Slechts een legioen wanhopigen

Dinsdag, 26 januari 2010 om 13:56 door feye88

Lange donkere manen, een baard van drie dagen, een elleboogje tegen Ajax en uitspraken als ‘waarom zou ik naar Barcelona of Milan gaan als ik het hier ontzettend naar mijn zin heb’ of ‘een grote club als Feyenoord moet altijd spelen om te winnen’. Hét recept voor een nieuwe cultheld bij het Legioen… nou ja, tegenwoordig dan.

Ik had als kleine jongen altijd het gevoel dat je iets gepresteerd moest hebben als je het bij de fans van Zuid wilde maken. Tot de recessie zijn intrede deed in de Kuip was dit ook nog het geval. Tegenwoordig kom je bedrogen uit met die gedachte.

Dirk Kuyt werd niet als held ontvangen. Hij was gewoon de nieuwe spits, zijn werkopvatting lag goed bij het Legioen, maar dat moest hij eerst nog maar even bewijzen. Dat gebeurde ook. Na seizoenenlang goed gevoetbald te hebben, zijn charisma los te hebben gelaten op de trouwe supportersschare en een uitstekende reeks tegen onze aartsvijand werd Kuyt terecht een idool. Toch was er ook kritiek. Hij was wel erg voorbeeldig in de pers en was hij wel zo trouw als hij beweert?

Pierre van Hooijdonk, de lange slungelige spits die ons de UEFA Cup bezorgde, wordt alom geroemd vanwege zijn prestaties in zijn eerste Feyenoord-periode. Hoewel hij met ruzie Varkenoord verliet is zijn bijdrage van groot belang geweest. Wij zijn nu de laatste Nederlandse club die Europees succes heeft geboekt en waarschijnlijk blijft dat nog wel een tijdje zo. Toch hoor je niemand meer over Van Hooijdonk. Hij is dat vervelende mannetje dat Bryan Ruiz geen record gunt. Hij is die vervelende vent uit de reclame. Gemengde gevoelens dus, maar geen held.

Robin van Persie, een man met onmiskenbaar veel talent, tegenwoordig Nederlands beste en meest begaafde voetballer, is nooit een held geworden in de Kuip. Prachtige voetballer, wonderbaarlijke techniek en lekker arrogant tegen grote tegenstanders (balletje weggooien tegen Internazionale). Hij had alle ingrediënten om de nieuwe held te worden in de Kuip. Nooit een held geworden.

Natuurlijk zijn er verschillende redenen waarom Pi-Air en RVP nooit de onsterfelijke status hebben bereikt. Maar als zij die status al niet hebben bereikt, waarom wordt iemand die nog niets heeft laten zien dan als een beginnende cultheld behandeld? Lees de eerste alinea nog eens door en denk bij jezelf: Wat is er gebeurd? Waar is die ‘geen woorden maar daden’ instelling gebleven? Is de lat zó laag? De zo gewaardeerde supportersschare van ‘ons cluppie’ is door alle tegenslagen aan verandering onderhevig. Nog vijf van zulke jaren en het geweldige Legioen niet meer. Slechts een legioen wanhopigen…

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door DowntoEarth)

Helemaal met je eens maar persoonlijk vind ik Babovic wel erg goed.

Goede column, hoewel er ook wel wat voor te zeggen valt dat babovic zo snel omarmt wordt na een toch wel bijzonder debuut tegen ajax. Vier sterren

Ik denk dat het ook meespeelt dat we op dit moment überhaupt weinig tot geen spelers hebben die een (cult)held zouden kunnen zijn. Ik ben het met je eens dat de dingen die Babo zegt allemaal wel wat makkelijk zijn en hij weet ook wel precies dát te zeggen wat het legioen wil horen.
Aan de andere kant staat de 1-1 tegen Fc Groningen nog altijd hoog op mijn lijstje van mooiste momenten van dit seizoen. Ik kan niet precies beschrijven waarom, maar de vreugde-explosie was erg groot en dat zal mede te maken hebben gehad met hoe Babovic juichte na zijn doelpunt.
Ik denk dat Babo in principe alles heeft om een cultheld te worden, maar als hij na dit seizoen (of misschien volgend seizoen als hij een contract krijgt) weinig gepresteerd heeft is hij ook zo weer vergeten hoor.

Persoonlijk zijn Fer, Wijnaldum en Fernandez mijn favoriete spelers, omdat zij een goed karakter hebben maar ook zeker goed kunnen voetballen. Met name Fer laat ook elke week zien er nog vol voor te willen gaan, in tegenstelling tot sommige anderen, maar om de één of andere reden is hij nog niet super populair bij het legioen. Misschien dat dat in de toekomst nog gebeurd, maar in de tussentijd moeten we het maar met Babovic doen (waar ik overigens niks op tegen heb hoor)...

Ik ben het niet helemaal eens met je stuk.
Dirk Kuijt is een Feyenoordheld. Hij werkte harde en zwoegde voor de ploeg. Dat is wat het Feyenoordpubliek wil zien. Spelers die zich kapot werken voor de club. Die 100% er voor gaan en als ze er meer voor kunnen gaan dan gaan ze voor nog meer er tegen aan. Een ander voorbeeld hiervan is Paul Bosvelt.

Van Hooijdonk is nooit een echte Feyenoordheld geworden. Dit heeft verschillende oorzaken. Niemand zal ontkennen dat Van Hooijdonk een aantal kwaliteiten heeft die buiten kijf staan. Dat hij ontzettend van waarde is geweest voor Feyenoord en dat hij zeer belangrijk is geweest in het behalen van het Europese succes in 2002.
Echter heeft hij ook voor onrust gezorgd door zaken naar de pers te lekken die daardoor een hoop onrust hebben opgeleverd.
Daarnaast is de persoon Van Hooijdonk een heel ander typ dan Kuijt en Bosvelt. Zo praat Van Hooijdonk erg graag over zichzelf en zijn prestaties. Voorbeelden hiervan zijn uitspraken over bijvoorbeelde Uefa Cup winst, dat Van Marwijk de toenmalige trainer niet echt van invloed is geweest op het succes. Ook de 'overdreven' opluchting nadat het Ruiz niet was gelukt zijn record te evenaren, maken hem minder geliefd.
Van Hooijdonk is zo nooit een Feyenoordheld geworden.

Robin van Persie, had alles in zich om een held te worden. Echter hoef je bij Feyenoord niet aan te komen met arrogantie. Dat is iets van Ajax. Niet van Feyenoord. Een speler die zich niet volledig inzet hoeft er niet op te rekenen dat hij een held wordt. Door zijn instelling botste hij met trainer Van Marwijk. Van Persie is nog voordat hij uitgeleerd was bij Feyenoord vertrokken naar Arsenal. Daar is zijn arrogantie er flink uitgestampt en is hij uitgegroeid onder de vleugels van Wenger en Bergkamp tot de fantastische speler die hij nu is.
Dat Van Persie dus geen held is geworden, is ook simpel uit te leggen. Hij was toen niet de speler die hij nu is en had toen niet de instelling die hij nu heeft.

Tot slot Babovic. Waarom gaat Babovic in het rijtje Kuijt, Bosvelt terecht komen en niet in het rijtje Van Hooijdonk, Van Persie?
Babovic spreekt prachtige zinnen. Zoals jij ze ook hebt op geschreven in je inleiding. Maar, niet deze woorden maken hem geliefd bij het publiek, het is zijn passie! Zijn inzet, hij speelt voor het publiek. Babovic geeft zich voor Feyenoord, volledig.
Wanneer Babovic scoort voor Feyenoord spat hij bijna van enthousiasme uit elkaar. Zijn shirt gaat uit van blijdschap, een gele kaar kan hem niet verrotten, hij heeft gescoord voor zijn publiek, voor zijn club. Als er nog hekken hadden gestaan, had hij á la Obiku de hekken in gesprongen, zijn shirt boven zijn hoofd slingerend en juichend met het publiek, zijn publiek.

27 januari 2010 om 16:40

En ik ben het niet helemaal met jou eens.
Hoe kan je nou beweren dat Van Hooijdonk geen Feyenoord-held is? Deze man werd op handen gedragen toen hij Feyenoord de Uefa Cup bezorgde. De liedjes en taffarelen rond Pi-air kan je je toch nog wel herrineren. Daarbij was Van Hooijdonk een speler die het juist moest hebben van zijn harde werken en mentaliteit. Een beganidg voetballer was het toch ech niet hoor. Bovendien sprak men van een 'thuiskomt' toen hij zijn tweede periode bij Feyenoord begon.

Dat Van Persie zich nooit tot held heeft kunnen ontpoppen tot Feyenoord-held hebben we vooral te danken aan onze huidige bondscoach die het zo nodig vond het beste talent dat de club de afgelopen decennia heef voortgebracht op de bank te zetten voor een in die tijd heel onzekere Anthony Lurling. Om vervolgens nog eens lekker ruzie te lopen maken waardoor Van Persie niks anders kon doen dan vertrekken. Op dat moment had Van Persie al gauw de harten gestolen van de Feyenoord-supporters (denk aan die wedstrijd tegen Fc Twente waarin hij tweemaal weergaloos scoorde).

Daarbij denk ik niet dat Babovic in het rijtje gaat komen van Feyenoord-helden als Kuijt EN van Hooijdonk. Simpelweg omdat het hem ontbeert aan kwaliteit. De Servier gaat in het rijtje Gyan, Korneev, Lee en ga zo maar door komen. Maar met slechts leuke belofte's en uitspraken wordt je (zelfs) bij Feyenoord geen held hoor.

Hmmm je doet net alsof Babovic nu groter is dan Pi-air, Kuyt en RVP ooit geweest, dat is natuurlijk niet het geval. Zeker buitenlanders worden warm verwelkomd en krijgen het vertrouwen van het publiek tegenwoordig, puur vanwege het feit dat er nog buitenlanders willen komen naar de Kuip. Zoals Babovic wordt ontvangen is gewoon goed van het legioen, maar hij heeft bij lange na niet de status van een Kuyt en er zal ook nog flink wat moeten gebeuren voordat hij die krijgt.
3 sterren.

Tja, bij gebrek aan beter... ?

Punt is duidelijk, maar ietwat kort.

Babovic laat nu leuk van zich horen, maar is nog lang geen held... niet zoals Dirk in de harten is gesloten. Hij heeft wel alles om een held te worden.. maar dat is nog afwachten.
Ik doe zelf niet mee met die Babovic hype.

Persoonlijk vind ik Babovic nog lang niet die uitstraling hebben die een Kuyt en Van Hooydonk wel hadden. Hij speelt net een paar maanden. Laat hem eerst maar eens waarmaken van Dirk en Pierre hebben gedaan.

Voor de rest een leuk stuk dat in mijn ogen wel het gevoel van menig Feijenoorder verwoord over de laatste seizoenen. Ik hoop dat ze er snel weer bovenop komen. Zowel financieel als voetballend. Dat we weer echt kunnen genieten van de enige Klassieker die Nederland rijk is.

Van Hooijdonk was wel degelijk een held, als hij achter de bal ging staan bij een vrije trap dan ging zeker 75% van het stadion met de handen in de lucht.

Babovic is nog verre van een cultheld. Word af en toe toegezongen met: Stefan Babovic, door zijn pa gehaald, door zijn pa betaald, Stefan Babovic!. Ach het doet gewoon wat met de mensen als iemand met zoveel passie voor Feyenoord speelt, dat straalt er helemaal vanaf. Toen hij die goal maakte tegen Groningen en dolenthousiast naar het publiek rende dan veert het publiek op. Dat is wat wij willen zien. Jammer dat hij zo weinig speelt, zou hem wel wat vaker aan het werk willen zien. Ach en zijn uitspraken in de media, het is een Serviër. Ken weinig bescheiden Serviërs, allemaal zijn ze temperamentvol en spelen met veel passie.

Goed, duidelijk stuk, ietwat aan de korte kant, maar aan de andere kant kan het anders misschien wel weer langdradig worden.
Ik vroeg me ook al meermaals af wat er nou zo speciaal was aan deze jongen, lijkt heel goed te weten wat hij tegen wie moet zeggen.

Schitterend stuk. Een keer iets lekker neerslachtig, geen zoete koek, zoals ik dat hier zo vaak lees. Er spreekt ook iets puurs uit en het boeide me. De melancholie van een club in een neerwaartse spiraal. De hunkering naar een nieuwe held, doet de lat wel erg laag hangen inderdaad. Babovic, de nieuwe held? Slaat natuurlijk nergens op; de beste man wordt nota bene door zijn eigenste pa van salaris voorzien en heeft nog alles te bewijzen. Ik mis, als Psv-er, de 'topclub' Feyenoord enorm. Een zo sterk mogelijk team uit Rotterdam, zo hoort het in de Eredivisie. Ik word er moe van om medelijden te hebben met de Feyenoord-fans in mijn omgeving, ik wil weer lekker met ze strijden en bekvechten over wie er over pak-hem-beet de beste rechtsback beschik. Ik hoop dat ' Houdini' Beenhakker het allemaal voor elkaar krijgt en als dat dan lukt ( Feyenoord aan de top) moeten ze hem, tegen die tijd, onder de middenstip begraven; dat verdient hij.

Ik heb op zich met plezier zitten lezen, maar aan het einde was ik eigenlijk op zoek naar nog een alinea of twee misschien wel. Je einde was mij iets te abrupt. Ik had graag nog iets meer gelezen over de Feyenoord supporters en hoe ze naar hun spelers kijken.

Al met al toch wel een vermakelijk stukje. Ik had graag 3.5 sterren willen geven, dat gaat niet, dus voordeel van de twijfel en daarom 4 sterren.

Babovic weet gewoon heel goed wat hij moet zeggen om in de smaak te vallen en hij overdrijft het zelfs ook nog eens. Gewoon een overdreven charmeoffensief. Totaal maar dan ook toaal niet te vergelijken met Dirk Kuyt.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Zondag 25 augustus
Fenerbahçe wil Jerome Boateng op huurbasis overnemen van Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren