Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

VoetbalCULTUUR in Tilburg!

Laatste update:

Ik las in het Brabants Dagblad een artikel over de subsidies die culturele instellingen zoals de openbare bibliotheek, Theaters Tilburg, 013, Textielmuseum, Midi, het Zuidelijk toneel, en de musea ontvangen. Zo gaat er jaarlijks bijna zes miljoen naar de bibliotheek. Elke Tilburger betaalt jaarlijks 115 euro mee aan de culturele instellingen in de stad. En dat vind ik nog prima ook. Want een grote stad als Tilburg moet een goede schouwburg hebben, we moeten trots zijn op 013, Midi, de podia en de musea.

Maar als je deze bedragen leest, dan vraag ik me toch echt af wat de gemeente Tilburg bezielt om Willem II in deze moeilijke tijden met een kluitje in het riet weg te sturen. Willem II heeft sinds begin jaren tachtig geen enkele financiële bijdrage van de gemeente gehad. Sterker nog, de gemeente verdient aan Willem II. Het huurbedrag is namelijk hoger dan de daadwerkelijke kosten voor de gemeente.

En voetbal is ook cultuur. Cultuur voor het volk. Ondanks de slechte prestaties van de afgelopen jaren zitten er gemiddeld 13.000 supporters op de tribune, volgen nog veel meer Tilburgers de club passief, en is Willem II zeker in deze tijden vaak het gesprek van de dag. Velen, waaronder ook ik, beleven zware tijden. Het valt niet altijd mee om supporter van Willem II te zijn. Je verliest meer dan je wint, maar elke keer ga je weer met je vrienden naar het stadion. Ga je niet voor het voetbal, dan wel voor de gezelligheid.

Alleen dit sociaal maatschappelijk effect van voetbalbeleving snappen vele Tilburgse politici niet. Ze zien alleen de nadelen van het betaald voetbal in de stad, en leggen alleen maar de nadruk op de hoge salarissen van de spelers. Komt Youp van het Hek voor niets spelen in het zwaar gesubsidieerde Theaters? Komt Anouk gratis spelen in 013? Nee!

Om duidelijk te maken dat Willem II meer is dan alleen een paar duurbetaalde spelers die tegen een bal aanschoppen, loop ik mee in de Mars op vrijdag de 29e. Om een signaal af te geven aan de gemeente, politici en bedrijfsleven dat Willem II leeft in de stad, en dat deze vorm van (voetbal) CULTUUR niet verloren mag gaan in onze mooie stad.

Samen staan we sterk. Dat is gebleken de afgelopen tijd !!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Lees dit als opbouwende kritiek. Ik geef mijn mening niet om iemand de grond in te stampen.

Allereerst zal je de volgende keer meer aan je grammatica moeten werken. Enkele voorbeelden: dubbele uitroeptekens, een komma voor 'en' bij een opsomming, Cultuur, Mars, financiele.

Je onderbouwt je mening te weinig met feiten. Feiten kunnen immers je mening versterken.

Denk aan je overgangen tussen alinea's. Bijvoorbeeld van alinea 2 op alinea 3.

Je vierde alinea vind ik sterk (op '013' na)!

Voor de rest leest het wel redelijk prettig en ben je in woorden wel redelijk duidelijk.
Ik geef je 3 sterren.

29 januari 2010 om 10:04

Bedankt voor je opbouwende kritiek.

Maar met '013' bedoel ik niet de stad Tilburg, maar het popcentrum genaamd '013'

Buiten het feit dat je grammatica niet geweldig is, kan ik als mede willem II supporter niks anders zeggen dan: goed verwoord en zie je morgen tijdens de mars!..

wat tillburg bezielt vraag jij je af ik leg het uit

het museum,013 het theater zijn door tillburg gefinancieerde cultuur/feest gebouwen/feesten/evenementen waardoor tillburg ook inspraak heeft het geen er gebeurt.

wat elke bvo waar maar een beperkt aantal mensen invloed heeft moet doen is wat elk bedrijf want dat is een voetbal club tegenwoordig moet doen,hun eigen boontjes doppen als een shell van de 300 banen 150 moet schrappen komt de gemeente ook niet met geld over de brug.

Misschien komen ze wel met geld over de brug maar dan eisen ze in iedergeval zeggenschap wat er met hun geld gebeurt hetgeen volkomen terrecht is anders kan je het net zo goed door het putje gooien.

Er zijn inderdaad helaas genoeg clubs die financiele steun krijgen vannuit de gemeente het geen ik zeer betreur aangezien onverantwoord beleid hier beloond word met extra geld en/of een goedkope lening/huur verlaging.

Het falen van een bedrijf kan nooit de schuld zijn van een gemeente die de club niet helpt maar is altijd de fout van de club zelf het zei nu het zei in het verleden punt is als je gewoon niet meer geld uitgeeft dan dat er is stond willem II er ook niet zo voor.

Wat ik wil zeggen is probeer nu eens zelf gezond te worden snijd in de uitgaven bied goedkoperen contracten aan ontsla overbodig personeel en kijk naar clubs die geen financiele hulp krijgen..

Goede column.. Jammer van de spelfoutjes

Het is jammer dat dit debat over gemeentelijke steun elke keer weer verzandt in clichés en populisme. Voetbal is sport. Dat is zeker. Is sport cultuur? Ik weet het niet. Het is volksvermaak dat wel, maar maakt dat het cultuur. Is het dan ook eerlijk de subsidiëring van culturele instellingen te vergelijken met de mogelijke subsidiëring van een voetbalclub. Er zijn zoveel variabelen waar je rekening mee moet houden. Centrale vragen daarbij zijn: wat is de taak van een gemeente? Kan een culturele instelling zichzelf bedruipen?
De feiten zijn dat een 013 en een goede stadsschouwburg en aansprekend museum even veel doen voor de naamsbekendheid van een stad als Tilburg als een voetbalploeg. Tenzij die voetbalploeg uitzonderlijk goed presteert, hetgeen voor Willem II verleden tijd is. Wel is het een zogenaamde traditieclub en heeft het daardoor een zeker bestaansrecht verworven.
Een ander fiet is dat de culturele instellingen slechts voor een klein deel bestaat uit betaalde mensen. Veelal worden mensen in de ondersteuning een fooi betaald, danwel als vrijwilliger aangetrokken. Bij een voetbalclub is dat wel even anders. Bij Willem II is uiteraard het zeer aansprekende voorbeeld van Velasco. Een buitengewoon middelmatige voetballer die een absurdsalaris opstrijkt en geen enkele doorverkoopwaarde vertegenwoordigd. Zo zijn er nog wel meer werknemers waarvan je je serieus moet afvragen of zij hun salaris waard zijn. In die woelige tijd waar Willem II in zit hebben ze dan ook nog eens een aantal aankopen gedaan. Die Volendammer bijvoorbeeld is boekhoud technisch voor 3 en een half ton gehaald (daarbij zullen nog wel een aantal fees bij opgeteld moeten worden). Het is een volledige miskoop en hij zal zeker dat geld niet meer opleveren.
Bij al die culturele instellingen moet van overheidswege in den treure worden gerapporteerd, zowel financieel als op resultaat niveau. Elke onnauwkeurigheid, danwel gebrek aan resultaat, resulteerd direct in korting, boetes of afnemen van subsidies. Een transparant systeem waar wel wat op valt af te dingen, maar het is transparant.
Bij een voetbalclub bestaat dit op geen enkele manier. Er is geen enkele transparantie. Het schurkt tegen corruptie aan en aankopen en bestedingen worden langs geen enkele meetlat gelegd. Het is allemaal emotie, gevoel en veelal paniek. Een club laat zich ook niet zo makkelijk in de boeken kijken, zelfs niet door haar eigen fans of financiers zoals de gemeente.
Dan rest nog de vraag wat nu echt de waarde is van een voetbalclub voor een stad. Nee dat valt nauwelijks in termen van geld uit te drukken (zoals dat bij culturele instellingen ook het geval is). Er wordt wel veel geleurd met dat begrip: maatschappelijk (belang), maar is er nou echt ooit een onderzoek geweest? Liefst nog vergelijkend met andere instellingen? Nee.
Ik denk dat het zeer wel mogelijk is om een gezonde voetbalclub op te zetten en te onderhouden zonder gemeentelijke subsidies. Dat is niet het geval van andere culturele instellingen (zeker niet de meest vooruitstrevende). Dat dat niet gebeurd is vooral de schuld van megalomane voorzitters en irrationeel en onverantwoord beleid. Als je het daar mee eens bent dan kom je niet eens tot de vraag of een gemeente een club moet ondersteunen zoals ze het doet met culturele instellingen. Wat wel interessant zou zijn is dat een gemeente een club wel subsidieert en het vervolgens onder exact dezelfde voorwaarden als andere culturele instellingen controleert.

29 januari 2010 om 17:41

Mee eens (y)

Met sommige delen ben ik het best met je eens zoals het subsidieren van bekende entertainers maar komop zeg! Voetbalclubs moeten toch op hun eigen benen kunnen staan? een club en zeker niet de supporter moet verwachte dat de Gemeente maar even bijspringt als het slecht gaat. Dat heeft werkelijk niets maar dan ook niets met voetbal te maken. Dat een club behouden moet worden voor een stad of gemeetne is natuurlijk mooi maar ik vind niet dat dat de gemeente maar even bij moet springen als de club daar behoefte aan heeft. Ikzelf zal als eerste hetzelfde roepen hoor als het slecht gaat met mijn club maar als gemeentes dit gaan doen is het einde zoek.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren