Piet Velthuizen is de Dirk Kuyt van de keepers

Onder jullie zitten vele voetballiefhebbers, die zichzelf ook zien als voetbalkenners. Een ieder heeft een visie en een mening, die altijd verschilt naar eigen smaak en opvoeding. Waar de één kan genieten van een mooi potje defensief tactisch voetbal uit Italië, kan de ander zich slechts bekoren met het kick and rush voetbal uit Engeland. In alle landen worden andere types geadoreerd, maar in Nederland bestaat er toch een grote onduidelijkheid. Wij, als handelscultuur, maken ons zelf de uitheemse culturen snel eigen en zo is het helaas ook vergaan met het voetbal. Het beroemde “totaalvoetbal” met een 4-3-3 opstelling is steeds minder terug te vinden en de Nederlandse voetbalschool wordt slechts theoretisch gebruikt. Vervelend of logisch?

Om mee te kunnen gaan in het hedendaagse voetbal, zijn de oude wetten niet meer vanzelfsprekend. De materialen waarmee wij dagelijks ons leren speeltuig richting het net rammen, zijn niet meer hetzelfde als die van vroeger. Schoenen, kleding, handschoenen en zelfs de bal zijn in de loop der jaren steeds meer gewijzigd, wat een enorme impact heeft op het spelletje. Ook het type spelers zijn veranderd, want een rush zoals Diego Maradona kon doen op het WK van 1986, zou met de benenbrekers van het huidige voetbal schier onmogelijk zijn. Zowel fysiek als tactisch zijn de spelers veranderd en dat heeft zo zijn uitwerkingen.

Wie de doelpunten op beelden van vroeger terugziet vraagt zich vast wel eens af, waarom een verdediger niet ingrijpt. Of waarom een keeper niet gewoon naar die bal duikt of uitkomt, want het is toch eenvoudig? Feit is, dat wat een voorganger kon, moet de nieuwe aanwas beter kunnen, want het vorige was standaard en waren we gewend. Of het nu een schaar is, een overstapje, een Akka, achter het standbeen langs, een hakje, een Zinedine Zidane, het is allemaal passé, we wachten weer op iets nieuws. Maar al die ontwikkelingen hebben het meest betrekking op de keepers.

De keeper van vroeger stond op zijn doellijn en was zijn carrière begonnen als doelpaal. Als klein jongetje konden ze niet goed voetballen en mochten ze alleen met de grote jongens meedoen als doelpaal. Met veel geluk was er dan een uitvaller en ging de keeper voetballen en mocht de doelpaal invallen als keeper. Zo groeide je langzaam door en was de keeper altijd het lulletje of de jongste van de groep. Het was een schietschijf en eigenlijk ging je alleen fulltime keepen als je twee spreekwoordelijke linkervoeten had. Dat was nog niet eens zo heel lang geleden, aangezien deze woorden komen van de eerste keeperstrainer aller tijden, Frans Hoek.

Na zijn actieve keeperscarrière focuste hij zich op de specifieke ontwikkeling van jonge jongens tot echte ballenvangers. Keepers die konden duiken en klemmen tegelijk, keepers die niet meer de slechtste jongentjes van de klas waren, maar de roem en de eer ervan inzagen om een positie te bekleden waar het stoppen van tegenstanders het hoofddoel was, the last line of defense, de ultieme verdediger. Zo werden steeds meer mensen aangetrokken tot de charme van het keepen, omdat ze het echt graag wilden. Niet omdat ze niet beter konden en zo ging het niveau van de keepers razendsnel omhoog.

Een bal die vroeger een zeker doelpunt was, wordt nu klemvast gepakt. Waar vroeger een keeper moest duiken, loopt een keeper nu de ballijn in om hem gewoon te vangenit. Een hoge voorzet in de vijf meter? Die wordt uit de lucht geplukt! En een keeper de slechtste voetballer? Dat is ook niet meer echt van toepassing als je ziet dat onze eigen Edwin van der Sar en Maarten Stekelenburg de bal met beide benen ver over de middenlijn schieten. Nee, de keeper van vroeger bestaat niet meer.

Daar waar er vroeger nog waardering was voor die jongens, spreekt men nu slechts over houdbare ballen en fouten wanneer het over keepers gaat. Vroeger was er nog bewondering voor de man in het doel, het pispaaltje dat zich ontwikkelde tot echte vent die zich ontwikkelde van schietschijf tot beest tussen de palen. Helaas zijn die feiten nu niet meer van toepassing, want de lastige taken als onderscheppingen, stuiterballen klemvast pakken, coaching en diepe ballen voor de zestien wegwerken, worden gezien als 'standaard'. En aangezien het niet echt spectaculair is, wordt het niet beschouwd als goed of lastig. Nee, de waardering voor een keeper is nu slechts voor een enkeling weggelegd.

En het rare is dat, volgens de echte experts op het keepersvlak, die waardering ook nog eens gegeven aan doelwachters die zich slechts ontwikkeld hebben op één punt binnen heel het takenpakket waaraan een keeper tegenwoordig aan moet voldoen. Coaching, ballen uit de lucht plukken in de vijf meter, diepe ballen onderscheppen, ballen klemvast pakken, goed positioneren om niet te hoeven duiken, daar doen deze keepers helemaal niet aan. Vrijwel elke bal wordt op de meest katachtig mogelijke manier tussen de palen vandaan geranseld. Waarheid is dat sommige keepers deze ballen absoluut niet zouden hebben, maar ik vraag me altijd af: Hoe komt het dat hun wel zo vaak moeten duiken, terwijl andere goalies daar totaal geen last van hebben? Met hun ene talent, maken zij veel van die tekortkomingen goed en krijgen daarvoor waardering.

Ook op de Nederlandse velden hebben wij zo een keeper rondlopen van, als ik het zo mag zeggen, Italiaanse proporties. Een keeper als Gianluigi Buffon of Júlio César. Waardering alom voor zijn haast katachtige reacties op de lijn, alleen jammer dat ze vanaf vier of vijf meter nog steeds gewoon op het doel kunnen koppen of dat hij bij elke bal moet duiken omdat hij totaal fout heeft gecoacht of gepositioneerd. Maar wel altijd credits krijgen voor dat ene talent dat hij wel heeft, waarmee hij het lage rendement onzichtbaar maakt, waarvoor hij zo geroemd wordt, wat hem zelfs international maakt! Als ik dit allemaal zo lees, kom ik zonder voorbedachte raden ineens tot de conclusie die ik jullie allemaal niet kan onthouden. Piet Velthuizen is de Dirk Kuyt van de keepers.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 18 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door Joeeri)

De titel opzich is al raar.
Vind Velthuizen een van de meest stijlvolle (show) keepers en Kuyt een van de minst stijlvolle spelers.
Nou ik ga lezen

6 minuten later
'haha wat een grappig stuk Weet alleen de titel nog niet helemaal te plaatsen. Vind hem sowieso raar omdat je het alleen maar over keepers hebt en dan op het eind opeens nog Kuyt een sneer geeft van: jij bent ook eenzijdig .
Het stuk opzich is goed. Vind het alleen raar dat ik helemaal niets over Seliga lees hehe
4 sterren

4 februari 2010 om 20:31

plam'ha vind ik kwalitatief beter uit de verf komen.
Maar toch, als je je even realiseert oerkum'floef ook meedoen steelt hij de show.

toch 4 sterren vanwege Slam'plahie

5 februari 2010 om 00:34

Ik bedank Voetbalzone voor het wijzigen van mijn titel. Volgens mij doen ze ook geen spelfouten verwijderen, dus ik snap niet waar ze het recht vandaan halen dat aan te passen!

Mijn titel was: Van schlemiel tot held, het leven van een keeper

5 februari 2010 om 18:46

Dit is inderdaad schandelijk. Voetbalzone pleegt constant cencuur. Vaak veranderen ze stukken om het spannender te doen lijken. Ze pakken artikelen van andere mediasites en veranderen een aantal zaken zodat er een nieuw en meer sensationeel bericht uitkomt. De telegraaf van de voetbaljournalistiek. Als een reactie niet te positief is wordt het ook verwijderd, belachelijk!! Voor de rest vond ik het stukje erg leuk om te lezen. De titel sloeg werkelijk nergens op maar gelukkig bleek jij hier niet het kwade genie van te zijn. Vond wel dat de vergelijkingen niet altijd passend waren. Piet is never nooit niet Buffon. Het sterkste punt vond ik de imago verandering van de keepers door de jaren heen. Een zeer interessant perspectief. Je krijgt van mijn 4 sterren aangezien ik het gevoel had dat het stukje niet af was. De conclusie is te snel getrokken.

Wel goed stuk maar de titel?
3 sterren

Kuijt weet ook totaal geen positie te kiezen in het veld. Maar naast Velthuizen zijn er wel meer keepers met dit probleem bijvoorbeeld Vermeer. Verder wel een leuk stukje over de, voor de meeste voetbal fans althans, minst interessante positie in het veld.

Ik vind je hele stuk prima en ook de conclusie dat Velthuizen ballen spectaculair pakt, terwijl dit soms onnodig is vind ik een juiste.

Toch vind ik de overeenkomst met Kuijt erg raar, de enige overeenkomst is dat beiden voornamelijk door 1 kwaliteit van het hele pakkt geroemd worden. Echter is deze kwaliteit bij beiden totaal niet te vergelijken en juist bijna opponent te noemen. Daar waar Kuijt geroemd wordt om zijn doorzettingsvermogen en zijn inzet, en juist niet om zijn talent, lijkt dit bij Velthuizen andersom te zijn.

De titel vond ik erg vreemd en daarom ben ik gaan lezen, kon me namelijk geen vergelijkenis voorstellen. Na het lezen van de tekst vind ik de titel nog steeds erg vreemd en doet een beetje af aan de kwaliteit van je verhaal. Prima stuk maar de conclusie vind ik erg raar, ik zou eerder hem vergelijken met spelers als Leonardo, die ook veel kwaliteit en talent hebben, maar de rest van het pakket niet uitbuiten.

Mwah met de titel had ik ook precies hetzelfde.
maar wel een grappig stuk 3 sterren!

5 februari 2010 om 12:11

3 sterren zeg je en je geeft er 4?

Ik vind het wel een leuk stuk, keer iets over keepers, dat zie je niet snel.
Verder goed opgebouwd, mooi verteld over hoe het vroeger was en hoe het nu is.

Echter zie ik niet in hoe Piet Velthuizen ook maar iets lijkt op Dirk Kuyt, Piet probeert van keepen een show te maken terwijl hij juist effectief moet zijn. Dirk doet alles effectief en totaal geen show. 3.5 wil ik geven, afgerond naar 4 sterren.

Ik heb het stuk gelezen, maar waarom is iemand altijd dé Dirk Kuyt van dit en van dat? Waarom toch? Ik snap heus wel dat hij voor velen een voorbeeld is van doorzettingsvermogen en hard werken, maar men hoeft hem toch niet overal bij de betrekken?

3 Sterren. Je hebt gelijk over dat de keepers steeds meer vorderingen maken. Maar het einde is jammer.

Het gaat erom dat beide hun (vele) tekortkomingen compenseren met één vaardigheid waarin ze uitblinken. Zo compenseert Kuyt zijn matige techniek en inzicht met een fanastische werklust. Velthuizen compenseert zijn zwakke trap en het ''niet kunnen pakken van hoge ballen'' met fantastische lijnreddingen.
Ik moet wel zeggen dat je de vergelijking er een beetje uit het niets inklapt, waardoor het voor veel members moeilijk te begrijpen is. Verder een leuk stuk!

Een grappig geschreven, verwarrend en vreemd stuk. Je begint heel algemeen, met één zin die pertinent niet klopt:
” want een rush zoals Diego Maradona kon doen op het WK van 1986, zou met de benenbrekers van het huidige voetbal schier onmogelijk zijn.”
Sorry hoor, maar een voetballiefhebber/kenner MAG deze zin gewoon niet opschrijven. Ten eerste: in 1986 waren er juist meer benenbrekers dan nu, alleen werden de akelige tackles toen niet zo uitvergroot als nu. Jan Mulder zegt dit ook altijd, nogmaals het is pertinent onjuist. Ten tweede: Maradona was niet zomaar een speler, maar een hypertalent, iemand die eens in de 50-60 jaar wordt geboren. Nogmaals deze zin vind ik schandalig.

Ineens ga je over op keepers. Ik vind dat een zeer boeiend onderwerp (zelf heel lang keeper geweest). Je beschrijft het moderne keepen heel sterk, maar ik vind het zonde dat je het verleden niet meer aanhaalt (wat je in het begin juist wel doet). Waarom heb je het, als Spartaan, in vredesnaam niet over Jan van Beveren? Volstrekt onbegrijpelijk in deze context, voor mij althans.

Uiteindelijk noem je Piet Velthuizen ineens de Dirk Kuyt van het keepen. Een onzinnige vergelijking in mijn ogen. Ik vind Velthuizen juist een heel getalenteerde keeper. Ja hij is ook een harde werker zoals Kuijt, maar hij barst van het keeperstalent. De vergelijking met Buffon en Cesar snap ik wel, maar die twee zijn van wereldklasse en bovendien veel intelligenter dan Piet. Piet is een beetje een domme kracht.

Ik geef je, ondanks mijn kritieken, 3 sterren. Hopelijk krijgen we nu een paar weken zonder columns met Dirk Kuijt er in...

7 februari 2010 om 09:31

/

7 februari 2010 om 09:32

Maar het tempo ligt tegenwoordig zo hoog, dat je wel degelijk je benen zou breken.. Vroeger waren er inderdaad veel gemenere verdedigers dan tegenwoordig, maar met het tempo van toen was de kans op een blessure ook veel minder groot.

Piet velthuizen is de keeper van Vitesse en jij schrijft een 'clubexpert' berichtje over hem onder naam van Sparta. Of dit klopt niet of er ontgaat mij even iets..

Ik vond de titel al een beetje raar. Toen ik het stuk eenmaal gelezen had, vond ik de titel nog vreemder. Dirk Kuyt is een hardwerkende speler, die toch (redelijk) goed meekan met het niveau van Liverpool. Velthuizen is een zogenaamde showkeeper, die het nodig vind om als een achterlijke een spectaculaire duik te doen terwijl die als die een paar stappen naar links of rechts zet, de bal makkelijk kan houden. Het enige positieve van Velthuizen wat ik me kan bedenken zijn de reflexen. Maar goed, in Nederland hebben we daar wel meer van. Verder is Piet een schreeuwer, onrustig en niet goed in coachen. Waar Kuyt hard werkt, zijn medespelers probeert te coachen en goed de rust kan bewaren.

Leuk stuk, goed geschreven, jammer van de laatste zin.
4sterren

Wel een aardig stuk met hier en daar wat spel en stijlfouten, maar de titel vind ik niet bepaald passend.

1) Dirk Kuijt heeft meer dan één talent. Ik denk dat het enige talent waar jij op doelt 'hard werken' is, terwijl hij van vorig seizoen tot nu 19 doelpunten en 12 assists op zijn naam heeft staan.

2) Piet Velthuizen is inderdaad een stijlvolle keeper, maar hij is absoluut meer dan een lijnkeeper. Ik geef wel toe dat de waardering voor hem soms een misplaatst beeld vormt.

Ik geef je wel 2 sterren voor de manier waarop je nostalgie verwoord naar het hedendaagse.

vind het een goed stuk. de titel had mischien iest anders gekunt omdat het de titel maar om 1 ding gaat in het hele stukje, het laatste maar met die titel ben ik het wel weer eens,, piet showt niet maar reageert soms zo omdat hij anders dan de meeste keepers heel slim is bij bepaalde ballen of acties. piet heeft vaak van die rare duiken of aparte bewegingen maar dat komt omdat de meeste ballen tegenwoordig niet bereken baar zijn ivm aanraken, de ballen zweven etc. piet blijft zo lang mogelijk staan omdat als hij vroeg duikt hij meteen weg is, als hij weet dat de bal dan toch niet aangeraakt word komt hij met zijn mooie reactie, ik snap dat sommigen dat raar vinden maar eigenlijk is het juist geniaal.
ik zie piet wekelijks optreden en ben toch echt onder de indruk nog steeds hoe hij sommige ballen houdt. soms straalt hij ook nog een beetje onzekerheid uit en is het een beetje apart wat hij doet maar eerlijk is eerlijk, voor zo´n jonge keeper zet hij zich over alles en iedereen heen en doet hij waar hij goed in is en doet hij wat hem bij Vitesse verwacht word..
denk wel dat het goed is als hij over anderhalf jaar de stap maakt naar een hoger niveau, nog even bij leren en ouder worden bij vites en dan is het wel tijd want deze man red vitesse bijna elke wedstrijd.

beetje afgehaakt over het stuk wat je schreef maar ik ben het met je eens, een keeper moet de goal verdedigen en niet alles wat ze tegenwoordig verwachten want dat kan soms gewoon niet!

Leuk stuk, leest lekker weg.
Velthuizen is inderdaad zo een keeper. Maar de meest aanspreekbare keepers van deze tijd zijn hetzelfde als hij.
Een keeper kan geen mannetje uit spelen of een truukje doen, laat hem ook eens iets moois showen!

4 februari 2010 om 22:58

Moet je eens naar de Adelaarshorst komen waar Pasveer spitsen dolt en ook nog de nodige trucjes uitvoerd in gevaarlijke situaties!

On : Gemiddeld stuk , van een voetballer word toch ook verwacht dat de aanname goed is en de pass perfect? Of dat een spits goals maakt , en ze sowieso tussen de palen schiet. Dat de verdediger de spits uitschakeld.

Denk dat dit dus eerder geld voor alle spelers op welke positie dan ook dan kan ik me bij je stuk wel aansluiten.. gemengde ideeën krijg ik bij je stuk! een 6je ! 3 sterren dus.

hmm de eerste keeperstrainer is in mijn ogen nog altijd de goede beul Bobby Haarms alleen noemde je dat niet zo het heette hulptrainer
Frans hoek is in mijn ogen ook heel sneaky aan zijn status gekomen hij kreeg een paar lezingen in zeist en noemde zich een door de knvb gediplomeerde trainer anderen zoals Pietje Schrijvers waren hier ook bij en noemden zich niet zo.
dus... hierbij mijn anti frans hoek stukje

on: leuk stuk waarbij je de nostalgie vergelijkt met het heden.
alleen Piet velthuizen vergelijken met dirk kuijt vindt ik nergens op slaan

4**

Helaas was ik zelf voetballen vanavond dus kon ik pas heel laat reageren.

Laat ik allereerst beginnen dat mijn stukje nog helemaal niet klaar was! Ik drukte per ongeluk op de verkeerde knop en vroeg daarna aan VZ het niet te publiceren. Er zaten nog spelfouten in en ik wilde het verhaal eenduidig maken. Helaas is aan dit verzoek niet voldaan.

Daarnaast hebben ze helaas ook nog mijn titel veranderd. Dat vind ik werkelijk waar schan-da-lig! Zo provocerend als hun het hebben omschreven was absoluut niet mijn insteek. Sterker nog, dat kwam ineens in me op aan t eind, puur om het feit dat Dirk al zijn "tekortkomingen" goedmaakt met zijn werklust, waardoor die tekortkomingen niet opvallen. Zo ook bij Velthuizen, hij keept zo stijlvol, dat zijn mindere punten ten goede worden genomen. Het maakt hem dan niet meteen de beste keeper, maar door dat éne uitblinkende gedeelte, wel een goede prof.

Helaas, jammer en balen dat het niet geworden is wat ik wilde dat het werd. Excuses aan het publiek

5 februari 2010 om 09:44

Ja dat met die titel heb ik ook wel eens gehad, vergeet daar rekening mee te houden soms als ik een stuk lees dat de titel niet altijd die van de lezer zelf is.
En over dat op de verkeerde knop drukken. Ik zou zeggen typ het in Word en kopieer als je klaar bent de hele zooi naar VZ, dat doe ik ook altijd.

5 februari 2010 om 10:31

Dat had ik gedaan, ik kopieerde het naar VZ om het daar in een preview na te lezen. Zo doe ik het meestal, om het in een andere lay out te bekijken. Les voor de volgende keer.. Het is op zich niet eens zo heel slecht, maar omdat keepen mijn ding is, had ik er graag hét ultieme keepersverhaal van gemaakt. Nu is het van alles wat en daar baal ik echt van.

Het is zo jammer dat ze niet zijn ingegaan op mijn vraag het niet te publiceren, ik begrijp dat gewoon niet. Ik snap dat, als het eenmaal ingediend is, het hun stuk is, maar als nog..

Ik baal er gewoon nog steeds van, hehehe

Goede column en met je uitleg daarbij wordt ie nog beter. Je weet duidelijk een passie voor het keepersvak over te brengen en weet goed je punt te maken, al komt je conclusie een beetje uit het niets vallen. Eigenlijk is je inleiding wat te lang ten opzichte van je slot.

Maar verder dus goed en leuk geschreven. 4 sterren.

Ik vind het een leuk stuk, alleen (alweer) Piet Velthuizen vergelijken met Dirk Kuijt is een beetje raar en ook Piet Velthuizen vergelijken met Buffon en Cesar kan ook niet. Het is echt wel een goede keeper, maar om hem als keeper van Vitesse te vergelijken met twee topkeepers van de wereld is een beetje raar. Daarmee zeg ik niet dat hij niet kan keepen, want dat kan hij wel.

Je uitleg verduidelijkt alles een beetje en daardoor wordt het zeker een beter stuk.

4 stars

Bla bla bla dit is niet goed, en dat is niet goed. Ik durf te zeggen dat al die mensen die hier negatieve reacties plaatsen er zelf al helemaal niks van bakken. Ik vind het een erg goed stuk waar je goed over hebt nagedacht en mooi verwoord!
Groeten uit het Amersfoortse

Goede column, na hem 2 te hebben gelezen vind ik het goed verwoord! Velthuizen is zeker een goede keeper die nog erg jong is en nog makkelijk kan leren de komende jaren om een topper te worden!

Al vind ik de vergelijking met Buffon nog wel iets te ver gezocht

Dat is precies wat ik dacht toen ik het stukje las. VZ veranderd wel vaker de titel maar het is ook goed bedoeld. Vandaar dus dat je Kuyt alleen op het laatst even noemt, het verhaal is er nieteens op gebasseerd. Ik vind de vergelijking met Kuyt minder, maar de rest klopt allemaal wat je over Piet schrijft. Nu wetende wat je oorspronkelijke titel was krijg je 4 sterren!

haha, mooi stukje. Ik snap je vergelijking wel. Natuurlijk hebben ze meer kwaliteiten maar een mierenn**ker die daar op ingaat. In dit soort vergelijkingen gaat het om het grotere geheel en dat zie ik bij beide wel. Ook buiten het veld zijn overeenkomstig, rustig, nuchter, gelovig. Daarbij komt Piet pas kijken dus wie weet ga je nog meer gelijk krijgen dan je denkt.

Leuke column
slechte titel idd
Ik heb Velthuizen is een mannetje
kuyt super integer juist

Ik heb jou stuk ook doorgelezen.
En ook mijn indruk was goede maar ook minder goede tekst.
Maar omdat je echt baalt door de diverse ingrepen in je verhaal, krijg je van mij het voordeel van de twijfel en geef ik je vijf sterren

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Sparta Rotterdam

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
17.Vitesse00
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. OkoyeKeeper
D. AbelsVerdediger
T. BeugelsdijkVerdediger
A. DrakpeVerdediger
H. FraserVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Sparta Rotterdam.

In de wandelgangen

Woensdag 4 augustus
Paris Saint-Germain had veel vertrouwen in de komst van Lionel Messi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren