FC Twente: Topclub in opkomst

Maandag, 8 februari 2010 om 18:00 door Bulkzooi

Tijdens de herstart van de competitie in 2010 heeft FC Twente de koppositie verspeeld aan PSV. Dit is geen enkel probleem; de club groeit en timmert nog steeds heerlijk aan de weg. Zo bleek op de nieuwjaarsreceptie dat het heel reëel wordt dat gedurende het seizoen 2010/11 de stadioncapaciteit 35.000 mensen bedraagt. Zie voor de tweede ring het volgende Youtube-filmpje: http://www.voetbalzone.nl/youtubes.asp?uid=7274. Gezien de huidige wachtlijst komt de vernieuwde Grolsch Veste gewoon vol. Enkel als gevolg van deze uitbreiding zal de begroting ongeveer met 10 miljoen euro stijgen. Met wederom een naderende kwalificatie voor Europees voetbal zet FC Twente in 2010 de volgende stap richting de topclubs.

Natuurlijk is dit alles het directe gevolg van de ingeslagen weg van een organisatorisch en bestuurlijk sterke BVO met een helder beleid. Het nieuwe vijfjarenplan, dat in juni 2010 gepresenteerd gaat worden, dient meer duidelijkheid te geven over het vervolg van de ingeslagen weg. De geschiedenis leert dat de laatste stappen in het groeiproces van BVO’s de moeilijkste zijn. Wat mij betreft dient dit vijfjarenplan dus antwoord te geven op de hamvraag: Hoe kunnen we onze selectie verder kapitaliseren met behoud van de sportieve prestaties?

Met de huidige selectie staat er een mooi kapitaal op het veld (Douglas, Ronnie Stam, Brian Ruiz en Wout Brama). Dergelijke spelers met goede contracten zijn het fundament van het groeiproces van FC Twente. Deze spelers zorgen voor goede resultaten en mochten ze onverhoopt verkocht worden dan heeft FC Twente haar zaakjes zo goed op orde dat daar een mooi transferbedrag tegenover staat. Joop Munsterman heeft aangetoond dit ingewikkelde spel uitstekend onder de knie te hebben. Maar de genoemde vier spelers die het kapitaal van de club vertegenwoordigen zijn er te weinig om FC Twente een topclub te noemen. De belangrijkste uitdagingen in 2010 liggen dan ook bij de opvolging van de “oudjes” (Kenneth Perez, Sander Boschker en Blaise N’Kufo) en de huurlingen Miroslav Stoch en Slobodan Rajkovic aangezien deze spelers een aanzienlijke bijdrage leveren aan de sportieve prestaties van FC Twente. Dat het sportief gezien moeilijk zal zijn om genoemde vijf spelers te vervangen (of te behouden zonder daarbij in te boeten qua kwaliteit) is echter maar één gedeelte van het probleem.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Marko Arnautovic en Eljero Elia vertegenwoordigen deze spelers geen enkele waarde. Hier is al op geanticipeerd door het verbreden van de selectie (investeringen in spelers zoals Nashat Akram, Bernard Parker, Nicky Kuiper, Dwight Tiendalli, Luuk de Jong, Ransford Osei en Vagif Javadov) met jonge talenten die het groeiende gat tussen de jeugdopleiding en de eerste selectie dienen op te vangen. Daarnaast zijn er nog de talenten uit de eigen opleiding (b.v. Nicolay Mihaylov, Dario Vujicivic en Andrej Rendla). Maar of FC Twente met deze spelers hetzelfde sportieve niveau behaalt en daarmee de selectie verder “kapitaliseert” is nog maar afwachten. Gelukkig is het netwerk van Steve McClaren een goede back-up voor het waarborgen van de sportieve prestaties door bijvoorbeeld het huren van spelers. Verlenging van zijn contract is dus ook absolute noodzaak.

Gezien bovengenoemde problematiek, waarbij de natuurlijke hiërarchie binnen de selectie ook nog eens een flinke klap krijgt, lijkt het logisch worden dat Jan Vennegoor of Hesselink en Arnold Bruggink de benodigde ervaring terug gaan brengen in de selectie van 2010/11. Verder zal in 2010 moeten blijken of de spelers waarin geïnvesteerd is gaan renderen. Natuurlijk is dit een stuk ingecalculeerde onzekerheid die ten grondslag ligt aan het zogenoemde “doorselecteren”. FC Twente heeft al aangetoond hier ontzettend goed in te zijn. Maar het doorselecteren in de top is een stuk risicovoller dan in de subtop en hier schuilt een grote valkuil; de investeringen zijn hoger en de afschrijvingen zijn groter. Verder is het een stuk moeilijker om de stap vanuit de jeugdopleiding naar de eerste selectie te maken. De in 2009 gestarte samenwerkingen met GA Eagles en Heracles zijn wederom signalen dat FC Twente heel goed weet waar het mee bezig is.

Om echt een topclub te worden zal FC Twente dit proces nog enkele jaren moeten herhalen voordat er een evenwichtige selectie (een evenwichtige selectie bestaat uit enkele club iconen, een zevental waardevaste spelers, talenten (liefst uit de eigen opleiding) die staan te popelen om de volgende stap te maken en enkele zekerheidjes) is. In Nederland heeft momenteel alleen PSV een dergelijke selectie. En daarna zal FC Twente dit jaar in jaar uit moeten blijven herhalen. Vallen is namelijk makkelijker dan opstaan.

Actiepunten 2010:
• McClaren behouden;
• Vennegoor of Hesselink en Bruggink kopen;
• Huurcontract Wellington niet verlengen;
• Huurlingen Rajkovic en/of Stoch kopen;
• Boschker voor de club behouden als reserve keeper en staflid;
• Wat te doen met Osei, Akram, Arnautovic en Parker of hun eventuele vervangers;
• Een basisspeler kopen (het Ruiz-scenario);
• Twee talenten in de Eredivisie ervaring laten opdoen door ze te verhuren aan bijvoorbeeld Heracles;
• Drie jaar lopende koopoptie op Heraclied Jeroen Dost bedingen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 12 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door KpHs23)

Mooi stuk.
Paar kleine aanmerkingen.
1. Het is Bas Dost en niet Jeroen, teminste ik ken geen Jeroen Dost bij Heracles.
2. Die link van de tweede ring zou ik onderaan plaatsen en zeker niet in de Intro!
3. Je schrijft goed, maar je mag proberen het iets aantrekkelijker te brengen.
Verder top
4 sterren.
De stembus doet het nog niet

Oke dan deze reactie, zodat ik nu kan stemmen
Yeah hij doet het :P

Ik denk dat Twente het makkelijk gaat opvangen zelfs zonder Rajkovic, Stoch, Ruiz, Boschker en Perez.
Zie hier mijn gehoopte opstelling voor het volgende seizoen.
Als Douglas nog vertrekt dan Tiendalli centraal en Kuiper links.
Als een van de middenvelders weggaat daar dan Akram.
En mocht Arnautovic hem nog boeken daar dan Parker.
En dan hebben we nog Rendla, Osei, Carney, Gerritsen en Bannink over.
(en dan ben ik waarschijnlijk nog een paar vergeten.)
4 sterren.

Myhailov
Stam
Douglas
Wisgerhof
Tiendalli
Janssen
Brama
Tioté
Arnautovic
De Jong
Javadov
11 februari 2010 om 14:52

Als het volgend jaar de opstelling is die jij hier neerplempt ben ik er niet echt gerust op. Parker vind ik eigenlijk gewogen en te licht bevonden. Akram zal hopelijk uiteindelijk op een goed niveau zitten (hij laat tenminste bij jong FCT al zien dat hij zeer veel inzicht en techniek heeft). Maar tiendalli centraal lijkt me dus absoluut geen optie. Tiendalli is juist een perfecte back en centraal moet je hem alleen zetten als noodoplossing.

volgens mij haal je de woorden topploeg en topclub door elkaar. een topclub ben je namelijk pas, wanneer je ook prijzen wint. alleen een goeie selectie maakt je dat niet.

maar verder vind ik t wel een leuk stuk en ben ik ook wel benieuwd hoe de selectie er de komende jaren uit gaat zien. en ben ook wel benieuwd hoe t met de financien zal gaan. gaat de begroting echt richting 40 mil en kan men dat vast houden als er geen successen komen.... las laatst namelijk (weet niet of t waar is)dat er komende jaren een keer cl gehaald moet worden als men niet in de problemen wil komen...

10 februari 2010 om 14:42

Ja nu kunnen we wel over de term topclub gaan oh'en maar de definitie van een topclub zit al in het woord zelf, een club die in de top speelt. Dat vooral supporters van de traditionele top er een andere definitie op nahouden doet daar niets aan af. En laten we eerlijk zijn, als Gerard Joling en Gorden toppers genoemd mogen worden, dan mag je Twente toch wel een topclub in wording noemen.
En nee Twente komt niet in de problemen als het geen CL te speelt

Edit: ik had je 4 sterren willen geven, maar helaas is dit (nu) niet mogelijk

10 februari 2010 om 17:03

Inderdaad. Als prijzen de maatstaf zijn dan is enkel PSV een topclub.

10 februari 2010 om 20:24

Kennelijk is de maatstaf 2x boven Ajax eindigen en je bent een topclub. Dat vooral supporters onder de traditionele top een andere definitie op nahouden doet daar niets aan af. Als Twente zich een topclub wil noemen dan mag iedereen die een of twee en stel je voor drie keer boven Ajax eindigt en geen prijzen wint zich een topclub noemen.

Wandering als je goedleest schrijft bulkzooi dat FC Twente al een topclub is maar dus niet in wording maar in opkomst. Die titel is buitengewoon incorrect als er daadwerkelijk topclub in worden bedoeld wordt. Titel blijft slecht had beter naar de Top ofzo genoemd kunnen worden. Vooral wetende dat je veel reacties uitlokt met een dergelijke titel omdat Twente absoluut geen topclub is. Overigens hebben Gerard Joling en Gordan langer in de top gedraaid en genoeg prijzen gewonnen. Dus ook die vergelijking klopt niet. Titel is tegenstrijdig en incorrect. Zoek de definitie een keer op zou ik zeggen.

Verder vind ik dat je veel open deuren intrapt. Daarnaast mis ik nadrukkelijk opleiding van eigen talenten waar Twente een koop en huur club is. En idd Mihaylov eigen jeugd wat het dus niet is. Mis een samenhang, diepgang en humor. Je eindigd dan ook echt met een boodschappelijst. Was het allemaal maar zo eenvoudig.

eigenlijk wil ik je twee sterren geven, maar ik geef je er 3 voor de moeite.

Overigens waarom kan ik niet stemmen...heb reactie geplaatst.....

11 februari 2010 om 14:56

Hmm.. jij bent dus typisch zo'n figuur dat struikelt over het woord topclub. Terwijl er in het artikel meerdere keren wordt aangehaald dat Twente de komende jaren druk bezig moet blijven met het blijven verbeteren van de kwaliteit van organisatie en selectie om een echte topclub te worden. Heb jij uberhaupt het artikel wel gelezen?

11 februari 2010 om 15:49

ja zeker...daarom zeg ik ook...een topclub ben je pas wanneer je ook prijzen wint. een paar jaar weer bovenin meer doen maakt je dat niet.
alle respect voor twente hoor, maar als je maar 2 schamele bekertjes in de kast hebt staan, een paar keer 2e in de competitie bent geworden en nog nooit wat hebt betekend in europa, dan ben je toch nog lang geen topclub!?

11 februari 2010 om 16:40

Twente heeft 5x 8e, 6 x kwart, 3x halve en 2x finale gespeeld in de Uefa cup, 1x Uefa Intertoto Cup winnaar en 1x poulewinnaar dus nooit wat betekend vind ik ietwat overdreven
In Nederland 6x finale beker waarvan 2x gewonnen, geen 2x maar 3x als 2e geëindigd in de competitie, natuurlijk zijn het niet zoveel en andere prijzen als die van de traditionele top 3, maar je moet niet net doen of het bij Twente allemaal niets voorstelt. En op het moment dat iemand met alle respect schrijft, houd dat (in mijn optiek) in dat de desbetreffende persoon dat (juist) niet heeft.

Edit: ook heeft Twente 27 internationals geleverd aan het NL elftal

11 februari 2010 om 18:36

@zoefffhethaasje: Lees je mijn commentaar uberhaupt goed of alleen de eerste zin? De auteur van dit stuk zegt dat Twente een topclub in wording is. Als je dat vrij vertaalt staat er dus niet dat Twente een topclub is maar dat zij hiernaartoe aan het werken zijn. Waarom zou dat volgens jou niet mogelijk zijn?

@wandering: Kijk dit soort informatie hebben we in ieder geval iets aan. Duidelijke feiten. Heb jij geen behoefte om een stukje te schrijven over Twente?;-)

Stukje vind ik prima, maar er klopt volgens mij iets niet:
'daarnaast zijn er nog de talenten uit de eigen opleiding (b.v. Nicolay Mihaylov'

Mihaylov is toch zeker geen eigen opleiding! Ik vind het toch kwalijk dat als je jezelf een clubexpert noemt, dat je dan beweert dat Mihaylov uit de eigen jeugd komt. Dat kost je toch een ster

10 februari 2010 om 15:34

Verbaasde me daar ook een beetje over, misschien komt het omdat hij op 18 jarige leeftijd naar Twente kwam en nu al voor het 3e seizoen bij Twente zit

Edit: en nu kon ik dus wel stemmen

Prima stuk, maar ik vind het jammer dat het niet echt vernieuwend is. Dit kan komen omdat ik ook redelijk geïnformeerd ben over Twente, maar ik denk dat het voor iedereen wel redelijk duidelijk is waar Twente mee bezig is.

Door de kleine foutjes (zie bovengenoemde reacties) en het feit dat het niet genoeg vernieuwend of verrassend is krijg je 3 sterren.

Aardig stuk, hoewel er niet echt veel originele dingen in staan, en er toch nog wat foutjes ingeslopen zijn: Jeroen Dost ipv Bas Dost en Mikhaylov komt niet uit de eigen jeugdopleiding maar word al een aantal jaar gehuurd van Liverpool.

Goed stuk alleen jammer genoeg plaats die je die ''te doe punten'' erbij. Dat kun je namelijk wel heel leuk neerzetten maar door allerlei omstandigheden kan het zijn dat meer dan de helft niet gaat lukken. Financieel stel je wel vrij hoge eisen met je ''te doe lijst'' en je hebt het over ''een nieuwe basisspeler halen (ruiz geval)''. Ja als we allemaal konden zien wie de volgende Ruiz was is dat geen probleem maar Ruiz is natuurlijk een lot uit de loterij, die pik je niet zomaar even op. Zo gemakkelijk is het niet, Twente moet groeien en dit niveau jaren vasthouden en dan zal het die aansluiting met de top pas echt vinden. Ik geef ze een redelijke kans, vooral omdat die Munstermann er wel verstand van heeft. De perfect man voor Twente.

Ik zou graag 3.5 sterren geven maar dat kan niet dus maak ik er toch maar 4 van.

dubbelpost, verwijder maar.

Bedankt voor de positieve reacties!
In aanmerkingen genomen dat iedereen zijn eigen mening en referentiekader heeft, zijn de genoemde opmerkingen / verbeterpunten / foutjes wel terecht. De volgende keer moet ik nog iets beter mijn research doen.

@kasper90: Natuurlijk bedoel ik Bas Dost, bedankt.
@iodefabregas: Mooie opstelling!
@zoefffhethaasje: De discussie of Twente een topclub is ga ik niet voeren. Laten we het houden op een ontzettend professionele en groeiende BVO met toch wel een noemenswaardige historie. Een topclub in opkomst dus.
@wandering: Bedankt voor de positieve feedback; Ik weet dat je een realistische en doch kritische Twente supporter bent.
@lucatoni99: Ik wilde spelers groeperen en vond Mihaylov, gezien de feedback van Wandering, het beste passen bij de talenten.
@porter en Austinbrouwers: Zouden jullie zelf dan wat verrassende commentaren kunnen geven op het stuk die inhoudelijk ook nog iets toevoegen?

10 februari 2010 om 17:13

Misschien ben ik inderdaad wat nalatig geweest in mijn commentaar. Ik vind nog steeds dat het niet echt vernieuwend is, maar het is ook maar de vraag in hoeverre je deze zaken vernieuwend kunt brengen.

Misschien zou het een idee zijn om het ook van de andere (minder positieve) kant te belichten, wat zou kritiek kunnen zijn op wat Twente doet? Ikzelf denk dan al gauw aan alle aankopen (al dan niet voor de toekomst), waarvan ik voor het seizoen gehoopt had dat ze was zouden toevoegen, maar wat ze uiteindelijk niet echt deden. Ik denk hier aan Akram en Parker bijv. En er zijn (na enig research misschien) vast wel meer negatieve aspecten te vinden. Dit soort dingen verwacht ik persoonlijk van een Clubexpert, omdat juist het vernieuwende en verrassende leuk is, de rest kunnen we zelf ook overal lezen en meemaken.

10 februari 2010 om 17:19

Ik ben het hier niet mee eens.
Ik vind dat ze, gezien de mogelijkheden, uitstekend hebben ingekocht. Hoe deze aankopen uiteindelijk uitpakken is altijd koffiedik kijken. Akram en Parker zijn 2 spelers die uit landen komen vanwaar het altijd moeilijk is om de overstap naar Nederland te maken. Gezien hun status vind ik het terecht dat deze spelers de kans hebben gekregen. Maar schrijf deze jongens nog niet af.
Ik vind dat Twente er toch maar weer mooi staat gezien het feit dat vorig jaar de complete voorhoede is weggegaan (op N'kufo na dan). Nu staat er weer een gretige groep waarbij niet onnodig veel risico is gelopen om bv. 'gewoon' Ajax voor te blijven.

10 februari 2010 om 17:19

dubbelpost

Ik kan eigenlijk niet zo heel veel op dit stuk aanmerken. Het enige wat ik er op aan te merken heb is dat het weinig vernieuwend is, de meeste 'te doen' punten kan ik ook wel bedenken als ik zo naar Twente kijk. Maar je schrijft geen onzin, het leest lekker en ook de grammatica is goed dus ik geef je 4 sterren.

Goed stuk met wat foutjes. Maar dat boeit eigenlijk niet zo. Je uiteenzetting is helder. Alleen jammer dat je jezelf 5 sterren geeft. Laat de beoordeling aan anderen over. Is wel zo netjes. Daarom 3 sterren.

een analyse die in ieder geval goede redenen geeft om te geloven dat we in Enschede goed bezig zijn

ben het niet eens met al je actiepunten maar je zet de belangrijkste bovenaan: Steve behouden. Die man heeft samen met Munsterman heel, heel goed gereageerd rondom het continue vertrek van dragende spelers (van el Ahmadi tm Elia/arnautovic).

persoonlijk denk ik dat er nog 1 bij moet, namelijk zoveel mogelijk contracten verlengen / verbeteren. bijv. die van Douglas. Dat is kwaliteit die je simpelweg niet 1-2-3 opnieuw kunt kopen, en persoonlijk denk ik dat hem houden best haalbaar is, mits je hem wilt betalen. Maar dat moet weer kunnen met het volbouwen van de 2e ring

@gunner070: Je hebt gelijk. Echter, het is moeilijk om de huidige situatie te analyseren en mogelijke vervolgstappen uiteen te zetten zonder je geloofwaardigheid te verliezen en toch vernieuwend te zijn. Het niet vernieuwende zit een beetje ontsloten in het onderwerp en de gekozen realistische uiteenzetting.
@hardgras: Je hebt gelijk. Dit moet ik niet meer doen.
@een fan: Je hebt helemaal gelijk. Het stadion is cruciaal voor dergelijke contractverbeteringen. Dat deze stadionsuitbreiding nu samenvalt met het jaar waarin enkele gewaardeerde krachten bij moeten tekenen is eens te meer het bewijs dat er mooie dingen gebeuren bij FC Twente.

10 februari 2010 om 20:20

ik had hetzelfde probleem toen ik een stukje schreef over het ontslag van Wetzel. Het is ook niet echt een fout, alleen iets voor je volgende stukje

mooi stuk over mijn mooie club

alleen ik zag nog wel een spelfoutje je schrijft geen Brian Ruiz volgens sommige is het: Bryan Ruiz.

voor de rest leuk stuk om te schrijven

Zijn er ook nog meningen over de evt. terugkeer van VoH en/of Bruggink?

11 februari 2010 om 14:37

ja hoor,

VoH hoeft van mij niet te komen. Ik ben namelijk erg te spreken van luuuk de Jong tot nu toe.
Bruggink is een ander verhaal. Die zou een prima toegevoegde waarde zijn.
Van Perez is het nog niet zeker of hij stopt. Ik hoop het niet want hoewel ik me soms dood erger aan hem, is hij belangrijk. Veel steekballetjes en vrije trappen etc.
over dat idee van Bosschker zeg ik top!

leuk stuk.
leest lekker weg.
paar foutjes maar niks belangrijks
4 sterren

Twente moet gewoon purrel frankel en rob penders aanschaffen.

11 februari 2010 om 13:56

Goed idee, frankel kan dan die strijd met tiendallie en kuiper aangaan op de linksback positie. Penders kun je goed gebruiken als ervaren man in de verdediging, vooral als douglas weggaat. De opstelling is voor volgend seizoen.

mihaylov
tiendallie
penders
wisgerhof
fränkel
brama
tioté
janssen
ruiz
arnautovic
javadov

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

FC Twente

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
R. ZekhniniAanvaller151
K. NakamuraAanvaller144
Q. MenigAanvaller60
J. DrommelKeeper180
J. BrondeelKeeper20
P. BijenVerdediger130
J. LatibeaudiereVerdediger51
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

In de wandelgangen

Dinsdag 21 januari
Olympique Lyon heeft net als onder meer Chelsea ook winterse interesse in Robin Gosens. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren