Ruwe Braziliaanse diamant raakt steeds meer gepolijst

Maandag, 25 januari 2010 om 01:00 door FryslanFan

Op 15 december 2008 toonde Paulo Henrique Carneiro Filho, voetbalnaam Paulo Henrique, zich voor de eerste maal op Eredivisie-niveau. In zijn debuutwedstrijd tegen NAC Breda (1-5, red.) scoorde de Brazilaanse aanvaller tweemaal, waardoor hij al gauw het etiket ‘opvolger van Afonso Alves’ opgeplakt kreeg. De van Atletico Mineiro overgekomen groeibriljant bleek echter een stuk ruwer dan Alves. Vaak had hij enkel oog voor het doel en des te minder voor zijn medespelers. Er was maar één mogelijkheid en dat was dwars door de verdedigers en dwars door de doelman. De ene wedstrijd was fabuleus, de andere was rampzalig. Na een lange absentie kreeg hij tegen Willem II weer eens speelminuten en die kans greep hij met beide armen aan. Met twee treffers loodste hij Heerenveen naar de overwinning. Staat zijn definitieve doorbraak voor de deur?

Op het internationaal jeugdtoernooi van Terborg was hij voor de eerste maal op de Nederlandse velden te bewonderen. De scouts van Heerenveen zaten voor de Zuid-Amerikaan op de tribune en waren tevreden met de acties die ze zagen. Henrique toonde zich als een snelle, technisch sterke en tweebenige aanvaller. De vergelijking met de destijds sprankelende Alves was al gauw gemaakt en de Friese club besloot over te gaan tot onderhandelingen. De deal was na enkele gesprekken beklonken en de euforie was groot. De opvolger van Alves zou binnen zijn, maar in de beginperiode bleek niets minder waar.

Zijn debuut was natuurlijk geweldig, twee treffers tegen NAC Breda, maar daarna werden de gemoederen iets minder enthousiast over de aanvaller die zich te weinig zou toewijden aan de sport. De keerzijde van de ruwe diamant bleek al gauw toen een periode van disciplinaire schorsingen en zelfzuchtige, oeverloze acties volgde. De rasvoetballer voerde zijn dribbels te ver door met als gevolg balverlies. Medespelers ergerden zich zichtbaar aan het gebrek aan overspelen en het te vaak gaan voor eigen succes.

Na een reeks van wedstrijden als basisspeler brak er weer een mindere periode aan voor de Braziliaanse pingelaar. Trond Sollied verloor het vertrouwen in de aanvaller toen bekend werd dat hij samen met zijn landgenoot Pedro Beda een avond was wezen stappen, aan de vooravond van het thuisduel tegen Feyenoord. Hoewel Henrique wel scoorde in die wedstrijd, kregen hij en Beda een geldboete opgelegd van het bestuur. Yme Kuiper liet weten dat zoiets niet kon als profvoetballer.

Ondanks het feit dat er weinig rendement in zijn acties zaten en hij in sommige wedstrijden geen één bal goed raakte, was Henrique wel doelgericht. De Braziliaan werd, Danijel Pranjic buiten beschouwing gelaten, gewoon clubtopscorer in het seizoen 2008/09. De belangrijkste en mooiste doelpunten maakte hij in de duels FC Groningen-uit (2-3, in blessuretijd), FC Utrecht-uit (1-2, openingsteffer), PSV-uit (2-3, tweemaal) en NEC-thuis (3-1, gelijkmaker). Menig voetbalfan kan zich de goal tegen NEC, in de strijd om de KNVB Beker, nog wel herinneren. De controle met de borst, het opwippen van de bal en het met buitenkantrechts afwerken in de kruising was van grote klasse. De treffers tegen FC Utrecht en PSV zijn overigens ook het opzoeken op de welbekende videosite waard.

In de voorbereiding op het huidige seizoen liet Henrique zien nog altijd te gaan voor het doel: doorbreken bij Heerenveen. De Braziliaan werd topscorer van de voorbereiding en schoot er geregeld eens vier á vijf ballen tegen de touwen. Ook liet hij aan De Volkskrant weten te hebben geleerd van de periode waarin hij soms té zelfzuchtig en té gefocust op de actie was. "Een goal is een goal en alleen het eindresultaat telt. Ik kan de ballen wel prachtig meenemen en nog een man voorbijgaan, maar als ik daarna tegen de lat schiet, helpt dat niks", liet hij citeren.

Dit seizoen leek de Brazilaanse voetballer echter buiten zicht te raken. In de periode dat Sollied de groep nog leidde speelde hij al niet geregeld, maar ook onder het bewind van Jan de Jonge moest hij vaker dan hem lief was plaatsnamen op de bank. In december werden zijn amandelen geknipt, iets wat hem al weken dwarszat. Volgens de fysiotherapeuten beïnvloedde het zijn gehele conditie, waardoor hij een tijd lang hard moest werken om weer fit te geraken.

Tegen Willem II mocht Henrique invallen in een elftal dat het hele seizoen al aan het kwakkelen is. In het duel tegen de ploeg uit Tilburg hadden de Friezen de gehele wedstrijd de overhand, maar telkens weer ontbrak het technisch vernuft en een klinische afmaker. Henrique bleek voor beide aspecten te kunnen zorgen en zijn optreden werd beloond met twee doelpunten. Met enig fortuin en een betere concentratie had dit zelfs een hattrick kunnen zijn, al was dat wellicht iets te veel van het goede geweest. Feit was dat de Braziliaan voor een hoop dreiging zorgde met zijn goed getimede loopacties en schoten. De stift in blessuretijd toonde aan dat hij het nog altijd niet verleerd was en nog altijd een bal op waarde kon schatten.

Het inbrengen van Henrique, hij kwam voor een teleurstellende Tarik Elyounoussi het veld in, deed veel wenkbrauwen fronsen in het Abe Lenstra Stadion. Je kon de gedachtes ‘Waar komt hij opeens vandaan?’ en ‘Die hebben we al lang niet meer gezien!’ bijna horen. Voor de één zorgde het voor hoop, voor de ander reden tot wanhoop. Het is tot noch toe altijd een speler van uitersten geweest, waarvan je nooit weet wat de uitkomst zal zijn. Deze uitersten komen dan ook voor bij de schare fans van Heerenveen: misschien kan hij ditmaal constante prestaties afdwingen en ook deze wanhopende supporters achter zich krijgen.

Feit blijft dat Henrique nog altijd niet vergeten is en misschien wel aan de vooravond staat van een succesvolle rentree op de Nederlandse voetbalvelden. Voor hem is het pure noodzaak dat de aanwezige teckniek, kracht, passie en toewijding niet bij flarden voorbijkomt, maar permanent blijft. Als hij al deze factoren kan combineren tot een scorende machine, kan hij wellicht eindelijk zijn te vroeg opgeplakte etiket waarmaken.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 19 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

36 reacties (laatste reactie door superGboer)

Na de 4e blok tekst ben ik gestopt met lezen. Pfff zo ongelooflijk langdradig en dat over 1 speler... Het leest niet lekker door en je herhaalt keer op keer.

Je hebt er veel tijd en energie ingestoken zo te zien. Veel informatie en erg detailleerd! Leuk om wat over deze speler te horen en te lezen.

3 Sterren ben er niet helemaal weg van...

Goed stuk maar je herhaalt tevaak dingen..
3 sterren
Editt: ik heb perongeluk 5 sterren gegeven, Voor deze x dan haha :D

Ik kan me alleen ergeren aan dat vreselijke juichen van hem. Ik vind het minachtend naar het publiek toe. Maar dat is mijn mening.

25 januari 2010 om 11:24

Dat juichen van hem is Paulo Henrique, alle brazilianen hebben wel een bepaalde stijl van juichen, dat zou je moeten respecteren

25 januari 2010 om 14:00

lol respecteren, zoek aub eerst even de betekenis van dat woord op voor je het zo losjes gebruikt.

OT: Redelijk stuk, ben het wel eens met de strekking van je verhaal en denk dat de supporters van heerenveen nog veel leuks aan hem kunnen beleven.

25 januari 2010 om 17:43

Ach man, laat hem lekker juichen zoals hij dat wil. Je kunt je ook overal aan ergeren. Alles beter dan jankend op het veld te gaan liggen lijkt me?

28 januari 2010 om 13:36

ik vind het juist mooi en leuk om te zien hoe hij juicht, niets minachtend.

25 januari 2010 om 16:46

Misschien ook even beargumenteren waarom hij dat woord niet zo mag gebruiken, is niks mis mee toch?

Paulo heeft zijn eigen imago, zijn eigen stijl. Mensen zijn daar nu eenmaal snel jaloers op.

25 januari 2010 om 17:19

Stel je voor, je zit op Nieuw Noord. Die gekke Braziliaan scoort mooi en het hele stadion gaat uit zijn dak. Dan maakt het niet uit op welke manier dat gevierd wordt toch? Het is gewoon leuk dat iedereen zijn eigen stijl heeft. Misschien is het idee nog leuker dat iedereen een eigen goaltune krijgt toegewezen, want een paar jaar geleden wou ik elke wedstrijd dat Lasse Nilsson scoorde, omdat dat leuke muziekje dan weer speelde. Dat zou misschien een verrijking zijn voor de sfeer in de stadions.

26 januari 2010 om 11:39

@faenkenner - respect heb je voor vrijheidsstrijders, brandweerlieden en mensen die de levens van anderen voor die van hun zetten. Respect heeft niks te maken met de manier waarop een braziliaan zijn vreugdesdansje uitvoert.

26 januari 2010 om 12:04

Respect heb ik in ieder geval niet voor jou, wat een zeikwijf ben jij zeg. Kan merken dat jij zeer selectief bent met jouw respect. Respect is voor iemand die respect verdiend. En als Paulo altijd zo speelt als afgelopen zaterdag, dan verdient hij dat zeker

Leuk stukje, maar wat is nu eigenlijk de link naar je titel? Ik zie alleen dat je het over zijn rentree hebt en over zijn acties enzovoorts.

Maar ik mis echt het stukje waarin je je titel uitlegt.

Verder zou je minder vaak moeten herhalen, dat zou inderdaad wel de beste tip zijn die je kunt krijgen

Dat die gast niet elke week speelt. Ben wel fan van hem!

25 januari 2010 om 13:02

Was geblesseerd afgelopen maanden

Een beetje lang waardoor de boodschap niet heel goed overkomt. Ik heb al vaker gedacht dat Henrique voor een definitieve doorbraak stond. Ik was eigenlijk wel verbaasd om te zien dat hij toch nog zo veel heeft gescoord voor Heerenveen. Het probleem met Henrique is dat hij de spitsenmentaliteit met bijbehorende killermentaliteit mist en ook op de flanken niet uit de verf komt, want is hij is wel vreselijk voorspelbaar, heeft geen goede voorzet en is technisch niet bijzonder. Het is jammer dit te constateren, want hij weet zich wel weer vaak in kansrijke posities te plaatsen. Het kernprobleem blijft echter gewoon rendement. De reden dat hij toch ook wel verguist wordt is dat hij veel kansen om zeep helpt.
Ik weet dan ook niet of de twee treffers tegen Willem II de ommekeer gaan betekenen. Ik denk, helaas dat het gewoon gebrek aan kwaliteit is (als spits dan). Misschien zou hij overigens beter renderen in een twee-spitsen systeem met Papa. maar goed om dat te weten te komen heb je een trainer nodig die het hele concept van tactiek in het voetbal begrijpt en dat doet de Jonge niet.
Jouw column laat mij ieder geval hopen dat het wel zijn doorbraak wordt!

Matig hoor.

En die speler ook. Ideale invaller, niet meer niet minder.

25 januari 2010 om 12:59

Met de column zelf is niks mis. Goede opbouw, goede indeling, juist taalgebruik.. Wat is je probleem?

25 januari 2010 om 13:38

Doktor's probleem is dat hij zelf het stuk niet heeft geschreven, gewoon jaloezie.

Goed stuk, zoals Fean al zegt, goede opbouw en ook het taalgebruik is top, 4 sterren..

Wat een inkoppertje na één goede wedstrijd. Paulo's probleem is dat hij het nooit vast kan houden. Ben benieuwd wat hij nu de voglende wedstrijd gaat presteren, het is tijd dat hij zich definitief in de basis speelt

Jammer dat na 1 goede invalbeurt van deze man, meteen weer een stuk over geschreven wordt.
Verder ook niet goed, langdradig en je herhaalt het vaak.
toch 3 sterretjes voor de moeite

Als Paulo iets meer controle krijgt over de bal, dan kan het een goeie speler worden.
Ik vind wel dat hij wat meer moet spelen samen bet de Supersub Sibon.

Leuk stukje hoor,
maar die ruwe diamant is eigenlijk een mooie glanzende diamant, dat een hoekje mist. Hij kan namelijk van alles, alleen ontbreekt het hem aan zijn aanname. Hij kan voor geen meter een bal aannemen. Ook tegen willem 2 was dat te zien, in de slotfase nog een snelle counter, lange bal op Henrique, Henrique wil aannemen... maar mist de bal waardoor de aanval voorbij is. Dat gebeurt bij hem te vaak, terwijl hij in de rest zo goed is. Dit was alweer de 3e goal dit seizoen die hij over de keeper heenstift, ervanuitgaande dat de goal tegen Sporting telde. Mooi verhaaltje! 5 sterren.

25 januari 2010 om 16:23

Bedankt! Wel een treffende vergelijking, een glanzende diamant die een hoekje mist.

wat een langbrei met woorden

Heeft niet echt toegevoegde waarde voor de gemiddelde lezer, ben dan ook al relatief snel gestopt met lezen.
Magertjes.

Niet echt een boeiend stuk.

Veel te wollig met veel woorden.

Dat je al die woorden ook nog eens gebruikt om vrij positief te zijn over een hele hele hele hele hele hele hele matige speler is des te triester. Heb er absoluut niks mee.

Mis zelfkritiek. Heldere schrijfstijl. Goed inzicht. Dat ontbreekt allemaal.

2 sterren. voor de moeite.

Jammer dat het begin gelijk al niet klopt:

"op 15 december 2008 toonde Paulo Henrique Carneiro Filho, voetbalnaam Paulo Henrique, zich voor de eerste maal op Eredivisie-niveau."

Dit was niet 15 december 2008, maar 15 december 2007!

Paulo is mijn favoriet!!!!!!! De manier van juichen is fantastisch. Ik doe altijd zelf ook mee als hij begint.

Column zelf vind ik beetje matig. Erg rommelig en veel herhalingen. T leest gewoon niet zo lekker weg. Volgende mag weer een stukje beter Fryslanfan. Succes ermee!

Onbegrijpelijk dat de coach van Hveen niet met Paulo Henrique start, als je het mij vraagt. Die vent trekt altijd 2 verdedigers met zich mee.

hmm vooral feiten en geen eigen mening ....
verder rommelig

Ik vind je stukje niet lekker wegglezen srry.
Maar wel grappig dat je het over een speler houdt die 1 wedstrijd goed heeft gespeeld...

Paolo moet je gwn als invaller gebruiken laat die jonge gwn een helft meespelen

ik vind het een saai stuk om te lezen, je vertelt alles een paar keer
op dit moment is henrique trouwens wel een van de weinige positieve dingen van heerenveen om over te schrijven ja ..

2 sterren.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

sc Heerenveen

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Dinsdag 23 juli
Bayern München is om de tafel gegaan met de entourage van Leroy Sané. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren