Against modern football

Als ik voetbal kijk dan doe ik dat op een andere manier dan de meeste mensen. Ik kijk niet als eerste naar de soms schitterende tenues die op mijn beeldbuis verschijnen, of naar het mooie positiespel en de prachtige individuele acties. Nee, ik kijk als eerste naar de supporters, ik vind namelijk niets mooier dan een club met een grote, trouwe en fanatieke supportersschare. Zo lijkt iedereen op dit moment fan van Barcelona, maar waarom? Om de spelers? Spelers zijn passanten. De club wordt gevormd door haar aanhang.

De laatste thuisoverwinning van Feyenoord op de eeuwige rivaal Ajax dateert alweer van een aantal jaar terug ( 3-2 ). Ik had het geluk om bij deze wedstrijd aanwezig te zijn, het voelde van begin tot eind alsof je in je REM-slaap aan het dromen was. Nee, ik droomde niet van de snelle uitbraken van Romeo Castelen, of de soms geniale wisselwerking tussen het koningskoppel Dirk Kuyt-Salomon Kalou, ik genoot van de ambiance in het stadion. Je kon het voelen, proeven en beseffen, dít is voetbal. Deze sfeer, deze saamhorigheid onder de supporters. Als mijn liefde voor Feyenoord als een relatie kan worden beschreven dan was die dag tot nu toe voor mij de huwelijksnacht.

Het is niet alleen de aantrekkelijkheid van het duel waarbij de supportersschare zich kan onderscheiden. Bij de Europese wedstrijd Feyenoord- Lokomotiv Moskou waren er zo'n 20.000 supporters in het stadion, het was geen enerverende wedstrijd qua scoreverloop want het bleef 0-0. Ook het voetbal was niet fantastisch. Toch staat deze avond bij mij in het geheugen gegrift. Met het minutenlang achter elkaar durende 'We love you Feyenoord, we do' en de vele andere liederen die die avond werden ingezet ontstond er een wisselwerking met de spelers wat iets onoverwinnelijks creërde.

Zowel Gertjan Verbeek als Mario Been hadden mooie beloftes aan het begin van het seizoen namelijk :onoverwinnelijk zijn in de Kuip. Ex Heerenveen-speler Danijel Pranjic had ook een mooie quote. Als hij elke week voor die fanatieke Feyenoord aanhang zou spelen, zou hij niet durven te verliezen. Hij kon het zich niet voorstellen. Een groter compliment als supportersschare kan je haast niet krijgen. Ik kan het me eerlijk gezegd ook niet voorstellen om te verliezen, als ik voor die trouwe 40.000 supporters zou staan , zou ik alles geven wat ik in me had tot ik niet meer rechtop kon lopen.

Hoe zou het zijn als de trainer van Feyenoord eens een keer de gehele selectie meeneemt en een aantal dagen mee zou lopen met de gemiddelde fanatieke Feyenoord-supporter. Dat dat besef er is wordt ingegooid wat het met de mensen doet als Feyenoord verliest! Als Feyenoord verliest op een zaterdagavond, hoef ik niet meer op stap te gaan. Als ze zondag verliezen loop ik het liefst met een bivakmuts de volgende dag door school heen. Het begrip Feyenoord is voor veel mensen meer dan een voetbalclub, het is een tweede huwelijk.

En daarom maak ik me ook niet druk om de financiele situatie of het uitblijven van het meedoen om de titel. Nee, als de sfeer bij Feyenoord blijft zoals die altijd al geweest is blijft dat voor mij de definitie van voetbal.Geen resultaat, individuele actie,transfer of wat anders dat daar wat aan kan veranderen. Voetbal gaat immers niet om het geld, maar om de sfeer van het totale gebeuren. Daarom kijk ik liever naar een beladen wedstrijd uit de Championship dan naar Internazionale-Genoa. Waar geen sfeer is is voor mij geen voetbal.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 27 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door jefFReyb)

Opzich een behoorlijk stuk. Ik kan me er als mede-feyenoorder compleet in vinden.
De titel is wellicht erkeerd gekozen, omdat men met Modern Football meer de maatregelen met supporters in het stadion bedoelt.

perfect, een echte column.

je eigen mening staat erin, en goed geschreven. hier houdt ik wel van.
misschien korte post, maar ik vond je stuk echt super goed!!

5*

Ook al ben ik voor Ajax , ik vind de supporters van feyenoord toch de mooiste om dat ze hondstrouw zijn.

Maar nu over je column : echt fantastisch hoe je je gevoel beschrijft , ik kan me er echt in vinden over de ambiance die een wedstrijd zo mooi maakt . Respect hoe je deze column hebt geschreven 5 * .

Uuhm beste vriend? Wat heeft een club aan supporters. Oke ze betalende kaartjes maar als iedereen hup Feyenoord schreeuwt. Word Cisse dan opeens goed? Kijk een club wil altijd gewoon geld verdienen. En daarom houden ze mensen voor de gek zodat je in 'het legioen' mag zitten. Die aanhangen slopen trouwens ook nog halve steden. Ja echt top man die grote supportersaanhang! Voetbal draait om het spelletje en als er dan nog een paar gozer achter het goal staan te schreeuwen, daar word je niet beter van. En veel spelers worden juist onzeker van schreeuwend volk

23 januari 2010 om 13:07

duidelijk dat spelen voor veel supporters niet voor jou is weggelegd... als je al zelf zou voetballen.
gwn die adrenaline die je krijgt omdat de supporters de naam van je club, of je eigen naam scanderen... onzeker? misch als het negatieve commentaar is van je eigen supporters, anders zeker niet...

24 januari 2010 om 15:31

Heb je goed nagedacht voor je je bericht plaatste? Een club draait om supporters. De supporters kunnen er tijdens een wedstrijd voor zorgen dat een speler net even een pasje harder loopt. Wat is Ajax, PSV of Feyenoord zonder supporters, niks! Natuurlijk zijn er 'supporters' die uit zijn op andere dingen, maar dat is de maatschappij.

Tuurlijk is voetbal de kern van het hele gebeuren maar zonder supporters geen inkomsten! En je weet zelf wel wat dat tot gevolg heeft!

26 januari 2010 om 00:41

Ik moest echt heel hard lachen toen ik jouw reactie las. Jij hebt duidelijk nog nooit in een stadion gezeten, of anders zat je waarschijnlijk in een stadion zonder sfeer...

Ik als seizoenskaarthouder van feyenoord kan me erg goed vinden in dit stukje tekst. Ik krijg al kippenvel tijdens sommige liedjes of als we met z'n allen iemands naam scanderen. En dan zingen ze niet eens míjn naam, wat moet dat machtig voelen als ze dat zouden doen. Ik zal het waarschijnlijk nooit mogen ervaren
Verder wil ik je er op wijzen dat nagenoeg alle teams het liefst de 2e helft naar de ”harde kern” toespelen. In de 2e helft vloeien de krachten weg en komt het aan op doorzettingsvermogen, door de pijn heen kunnen bijten. Als dan iedereen begint te zingen geeft dat net dat beetje extra om 110 te geven ipv 100.
Ook zie je vaak dat een speler het publiek een beetje opzweept als ze nog wat extra steun kunnen gebruiken. Dat zullen ze ook met een reden doen, denk je niet?

Ik heb in ieder geval ontzettend veel zin in aanstaande zondag, als we eindelijk weer naar de kuip mogen. Met z'n allen de longen uit onze lijven zingen en hopelijk zo ons steentje bijdragen aan een overwinning. Ik begin alvast met dagdromen...

1 februari 2010 om 20:39

zeearend, heb je ooit toen je klein was gevoetbald dat je vader aan de lijn stond te schreeuwen om je te steunen? Nou ik kan je vertellen dat geeft een goed gevoel en je gaat er beter van spelen, moet je nagaan als 40000 man dat doen!
Dan wat heeft een club aan supporters? een club kan niet bestaan zonder supporters zonder supporters geen inkomsten vriend. Wat heeft een sponsor aan een club zonder supporters? geen kaartverkoop, dus ook daar geen inkomsten..

wat een mooi stuk waarin ik me helemaal kan vinden! 5 sterren

@zeearend
ik durf wel te wedden dat als je in een stadion zit waar super goede sfeer is (zang en dat)
dat de spelers wel beter gaan voetballen

mooi geschreven stuk Feyenoord heeft idderdaad een geweldig publiek.. mooie club ook

Een goede column, de titel zie ik niet helemaal terug in de tekst. Voorderest geef je goed je mening weer en leest hij lekker weg.
Een leuk stukje om te lezen dat Been en de selectiespelers van Feyenoord eens een keer mee zouden moeten lopen met de fanatieke Feyenoord-supporter. Voorderest had je op sommige stukken iets dieper kunnen ingaan.

Wel opvallend dat je Barcelona aanheft in je inleiding om je punt mee aan te geven zou het niet zijn dat de supporters van Barcelona (ook van veel andere clubs is Spanje) de meest kritische ter wereld zijn, spelers uitfluiten en met witte zakdoekjes zwaaien wanneer het even niet goed gaat (barcelona-villareal). Dan heb ik een stuk meer respect voor de supporters van Feyenoord die er altijd staan.

23 januari 2010 om 18:23

Ik hef Barcelona aan als voorbeeld waar mensen juist alleen fan van zijn voor het voetbal, en niet omdat ze een diepere band hebben. Bedankt voor je reactie

De titel begrijp ik niet helemaal bij het stuk.
Ik had sowieso een heel ander stuk verwacht dan dit.
In principe ben ik het er mee eens. Wedstrijden als Dinamo Ajax en Steau Twente was niet door heen te komen gewoon omdat er totaal geen beleving was op de verlate tribunes.
Maar ik vind dat je wel een beetje te veel ophangt aan de sfeer, ik zou bijna denk dat je steward bent en de hele tijd met je rug naar het veld staat als ik dit zo lees, want het voetbal maakt doorgaans ook sfeer. De ooohs en de aaaahs bij mooie tackels, steekpassje of technische hoogstandjes, het aanzwellende geluid bij een uitbraak, daarvoor is mooi voetbal belangrijk. En de sfeer van de ooohs en de aaahs geven mij persoonlijk nog iets meer kippenvel.
3 sterren.

25 januari 2010 om 00:47

precies !! :D je zegt het helemaal waar, de ooohs en de aaahs zijn idd de beste, omdat ineens iets speciaals op het veld gebeurt en je hoort het hele stadion dan ineens ooooh roepen en je weet waarom iedereen het doet, het is een heel raar gevoel maar dat is nou voetbal, dat is de reden dat deze sport zo belangrijk is voor veel mensen in de wereld!

Mooi stuk ben het voor het grootste deel met je eens.. alleen vind ik zoals kasper zegt dat het voetbal zelf juist bijdraagt aan die 'extra' sfeer met die oooohs, zie barcelona (jou intro) als messi weer iets geniaals doet dat het hele stadion opstaat en het hart vasthoud, en na de goal iedereen Messi Messi roept prachtig gewoon!!

Prachtige column!!
als ajacied echt genoten om dit stuk te lezen.
mijn complimenten

En daarom ben ik fan van Liverpool.

Hier in Nederland ben ik ajacied en ik ben blij dat ze bij ajax op weg zijn om een beetje sfeer te krijgen. Maar helaas zullen we heel veel meer moeten doen willen we tegen feyenoord op kunnen met de sfeer. Beide clubs hebben een paar duizend echt fanatieke supporters. Helaas bij ajax is de rest bioscoop publiek en dat is het bij feyenoord niet.

4 sterren want hij is goed geschreven, maar ik heb betere gelezen.

Feyenoord en Besiktas (L) Mijn clubs... Allebei met fantastische supporters.
Forza Çarsi en het Legioen !!

Heel goede column, mooi geschreven. Je onderbouwt je mening goed.

Vijf sterren

Prachtig stuk, 5 sterren!

Bedankt iedereen voor de lovende kritieken. De titel is inderdaad licht misplaatst, ik had eerst 'we shall not be moved' maar dit verwees iets teveel naar Feyenoord.

24 januari 2010 om 20:23

haha, dat had je in je stuk dan wel goedgemaakt

Mooi geschreven maar voor mijn gevoel een beetje kort.
Je gebruikt zeer mooie metaforen, en je schrijft net veel passie.

Maar zoals eerder vermeld, probeer het volgende keer met een andere titel, en wees misschien iets minder zwart-wit in je opinie.

Ik bedoel hiermee dat jij vast wel blij zou zijn als jouw clup kampioen werd in een wedstrijd zonder sfeer

voor mij 3/5

24 januari 2010 om 21:42

Ja je hebt gelijk , het is wel zwart wit. Alleen ik denk dat als je een column schrijft je een beetje zwart wit moet schrijven om zo wat bij de mensen teweeg te brengen. Soms moet je overdrijven om je mening net dat beetje extra te geven waardoor mensen er een discussie over kunnen beginnen. Dankje voor je reactie.

Mooi stuk en kan er helemaal inkomen. 4*

Sfeer in de Kuip? Da tis van 10 jaar geleden. Tegenwoordig komt me niet verder dan we shall not be me moved en wel love you feyenoord. Dan is het weer 10 minuten stil en gaat men weer een halve minuut zingen. Heb zelf tot 5 jaar geleden een goldcard bij Feyenoord gehad maar door de slechte sfeer (lees : spreekkoren) ben ik afgehaakt. Tegenwoordig valt het me op dat er vaak anti Ajax liederen (lees joden) liederen worden gezongen, ook al speelt met niet tegen Ajax. Maar ja dat schijtn leuk te zijn... Ik kom regelmatg bij Liverpool (2 a 3 keer per jaar) maar ook daar is de echte voetbalsfeer weg. Ja tegen clubs als Man Utd, Chelsea en Europese toppers ie het prima maar tegen een doorsneel ploeg als Hull of Blackburn is het ook vaak heel stil. Geef mij maar Rapid Wien, dat is pas echte voetbalsfeer. Check bijvoorbeeld eens de filmjes op hun Tornados Rapid site.

23 januari 2010 om 23:45

haha ja idd klopt als een bus vin sowieso bijn overal tegenwoordig de sfeer maar een beetje tam zelfs bij mij eigen volksclub is het niet meer wat het geweest was en dan heb ik alleen het verval van de afgelopen 3 a 4 jaa meegemaakt. wat wel echt mooi is om te zien is bijv lech poznan of rode ster belgrado zo hoort het gewoon te zijn.

25 januari 2010 om 00:52

Ik wil je verwijzen naar besiktas.. zoek maar op youtube filmpjes van carsi op, ik heb veel respect voor die toeschouwers, heb 1x in het stadion gezeten die dag vergeet ik nooit, bijna net zo mooi als ons eigen stadion

Ze zingen non-stop en ow ow op wat voor volume, kijk naar de filmpjes waar ze Kartal GOL GOL GOL zingen, dit word dan luidkeels minutenlang geschreeuw, die mensen hebben longen van 100 liter inhoud

27 januari 2010 om 11:38

Wou hier wel even op reageren. Ik ben nog van de ”jonge” garde en ik heb het nooit mee gemaakt hoe pap me dat verteld in zijn verhalen..

Maar je moet ook is naar de situatie kijken, Feyenoord is al 10jaar geen kampioen geworden, in een jaar dat je kampioen word staat iedereen te springen en te doen, ik weet nog dat we kampioen werden, ja toen was ik nog 10 maar het was een jaar om nooit te vergeten continue zingen...

toen de tijd werd je ook niet om de havenklap kampioen, maar daar was je wel 1 van de 3 beste clubs van nederland ieder jaar.

Hoeveel minder het gezang ook is geworden de liefde voor feyenoord zit van binnen en slechts verdriet kan ik er om hebben, weg lopen nooit.. iets wat jij blijkbaar wel heb gedaan..

Tot slot wou ik eindigen met een groepje FR Lyrics... is opgericht door 2 fanatieke feyenoord supporters die zich inzetten onder het motto ”bring the passion back” de spandoeken, vlaggetjes, sterretjes en liederen worden allemaal door hun ingebracht.
Ik wil niet zeggen dat het ineens beter word, maar er zijn wel degeleijk mensen mee bezig, net als ik iedere wedstrijd, weglopen is geen optie, slechts iedere maandag schoor op het werk komen doe ik het voor met staart tussen de benen of niet

OT: very nice...toch denk ik dat je feyenoord vreugde en verdriet moet hebben gekend om dit goed te kunnen begrijpen 5

De laatste zin zegt voor mij alles!

Waar geen sfeer is is voor mij geen voetbal.

Verder een mooi stuk. Goed onderbouwd.

Geweldig stuk,

Heb genoten

*5

Prima stuk hoewel de sfeer in de kuip natuurlijk wel een stuk minder is geworden en dat komt weer door alle truttige regeltjes die Feyenoord er op na meent te moeten houden. Wat dat betreft klopt je titel weer wel.

De echte kippenvel momenten waren toch wel Marseille-thuis voor de CL. Die sfeer was echt gek. Ook Tenerife-thuis vind ik een klassieker. Kansloos met 0-4 achter en toen gingen we er achter staan en iedereen deed mee. Dat zelfs Jupp Heijncijs (trainer van Tenrife) op de persconferentie zei dat hij op een gegeven moment dacht dat Tenerife 4-0 achterstond omdat het publiek maar bleef zingen en springen...

Tsjaa vroegah :-)

Vind het een leuk stuk en ben het ook zeker wel met je eens. De sfeer en de beleving zijn het belangrijkste. Feit is wel dat er bij de meeste clubs alleen 'sfeer' is als de resultaten goed zijn, daarom heb ik veel respect voor de Feyenoord supporters.

De reden die jij in je stuk aangeeft is ook 1 van de redenen dat ik fan van Leeds United ben geworden, de beleving bij de supporters en de club is fantastisch!!

Je praat de hele tijd over een 2e huwelijk, je bent zelf 18 hoe weet je dan iets over het huwelijk?

Anyway, leuk geschreven en zo zou het moeten zijn.

24 januari 2010 om 17:37

Dus omdat je iets niet meegemaakt / gedaan hebt, mag je het niet zeggen? Dan ken ik er nog 1: zo stoned als een garnaal. Iemand ooit een garnaal geweest?

24 januari 2010 om 19:48

Haha bedankt ik wilde ook iets in die richting beantwoorden maar je haalt de woorden uit m'n mond! Ik vind Leeds trouwens ook een mooie club Jammer dat ze zo zijn afgedaald, altijd weleen sympathieke club gevonden.

Hulde jammer dat het alleen over Feyenoord gaat want het anti moderne voetbal leeft naar mijn mening meer bij kleinere clubs

Spelers zijn passanten. De club wordt gevormd door haar aanhang.

Prachtige zin! Goed stuk

Beetje zonde van de titel, want ik had me bij deze titel een ander onderwerp voorgesteld, namelijk het schrijnende beleid van de knvb en clubs tegen de supporters.
4/5

Je hebt mijn ultieme voetbalgevoel goed verwoord. Ben zelf Fcdhsupporter en begrijp precies wat je bedoeld. Voor het prachtige voetbal hoef ik niet naar mijn clubbie te gaan kijken laten we eerlijk zijn maar qua sfeer daar in tegen......

5 sterren

Helemaal mee eens, kijk ook altijd naar sfeer in het stadion.

Raad de mensen aan die dat ook hebben om eens wat filmpjes van Besiktas te kijken. Dat is echt een gekkenhuis en een sfeertje, hoop dat Feyenoord ooit nog moet spelen tegen ze dan ben ik er zeker bij. Vond Lech Poznan trouwens ook wel indrukwekkend in De Kuip. De ajax fans hoor je bijna nooit in De Kuip, maar als er normaal 15.000 man meezingt, dan zingt er tegen ajax 27.500 man mee. Nog maar minder dan een week dan is het weer zo ver, zonde alleen dat er geen uitfans zijn.

Titel is ietwat verkeerd gekozen, maar grappig stuk *4

Het beste vind ik als er in het stadion ook een gezellige sfeer hangt en niet een hele opgefokte agressieve sfeer. Gezinnen met kinderen moeten naar het stadion kunnen, hele families moeten naar het stadion kunnen met opa en oma erbij. Dat de harde kern zingt is mooi, maar je kunt niet verwachten dat heel het stadion tekeer gaat. Het hele stadion is tenslotte niet 18 die het prachtig vindt om de hele tijd te staan springen en te zingen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. LinssenAanvaller3413
L. SinisterraAanvaller3012
J. BijlowKeeper220
R. NelsonAanvaller212
T. JansenKeeper00
O. MarcianoKeeper120
D. RemieKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren