Reis: onnavolgbaar, onbegrijpelijk en ontslagen

Afgelopen zondag was ik getuige van de naïeve stupiditeit van de jongste Mulder-telg bij Studio Voetbal, zoonlief Youri Mulder. “Ze hadden dit ook binnenskamers kunnen houden om er vervolgens aan te werken, in plaats van deze jongen zo te beschadigen”, aldus de schreeuwlelijk over ‘de zaak Jonathan Reis’. Je mag toch verwachten dat Mulder, als analist, het voetbalnieuws enigszins bijhoudt? Of betaalt de NOS meneer vanwege zijn gestileerde blonde haar? Het is mij een raadsel, want de quote van hierboven is de zoveelste in een eindeloze reeks aan wereldvreemde uitspraken. Vanzelfsprekend schitterde de ruggengraatloze Tom Egberts weer eens in verbale afwezigheid toen Mulder ook Ronald Waterreus, PSV-kenner bij uitstek, de les las.

Ik kan de onrealistische Mulder trouwens uit zijn droom helpen: natuurlijk had PSV Reis niet langer moeten behouden. Ontslag op staande voet is de enige juiste actie. De maat is vol; PSV heeft dit probleem al meer dan twee jaar ‘binnenskamers’ gehouden en er hard aan gewerkt. Nu dat zijn gebruik van verboden middelen weer de kop opsteekt en hij professionele hulp weigert is er absoluut geen andere uitweg.

Ik wil hier wel benadrukken dat Reis het grootste spitsentalent is wat ik in jaren in de Eredivisie heb zien spelen. Die paar wedstrijden, waarin we van hem hebben mogen genieten, waren fantastisch. Vooral dat doelpunt uit tegen Roda JC blijft in mijn geheugen gegrift. Die goal had het signatuur van een supertalent: Ten eerste zijn ruimtelijke inzicht (hij wist precies waar de bal zou landen), ten tweede zijn geraffineerde manier van bewegen (hij danste, als het ware, perfect gecoördineerd richting de bal) en tenslotte het schot (hij plaatste de buitenkant van zijn voet precies zo tegen de bal dat het al wegdraaiende in de rechterhoek verdween). Fenomenaal. Alles met voorbedachte rade, daar kwam geen geluk bij kijken. Pure klasse.

PSV had die klasse bij het scouten in Belo Horizonte op waarde geschat en in een voetbalwereld waar de Braziliaanse ‘favelas’ en voetbalclubs worden afgestruind door op geld beluste scouts, spelersmakelaars en kinderhandelaars moest de club snel handelen. Reis werd, op basis van zijn talent, gecontracteerd voor een bedrag van tweeënhalf miljoen euro. Een aanzienlijke som voor een jongen waarvan weinig bekend was.

Waar voetbalgoeroe Louis van Gaal zijn nieuwe spelers steevast onderwerpt aan psychologische testen en ze in één-op-één gesprekken doorzaagt, nam PSV de ‘gok’ met Reis zonder zijn persoonlijkheid en gedrag echt in kaart te hebben. De club vertrouwde hem blindelings en dat blijkt achteraf catastrofaal, want meneer is een pathologische leugenaar. Ik ben nogmaals niet naïef. PSV is, als Europese subtopper, niet meer in de positie om de tijd te nemen met het contracteren van toptalent. Snelheid is geboden. Toch moeten de voor deze transfer verantwoordelijke beleidsbepalers wel even goed in de spiegel kijken. Ze hadden namelijk op zijn minst het milieu van Reis grondig kunnen onderzoeken. Ajax heeft dat waarschijnlijk wel gedaan en hem, nog voordat er sprake was van een overgang naar PSV, dan ook niet gecontracteerd.

In het stuk in Voetbal International over Reis, waarin de fantast tevens aangaf door de komst van zijn zoontje ‘veranderd’ te zijn, van afgelopen november kwam aan het licht dat Reis’ vrienden grotendeels in de criminaliteit actief zijn, niet ongebruikelijk in die sloppenwijken. Sommigen daarvan, waarmee hij als koter op straat voetbalde, hadden zich al ontwikkeld tot 'zware jongens'. Deze informatie, waarvan PSV destijds op de hoogte was, hoeft zeker niet alles te zeggen, maar het is mijn overtuiging dat zijn jeugd hem karakterologisch onherstelbaar heeft beschadigd.

De hoofdschuldige van deze situatie is dus geenszins PSV, maar Reis zelf. Fred Rutten was de uitgelezen trainer om zijn carrière van een pikstart te voorzien. De ‘warme’ Rutten had een wereldster van gemaakt, maar zijn wispelturige en leugenachtige persoonlijkheid verkiest zo te zien een andersoortige levenswandel. Hij geeft de voorkeur aan coke en verwaarloost het meest felbegeerde beroep in de wereld, dat van profvoetballer in de top.

Reis heeft zich met zijn dubieuze gewoonte wel geschaard in een rijtje illustere namen; misschien een schrale troost. De meest aansprekende ‘gebruiker’ was zonder twijfel Diego Maradona. Het is geen geheim dat de Napolitaanse voorzitter, in de jaren tachtig, het cokegebruik van zijn superster oogluikend toestond. Ze wisselden telkens weer het plasje van ‘Pluisje’ met dat van een modale Italiaanse balafpakker of mandekker. Zodoende bleef Maradona jarenlang onder de radar. Uiteindelijk liep hij tegen de lamp, zo ook tijdens het WK van 1994, wat het einde van zijn actieve voetbalcarrière betekende. Reis bulkt van het talent, maar is verre van ‘een Maradona’. Daarnaast is het Napoli van toen niet te vergelijken met het PSV van nu. Napoli was zonder Maradona volstrekt kansloos voor de ‘Scudetto’ en PSV wordt dit seizoen ook zonder Reis, ogenschijnlijk met speels gemak, kampioen van Nederland.

Voorlopig zal de zondaar niet meer aan de bak komen, maar hij is jong en heeft met zijn handje vol oogverblindende optredens bij sommigen, ongetwijfeld, een onuitwisbare indruk achtergelaten. Zijn grootste fan is voetbalwijsgeer Aad de Mos, die watertandend over de jonge Braziliaan spreekt. Aad zal vast denken, mede door zijn komische zelfingenomenheid en zogenaamde kennis van de Braziliaanse cultuur, dat hij, als mentor, dit probleemkind wel even kan oplappen. De Mos moet eerst een club zover krijgen om hem aan te stellen. Ik raad die vereniging aan hem geen meerjarig contract te geven. Ik maak me hier wederom schuldig aan pure speculatie, want de kans op een dergelijke, op voorhand spraakmakende, samenwerking is natuurlijk nihil.

De realiteit is dat Reis zijn naam te grabbel heeft gegooid, zichzelf als leugenaar in de markt heeft gezet en de PSV-fans heeft bedrogen. Getreurd hoeft er allerminst in 'de Lichtstad'; er zijn, voor Eredivisie begrippen nog twee, ietwat minder getalenteerde, modelprofs ter beschikking die de spitspositie al moeiteloos invullen. Verder is er aangetoond dat er aan het topsportklimaat bij PSV niet meer getornd kan worden. Als deze storm na een paar weken is gaan liggen, zal alleen het voetbalhart van Fred Rutten nog pijn doen, want hij had de ‘voetbaldiamant’ Jonathan Reis maar wat graag geslepen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 20 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door stanislov)

Prima schrijfstijl, goeie woordkeuze die ook in de context past en ik heb geen spelfoutje kunnen opmerken.

En natuurlijk zonde dat zo'n jongen zijn carriere vergooit, hij had zich geen betere club kunnen wensen om van zijn problemen af te komen en alsnog te knokken voor een mooie carrière. Hij leek zijn belofte eindelijk te gaan inlossen met een aantal basisplaatsen nog voor Toivonen en Koevermans, die zich toch meer bewezen hebben dan de Braziliaan in voorgaand(e) seizoen(en). Het mocht niet zo zijn.

5 sterren, want dit heeft voor mij alles wat een column moet hebben: een duidelijke mening en een prima schrijfstijl die weet te boeien.

29 januari 2010 om 14:19

Lees het nog maar eens dan (y)..

Mooi stuk, je brengt je boodschap duidelijk over en laat zien wat jij ervan vindt. Ik vind jouw stukken sowieso altijd helder.

Enige puntje van kritiek, je gebruik van komma's. Vooral in deze alinea en de daaropvolgende zin:
"in het stuk in Voetbal International over Reis, waarin de fantast tevens aangaf door de komst van zijn zoontje ‘veranderd’ te zijn, van afgelopen november kwam aan het licht dat Reis’ vrienden grotendeels in de criminaliteit actief zijn, niet ongebruikelijk in die sloppenwijken. Sommigen daarvan, waarmee hij als koter op straat voetbalde, hadden zich al ontwikkeld tot 'zware jongens'. Deze informatie, waarvan PSV destijds op de hoogte was, hoeft zeker niet alles te zeggen, maar het is mijn overtuiging dat zijn jeugd hem karakterologisch onherstelbaar heeft beschadigd."

"getreurd hoeft er allerminst in 'de Lichtstad'; er zijn, voor Eredivisie begrippen nog twee, ietwat minder getalenteerde, modelprofs ter beschikking die de spitspositie al moeiteloos invullen."

Dit leest niet lekker weg, daarbij heb je de zin in de aangegeven alinea verkeerd gesplitst.

Verder goed stuk.
4* vanwege enige imperfectie

Qua inhoud een uitstekend stuk waar ik zeer van heb genoten. Qua vorm is het ietwat minder. Zo schrijf je inleidend over Mulder zijn wereldvreemde uitspraken maar blijkt later dat dit niet het onderwerp van de gehele tekst is. Probeer in de inleiding dus ook aan te geven waar je tekst over zal gaan.

Hoe dan ook, 4 of 5 sterren. Ik twijfel nog .

28 januari 2010 om 15:50

Een inleiding kun je op meerdere manieren schrijven. Je kan een kleine samenvatting maken van wat je gaat vertellen zoals jij beaamt maar je kan ook gewoon iets vertellen wat slechts de interesse van de lezer aanwakkert. Dat doet Proevo dus, iets wat ik zelf ook veel leuker vind bij het lezen van een tekst.

Helemaal eens met wat je schrijft, erg jammer voor die jongen want wat een talent heeft die..

Vind alleen die ena laatste alinea een rare hobbel in je verder mooie weg.
En ook dat Reis al een wereldster was (door Rutten) is ietsje overdreven.
Maar in de rest van het stuk kan ik me zo goed vinden dat ik toch voor de 5 sterren ga.

Mooie column. Alleen dat goal tegen Roda was niet zo briljant als je hem beschrijft! Was met binnenkant rechts en werd nog licht van richting veranderd door Roda verdediger. Zoniet, dan had de doelman 'm wel gehad. (kijk maar 's op youtube)

31 januari 2010 om 22:09

idd ik dacht al ben ik de enige die het opvalt;p

Ziet er weer bijzonder luxe opgemaakt uit, met een prettige nasmaak. Ik kan me altijd wel met jouw humor vermaken, alleen de boodschap zoals die op mij overkomt ( PSV kan het ook makkelijk af zonder Reis ) is een echte intikker waar het gros van Nederland in zich kan vinden.

Maar uiteindelijk gaat het om het entertainment gehalte en de beargumentering van je mening, dus dat is een dan eenvoudig voor mij om daar een waarde oordeel aan te geven.

Duidelijk 5 sterren waard

Ben een fan van je columns en je rake opmerkingen altijd maar op de een of andere manier kan dit stukje me niet bekoren maar dat zal meer aan de inhoud liggen. Het is een beetje open deuren intrappen en gegevens die al lang bekend zijn. De stijl is wel wel als vanouds: mooi en netjes opgesteld.

Ik snap de pijn van Eindhoven.
Wat een geweldig talent was deze jongen, en wat zonde dat hij zichzelf zo te kort doet.
Paar weken geleden vroeg ik me nog af hoe Ajax hem ooit had af durven testen, nu ben ik blij dat ze het gedaan hadden, want ik denk dat hij geen betere begeleiding had kunnen krijgen als bij Psv.
Verder een erg mooi stuk

Kijk dit bedoel ik nu, hier geef je weinig kans voor een tussenweg, je bent het er mee eens of niet. Met het ontslag ben ik het wel eens, voor de rest heeft PSV natuurlijk heel naïef gehandeld en ben ik het dus absoluut niet met je eens. Werd ouderwets pissig toen je mijn Rode hart pijn deed door Youri van stupiditeit te beschuldigen en de favoriete schoonzoon Watereus 'die nooit verder komt dan gemeenplaatsen' uberhaupt enig voetbal inzicht toe te dichten.

28 januari 2010 om 14:51

Ik koppel mijn aversie tegen Y. Mulder niet aan rood of groen, links of rechts, maar aan realitisch of onrealitisch en intelligente opmerkingen of pure schreeuwerij. Wat betreft mijn voorkeuren zit Mulder voortdurend aan de verkeerde kant van de medaille. Ik vind hem inhoudelijk zeer zwak. Eigenlijk is hij een slap aftreksel van zijn vader in alles. Zowel het voetbal als dat eigenzinnige, wat de NOS schijnbaar boeit.

28 januari 2010 om 16:26

Mijn rode hart bedoel ik Twente hart mee, naar de no1 hit Rood hart van Bert ter Brugge, dat ik ook een ideologisch rood hart heb, heeft er in deze niets mee te maken

28 januari 2010 om 17:07

Duidelijk. Een geschreven Babylonische spraakverwarring zullen we maar zeggen. Youri Mulder is natuurlijk ook een (rode) Twente-coryfee van het eerste uur.

29 januari 2010 om 14:15

Klaarblijkelijk heeft u geen idéé wat een Babylonische spraakverwarring inhoud.

Bravo, prima stuk!
5 stars

en Mutu is ook weer aan de dope...

Goed gedaan, echt klasse, mijn complimenten.
Echter, 1 kantekening: Maradona is tijdens het Wk'94 gepakt op het gebruik van Ephedrine.

5 stars.

Leuk stuk,

Gezien de training van vanavond, geef ik je 4 sterren :P

Prima stuk, erg fijn om te lezen.

Reis gaat dus voetballen in griekenland

Overigens een prima stuk. Leest lekker en is leuk(met humor) geschreven!

Erg leuk stuk, leest lekker weg met een duidelijke mening. 5 sterren!!

Jongens, jongens, jongens. Er wordt begonnen met een ongekend kinderachtige titel, waarna een onzekere intolerantie jegens diepgang wordt afgericht op Youri Mulder, die als een van de weinigen in de voetbalwereld in staat is om niet alleen maar over concrete oppervlakkigheden te praten.

Feiten over een club opdrammen, dat mag, sterker nog, dat is zeer welkom. Dit doet proevomaster ook heel erg goed in dit stuk; als een blij kind springt door een familiebezoek heen om te laten zien dat hij net de topografie van de provincie groningen onder de knie heeft.

Het is niet eens zo dat proevomaster ons tegelijkertijd overdondert met pretenties, in principe is hij al blij met een aai over de bol, hij hoeft niet een ontdekkingsreiziger te worden genoemd door zijn opa.

Maar het is wel onnodig dat proevomaster iemand die in staat is te denken, iemand die die zich niet per se vastklampt aan een burgerlijke feitelijkheid, betrekt bij zijn eendimensionale wistjedatjes. Youri Mulder is nou niet een onbereikbare filosoof, maar zelfs dat wat zich niet binnen een zeer kleine logica bevindt kan soms al te abstract zijn. Die kleine ruimte vormt vaak de waarheid van de voetballerij, maar als deze kleine ruimte de vrijheid die 'buiten' bestaat gaat bekritiseren, wordt zij een beetje lachwekkend.

Ik hoop dat proevomaster op volgende 'ontdekkingsreisjes' niet te veel schrikt van minimale abstractheden..

29 januari 2010 om 14:23

...en je punt is?

Probeer het ook eens duidelijk te maken.

Een beetje onnodig om op infantiele wijze iemand met een afwijkende denkwijze zo te diskwalificeren in de inleiding, terwijl het verhaal een ander onderwerp kent.

Daarbij is de haardracht van Yoeri Mulder geenzins 'gestileerd'.

Je inhoud zal ongetwijfeld kloppen.
Je stuk leest ook prima weg.
Zelf ben ik opgestoken dat Ajax ook (ooit) interesse in Reis heeft gehad en dat Reis dus coke gebruikte(?)

Je laat duidelijk merken dat je Mulder niet mag, dat is prima, alleen vind ik het zelf niet lekker lezen als je constant andere woorden/synoniemen gebruikt voor hem. En een opmerking als "of betaalt de NOS meneer vanwege zijn gestileerde blonde haar?" is een beetje te veel van het goede.

Reis als grootste spitsentalent van de laatste jaren is ook nog te betwijfelen. Ik denk dat Suarez er nog bovenuit steekt, tenzij je hem niet meer als een talent beschouwd. (hij is net 23 geworden)

Wat betreft de goal die je beschrijft tegen Roda JC. Hij raakt hem prima, maar dat er geen geluk bij kwam kijken is natuurlijk niet waar. Via de rug van Kah krijgt de bal net dat beetje hoogt en effect dat Castro er niet bij kan.

"de Mos moet eerst een club zover krijgen om hem aan te stellen." Ironisch genoeg (en nee, ik ben ook geen fan van deze man) heeft hij twee uur na jouw post een club bereid gevonden hem te contracteren, weliswaar tot einde van dit seizoen.

Sorry voor de kritische puntjes. Ik had je graag 3,5 ster gegeven, maar als ik moet kiezen tussen 3 en 4 sterren, wordt het toch 3.

29 januari 2010 om 15:12

Suarez is geen 'spits', althans niet in mijn voetbalboekje. Reis wel, Reis is/was (eigenlijk) een sluipmoordenaar, iemand die drie grassprieten nodig had om de trekker over te halen. Suarez is een virtuoze aanvaller, die voorin overal rendeert. Dus, ten minste zoals ik het zie, Reis is een echte spits en Suarez is een allround aanvaller. Daar ligt, in mijn ogen, een wezenlijk verschil. Reis heeft, wat mij betreft, dan wel meer talent dan Suarez, maar op alle andere fronten legt hij het ruimschoots af. Niets dan lof voor de Uruguyaan.
Je hoeft je trouwens niet te verontschuldigen voor je kritiek. Juist prima en dat van zijn gestileerde haar was inderdaad wat ver gezocht, maar ach ik had het, op het moment van schrijven, even helemaal gehad met dhr. Mulder. Inmiddels ben ik alweer afgekoeld. Haha en dat van De Mos... Zou een behoorlijke bak zijn als hij nu ook nog Reis aantrekt.

De beste column die ik ooit op voetbalzone heb gelezen.

Klasse!

Leuk stukje hoor, soms gebruik je teveel komma's , dat belemmert je schrijfstijl iets.
Ik vind het wel een lang stuk , dat is iets minder. Je titel is wel aangrijpend.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Y. MvogoKeeper330
J. TezeVerdediger330
D. MalenAanvaller3219
P. RosarioMiddenvelder291
I. SangaréMiddenvelder291
E. ZahaviAanvaller2511
N. MaduekeAanvaller247
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Dinsdag 15 juni
Chelsea geeft de komst van Achraf Hakimi zeker niet op. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren