Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Mickey Mouse: leuk, onvoorspelbaar en voorspelbaar

Laatste update:

Dit jaar bestaat hij 82 jaar; een van de grootste figuren van de twintigste eeuw en dat terwijl hij toch zo klein is. Mickey Mouse maakte in 1928 zijn debuut in Plane Crazy en sindsdien is hij wereldwijd ongekend populair. Zo populair zelfs dat een volk in West Europa haar populairste sportcompetitie heeft vernoemd naar het tekenfiguurtje. Sinds een paar jaar is de Eredivisie de Mickey Mouse League, het grootste voetbalspektakel van Nederland.

De term werd ergens halverwege de jaren 2000 geïntroduceerd, na prachtige seizoenen met een goed AZ en PSV in Europa waren we verwend geworden en konden we het niet hebben dan we even wat minder voor de dag kwamen. We waren weer klein geworden, we waren weer de grijze muis van Europa, oftewel Mickey Mouse. Het wordt een beetje denigrerend gebruikt en daar doe we onszelf als Nederland toch te kort mee. Wie kijkt naar de inwonersaantallen van Europa ziet dat we met exact 16.447.682 inwoners op een tiende plek staan. Exact dezelfde plek als die we eind 2009 bezetten op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Het enige andere land in de top20 dat dit ook presteert is Oostenrijk op een negentiende plaats. Er kan dus wel een voorzichtige conclusie getrokken worden dat we leven naar onze stand.

Als men kijkt naar de landen die boven ons staan, zijn dat voornamelijk landen waarin of de voetbalhistorie gelijk of groter is dan de onze of landen waarin rijke mensen de clubs opkopen. Het zijn de zogenaamde Govert Goudglans Leagues. Waar Mickey Mouse op elke cent moet letten en aan een ton schuld failliet kan gaan, kan Goudglans investeren wat hij wil en zich miljoenenschulden permitteren. Wie de naam Mickey Mouse League op deze manier gebruikt, gebruikt hem juist.

Er is nog een manier waarop je de Eredivisie kan vergelijken met Mickey Mouse, namelijk de ontwikkeling van een seizoen. Sinds 1965 zijn er slechts vier verschillende kampioenen te bewonderen geweest in de Eredivisie. Vier! Voorspelbaarheid ten top zou je zeggen. Clubs als Roda, Twente, Heerenveen en noem maar op, deden door de jaren heen best wel eens leuk mee maar pakten nooit het eremetaal. Alleen zo’n eens in de dertig jaar mag een zeker ploegje uit Alkmaar, geleid door een Govert Goudglans, de kampioensschaal omhoog houden. Verder is het al 45 seizoenen lang: Ajax, PSV en Feyenoord. Hoe de andere teams hun best ook deden, de titel was altijd voor de traditionele top3. Een kijkje over de grenzen leert dat Spanje in diezelfde tijd acht kampioenen kende, Engeland en Frankrijk tien, Italie elf en Duitsland zelfs dertien.

Toch is het een competitie die nooit te voorspellen is, je weet namelijk nooit hoe de competitie bij zijn voorspelbare afloop komt. Wie had in 2007 kunnen voorspellen dat PSV binnen een paar maanden een voorsprong van 12 punten weggaf aan zowel Ajax als AZ, om vervolgens op de laatste speeldag over beide teams heen te wippen. AZ verloor bij Excelsior en Ajax werd afgetroefd op een doelpunt. Wie had dat kunnen voorspellen? Niemand toch. Maar de winnaar PSV was voorspelbaar. Dit jaar staat FC Twente halverwege het seizoen eerste, een zeer knappe prestatie. Toch heeft iedereen het gevoel dat PSV er nog wel overheen gaat. Maar waar Twente het dan ineens zou moeten laten liggen? Niemand weet het.

Verder is de Nederlandse competitie vooral een leuke competitie. Wie er ook wint, er gebeurt altijd wat. De Nederlandse is doorgaans een van doelpuntrijkste competities in West Europa, waarin veel aanvallend en attractief voetbal wordt gespeeld. Het is niet allemaal even hoogstaand, maar wel leuk om te kijken, niet in de laatste plaats door klungelige fouten van spelers.

En zo is het precies met Mickey’s rubriek achterin de Donald Duck: Mickey lost ’t op! Het is altijd leuk om te lezen, je weet nooit hoe hij het precies oplost, maar je weet wel dat hij het uiteindelijk oplost.

Vanaf nu noem ik de vaderlandse competitie ook de Mickey Mouse League, maar niet volgens de kleinerende variant. De Mickey Mouse League: leuk, onvoorspelbaar en voorspelbaar, de Nederlandse Eredivisie.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Tja. Ik twijfelde nog na die 1e alinea, maar ik vind het echt gewoon een goed stukje! Je plaatst goede feiten en belangrijker nog, je gebruikt de feiten ook door goede conclusies te trekken. Ook een leuk motto wat klopt. Het enige dat te verwijten valt is dat je uitsmijter net wat pakkender en misschien giftiger had mogen zijn.

Klasse stuk! 4*

16 januari 2010 om 11:53

Klopt.
Het is wel balen vind ik zelf. Zit ik aan zo'n stuk te werken, eindeloos verbeteren etc.
Komt hij op de site lees je het nog even door en zeg je tegen jezelf: 'hmm Kasper, dat heb je toch wat gehaast opgeschreven.'
Echt balen. En zo gaat het bijna altijd en ik denk dat iedereen dit wel heeft. Wat boodschap betreft vind ik dit een van mijn sterkere en vooral leukere stukken, maar ik had het (vooral op het einde) wat rustiger mogen opschrijven.

Daar ben ik het helemaal eens, de spaanse, engelse, duitse, italiaanse en zelfs franse competitie zullen dan misschien wel een hoger niveau hebben dan de eredivisie, maar toch kijk ik er met het grootste plezier naar.

Duels als Sparta - VVV kunnen al heel leuk zijn om naar te kijken, of ADO - Vitesse, noem maar op.

Hoe erg Nederland ook zal achterlopen op de rest, ik kijk er net wat liever naar dan engels of spaans voetbal.

mooi stuk is goed te lezen en je hebt gewoon gelijk. dus 4 sterren was nog niet perfect maar je zat er wel dicht tegen aan goed gedaan.

en elcazador bent het helemaal met je eens dat ik ook liever nederland kijk dat al dat buitenland

Leuk stuk, klopt als een bus. Nederland doet het naar behoren en kan toch altijd goede spelers af leveren. We mogen best trots zijn op onze mickey mouse league

18 januari 2010 om 16:05

Inderdaad Kasper90
Eindelijk iemand die de competitie niet afschilderd als een stel klunzen.

Dat de competitie minder is als de echte toppers dat snappen we.
Maar met trainers als Steve mclaren, Fred Rutte, Martin Jol, Dick Advocaat mogen wij al wel stellen dat we een paar toptrainers hebben in de competitie. Deze trainers kunnen de clubs beetje bij beetje naar een hoger platform brengen!!

Je ziet het bij Twente, middelmatige selectie met enkele talenten, ervaren krachten en een toptrainer!! Het resultaat is dat zij verdiend op nummer 1 staan!!

Leuk stuk weer Kasper, ben het helemaal met je eens. Ook goed dat je nog wat situaties uit het verleden opnoemt, dit geeft het stuk iets meer body.

Ook met je conclusie ben ik het eens. In Nederland wordt er altijd zo denigrerend gedaan over onze competitie, maar als je ziet wat voor topspelers hier hebben gespeeld de laatste jaren mogen we toch wel trots zijn vind ik. Bij bijna alle echte topclubs spelen mensen die uit de eredivisie afkomstig zijn. Ook al zijn we dan misschien voor een deel een opleidingscompetitie, we zijn er wel erg goed in! En er komt vast weer een tijd waarin een van onze clubs Europees succes gaat hebben, daar ben ik overtuigd.

16 januari 2010 om 12:41

Klopt helemaal wat je zegt.
Hoeveel Engelsen spelen er bij topclubs in Italie of Spanje? Volgens mij alleen David Beckham.
Hoeveel Italianen spelen er bij topclubs in Engeland of Spanje? Dossena houdt de bank warm bij Liverpool, Cudicini weet ik niet precies en dan houdt het op.
Hoeveel Spanjaard lopen er in Italie? Ik heb geen super zicht op die competitie maar volgens mij ook niet veel.
Wij hebben bij Inter Sneijder lopen, Milaan Huntelaar en Seedorf, Real Van Nistelrooy, Van der Vaart en Drenthe om over de Engelse competitie nog maar te zwijgen. Wij maken gewoon spelers voor elke competitie op een goed niveau. En dan heb ik hier de buitenlandse spelers die in Nederland volwassen zijn geworden buiten beschouwing gelaten.

18 januari 2010 om 17:39

Dit komt doordat spanjaarden gewoon in spanje blijven voetballen omdat het aantrekkelijk is er te blijven spelen. Hetzelfde geld voor Engelse en Italianen. Voor Nederlandse spelers is het niet aantrekkelijk om in de eredivisie te blijven spelen. Dus verkassen ze naar Engeland, Italie en Spanje..

18 januari 2010 om 17:40

Voor de rest ben ik het helemaal eens met de schrijver van dit stuk!

18 januari 2010 om 17:51

Daar heb je natuurlijk gelijk in. Even over het hoofd gezien

17 januari 2010 om 05:03

ik tel er 2... :P

Govert Goudglans League, briljant!
Erg grappig dat we inderdaad een soortgelijk verhaal houden.. Je kan erg leuk schrijven!

Enige vergelijking die ik niet helemaal begrijp is deze:

En zo is het precies met Mickey’s rubriek achterin de Donald Duck: Mickey lost ’t op! Het is altijd leuk om te lezen, je weet nooit hoe hij het precies oplost, maar je weet wel dat hij het uiteindelijk oplost.

Die volg ik niet helemaal en dat is een beetje jammer van je einde. Die rubriek in de duck is geweldig, trouwens.. En je stuk is verder hartstikke vermakelijk, dus complimenten!

16 januari 2010 om 12:53

Even kijken of ik het kan uitleggen.
Ik heb eerst gezegd, de Nederlandse competitie is leuk, onvoorspelbaar en voorspelbaar.
Vervolgens geef ik aan dat de rubriek achter in de Duck precies zo in elkaar steekt. Leuk om te lezen, je weet dat hij het gaat oplossen, maar de vraag is altijd, wat Mickey ziet wat jij niet ziet.
Kortom ook leuk, onvoorspelbaar en toch voorspelbaar.

16 januari 2010 om 20:08

Ja maar dan moet die toch een alinea naar boven, want je springt nu naar een ander onderwerp om er vervolgens weer uit het niets met een vergelijking op terug te komen.

Het grote verschil met vroeger is dat Ajax, Feyenoord en PSV bij een club als Twente of AZ in de winterstop niet langer meer de beste speler kan ophalen. Dat maakt dat deze clubs niet verzwakken gedurende het seizoen en ze gewoon kampioen kunnen worden.

16 januari 2010 om 16:23

Gast daar gaat het toch helemaal niet over man.

Mooi stukje ouwe leest lekker weg top

Een mooi stukje, maar what the fuck is de clew/clu(of hoe je het ook schrijft)?

16 januari 2010 om 16:42

De boodschap?
Dat is gewoon dat we niet zo jankerig (hugo Borst) of denigrerend (johan Derksen) moeten doen over hoe slecht het niveau van onze competitie wel niet is, maar gewoon moeten genieten van de mooie en leuke competitie die we hebben.

Vind het eerlijk gezegd één van je mindere stukjes Kasper. Lees graag je stukken, maar bij dit stuk heb ik het gevoel dat je van te voren geen onderwerp wist en hierover ging schrijven. Er zaten een paar leuke oneliners in, maar voor de rest was het zeer voorspelbaar.

2*

16 januari 2010 om 16:47

Ik wist het wel. Ik heb een maand gewacht totdat ik weer een goed onderwerp had. Ik zelf vond dit een leuk onderwerp met bovendien een orginele insteek (kan het ook niet helpen dat Ajacied023 op een totaal ander manier precies hetzelfde onderwerp aansnijdt).
Als het niet voor jou was, dat is dan jammer. Hopelijk kan je het de volgende keer meer waarderen.
PS. Kan je voorspelbaar even uitleggen?

16 januari 2010 om 19:44

In feite druk je de betekenis van 'mickey Mouse League' uit. Dat noem ik voorspelbaar, maar dat word mede door een paar leuke oneliners gecamoufleerd.

17 januari 2010 om 12:45

Klopt enige punt is dat ik in hele stuk wel een nieuwe/positieve draai mee geef aan de term ten opzichte van veelgebruikers J Derksen en H. Borst.

Mooi stukje Kasper.

****tjes

Eigenlijk is dit een inhoudsloos stuk maar wel leuke feitjes, vergelijkingen en termen, wat het toch een leuk stuk maakt om te lezen. "mickey mouse league" was toch een term die van Raay er ooit ingegooid had? Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet eens weet of het de echte Van Raay was of de studio Spaan versie

16 januari 2010 om 23:31

Sommige inhoudsloze columns zijn heerlijk. Al vind ik dat het nog wel een inhoud heeft, maar hij is vooral ter vermaak geschreven dat klopt.
Ik weet niet en kon nergens vinden wie de term geintroduceerd had, dus heb ik dat er maar buiten gelaten.

16 januari 2010 om 23:41

was eigenlijk ook geen puntje van kritiek. Was leuk om te lezen

Goed stuk met mooie (disney-)metaforen.

Vind zelf inderdaad ook dat er vaak te denigrerend wordt gekeken naar onze competities, maar dan mogen de 'heren analytici en critici' mij wel uitleggen hoe het dan komt dat veel buitenlandse spelers tóch in hier willen komen spelen, zowel als contractspeler als op huurbasis. Toch?

Ik kijk zelf ook naar ander buitenlands voetbal dan de grote 4 en dan met name België en de lagere competities van Duitsland. En dan moet ik toch concluderen dat het Nederlands voetbal echt zo slecht nog niet is. Als de Nederlandse Jupiler League van hetzelfde kwaliteit is als de Belgische Jupiler League of de Scandinavische hoofddivisies, dan doe je het als "mickey Mouse-land" zo slecht nog niet.

Moet zeggen dat je het wel leuk neerzet, geef je helemaal gelijk..

leuk geschreven, en ik ben het er helemaal mee eens.
ik zou wel eens willen zien dat ze in heel europa met de zelfde regelgeving als in nederland te werk gaan.

leuk stuk, origineel. De Govert Goudglansleague ongelofelijk. Zoals A.zudervici ook al zegt, je zet de Disney-metafoor tot het einde door en dat vind ik wel leuk. Maar zoals Emilesteele je wordt aan het einde een beetje haastig met piepkleine alinea's. Voor de rest heb ik er niks op aan te merken.

Ik denk dat Mickey Mouse League wel mag, maar te pas en te onpas wordt gebruikt. Inderdaad om onze competitie denigrerend te verlagen naar het nulpunt. Heel onterecht, we doen het ook helemaal niet zo slecht in Europa en in de CL zwaaien toch alleen Spanje, Engeland en Italië de scepter. Dus onze competitie daarop diskwalificeren is unfair.

We zijn bovendien een competitie van toptalenten, misschien wel de beste talentencompetitie van Europa, daar zou je ook nog een mooi stuk over kunnen schrijven. Welke andere 'mickey Mouse League' brengt de volgende topspelers voort, een kleine bloemlezing: Ronaldo, Romario, Bergkamp, Kluivert, Sneijder, Van der Vaart, Maxwell, Chivu, Alex, Ibrahimovic, Suarez etc. We kunnen nog wel een tijdje doorgaan, ik had er nog wel twintig op kunnen noemen. Andere competities brengen haast niets voort, maar worden wel geroemd doordat uitgerangeerde vedettes een club opfleuren en op basis daarvan de competitie een hoger aanzien geven. Waarbij het nog maar de vraag ik of die 'vedettes', veelal bankzitter bij Europese topclubs en geen bijzonder palmares, zoveel beter zijn als de (top)talenten uit onze 'mickey Mouse League'. Ik ben wat dat betreft blij dat er nu eens iemand is die dit min of meer in andere woorden verduidelijkt heeft.

Tja, waar je een beetje aan voorbij gaat is dat Nederland zolang goed heeft meegedaan, omdat Nederland altijd een voorloper is geweest. Het Totaalvoetbal, jeugdopleiding, allemaal dingen waar Nederland een grote naam in heeft. Wij hebben altijd vooruitgelopen met experimenten. Nu is het een beetje opgehouden. We hebben niet meer het vindingrijke van vroeger.

Ik zou graag willen zien dat Nederland in de toekomst weer de Willie Wortel competitie worden, aangezien Walt Disney-figuurtjes populair zijn in het NL voetbal.

Verder een leuk stuk. Goed gevonden, nieuwe draai aan gegeven, duidelijk je mening nar voren gebracht. Beter als veel andere stukjes. Qua kwaliteit wil ik het 3 sterren geven, maar vergeleken met de rest van de artikelen hier krijg je er 4...

De stukken van kasper90. Geweldige inleidingen, matige eindconclusies/uitsmijters. Dit is niet de eerste keer dat ik je erop betrap, wel erg zonde. De laatste alinea is altijd de moeilijkste, het is ook moeilijk om je te beheersen en het niet af te raffelen.

Ik ben het wel met je eens dat men veel te denigrerend doet over de Eredivisie. Het is technisch en tactisch nog altijd van een hoogstaand niveau, echter kwalitatief en fysiek loopt het achter. Het grootste verlies van de laatste jaren is in mijn ogen niet de transfer van een Sneijder of een Zlatan... maar het vertrek van hiddink, co adriaanse en van gaal. Nederland moet niet zo bezig zijn met het exporteren van haar voetbal. De kennis gewoon binnenshuis houden, dan komen de grote spelers vanzelf wel.

17 januari 2010 om 21:02

Sorry, ik zal de volgende keer een inleiding schrijven die in een keer de probleemstelling en oplossing omvat
Bedankt allemaal voor de zowel positieve als negatieve kritiek.

18 januari 2010 om 17:12

negatieve kritiek ??
Beschouw het als feedback, puntje waar je jezelf op kunt verbeteren hoeft geen kritiek te zijn hoor

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren