingen naar elke Ajacied die de bal kreeg. Alleen je begrijpt het punt heel duidelijk niet. Ik heb het over Feyenoord - Ajax gedaan omdat dit het meest recente voorbeeld was en aanleiding was voor mij om er over na te gaan denken. Dat had net zo zeer Ajax - Feyenoord kunnen zijn. Daar gaat het niet om. Het gaat om die hatelijke uitingen en dat iemand zoveel kan haten omdat de ander een ander shirt aan heeft en een ander logo op zijn borst heeft.

En net zoals het zou zijn om te gokken waarom een willekeurige Feyenoorder dit zou roepen zou het voor mij ook willekeurig gokken zijn als een Ajacied dit zou doen. Dan zou je nooit het als voorbeeld mogen en kunnen gebruiken. Ik weet alleen hoe ik zou reageren en ik weet niet hoe alle andere mensen op deze aarde zouden reageren. Ik heb namelijk bepaalde karaktereigenschappen meegekregen en heb dingen meegemaakt in mijn leven. Al die dingen hebben mij gevormd tot wat ik nu ben. Al die dingen bepalen hoe ik mij nu gedraag. Ik zou mij letterlijk nooit kunnen voorstellen hoe die ander zich voelt want ik ben die ander niet. Wat ik wel kan doen is vanuit mijn visie en kader proberen (!!) mij te gaan verplaatsen in die ander. Dat had net zozeer een Ajacied kunnen zijn of een Feyenoorder. Het plaatje wat erop geplakt wordt is totaal niet relevant. De gebeurtenis en wat het met ons doet daar gaat hem om.

Persoonlijk vind ik het erg jammer dat jij blijft steken in het Ajax en Feyenoord gedeelte en dat niet even los kan zien van wat ik probeer te vertellen. En dit is net zozeer een aanklacht naar mijzelf dan naar anderen. Haten is namelijk menselijk maar daarom niet wenselijk. We mogen als maatschappij en mensen best wel eens kritisch naar onszelf kijken en kijken naar wat wij zaaien. Dat zullen we ook oogsten. En uiteindelijk begint een betere wereld bij jezelf. Dus daarom kijk ik eerst liever eerst wat dit met mij doet en begin ik mijzelf vragen te stellen.

En het is vrij moeilijk om die klassieker vanuit een Ajax perspectief te bekijken aangezien er geen Ajax supporters aanwezig waren. En de hatelijke supporters die dingen schreeuwen en de supporters die aangeven dat een wedstrijd zonder uitsupporters minder leuk is geeft de lijn en het punt wat ik probeer te vertellen heel mooi weer.

11 februari 2010 om 15:39

Als je 0-1 achterkomt dan word je al boos, als dan ook nog eens iemand vervelend voor je neus gaat doen is het vrij logisch dat je wat schreeuwt naar hem. Voor mij is dat logisch. Ik schreeuw niet vanaf minuut 1 tegen elke ajacied al begrijp ik de mensen die het wel doen heel goed. Maar ik kan me nog wel inhouden. Maar ja op dat pijnlijke moment ga ik ook tekeer. En het lijkt me sterk dat ik hierin de enigste ben op voetbalzone.

Toch lijkt het me nog steeds dat je je beter kan verplaatsen in een ajacied omdat je zelf als ajacied zijnde toch wel een beetje kan voorstellen hoe er gedacht word en wat het ajaxgevoel inhoud. Zoals ik me toch een beetje kan verplaatsen in de Feyenoordsupporters die vanaf minuut 1 al alle ajacieden uitschelden.

11 februari 2010 om 15:52

Ik kan me verplaatsen in mensen die passie voor hun club hebben.
Ik kan mij verplaatsen in mensen wiens liefde voor die club diep gaat.
Ik kan mij verplaatsen in mensen die willen schreeuwen voor hun club.

Ik kan mij alleen proberen te verplaatsen in mensen die haten en ziektes en bedreigingen gaan uiten naar iemand omdat die een ander shirtje aan heeft. Voorstellen kan ik het echter vrees ik nooit.

En nog steeds blijf je haken trouwens in het hele etiket Ajax en Feyenoord en kan je dat niet loslaten. Uiteindelijk heb je het gehele punt gemist omdat je daar op blind staart (in mijn ogen).

12 februari 2010 om 11:23

@oepdepoof: je zult lang niet de enige zijn op voetbalzone inderdaad. Ik blijf het alleen wel zielig vinden dat je mensen uit moet gaan lopen schelden, al helemaal met bepaalde ziektes. Al zou ieder ander op dit forum dat doodnormaal vinden; ik vind het niet normaal.
Ik zeg uit de gek ook wel eens iets tegen Feyenoordsupporters (en dan is het ook duidelijk dat het een grapje is), maar zal nooit en ter nimmer met ziektes gooien waarvan ik het effect met eigen ogen heb gezien. Woorden hebben teveel kracht en ik kan me niet voorstellen dat je het een ander écht toewenst.
Mocht dat wel zo zijn, dan ben je al ziek in mijn ogen...

Heerlijk mooi stuk, geweldig geschreven.

Het is voor mij een verademing om op Voetbalzone eens een keer het voetbal vanuit psychologisch perspectief te zien/lezen. Mede met mijn interesse in Socio-psychologie, welke ikzelf als jeugdtrainer veelvuldig heb gebruikt bij het begeleiden van B'tjes en C'tjes in het mentale aspect.

En wat ik vooral heel sterk vind is dat jij vanuit een subjectieve kader (je bent immers een Ajax-supporter) een heldere 'zelfreflectie' (namelijk het kader Ajax-feijenoord) op een intersubjectieve manier uit een heb gezet. (objectiviteit is namelijk een utopie, zolang mensen aan emoties zijn overgeleverd).

Wat betreft die uitingen van haat, ik bemerk het zelf ook in mijn omgeving. Ik kom zelf uit een vrij Ajax-gezind dorp onder de rook van Rotterdam op ongeveer 6 kilometer hemelsbreed van de Kuip. En als ik dan de fanatieke Feyenoorders dagelijks hoor over hoe K***** Ajax wel niet is en alles wat ze maar wordt verweten, dan zie je dat de haat dieper zit dan het lijkt. Maar als je de juiste woorden gebruikt in een conversatie met ze, dan kunnen ze plotseling ook relativeren en kunnen zeggen dat Ajax in de heenwedstrijd begin van het seizoen gewoonweg beter was en dat Feijenoord destijds terecht had verloren.

Conclusie : Prettig leesbaar, verhelderend en ik denk voor veel reageerders hierboven en ook hieronder een eye-opener. Chapeau!

Goed stuk!
Goed taalgebruik!

Gewoon 5* waard

Het onderwerp zelf, psychologie, interesseert mij opzich heel weinig. Sommige stukken zijn ook langdradig en moeilijk door te komen. Neemt echter niet weg dat het een hoog niveau van schrijven is en mooi taalgebruik. Voor de inhoud geef ik 3 sterren, je niveau 5 dus reken maar uit!

Het onderwerp heeft mijns inziens weinig te maken met het zijn van een clubexpert.
Wat je doet is een reeds vele malen breed uitgelicht onderwerp op een aparte manier omschrijven.
Tevens iriiteerde ik mij mateloos aan je vele en korte zinnen. Alsof je elke keer een gedachte las en meteen daarna een punt in je gezicht werd geslingerd.

Wat je bedoelt met 'op zoek gaan naar de reuzen in jezelf' vind ik ook erg vergezocht, voor een bijkans psychologische insteek gebruik je een term die je daar niet zal vinden. Een reus staat niet per se voor angsten maar ook voor kracht en standvastigheid, misschien zelfs doorzettingsvermogen. In mijn ogen geen zaken om voor te vluchten.

Wel heb je op een originele manier het onderwerp weer eens onder de aandacht gebracht.
Maar nogmaals, ik zie weinig overeenkomsten met andere clubexperts en dat leek me toch de bedoeling van deze feature.

11 februari 2010 om 13:40

Clubexpert zijn is mening over je club hebben en de randzaken die je club treffen. Dat heb ik geprobeerd, op mijn eigen manier, te doen.

En de korte zinnen hou ik van. Ik hou van kernachtig en krachtig dingen neerzetten... Dat is mijn manier van schrijven en denken. Het kan op jou als irritant overkomen. Dat mag.

Je reuzen onder ogen gezien is eigenlijk een afgeleide van het Engelse spreekwoord; "facing your own giants". Voor mij is dat een vrij krachtige symboliek omdat het voor mij vertegenwoordigd dat je naar iets heel groots staart wat bijna kan ogen alsof het onverslaanbaar is.

En dat jij geen overeenkomsten ziet met andere clubexperts. Dat zie ik als een compliment. Dat was namelijk ook mijn doel..

11 februari 2010 om 13:53

Je strekking begrijp ik ook wel maar je hebt geen informatie over 'een' club gegeven, meer een algemeen beeld geschetst.

Als je spreekwoorden gebruikt moeten ze de tekst wel verduidelijken. En als ik het nu dus geod begrijp en jouw symobliek doortrekt, moeten die mensen die jij beschrijft naar hun eigen woede dan wel haat kijken die kan ogen 'alsof het onverslaanbaar' is. Waarom zouden supporters hun haat of woede als onverslaanbaar moeten zien?

Leuke draai geef je aan mijn verhaal met je laatste opmerking Maar ik doelde natuurlijk op mijn eerder genoemde feit dat ik niet echt een artikel las, door een expert geschreven over een specifieke club.

11 februari 2010 om 14:14

Je trekt de symboliek niet door... Mensen moeten naar hun eigen angsten en gevoelens en onzekerheden kijken. Niemand heeft daar zin in. Je eigen angsten en onzekerheden kunnen als iets heel groots en onverslaanbaars ogen (lijkt zo maar het is niet zo). Omdat ze die gevoelens verkroppen en niet verwerken of in de ogen willen staren komt het op een andere manier eruit. Bijvoorbeeld door iets te willen haten. Dat was de strekking die ik ermee bedoelde te uiten.

En het beeld wat jij en ik van clubexperts hebben is anders. Dat mag.

Mijn doel is om vanuit een club en mijn supporter zijn te kijken naar eigen gedrag en gedrag van andere mensen. Kijken wat ik er van kan leren en hoe ik het op verschillende manieren kan bekijken. Voetbal is soms net een weerspiegeling van het echte leven en de lessen die het echte leven ons kan leren.

Sorry voor een tweede post maar ik wilde ook nog even kwijt dat ik het nogal onzinnig vind dat jij via een beeld kan beoordelen of supporters blinde haat ervaren. Waar gaat fanatisme of supporter zijn dan over in blinde haat? Blinde haat noem ik een emotie die zich manifesteert in verschrikkelijke gruweldaden (zie genocide, burgeroorlog etc.). Natuurlijk zal dit bij voetbal ook gebeuren maar over het algemeen is het slechts fanatisme in combinatie met het 'wij-gevoel'.

11 februari 2010 om 13:43

Ook dit mag jij vinden. Ik heb niet gezegd in het artikel (lees het voor de lol nog maar eens over) dat ik denk dat een supporter blinde haat had. Ik (!!!) zag (!!) alleen blinde haat in die ogen van de supporters. Dat geeft niet aan dat ik het zie als de waarheid maar als wat het met mij (!!!) deed.

En jij verklaart nu ook hoe jij blinde haat ziet. Dat is iets wat jij beoordeeld vanuit jou referentiekader en hoe dingen hebt leren zien. Mijn beeld van blinde haat komt echter niet overeen met hoe jij dat ziet.

11 februari 2010 om 13:59

Bedankt dat ik dat mag vinden. Artikelen lees ik voor de lol niet nog eens over. Als ik dat zou doen kan ik jouw boodschap natuurlijk niet serieus nemen. Raar dat je dat voorstelt. Dus jij zag blinde haat in de ogen maar dat hoefde het niet te zijn? Waarom schrijf je dan een artikel over blinde haat en wat het betekent? Dat strookt dan ook niet logisch met elkaar. Tevens noem je aan het einde van je artikel 'haat bijna een uiting van liefde' Oftewel willekeurige supporters van willekeurige clubs hebben een 'blinde haat' tegenover andere willekeurige supporters van willekeurige clubs omdat ze stiekem verliefd op elkaar zijn maar het niet durven te uiten? Hoe meer ik je artikel lees hoe verwarrender ik je redenaties vind.

Tevens 'gedrag iemands beste keuze' noemen stuit mij ontzettend tegen de borst. Soms worden mensen door omstandigheden gedwongen dingen te doen waar ze uiteindelijk spijt van hebben. De keuze die je maakt, of het gedrag dat je vertoont is zeker niet altijd de beste keuze maar misschien wel de meest impulsieve.

Nu vraag ik me toch wel ernstig af dat als jij dit als blinde haat ziet, wat zie je dan bij de verschrikkelijke zaken waar ik kort op doelde?

Probeer het alstublieft wel te zien als opbouwende kritiek, ik heb je immers wel 3 sterren gegeven wat een prima voldoende is.

11 februari 2010 om 14:00

Bedankt dat ik dat mag vinden. Artikelen lees ik voor de lol niet nog eens over. Als ik dat zou doen kan ik jouw boodschap natuurlijk niet serieus nemen. Raar dat je dat voorstelt. Dus jij zag blinde haat in de ogen maar dat hoefde het niet te zijn? Waarom schrijf je dan een artikel over blinde haat en wat het betekent? Dat strookt dan ook niet logisch met elkaar. Tevens noem je aan het einde van je artikel 'haat bijna een uiting van liefde' Oftewel willekeurige supporters van willekeurige clubs hebben een 'blinde haat' tegenover andere willekeurige supporters van willekeurige clubs omdat ze stiekem verliefd op elkaar zijn maar het niet durven te uiten? Hoe meer ik je artikel lees hoe verwarrender ik je redenaties vind.

Tevens 'gedrag iemands beste keuze' noemen stuit mij ontzettend tegen de borst. Soms worden mensen door omstandigheden gedwongen dingen te doen waar ze uiteindelijk spijt van hebben. De keuze die je maakt, of het gedrag dat je vertoont is zeker niet altijd de beste keuze maar misschien wel de meest impulsieve.

Nu vraag ik me toch wel ernstig af dat als jij dit als blinde haat ziet, wat zie je dan bij de verschrikkelijke zaken waar ik kort op doelde?

Probeer het alstublieft wel te zien als opbouwende kritiek, ik heb je immers wel 3 sterren gegeven wat een prima voldoende is.

11 februari 2010 om 14:10

Niemand weet wat het was behalve de supporter zelf. De uiting kwam erg overeen en doelde het zoals ik het zag. Haat. Voor mij is haat altijd blind dus noem ik het blinde haat. Ik zie het als een destructieve emotie.

Ik noem het bijna een uiting van liefde omdat je aangeeft dat je zo met de ander bezig bent. Je laat al je energie stromen naar je tegenstander in plaats van voor je eigen club te zijn.

Wat jij nu beargumenteerd richting dat gedrag iemands beste keuze is krijg je vaak te horen. Toch ben ik er niet mee eens. Een mooi voorbeeld was het boek van Viktor E Frankl, de Zin van het bestaan. Die man was psycholoog en jood in de tijd van de 2de wereldoorlog. Hij werd naar een concentratiekamp afgevoerd. Hij omschreef hoe hij op de omstandigheden geen invloed had (hij had er immers niet voor gekozen om naar een concentratiekamp te gaan) maar hoe hij er mee omging wel degelijk invloed op had. Je had joden die goed voor elkaar waren en je had joden die de Duitsers hielpen en bekend stonden als gruwelijker en harder dan de Duitsers zelf. Net zoals er Duitse kampbewaarders waren die goed waren voor de joden, onder de omstandigheden, en Duitsers die erg bruut waren. Toen de geallieerden kwamen waren er zelf een groep joden die een Duitse kampbewaarder beschermden en niet eerder uit het bos wouden komen voordat ze verzekerd werden dat de veiligheid van die man gegarandeerd werd.

Omstandigheden heb je misschien geen invloed op. Hoe je er mee omgaat wel. En val alle types gedrag die jij hebt maakt jou onderbewuste een keuze. Die acht dat als de beste keuze anders had je dat gedrag niet vertoond namelijk. En als jij denkt dat jij door omstandigheden gedwongen bent om gedrag te vertonen dan onderschat jij hoeveel keuze jij nog steeds hebt qua types gedrag.

En die verschrikkelijke zaken zijn ook blinde haat. Want net zoals ik eerder aangaf zie ik elke uiting van haat als blind.

En ik vroeg je niet om het bericht met dezelfde ogen te bekijken. Ik vroeg je om het nog eens te bekijken en eens vanuit een ander perspectief.

Ik zie dit trouwens niet als een aanval van je. Ik probeer met je in discussie te gaan zodat ik jou visie kan begrijpen. Ik geloof in ontwikkelen. Dus dat vraagt ook naar andere visies kijken en je eigen visie kritisch bekijken. Altijd proberen jezelf vragen te stellen. En daarom ga ik er ook uitgebreid op in omdat ik ook mijn visie helder aan je probeer uit te leggen.

Mooi stuk!
Al mist een deel van beide kanten elkaar niet echt tijdens De Klassieker. Een deel van de supporters (een heel klein deel) ziet De Klassieker gewoon als een goed excusses om te matten.
4 sterren

Ik reageer alleen om je stuk te kunnen beoordelen, en onderstaande zin is briljant.

Want als er niets over blijft om te haten kan ik alleen mijzelf nog haten”.

Mooi stuk waar ik het volledig mee eens ben.
Toevallig dat we beide een stuk hebben met ongeveer
dezelfde strekking

Ik heb hiervoor het inderdaad het stuk van superazer18 gelezen. In dat stuk zitten er inderdaad aardig wat overeenkomsten. Van beide stukken ben ik dan ook voorstander.

Maar wat mij over dit stuk verbaast zijn bepaalde reacties erop. Ik probeer het mij in te beelden om dit stuk te lezen van een Feyenoord-supporter, die het dus andersom zou schrijven met Ajax-feyenoord als voorbeeld. Ik zou het dan als supporter van de tegenpartij helemaal eens zijn met de clubexpert, voor mij komt er namelijk duidelijk in naar voren dat het als metafoor word gebruikt. Dit word meerdere malen gezegd dat het slechts als voorbeeld dient.
De negatieve reacties die dit opriep vind ik ook keurig beantwoord Filip! Je blijft duidelijk bij jou stelling en geeft hierbij goede voorbeelden en argumenten. Jouw taalgebruik is erg goed en ook je kennis weet je keurig neer te zetten met gezond verstand.
5 sterren!

Goed stuk, sommige zinnen liepen niet helemaal lekker door vond ik, maar een kniesoor die daar op gaat letten. Misschien komt dat ook wel omdat dit stuk natuurlijk wel wat van de lezer vraagt. Meer dan andere stukjes, die vooral over anderen gaan.

Ik ben het helemaal met je eens verder. Ik verbaas me daar ook vaak over, die blinde haat die voetbal kan oproepen bij supporters van elke club. Jammer dat mensen hier toch weer aanstoot aan moeten nemen (oepdeoof). Ik kan me goed voorstellen dat zeker de grote vijand bepaalde sentimenten oproept en daarmee gepaard taalgebruik etc...alleen het gaat wel heel erg ver en daar kan ik me dan niets meer bij voorstellen.

ik ben Ajacied en hoop dus altijd dat Ajax wint. Ook vind ik het leuk om Feyenoorders te narren als daar aanleiding voor is, maar altijd in een grappige en vriendschappelijke sfeer. Net zoals zij dit andersom ook doen bij mij. Echter, ik vind het geweldig dat Feyenoord het dit jaar zo goed doet! Daardoor is de klassieker veel intenser, veel belangrijker en daarnaast hoort Feyenoord ook gewoon in de top te spelen. Ook in het buitenland ben ik altijd voor Feyenoord (of welke club dan ook).

Ik moet oppassen met wat ik nu ga zeggen, maar let er maar eens op. De grootste hooligans en grootste schreeuwlelijken zijn vaak niet bedeeld met een al te hoog IQ. Die kunnen daardoor ook niet meer normaal een discussie aangaan en zijn ook vrij snel met hun mening over anderen en verwijten naar anderen. Jezelf iets verwijten??? Nee, ik heb het niet gedaan en zo wel, dan was het niet mijn schuld. Kijk eens naar tal van andere sporten, bijvoorbeeld hockey. Als je het verschil ziet op een hockeyveld en in de kantine, dat is schrijnend. Waarom zoveel vechtpartijen in het voetbal? Men kan daar niet normaal de discussie aangaan, daar heeft men het vermogen niet voor. Ik weet het, glad ijs waar ik me nu op begeef en natuurlijk geldt dit (lang) niet voor elke voetballer.

Vraag me af of mijn punt duidelijk is?

11 februari 2010 om 18:04

Ps. Wil je 5 sterren geven, maar kan niet stemmen.

11 februari 2010 om 18:30

Merk aan mijzelf dat het soms moeilijk te verwoorden is als je echt de diepte in gaat. Je hebt te maken met je eigengedachtegang en woordenkeuze en dat je het toch probeert leesbaar te maken voor iemand die niet zo diep nadenkt. Soms krijg je dan van die halve tussenoplossingen waardoor het niet lekker loopt. Goed iets kunnen schrijven is natuurlijk ook een kunst. Het is kunstig als iemand iets heel moeilijks pakkend en mooi overbrengen zonder dat jij het gevoel had dat je hard moest werken om het punt over te brengen.

Ik kan me trouwens prima voorstellen dat iemand anders iets oproept in jou. Het zegt alleen meer over diegene zelf dan over een ander. Dat is het hele punt. En misschien was het vroeger ook al zo. Dat maakt het nog niet goed. We hebben elke dag en elk moment de keuze hoe we ons naar elkaar gedragen. soms moeten we even in de spiegel kijken en zien wie we geworden zijn en of wij wel zo willen zijn.

Uiteindelijk geloof ik dat liefde voor een club sterker en mooier en opbouwender is dan haat voor je tegenstander. Misschien als we meer gaan focussen op waar we van houden dat we uiteindelijk ook met enig respect met elkaar om kunnen gaan/ normaal met elkaar om kunnen gaan.

Misschien is juist het gevecht met elkaar aangaan omdat men grenzen opzoekt. Je kan je afreageren en je doet iets heel spannends. Uiteindelijk levert het echter heel weinig op. Want wat je zaait zal je ook terug krijgen. Haat breekt af. Liefde bouwt op.

Bedankt voor je commentaar trouwens.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zondag 20 juni
AC Milan heeft bij AA Gent geïnformeerd naar Roman Yaremchuk. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren