Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De droom die Beneliga heet

Laatste update:

Als puber keek ik altijd enorm uit naar een avondje Europacupvoetbal. Zorgen dat je op tijd van school weg was, nog even het noodzakelijke huiswerk er doorheen jassen, en dan om 17:00 uur inschakelen op de ARD om, bij wijze van voorproefje voor wat je allemaal later op de avond te wachten stond als de Nederlandse clubs in actie kwamen, alvast een subtopper van onze Oosterburen in actie te zien. En het was nog educatief verantwoord ook; ik herinner me dat mijn leraar Duits eens vroeg aan de klas of iemand wist waar Schwaben lag. Ik bleek de enige die het juiste antwoord kon geven, alleen omdat Heribert Fassbender de voorgaande avond nog over een kämpferisch starke Leistung von den Schwaben had gerept tijdens het tweeluik van VfB Stuttgart met het Roemeense Universitatea Craiova.

Op dit soort avonden stemde ik steevast ook even af op de BRT in de hoop dat Frank Raes een wedstrijd van onze Zuiderburen becommentarieerde. Schitterend, hoe hij altijd “Ja binnen!” in de microfoon kon schreeuwen, bijvoorbeeld wanneer Daniel Amokachi zojuist Club Brugge op 1-0 had gezet na een leep steekpassje van Franky van der Elst. Ik vroeg me altijd af of Raes op dat moment tegen de televisiekijker sprak, of tegen de cateraar die al balancerend met een schaal bitterballen op zijn arm zojuist voor de derde keer op de deur van de regiekamer had geklopt.

Helaas is de magie van een avondje Europacupvoetbal met het verstrijken van de jaren een beetje verdwenen, vooral wanneer de eindfase van de toernooien aanbreekt. Waar zijn de tijden gebleven dat de Nederlandse en Belgische clubs nog met enige regelmaat de eindfase van een Europees bekertoernooi bereikten? De UEFA-coëfficiëntenlijst leert ons dat de kans dat deze tijden herleven eigenlijk alleen maar kleiner wordt. Momenteel bivakkeert Nederland op de tiende plaats, en hoewel er een gerede kans is dat we Roemenië binnenkort zullen voorbijstreven, staat daartegenover dat Turkije ons waarschijnlijk weer zal inhalen. België is afgezakt naar een zeventiende plaats. Het gevolg: minder clubs die zich kwalificeren voor Europa en minder kans op aansprekende Europese resultaten.

Ga maar na, waarom is Anderlecht op nationaal niveau met enige regelmaat onaantastbaar, maar kwam het opgeteld in de groepsfase van haar laatste vijf Champions League deelnames slechts tot zeventien punten? Waarom verliest Ajax in de voorrondes van het kampioenenbal van tegenstanders uit Denemarken en Tsjechië? Waarom lijken Nederlandse clubs zich te hebben gespecialiseerd in het incasseren van fatale tegentreffers in de slotfase van een Europese wedstrijd?

Dit alles heeft te maken met het gebrek aan voldoende wedstrijden waarin de Nederlandse en Belgische ploegen op een meer dan gemiddelde weerstand stuiten, aan wedstrijden waarin tot het gaatje moet worden gegaan. Bij ons zijn te veel wedstrijden tussen een topclub en een tegenstander uit de middenmoot of daaronder al bij rust beslist. Als onze clubs dan Europa intrekken en de tegenstand zwaarder wordt, dan hebben we onvoldoende ervaring in het over de streep trekken van wedstrijden. Voorbeelden te over, alleen al dit seizoen. Daarom pleit ik voor het opzetten van een Beneliga, waarin de zestien beste clubs van Nederland en België de degens kruisen.

Voetbal is van en voor de supporters, dus het uitgangspunt is dat elke club die gemiddeld meer dan 20.000 toeschouwers bij thuiswedstrijden trekt verzekerd moet zijn van een startbewijs in de Beneliga. Dat zou betekenen dat Nederland bij aanvang van deze nieuwe competitie Ajax, Feyenoord, PSV, FC Twente, SC Heerenveen, FC Utrecht en FC Groningen zal afvaardigen. België levert Anderlecht, Standard Luik, Club Brugge en KRC Genk. Geef beide landen nog één aanwijsplek, zodat een commissie van wijze mannen kan vergaderen over welke club niet aan 20.000 toeschouwers komt, maar wel in deze nieuwe hoogste klasse vertegenwoordigd zou moeten zijn. Ik denk aan een AZ, AA Gent, dat soort gegadigden. Dan heb je acht ploegen uit Nederland en vijf uit België, een verhouding die vrijwel exact tot achter de komma in overeenstemming is met die van het aantal inwoners dat beide landen telt (ongeveer 16,5 miljoen tegen 10,5 miljoen). Ter verdeling van de laatste drie startbewijzen spelen de drie hoogst geëindigde Nederlandse en Belgische clubs een minicompetitie.

Direct onder de Beneliga spelen twee nationale divisies, een Nederlandse en een Belgische, elk bestaand uit zestien clubs. In de Nederlandse divisie spelen de overgebleven huidige Eredivisieclubs, plus de meest potentierijke clubs uit de Nederlandse Jupiler League (denk aan clubs als SC Cambuur-Leeuwarden, Go Ahead Eagles, MVV en De Graafschap). De kampioenen van beide nationale divisies promoveren naar de Beneliga. Denk je eens in, Vitesse en NEC die op de voorlaatste speeldag in een rechtstreeks duel uitmaken wie die eer toekomt.

Waarom maar zestien clubs in de Beneliga? Simpel, minder wedstrijden, maar zwaardere tegenstanders. Verder wordt op die manier wat ruimte gemaakt in de speelkalender om meerdere bekertoernooien mogelijk te maken. Ik pleit voor een gecombineerd bekertoernooi waarbij de winnaar zich direct plaatst voor de Europa League. Daarnaast behouden Nederland en België nog hun eigen nationale bekertoernooi. Zo hebben de Nederlandse clubs die bijvoorbeeld de Beneliga net mislopen toch nog de mogelijkheid dat Ajax, Feyenoord of PSV op bezoek komen. De winnaars van beide nationale bekercompetities spelen in de finale tegen elkaar, waarbij de uiteindelijke winnaar zich voor de Europa League of één van de voorrondes ervan plaatst, afhankelijk van hoeveel tickets Michel Platini voor onze gecombineerde competitie heeft klaarliggen.

Dit zijn zo eens wat hersenspinsels die eraan kunnen bijdragen dat Nederlandse en Belgische clubs, via het principe van een grotere weerstand, ook in de Europese toernooien weer beter voor de dag komen. En tot die tijd? Niet getreurd, dan schakelen we gewoon op Europacupavonden over naar de ARD, waar de opvolger van Fassbender de televisiekijker vertelt over een kämpferisch starke Leistung. De volgende dag heb je wellicht moeite om te herinneren of het woord voorafgaand aan entgegen nu de derde of vierde naamval krijgt, maar weet je mogelijk wél dat Schwaben een gebied in het zuidwesten van Duitsland is!

PSV

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Een droom inderdaad, en een mooie droom. We zitten middenin een neerwaartse spiraal, maar toch duurt het nog wel even voor we erachter komen dat stilstand inderdaad achteruitgang betekent.
Ik teken alvast voor een gezamenlijke competitie, liever twee keer Psv-anderlecht dan Psv-rkc.

Misschien ook wel interessant omdat de 1e divisie nu elke voetbalclub failliet maakt en er erg slecht aan toe is is. Het was natuurlijk sowieso beter geweest als clubs direct al konden degraderen.

Verder hebben we dan een erg leuke hoogste divisie. Ben wel benieuwd welke clubs dan moeten vechten voor promotie de eerste seizoenen. Dan zullen Nec, Roda, Heerenveen, Ado en Groningen misschien ook weleens degraderen, clubs met zulke grote stadia.

Verder zou het goed zijn voor de topclubs omdat die meer tegenstand krijgen, waardoor de competitie boeiender wordt en ook groter wordt. Er zullen 26 miljoen mensen geïnteresseerd zijn + het niveau is hoger waardoor de rechten een stuk meer waard zijn.

Als dit niet lukt dan zeg ik, Vlaanderen, kom bij Nederland! Jullie regelen ons goede friet en wij zorgen dat jullie internet-datalimieten eindelijk worden afgeschaft.

25 januari 2010 om 21:14

Kijk! met zo'n mensen wil ik wel proosten grolsch!

goed stuk....

maar ff over de inhoud: een beneliga is volgens mij een goed idee sterkere tegenstanders etc.
maar de keerzijde ervan is dat ploegen als nac, nec en heracles waarschijnlijk geen vaste waarde zullen zijn in de beneliga. dat betekent dat ze in de lagere divisie moeten spelen. ik denk dat die lagere divisie niet genoeg sponsers krijgt en de ploegen daarin dus ook in financiele nood komen, zoals nu gebeurt in de jupiler ligeau.

verder is een beneliga een goed idee, al weet ik niet hoe ze in belgie reageren als ze maar 5/6 ploegen mogen afvaardigen en hun noorderburen 8/9 terwijl hun kampioen wel de nederlandse kampioen uitschakeld in de strijd om een europa leauge ticket.....

24 januari 2010 om 10:41

Survival of the strongest?

Dan hebben die verwende voetballers ter minste een doel ipv voetballen om het geld.
Keerzijde is dat ploegen als NAC NEC en heracles nu ook geen waarde hebben, ik moet er niet aan denken dat we 1 Europaleague plaats aan Heracles geven en die dan tegen clubs als Mallorca, Lille, Hoffenheim of Man city moeten strijden. Kan je net zo goed dat plekje gratis aan een buitenlandse club geven.
Nederlandse voetbal ploegen hebben geen verweer meer als het er echt aan komt, zelfs psv niet.
Gewoon kwestie van te weinig kwaliteit. Misschien individuele kwalitiet, leuk hoor een gerucht Barcelona wil Suarez, scheelt hun weer kosten met bankverwarming.

Nee, de Nederlandse Eredivisie verzwakt. Je ziet maar hoe ajax werd afgeslacht door Anderlecht, en dat Anderlecht gehakt maakte van Fc Twente ( ja oefenwedstrijd, maar toch 5-0), en ook AZ kon Standaard Luik niet verweren, nog erger was dat keeper Bolat de 1-1 maakte, hoe beschamend is dat. De Belgische Jupiler League wordt door menig Nederland afgedaan als Mickey Mouse league, maar in realiteit zijn hun de Eredivisie al voorbij gestreven.

Kesler opdonderen, vervanger gelijk werk maken van Benaliga.
Dreams come true

24 januari 2010 om 12:04

volgens mij ben jij ook iets te vroeg opgestaan, de belgische competitie is misschien wel bijna net zo sterk of net zo sterk maar sterker zeker niet

26 januari 2010 om 13:12

Feit is dat daar meer voetballers spelen met ervaring. Maar of de spelers kwalitatief beter zijn? Denk ik niet hoor, sla de transfers naar topcompetities er maar op na.

helemaal mee eens. als je weliswaar nu nog achter romeense clubs staat dan doe je iets verkeerd. kijk ogararu. hij stond bij steaua regelmatig in de basis en nu zit hij niet eens bij de selectie. oke wat doe je dan verkeerd. of hebben ze in Roemenië gewoon meer geluk of is hebben de roemenen een betere strijdlust. ik denk allebei, want door de strijdlust dwing je meestal ook een beetje geluk af.
het plan wat je daar tegen moet inzetten staat precies hier boven geschreven. al zou ik de 1e divisie met 20 clubs laten starten maar voor de rest een geweldig plan. alleen ben ik bang dat de beneliga er nooit zou komen en dat we alleen maar kunnen blijven dromen!!

erikvg
je kan misschien alle wedstrijden uit de eerste divisie p[ zaterdag middag en vrijdagavond laten spelen. (zo heeft erdivisie licve ook iets op zaterdagmiddag). en je kan de beneliga clubs op zondagmiddag laten spelen. over de sponser inkomen. klopt dat word lastig, maar ik denk als je die wedstrijden live uitzend en s'avonds(zaterdag en zondag) met het bord op schoot zit, zouden de sponsers ook wel komen. andere oplossing: de Knvb geeft financieele steun aan de clubs. misschien zou de uefa dat ook wel willen.

24 januari 2010 om 13:48

nee zaterdagmiddag is een slecht idee, voetbal is ook voor de jeugd, en door wedstrijden op zaterdag middag te laten spelen, zorg je ervoor dat de jeugd niet naar het stadion kan

Mooi stuk.
Ben zelf ook voor een Beneliga, ben het niet op alle punten helemaal met je eens maar het is een mooie opzet.
Wel raar alleen dat je de clubs toelaat op stadioncapaciteit dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Als na dit seizoen de Beneliga zou worden ingevoerd en de stand blijft zoals hij is, dan sturen we natuurlijk Heracles erin en niet Heerenveen omdat er meer toeschouwers in het stadion kunnen.
4 sterren

Mooi stuk, heb ook altijd gezegd dat schaalvergroting de enige oplossing is. Ben het alleen op bepaalde punten niet eens:
- Stadioncapaciteit als maatstaf gebruiken.
- Nationale bekertoernooi behouden.

Wel zullen er dan weer 4 CL tickets beschikbaar zijn. Ik denk dat meerdere clubs gedwongen zijn om te fuseren, wat opzich niet erg is voor het voetbal... maar wel voor de betreffende supporters.

De lagere divisies kan je inderdaad beter wel opdelen in regio's.

23 januari 2010 om 15:08

Kasper90 en Persiangooner,

Laat me dat van die 20.000 toeschouwers even toelichten. Het gaat mij niet om de stadioncapaciteit, maar om het aantal toeschouwers dat een club daadwerkelijk trekt. Zo'n Beneliga moet je groots opzetten vind ik, en daarin passen wat mij betreft geen clubs die 5.000 toeschouwers trekken. Op de lange termijn is dat ook niet houdbaar, diverse onderzoeken hebben aangetoond dat je als vuistregel kunt hanteren dat elke 1.000 toeschouwers een extra miljoen in de begroting oplevert. Daarnaast betekent meer toeschouwers dat de Beneliga voor sponsoren een veel grotere aantrekkingskracht krijgt - je hebt als onderneming liever een reclamebord of een zakenrelatie in een stadion waar 25.000 mensen zitten dan in een stadion waar er nog geen 10.000 zitten. Voor televisierechten geldt hetzelfde, als een club een stadion van 25.000 mensen kan uitverkopen, dan kun je aannemen dat ook meer mensen geinteresseerd zijn om die club op televisie te zien, dan wanneer een club speelt die een stadion van 12.000 plaatsen nog niet volkrijgt.

Met het 20.000 toeschouwers criterium zou Heerenveen inderdaad verzekerd zijn van een plaats in de Beneliga, maar dat wil niet zeggen dat Heracles kansloos is. Dan moeten ze bij de beste 3 eindigen in die minicompetitie, of in een van de jaren erna promoveren.

Ik ben het met jullie eens dat het aantal toeschouwers een enigszins subjectieve maatstaf is. Maar dat is het alleen kijken naar de ranglijst van dit seizoen ook. Zou je bijvoorbeeld naar de laatste 5 jaar kijken, dan zou Heerenveen er alsnog beter uitkomen ten opzichte van Heracles. Dus ook het kijken naar prestaties kan meerdere uitkomsten hebben. Zoals gezegd kijk ik naar de lange termijn, en dan hanteer ik de stelling dat clubs die de meeste supporters naar het stadion trekken in elk geval bij aanvang in de Beneliga moeten spelen. En als blijkt dat een ploeg ondanks een grote supportersschare niet op het hoogste niveau thuishoort, dan zorgt de degradatieregeling op termijn er vanzelf voor dat die verhouding weer rechtgetrokken wordt.

Dit even als toelichting - het stond ook in mijn oorspronkelijke stukje, maar toen bleek ik 1.300 woorden te hebben gebruikt en dat is tegen de huisregels van VZ

Mooi stuk, met een duidelijk uitgeschreven en goed uitgewerkt concept. Ik ben zelf ook voor een Bene-liga.

Ik denk dat je niet ver genoeg nadenkt over de (mogelijke) gevolgen. Voor de beste clubs is het zeer aannemelijk dat ze meer geld krijgen. Maar de clubs daaronder die dus niet in de Beneliga uitkomen, zullen tegen minder aansprekende tegenstanders spelen (zoals Kortrijk, Westerlo enzovoort). Ik denk dat er minder animo is voor wedstrijden van pakweg Heracles tegen één van bovengenoemde dan Heracles-nac. Hierdoor krijg je een grotere kloof tussen de clubs, die er nu al is tussen ere- en eerstedivisieclubs. Hierdoor worden de rijke clubs rijker en de arme clubs armer. Ik denk niet dat dit idee er ooit van zal komen. Ik ben in ieder geval een tegenstander hiervan. En bovenal, ik denk niet dat er veel mensen zijn die enige interesse hebben in Belgisch voetbal.

23 januari 2010 om 15:13

Dd28,

In mijn stukje hierboven staat dat de divisies onder de Beneliga nationale divisies zijn. Als je als Nederlandse club niet in de Beneliga speelt, dan speel je dus ook niet tegen Belgische clubs. In jouw voorbeeld speelt Heracles dus wel degelijk nog tegen NAC als beide zich niet kwalificeren voor de Beneliga. Kortrijk en Westerlo spelen dan gewoon tegen andere Belgische clubs.

23 januari 2010 om 16:37

Mijn excuses, daar heb ik overheen gelezen.

Maar ik blijf toch bij mijn standpunt, Heracles komt dan uit in een afgeroomde competitie, die qua beleving overeenkomt met de eerste-divisie. En trouwens, als Heracles, tegen de verwachting in, 5e eindigt. Waarom heeft een club als Heerenveen dan meer recht in de Beneliga uit te komen dan Heracles? Alleen om het aantal toeschouwers? Dit vind ik geen goede maatstaf, de beste clubs zouden dan gewoon op het hoogste niveau neerkomen. Je idee is opzich prima, maar ik ben van mening dat je niet goed hebt nagedacht over de gevolgen van wat zo'n competitie allemaal teweeg brengt.

23 januari 2010 om 17:09

Dd28,

Jouw standpunt, dat de tweede divisie dan een afgeroomde competitie is, is begrijpelijk. Dat is onontkoombaar als je aan een Beneliga begint. Daar heb ik wel degelijk goed over nagedacht. Maar zoals je hebt gelezen is mijn uitgangspunt, mijn doelstelling, dat Nederlandse en Belgische clubs op Europees niveau weer meer gaan betekenen. Ik denk dat dat kan met behulp van een Beneliga.

Natuurlijk heb je gelijk dat dit nadelig is voor de divisies eronder, maar het is kiezen of delen. Ik maak een keuze, een keuze die jij zo te zien niet op alle facetten toejuicht, nou, prima, dat is jouw goed recht. Maar ik heb de indruk dat jij een verschil van inzicht verwart met er niet goed over hebben nagedacht.

Wat de discussie Heerenveen - Heracles betreft verwijs ik graag naar mijn reactie op Persiangooner en Kasper90, een stukje hierboven. Mijn stelling is dat elke vorm van ”aanwijzen” subjectief is. Omdat Heracles dit seizoen toevallig hoger dan Heerenveen eindigt moeten zij gaan en niet Heerenveen, zo is jouw stelling. Vind je dat niet neigen naar incidentenpolitiek? Als je bijvoorbeeld over de laatste 5 of 10 jaar kijkt, dan heeft Heerenveen veel meer bereikt.

Ook vind ik dat je de mogelijkheden van clubs mee moet wegen. En dan heeft Heerenveen, dat wekelijks 26.000 toeschouwers op de tribunes heeft, in mijn ogen op termijn veel meer mogelijkheden dan Heracles. Met alle respect voor Heracles overigens, die het fantastisch doen, niets dan respect, maar voorlopig is dat slechts ruim een half seizoen het geval, dat is mij een iets te korte termijn om een aanwijsplek voor de Beneliga op te baseren. Maar dat is mijn persoonlijke mening.

Je hebt het over de voetbal fan als winnaar eruitkomt, maar als bv Groningen tegen Luik moet, dan moet zo'n supporter meer dan 3.5 uur rijden zonder files, niet echt heel aantrekkelijk. Voor de rest wel deels met je eens.

23 januari 2010 om 15:15

Dedre,

Luik is vanuit Groningen misschien een kwartiertje verder dan Kerkrade, dus dat argument gaat niet echt op vind ik. Oke, er zijn wat meer verre uitwedstrijden, maar als je als Groningen supporter de moeite neemt om te reizen naar Breda, Tilburg en Kerkrade, dan heb je er denk ik niet zo veel moeite mee om wat langer in de auto te zitten en naar Brussel, Genk of Luik te rijden.

23 januari 2010 om 15:26

Sowieso, wat denk je wat de afstanden zijn in Engeland, Duitsland, Italie, Spanje, Frankrijk?

Ik zelf ben ook voor een bene-liga goed stuk.

5 sterren.

Leuke column
maar waar blijft de topklasse?

Wat een dom gel.l. Fc Omniworld gaat even een stadion van 20 000 bouwen en hopla die moeten gekozen worden terwijl ze niet eens salarissen kunnen betalen. Een reeeler geval is dat VVV dat gaat doen(ze willen al 15 000) zijn we daarbij gebaat bij een Beneliga? Nee! Dus je krijgt 1 ster(0 kan niet toch?!), kan je in het gevolg dan beter nadenken?

Ps: Sorry, ik heb het half fout gelezen Johan, Omniworld zou nooit 20 000 kunnen trekken(ik dacht dat je een stadion bezitten van 20 000 bedoelde), maar toch heb ik alsnog gelijk, want VVV wil naar 15 000(als ze beter hun best doen lukt het ze wel met pijn en moeite om 20 000 te halen) en Cambuur is ook zo een club met potentie die het gewoon voor elkaar krijgt(immers zaten er al 7700 toen ze gewoon onderaan de middenmoot van de Jupiler bungelden) en daar zitten we qua niveau (althans nu niet) op te wachten, dus nog steeds niet goed overnagedacht, daar blijf ik wel bij

23 januari 2010 om 17:02

Vandervaart,

Ik heb hierboven, als reactie op Persiangooner en Kasper90, al aangegeven waarom ik dat criterium van 20.000 toeschouwers hanteer. Je kunt het er niet mee eens zijn, dat is jouw goed recht, maar dat ik er niet goed over heb nagedacht zeg je wel erg makkelijk. Denk je dat je zo'n column in een kwartiertje schrijft zonder aan alternatieven te denken?

Uit jouw reactie maak ik op dat Cambuur en Vvv-venlo niet naar de Beneliga zouden moeten gaan. Met mijn voorstellen zou dat wat Cambuur betreft ook niet gebeuren, aangezien Cambuur momenteel geen eredivisie speelt. Voor Vvv-venlo zou het kunnen als ze bij de 3 beste clubs eindigen die zich niet direct op basis van het toeschouwerscriterium plaatsen. Mocht Vvv-venlo zich dan plaatsen, dan hebben ze het toch zelf afgedwongen?

Ook heb ik hierboven geprobeerd aan te geven dat elke andere vorm van aanwijzen van clubs subjectief is.

Ik vind het jammer dat je over 0 sterren begint omdat ik er niet goed over zou hebben nagedacht, terwijl je zelf halverwege je post concludeert dat je niet goed hebt gelezen. Daar waar wij blijkbaar een verschil van inzicht hebben, zeg jij dat ik niet goed heb nagedacht en doe je mijn column af als dom gelul. Prima, da's jouw mening.

23 januari 2010 om 17:35

Hooo,

Johan 2de alinea: ''voor Vvv-venlo zou het kunnen als ze bij de 3 beste clubs eindigen die zich niet direct op basis van het toeschouwerscriterium plaatsen''

Maar ik zeg net dat als VVV weet dat er op toeschouwerscriteria wordt besloten dat ze even snel een stadion van 20 000 bouwen en hem vol krijgen ook(15 000 is al zeker volgens Berden en die 5 000 kunnen ze ook wel op een desnoods wanhopige manier trekken) dus heb ik het niet over sportief gebied, maar op jou criteria van 20 000 toeschouwers trekken), Nac is dan qua niveau veel beter maar kunnen 20 000 niet halen(bij wijze van), dat is scheef!

Jij wilt dus een Beneliga op de criteria ''aanhang'' en niet op de belangrijkste voetbalcriteria ''niveau'' en dat is niet de bedoeling, want dan gaat jou verhaal als deze onderaan helemaal niet op!

''ga maar na, waarom is Anderlecht op nationaal niveau met enige regelmaat onaantastbaar, maar kwam het opgeteld in de groepsfase van haar laatste vijf Champions League deelnames slechts tot zeventien punten? Waarom verliest Ajax in de voorrondes van het kampioenenbal van tegenstanders uit Denemarken en Tsjechië? Waarom lijken Nederlandse clubs zich te hebben gespecialiseerd in het incasseren van fatale tegentreffers in de slotfase van een Europese wedstrijd?''

Vraag maar aan belgen wie er sneller naar de 20 000 kan groeien: Gba(zonder fusie RFC Antwerp) of Mechelen! Ik denk dat PSV toch veel meer weerstand krijgt van Gba(kopen de beste spelers van Belgie op bij de middelmatige ploegen als Mechelen), maar op jou criteria gaande moet PSV tegen het zwakkere Mechelen omdat die wel 20 000 trekt. Denk bijvoorbeeld ook na dat grote clubs als Juventus(della Alpi-tijdperk 2000-2007) en As Monaco nooit aan de 20 000 konden komen(bij Serie A of Ligue 1 wedstrijden).

Al met al vind ik dat je verkeerde criteria gebruikt om de Beneliga te beginnen. (bijna)elke Nederlander wil dat alleen maar om 1 reden: Om het niveau te verbeteren, jij wil het blijkbaar om de grootste aanhangen van clubs te bepalen/pleasen!

Let op Johan: Ook ik wil het liefst clubs die een aanvaardbare supporters interesseren, maar dat mag never nooit ten koste gaan van het niveau.

Weer een voorbeeld, stel je voor dat ze in Duitsland jou plan brengen en daar een criteria van 50 000 toeschouwers hebben, dan is Bayer Leverkusen het haasje en spelen matige clubs als Koln,hannover en Gladbach daar wel in.

Ik begrijp wat je bedoeld, maar de enige reden waarmee je mij blij zou maken is als je met iets komt waarbij het niveau van ons beter wordt, anders wil ik niet eens met Belgie fuseren en pakken we toch lekker jou criteria in de eredivisie en spelen we met 12 clubs een eredivisie?! Dus had je beter kunnen zeggen europese ranking bepaald de clubs kunnen zeggen, we doen het om te concurreren met het buitenland! Clubs die bewezen hebben punten te kunnen pakken buiten Nederland/belgie mogen ons helpen en die andere die niks presteren kunnen mooi in de 1ste divisie van de Beneliga stoer doen met hun 20 000 toeschouwers(nec en Roda hebben wel wat rondjes europa gedraaid met een onbeschermde status maar halen de 20 000 niet terwijl Groningen nooit verder dan de eerste ronde komt met 21 000 toeschouwers, jammer voor ze dan, prestaties gaan voor!)

23 januari 2010 om 18:22

Vandervaart,

Ik heb nooit gezegd dat clubs een paar jaar de kans krijgen om op basis van het toeschouwerscriterium grote stadions uit de grond te stampen, allerlei fratsen uit te halen en zo aan 20.000 toeschouwers te komen. Jij plaatst mijn verhaal buiten het tijdsbeeld waarin het geschreven is. Uitgaande van het hier en nu vind ik dat de clubs die ik noemde op basis van hun achterban sowieso in het eerste jaar van de Beneliga (in het hypothetische geval dat deze volgend seizoen van start zou gaan) zouden moeten spelen.

Ja, als er over 5 jaar ineens 25 clubs in Nederland en Belgie zijn die gemiddeld meer dan 20.000 toeschouwers trekken, dan gaat mijn argument natuurlijk niet meer werken. Daarom schrijf ik dit ook niet over 5 jaar, maar nu, op basis van toeschouwersaantallen van nu.

Ook begrijp ik het voorbeeld van Leverkusen niet. Ik schrijf een scenario voor Nederland en Belgie, niet voor Duitsland. In Nederland en Belgie, waar de inkomsten uit televisiegelden relatief beperkt zijn, is het aantal toeschouwers een sterke indicatie voor de financiele mogelijkheden van clubs op de middellange termijn. In Duitsland zijn de inkomsten uit televisiegelden veel groter en veel meer bepalend voor de mogelijkheden. Anders had Borussia Dortmund al jaren de club geweest met de sterkste financiele positie, want zij hebben veruit het grootste toeschouwersaantal. Maar ik schrijf dit scenario niet voor de Duitse competitie, maar voor de onze, dus een vergelijking met Duitsland vind ik sowieso niet relevant.

De tijd dat Roda een paar rondjes Europacupvoetbal overleefde is jaren geleden, de afgelopen periode stonden ze op de rand van een failissement. Groningen werd ongelukkig (zelfs pas na strafschoppen) uitgeschakeld door Fiorentina, een grootheid in het Europese voetbal. Dus nogmaals, ook prestaties zijn niet maatgevend, zeker niet als je naar een hele korte termijn kijkt.

Tot slot gaan in het merendeel van de gevallen de prestaties hand in hand met de toeschouwersaantallen. Hoe meer toeschouwers, hoe meer inkomsten, hoe meer mogelijkheden. Zo werkt dat, zeker op de langere termijn. Van de 7 Nederlandse clubs die ik in de Beneliga zou laten starten staan er 5 in de huidige top-6, dat is geen toeval. Alleen Groningen en Heerenveen neem ik er dan nog bij, ploegen die er op basis van prestaties in de afgelopen, pakweg, 5 jaar ook in thuis zouden horen als je het mij vraagt.

Hoe zou jij de indeling op basis van prestaties doen dan? Daar ben ik wel benieuwd naar.

23 januari 2010 om 20:04

Op basis van de Uefa coefficientieranglijst(die lijst waarin je kan zien hoeveel europese plekken we hebben, je hebt die lijst ook voor clubs waarmee wordt bepaald in welke pot je zit van de CL en Europa Ligue met de daarbijhorende coeffentiepunten). Ik weet niet of een stadionuitbreiding gerealiseerd kan worden binnen 7 maanden?! Als dat kan, dan ga je alsnog de door mij aangehaalde praktijken krijgen van clubs die net de 20 000 (kunnen) halen..

23 januari 2010 om 20:55

Ik sprak in mijn column over gemiddeld 20.000 toeschouwers, dus dat is over een heel seizoen gemeten. Een snelle stadionuitbreiding helpt dan dus niet.

Die Uefa coefficientieranglijst heeft als nadeel dat een club die toevallig 3 of 4 jaar geleden een paar wedstrijden won in Europa extra punten krijgt. Die lijst is ook vooral bedoeld om clubs te rangschikken voor lotingen van Europees voetbal. Dat kan ik nog wel begrijpen, als je je eenmaal gekwalificeerd hebt voor Europees voetbal, dan mogen resultaten uit het verleden in datzelfde Europese voetbal deels uitmaken wat je plek is in de loting.

Echter, het formeren van een nieuwe competitie heeft niks met Europees voetbal te maken, alleen om clubs uit Nederland en Belgie. Die lijst vind ik dus een slechte graadmeter. Een voorbeeld: SK Beveren is de vierde Belgische club op die lijst geloof ik. Weet je waar die nu spelen?

24 januari 2010 om 16:27

Op je 3de alinea Johan: Moet je nagaan wat dat over de anderen zegt Johan, die bakken er dus helemaal niks van, nationaal niet en europees niet(als ze al een keer europees spelen)

Echt, een mooi stuk(voor een psver ). Ik ben het met je eens over de Beneliga, het zal een grote impuls geven aan de nederlandse én belgische clubs, ook denk ik dat de tv rechten + de sponsors omhoog gaan(dat had je volgens mij niet vermeldt).

5 sterren

johan78 & vandervaart

ik zie dat jullie een duscussie hebben. ik dacht laat ik ook eens meedoen. mijn voorstel:

ipv 20000 toeschouwers kan je als criterium nemen welke clubs de afgelopen 5 a 10 jaar het best gepresteerd hebben. als er dan uitkomt dat bijvoorbeeld heerenveen en vvv ongeveer hetzelfde gepresteerd hebben kan je wel gaan kijken naar hoeveel mensen naar het stadion komen.

23 januari 2010 om 19:35

Erikvg,

Als je naar prestaties van de afgelopen periode kijkt, dan vind ik een langere periode (of die dan 5 jaar, 10 jaar of nog wat anders moet zijn, daar ben ik nog niet uit) sowieso beter dan naar de prestaties van 1 jaar kijken, dus op zich is het geen slechte gedachte.

Ik heb de indruk dat er veel onduidelijkheid over dat toeschouwersargument bestaat. Het probleem is dat er een moment is waarop je die Beneliga moet beginnen vanuit twee bestaande competities. Het afvaardigen van Nederlandse en Belgische clubs zal hoe dan ook tot discussie leiden, wat je ook bedenkt. Voor mij zou echter belangrijk zijn dat deze Beneliga aantrekkelijk wordt voor de televisiekijker en voor sponsoren, want daarmee genereert deze liga financiele middelen die weer onder de deelnemende clubs kunnen worden verdeeld. Op die manier creeer je een sterkere concurrentiepositie voor Nederlandse en Belgische clubs in Europa.

Wedstrijden voor volle stadions, met clubs die interessant zijn voor een groot publiek, zullen in mijn ogen meer mogelijkheden hebben wat betreft sponsor- en televisie-inkomsten. Dat was mijn argument om die drempel van 20.000 toeschowers te noemen. Ik weet het, het is wat controversieel, maar naar mijn mening heb je dan 7 Nederlandse clubs en 4 Belgische clubs die leven bij het volk. 11 Clubs op die manier aanwijzen vind ik nog een acceptabel aantal wat dat betreft. Het is ook geen argument dat over een paar jaar nog werkt, maar nu.

Het nadeel van puur op sportieve gronden een competitie creeren is dat, als je bijvoorbeeld het afgelopen seizoen als uitgangspunt had genomen, een club als Feyenoord zomaar buiten de boot kan vallen. Feyenoord is veel te groot om niet in de Beneliga te spelen. Feyenoord heeft meerdere Europese bekers gewonnen, wekelijks ruim 40.000 toeschouwers, en misschien wel de grootste (echte) aanhang van Nederland. Als je zonder Feyenoord aan een Beneliga begint, dan maak je direct een valse start, dan slaat het niet aan en is het concept misschien wel voor altijd ten dode opgeschreven. Om die reden heb ik een criterium bedacht dat een aantal clubs de garantie geeft om aan dit nieuwe initiatief te starten. Clubs waarvan ik denk dat ze nodig zijn om het tot een succes te maken. Daar gaat het mij om.

Daarnaast speelt het sportieve element wel degelijk een rol, want niet alle 16 clubs worden aangewezen in mijn voorstel. Let wel, je hoeft het niet met me eens te zijn, verschillende inzichten zijn goed voor de discussie. Alleen maar leuk toch?

Ik ben zeker niet tegen het idee van de Beneliga. Het niveau stijgt enorm net als de financiele middelen. Zo een competitie trekt sponsors van beide landen en trekt meer supporters voor de clubs. En wanneer je 16 clubs heb kun je dus 4 CL tickets en iets van 7 EL tickets niet? Dan krijg je gewoon een competitie waarvan een groot gedeelte Europees voetbal speelt, goed voor de clubs zowel op sportief als Financieel gebied. Ik hoop dat het nou eens serieus wordt overwogen want anders zakken we nog verder weg en dat is het misschien al te laat.

Orginele opening orgineel eind en een geweldig middenstuk.
Je geeft een goed beeld van je ideeën en je mening is goed verwerkt.

Ik ben het er alleen niet mee eens, ik zou het gewoon zo laten omdat de beide volken hun identitiet niet willen verliezen. Ze willen niet naar België voor hun wedstrijden.
Maar goed dit is mijn bescheiden mening.

Geweldig stuk. Punt.

Grappig, terwijl ik je stuk aan het lezen was dacht ik bij mezelf 'en als ze nou onder die eerste divisie 2 nationale competities voor de ander clubs neerzetten met promotierechten'. Dat was dus precies wat jij ook dacht. Ik ben het compeet met je eens, ik hoop dat ze dit in Zeist en Brussel ook lezen!

Mij lijkt een Beneliga een prachtig idee waarmee we ook nog eens vooruitstrevend in het voetbal zijn. Het niveau gaat aanzienlijk omhoog, evenals de sponsorinkomsten. Door ploegen met meer uitstraling in de "eerste divisie" krijg je ook daar een kwalitatief betere competitie.

Ik denk echter dat deze competitie er niet gaat komen, omdat:

-De bonden hebben aangegeven dat ze het hier niet mee eens zijn
-supporters van het rechterrijtje hebben als hoogtepunt de duels met de toppers, die ze dan dus zullen moeten missen.
-Je krijgt ploegen als NEC en NAC in de eerste divisie waarvan de stadions waarschijnlijk halfvol komen te zitten
-De eerste divisie is niet interessant genoeg om uit te zenden waardoor daar de opbrengsten flink omlaag gaan. Dit gaat ten koste van clubs die deze inkomsten hebben begroot.
-De regels van de bonden samengevoegd moeten worden.

Het is echter wel een leuk idee, zeker met die bekertoernooien, en goed voor onze Europese prestaties. Leuk om over te filosoferen dus, maar (voor mijn gevoel) jammer genoeg onbereikbaar.

23 januari 2010 om 22:39

Madeko,

Bedankt voor je reactie. Je brengt goede punten in. Mijn reactie:

- Tot nu toe zijn het volgens mij de clubs (en niet zozeer de bonden) die er geen belangstelling voor hadden. Maar dat is inderdaad een probleem, al dateert dat onderzoek al weer van een paar jaar geleden. Inzichten kunnen veranderen.
- Het klopt dat het voor supporters van het rechterrijtje minder interessant wordt, maar de twee bekertoernooien hadden bij mij als doel om dat enigszins te compenseren. Dat zou je nog iets kunnen versterken door bijvoorbeeld in te stellen dat wanneer een Beneliga team tegen een team uit een nationale divisie loot, de laatstgenoemde automatisch thuis speelt (een soortgelijk systeem hanteert men in Duitsland).
- Die halfvolle stadions is inderdaad een risico, al denk ik niet zozeer dat dat voor clubs als NEC en NAC zal gelden, aangezien ik denk dat die bovenin de nationale divisie zullen meedraaien. Als al vroeg zou blijken dat je bovenin om promotie naar de Beneliga speelt, dan verwacht ik dat de toeschouwersaantallen vanzelf zullen toenemen. Het risico is er eerder denk ik voor clubs die in die nationale divisie niet boven de middenmoot uitkomen.
- Je vierde en vijfde punt zijn waar, maar lijken me niet onoverkomelijk.

26 januari 2010 om 15:06

In feite is er helemaal nooit een relevant onderzoek over geweest, dat is al meerdere keren naar voren gebracht door Derksen, en als er iets is wat ik wel vertrouw, dan is het de journalistieke accuraatheid van VI. Er was bij een paar clubs wat rondgevraagd, die schoten het idee om tegen Moeskroen te moeten spelen meteen af en dat wordt dan al jarenlang als een negatief onderzoek gepresenteerd.
Dat terwijl meerdere malen interesse is getoond in dergelijke samenwerkingen door trainers, directeurs en belangrijke mensen van enkele grote clubs. Deze competitie had er al lang moeten zijn.
Ik weet het nog niet over het instellen van nationale competities direct onder zo'n Beneliga. Je kunt ook zeggen we stellen 2 Beneliga's op van allebei 16 clubs, zo spelen ook clubs als Heracles, Nac, Nec, Roda, Vvv-venlo, Ado, Sparta, Cercle, De Graafschap, Willem II, Cambuur, Sint-truiden, Mechelen, Lierse, Zulte Waregem etc. in een Beneliga 2 ook nog op een aardig niveau.
Daaronder kun je dan de 'nationale' of regionale topklassen-achtige divisies zetten, als brug tussen de profclubs en het amateurvoetbal. Die clubs -dan denk ik aan Emmen, Zwolle, Westerloo, Volendam, Agovv, Dordrecht - hebben toch gemiddeld al kleinere stadia, begrotingen en zullen volgens mij beter gedijen op een dergelijke achtergrond en in zo'n formaat competitie, ipv proberen op te knokken tegen clubs als Nac, en tegen te hoge kosten aan te lopen. Deze kunnen gewoon als semi-prof competities worden opgezet, dat scheelt ook deze clubs weer een hoop kosten. Daaronder krijg je dan de betere 'amateur' clubs, zeg maar wat nu topklasse gaat worden.

johan78,

ik ben het wel met je eens dat er zo'n beneliga moet komen, alleen vind ik de eis van 20000 toeschouwers niet helemaal oke....

ik zal mijn voorstel nog ff beter uitleggen:
als je naar de prestatie over de laatste 5 a 10 jaar kijkt denk ik dat feyenoord er gewoon in komt (eufa cup, nl beker) maar dit ff terzijde. stel dat er zo'n beneliga komt dan vind ik het leuker om naar de top 8 van nl te kijken en naar de top 5 van belgie dan naar een club die toevallig 20000 supporters kan herbergen. nu klinkt het alsof ik het totaal niet eens ben met jouw toeschouwersaantal grens, maar er zit wel degelijk wat in, want ik denk dat de clubs die je in je stuk schreef wel degelijk in de beneliga komen op grond van hun prestaties de afgelopen jaren.

daarom lijkt het mij verstandig om eerst te kijken naar de prestaties in de afgelopen jaren en als er dan 2 ploegen ongeveer gelijk gepresteerd hebben te kijken naar het aantal toeschouwers....

Ik ben het helemaal met je eens. Die competitie moet er komen!

goed stuk, kgeef ook 5 sterren
kben het er ook helemaal mee eens, kwas net even eredivisie aan het kijken en het niveau van bijvorbeeld rkc tegen nac is echt bedroevend aan het worden, ik vind ook dat de beneliga moet komen, en hopen dat het gevolg wordt dat de nederlandse en belgische clubs het wel weer goed gaan doen in europa en het weer echt topclubs worden

Leuk en goedgeschreven stuk, al blijven er natuurlijk wat inhoudelijke problemen. Voornamelijk over de aantrekkingskracht van de nationale competities onder het Beneliga niveau. Er zal vanwege de tv-rechten, sponsoring en toeschouwersaantallen toch een behoorlijk verschil komen. Hiervoor moet je een vangnet creeren denk ik, anders wordt het gewoon een aantal clubs dat jaarlijks op en neer gaat. Vergeet niet dat voor veel clubs de thuiswedstrijden tegen Ajax, PSV en Feyenoord de mooiste van het jaar zijn (plus een eventuele derby). Zo wordt de seizoenskaart ook een stuk minder aantrekkelijk voor die clubs. Je selectiecriteria voor clubs in de Beneliga vind ik wel goed, een combinatie tussen sportieve prestaties en supportersschare lijkt mij ook het beste.

Bekertoernooien zou een goede oplossing zijn, misschien zelfs met poules spelen in de eerste ronde (soort EL opzet), om zo een aantal wedstrijden tegen Beneliga te garanderen voor teams de nationale divisie.

Wat ik overigens mis in je stukje is een degradatieregeling. Er komen twee teams (een uit Belgie en een uit Nederland) bij, maar betekent dat ook dat er twee teams uit de afzonderlijke landen moeten degraderen? Zo ja, hoe wil je dat doen? Zo nee, denk je dan niet dat de kans bestaat dat er een oneerlijke verhouding tussen Nederlandse en Belgische clubs komt? Om maar niet te spreken over de wisselende opzetten van de nationale divisies met verschillende omvang.

24 januari 2010 om 14:08

ja daar heb je wel een punt, zou het niet een mogelijkheid zijn om de "slechtste" van beide landen te laten degraderen, en dan de beste 2 van de lagere divisie te laten promoveren.

al krijg je dan natuurlijk misschien dat de nummr 11 degradeerd en de nummer 15 niet.

24 januari 2010 om 14:59

Jonagold en supergboer,

Die degradatieregeling is inderdaad interessant, en het gebrek aan ruimte (een artikel mag maximaal 1000 woorden hebben) heeft me belet om dit ook te behandelen.

In eerste instantie zou ik zeggen, de onderste twee degraderen uit de Beneliga, ongeacht of dit Nederlandse of Belgische clubs zijn. Dit heeft inderdaad het risico dat de verhoudingen "scheef" gaan lopen. Echter, dit effect is op korte termijn niet heel groot, omdat er standaard elk jaar 1 Nederlandse en 1 Belgische club terugkomt. De verhouding kan van jaar op jaar dus maximaal met 1 ploeg verder scheef getrokken worden. Aan de andere kant, als blijkt dat de krachtsverhoudingen zo zijn dat 12 Nederlandse en 4 Belgische clubs bij elkaar komen, dan heb ik daar geen moeite mee. Andersom ook niet trouwens, zo is nu eenmaal de opzet. Maar eerlijk gezegd geloof ik niet dat dit op de lange termijn die kant op zal gaan, ik verwacht op de middellange termijn een verhouding tussen 10-6 en 8-8.

Wel vind ik twee "zekere" degradanten uit een competitie van 16 clubs vrij veel. Als alternatief zou je kunnen bedenken dat de kampioen van de Nederlandse en Belgische divisie een play-off spelen, waarbij de winnaar rechtstreeks promoveert (ten koste van de nr. 16 uit de Beneliga), en de verliezer een play-off speelt tegen de nr. 15 uit de Beneliga om promotie. Ook dan geldt dat de verhouding tussen Nederlandse en Belgische clubs met maximaal 1 kan varieren elk jaar.

Jonagold heeft een punt door te zeggen dat hierdoor de opzet van de nationale divisies kan wijzigen. Er zouden twee Nederlandse teams uit de Beneliga kunnen degraderen, en maar 1 promoveren uit de nationale divisie, waardoor je 17 clubs zou krijgen. In dat geval kun je als regel bedenken dat er in het geval van 2 Nederlandse degradanten uit de Beneliga ook twee teams uit de nationale divisie degraderen (en gewoon 1 team dat promoveert uit de divisie daaronder). Dan blijf je weer op 16 clubs.

Ik ben het eens met Supergboer dat het niet wenselijk is om per definitie een Belgische en Nederlandse club te laten degraderen uit de Beneliga, omdat dan misschien een team degradeert dat helemaal niet onderin staat.

24 januari 2010 om 16:11

maar het probleem blijft bij de play offs voor promotie, dat de verhoudingen toch scheef kunnen gaan lopen, en zeg nou eerlijk 17 ploegen in een competitie( de tweede dus ) lijkt me nou ook niet echt wat.

Dus als dit plan word doorgevoerd, moet er zowieso een plan komen voor promotie en degradatie, dat het altijd een even aantal clubs blijft in een competitie

25 januari 2010 om 04:02

Het probleem met de oplossing die jij aandraagt is natuurlijk dat je het niet vantevoren kunt voorspellen. Stel dat jij als nummer voorlaatst in de Nederlandse nationale keihard tegen degradatie hebt gestreden en dan ineens alsnog degradeerd omdat er twee Nederlandse clubs uit de Beneliga komen. Dat werkt natuurlijk niet, je moet dat soort dingen vantevoren duidelijk maken. Dan zou een eventueel flexibele opzet van de nationale nog beter werken, zodat deze zowel met 16, 17 als 18 teams kan functioren. Je kunt dan vantevoren aangeven dat er bij 17 deelnemers twee teams degraderen (of degradatieplayoffs spelen), of als er teams te weinig zijn er een extra play-off wordt gehouden in het team onder de nationale. Het blijft echter de lastigste kwestie denk ik, aangezien daar je scheidingslijn zit, al ben ik er wel van overtuigd dat ie er moet blijven.

25 januari 2010 om 20:56

Jouw laatste bezwaar is wat mij betreft op te lossen door de manier waarop je de promotie- en degradatieregelingen communiceert. Je zegt gewoon dat er in principe twee teams uit de nationale divisie degraderen, ervan uitgaande dat er ook twee Nederlandse clubs uit de Beneliga degraderen. Mocht er maar een NL club uit de Beneliga degraderen, dan degradeert er ook maar een uit de nationale divisie. En degradeert geen enkeke NL club uit de Beneliga, dan speelt de nr. laatst uit de nationale divisie een play-off tegen de kampioen uit de liga daaronder.

In die liga daaronder is dan de regel dat de kampioen een play-off mag spelen tegen de nr. laatst van de nationale divisie. Met een beetje geluk wordt dat een rechtstreekse promotie, en met nog wat meer geluk mag zelfs de nr. 2 mee. Zo los je dat denk ik eenvoudig op. Op die manier handhaaf je het aantal ploegen in elke divisie. Het enige nadeel is dat het allerlaagste niveau in aantal clubs varieert. Die fungeert als het ware als het vangnet. Dus als er na een aantal jaren per saldo drie NL clubs meer uit de Beneliga gedegradeerd zijn dan dat er naartoe gepromoveerd zijn, dan heb je op het allerlaagste niveau 3 clubs meer. Maar goed, uit die competitie kun je toch niet degraderen, dus dat is geen groot bezwaar.

26 januari 2010 om 04:49

Waarom niet degraderen uit de laagste competitie? Als de huidige situatie uit de JL ons iets leert is het wel dat er behoefte is aan een natuurlijk verloop. Ik ben ook meer voor Engels model, waarbij je gewoon maar door kunt blijven promoveren en degraderen.

Je oplossing voor de promotie en degradatie is oke, al vind ik het wel een groot bezwaar. In mijn ogen moet voorafgaand aan het seizoen duidelijk worden welke plaats wel of niet recht geeft op promotie. Wat misschien beter zou kunnen werken is een indeling maken in noord en zuid regio's, die komt na de landensplitsing. Hierdoor kan het zijn dat een club uit Brabant of Limburg voor enige tijd in de belgische divisie moet spelen. Ook niet ideaal, maar wel duidelijker in mijn ogen en minder administratieve rompslomp.

26 januari 2010 om 17:03

De laagste competitie, daarmee bedoel ik zesde of zevende klasse amateurs, of wat het laagste niveau dan ook is. Dat is dus het niveau waaruit je niet kunt degraderen, om de simpele reden dat er geen lager niveau is. Uit de laagste klasse van het Engelse voetbal kun je ook niet degraderen.

Het bezwaar dat voorafgaand aan het seizoen duidelijk moet zijn welke plaats recht geeft op promotie geldt ook voor de huidige opzet van vrijwel alle competities. Vanwege het systeem van periodekampioenschappen in de Jupiler League is vooraf niet duidelijk of bijvoorbeeld de nr. 5 van de Jupiler League nacompetitie mag spelen. Dat hangt van de verdeling van de periodekampioenschappen af, en dat wordt ook pas gaandeweg (zo niet op het eind van) het seizoen bekend.

Hetzelfde geldt voor de vraag of bijvoorbeeld de nr. 5 zich kwalificeert voor Europees voetbal, of de nr. 9 voor Play-offs. Hangt allemaal weer af van wie er in de bekerfinale staan en wie bekerwinnaar wordt.

Met andere woorden, dit soort onzekerheden zijn op alle niveaus reeds verweven in het voetbal. Ik zie dat dus niet als een verslechtering ten opzichte van het huidige systeem.

27 januari 2010 om 07:35

Okay duidelijk. Ik dacht dat je over de degradatieregeling doelde op de nationale divisie. Je bent trouwens goed geinformeerd over het onderwerp waarover je schrijft. Mijn complimenten.

Schwabenland, mooi gebied ben vaak In Tubingen en Stuttgart geweest, zou er zo weer heen willen gaan

Heel erg Leuk geschreven en goed over nagedacht! 5 sterren!

De Beneliga is een mooie droom met een paar goede voordelen, maar persoonlijk heb ik er moeite mee als bijv Anderlecht 3 jaar achter elkaar landskampioen wordt. Op de een of andere manier klopt dat gewoon niet.
De kans is ook aanwezig dat er dan een paar jaar achter elkaar alleen Belgische clubs in de CL uitkomen namens de Beneliga, zijn wij bereid om voor Belgie te zijn in de Cl??
Verder loop je in de Beneliga het grote gevaar dat je alsnog achter de grote competities blijft hangen mbt europese plaatsen waardoor we juist plaatsen inleveren en het echte geld mislopen.
Nee, ik pleit voor een europese liga waarin elk afzonderlijk land haar identiteit behoudt.

Een alternatief zou zijn om de eredivissie terug te dringen naar 16 of mischien zelfs 14 teams en dan meteen een league cup introduceren. De opbrengsten worden dan omhoog gepompt en door minder verdeeld. Dit gaat ook op voor TV en sponsor gelden.

De Beneliga zie ik als een laatste alternatief , zolang we het zonder Belgie kunnen volhouden, moeten we dat gewoon blijven doen.

PS : als medecolumunist geef ik nooit een beoordeling in de vorm van sterretjes. ook niet aan mindere columns, maar nogmaals de droom die de Beneliga heet is top geschreven!



26 januari 2010 om 15:35

In Engeland juichen Manchester United fans toch ook niet als Arsenal de CL zou winnen. Het is clubvoetbal. Ajaxieden hadden er licht gezegd, de grootste moeite mee dat PSV 5 titels achter elkaar binnensleepte. Ik ben een neutrale liefhebber, en ik kijk veel liever naar een succesvol Standard in de halve finales van de CL dan naar 4 Nederlandse clubs die met moeite in de Europa league overeind blijven. Daarbij, Ajax, Feyenoord, Anderlecht zijn in theorie de 'grootste' clubs, gevolgd door Psv, FC Twente, Club Brugge, Standard, Genk etc.
Meer plaatsen voor de CL inleveren kan bijna niet eens. '
Onze' clubs zaten met een stuk of 5 in de Europa league, waarvan zeker Heerenveen door de mand viel. Ik heb liever maar 5 plaatsen totaal, met 2 of 3 clubs die elk jaar een kans hebben en spelen in de CL en 2 of 3 clubs met kansen in de europa league, dan dat we 7 plaatsen krijgen, waarbij we meteen uit de CL liggen en alleen in het tweederangstoernooi met moeite tot de kwartfinales komen.
Ik zie geen enkele steekhoudend rationeel argument, enkel tegenargumenten uit sentiment, nostalgie en emotie. We moeten vooruit en ruim denken, alleen dan vallen we niet nog verder.

Een vraagje heeft iemand toevallig het e-mail adres van Henk Kesler, want als het aan mij ligt wordt dit stukje vanavond naar de knvb toe gestuurd. Het lijkt me een geweldig plan helemaal door die beker toernooien. Dus ff zonder dollen het enige wat aan dit stukje onbreekt is dat hij nog niet naar de belgische of nederlandse voetbalbond verstuurt is.

Deze competitie is voor Nederland zeer interessant, maar voor België een stuk minder. Aangezien begroting misschien wel het belangrijkste is als het om plek op de ranglijst gaat zullen er na een paar jaar gewoon minder Belgische ploegen in de Beneliga spelen. In Belgie is namelijk maar één club met een begroting van meer dan 30 miljoen en dat is RSC Anderlecht terwijl Nederland met Ajax, Psv, Feijenoord, AZ, FC Twente en bijna SC Heerenveen veel meer rijkere clubs heeft. Een ander nadeel voor de Belgen zijn de krakkemikkige stadions die onze zuiderburen hebben en de ook daarbij horende lagere toeschouwersaantallen. Maar ik denk dus dat de verdeling na een paar jaar heel scheef zal liggen in het voordeel van de Nederlandse clubs, puur en alleen omdat de financiën zo belangrijk zijn.

26 januari 2010 om 15:43

1. Binnenhalen van het wk bid kan Belgische clubs de impuls geven voor een inhaalslag qua stadions.
2.rijker? Begrotingen willen tegenwoordig niet veel zeggen.
AZ zoekt een nieuwe eigenaar en is financieel de lul door het wegvallen van Dsb.
Feyenoord kan veldverwarming niet betalen en de enige versterkingen die ze kunnen halen zijn eigen jeugdspelers, spelers van Excelsior of spelers die gratis of althans voor weinig binnen komen lopen.
Ajax kan met geluk zich nog in de zwarte cijfers houden, maar kampt met chronisch geldtekort.
PSV geeft nou ook niet echt grof geld uit, sterker nog, men probeert de financiele situatie nog altijd te verbeteren in Eindhoven, ze hebben al tijden in de schulden gezeten.
FC Twente en Heerenveen moeten het hebben van slim scouten, opleiden en doorverkopen. Zonder verkoopobrengsten wordt het voor hen ook lastig.
Kortom, het geld is op in Nederland.
Nee, Belgische clubs hebben zeker kansen, zo florissant staat het Nederlandse voetbal er niet meer op.

Goed artikel, Goed idee,

voor de mensen die negatief over dit idee + artikel zijn, ( lees het artikel eens goed, en zijn aanvullende reactie, of wacht een paar jaar tot dat je snapt wat het belang is, en wat er gebeurd als we zo doorgaan )

Laat het de waarheid worden. Die Beneliga. Mooi stuk. Goed onderbouwd.

En Herbert Fasbender. Een held. Zeker kwa presentatie.

Ge-wel-dig stuk. Ook ben ik het met je stelling eens, die je zeer goed onderbouwt.

5 sterren.

Goed geschreven, ik sta hier al jaren achter om precies dezelfde redenen als jij hier aanhaalt. En ik ben wel blij dat de overgrote meerderheid die reageert er ook helemaal voor gewonnen lijkt. Een aantal jaren geleden was dat bij de meeste Nederlanders zeker nog niet het geval, maar ik denk dat de recente resultaten in Europa de ogen geopend hebben. Het wordt stilaan tijd dat er iets gebeurt voor we allebei (BE en NL) achter de feiten aanlopen.

Goed stuk, sta ook positief tegenover een Beneliga.
Dit dient alleen echt heel goed opgezet te worden, en of het gaat werken is nog maar de vraag.
Het lijkt mij echt een uitstekend idee om een proef te maken, met een gecombineerd beker toernooi.
Ook zit je met het probleem dat de afstanden groter worden, als bijv fc groningen tegen de zuidelijkste club van beglie speelt dan zullen er weinig supporters meegaan, simpelweg omdat dit niet in 1 dag te rijden is en dus de supporters een dag eerder al moeten vertrekken en in belgie zullen moeten overnachten.
kortom er moet aan heel erg veel dingen gedacht worden, maar ik zeg goed idee!

25 januari 2010 om 15:49

Dat argument afstand vind ik echt zo'n redenering die nergens op slaat: wat moeten ze in de grote competities dan zeggen? Daar moeten ze op verplaatsing per vliegtuig, dus waar hebben we het dan over? En bovendien, we gaan de toekomst van ons voetbal toch niet laten afhangen van die paar honderd uit-supporters van FC Groningen (waar ik het allerdiepste respect voor heb, laat dat duidelijk zijn).

25 januari 2010 om 22:21

Stakkevdb,

Dat ben ik met je eens, ik had ergens hierboven ook al gezegd dat een Groningen supporter die naar Kerkrade gaat ook wel een kwartiertje langer in de auto kan zitten om naar Luik te rijden. Verder is Belgie voor clubs als PSV en Feyenoord helemaal niet ver.

Overigens zie ik dat je in Belgie woont. Hoewel ik niet zeker weet of je een Nederlandse Belg of een Belg van origine bent (de prachtige term "op verplaatsing" doet me het laatste vermoeden) ben ik wel erg benieuwd hoe de Belgen in het algemeen over een Beneliga denken. Zien jullie er ook het voordeel van in, of vinden jullie het risico te groot dat er scheve verhoudingen ontstaan wat betreft het aantal clubs uit Nederland en Belgie in de Beneliga?

26 januari 2010 om 15:10

Geloof me, als Groningen tegen Standard Luik speelt, loopt het stadion in Luik echt wel vol, Groningen-roda is nu toch geen onoverkomelijk probleem, nou Luik ligt ongeveer een steenworp verder. Nog zuidelijker zijn er weinig clubs die in aanmerking komen, misschien Charleroi als ze dat ooit weer op de rit krijgen.

Mooi, nostalgisch begin. Daar kan ik met volle teugen van genieten. Je laat ook duidelijk zien dat je een echt voetbaldier bent en dat spreekt mij (als mede voetbaldier) erg aan. Alleen daarom al 5 sterren. Verder een originele oproep, goed en volwassen geschreven, met een mening die ik deel. Zo vind ik deze zin; "een commissie van wijze mannen kan vergaderen over welke club niet aan 20.000 toeschouwers komt", weergaloos. Zo denk ik er precies over. Wijze mannen, daar draait het om. Wijze mannen. Ik heb zo'n hekel aan referenda en dergelijke. Gewoon een stel wijsgeren, onder leiding van (natuurlijk, wie anders) Aad de Mos, moeten dat maar bepalen. Verder ook met zelfkritiek geschreven. Nogmaals ik geef 5 sterren en dat doe ik niet vaak.

Ik vind het ook een geweldig stuk en ben het er helemaal me eens. Je zou het eens op moeten sturen naar de knvb en de kbvb! Als ik sterren mocht geven gaf ik er 5.

En dat reizen daar zit ik zelf niet mee. Nu worden uit wedstrijden nog lastiger. Aangezien je met meer publiek toch meer kans maakt. De reis kan ook vermoeiend zijn (hoewel ik dat betwijfel, aangezien het maar een betrekkelijk klein extra stuk is). Volgens mij is er in de grote competities ook veel minder uitpubliek dan in Nederland, of heb ik het nu mis?

En wat wil je gaan doen met de 'minder potentierijke clubs' uit de Jupiler League?

26 januari 2010 om 15:20

Ik heb wel een idee.
Ik zou zeggen maak 2 Beneliga's van allebei 16 clubs, zo spelen ook clubs als Heracles, Nac, Nec, Roda, Vvv-venlo, Ado, Sparta, Cercle, De Graafschap, Willem II, Cambuur, Sint-truiden, Mechelen, Lierse, Zulte Waregem etc. in een Beneliga 2 ook nog op een aardig niveau.
Dat betekent dus de overige vaste Eredivisie clubs, overige potentierijke Jupiler pro league teams en wellicht een paar van de meest potentierijke clubs uit de Nederlandse Jupiler league.
Daaronder kun je dan met de minder potentierijke clubs uit de jupiler league en misschien met enkele van de beste amateurclubs, 'nationale' of regionale topklassen-achtige divisies zetten, als brug tussen de profclubs en het 'amateur'voetbal. Dus clubs als aan Emmen, Zwolle, Westerloo Agovv, Dordrecht, Omniworld, Go Ahead, Mvv, Fortuna.
Zij hebben gemiddeld al kleinere stadia, kleinere begrotingen en zullen volgens mij beter gedijen op een dergelijke achtergrond en schaal, nu proberen ze op te knokken tegen de clubs die veel tussen Eredivisie en Jupiler league pendelen, zoals Vvv, Ado, Graafschap etc. en lopen vaak tegen te hoge kosten aan. Ik denk dat deze theoretisch te vormen 'topklassen' gewoon prima als semi-prof competities kunnen worden opgezet, dat scheelt ook de minder potentierijke of 'kleinere' clubs weer een hoop kosten.
Daardoor zou ook een prima schakeling en wisselwerking kunnen ontstaan met de daaronder liggende amateurs. Wat de doorstroming van talent vanuit de amateurs ook ten goede kan komen.

26 januari 2010 om 17:08

Het nadeel van twee Beneliga's is dat je de clubs uit de liga onder de hoogste Beneliga confronteert met extra verre uitwedstrijden (als voorbeeld, Cambuur moet dan uitwedstrijden gaan spelen tegen clubs als Westerlo, Kortrijk en Moeskroen). Dat zorgt volgens mij voor nogal wat druk op de kostenkant van de begroting. Verder denk ik dat het leuker is wanneer er op het tweede niveau wat herkenbaarheid blijft, doordat clubs alleen tegen nationale tegenstanders spelen. Je hebt dan meer kans op (streek)derby's, die aantrekkelijker zijn voor het publiek. In de hoogste divisie vind ik dat minder belangrijk, want daar komt het publiek toch wel.

27 januari 2010 om 14:57

Tja.. wat is ver? Clubs uit de Duitse 2. Bundesliga moeten ook het hele land over reizen, en da's vaak nog veel verder dan Veendam-kortrijk. Opzich zie ik wel een toekomst voor de Beneliga.

Ik denk ook dat je op deze manier meer topper naar hier krijgt of ze langer hier kan houden. Een Beneliga kan zo uitgroeien tot een competitie die toch heel wat dichter ligt bij de grotere Europese landen.

Goed voor onze clubs op Europeees niveau en eventueel ook positief voor de nationale elftallen. Ik ben altijd al een erg groot fan geweest van zo'n initiatief..

Ik ben al langer een voorstander van minder clubs (of dat nu met de Belgische Jupiler Pro League is of niet) op het hoogste niveau. Maar indien je de Jupiler Pro League erbij gaat betrekken dan krijg je Ajax, Psv, Feyenoord, Twente, AZ, Heerenveen, Groningen en Utrecht uit Nederland en Standaard, Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, RC Genk, Gba, Sint Truiden en KV Mechelen bij een eerlijke (8/8) verdeling.
De competitie daaronder bevat moet je opsplitsen in een eerste divisie A en een eerste divisie B. Allebei de kampioenen promoveren rechtstreeks en de onderste twee uit de Jupiler Eredivisie degraderen rechtstreeks. Er zullen geen play-offs worden gehouden o.i.d. De eerste divisie A bestaat uit Nederlandse clubs de eerste divisie B bestaat uit Belgische clubs. Dit kunnen gerust 18 teams per competitie zijn. Hieronder heb je de de Tweede divisie A en de Tweede divisie B waarvoor hetzelfde geldt als voor de Eerste Divisie.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren