Van oude glorie naar nieuwe hoop

Nog niet zo heel lang geleden was er een illuster rijtje van vier, vier clubs die nog nooit waren gedegradeerd uit de Eredivisie. Drie hiervan hadden legendarische resultaten: Europa Cup I-bekers, landskampioenschappen en helden bekend in heel Europa, al met al clubs met een status. Slechts één club was een echte Hollandse doorsneevereniging. Een vereniging met slechts één kampioenschap sinds de invoering van de Eredivisie en een kleine twintigtal Europese wedstrijden en dan moeten we de Intertoto nog meerekenen ook. Het was wel een club met tradities, een schitterend stadion en eentje die zich met recht de oudste betaald voetbalorganisatie van Nederland mag noemen. Het gaat hier over niets minder dan: Sparta Rotterdam.

Allemaal oude glorie, waar slechts het aangezicht van het klassieke Kasteel nog aan doet herinneren. Nadat trainer Henk ten Cate Sparta nog eenmaal voor Europees voetbal liet kwalificeren, is na zijn vertrek de weg naar beneden ingeslagen en de ommekeer kwam veels te laat. Sparta degradeerde voor het eerst in zijn bestaan naar de eerste divisie en verdween uit het illustere rijtje. Dit is intussen enkele jaren geleden, maar echt 'terug' is Sparta nooit meer geweest. In de Eredivisie spelen ze elk jaar een rol in de marge, waarbij zowel degradatie als meestrijden om de prijzen geen van beide toepasbaar zijn. Ook halverwege dit seizoen staan ze weer op de elfde plaats, waar minimaal één van de drie clubs onder hun met de in te halen wedstrijden weer boven Sparta komt te staan. Het seizoen is nog lang, maar eerlijk is eerlijk, voorlopig is Sparta weer de grijze muis van de competitie.

Toch gloort er hoop aan de horizon! Sommige clubs met een rijke geschiedenis, zoals Torino in Italië en Nottingham Forest in Engeland, vinden de weg omhoog niet meer terug en lijken definitief overtroffen door hun concurrenten. In Nederland daarin tegen, blijven subtoppers de zogenaamde 'traditionele top drie' constant bestoken om zich daar tussen te wringen. Het is tot nu toe niet blijvend geweest, maar deze clubs hebben zich weten te onderscheiden van de rest door de 'top' te verslaan met een uniek wapen! Zo heeft SC Heerenveen een top scoutingsapparaat, had AZ een financierder van de bovenste rang, kon Groningen met de unieke visie en daadkracht van trainer Ron Jans zich een weg naar boven werken en heeft FC Twente een voorzitter in Joop Munsterman die de power heeft om zijn vereniging naar een hoger plan te tillen, zoals Carlos Aalbers ooit al eens met Vitesse deed.

Deze clubs zijn tot nog toe niet blijvend, alhoewel ik betwijfel of FC Twente de terugval krijgt die AZ en Vitesse hadden. Maar al deze clubs hebben één ding gemeen: Ze waren ooit eerste divisionisten en afgezien van Twente, waren ze voor hun opkomst een degradatiekandidaat! Gelukkig hoeft Sparta één ding niet te doen, want een wapen dat je al hebt dat hoef je niet te zoeken. De helft van de selectie bestaat uit eigen jeugd en deze spelers hebben weldegelijk talent, met Kevin Strootman en Erik Falkenburg als absolute uitblinkers. Met de ijzeren hand van Frans Adelaar, staat ook aanvallend voetbal hoog op het lijstje en lijkt er voor volgend jaar een mogelijkheid tot het linkerrijtje. Het stadion is uniek, het clublied decennia oud, de supporters fanatiek en de vereniging gezinsvriendelijk. De sponsors binden zich graag met deze warme club en met het oog op de toekomst, is er een hoop kwaliteit aanwezig in de selectie. Toch heb ik één heel lief en vriendelijk verzoek, waar ik graag mee wil afsluiten: Frans alsjeblieft...haal voor volgend seizoen een échte keeper!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 16 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door Ahmed-93)

Mooi stuk. Ik gun Sparta het allerbeste :D

Goed stuk, Het Kasteel en Sparta is klaar voor een opmars. Ze hebben een jong elftal dat binnen 5 jaar weer mee kan doen om europees voetbal! Ik zie bij Sparta inderdaad dezelfde gemoedelijkheid als bij mijn club SC Heerenveen en dat is toch de grondlegger van een opbouwende vereniging

Het is mijn eerste column, dus elk advies of type kritiek is welkom Ik geloof niet dat het perfect is, dus ik hoop op wat kritische noten van jullie zijde zodat ik mijn schrijverskunsten ( voor zover aanwezig natuurlijk ) kan ontwikkelen!

Als avatar heb je Manchester United. Dacht dat het over MU ging, was al zo van HUH hebben die niet al genoeg succes?

Mooi stuk over Sparta, dit jaar valt het vooral op dat hun eigen talenten het erg goed doen. Falkenburg gaat een topper worden. Zolang hij maar niet naar Ajax of Feyenoord vertrekt. Plaats 11 is niet slecht, dus grijze mus.....

14 januari 2010 om 08:35

Er zijn al zoveel clubexperts van mijn ”favoriete clubs” Feyenoord en Manchester United. Bovendien kom ik door mijn werk ( wij hebben daar business seats ) regelmatig in het Sparta Stadion. Vandaar dat ik VZ had gevraagd of dat goed genoeg was om Clubexpert te zijn. Daar konden ze op VZ er wel één van gebruikten, want zoveel wordt er niet over deze toch historierijke club geschreven.

Met grijze muis doelde ik op drie jaar achter elkaar 13e. Geen nacompetitie, geen Europees voetbal ( weliswaar 1x een play off voor de intertoto.. ), nooit verder dan de kwartfinale in de beker sinds ze weer in de eredivisie zitten, al met al, ze spelen jaarlijks aan het eind van het seizoen nergens meer om.

Dat wilt niet zeggen dat de 11e plek op dit moment slecht is ( virtueel sowieso 12e overigens ), veel clubs zouden er voor tekenen de nacompetitie te ontlopen. Maar met een grijze muis bedoel ik te zeggen, dat er uiteindelijk op alle vlakken Sparta de spotlights ontloopt ( dat houdt grijze muis ook in, er wel zijn maar niet opvallen ).

leuk geschreven elendil
het gaat idd de goede kant op met de club van rotterdam.
ik kom er ook graag met Nac, altijd gezellig.

14 januari 2010 om 11:05

*kuch* *kuch*
De club van Rotterdam?
Daarom spelen ze middenmoot?

Verder leuk stukje.
5 van mij.

14 januari 2010 om 17:11

JA! Sparta is DE club van Rotterdam!

Leuk stuk! Je bent realistisch denk ik. Hopelijk krijg je gelijk, dat Sparta weer een vaste suptopper wordt en Europees voetbal kan gaan spelen

5 sterren van mij

14 januari 2010 om 19:48

Met alle respect maar Sparta is natuurlijk absoluut niet dé club van Rotterdam. Dat is overduidelijk Feyenoord, hoe kan daar nou een discussie over bestaan?

Ik vind Sparta wel een heel sympathieke club, speelde altijd wel leuk voetbal, mooi stadion en een club met een eigen identiteit en een karakter. Het zou leuk zijn als ze de aansluiting met de middenmoot weer kunnen maken. Zijn in ieder geval op de goede weg!

Je eerste stuk klopt niet. FC Utrecht is nog nooit uit de Eredivisie gedegradeerd, maar ze speelde er niet vanaf het begin. Hetzelfde geldt voor Roda (wel onder de vlag van Rapid).
Dat verzoek om die keeper valt verder uit de toon. Verder een goed stuk, wel wat kort.
4 sterren

14 januari 2010 om 15:15

Kasper90

Misschien dat ook voor de invoering van de eredivisie wordt meegerekend, want het is idd zo als de schrijver zegd, dat tot voor kort alleen Psv, Ajax, Feyenoord en Sparta nooit waren gedegradeerd van het hoogste niveau dat weet ik zeker...
Ja ik weet idd niet hoe je het zou moeten zien al heb je het over fusieclubs maar het wordt iig over het algemeen aangenomen zoals de schrijver verwoord...

14 januari 2010 om 15:32

FC Utrecht is voortgekomen uit een fusie en bestaat pas sinds 1970, dus dat ze daarvoor gedregradeerd zijn van het hoogste niveau kan sowieso niet. Voorganger DOS speelde ook onafgebroken in het Betaalde(!) voetbal.
Voor Roda JC geldt min of meer hetzelfde, voort gekomen uit een fusie met als bekendste club daarvan Rapid. De fusie was in 1962. Zij bestonden niet voordat het betaalde voetbal werd ingevoerd.
Wat wel goed geweest was als hij had gezegd dat er vier clubs waren die altijd al in de Eredivisie hadden gespeeld, tot dat seizoen.
Maar officieel zijn Roda en Utrecht nog nooit gedegradeerd uit de Eredivisie. En hij zegt toch echt Eredivisie wat ook duidt op het betaalde (sinds 1956) voetbal.

14 januari 2010 om 16:48

Je hebt gelijk: het had moeten zijn altijd gespeeld in de eredivisie i.p.v. nooit gedegradeerd.

Slordig en als ik het kon verbeteren had ik het gedaan! Bedankt voor de toelichting i.i.g.!

Ps: Ik heb het expres kort gehouden om jullie aandacht vast te houden

14 januari 2010 om 18:01

Aan de ene kant is het goed, je moet het niet te lang maken. Maar zolang je niet langdradig wordt is extra tekst nooit weg. Het is een Clubexpert. Het deel expert doet vermoeden dat er iets meer uitgediept wordt dan jij hier hebt gedaan in verder een prima stuk.

Leuk stuk over de volksclub uit Spangen. Goed geschreven en het leest lekker weg.

Prachtige club Sparta. Eigenlijk de mooiste van Nederland en iig met het mooiste stadion.

Van die keeper kan ik allleen maar onderschrijven, echt een drama. Ik kwam pas wel een paar Spartanen tegen die hem wel goed vonden, onbegrijpelijk...x

"zoals Carlos Aalbers ooit al eens met Vitesse deed"

Dit kun je Nijmegenaren natuurlijk niet aandoen

14 januari 2010 om 19:00

Wil je Carlos even in Karel veranderen?

Dit kun je Ernummers natuurlijk niet aan doen!

Pakkend stuk, 4 sterren!

14 januari 2010 om 19:28

Dat heeft VZ gedaan, ik weet ook niet waarom.. Carlos Aalbers is de oud-voetballer van NEC en Karel Aalbers de oud-voorzitter van Vitesse. Er stond Karel Aalbers of gewoon Aalbers, dat weet ik niet zeker. Ik had de voornaam van Munsterman sowieso niet genoemd en die is ook toegevoegd ( dit stond overigens in de voorwaardes, dus ik snap het wel )

Heel bescheiden geschreven en dat is verfrissend. Termen als 'gezinsvriendelijk' en 'een vriendelijk verzoek' zie je zelden hier tussen de stukken van de so-called clubexperts. Verder is de link met Nottingham Forrest en Torino hartverwarmend. Op één of andere manier deed het wat met me. Daarnaast is het niet al te lang en kon ik mede daarom mijn aandacht erbij houden.

Aardig stuk, maar ik geloof niet zo in een opmars van Sparta. Er zijn inderdaad veel jeugdspelers doorgebroken, en ik vind Kevin Strootman een fantastische speler, en met Viergever, Adelaye, Slijngard en Poepon heb je een paar aardige spelers, maar dat was het wel. Ook ben ik niet zo kapot van Falkenburg. Ik vind dat echt een ongelofelijk gehypte speler. Geen snelheid, kan niet goed verdedigen, loopt de laatste 10 minuten van de wedstrijd maar een beetje achter de conditioneel veel sterkere Strootman aan. Hij heeft dit seizoen dan wel een aantal goals gemaakt, maar dat was vaak een kwestie van op de juiste plek staan. Bovendien waren het voornamelijk intikkertjes, goals die elke andere Spartaan ook zou maken. Buiten de 5 bovengenoemde spelers die Sparta naar een hoger niveau kunnen brengen, zit er verder niet bijster veel kwaliteit in deze selectie. Met deze selectie zal je nooit, maar dan ook nooit in de top 9 eindigen.

14 januari 2010 om 16:46

Ik ben verder niet ingegaan op de specifieke kwaliteiten van bepaalde spelers, wat ik in latere columns zeker wel ga doen. Het probleem vond ik echter dat de club Sparta totaal niet was behandeld door welke clubexpert dan ook, terwijl het toch een prachtige vereniging is.

Wat ik hier probeer uiteen te zetten is in het kort een stukje geschiedenis hoe zo een toch hele historierijke vereniging kan vervallen tot de bijna financiele en sportieve afgrond, dan een beknopte samenvatting hoe ze afgelopen jaren proberen op te krabbelen maar eigenlijk nog geen rol van betekenis spelen, om vervolgens te eindigen met hoe ze in mijn ogen wél mee kunnen doen voor de bovenste plekken:

Jeugd behouden, Frans behouden en een goede keeper halen.

Dus Jasper90, hierbij meteen een reactie waarom de laatste vraagzin met de keeper. Hij valt niet uit de toon, het is juist mijn conclusie om van Sparta weer een gegadigde te maken voor de top 9.

Het is overigens niet erg dat je het niet inhoudelijk met me eens bent Jargon, alleen had ik gehoopt op basis van vermaak en schrijfwijze kritiek te krijgen. Niet op basis van een mening, want dan zal iedere anti-spartaan mij altijd één ster moeten geven

Ik probeer een kritische noot te vinden, maar het lukt niet

Goed en pakkend geschreven, leuke invalshoek, je hebt me geboeid met een onderwerp die me doorgaans niet interesseert. Denk dat je hugo borst blij kan maken met dit stuk. Toch zou ik je willen vragen om ook over bijvoorbeeld Man Utd wat te schrijven, omdat het meer mensen aanspreekt (denk ik)... mij zeker.

Edit: Ha, puntje van kritiek gevonden. Twee uitroeptekens in de 3e alinea... not done!!!!! Haha.

14 januari 2010 om 17:28

Fijn om te horen Ik zal kijken of die mogelijkheid er is, dat je clubexpert van meerdere clubs mag zijn, maar dat lijkt me niet logisch.

Wat zou je ervan zeggen dat ik ook vind dat twee uitroeptekens per alinea ook "not done" is. Vanaf "het stadion.." tot het eind was ook een aparte alinea, maar VZ heeft daarin een aanpassing gedaan. Ik klaag niet, want ik ben allang blij dat ze mijn titel niet hebben gewijzigd

Bedankt voor je complimenten, je wordt door velen ( inclusief mij ) toch als dé beste schrijver gezien op dit forum, alhoewel ik ook gecharmeerd ben van Proevo zijn columns en Drs. Vijfje zijn commentaren. Ik hoop dat de volgende columns jullie net zo kunnen boeien als deze!!

Mooi geschreven; pakkend en niet te moeilijk . Inhoudelijk ook goed

hopelijk dat DE club van Rotterdam ooit weer eens in de hoogste regionen mee kan draaien!

Elendil, ik ben het inhoudelijk gezien niet helemaal met je eens, maar je schrijfstijl is erg goed. Ook vind ik het erg pakkend en boeiend om te lezen. Het is gewoon een goed stuk!! Je taalgebruik is niet overdreven moeilijk, er zitten geen onnodig moeilijke woorden in. Er zijn andere clubexperts die dat wel doen, dat is gewoon niet bevordelijk voor het leesgemak. Nogmaal, ik zet mijn vraagtekens bij een mogelijke wederopstand van Sparta, omdat ik dat gezien het Spartaanse spelersmateriaal niet mogelijk acht, maar mijn complimenten voor dit stuk

Sparta heeft wel veel voordelen op het moment, zoals gemoedelijkheid, een goede talentenfabriek en en rijke historie. Maar vooral dat laatste gaat ze opbreken, want er is de laatste tijd steeds meer gebleken dat je met een klein stadion niet ver kunt komen. En dat is een stuk sentiment wat Sparta niet opzij kan zetten, en terecht trouwens. Desondanks kunnen ze zo geen kant meer uit, Het Kasteel is oud, kan niet uitgebreid worden en zit op een locatie die ook niet zo voortreffelijk uit komt.

Wellicht moet Sparta de gok nemen om met het geld wat Falkenburg en Strootman gaan opleveren, bij elkaar gok ik voor een prijs van 7/8 mil euro, toch eens te kijken wat er mogelijk is op het gebied van behuizing. Om zo meer supporters te verwerven, en uiteindelijk je budget omhoog te draaien. Want je kunt niet altijd rekenen op groeibriljantjes uit eigen jeugd.

Inhoudelijk op het stuk: Goed geschreven, leuk onderwerp, maar je eigen inbreng vind ik dan weer wat matig. Bovendien, veel beter dan Aleksander Seliga denk ik niet dat kunnen krijgen op het moment.

4 sterren krijg je van mij, en ga vooral door met schrijven, als beginstuk ziet dit er prima uit.

Sparta een grijze muis. Dat zie ik echt totaal anders. Ik vidn clubs als Roda, of Willem 2 eerder grijze muizen dan Sparta. Leuke club, met een leuke spelopvatting en veel jeugdspelers. Een schitterend stadion en veel historie. Zeker een aanwinst voor de Eredivisie en absoluut geen grijze muis! Ik hoop alleen wel dat ze voortaan ermee kappen om in de laatste minuut thuis ADO te verslaan, dat wordt nogal irritant namelijk

Alleen zonde dat je aan het einde nog over de keeper begint, dat kost je een punt. Hou je aan het onderwerp en spring niet van de hak op de tak. Maar voor de rest is hij heel goed.

Eindelijk een clubexpert die wat schrijft over mijn club. Ik heb zelf ook al zitten denken om een stukje te schrijven, maar gebrek aan creatief kunnen schrijven hield me tegen..

On top. schrijvend zit het allemaal prima in elkaar, alleen inderdaad zonde dat je de keeper erbij haalt omdat dat niet valt in het totale plaatje (hoewel ik Seliga een duidelijk verbetering vind van: Westerveld, Wapenaar, en Varkevisser).

**geruchten stroom**
Nieuw stadion bij station schiedam (bij jou bekend?) 17.500 toeschouwers.......dat is mijn inziens DE manier om de weg terug omhoog te vinden....niet die paar talenten die doorstromen.

Volgens de plannen zou het nieuwe stadion worden gerealiseerd op het Rotterdamse deel van Schieveste. Wethouder Lamers moet hierover nog een beslissing nemen.

Dat was de voorlopige conclusie afgelopen december. De plannen worden grondig nagekeken, en het aantal zitplaatsen zal tussen de 18.000 en 20.000 komen te liggen.

Ps: Ik zit te twijfelen bij mijn volgende artikel om een vergelijking te maken tussen het verleden en het heden qua spelers, of om de jeugdtalenten te beschrijven. Ik wil wel dieper ingaan op het spelersmateriaal, maar de benaderingswijze is nog even in beraad.

Advies..?

sparta heeft een leuke selectie voor de toekomst, maar ik ben bang voor sparta dat de aankomende talenten na 2jaar weg zijn dus dan kan sparta weer helemaal opnieuw beginnen

Mooie stuk, het lijkt me gevoel voor Sparta steeds te versterken mooi club met een mooie geschiedenis!

Vijf Sterren ervoor (L)

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Sparta Rotterdam

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
17.Vitesse00
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. OkoyeKeeper
D. AbelsVerdediger
T. BeugelsdijkVerdediger
A. DrakpeVerdediger
H. FraserVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Sparta Rotterdam.

In de wandelgangen

Zaterdag 31 juli
Real Madrid hoopt dat Martin Ödegaard tot inkeer komt en toch wil blijven. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren