De tranen van een teletekstsupporter

De rivaliteit tussen grote clubs laat zich altijd gelden. Een nieuwsbericht over Demy de Zeeuw, die te kennen gaf net op tijd te zijn vertrokken bij AZ, mondt qua reacties gelijk uit in een veldslag tussen Ajax-supporters en AZ-aanhangers. Een neutrale supporter komt soms het strijdtoneel op lopen om te vragen of er niet gevochten wordt omdat beide supportersgroepen hongerig zijn.

Net als in de Snickers-reclame op televisie, realiseren allebei de groepen zich dat hij gelijk heeft. Niet hongerig naar een chocoladereep, maar naar prijzen. Prijzen, die er om toe doen, zoals het winnen van de nationale competitie. Niet de KNVB-beker, dat is een troostprijs. Dit heeft Sc Heerenveen nog maar eens bevestigd door Trond Sollied te ontslaan. De clubcultuur kwam in gevaar. Ja, als je het beter doet dan Foppe de Haan, dan komt deze cultuur zeker in gevaar.

Zo is het elke keer wat, de Ajax supporters lachen zich bijvoorbeeld rot om een 'professionele' Roy Makaay, die zich zit te verbijten op de bank. Hij is inderdaad professioneel, want als Wesley Sneijder daar had gezeten had hij vast gevraagd aan Luigi Bruins hoeveel geld hij verdient. Aan Mario Been had hij gevraagd waarom hij als zondebok op de bank moet zitten, terwijl een misdragende Andwelé Slory wel opgesteld wordt. Mario zou vast fluisteren: "Zo kan ik in Rotterdam laten zien dat ik ballen heb!"

De Feyenoorders kunnen op hun beurt ook lachen, wanneer een Ajax-supporter Ajax-icoon Marco van Basten tot pannenkoek promoveert. Sommigen vinden deze persoon geen echte supporter, maar dat is hij juist wel. De teleurstelling was immers zó groot bij hem, dat laat zien dat je écht van een club houdt. San Marco was ongelukkig dat er net een camera op hem gericht stond.

Tussen alle pannenkoeken-lol door komt het zogenaamde verwijt wat ik zo verschrikkelijk dom vind. Dit komt niet specifiek van supporters van één dezelfde club, maar van algemene 'kenners'. Ajacieden zijn Gloryhunters, arrogant, wij lopen altijd weg en er is helemaal niets in Amsterdam. Marco bakte er niets van, Martin Jol is te dik en loopt zelfs in een trainingspak rond. Er is geen sfeer in die betonbak en het verleden telt blijkbaar ook niet meer. De meeste supporters zijn 'teletekstsupporters’.

Op zich vermakelijk, helaas niets aan te doen. Dit lijkt een eeuwig voortdurende discussie te zijn. Wij Ajacieden, zeggen nietus, anderen roepen wellus. Neem een kijkje in de archiefbak van Voetbalzone. Ik weet niet of Roman Abramovich rijk genoeg is om een euro te geven voor elk van deze reacties. Ik denk van niet. Ik doe ook geen poging om aan deze verbale oorlog een eind te maken.

Wat ik echter wel wil proberen, is een eind te maken aan het zogenaamde verwijt waar ik eerder op doelde; de term ‘teletekstsupporter’, die vaak gebruikt wordt om andermans liefde voor een club te minachten. Een teletekstsupporter schijnt een nepsupporter te zijn. Een individu die niet naar het stadion gaat, maar de stand af en toe checkt op teletekst. Er wordt niet nagedacht waarom hij of zij niet naar het stadion gaat. Je gaat niet en je kijkt op teletekst naar de stand. Je bent nep. Nepsupporter!

Toen ik nog een klein kind was, was ik er al van overtuigd dat ik een Ajacied ben in hart en nieren. Ik wist niet veel af van de afstandsbediening, laat staan de televisie. Wat ik wel wist, was de knop van teletekst en de bijbehorende code, zoals die nu 818 is. Soms wilde ik de tussenstanden en eindstand niet eens weten en moest iedereen stil zijn. Om zeven uur 's avonds wilde ik vol spanning de samenvatting zien. Andere keren zat ik naar de televisie te staren, anderhalf uur lang. Ververste het beeld, dan sprong ik op. Vervolgens juichte ik of krijste ik het uit.

Enkele jaren later kwam daar ook radio Langs de lijn bij. Luister dan maar eens naar de klassieker der klassiekers. Niemand mag in de buurt komen, laat staan praten. De hoorn ligt van de telefoon af. Je ziet niet wat er gebeurt, je moet het aannemen van iemand anders. Het is net alsof je in het stadion zit, maar er hangt een spandoek over je heen. Elke keer als er geschakeld wordt naar de wedstrijd, luister je of het thuispubliek juicht. Dat zou een doelpunt betekenen. Ondertussen houdt je ook teletekst bij, want mocht de radio uitvallen of het nieuws tussentijds komen, dan mis je niets.

Thuis op de bank, Champions League-tijd! Ajax is doorgedrongen tot de kwartfinale. Na in de thuiswedstrijd 0-0 gelijk gespeeld te hebben, moest het in Milaan gaan gebeuren. Na een geweldige wedstrijd stond ik met tranen in mijn ogen voor de televisie. Ik kon het niet geloven. Tevens weet ik zeker, dat er ook AZ-fans zijn geweest met betraande gezichten voor de televisie toen de keeper van Standard Luik de beslissende goal maakte. Of Volendam-supporters, die na een zinderend slot van de competitie in 2009 hun club zagen degraderen.

Moet je in het stadion zitten, om een rasechte supporter te zijn? Ajax heeft dan automatisch de meeste supporters van Nederland, want ze heeft het grootste stadion. Ze hebben dan ook meer supporters dan Chelsea. Op Stamford Bridge kunnen maar 42.055 supporters juichen. Moet je alle handtekeningen van de selectie hebben en twee van Luis Suárez, omdat hij aanvoerder is? Moet je luidkeels juichen als je stiekem in het NAC-vak zit wanneer Ajax scoort? Nee, je gebruikt je verstand en laat dat wel uit je hoofd. Je weet beter.

Als supporter draait alles om gevoel en beleving. Het maakt niet uit of je in het stadion zit, je de wedstrijd volgt via teletekst, of dat je via Eredivisie Live kijkt, terwijl je Humberto Tan en de sponsorbingo loterij moet trotseren. Gevoel en beleving, daar draait alles om!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 75 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

107 reacties (laatste reactie door ajaxstars)

Mooi stuk! en ik ben het helemaal met je eens. Zelf woon ik veel te ver af om naar het stadion te gaan, en eredivisie live mag ook niet van mn ouders. Dus word het vaak een vage livestream, maar het gevoel beschrijf je heel goed. 4 sterren voor de tekst en een extra omdat ik hetzelfde gevoel heb!

Moet zeggen dat ik het mooi geschreven vind, met gevoel en inderdaad met beleving. Overigens zie ik dat jij zogenaamd gebanned zou moeten zijn, lijkt me raar dat je dan een clubexpert stuk kan insturen of ligt dat nou aan mij?

Je begint heel warrig, ik begreep er geen hout van. Maar de laatste alinea's zijn ijzersterk en daarin maak je je punt mooi duidelijk.
4 sterren

22 januari 2010 om 08:23

Ik sluit me hier helemaal bij aan: jammer van het begin: had korter gekund en gemogen (en die opmerking over Heerenveen is misschien niet heel respectvol), maar je eindigt fantastisch.

22 januari 2010 om 13:49

Precies.
Maar het stuk van het incident waarbij pannenkoek werd geschreeuwd vond ik een beetje vreemd.
De man die dat schreeuwde was niet een echte supporter maar een idioot die maar eens een cursusje woedebeheersing moet volgen.
Ik snap niet waarom mensen een willekeurige mafkees een echte supporter noemen. Iemand die waarschijnlijk zijn hele leven nog helemaal niks heeft bereikt beledigt een legendarische held. En dat moeten we normaal vinden en zelfs respecteren?

Verder goed stuk en helemaal mee eens.

Je hebt mijn mening duidelijk goed gevormd. Ik kijk al een aantal jaren op Voetbalzone, maar dit jaar is het wel heel erg extreem gestelt. Ik ga hier verder niet op in, maar jij snoert bij een aantal mensen zeker de mond, al willen ze dat niet direct toegeven. Ook ik kom amper in de Arena, mede doordat ik 0,00 inkomen heb en op stage loop. Als ik een keer kan, dan maak ik er ook wat van. Maar geloof mij dat ik net zo zenuwachtig achter de tv zit, dan dat mensen in het stadion zitten, al blijf dat natuurlijk unieker..
Je hebt het goed geschreven, complimenten, 4 sterren!

22 januari 2010 om 13:30

Daar ben ik het dus helemaal mee eens. Ik kom uit Breda en ben fanatiek supporter van Nac, maar ik heb redelijk wat vrienden die Ajax-supporter zijn. Ook zij hebben bijvoorbeeld op zondag een baantje en nauwelijks geld en daardoor kunnen ze niet wekelijks de Arena bezoeken. Ik ben het er ook niet mee eens dat bijvoorbeeld Feyenoord betere supporters heeft. Die mensen beleven een wedstrijd gewoon anders en hoeven helemaal niet meer achter hun club te staan. Ik ken Ajax supporters die gewoon elke week balen, omdat ze weten dat het kampioenschap weer ver weg is. Zij zijn supporter, maar zitten nou eenmaal niet in het stadion. Toch weten ze elk nieuwtje en zijn ze zenuwachtig als het gaat over hun club. Dit is een mooi stuk die van mij zeker 5 sterren verdiend. Heerlijk om te lezen!

Terecht dat je dit naar voren brengt. Dit is niet in mijn geval, want ik kijk elke wedstrijd op EL en af en toe in het stadion, maar ik snap je punt. Hier hoef ik eigenlijk niets op toe te voegen, want je schrijft het heel mooi, zodat het lekker weg leest en dat je het goed kan begrijpen. Vijf sterren!

Mooi stuk hoor. Mooi dat je hier over praat....

5 Sterren

Een zwak begin maar een zeer goed einde.

4*

De eerste drie alinea's waren voor mij eigenlijk niet te volgen, vond het niet zo'n sterke inleiding. Daarna werd het leuk. Overigens moet ik wel zeggen dat mijn beeldvorming bij het begrip teletekstsupporter een andere is. Dat is iemand die af ten toe via teletekst de stand meekrijgt, en als dan toevallig (in het geval van Ajax, omdat jij dit ook als voorbeeld gebruikt) Ajax bovenaan staat, is het ineens een uitgesproken Ajax supporter. De teletekstsupporter zie ik als iemand die zelfs niet eens live wedstrijden of samenvattingen op tv kijkt.

Net als de rest vindt ik ook dat het begin wat warrig was. Ik kon je punt niet helemaal begrijpen, maar aan het eind werd het steeds sterker.

4 sterren, goed gedaan

Ik denk dat ik snap hoe je begin in elkaar steekt, maar je hebt de aanloop naar je echte verhaal en het punt at je wilde maken te lang gemaakt denk ik. Hierdoor lijkt het wel alsof je het over twee verschillende onderwerpen hebt, en dat kan nogal verwarrend overkomen. Maar omdat ik weet dat het moeilijk is, en omdat de tekst verder loopt als een trein, de interpunctie klopt, etc. geef ik je toch 5 sterren!

Zoals iedereen het hier zegt,
begin beetje vaag
eind super !

4 sterren.

Minder begin maar einde is fabuleus

mooi stuk. Begin van je inleiding vond ik ook goed, ik hoop vooral dat ene Ajacied023 dit leest, dan ziet hij hoe het ook kan. Voor de rest begrijp ik wat je bedoelt, ik heb ook uren naar teletekts zitten staren vroeger wat ADO of Feyenoord deden, of op de rtadio geluisterd. Of de hele dag als een kluizenaar geleefd omdat ik de stand niet wilde weten.

Ik sluit me bij de rest aan. Vaag begin en een goed eind.

Amen!

En waar iedereen hierboven het heeft over een vaag begin, zeg ik: "mooie metafoor".

Stukje van studio sport en radio langs de lijn perfect ouwe(y)

In het begin was ik bang dat er een zeur/calimero stuk zou volgen, maar daarna schrijf je toch mooi je verhaal en maak je een zeer terecht punt.

Mooi werk! De metafoor allicht iets te ver uitgewerkt, maar het maakt wel een goede inleiding voor je punt. En je punt is duidelijk en ik ben het er absoluut mee eens!

Prima column. Dit is de eerste keer dat ik het de moeite waard vind om een reactie te geven op een column. Ik vind dat je een zeer interessant en actueel punt belicht. Goed dat jij kritisch durft te zijn op de "voetbalzone" cultuur. Ga zo door!

19 januari 2010 om 08:20

Je kan eerder zeggen de " internet" generatie. De " grote bek achter het hek" generatie, maar als het puntje bij het paaltje komt ..

Oc(on column): Leuk geschreven stuk, en wat betreft het pannekoen incident. Tuurlijk kan hij een echte supporter zijn, het maakt neit heel veel uit wat je dan zegt. Maar het geeft wel zijn niveau aan, en ik zou niet weten of ik zo op TV had willen staan te schreeuwen. Maar niet iedereen is het zelfde, dat is mooi maar ook het probleem.

19 januari 2010 om 16:43

Sommige mensen moeten misschien wel heel veel leuke dingen laten om hun seizoenskaart te kunnen betalen, daarom kan de emotie de overhand nemen in die situatie. Als je die gozer achteraf interviewt heeft hij er misschien wel spijt van dat hij het op dat heeft geroepen omdat ie achteraf beseft dat hij er niets mee is opgeschoten.
Ik kan de emotie best begrijpen, hij zegt tenslotte nog pannenkoek terwijl er doorgaans heel wat onvriendelijkere verwensingen over de tribune vliegen.

Geweldig stuk met veel humor erin. Je bent objectief en dus niet pro ajax in je stuk. Dat vind ik klasse. Ook leuk om te lezen. Was wel beetje lang, daarom 4 sterren in plaats van 5

erg leuk stuk om te lezen! inderdaad wel een beetje warrig begin, maar wat boeit dat

Mooi stuk, ik zelf zit ook maar een stuk of 5x per jaar in het Abe Lenstra stadion maar als ik thuis kijk leef ik net zo erg mee en bovendien is het eigenlijk een stuk spannender om via de radio te volgen, een bal die rondgespeeld wordt op het middenveld klinkt dan een stuk spannender.

Apart onderwerp, unieke opbouw en een speciaal einde.

Als een vrouw zo tegen je praat moet jij je zorgen maken, maar ik bedoel het wél positief! Het is helaas net geen vijf sterren waard, doordat het begin niet lekker wegleest. 5 sterren is tenslotte perfectie

Een beetje raar begin, maar na die paar alinea's was het echt een mooi stuk, 5 sterren

Ijzersterk einde maakt deze column alsnog erg leuk

imo zegt een teletekstsupporter niks over wat voor supporter hij/zij voor de club is, teletekstsupporter is voor mij iemand die niet kan wachten tot de samenvattingen op tv zijn en daarom de wedstrijd via teletekst volgt

ikzelf wil de samenvattingen zien zonder dat ik de uitslagen weet(kijk alleen mijn eigen cluppie live de hele wedstrijd) omdat er anders geen spanning op zit(geef als voorbeeld altijd dat als je al weet dat het 0-0 blijft en er wordt een penalty gegeven, weet je al dat ie er toch niet ingaat)

heb ik dan altijd een verkeerd beeld gehad van wat teletekstsupp inhoudt?

19 januari 2010 om 13:12

Volgens mij niet, het gaat vooral om de lading die mensen aan de term meegeven denk ik. Mensen die de term teletekstsupporter gebruiken en het negatief bedoelen. Dat bedoeld de schrijver ook, en dus niet of je kan wachten op de uitslag.

Het hele stuk is, volgens mij, eigenlijk geschreven om jouw eerste zin te ondersteunen, namelijk dat het niets zegt wat voor supporter je bent voor je club als je ook wedstrijden via teletekst volgt.

zeer goed stuk, ben erg onder de indruk hoe je
de term teletekstsupporter de grond in drukt.

Zelfs als je thuis voor de televisie of een livestream op
de computer hebt kun je dezelfde beleving hebben als in
het stadion. Je bent helaas niet met duizenden mensen om het
te vieren. De spanning wordt er gelukkig niet minder om.

btw 5 sterren voor dit stuk

19 januari 2010 om 17:33

nah dat vind ik niet, de beleving in een stadion vind ik sowieso mooier dan voor de tv.

On: Goed stuk, zoals al vaker gezegd: eerste alineas wat minder, daarna werd hij zeer goed.

Prachtig je beschrijft ook precies hoe ik wasen ben... Ik ga nu wel naar het stadion maar vroger voor de tv met teletekst aan en de radio aan! of soms niet kijken en dan de samenvattingen!

Prachtig ik zeg 5 sterren

Erg goed stuk. Kom enorm bekend voor bij mij, herinner zelfs de pagina nog 650. over het algemeen vind ik een verslag van een radio veel spannender. Ik zou je zeker een radioverslag van 5 live aanraden die engelsen zijn daar enorm goed in kan geen spaans of italiaans dus kan daar niet over oordelen

origineel, goed onderwerp en leuk geschreven.

Ik persoonlijk had geen last van een warrig begin. Misschien omdat ik zelf ook een warrig typje ben.. Ik vond het erg leuk geschreven.

ik twijfel tussen de 4 en 5 sterren. je originaliteit zorgt voor de neiging naar de 5.

Perfect perfect,

in dit verhaal kan ik me goed vinden. ik werk sinds dit jaar in de horeca heb ook sinds dit jaar mijn seizoenskaart bij ajax afgezegd omdat ik op zondag niet meer naar de arena kan.

Echt een perfecte blog heel mooi geschreven.

Leuk stuk om te lezen, had ook totaal geen last van het het begin, maar zoals Filip hierboven al schreef, kan dat komen omdat ik ook ietwat chaotisch ben. De glimlach die het me bezorgde en de waarheid als een koe levert je 5 sterren op.

Amen!
Prachtig, ben het er volledig mee eens

Denk zal es even lezen en warempel bleef ik doorlezen en doorlezen

na 12 jaar in almelo te hebben gewoond en altijd naar de bornsestraat te zijn geweest en later naar t polman
Leerde ik mijn huidige vrouw kennen en ben verhuist naar Harderwijk
Nu is het voor mij vanwege omstandigheden in mijn gezin niet mogelijk om naar t stadion te gaan

Dit maakt voor mijn gevoel me niet een mindere supporter want het zwart wit zit in mijn hart en dat zal ook altijd zo blijven
laat men mij maar een teletekstsupporter ./ eredivisielive supporter noemen
Ik weet beter wat ik voor mijn clupje voel

5 sterren

Ik vind het een mooi stuk tekst! Mijn complimenten.
Natuurlijk zijn er echte supporters die hun club via internet of iets dergelijks moeten volgen.
Maar toch houd ik aan dat er vele successupporters rondlopen zonder echt clubgevoel.
Al met al : 4 sterren!

Heb in 4 jaar tijd, slechts een thuiswedstrijd gemist (fc den bosch thuis voor de beker). Ik snap dat er mensen zijn die op de wedstrijd tijd moeten werken, maar als je 1,5 uur op teletekst kunt kijken of 's avonds op de bank een champions league wedstrijd, dan kun je toch ook naar het stadion gaan. Over langs de lijn ben ik het niet helemaal eens. Als je er zit is het heel anders, dan proef je de sfeer, tegen ajax proef je de pure haat, de woede die gewoon rondhangt in het stadion en de geweldige ontlading bij een goal en al die blije juichende mensen om je heen. Daarom is het ook dat ik er altijd bij wil zijn, niet alleen in de goede, maar zeker ook in de slechte tijden. Samen lachen, samen huilen!

Wel leuk dat je de term teletekstsupporter een andere wending probeert te geven, maar toch hebben teletekstsupporters in mijn ogen minder recht van spreken als de supporter die week in week uit zijn club steunt in het stadion en daar meer dan duizend euro per jaar aan kwijt is. Ook ik heb vaak problemen met mijn werk gehad en in het verleden met school, soms moet je gewoon hemel en aarde bewegen om aanwezig te zijn bij je grote liefde. De dames komen en gaan, maar Feyenoord zal altijd bestaan!

19 januari 2010 om 16:20

roodwit010, soms zijn de financiele middelen er niet he.....

over het stuk,
begin beetje onnodig, maar eind goed.

4 ster,

19 januari 2010 om 16:51

Ik leen m'n seizoenskaart weleens uit aan mensen die zelf niet aan kaarten kunnen komen of het geld/de middelen er niet voor hebben.
Maakt dat mij ook een teletekstsupporter?
Integendeel, het maakt mij een geweldige supporter want ik zorg er zo onder andere voor dat er meer mensen verliefd worden op de club.

Hoe iemand de wedstrijd volgt doet er niet toe.
Vorig jaar ging mijn zwager trouwen(nota bene een Feyenoorder) en ik zat met mijn oordopjes in naar Radio 1 te luisteren naar een wedstrijd van Ajax. Heel veel mensen keken me raar aan kan ik je vertellen.
Het enige verschil tussen jou en mij is dat jij meer "geobsedeerd" bent in het aanwezig zijn in het stadion.

Goed algemeen stuk, inleiding en opbouw waren wat minder.
Op een gegeven moment las ik dat stukje over de teletekstsupporter, het eerste wat ik dacht was, dan heeft Ajax dus de meeste supporters(gezien de capaciteit van het stadion).

De conclusie was ijzersterk, ga zo door.

4 sterren.

Mooi stuk.

De titel is erg goed gekozen, het trekte mij dan ook aan om de tekst te gaan lezen.

Je inleiding lijkt echter een andere richting op te gaan dan ik verwacht had. Dat is niet erg, maar wel als je het verhaal in het geheel bekijkt.

De alinea's die daarop volgen borduren verder op je inleiding. Deze stukjes waren leuk geschreven en waren een soort van beschouwing van een 'gevecht' dat in de voetbalwereld plaats vind. Erg mooi.

Een minpunt is echter dat dit onderwerp halverwege de tekst weer omslaat naar de term 'teletekstsupporter'. Ik bedoel te zeggen dat de eerste helft van je stuk gebaseert is op de inleiding, en het tweede stuk gebaseert is op de titel. Dit zorgt voor verwarring.

De overgang van dit 'gevecht' naar de misbruik van de term 'teletekstsupporter' kan in principe wel maar had meer verduidelijkt moeten worden. Zeker al in de inleiding, waarin eigenlijk het algehele onderwerp en de stelling bekend gemaakt moeten worden. Desondanks vind ik het een mooi geschreven stuk en verdien je de nodige sterren.

Wat het onderwerp betreft.

Ik geef je gelijk, teletekstsuppoters kunnen wel degelijk suppoters zijn. Ik heb mij zelf al regelmatig betrapt op het in spanning volgen van een live-ticker op Internet als ik niet aan de beelden kon komen.

Er moet echter ook gekeken worden naar de definitie van 'supporter'. Deze lijkt bij veel mensen nogal uiteen te lopen wat reacties tot leidt als: 'nepsupporter!'

Ook moet gezegd worden dat als er over een 'teletekstsupporter' gesproken wordt we het stereotype teletekstsupporter bedoelen. Oftewel, mensen die tijdens de rust en na afloop van de wedstrijd even de standen op teletekstkijken terwijl ze bij grootmoe op de koffie zijn op de zondag middag, en het daarbij laten. Dus alleen de stand en geen samenvattingen, verslagen of overig nieuws wat betreft de wedstrijd of de club.

Over het algemeen wordt dit gedaan om op de hoogte te blijven van de sportieve situatie van de betreffende club om mee te kunnen praten als het onderwerp valt. Als een iemand kan zeggen 'ajax deed het in de eerste seizoenshelft niet goed', gebaseert op de resultaten, kan diegene al redelijk meepraten in een discussie over voetbal, let daar maar eens op.

Het is echter een zwak en subjectief argument om het in die eeuwige 'wij zijn beter' discussie te gooien. Teletekstsupporters zijn namelijk aanwezig bij Alle clubs. Omdat deze supporters het slechts houden bij de score en zich verder erg stil houden kan er geen hoogte worden genomen van het aantal per club. 'jullie hebben meer teletekstsupporters' is dus een zwakke opmerking.

+ Onderwerp
+ Titel
+ Argumentatie
+ Schrijfstijl
- Opbouw

4 sterren ;-)

goed geschreven. laat dit voor veel mensen trouwens ene ''eyeopener'' zijn.

je hebt ook gewoon gelijk. de feiten en statistieken bewijzen het. Ajax is in Nederland minimaal een miljoen supporters rijk. terwijl er in de Arena gemiddeld maar 50.000 zitten waarvan het overgrote deel met een seizoenskaart... zijn die andere 950.000 supporters die bijna nooit een wedstrijd van Ajax bezoeken dan allemaal nepsupporters? natuurlijk niet!

5 sterren voor je stukje.

Minder begin maar een zeer goed einde. Mijn complimenten, Zeker een stuk van het niveau 5 sterren

Heb het hele stuk afgelezen, wat inhoudt dat je stuk boeide tot aan het eind.
5 sterren voor deze man.

Je hebt helemaal gelijk! Ik kan ook niet elke week naar Istanbul vliegen om Galatasaray toe te juichen. Moet het maar doen met 3min. achterlopende live streams via internet en samenvattingen op tv, terwijl ik stiekem droom om ooit een keer tussen de 'ultraslans' te gaan staan

Inhoudelijk: in het begin snapte ik niet zo goed waar je heen wilde, maar een goed einde maakte dat weer goed!

4*

Vooral einde leuk!! 5 sterren!!

geweldig stuk!!!
ik ben ook van mening dat je nooit iemand een teletekst-supporter mag noemen omdat hij nooit in het stadion is geweest. ikzelf ben barca-supporter maar ben ook nog nooit in het stadion, simpelweg omdat ik in nedereland woon en nog te jong ben om een reis naar barcelona te beken en daar het camp nou te bezoeken.
ook gloryhunters (die mensen die speciaal een account aanmaken om hun steun voor de club te betuigen vlak na een gewonnen prijs of goede aankoop) kunnen uiteindelijk ook echte supporters worden als je ze maar de tijd geeft.

voorbeeld: aan het eind van het seizoen 06/07 fan van barcelona doordat ik in een computerspel (uefa CL 06/07) als barca speelde en toen verliefd werd op de spelers en het clubtenue, ondank dat ik fan was van Zidan. nadat barca op de laatste speeldag het kampionschap kwijtraakte aan Madrid(mede dankzij een opgeleefde Beckham) bleef ik barca steunen en was ik het seizoen daarna getuige van de opkomst van een toekomstig barca-ster: Bojan Krkic, wiens uitstekende prestaties mijn liefde voor de club alleen maar versterkte. Het siezoen daarop werden we weer geen kampioen, maar dat kon me inmiddels al niks meer schelen want ik wist dat het daaropvolgende seizoen alleen maar beter kon worden aangezien Bojan nog beter zou worden en Messi de kans zou krijgen om Dinho te doen vergeten. Dus tegen het eind van het seizoen 08/09 wist ik al dat ik voor eeuwig barca-supporter zou blijven, zonder dat we ook maar 1 prijs pakten!

ik bendus ook begonnen als een soort gloryhunter (barca werd immers alleen maar mijn favoriete club vanwege youtube en de geweldige spelers), maar gaandeweg heb ik een egte clubliefde ontwikkeld voor barcelona en ik weet zeker dat iedereen die wij nu denigrerend ''teletext-supporter'' en ''gloryhunter'' noemen hetzelfde kan meemaken

Mario zou vast fluisteren: ”zo kan ik in Rotterdam laten zien dat ik ballen heb!”
Waarom zou Mario dat vast fluisteren?

-hij houdt het toch al niet zo slimme Feyenoordpubliek 'voor de gek' met mooie praatjes en trucjes- is dat wat je ermee bedoelt?

Erg denigrerend voor zowel Mario als Feyenoordsupporters. Jammer.

Verder vind ik het stuk veel te lang (en saai) om te zeggen wat je wilt zeggen.
Ik hoop dat de gemiddelde voetbalzone bezoeker zelf al wel in de gaten heeft wat je ons probeert te vertellen anders is het niveau ver te zoeken hier.

Leuk onderwerp. Alleen ik vind dat je de plank volledig mis slaat in de laatste alinea. Teletekstsupporter zie ik als 'supporters' die alleen naar de standen kijken( op teletekst). Een Ronaldo die scoort, maar daarvoor 100 kansen voor nodig heeft. Teletekstsupporters zien de naam van Ronaldo bij de goal staan en gaan ervan uit dat hij 'geweldig' heeft gevoetbald. Not!

Een wedstrijd volgend via eredivisie live of in het echt een wedstrijd beleven is heel wat anders. Dat zijn supporters die hun meningen goed kunnen onderbouwen ipv naar de stand te kijken.

Je boodschap is duidelijk alleen jammer van de laatste alinea:
"het maakt niet uit of je in het stadion zit, je de wedstrijd volgt via teletekst, of dat je via Eredivisie Live kijkt.." Ik zie dat toch anders, maak meer de onderscheid tussen teletekstsupporters en supporters die een wedstrijd live volgen.

Al met al toch leuk geschreven en dat over een leuk onderwerp. 4*

Er zit toch wel een goede waarheid in je stuk. Ik vind dat je een mooi ''item'' onder aandacht heb gebracht. Ik sprak na de legendarische slotdag van het kampioenschap in 2007(psv kampioen,az-excelsior en Ajax op 1 doelpunt Niet) nog heel wat mensen die ook de radio aan hadden gezet op NOS Langs de Lijn(net als 3,5 miljoen?(dat zei Jack toch?) andere Nederlanders), en vrijwel iedereen had gezegd dat ze achteraf nog steeds die dag liever op de radio hadden gehoord dan in het stadion van hun team te zitten.. Het was een belevenis joh. Weer een voorbeeld is ergens in 2001 ofzo met teletekst, laatste dag Hsv-bayern en Schalke-unterhaching, dat + ging heen en weer, en op het laatst na heel veel extra tijd wordt de vooroordeel van de club Bayern Munchen weer eens van stal gehaald, zij hadden uiteindelijk het laatste winnende +je

"martin Jol is te dik en loopt zelfs in een trainingspak rond."
Belachelijk, een trainer in een trainingspak, echt schandalig!
Maar leuk stuk, over de soms inderdaad wat ondergewaardeerde teletekstsupporter, ben er zelf ook zo een, maar vind mezelf al een held als ik op maandagochtend als enige feyenoordsupporter in de klas op school durf te komen na weer een nederlaag tegen ajax

Recht voor zen raap, super!

Leuke column maar een zogeheten Teletekstsupporter is voor mij een zogenaamde supporter die als z'n ploegje er eens goed voorstaat (en dit op teletekst is te zien)loopt te verkondigen dat hij fervent supporter is van de club terwijl als het slecht gaat je niks van deze mensen hoort. De mensen in het stadion zitten er wel altijd, zowel in slechte als goede tijden. Dat maakt het verschil en daarom kan je hierom ook de termen successupporters, gloryhunters of starfuckers gebruiken.

Dat jij passie en liefde heb voor je club is duidelijk maar als je bijvoorbeeld kijkt naar Az-supporters. Tsja, een paar jaar geleden kwamen er slechts 5000 supporters naar hun oude stadionnetje en nu het de laatste jaren goed gaat zit er opeens een stadion vol met 20.000 man en zijn er volgens mij zelfs wachtlijsten. Veel zogenaamde supporters worden alleen aangetrokken door succes en dat typeert ook wel het oppurtunistische van de voetbalwereld. Dat 'echte' supporters dit verachten vind ik daarom compleet logisch.

Beste column die ik gelezen heb hierop voetbalzone!

Aardige column met een fantastisch slot! Hele herkenbare situatie.

Chapeau!

Gezien het niveau van de meeste columns beneden alle pijl is en ook de reacties vaak te dom voor woorden zijn, reageer en lees ik niet veel meer in deze sectie. Maar zowel de gekozen titel als het verhaal waren van letter één tot 959 (ja zoveel zijn het er) boeiend.

Een kritiek punt is toch wel dat je eigenlijke kernzin, pas begint in alinea vijf. Waardoor het een beetje onduidelijk is wat de boodschap nu is van de eerste drie (inleiding niet inbegrepen). Toch vond ik het een interessant onderwerp, want ik krijg er ook vaak mee te maken als supporter van Los ché.

Ben benieuw wat je nog meer weet te produceren en of je de kritiekpunten te harte neemt (gezien ze niet alleen van mij komen zal er wel een kern van waarheid in zitten toch?).

Leuk geschreven en mooi verteld. Met beleving, beleving die zo belangrijk ik als supporter.
Ergens vind ik het heel grappig dat iedereen zo positief is over je collumn aangezien de meeste elkaar in de haren vliegen om wat voor reden dan ook.

Het begin vond ik niet zo rommelig als de meeste reactie te kennen geven. Maar het duurde wel even voordat je punt duidelijk werd. Daarom krijg je van mij 4 sterren!

Mooi stuk.... Een verhaal met een statement.. Ik ervaar het ook zo. Ik moet vaak op zondag werken en dan neem ik Ajax op en wil ik de uitslag niet weten en kijk ik het om 17.00uur en dan gevolgd door Studio sport. Heerlijk........... als ze winnen dan hahahahaha....

Heel mooi stuk, dat stukje over Heerenveen, clubcultuur en Foppe de Haan is geniaal.

Begin vond ik minder maar het einde vond ik echt heel goed

Mooi stukje, ware woorden!

Geen verkeerds stukje. Ik ben het sowieso met je eens wat betreft gevoel en beleving van het voetbal.
Opening is wat voorzichtig, laatste stukje van je 'column' daarentegen erg sterk.

Mooi stuk echt mooi, hoe je uitlegt wat het verschil is tussen een wedstrijd kijken in een stadion en om de zoveel tijd op teletekst kijken.
Wat ik ook mooi vind is dat je Ajax beledigt terwijl je zelf een ajax-fan ben. Dat betekent dat je de columm gewoon zonder voorkeur voor club hebt gemaakt.
Dit worden zoiezo 5 sterren

ps Waar ik me aan irriteer is dat veel mensen op deze site zeggen dat 'we' moeten gaan winnen. bijv. 'we moeten FC Twente verslaan om op ze in te lopen.' Je mag naar mijn mening alleen 'we' zeggen als je voetballer van die club in dit geval ajax bent of lid bent van de club-staff of fysio-therapeut bijv. van de club bent. Of als je al jarenlang het voetbal van de club volgt en naar het stadion gaat en seizoenkaarten koopt en shirts koopt van je club. Niet als je om de zoveel tijd een wedstrijd van een club kijkt!

Bravo!!!

wat een goed stuk het bewijs dat je alle supporters supporter van een club in hart en nieren is want er zijn ook mensen die het niet kunnen betalen om naar het stadion te gaan bijvoorbeeld:

- seizoenskaart te duur
-mag niet van je ouders
-stadion te ver weg

dus ik vind dit stuk 5 sterren

Mooi stuk hoor. Alleen heb je een verschil met teletekstsupporters en supporters die niet naar het stadion gaan. Ik zit niet heel vaak in het stadion, maar ik volg mijn club intensief. Ik kijk de wedstrijden op eredivisie live en kijk elke dag op Feyenoord.nl.

Het verschil met de zogenaamde "teletekstsupporters" is dat die geeneens hun club volgen. Die kijken op teletekst en weten bijna niets over hun club. Ze kunnen bij wijze van spreke geen eens 5 spelers opnoemen. Gloryhunters. Die heb je echter bij alle clubs. Ook bij Feyenoord en Psv. Dat Ajax de meeste gloryhunters heeft, komt gewoon omdat Ajax de club uit de hoofdstad is, de grootste historie heeft en gewoon het bekendste is in Nederland. Het is echter een misvatting dat alle Ajax supporters gloryhunters zijn.

Toch vind ik het wel een grappig stukje en ik geef je 3 sterren, omdat het begin een beetje vreemd is.

Wel leuk geschreven stukje... Maar ik wil dan toch maar een reactie geven als iemand zijnde die zich rot ergert aan 'teletekstsupporters' wat jij hier beschrijft is naar mijn mening iets heel anders dan een teletekstsupporter. Je schrijftstijl en ervaringen laten zien dat je al wat jaartjes oud bent en dus ook niet in de generatie teletekstsupporter valt. Wat ik onder een teletekstsupporter versta zijn van die mensen die je hier in overvloed vindt in (zuid) limburg. Mensen die een of 2 keer in hun (jonge) leven in de Kuip of Arena zijn geweest. Mensen die beginnen te lachen als je de vraag voor welke club ben jij? beantwoord met Fortuna Sittard ( de stad waar je vrijwel in woont). Fortuna Sittard bestaan die nog? haha . Dat zijn de mensen waar een fanatieke supporter die aan het eeuwenoude begrip support your locals zich aan ergert.

Ook zal ik dan even ingaan op wat ik over het begrip supporter vind. Support betekend steunen. Hoe je je club steunt mag je zelf weten. Vocaal, visueel(met acties) of je steunt je club dmv ludieke sponsoracties met je eigen bedrijf. Wat jij beschrijft voor je tv zitten kijkend naar eredivisie live of naar de samenvattingen van 7 uur vind ik niks met het steunen van je club te maken hebben maar met het fan zijn van je club.. Daar zie ik nog al een wezenlijk verschil in...

Ik hoop dat je mijn mening nu weet en ook even reageert.. Zal zeker terug reageren.

21 januari 2010 om 08:08

Ik weet niet of ik mezelf ook onder de teletekstsupporters moet indelen.. Omdat ik in Utrecht woon, kom ik hooguit 3 keer per jaar in het stadion, en tóch hangt mijn kamer vol met Fortuna sjaals, vlaggen etc.. Ik begrijp welk type mensen je bedoeld Patrick, namelijk die mensen die het hardste riepen dat Fortuna moest blijven bestaan en vervolgens geen geld overmaakten voor Tof, maar er zijn (gelukkig!) ook nog teletekstsupporters die wél een hart voor de club hebben!
Zitterd Allein!

21 januari 2010 om 11:25

Een fortunees uit utrecht is voor mij heel anders dan de duizende ajaxcieden en feyenoorder uit Sittard-geleen.

21 januari 2010 om 16:30

iedereen support (steunt) zijn ploeg op zijn eigen manier je heb de hooligans die doen het door zichzelf te misdragen, je heb de supporter die in pak komt, je heb ook supporters die het thuis volgens via de radio, je heb ook supporters die eredivisie live hebben en er thuis voor gaan zitten. maar je bent fan of je bent fan en en daar zit verschil in maar je heb allemaal één overeenkomst en dat is dat je voor een club bent.

Goed stuk, ik las de 1e 2 alinea´s en ben toen naar de reacties gaan kijken omdat ik het niet zo veel aan vond toen las ik dat het daarna wel mooi werd en ben ik weer gaan lezen en verdomd het is een heel goed stuk en je hebt helemaal gelijk.
Ookal word de term teletekst supporter ook wel is gebruikt om aan te geven dat iemand wat zegt over een wedstrijd die hij of zij niet gezien heeft. Maar ook vaak zoals jij zegt dus je hebt een goed punt gemaakt !

Zwak stuk. Echte supporters zitten in het stadion.

21 januari 2010 om 16:26

supporter ben je of dat ben je niet en de een is iets fanatieker dan de ander, er zijn ook supporters die denken dat als ze met een andere groep supporters vechten dat ze dan een betere supporter zijn dan de ander. Er zijn ook supporters die elke week gaan en geen geld voor een shirtje over hebben. Waar het op neer komt elke supporter doet het op zijn eigen manier, maar je support (steunt) het team wel maar op je eigen manier.

sinds tijden trouwens geen zwak stuk dus lees het stukje nog een keer en als je het nog steeds een zwak stuk vind en vind dat echte supporters in het stadion zitten dan daag ik je uit om dat goed te beargumenteren en hierond mij een pak rammel te geven

21 januari 2010 om 20:13

Hij maakt een grapje.

Tenminste, daar gaan we dan even vanuit.

23 januari 2010 om 08:37

@kolibri

je bedoel die supporters vele vele honderden supporters die altijd 5m voor tijd het stadion verlaten als ze achter staan of gelijk hebben gespeeld??

Ja idd dat noem ik Echte supporters

Niets op af te dingen!

Een heel goed geschreven stuk alleen vergeet je een ding te melden, een Ajax supporter staat ook bekend om het feit dat ze het idee hebben dat heel de wereld tegen hun is, iedereen is tegen Ajax en iedereen heeft een hekel aan Ajax.

Hoe je het betrekt tot de andere clubs vind ik geweldig en je visie over bepaalde onderwerpen van het afgelopen jaar. Trond Sollied is met een grappige vergelijking in een jaar succesvoller gebleken dan Foppe de Haan in 20 jaar. Marco van Basten die uitgescholden werd voor pannenkoek.

Maar iedereen is fan/supporter van zijn eigen club naar keuze.

Ik ben supporter van feyenoord ik ben nu seizoenskaarthouder vanaf mijn 12de jaar. ik werkte in de zomer in de tomaten om mijn seizoenskaart te kunnen betalen. de eerste 2 kocht ik van mijn spaargeld. heb nooit een seizoenskaart gekregen maar altijd voor gewerkt en ik had en heb het er nog steeds voor over. Ik kan nu na 13 jaar niet meer thuis naar een wedstrijd kijken of naar radio rijnmond luisteren. ik moet het zien en beleven. Maakt mij dit meer supporter dan een ander? antwoord is Nee, iedereen doet het op zijn eigen manier. een vriend van mij gaat naar elke uit en thuis wedstrijd van Ajax en eet liever een week niet om dat kaartje te kunnen betalen. Maakt hem dit een betere supporter? antwoord is Nee, je support zoals je zelf wil.

Maar is het logisch dat mensen er onderscheid in maken en dat je er net wat meer aan doet. ja dat is logisch. Ik ben helemaal weg van de muziek van Ilse de Lange ik kan er dagen naar luisteren, ik ga nooit naar een concert. ben ik nu minder fan dan diegene die voorraan staat bij het concert?

Niks aan toe te voegen heb het zelfde gevoel

5 sterren!

In het begin was ik bijna afgehaakt, maar ik ben blij dat ik toch door ben gaan lezen. Je hebt helemaal gelijk. Sterk geschreven

wat een fantastische titel, echt een aanleiding om het te gaan lezen, mijn complimenten.

Leuk stuk om te lezen! En wat je zegt is helemaal waar!

1 van de mooiste titel van alle columns. Mooi en origineel stuk! complimenten.

Geweldig, je trekt me de woorden uit mn mond. Ik weet niet hoe ik dit stuk kan beoordelen maar je krijgt hoe dan ook de volle buit van mij.
Prachtig stuk!

Heel goed einde, reageer eigenlijk alleen omdat ik dit de beste column vind tot nu toe hier en je 5 sterren wil geven haha. Ben het helemaal met je eens.

Je hebt gelijk. Ik ben Milan supporter, en ben mijn best aan het doen om mijn droom te verwezelijken. Namelijk 1x naar San Siro. Ben ik nog nooit geweest.

Maar het gaat inderdaad om gevoel. In 1994 knalde de champagne midden op straat na de 4-0 tegen Barcelona, en menig voorbijganger keek nogal vreemd. Maar in 2005 na het echec tegn Liverpool was het brullen geblazen. En zo zijn er nog wel meer momenten op te noemen.

Maar het gevoel is er wel degelijk, en dat al vanaf 1984.

Prima stuk hoor, we kunnen tenslotte niet met zijn allen in het stadion zitten. Toch wil ik kwijt dat die nepsupporters wel degelijk bestaan in grote aantallen. Het komt wel eens voor dat ik een kennis, die beweerd die-hard Ajacied te zijn, aanspreek om het te hebben over die laatste wedstrijd van Ajax. Meestal krijg ik een antwoord als, "oh? Moesten die spelen dan?". Ik haal nu toevallig een Ajax voorbeeld aan maar kan me genoeg van deze situaties herinneren.

Desondanks ben ik het volledig eens met de strekking van je verhaal en ben ik zelf ook een stream/eredivisielive/teletekst/radiolangsdelijn supporter die zo nu en dan wel in het stadion komt.

Mooi stuk man! Ik ken behoorlijk wat mensen die een club hebben om maar mee te kunnen praten of omdat het hoort. Jammer genoeg, voor de ajacieden hier, zijn dit allemaal ajacieden, is het gemakkelijkst praten omdat de meeste mensen voor Ajax zijn. Maar dat is een andere frustratie van mij.

Even on topic, ik heb geen seizoenskaart, maar ben wel bij alle europese thuiswedstrijden van PSV geweest (er was gewoonweg even niet meer geld beschikbaar). Ik zou ook Eredivisie Live moeten halen want ik geef nu een fortuin uit aan het afzonderlijk kopen van wedstrijden... mja... of ik dan een echte Psver ben? You tell me!

Mooi stuk om te lezen ..

Ik ben altijd nog voor Fc Twente geweest (ook omdat mijn ouders en iedereen voor Twente is word je er zelf ook vaak in mee gesleurd)

ik heb helaas geen seizoenskaart maar sta wel op de wachtlijst kan je mij misschien nu wel successupporter noemen maar dat ben ik zeker niet. ik ben ook al best vaak in het Arke Stadion geweest wat nu de Grolsch Veste heet.. (o.a de wedstrijden Schalke 04,racing Santander,stade Rennais europees en beker De Graafschap,nac Breda.. en dit seizoen al na Fq Qarabach,ajax,az,psv,vitesse,rkc... en vind het helemaal prachtig en als de resultaten de komende jaren slecht worden.. dan blijf ik nog een seizoenskaart houden want voor de sfeer alleen al wil je al in het stadion zitten dat moet je echt keer mee maken

Als Fc Twente verloren heeft of punten heeft verloren bijv Fc Utrecht dan baal ik een paar dagen flink..
heb ook wel vrienden en die zeggen dat ze voor Fc Twente zijn maar nooit echt in het stadion zitten of Live wedstrijden kijken laat staan Samenvatting en dat vind ik jammer mijn vrienden/kameraden zijn niet zo'n echte voetbal fan want het liefst heb ik met vrienden/kameraden een seizoenskaart voor Twente en gezellig bier drinken en met zun allen mee zingen met de liedjes dat lijkt me geweldig nu sta ik alleen met mijn ma op de wachtlijst omdat ik het te lang vond duren want de rest van mijn vrienden willen blijkbaar niet zo graag

heb trouwens nu Eredivisie Live...

weet trouwens ook niet wat jullie van mij dan vinden.. een echte Twente fan ben of een successupporter tell it me?

Begrijp je stuk en kan me er ook grotendeels in vinden Ik zelf ben Feyenoord supporter, ik ga naar het grootste deel van de thuiswedstrijden. Maar uitwedstrijden en Europese duels woon ik op een enkele uitzondering nooit bij en volgende week zondag wordt pas mijn eerste Klassieker in het stadion. Wedstrijden die ik niet bijwoon heb ik jarenlang met spanning via de radio gevolgd, wat een fantastische beleving met zich meebrengt, en inmiddels kijk ik twee jaar via Tele2 en daarna Eredivisie Live. Als ik de wedstrijd via de tv volg, gedraag ik me bijna net zo fanatiek als in het stadion. Verschil is toch dat ik me niet echt supporter kan noemen op dat moment. Een supporter is naar mijn mening iemand die in het stadion zijn favoriete ploeg aanmoedigt, 'support'. Feyenoord is toch enorm belangrijk voor me en als ik het op een alternatieve wijze volg, vind ik dat ik me nog steeds een 'fan' kan noemen. Een teletekstsupporter, ofwel nepsupporter noem ik iemand pas als deze zich puur op basis van cijfertjes rijk rekent met een bepaalde club. Als je dan op bijv. Voetbalzone ongezouten kritiek gaat leveren op de clubs van echte fans/supporters, omdat die nu eenmaal minder presteren, kan je in mijn ogen niets goeds zeggen.

heel mooi geschreven en zeker op waarheid berust.
5 sterren van mij

Feit dat je mensen van uit alle windstreken en supporters van alle clubs weet te raken zegt mij genoeg: 5punter voor jou!

Leuk stukje. Zoals al vaker is gezegd hier begint het nogal warrig, maar is het tweede deel overwegend heel herkenbaar. Verder nog even een punt: Ik vind de titel niet echt aansluiten op de inhoud van het artikel. Maar goed ik heb vele slechtere stukjes gelezen hier dus ga zo door.

Echt een goed stuk (vooral de boodschap )

zeer netjes geschreven!!!

5punten!

beste stuk op heel voetbalzone

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1929
3.Feyenoord1512
4.PSV157
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger74
E. ÁlvarezMiddenvelder72
R. GravenberchMiddenvelder71
S. BerghuisAanvaller72
S. HallerAanvaller75
D. TadićAanvaller74
J. TimberVerdediger61
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 27 september
Een afvaardiging van Ajax zat afgelopen zaterdag op de tribune voor Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren