Omgaan met Ajax-haat voor gevorderden

Zo, hallo allemaal, beste mede-Ajacieden! Fijn dat jullie gekomen zijn, en ook nog eens allemaal op tijd, heel erg mooi! Ik heet jullie een zeer hartelijk welkom bij deze cursus “Omgaan met Ajax-haat voor beginners”. De deuren gaan zo meteen dicht en daarna niet meer open, dus als je een teer zieltje of de verkeerde clubvoorkeur hebt, raad ik je aan om te stoppen met lezen, op te staan, weg te lopen en niet meer terug te komen. Of kies ervoor om door te lezen en te blijven zitten, ook prima. Je recht op achteraf klagen komt daarmee helaas wel meteen te vervallen.

Kijk, dit kan ik natuurlijk wel leuk zeggen, maar iedere Ajax-supporter die Voetbalzone geregeld bezoekt weet heus wel dat al die fijne antisupporters ook in de reacties onderaan dit artikel aanwezig zullen zijn om hun gal te spuwen. Deze over het algemeen weinig verheffende ‘meningen’ met als onvermijdelijke strekking '020 is arrogant!!', 'wordt weer geen kampioen LOLZ' of 'Ooooooooooohh die Jol is zo mediageil', 'Voetbalzone is PRO-AJAX' en 'dat vind ik echt niet leuk hoor, mama!!' zijn namelijk bij vrijwel elk nieuwsbericht dat ook maar in de verste verte met Ajax te maken heeft in overvloed te vinden.

Het was misschien sommigen van jullie al opgevallen, maar dit artikel is absoluut bedoeld als een provocatie. Als een bescheiden, nette en milde provocatie met een knipoog wellicht, maar toch zeer zeker als een provocatie. Het is dan ook niet meer dan logisch dat er op de hierboven beschreven manier gereageerd gaat worden, en ik wens hen die dat nodig achten dan ook alle plezier in het uiten van hun diepste frustraties. Ook leg ik me er graag bij neer dat dit artikel, ook al was het wél een kwalitatief en journalistiek hoogtepuntje, nooit een perfecte gemiddelde beoordeling van zijn lezers zal krijgen. Na het volgen van mijn eigen cursus kan ik de eeuwige antipathie tegen Ajax namelijk een stuk beter plaatsen.

Sinds ik het bezoeken van deze site aan mijn dagelijkse routine heb toegevoegd stoor ik me enorm aan de overweldigend grote stroom aan domme, ongefundeerde meningen die de revue passeren. Toegegeven, de Amsterdamse aanhang kan er ook wat van, en een bescheiden groep Ajacieden is inderdaad vooral dom, arrogant en naïef en blind voor de recente prestaties (of het gebrek daaraan). Toch lijkt er voor elke arrogante Ajacied een complete bus met verstandelijk beperkte Feyenoorders, PSV-ers en Twentenaren te zijn die, in harmonie en overeenstemming met elkaar, de overgrote, normale meerderheid van de Ajax-supporters wijst op die ene verdwaalde persoon met waanideeën. Waarom is dat? Wie leeft er nu precies in het verleden?

Ajax is de club met de grootste achterban in Nederland. Het is ook de club met het grootste aantal prijzen, het grootste stadion en de meest roemruchte historie. De beste spelers uit de Nederlandse geschiedenis zijn groot geworden bij de Godenzonen (denk aan bijvoorbeeld Johan Cruijff, Dennis Bergkamp en Marco van Basten) en Ajax heeft, nog steeds, van alle Nederlandse clubs de grootste naamsbekendheid wereldwijd. Dat weten Ajacieden, en dat weten supporters van andere clubs. Juist dit besef is een integraal onderdeel van deze cursus, mensen!

Wat kunnen wij immers doen aan bovenstaande feiten (want dat zijn het!)? Juist, helemaal niks. Zeker voor jongere supporters gaat het hier om zaken waar ze eigenlijk totaal geen invloed op hebben of hebben gehad. Zij willen gewoon mooi, aantrekkelijk en aanvallend voetbal zien met veel doelpunten, en dat is onmiskenbaar iets wat Ajax zijn supporters altijd zal proberen te bieden (in tegenstelling tot een bepaalde andere club die, laat me jullie alvast voor zijn, inderdaad wel vaak kampioen is geworden in de afgelopen jaren).

De achterban van Ajax blijft groeien, en elke dag komen er nieuwe fans bij, niet in de laatste plaats omdat ze gek worden van al dat gekaffer van andere supporters op dé club in Nederland die staat voor entertainment, spektakel en passie voor het spel. Controverse scoort, prikkelt en irriteert, en Ajax is een controversiële club om zijn verleden, uitstraling en (vaak uitgesproken) ambities. Ook in 2010 is Ajax een parel voor de Eredivisie en voor veel andere eredivisieclubs blijft het duel met de Amsterdammers de wedstrijd van het jaar. En inderdaad, ook daar kunnen wij als Ajax-supporters maar bar weinig aan doen.

Dus wat blijft er dan over? Een grote groep anti-supporters die er een sport van maakt om alles dat met Ajax te maken heeft af te branden, en een grote groep Ajacieden die zich berust in het feit dat elke opmerking, elke zeurderige of klagerige constatering en elke misplaatste en incorrecte analyse alleen maar zal bijdragen aan een grotere onderlinge saamhorigheid onder Ajax-fans en een groei in het aantal neutrale voetballiefhebbers dat niet begrijpt wat er nou precies zo verkeerd is aan de club die voor vele jaren hét gezicht van het Nederlandse voetbal naar de buitenwereld is geweest.

Mijn advies aan elke bezoeker van Voetbalzone die Ajax een warm hart toedraagt is dan ook simpel: kijk vanaf vandaag op een andere manier naar negatieve forumreacties van door ons prachtige tenue geïntimideerde jochies. Zie hun gejammer vanaf nu als een zeer primitieve uiting van respect en ontzag voor een club die ongeacht de huidige positie op de ranglijst eigenlijk al nooit meer in te halen is. Ik beloof je dat hun verbale uitwerpselen voortaan een glimlach op je gezicht zullen toveren!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 104 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

323 reacties (laatste reactie door beterdanpele)

haha leuk geschreven!
Je hebt ook helemaal gelijk!

14 januari 2010 om 16:20

Ik wil nog iets toevoegen aan dit stuk:

Haat komt voort uit angst.

Volgens mij heb je die conclusie benaderd, dat is uitstekend. Maar hij komt niet voort uit 'respect' zoals je zegt. Die 'angst' is bij voetbal wel enigszins te nuanceren en kan op meerdere manieren uitgelegd worden maar het is wel de bottomline. Tekend is dat het type mens dat die haat heeft vaak zelf gebreken heeft, onzeker, minder ontwikkeld en vooral gefrustreerd is. (dit geldt in ieder geval voor iets relatief onbelangrijks als voetbal.) Als je dat beseft dan schud je al die haat-reacties zo van je schouders.

15 januari 2010 om 01:35

@ Murki

Ik denk dat frustratie in ongefundeerde arrogantie kan omslaan bij sommige personen

15 januari 2010 om 15:06

dat je jezelf uitgeroepen hebt tot fan van een club geeft je geen recht om hier verregaande conclusies aan te verbinden. Ik ben geen ajax fan maar kan dat over 5 minuten wel worden als ik dit wil. Dit zou dus mijn gehele persoonlijkheid veranderen ? Lijkt me allemaal beetje vreemde manier van denken. Tevens zou ik reacties van mensen die je niet kent over andere mensen die je alleen maar op televisie ziet en verder totaal niet kent niet persoonlijk aantrekken.

14 januari 2010 om 18:05

vind ik nou ook alleen vind het meer op wikipedia thuis horen(+al deze info was bij mij ook bekent ) vraag me alleen af wat je er mee wil zeggen. en over die "domme reacties" ze zitten er tussen maar jij wil zeggen dat er hier geen ajaxsupporters zijn die onzin lullen en onzinnig reageren en dat mooie voetbal heb ik ook al jaren niet gezien en wat betreft dat woord angst: 1 woord beverwijk ha ha maar haat nee medelijden ja..................trouwens mag toch wel hopen dat je er elke week zit maar volgens mij ben je teletekstsupporter!!!

14 januari 2010 om 20:57

Domme reactie nummer 1. Ten eerste, op wikipedia staan objectieve informerende stukken tekst. Dit is een betoog, dus hoort daar niet thuis. Ten tweede haal je een totaal overbodige gebeurtenis naar voren (slag bij beverwijk) en dat je daar om gaat lachen getuigd ook al niet veel van respect en intelligentie. Ten derde slaat je slotzin ook kant noch wal. Je kan toch ook clubexpert zijn zonder alle wedstrijden in het stadion te zitten?

Ontopic:
Leuk geschreven! Alleen jammer dat mensen zich er teveel over opwinden. Het is maar een provocatie en of betoog!

15 januari 2010 om 01:12

@meule007:

Volgens mij snap je het hele stuk en mijn reactie van geen kant. Maar op mijn beurt, reacties als die van jou neem ik totaal niet serieus. Dat je blijkbaar voldoening haalt uit supportersrellen zegt wel genoeg, je hebt niets zinnigs te melden.

15 januari 2010 om 08:53

Waar zeg ik in godsnaam dat er geen Ajaxsupporters zijn die onzin lullen? Lees alsjeblieft wel het hele stuk en niet alleen de passages die in je straatje passen.

Grappig ook, Beverwijk.. Als dat humor is?

Murki en Mick, bij dit soort figuren heeft het totaal geen zin om ze te proberen met rede te overtuigen. Ik heb ook al enkele dreig-privéberichten binnen gekregen, ik vind het tekenend voor het onderwerp dat ik aansnijd.. Ik wil jullie beide bedanken voor jullie commentaar, voor het lezen en voor het delen van mijn visie op opmerkingen als die over Beverwijk. Laten we er rust uit halen dat wij hier wel boven staan! En het beste voor jullie beiden!

Ik wil alle Feyenoorders, Psv-ers en Twentenaren die zich hierdoor aangesproken voelen oproepen om ook een column te schrijven! Ik daag jullie uit om mij zo te beledigen dat ik je een privébericht met dreigementen stuur.. Gaat bij mij namelijk nooit gebeuren!

t viel me idd al op dat zelfs als je eigen mening wel beargumenteerd is, ze alleen kijken naar je clubvoorkeur...

14 januari 2010 om 18:07

heb je wel eens een ajacied normaal op rotterdams/eindhovens of weet ik veel waar nieuws zien reageren.wat een stelletje nagemaakten!!

15 januari 2010 om 01:41

IK moet toch wel even voor /-40 van ””020”” ””supporters”” opkomen

Sommige kunnen wel normaal reageren

Kmoet ook wel even kwijt dat de feit opsomming wel aardig klopt

15 januari 2010 om 22:32

Agh kerel ga een ander beschuldigen van zulk kinderachtig gedrag. Ik reageer altijd volstrekt normaal op nieuwsberichten van Psv en Feyenoord want als ik het niks vind reageer ik ook gewoon niet, zo simpel is het. Zo heb ik afgelopen weken op deze site gezegd dat ik denk dat Psv kampioen wordt, Ik hoop dat Twente het wordt (buiten Ajax dan) en dat Feyenoord toch echt wel dé club van Rotterdam is en niet Sparta. Ik ben Ajax supporter in hart en nieren en reageer nagenoeg altijd normaal op andere nieuwsberichten. Ik heb dan duidelijk die klasse en volwassenheid die vele van jullie niet bezitten, en dat is niet om arrogant te doen, jullie veroorzaken zelf dat verschil in niveau.

Nou nou wat een woorden! Ik weet niet of ik als Ado-supporter wel serieus genomen zal worden maar ik ga het toch maar proberen.

Ik vind dit stukje redelijk beledigend, vooral dat wat je zegt over verstandelijk beperkte Feyenoorders, Psv'ers en Twentenaren. Dat getuigt niet echt van klasse en het zorgt er ook voor de mensen die niet voor Ajax zijn je opeens serieuzer gaan nemen.

Ook kan ik je stukje niet echt objectief noemen. Dat vind ik zonde, want ik heb zelf als clubexpert geprobeerd om zo objectief mogelijk te schrijven, en zo min mogelijk door mijn supporters-bril. Jij doet niet eens een poging om objectief te zijn. Je bekijkt de situatie geen moment van de andere kant. Dat vind ik ook een zwaktebod.

Ik vraag me eigenlijk een beetje af wat je doel is met dit stukje. Je weet zelf ook wel dat je hiermee het vuurtje alleen maar verder opstookt, en dat je de bestaande vooroordelen alleen maar versterkt. Als je nou een dappere poging had gedaan om iedereen een beetje te verzoenen had ik er nog wat in kunnen zien, maar dat doe je niet. Je loopt alleen maar de boel op te fokken.

Ik vind eigenlijk dat dit soort stukjes beter thuishoren op harde kern sites dan op Voetbalzone.
Ik vind dit een gemiste kans, aangezien het onderwerp waarover je schrijft wel boeiend is.ik ga je daarom maar 2 sterren geven.

14 januari 2010 om 05:53

Bedankt voor je kritiek. Ben het er alleen niet mee eens! Mijn doel was met deze column mensen triggeren, uitdagen en vermaken, en niet om alle supporters op Voetbalzone met elkaar te verzoenen. Ik ben Ajacied, ik kan genieten van een beetje provocatie! Net als veel andere supporters. En een verzoeningspoging tussen alle supporters hier? Sorry hoor, maar dat is onbegonnen werk. Daarom leer ik genieten van dit soort rivaliteit!

Objectiviteit is niks voor een column! Ik schrijf geen universitaire analyse, gozert!

14 januari 2010 om 10:10

Jij bent een beetje aan het schrijven met calimero gedrag. Tevens maak je de fout door te zeggen dat Ajax de grootste supporters schare van Nederland heeft, dat is fout. Nederlandse club met de meeste supporters dat wel, maar dat komt omdat Ajax veel groter is over de landgrenzen heen, binnen Nederland heeft Feyenoord de meeste supporters, ik zeg dit niet omdat ik Feyenoordsupporter ben, maar omdat te lezen is geweest in de Telegraaf notabene.

Je maakt mij een beetje uit voor verstandelijk beperkte, nou en bedankt je bent gewoon zelf verstandelijk blijkbaar een beetje beperkt om eens door bepaalde reacties van 'supporters' van de tegenstander heen te prikken.

Blijkbaar voel je je als Ajacied aangevallen op voetbalzone, en mijn vraag is alleen waarom. Ik snap wel dat mensen zeggen dat Voetbalzone Ajax gerelateerd is, elke zucht of kreun uit Amsterdam wordt zo'n beetje geplaatst. Veel supporters hier die zich voordoen als Ajacied gaan tevens bij vele berichten die in de verste verte (n)iets met Ajax te maken hebben hun eigen club erbij halen. Dan moet je niet zeggen dat andere supportersgroepen dit doen, want je eigen mede supporters doen het net zo hard.

14 januari 2010 om 11:13

Harm Jan, je kan duidelijk niet goed lezen. Hij maakt jou niet uit voor verstandelijk beperkte, tenzij jij je ook altijd maar negatief over Ajax uitlaat. Doe je dat niet en kan je genuanceerd naar bepaalde stukjes over Ajax kijken, dan bedoelt hij jou dus niet.

Goed lezen is ook een vak....

14 januari 2010 om 12:05

Goed lezen is ook vak, dat is correct. Maar als ik mij dus wel eens negatief uitlaat, wat ik wel eens doe dan ben ik er dus een en bedankt!

Ik vind het een stuk dat vooral laat blijken dat ze denken de grootste te zijn, maar zich altijd maar klein te voelen en in een hoekje gedrukt te worden.

14 januari 2010 om 12:53

Goed stuk.
Geweldig om te lezen ook hoe sommigen de clubexpert verontwaardigd beschuldigen van provocerend schrijven. In de inleiding zegt hij nota bene letterlijk dat provoceren het doel is van deze column.
Harmjan1983 lukt het zelfs om zich aangesproken te voelen als de columnist een zeer kleine groep mensen bekritiseert.
Velen nemen aanstoot aan de term 'verstandelijk beperkt'.
Die mensen raad ik aan: kijk eens naar het woord. Veel supporters (van welke club dan ook) zijn ook daadwerkelijk verstandelijk beperkt. Dat hebben de rellen bij Hoek van Holland wel weer aangetoond.

14 januari 2010 om 13:02

Krytiek, dank je. Ik wou tegen Harm ingaan, maar jij omschrijft precies hoe ik zou hebben gereageerd. Fijn dat er nog genoeg mensen zijn die wel met aandacht een stuk kunnen lezen, en met nuance kunnen reageren in het algemeen. Complimenten, dus!

14 januari 2010 om 14:12

In Nederland heeft Ajax 2,1 miljoen supporters en Feyenoord 1,2 miljoen. Dan ben je inderdaad verstandelijk beperkt als je dan concludeert dat Feyenoord meer supporters heeft.
En hij heeft ook aan dat er een groepje Ajacieden dom en arrogant reageren, lees jij dat niet?

14 januari 2010 om 14:46

@harm-jan, Krytiek en Ajacied023

Om te beginnen, goed stuk! Vermakelijk zoals een column hoort te zijn!

Ik zie het in ieder geval als een column. Het doel van dit soort stukjes is dus ook dat het vermakelijk is en vaak wordt er een mening geponeerd.

Mensen die hier reageren en zeggen dat het niet objectief is en provocerend moeten misschien vaker eens een krant lezen en daar een column uitzoeken. Deze zijn namelijk altijd zo geschreven.

Wat is de lol van objectief een stel feiten neerzetten? Daar hebben we google wikipedia etc voor lijkt mij.

Al met al, sterk stuk, en de reacties zijn weer om je dood te lachen !

en Jan-harm, ik sluit me helemaal aan bij Kritiek, lees het stuk nog eens zonder vol haat en opgekropte woede je erdoorheen ploetert. Misschien kom je tot een andere conclusie !

14 januari 2010 om 15:07

@krytiek,

Sorry hoor, maar ik dacht kijk dat is tenminste commentaar waar ik wat mee kan en dan roep je Hoek van Holland en is dat gevoel weer helemaal weg.
Hoek van Holland had niets, maar dan ook helemaal niets met supporters van Feyenoord te maken. Er waren een paar kleine jochies die zo nodig Rotterdam Hooligans moesten roepen, maar dat is toch heel wat anders dan Feyenoord Hooligans?

Kijk eens na het woord, ik denk daar komt een uitleg dat het niet zo bedoeld wordt, zoals de letterlijke betekenis van het woord en ineens, roep je weer dat heel veel supporters daadwerkelijk verstandelijk beperkt zijn. Ik snap je beredenering dan ook van geen kant en ben het totaal niet met je eens. Want het ging om 'verstandelijk beperkten' hier op VZ en nergens anders, dus waarom jij er weer andere oorzaken bij gaat zoeken.

Het valt wel op de de meeste Ajacieden het een geweldig stuk vinden.

14 januari 2010 om 15:56

Het was toch ook voor Ajacieden bedoeld?

Ik vind het ook wel geinig geschreven. En het is allemaal redelijk feitelijk.

14 januari 2010 om 16:05

Veel mensen moeten niet alles blind overnemen van de media. Stel ik trap in Amstelveen een prullenbak om en schreeuw: Rotterdam Hooligans dan zal de Telegraaf of Hart van Nederland het wel publiceren als: 'feyenoord Hooligans houden huis in Amstelveen'. Laat Hoek van Holland er dan ook gewoon even lekker buiten. Snap best dat jij je soms gemangeld voelt door Feyenoorders of andere supporters, maar vergeet niet dat Ajax er mee begonnen is. Ach voor de rest is het gewoon actie=reactie. Ik heb helemaal niets met joden en heb er ook niets tegen. Maar om in het stadion te provoceren of een spreekkoor hier en daar dat hoort erbij vind ik.

Voel me dan ook totaal niet gekwetst als jullie zingen bommen op Rotterdam of helemaal niets in Rotterdam. Ik snap de publieke ophef dan ook nooit over spreekkoren. Spreekkoren heb je overal en dat hoort erbij.

Als iedereen het altijd eens was met elkaar, dan was er ook niks aan geweest. 31 januari zal daarom ook een slap aftreksel zijn van wat het had kunnen zijn qua sfeer. Jammer dat de burgemeesters het voor ons moeten verpesten. De Klassieker van vorige jaar was juist een van de mildste die ik in jaren had meegemaakt en ben vijf keer geweest naar de arena.

Ajacieden hebben wel vaak een grote mond, terwijl ze vaak geen recht van spreken hebben. Die zijn er bij Feyenoord natuurlijk ook wel, maar bij Ajax over het algemeen iets meer Misschien zit er iets in de weg waardoor er niet altijd helder gedacht word?

PS: Ach en dan ben IK maar verstandelijk beperkt .

14 januari 2010 om 16:52

@roodwit010

Het zal je misschien verbazen, maar ik ben het met je eens.
Hoek van Holland diende slechts als voorbeeld. Dat waren toevallig 'feyenoorders'; voor hetzelfde geld waren het Ajacieden, Psvers etc.
Ik bedoelde alleen maar aan te geven dat de term 'verstandelijk beperkt' helemaal niet zo overdreven is voor sommige mensen die zich zelf supporter noemen, maar het in werkelijkheid verkloten voor mensen die wel kunnen nadenken.
Gezien je reactie ben je juist niet verstandelijk beperkt en voor jou, net zoals voor de grote meerderheid, is er dan ook geen enkele reden om het zo persoonlijk op te vatten.

14 januari 2010 om 18:13

geef ons dan eens een rede om positief te zijn over die club!!

14 januari 2010 om 19:49

@meule007
Met 'die club' bedoel je Ajax neem ik aan? Sommigen weigeren zelfs al om de naam te noemen.

Ajax is geen Barcelona, maar probeert wel altijd mooi verzorgd en aanvallend voetbal te spelen. Als je een voetballiefhebber bent, waardeer je dat.
Ajax heeft veruit het beste doelsaldo in de eredivisie, ook niet voor niets. Ajax is sinds mensenheugenis hofleverancier van Oranje. Veel jeugdige spelers die het eerste van Ajax niet halen, zijn wel een versterking voor andere eredivisionisten en daar plukt de hele eredivisie de vruchten van.
Ajax is een club met uitstraling; ze staan ergens voor.
Ajax heeft ook nog eens een prijzenkast waar je U tegen zegt, al is dat voor de meesten geen reden om positief te zijn.

Zo, geef jij nu maar eens net zo veel redenen om positief te zijn over jouw club.

14 januari 2010 om 21:09

@ Ajacied023 en Krytiek

Ik geniet ook van rivaliteit. Heerlijk als Ajax weer langskomt! Daar leef ik dan de hele week naartoe. Als Den Haag-supporter weet ik hoe het is om mensen te provoceren, daar hebben wij in Den Haag nogal een reputatie van.

Elke club heeft haters. Feyenoord, Ado, Psv. Iedereen. Alleen Ajax wat meer. Hoge bomen vangen nu eenmaal meer wind. En het feit dat jullie uit de hoofdstad komen helpt natuurlijk ook mee.

Ik vind alleen dat er als clubexpert iets meer gevraagd wordt. Probeer het eens echt van de andere kant te zien in plaats van puur door je Ajax-bril te kijken en dan vervollgens een paar kleine kanttekeningen te plaatsen om je daar achter te verschuilen.

Ik heb je geen 2 sterren gegeven omdat ik een Ajax-hater ben. Ik heb een veel grotere hekel aan PSV dan aan Ajax. Ajax probeert tenminste nog mooi voetbal te spelen. En die grote bek van jullie kan ik ook wel waarderen, dat is leuker dan continu maar te verschuilen achter loze voetbaltermen. Ik heb je 2 sterren gegeven omdat dit een onderwerp is waar je hele leuke stukken over kan schrijven, omdat jij het puur van de Ajax kant bekijkt vind ik het tegenvallen. Je had hier echt meer mee kunnen doen.

Ik blijf het beledigend en generaliserend noemen. Wat je zegt over Feyenoorders en vooral wat Krytiek zegt is een beetje onnodig en zielig, en het zorgt ervoor dat mensen jullie minder serieus nemen, dat geldt ook voor mij. Je had dat ook wat beter kunnen brengen.

Je hoeft niet alle supporters te verzoenen, dat was een beetje overdreven. Ik heb zelfs liever niet dat je de boel verzoent. Dan zou het allemaal maar een saaie boel worden.
Maar ik vind dat zo subjectief is als het jouwe eigenlijk niet thuishoren op Voetbalzone, helemaal als het provocerend is. Dit hoort meer op een fansite thuis.

Ps: voor alle Ajacieden die hier blind 5 sterren voor hebben gegeven. Jullie zijn zielig. En voor alle Ajax-haters die hier blind 1 ster voor hebben gegeven, jullie zijn ook zielig. Wie de schoen past trekke hem aan.

14 januari 2010 om 21:28

@ajacied023

Ik ben het deels met je eens. Er is veel kritiek op Ajax door de supporters van andere clubs, omdat wij vaak het gevoel hebben dat alles over ajax moet gaan in Nederland. De media relateert alles met ajax en alle kleine kinderen uit mijn buurt zijn voor ajax en dat hoort niet zo. en ik weet wat jij doet. jij zet jezelf alvast in de verdediging, want jij weet ook dat PSV op den duur ajax inhaalt qua landstitels en over die naamsbekendheid. Tja Ik denk met mijn blik op het heden gericht dat buitenlandse clubs liever tegen ajax spelen dan tegen Psv, omdat die club gewoon een stap verder is daar kunnen jullie ajax supporters niet tegen. Jullie zijn diegene die je clubje proberen te beschermen terwijl je weet dat het toch hopeloos is. En als laatste wil ik graag zeggen dat de gemiddelde PSV supporter een hoger IQ heeft dan de gemiddelde ajax supporter. Ik wens je het beste Ajaxcied0231564

14 januari 2010 om 22:23

@mister psv.
Dankjewel, reacties zoals die van jou zorgen ervoor dat ik voetbalzone bezoek.
Je zegt dat de gemiddelde psv-supporter een hoger IQ heeft. Als dat al zo is, wat ik niet uit sluit en wat niet te bewijzen is, dan ben jij in ieder geval niet iemand die dat gemiddelde omhoog haalt.
Buitenlandse clubs spelen misschien wel liever tegen Ajax, maar dat is eerder omdat PSV de kunst verstaat om te voetballen op resultaat. Ajax voetbalt nog steeds vanuit een soort dapperheid/naiviteit. Bovendien is het affiche mooier als Ajax erop staat.
Waarom 'hoort het niet' dat de kinderen uit jouw buurt voor Ajax zijn? Pure frustratie.
Al met al mogen we concluderen dat jij precies in de doelgroep valt van dit stukje tekst.

Ik geef de beoordeling (5sterren) niet omdat ik Ajacied ben, maar omdat het de spijker op z'n kop slaat en mooi verwoord is. Dus niet blind.

14 januari 2010 om 22:30

@ Krytiek

je hoeft je ook niet aangesproken te voelen. Wie de schoen past trekke hem aan. Er zijn er genoeg die 5 sterren geven met een term van ”wij zijn nu eenmaal fan van DE club van Nederland'. Dat vind ik nergens op slaan en daar zeg ik wat van, jij geeft tenminste uitleg dus ik bedoelde jou ook niet.

15 januari 2010 om 07:57

@krytiek

Ik zal even uitleg geven bij bij mijn bovenstaande stelling. Ten eerste:, als ik diegene ben waardoor jij nog steeds voetbalzone bezoekt mag je me wel bedanken. Ten tweede:, dat over IQ was een beetje overbodig. ben ik mee eens. Ten derde:, Ik vind ajax helemaal niet voetballen vanuit een soort dapperheid of iets dergelijks. Ze spelen echt niet zoveel anders dan andere clubs als je dat denkt. Zelde opstellingen als sommige andere clubs enzo. En bij voetbal kan je toch eigenlijk helemaal niet dapper zijn. Het is maar een sport en geen religie en dat is wat mijn ook irriteert. Jezelf de godenzonen te nnoemen en als je 1 ding over ajax zegt wat fout is dan ben je gefrustreerd enzo. Ik ben gefrustreerd jah, maar ik weet hoe ik er mee moet omgaan en kan het omzetten in wijsheid. alvast bedankt voor het lezen.

15 januari 2010 om 09:04

Veel mensen die deze column lezen doen dat erg selectief.. Ja, zo kan ik ook zeggen dat de grote boze wolf en de drie biggetjes verboden moet worden omdat er huizen in vernietigd worden en ik een verleden heb als makelaar en ik me dus enorm gekwetst voel.. Als je de hele column aandachtig leest, hoef je je echt niet zo beledigd te voelen, ik ga absoluut niet te ver en heb genoeg andere Ajax-kritische columns geschreven.. Sta me constant te verdedigen terwijl veel van de negatieve posters vooringenomen zijn en dat is wel een tikkeltje jammer. Had dan inderdaad niet gereageerd, denk ik dan..

En Meule007 bewijst weer dat er een kern van waarheid in mijn stuk zit met deze opmerking:

geef ons dan eens een rede om positief te zijn over die club!!

Gebrek aan niveau, gebrek aan inhoud. Niks meer, niks minder.

15 januari 2010 om 10:43

FF om op jouw (snowy) in te gaan, Kennelijk moeten we het begrip supporters even wat bijspijkeren, zoals wel meer moet gebeuren bij ajaxcieden, supporters zijn mensen die hun club steunen in goede en slechte tijden, supporters zijn niet mensen die zeggen dat ze voor ajax zijn, toch?> dan wordt die 2,1 miljoen bij Ajax opeens wel heeel erg weinig denk ik, laat dat ff vooropgesteld worden, daarbij is 80% van de ajaxieden die ik ken, ajaxcied omdat hun vriendjes het ook zijn, haha en ik woon in de buurt van Amsterdam dus ga niet zeggen dat ik niet dicht bij de " echte" supporters [email protected] bedankt

15 januari 2010 om 11:02

@ mister psv

Ik vraag me af waar je de wijsheid vandaan hebt dat psv supporters gemiddeld een hoger iq hebben dan ajax supporters. Aangezien je dit zo stellig zegt ga ik er vanuit dat het onderzocht is. Kun je me vertellen waar ik die onderzoeksresultaten kan vinden. En voorlopig heeft ajax nog steeds 8 kampioenschappen meer behaald dan psv. Ook vind ik het erg volwassen dat jij je ajax haat baseerd op het feit dat alle kleine kindertjes in je omgeving voor ajax zijn. Misschien hebben die kleine kindertjes dan toch meer verstand van voetbal.

15 januari 2010 om 14:09

@ mister psv, je vraagt je af waarom Ajax zich godenzonen noemt en je hebt het over IQ? Zal er dan echt geen link zijn tussen de naam Ajax en godenzonen? Gebruik dat IQ waar jij je het over hebt en je zult ontdekken dat Ajax afgeleid is aan de God Ajax. Ajax is dus een oude God uit de Griekse mythologie.

In ieder geval zullen Ajax- en Psv-supporters, en trouwens ook supporters van Feyenoord, Twente etc., nooit bevriend raken vanwege het feit voor welke club ze zijn. Ook al is je beste vriend voor de andere, het blijft toch iets moois dat je allemaal iets anders steunt terwijl het het allemaal bedoeld is als vermaak, want voetbal is volksvermaak. Ik snap sowieso niet waarom iedereen hier zo gefrustreerd moet reageren. Als je mensen hier een beetje gefrustreerd zitten te reageren zou ik ze adviseren buiten een rondje te gaan lopen of dingen te doen die nuttig zijn, net alsof iemand aan de andere kant van Nederland zich minder of beter zal voelen door zo'n discussie.

15 januari 2010 om 18:01

Ik wil je toch even corrigeren.. Ajax was geen god, maar een held. Een held is gelijk aan een halfgod en is dus een kind van een echte god. Vandaar de naam "godenzonen"

15 januari 2010 om 22:50

Connor,
Alle supporters van andere clubs in Nederland vinden dat Ajax dramatisch slecht presteert, ondanks dat hebben wij nog 2,1 miljoen supporters. Echter wanneer ik aangeef dat we ook daadwerkelijk de grootste zijn, dan presteren we goed en is dat de oorzaak. En dan zullen Ajacieden een minder IQ hebben? En Mister Psv, zoals een befaamd Az-fan ooit zei: Dromen zijn bedrog!

16 januari 2010 om 13:11

haha de Telegraaf, als je die krant serieus neemt heeft het geen zin jouw serieus te nemen.

On: Mooi stukje, vanuit ajax perspectief klopt het maar van de andere kant niet maar dat was ok niet de bedoeling denk ik.

20 januari 2010 om 12:49

Wat een onzinnige, zwakke reactie. Ondanks dat het wel klopt wat je zegt, dat heet in de sociologie acculturatie. Dat is een menselijk proces dat overal en met alle groepen gebeurt. Het is dus onzinnig om hier een etiket op te plakken alsof het alleen voor Ajacieden geld. Daarnaast is het een stuk vol aannames en gepresenteerde feiten die geen enkel persoon kan natrekken.

Verder vind ik het wel een aardig stuk, het vermaakt en dat is toch uiteindelijk de bedoeling. Wat mij opvalt, en dat neem ik VZ kwalijk, is dat er nogal veel verschillende opvattingen bestaan over de bedoeling van de sectie clubexpert. Zodoende gaan we elkaar afrekenen op zelfverzonne criteria als 'er moet een mening in zitten' en 'je moet objectief schrijven' of 'het is veelte objectief.' etc etc.

Wat betreft Ajax, ik weet uit ervaring dat Ajax én Feyenoord marketingtechnisch het meest interessant zijn. Het is niet voor niets dat een warenhuis als Wehkmap jarenlang wél Ajax en Feyenoord deed maar geen PSV - simpelweg omdat de supportersschare veel groter zijn. Het verschil tussen Ajax en Feyenoord is naar wat ik hiervan weet minimaal. Precieze cijfers weet ik niet, dus daar zal ik me maar niet over uitlaten .

22 januari 2010 om 10:12

Dus jij vertelt me dat 12,5% van de Nederlanders Ajax supporter is?

Lijkt me sterk....heel erg sterk.

9 april 2010 om 16:22

@mister psv

Lees zijn eerste zin eens..

14 januari 2010 om 10:41

Goede reactie, kan ik als Ajacied wel zeggen.
In mijn ogen spreekt de expert zich ook een beetje tegen. Eerst wordt er gezegd dat de opmerkingen van de andere supporters provocerend zijn en noem je een aantal voorbeelden. Daarna doet hij hetzelfde, alleen dan met een iets intelligentere tint.

Voor de rest vind ik het een erg leuk stukje. Typisch is dat mensen zich beledigd voelen over het feit dat hij andere supporters verstandelijk beperkt noemt, terwijl ze Ajacieden zelf altijd arrogante kwallen noemen en waarbij het wensen van een ziekte ook nog wel eens in combinatie gaat met joden. In mijn ogen toch een teken dat er inderdaad wel verstandelijk beperkte supporters van andere clubs zijn..

15 januari 2010 om 00:32

Inderdaad, ben het met je eens. Had het stuk sterker gevonden als hij niet die sneer had uitgedeeld aan andere supporters wat een beetje hypocriet is, maar het is al met al een goed stuk.

Word alleen een beetje ziek van al die mensen die altijd maar de woorden objectief en subjectief te pas en te onpas gebruiken (zoals hierboven in een hevige discussie wordt gedaan). Zoals de schrijver al (letterlijk!) zegt is het een provocerend stuk. Als Ajacied zijnde is het dus provocerend bedoeld voor andere club-fans. Het geeft dus iets weer uit het standpunt van een Ajacied. Het is dus bij voorbaat al een subjectief stuk... Daarbij komt nog dat de schrijver wel subjectief moet blijven (en niet zoals Gunner70 zegt, meer objectief moet zijn anders is het geen goed stuk), anders verliest het hele stuk zijn doel en dat is provoceren en een discussie op gang brengen (wat aan het aantal comments te zien aardig is gelukt).

Ps
Het is überhaupt praktisch onmogelijk om volledig objectief te zijn als je reageert op iets wat over voetbal gaat, want over het algemeen probeer je toch echt jouw club te verdedigen (anders kan je beter een andere club zoeken).

je hebt echt gelijk, goed geschreven
voor mij als belg valt het echt hard op, die discussies over ajax en psv bij artikels die ni eens over die clubs gaan. ze leiden uiteindelijk naar ajax en hun onkunde en blablabla

14 januari 2010 om 08:00

Daarom reageer ik verder eigenlijk amper meer, maar lees ik de reacties vooral door. Vind het leuker om gewoon de vaak nergens over gaande discussies te volgen dan me er echt in te mengen, en denk dat dat voor meer forumbezoekers geldt. Ik had in principe ook Ajax door Feyenoord kunnen vervangen in het hele artikel, voor de strekking had het weinig uitgemaakt! Je kunt je ontzettend laten opfokken, of lachen om de manier waarop sommige mensen in het clubdebat staan!

14 januari 2010 om 22:03

Gozer je hebt écht gelijk. ook al ben ik feyenoorder(raar eigenlijk dat ik voel dat ik dit erbij moet zetten), er wordt zoveel gebashed op clubs. Het slaat nergens op.

15 januari 2010 om 09:06

Dat vind ik dus ook! Maar goed, veel mensen halen uit deze column niet dat overkoepelende idee. Die zien verstandelijk beperkt en Feyenoord in 1 zin staan en beginnen alweer te koken. Heel erg tof van je dat jij me wel begrepen hebt! En dankjewel voor het lezen..

Mooi stuk. Je schrijft erg sterk. Het is niet enkel een paar feitjes die je aan elkaar plakt met kinderlijk taalgebruik, wat ik vaak tegenkom bij deze rubriek, maar eerder een sterk beargumenteerd en uniek verhaal.

Ga zo door.

14 januari 2010 om 07:57

Dank je wel! Erg leuk om te horen!

Zinloos stukje tekst wat eigenlijk nog meer reacties teweeg zal brengen. Mensen verstandelijk beperkt noemen is nutteloos en on respectloos. Je kan wel goed schrijven alleen moet je dat niet op deze manier doen.

14 januari 2010 om 07:12

Zinloos? Nou, dankjewel zeg! Ik vond het leuk om te schrijven, jij blijkbaar niet om te lezen.. Over het gebruik van de term verstandelijk beperkt kan ik kort zijn: voor sommige supporters (uit alle kampen) geldt dat ze verstandelijk beperkt zijn, dat kun je niet ontkennen, toch? In mijn stuk zeg ik duidelijk dat dit ook voor Ajacieden kan gelden.. Snap je punt dus niet zo goed! Niet echt een inhoudelijke reactie van je dit, dus.

14 januari 2010 om 16:53

On respectloos betekent respectvol dat je het even weet.
Hij noemt trouwens niet iedereen zo, hij zegt dat er alleen een hoop zijn (een bus vol per ajacied)

Verder een erg goed stuk, ik begin me de laatste tijd vreselijk te ergeren aan de discussies hier op Voetbalzone. Je ziet bij Ajax berichten de laatste tijd zelfs dat het de PSV en Twente (niet eens Feyenoorders!) supporters die nog eerder reageren dan je ajacieden.

Van mij part mag je Jol mediageil noemen, ondanks dat hij alleen de vragen beantwoord die hem worden gevraagd, ik lees graag iedere dag een paar berichten over Ajax.

Ik zet ook niet bij ieder bericht over PSV (ondanks dat er niet veel zijn) dat ik pijn aan m'n ogen krijg als ik naar een wedstrijd van hun kijk.

14 januari 2010 om 19:06

Nou ik vind het juist een fantastisch stuk. Erg goed geschreven, vooral de inleiding is erg leuk. En deze column brengt inderdaad meer reacties teweeg maar is dat slecht? Het is toch juist goed nu eens de discussie objectief te laten oplaaien in een topic als dit.
Ik als Ajax supporter erger me dood aan al die zeikers die de hele tijd lopen dat huilen dat dit eigenlijk ajaxzone.nl is en dat soort onzin.
Daarbij is het helemaal niet respectloos om mensen verstandelijk beperkt te noemen, wat een aanstellerij van jou kant! Hij noemt de mensen die alléén maar kunnen zeuren op ajax in elk topic verstandelijk beperkt en daar ben ik het dan ook volledig mee eens. Waarom maak je je er druk om dat er zoveel over Ajax wordt geschreven? Als er toch nieuws is dan posten ze dat toch? Je hoeft het toch niet te lezen? Verstandelijk zeer beperkt dus om dan zo te aan reageren.

15 januari 2010 om 09:10

Zeker je laatste drie zinnen kan ik niet anders dan er hartgrondig mee eens zijn, Tristanajax! Bedankt voor het lezen, en voor je commentaar!

Nou ik ben voor Ajax maar vind eigenlijk meer dat je makkelijk probeert te scoren dan dat je een superstuk hebt geschreven. Toch heb je wel gelijk

14 januari 2010 om 07:13

Was niet de bedoeling om makkelijk te scoren.. Bovendien, waarmee? Ik verdien er niks mee, en die anonieme internetaandacht is nou niet iets waar ik warm van wordt. Ik vond het gewoon een leuk stuk om te schrijven, voor inhoud kun je mijn andere stukken lezen, zou ik zeggen..

Goed stuk, beetje zieligdoenerij natuurlijk, maar dat heb je zelf ook wel door volgens mij. Dat en het feit dat je het gebrek aan succes van Ajax de laatste jaren ook regelmatig laat terugkomen maakt het voor mij een goed stuk. Ook je schrijfstijl is goed, het stuk leest makkelijk weg zonder dat het dom wordt.

Overigens vind ik het gebrek aan respect totaal niet aanwezig, je hebt het immers vlak daarvoor nog over beperkingen van enkele Ajacieden.

14 januari 2010 om 05:47

Kijk, jij begrijpt precies hoe ik dit stuk bedoeld heb! Dank daarvoor..

Overigens is het niet mijn bedoeling geweest om wie dan ook te beledigen met een term als 'verstandelijk beperkt'. Hoewel overeind blijft dat deze kwalificatie voor een aantal supporters (in alle kampen) zeker geldt!

Iedereen bedankt voor de reacties.. Ik wil vooral vermaken, al te serieus moeten jullie me niet nemen!

Off: Zo Jonagold, jij en ik leven op vreemde tijden geloof ik

14 januari 2010 om 08:55

Ik zit in Peking, dus het is hier 7 uur later . Wat is jouw excuus?

On: Verstandelijk beperkt vind ik ook niet zo'n zware belediging. Het is gewoon een mooie omschrijving van het woord dom. Kan prima.

14 januari 2010 om 10:51

Ochtenddienst in kader van stage bij het Anp, begin om 7 uur in Rijswijk dus dat is om 5 uur het bed uit. Goed genoeg?

Ik deel je mening over de term verstandelijk beperkt, maar het is wel zo dat iemand er aanstoot van zou kunnen nemen, zoals Kasper90 terecht opmerkte. Toch een les voor de volgende keer.

Peking? Dat is wel heel erg vet.. Ik heb niks gezegd :D

Ach, perceptie. Mooi fenomeen.

Het stuk was helder qua doel en je schrijft op een prima en boeiende manier. Ik heb het stuk in één keer uitgelezen, wat me meestal niet lukt bij de gemiddelde schrijfsels van een Ajacied, dus chapeau daarvoor.

Je hebt inderdaad je doel bereikt: het provoceren. Maar misschien ook wel meer dan dat. Het zet je toch, al is het maar een split second, aan het denken hoe je zelf bepaalde supporters benadert van clubs die je niet in je hart meedraagt.

Al met al verdien je 4 sterren en een cursus Nuchterheid voor Beginners die je uiteraard bij mij mag komen doen ;-)

14 januari 2010 om 07:52

Goedemorgen! En dankjewel dat je de intentie van mijn stuk herkent en het op waarde weet te schatten.. Ik kom graag een keertje bij je langs voor die cursus, kunnen we mooi van gedachten wisselen over ons vakgebied :D

@die ado Fan ..
ik ben ook Ajacied en ik stoor me dagelijks aan fans die mij provoceren ..
waarom denk je dat ik zo een dun balkje heb ? juist omdat ik er op reageer wat ik eigenlijk niet moet doen ..
en dan beginnen ze weer te zeuren van ja jij hebt geen voetbalverstand want je hebt een klein balkje
dan denk van hoe zou dat toch komen ?
vind zowiezo voetbalzone af en toe provocerende mensen gewoon laten doen en niet aanpakken ..
kijk naar Elleboog .. ik zie hem altijd Ajax Afkatten en krijgt altijd complimenten
vind ik zeer zeker triest

ik ben dus daarom helemaal met de schrijver van dit stuk eens en hij krijgt van mij dus ook 5 sterren!

14 januari 2010 om 09:03

Elleboogje, en in mindere mate Feyenoorddelft, zijn de directe aanleiding voor het schrijven van dit stuk. Fijn om te zien dat mijn manier van hierover denken gedeeld wordt!

14 januari 2010 om 12:02

Ben erg blij met dit stukje Ajacied 023.
Ik probeer er de laatste tijd ook maar gewoon om te lachen als er weer eens van die zielige zinloze reacties over Ajax komen maar afgelopen maandag heb ik me ( helaas) weer laten verleiden om in discussie te gaan met Elleboogje ( iets wat je beter niet kunt doen die jongen zal nooit zijn ongelijk toegeven) en prompt kreeg ik een waarschuwing voor op de man spelen omdat ik in alle openheid afvroeg of deze persoon niet beter de aan Ajax gerelateerde topics kon overslaan gezien zijn niet geringe haat tegen Ajax.
Nu weet ik wel dat ik riskeer dat mijn reactie weer verwijderd gaat worden maar toen ik aan de desbetreffende moderator vroeg waarom Elleboogje keer op keer zijn mening mag verkondigen iedereen mag provoceren en dat hij hiervoor zelfs nog erg vaak wordt beloont door middel van het krijgen van een compliment kwamen ze met een verbijsterend antwoord.
Het was bij hun bekend dat Elleboogje vaak de grens opzoekt en het was ook bekend dat veel mensen zich aan hem irriteren maar daar moeten de rest van de bezoekers maar mee zien te leven. Ik had hierop wel weer een nieuwe discussie kunnen starten waarom zijn reacties altijd blijven staan en waarom de reactie van iemand die het niet met deze persoon eens is meteen beloont wordt met een waarschuwing maar ik leg me er maar bij neer en heb me eigenlijk voorgenomen om bovengenoemde gebruiker te negeren.
Ik kan me verder helemaal vinden in je verhaal en had het zelf eigenlijk niet beter onder woorden kunnen brengen.

14 januari 2010 om 20:14

Door het noemen van die nickname geef je hem teveel waardering.
Zoals de hoofdgedachte van Ajacied023 in deze tekst al verwoord, bij het lezen van deze reacties tel tot 10 en lach erom, hoe erg je bloed ook kookt.

15 januari 2010 om 09:18

Je hebt helemaal gelijk, en dat zal ik dan ook nooit meer doen. Kan zelf nog iets leren van mijn eigen cursus

14 januari 2010 om 21:17

@ die Ajax fan / Morfe0

Moet ik dit nou serieus nemen!? Je hebt niet eens het respect om mijn naam op te schrijven!
Als jij gewoon op een goede manier reageert en je mening met argumenten onderbouwd zal Voetbalzone jouw reacties niet verwijderen. Ik denk dat jij je soms een beetje laat opfokken en dan verkeerd reageert. Dat overkomt mij ook wel eens. Dat straft Voetbalzone bij mij heel hard af en zo te horen bij jou ook. Ik probeer dan ook maar om iets langer na te denken over wat ik hier schrijf, en de laatse tijd werkt dat best goed. Ik adviseer jou om het hetzelfde te doen en voortaan
in een discussie ook iemand bij zijn naam (of accountnaam) te noemen. Dat laat wel zien dat je iemand serieus neemt.

15 januari 2010 om 09:25

Een gezonde bloedhekel heb ik anders niet aan Feyenoord, maar wel aan hersenloze provocaties. Tuurlijk mag iemand provoceren, als het met een knipoog en met de nodige humor is, dat is iets anders dat Elleboogje die in elk Ajax-topic dezelfde kansloze oneliners herhaalt. Ik vind dat ook jij soms je meningen totaal niet onderbouwt, en ik vind het vreemd dat je als Feyenoorder vaker in Ajax-topics post dan in Feyenoordtopics (je hebt immers een bloedhekel aan de club).

Niet zielig doen over dat op de man spelen, wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. Jij doet toch altijd zo? Je naam staat er ook bij als je reageert, en dan schaam je je nergens voor. Het verschil tussen een columnist en een poster op het forum is? Ik zie het niet zo 1 2 3, hoor. Ik heb al meerder keren gezegd dat ik je niet meer zal noemen, maar ik zal er niet wakker van liggen als je mijn naam in je internetcolumn noemt hoor, echt. Interesseert me helemaal niks.

16 januari 2010 om 17:38

heb je dit nou tegen mij?

15 januari 2010 om 11:31

Als ik kijk naar jouw reacties, dan vind ik dat balkje niet meer dan rechtvaardig.
Je beargumenteert je mening op bijzonder kinderlijke wijze.

On-topic:het is echt typisch dat 98% van de Ajacieden 5 sterren geven. Het bevestigt het beeld dat de rest van de Nederlandse supporters heeft. Ik vind het goed geschreven, maar verder vertelt het niet veel nieuws, en wordt het van 1 kant belicht.
Ik klikte met veel verheuging op de titel van dit artikel, maar zo'n titel verdient veel beter inhoud.
Probeer uit te leggen waarom die Ajax-haat er is.. Of probeer toe te lichten waarom de meeste Ajacieden hier op VZ zo snel/gefrustreerd reageren.
Het aantal sterren geef ik als neutrale voetbalsupporter!

15 januari 2010 om 23:00

Een onderbouwde mening is snel gegeven. Het gaat om het fundament van die onderbouwing. Wanneer deze of op verkeerde aannames(leugens) is gebaseerd of op zelfverzonnen feitjes of wanneer je drie feiten de waarheid noemt, dan is dat fundament onwaardig als onderbouwing te dienen. Dat is vaak het geval bij Ellbeboogje, dat weet hij zelf ook wel. Niet druk om maken, gewoon lachen en stiekem weet iedereen waar zijn apathie vandaan komt.

14 januari 2010 om 13:04

Ik heb over Elleboogje zelfs contact gehad met Voetbalzone, hij is het schoolvoorbeeld van het type dat ik probeer te omschrijven. Ben het dan ook helemaal met je eens. Bedankt voor je reactie en nuchterheid!

14 januari 2010 om 13:13

We moeten ons pas echt zorgen gaan maken als mensen als Elleboogje medelijden met ons krijgen. Dan heb ik liever dat we gehaat worden.
Ik geef er ook weinig om en kijk net als ajacied023 met een lachje naar de reacties van andere supporters. Het wordt pas echt erg als elke vorm van respect ontbreekt zoals bijvoorbeeld het schelden van philipssupportertjes tijdens minuutstilte voor Sjakie Wolfs.
Dan lig mezelf wel echt op te vreten
Voor de rest vind ik het wel een leuk geschreven stukje.
Ik moet overigens wel zeggen dat Ajacieden toch ook wel de meest kritische supporters zijn over hun eigen club. Ik zie bijna nooit Psv'ers zeggen dat het spel nergens op leek of dat er weer slecht gevoetbald werd, ondanks een 1-0 thuis tegen Vitesse ofzo. Altijd wordt de situatie maar verbloemd met het al terugkerende gezegde: 'het gaat om de punten'.
Ik kom uit de regio Eindhoven, dus vooral met deze supporters heb ik van doen. Maar hier op vz lees je wel steeds vaker dat ook Twente supporters enorm arrogant beginnen te worden. Twee jaar terug zag je dat ongeveer 5% van alle reacties van iemand van Twente was. Nu is dat verdriedubbeld heb ik het idee en ze doen net of ze al in de top van Nederland behoren....

14 januari 2010 om 13:44

Goh ik ben blij dat ik een inspiratiebron voor je ben. Ik vind het wel jammer dat je op de man moet spelen door namen te gaan noemen. Ik denk ook zeker niet dat ik ongefundeerde opmerkingen maak zoals je boven beschrijft op misschien een enkele uitzondering na.

Gisteren heb ik zelfs nog een compliment gekregen van een ajacied over mijn objectiviteit wat betreft ajax.

Ik heb wel een gezonde bloedhekel aan ajax en zal ongetwijfeld af en toe met een Feyenoordbril reageren, maar nooit met loze niet onderbouwde kreten. Ook elleboogie reageert inderdaad vaak negatief als het over ajax gaat, maar ook die onderbouwd zijn mening altijd. Dus ik vind het niet eerlijk dat je ons als voorbeeld noemt in context met je column die gaat over schreeuwerige, provocerende loze kreten.

Maar ja je irriteert je blijkbaar aan onze vorm van provoceren en dat laat je blijken door het schrijven van....een provocerende column????

14 januari 2010 om 15:02

@borsini
Inderdaad er zijn meer reacties van Twente Supporters. Er is nu ook meer nieuws over Fc Twente. Dus om met een rasechte Ajacied te spreken: 'das logisch'.
Over de arrogantie van de Twentesupporters zeg ik dat het enerzijds wel zo is en anderzijds ook weer niet. Je hebt er een 'beperkten' tussenzitten, maar er zijn er ook genoeg die reeël zijn en zoals het een echte Tukker betaamd nuchter zijn.
Ik zeg maar zo: hoe groter de groep, hoe meer gekken. En dat doet in principe opgeld in alle groepen.
Ten slotte draait Twente momenteel in de top van Nederland mee. Dus vanuit de korte termijn geredeneerd is Twente een topploeg. Op lange termijn komen zaken als historie, gewonnen prijzen et cetera om de hoek kijken (daar waar vooraal Ajax supporters de nadruk opleggen en soms ook terecht) en dan is Twente geen topclub. Desalniettemin is Twente wel de 4de club in de eeuwige ranglijst dus we mogen wel concluderen dat we een subtopclub zijn, gezien vanuit de lange termijn.

15 januari 2010 om 01:59

Elleboogje heeft in 85% wel een onderbouwde meening die door de meeste "terecht" gewaardeert wordt.

Het zogenaamde Calimero gedrach wordt tegenwoordig echt vaken gehanteerd door de godenzonen "meelopers, dan door welke andere groep dan ook

Op zich zit er wel wat in, maar je vergeet wel 1 ding: Ajax is groot geworden door arrogantie, de amsterdamse bluf noemen ze dat geloof ik. Ik als Utrecht supporter heb respect voor de presaties van Ajax uit het verleden maar vind dat mindere prestaties ook benoemd mogen worden.

En als ik jouw woorden mag geloven waren Bergkamp en van Basten beter als bijvoorbeeld Van Hanegem en Abe Lenstra? Natuurlijk mag jij je mening hebben, provoceren is af en toe best humor (zelfs van een ajaxcied ), maar probeer niet iedereen die voor een andere club is als geestelijk gestoord neer te zetten. Je heet toch geen Geert Wilders?

14 januari 2010 om 09:02

Je hebt echt verkeerd gelezen, maat. Ik scheer geen supporters over 1 kam, maar domme mensen! En dat zijn misschien ook wel mensen die op een Wilders zouden stemmen. Zie deze quote:

Toegegeven, de Amsterdamse aanhang kan er ook wat van, en een bescheiden groep Ajacieden is inderdaad vooral dom, arrogant en naïef en blind voor de recente prestaties (of het gebrek daaraan). .

Mijn vriendin is voor Feyenoord, en zij is het belangrijkste op deze wereld voor mij. Voetbal is lang niet zo belangrijk als veel mensen soms doen denken! Ik observeer alleen, en zie hoe de forums zich vullen met nonsens. Veel van die nonsens is anti-ajax, en veel van die nonsens is anti-*kies club*. Als je tussen de regels door leest moet wel duidelijk zijn dat ik niet veel op heb met mensen die zich op een achterlijke manier uiten in het algemeen.

14 januari 2010 om 12:31

Dan zijn we het helemaal eens

15 januari 2010 om 11:39

Een bescheiden groep?
Of beter gezegd: "een zeer klein deel van het geheel (verpest het voor de rest)" ?

Kun je dat nu even nog een keer zeggen maar dan zonder je Ajax-bril?

Goed stuk, het is inderdaad diep triest om te zien hoe elk Ajax gerelateerd topic barst van de anti-reacties die niets maar dan ook niets met het stuk zelf te maken hebben. Maar inderdaad je kunt er maar beter om lachen want een discussie van enig niveau is ver et zoeken.

Ik vind het een mooi en goed stuk, ook al ben ik PSV supporter. Het is duidelijk geschreven en je slaat de spijker op zijn kop. Maar.. ja ik heb een maar. elke keer als er bijv een artikel over groningen, heerenveen of vvv enzovoort. op vz staat, dan zijn niet de psv-, feyenoord- of twentesupporters wat als eerste met hun cluppie aankomen, maar de ajaxsupporters, en inderdaad de zeikerds onder de ajaxsupporters beginnen der meteen over. Ook zijn zij als eerste na een overwinning van twente, in koor aan het roepen dat he lucky is. Ten eerste, twente heeft niet veel geld slecht geïnvesteerd, zoals Ajax(en jullie allemaal weten) ten tweede, is het mentale klasse, vergelijk Nec-twente 3-4 en Ajax Anderlecht(juist ja de instelling, ookal is het een heel ander kaliber) PSV weet zich ook op te laden om in Roemenie tegen Cluj te voetballen, terwijl ajax zich nog niet kan warm maken voor een wedstrijd tegen anderlecht in het eigen stadion, met als dieptepunt het falende beleid dat 3 miljoen gebruikte om Oleguer te kopen.
Dus wie begint hier nu eerst en haalt bij elk topic hun cluppie erbij?
De supporters van de topclubs buiten ajax wijzen ze hier inderdaad gezamenlijk op en met veel ironie en sarcasme.

maar al met al een leuk, boeiend en goed stuk, originele inleiding en 4 sterren cadeau

14 januari 2010 om 09:15

Dank je voor je terechte kanttekeningen! Aan alle kanten van het supportersspectrum heb je vervelende, etterende pubertjes die er veel plezier uit halen rivalen uit de tent te lokken.. Ik ga geen oordeel vellen over wie dat het vaakst of het meest terecht doet, dat is toch onbegonnen werk. Ik schrijf het stuk uit naam van Ajax, maar was ik voor Feyenoord, dan had ik een dergelijk stuk waarschijnlijk ook kunnen schrijven..

Iedereen nogmaals bedankt voor de reacties!

Ik ben zeer zeker niet pro-ajax, maar ook niet anti. Toen ik begon te lezen dacht ik eerlijk gezegd wel even; wat is dit voor een provocerend stuk.
Maar ik heb me eigenlijk wel kostelijk vermaakt haha. Zat het wel met een glimlach te lezen hier.
Maar wel goed dat je zelf even aanhaalt dat er ook genoeg Ajax-aanhangers zijn op deze site die zich ook op deze manier opstellen tegen andere clubs.

Ben benieuwd wanneer "elleboogje" gaat reageren. Die heeft er een handje van om Ajax, of iedere speler die in het verleden voor Ajax heeft gespeeld (met name onze grote vrienden Sneijder en Huntelaar ) met de grond gelijk te maken.

Leuk stuk, en voor deze ene keer zal ik nog wat sterren weggeven ook.

14 januari 2010 om 09:45

Dat was ook de bedoeling, mensen een beetje laten schrikken en dan toch laten doorschemeren dat ik het helemaal niet hufterig bedoel.. Thanks voor de sterren!

Ik ben ook erg benieuwd wat Elleboogje te zeggen heeft.. en aan de andere kant juist totaal niet

Ik snap je punt en ben het wel met je eens. Je verhaal heeft een duidelijke opbouw, schrijfstijl is goed en het leest lekker weg. Vooral je taalgebruik en zinsopbouw bevallen mij wel.

Leuk stuk om te lezen. Er zitten herkenbare dingen, humor en en zo af en toe en vette en uiteraard een provocatie. Kortom, ik vind het goede column.
Zoals Ranish al zegt, het leest makkelijk weg, wat in mijn optiek zeker belangrijk is.
Blijf zo schrijven.

Wat een geweldig stuk om te lezen. Je hebt helemaal gelijk

Ik heb met plezier zitten lezen. De grootste grap vind ik eigenlijk nog wel dat de enigen die hierover kunnen vallen, precies die mensen zijn waar jij op duid in het stuk. Lui die verblind zijn door anti gevoelens.

Ik vind het een leuk stuk, leuk geschreven, dank je wel!

14 januari 2010 om 10:27

Erg graag gedaan, en jij ook bedankt.. Dat geldt voor iedereen, overigens, ik moet ook nog werken dus dat tegen iedereen apart zeggen wordt lastig! Dus bij deze!

Zo, hallo allemaal, beste mede-ajacieden! Fijn dat jullie gekomen zijn, en ook nog eens allemaal op tijd, heel erg mooi! Ik heet jullie een zeer hartelijk welkom bij deze cursus “omgaan met Ajax-haat voor beginners”.
Mooi stuk, alleen in je titel staat omgaan met Ajax-haat voor gevorderden en hier voor beginners Foutje?
Die provocatie mag best maar ik vind dat je termen als verstandelijke gehandicapten er best uit mag laten, deze voegen namelijk weinig toe en ik durf te wedden dat er lezers zijn met echt verstandelijke gehandicapten in hun familie of in hun vriendenkring.
4 sterren.

14 januari 2010 om 10:23

Ik zag het net ook maat! Stom inderdaad, ik had eerst gekozen voor beginners maar gevorderden vond ik beter passen uiteindelijk. Heb 'm in de tekst niet aangepast.

Vreselijk scherp van je! Mijn complimenten, was aan het afwachten tot iemand er wat van zou zeggen..

Bedankt voor je beoordeling, en ik zal je punt over verstandelijk gehandicapten meenemen.. Zoals jij het brengt zit er namelijk inderdaad wel wat in, ik heb ook andere woorden om mijn boodschap kracht bij te zetten..

Zonder naar de inhoud te kijken:
Je stuk leest goed weg.
Je begint erg sterk.
Je zorgt door je begin dat mensen met simpele kritiek (lees: ongefundeerd) het niet wagen om een reactie te plaatsen.

Je hebt gelijk in je stuk over het provoceren van andere supporters naar Ajax toe. Soms zie je een bericht dat eigenlijk niet heel bijzonder is, maar wel ”jol” of ”ajax” in de titel staat, waar al 100 reacties op zijn geweest. Al voordat je het opent weet je al dat de helft gewoon Ajax-bashers zijn. Verschrikkelijk irritant en niet eens omdat ze anti-ajax zijn, maar zoals je zelf al zegt overkomen als een stel verstandelijk beperkten, waar we allebei niet mensen met het syndroom van down mee bedoelen. Ongetwijfeld willen we hier ook niet zeggen dat alle Ajax-kritiek onterecht of dom is.

Het valt wel op dat ”ajax” zo veel reacties uitlokt, maar dat zal wel het gevolg van de bluf en de (soms gezonde) arrogantie zijn. In een ideale voetbalzone-wereld reageren fans alleen op topics van hun eigen clubs en als ze kunnen op een normale, gefundeerde manier op topics van andere clubs. Het is helaas en inderdaad stuitend dat sommige mensen, waarvan ik alleen weet dat ze Ajax-bashers pur sang zijn en ik niet eens weet voor welke club ze zijn, altijd anti-ajax posten en zelfs complimenten krijgen. En ja, dan heb ik het in mijn gedachten over Elleboogje.

Ajacieden kunnen er ook wel wat van en laten zich makkelijk provoceren. Calimero gedrag, misplaatste arrogantie, de tegenstander niks gunnen en noem maar op. Wat dat betreft heb je het gelijk dat als je voor Twente/psv of Feijenoord bent, je ook zo'n stuk had kunnen schrijven.

Kortom: Leuk, makkelijk stuk. Je bereikt je doel en je bent helder.
Ik geef je 4 sterren, omdat ik Ajacied ben en 5 sterren geven daarom te makkelijk is

14 januari 2010 om 10:41

Verschrikkelijk irritant en niet eens omdat ze anti-ajax zijn, maar zoals je zelf al zegt overkomen als een stel verstandelijk beperkten, waar we allebei niet mensen met het syndroom van down mee bedoelen.

Kijk, deze insteek had ik ook. Wilde met die term echt geen gehandicapten voor het hoofd stoten. goed, ik denk dat dat duidelijk is.

Bedankt voor je commentaar, je hebt mijn stuk precies zo gelezen als ik het bedoeld had! Super!

Door een hele lange column te schrijven over het feit dat je boven de reacties van verstandelijke beperkte supporters staat bewijs je volgens mij juist het tegendeel.

14 januari 2010 om 10:46

Wat een kromme redenatie zeg, het gaat mij om de manier van uiten! Ik constateer alleen op een in mijn optiek nette en stijlvolle manier dat veel reacties op Voetbalzone qua niveau erg matig zijn. Vind je dat mijn column getuigt van stompzinnigheid? Of past de mening zelf misschien niet helemaal in je straatje?

Bovendien zie je mij nergens afgeven op een andere club zoals bovengenoemde supporters inderdaad vaak doen.. Beetje een zwaktebod dit, voel je je aangevallen ofzo?

14 januari 2010 om 11:12

Blijkbaar maak je dusdanig druk over de minder genuanceerde reacties op voetbalzone dat je meent er een column over te moeten schrijven. Als je er werkelijk boven zou staan dan had je er geen aandacht aan besteed. Dat is mijn mening.

15 januari 2010 om 13:49

@ feyenoorddelft

probeer je jezelf nu in te dekken voor alle nutteloze anti-ajax berichten die je plaatst?

15 januari 2010 om 14:46

@rdb82: Indekken tegen wat? Wat is dit nou weer voor nietszeggende opmerking?

14 januari 2010 om 11:20

Ach, ik vind het gewoon een leuk onderwerp om over te schrijven, dat kan toch oook?

Mijn vader is ernstig ziek en ik heb geen contact met mijn familie, dat zijn zaken om je druk over te maken. Niet over reacties op een voetbalforum. Ik wilde gewoon een grappig stuk schrijven, volgens de meesten hier is dat gelukt. Wat is je punt nou precies?

14 januari 2010 om 11:35

Nou de reacties zijn inderdaad heel erg positief, dus je hebt blijkbaar een prima column geschreven. Mijn punt was alleen dat als je graag wil doen geloven dat je er bovenstaat dat je er geen aandacht moet bestden. Is niet een zo zeer een punt maken, maar meer een persoonlijke mening.

Maar wat is jouw punt nou eigenlijk? Je mag niet dom en ongefundeerd provoceren, maar als je het verpakt in een aardig geschreven column dan is het wel geoorloofd?

14 januari 2010 om 12:34

Dom en ongefundeerd? Dat is jouw waardeoordeel, en ik vind dat ik een leuk stukkie heb geschreven zonder radicale, niet onderbouwde of uit de lucht gegrepen domme opmerkingen. Wat vind je hier dan zo dom en ongefundeerd aan?

Ik heb wel respect voor jouw mening i.t.t. jij voor de mijne. Ach, dan lees je de column toch voortaan niet? Maakt me lekker helemaal niets uit!

14 januari 2010 om 13:31

Nee je begrijpt me verkeerd. Ik ben het met je eens dat er hier soms dom en ongefundeerd wordt geprovoceerd. Jouw column is niet dom en ongefundeerd, maar zoals je zelf al aangeeft is het wel provocerend.

Dan vraag ik aan jou: Het is dus wel ok om te provoceren dmv een column, maar niet door loze ongefundeerde kreten?

Ik blijf jouw columns best wel lezen, maar dan mag je ook verwachten dat ik kritek lever als ik daar reden toe zie. Dat is het lot van een columnist.

15 januari 2010 om 09:28

Feit is, en dat is het cruciale verschil, is dat jij overal je anti-ajax-propaganda neerkwakt, in elk ajax-bericht. Ik schrijf 1 column als clubexpert van Ajax, wat is nou een nettere en minder vervelende manier? In de eerste alinea's vraag ik je om weg te gaan als je niet tegen wat provocatie kan. Dat doe jij nooit, jij doet puur en alleen waar je zelf zin in hebt, en gaat dan beledigd lopen doen als ik een column schrijf die adresseert waar ook jij je soms schuldig aan maakt. Nu doen alsof dat niet zo is getuigt van weinig zelfkennis, eigenlijk.

15 januari 2010 om 09:56

Dus ik moet weggaan als ik niet tegen een beetje provocatie kan, maar jij schrijft wel een column over het feit dat je je irriteert aan het provoceren van mensen. Typisch gevalletje van pot verwijt de ketel.

Daarbij kwak ik helemaal geen anti-ajax-propaganda in elke topic, maar ben ik zeer kritisch. Als je eens verder zou lezen dan alleen de ajaxtopics zie je dat ik dat ik misschien nog wel kritischer ben op (het beleid) van Feyenoord.

En misschien heel raar hoor, maar nee ik ga niet weg als jij daar toe oproept en ja ik doe waar ik zelf zin in hebt. Over je column ben ik niet beledigd hoor, maar het feit dat je later namen gaat noemen en dus persoonlijk wordt vond ik minder sjiek.

Ik heb je reeds al 4 sterren gegeven, maar wil toch even reageren op het feit dat je zeer volwassen reageert op de reacties die hier geplaatst worden. Chapeau! Niet elke expert is hier een ster in en jij kunt ook nog goede argumenten geven bij je stuk en reacties goed weerleggen. Ook een kwaliteit in mijn ogen.

14 januari 2010 om 10:53

Dank je wel. Heb er bij eerdere publicaties voor gekozen om niet of weinig te reageren, maar ik merk dat ik het toch wel leuk vind om in te gaan op kritiek en commentaar. Je kan overal wat van leren, denk ik zo maar!

14 januari 2010 om 11:01

Je hebt wel gelijk, maar het zou ook een beetje hypocriet zijn om na zo'n column elke reactie af te branden.

Als Feyenoord-supporter zijnde vind ik het nog best een vermakelijk stuk om te lezen eigenlijk. Maar nu moet je niet vergeten dat het van twee kanten komt, vooral de strijd tussen Feyenoord en Ajax. Want ik heb ook vaak genoeg net zulke domme reacties van Ajacieden over Feyenoord gehoord.
Maar daar ben ik het ook niet mee eens, dus als je het iets meer zou nuanceren en ook zou zeggen dat het van 2 kanten kwam, zou ik je 5 sterren geven, nu blijf je steken op 3.

Ondanks dat ik de humor van de column wel kan inzien, vind ik het niet een bijster beste.

Onbegrijpelijk dat voetbalzone zulke stukken plaats, dit heeft vrij weinig met een voetbal inhoudelijke column te maken.

14 januari 2010 om 11:25

Met alle respect, waar gaat het dan om? Dammen? Shorttrack?

Ik kan wel over systemen en uitslagen gaan praten, maar het is winterstop. Dit vond ik een leuk onderwerp en verder is er niet bijster veel te vertellen momenteer. Eriksen heb ik een poosje terug al gehad

14 januari 2010 om 13:20

Een Columnist moet zoveel mogelijk proberen objectief te blijven, welke clubvoorkeur hij of zij ook heeft. Voetbalzone heeft in haar huisregelementen staan dat provocaties verboden is, en dat zulke berichten dus ( moeten ) worden verwijdert.. In die optiek snap ik niet, dat VZ deze column op zijn site plaats, terwijl het ingaat tegen haar principes.

Nogmaals ik vind het geen slechte column, en wat je vertelt, dat weet je goed te verwoorden. Snap alleen niet dat VZ zich inlaat met zulke columns.

14 januari 2010 om 19:11

Met jou ben ik het dus helemaal niet eens. De clubexpert gaat erom dat je een expert bent op het gebied van je club, er veel vanaf weet. Je kan onmogelijk vragen van zo een fanatieke supporter 100% objectief te zijn. Daarbij sinds wanneer is een Column, want dat is dit, altijd objectief? Juist columns zijn een van de meeste subjectieve vormen van schrijven dus ik ben het totaal niet met je eens. Ajacied023 verkondigt zijn mening heel helder en duidelijk, dat anderen daar aanstoot aan nemen is hun probleem.

15 januari 2010 om 09:36

Even voor de duidelijkheid marvvliet, ook al ben ik bang dat niet binnen gaat komen bij je, je hebt 2 dingen verkeerd begrepen.

a) Voetbalzone heeft gedragsregels over provocerende posts. Ik ben clubexpert, en ik schrijf een mild provocerend stuk voor Ajaxfans. Hen die zich dusdanig beledigd voelen door deze column horen hem in eerste instantie niet te lezen, en ik waarschuw heel duidelijk dat als je een teer zieltje hebt, je nu weg moet klikken en anders niet moet zeiken. Dat is iets anders dan jouw mening in elk topic opdringen aan anderen, vriend!

b) Columns zijn subjectief en niet objectief. Dat is het idee van een column, dat je een mening ventileert. Een parlementair onderzoek naar de Irakoorlog moet objectief zijn om aan een kwaliteitseis te voldoen, een column niet, integendeel! Ik snap niet hoe je erbij komt dan een column van een clubexpert nota bene objectief kan/moet zijn.. Echt je reinste onzin!

15 januari 2010 om 11:41

@ Ajxcied, Tristan en alle andere haters,

Hoe kom je er bij dat ik een teer zieltje zou hebben, ik voel me verre van beledigd en heb zelfs wel om dit stukje provocerende prietpraat kunnen lachen. Dat het voor sommige mensen aanstotend is, en dat andere mensen zich voelen aangetast in hun eer So be it.

Jullie gaan totaal voorbij aan mijn punt. Een clubexpert moet in mijn ogen wat te melden hebben over zijn club, en niet dit soort onnodige provocaties. Vertel achtergrondinformaties, vertel wat over talenten, toekomstplannen, van mij part iets over de Geweldige Tifo's in de arena, Van mijn part vertel je iets over de Arena. Maar dit heeft niks te maken met clubexpert, dit is gewoon calimerogedrag van de bovenste plank, waarin je je frustratie de vrije loop laat. Waarom Vz dit dan ook plaats, ontgaat mij volkomen.

Nogmaals het is geen slechte column, inhoudelijk is het ook gewoon goed en wat je verteld dat doe je ook wel goed. Je punt en wat dit nou met clubexpert te maken heeft, ontgaat mij echter volkomen.

Geweldig stuk, 1 van de beste stukken die ik ooit op deze site heb gelezen. Ik zelf erger me ook enorm aan heel veel bezoekers van dit forum die met het grootste gemak alle Ajacieden over 1 kam scheren.

Als Ajax een keer verliest hoor je ze; 'ha ha ha, en AL DIE Ajacieden die voor de wedstrijd riepen dat ze wel ff zouden winnen. wat zijn ze toch arrogant'. Als er een talent uit de opleiding een keer meedoet met het eerste; 'ja hoor, volgens AL DIE Ajacieden is het een supertalent. Wat zijn ze toch arrogant.'. Een aankoop van Ajax is vaak per definitie een prutser, als je het tegenovergestelde beweert of hoopt ben je OOK een arrogante Ajacied. Ajax wordt geen kampioen ? 'wat een afgang', lees je dan, 'alle Ajacieden riepen dat ze wel ff kampioen zouden worden'. Of het dochtertje van Dirk Kuyt dat 'helemaal niets in Amsterdam' zingt. Dat is toch stuitend, je bent Dirk Kuyt, je bent multimiljonair, je speelt in de basis van 1 van de grootste clubs ter wereld, in de mooiste competitie vd wereld, in de basis van het NL elftal, je speelt al jaren niet meer voor F'noord, maar je leert je dochter wel zo'n liedje ...

Maar de schrijver heeft gelijk. Waarom wordt FC Eindhoven of Agovv niet zo massaal gehaat (en bemind) als Ajax ...? Vul het zelf maar in als Ajacied. Ik moet me er inderdaad niet te druk om maken. Zal het proberen ...

Oh ja, en voor iedereen die het, ondanks mijn lovende kritiek, bevreemdt dat ik maar 1 ster heb gegeven; dat is een technisch foutje, wilde er namelijk 6 geven.

14 januari 2010 om 11:19

Ken je feiten.
Dirk Kuyt heeft dat niet aan zijn dochtertje geleerd, hij keek in Engeland samen met André Ooijer de kampioenswedstrijd van Psv. En nadat PSV wéér aan het langste eind had getrokken, in plaats van Ajax en Feyenoord, zong Ibrahim Affelay: ''helemaal niets in Amsterdam.'' En toen zij op het veld Ooijer zag, zong ze dat..

En als ik jou was zou ik niet Agovv en FC Eindhoven als vergelijkende middelen nemen, eerder een PSV of Feyenoord, die wel Europese successen hebben geboekt, maar blijkbaar niet zo arrogant overkomen..?

14 januari 2010 om 11:37

@ Michiel

Elke club komt op een ander manier over.

PSV heeft natuurlijk ook veel (europese) successen behaald, maar komen inderdaad niet arrogant over. Die club komt weer over als zijnde de club die met zakelijk voetbal zichzelf titels verschaft. Als brave club.

Feyenoord idem. Komt over als een club van geen woorden, maar daden. Hard werken en ook spelers die daarbij passen.

Ajax komt inderdaad een beetje arrogant over, maar dat is vooral de hoofdstedelijke bluf. Is daar iets mis mee? Hebben wij dan de afgelopen jaren geen team gehad die kampioen zou kunnen/moeten worden? Dat spreken we ook vooraf uit en als je het dan niet haalt krijg je daar commentaar op. Lekker makkelijk natuurlijk, maar we lopen er niet voor weg.

Je mist geheel de essentie van deze column en wat de schrijver probeert duidelijk te maken. Namelijk dat er door zovelen op een mening wordt gegeven over Ajax die gebasseerd is op haat en niet op feiten. Niet genuanceerd dus.

Er zijn ook Ajacieden die dit doen over andere clubs en die veroordeelt de schrijver net zo hard. Dat geeft hij echt duidelijk aan, maar helaas lezen mensen vaak niet goed en zien ze alleen maar wat ze willen zien. Dus gaan ze ellenlang doorzeuren over een kleine passage in een column waar ze op kunnen schieten.

Typisch Nederlands, we zijn een klaagvolkje en wijzen altijd eerst naar anderen in plaats van naar onszelf.

14 januari 2010 om 11:59

@ aardbei

Ja, maar als het net zo goed allebei gebeurt, waarom er dan een heel column over schrijven dat het bij Ajax gebeurt? En ik reageerde op een reactie van iemand anders, niet op het column..

14 januari 2010 om 12:37

Quote van aardbei:
Je mist geheel de essentie van deze column en wat de schrijver probeert duidelijk te maken. Namelijk dat er door zovelen op een mening wordt gegeven over Ajax die gebasseerd is op haat en niet op feiten. Niet genuanceerd dus.

Er zijn ook Ajacieden die dit doen over andere clubs en die veroordeelt de schrijver net zo hard. Dat geeft hij echt duidelijk aan, maar helaas lezen mensen vaak niet goed en zien ze alleen maar wat ze willen zien. Dus gaan ze ellenlang doorzeuren over een kleine passage in een column waar ze op kunnen schieten.

Dank je aardbei, jij hebt net als een aantal anderen precies door wat ik met dit stuk wilde bereiken! Erg fijn en precies de reden dat ik het leuk vind om af en toe stukjes voor Voetbalzone te schrijven. Nogmaals, veel dank!

14 januari 2010 om 12:37

@michiel12, dat van Kuyt en zijn dochter wist ik niet, geef ik eerlijk toe.

Feyenoord gebruik ik natuurlijk niet als vergelijkend middel, want die persteren al decennia lang, op een enkele uitzondering na, ver onder de maat. Dus geen enkele reden voor jaloezie.

En als PSV zo doorgaat met succesvol zijn, en ze gooien daar ook nog wat internationaal succes tegenaan, komt de PSV haat vanzelf.

Overigens wil ik niet ontkennen dat Ajax de Ajax haat deels aan zichzelf te wijten heeft. Met name in het verleden neigde men erg sterk naar arrogantie, met voor mij als persoonlijk dieptepunt de dassen met nummer '1'. Maar veel mensen vergeten dat er in de Ajax organisatie tegenwoordig genoeg nederigheid heerst en het besef dat we op dit moment niet meer dan de derde club van NL zijn, ondanks ons verleden. En dat het gros van de Ajax supporters trots is op zijn club, maar absoluut niet arrogant.

14 januari 2010 om 12:45

@ajacied023
Ja, je trapt een open deur, maar ook een gevoelige deur in. Zoals je zelf al zegt, het is te verwachten dat er wordt gereageerd door supporters van andere clubs, terwijl je iets verkondigt wat iedereen al weet.
Dus eigenlijk heb je gewoon een discussieforum geopend over wie er het hardst 'pest'.

14 januari 2010 om 12:49

@cyprioot

Ja, maar Ajax heeft de laatste jaren ook niks gepresteerd, die successen behoren ook tot het verleden. Dus je zou kunnen zeggen dat het niks met jaloezie te maken heeft, die haat.
Want als het allemaal met jaloezie te maken zou hebben, zou PSV nu wel flink gehaat worden denk ik.

Daar heb jij ook weer gelijk in, met die '1'op het stropdas als dieptepunt. Maar ik heb inderdaad ook het idee dat het nu wel wordt gezien dat Ajax niet meer de beste is, maar was.

14 januari 2010 om 13:23

Als je dat uit mijn stuk haalt, Michiel, weet ik niet of het zin heeft om je te proeren te overtuigen. Ach, ik wens je toch het beste toe, en ben blij dat je mijn stukje in ieder geval gelezen hebt! Ik probeerde niemand te pesten, en er zijn genoeg mensen die dat echt wel begrepen hebben.

14 januari 2010 om 14:34

Haha, nu ik het zo teruglees, heb ik het een beetje verkeerd geformuleerd. Ik wilde ermee zeggen dat iedereen over en weer gaat zeggen dat hun club dit niet doet, en dat andere clubs dat wel doen. Snap je? En dat wilde ik aan geven met het woord pesten, maar zoals ik al zei, heb ik het een beetje verkeerd geformuleerd.

14 januari 2010 om 14:56

@michiel21, Ajax presteert in feite alleen de laatste vijf jaar minder, waarbij je zelfs de laatste '3 jaar' zou kunnen zeggen, want als er normaal gearbitreerd was bij Psv-vitesse in 2006/2007 en de Vitesse spelers net zo hun best hadden gedaan tegen PSV als Willem 2 tegen Ajax was Ajax gewoon kampioen geworden in 2007. Daarvoor werd Ajax, ook al hadden ze wel eens inzinkingen, met regelmaat kampioen, zelfs 1 keer kampioen van Europa, wat zeg ik van de wereld.

Feyenoord presteert in feite al sinds 1974 structureel belabberd met een gemiddelde van kampioenschappen van eens in de tien jaar, een enkele uitzondering zoals de Uefa Cup in 2002 daargelaten.

Ga de prestaties van Ajax dus alsjeblieft niet met die van Feyenoord vergelijken, dat is een verschil van dag en nacht, zelfs de afgelopen jaren na het laatste kampioenschap van Ajax in 2004, laat staan daarvoor. Ajax zit in een dip, maar Feyenoord is gewoon zielig.

En het feit dat PSV nog niet zo wordt gehaat heeft denk ik ook te maken met de provinciaalse uitstraling van de club waar veel mensen wel sympathie voor kunnen opbrengen en waarmee veel mensen zich kunnen identificeren.

Feit is dat, als Ajax minder succesvol was geweest de laatste 30 jaar, de club minder gehaat zou zijn. Veel haat = jaloezie, zeker van Feyenoord kant.

.14 januari 2010 om 11:21

Mah ik je vragen waarom je me 1 ster hebt gegeven? Ik ben het met je eens hoor, maar nu is het een beetje tegenstrijdig

Edit: OK man, bedankt voor de uitleg! En die 5 sterren die ik eigenlijk van je hoorde te krijgen zitten in ieder geval in mijn hoofd, dat is toch het belangrijkste!

14 januari 2010 om 12:31

@ajacied23, zie boven mijn aanpassing in mijn bericht; technische fout (van mij of van VZ, weet ik niet).

14 januari 2010 om 15:43

Nou, oeoeoeoeh wat erg. Het dochtertje van Kuyt zingt helemaal niets in amsterdam..;.... Tsjonge, jonge, jonge. Jij neemt jezelf wel heel erg serieus he? Stuitend dat Dirks dochtertje een liedje zingt hoor. Ik hoor er geen lelijk woord in. Misschien is het dochtertje van dirk wel voor feyenoord? nou, is dat zo erg dan. Hoehoehoe. Nee, ik zou een boze brief sturen aan de doochter van Dirk. Nee, je mag niet voor de club zijn waar je vader heeft gespeeld en al helemaal geen ludieke liedjes over zingen over de concurrent.....

15 januari 2010 om 11:42

@ziezo, heel goedkoop om mijn opmerking op die manier te bagatelliseren. En dan nog een groen randje ook, tekenend voor het nivo van de verstrekker van het compliment.

Ik wil alleen maar aangeven dat F'noorders zo obsessief met Ajax bezig zijn dat zelfs hun topspelers hun kinderen anti-ajax liedjes leren. En dat daarmee alleen maar de strekking van het artikel, nl dezelfde obsessie, wordt bevestigd.

Voor mijn part leren alle spelers van de F'noord selectie hun kinderen anti-ajax voodoo rituelen, het zal me mijn kont roesten.

Maar waar het mij om gaat is dat de acties voortkomen uit genoemde anti-ajax obsessie, waarbij iedere nuance uit het oog wordt verloren, en diezelfde obsessie zie je terug op dit foum waar heel veel niet-ajacieden ongenuanceerd tegen alles dat met Ajax te maken heeft lopen aan te schoppen. Het vervuilt de discussie en brengt het peil omlaag.

15 januari 2010 om 13:24

Volgens mij behoort degene die jou een groen randje heeft gegeven tot de doelgroep van het column....

Ziezo: Je geeft een van de meest zielige, kinderachtige reacties die hier staat, ik heb twente, psv en feyenoord fans hier een normale volwassen reactie zien geven, ik heb ajax fans, Tristanajax en ajacied023 hier volwassen en normaal op zien reageren, maar dat nou uitgerekend jij hier voor deze reactie een groen randje krijgt is toch wel een nieuw dieptepunt van VZ, om maar niet te spreken over jou reactie.

Verder vond ik het een duidelijk, helder en boeiend stuk om te schrijven, alleen een beetje jammer dat de helft van de bezoekers de essentie mist van wat Ajacies 023 bedoeld....

Super geschreven, en ik ben het met je eens.

Magistraal stuk. Kan het zelf niet beter verwoorden en begin er daarom ook maar niet aan. Beetje meer respect onderling is prima ook al ben je voor een andere club.

Ik ben het helemaal met je eens. Als ik zeg dat ik voor Ajax ben dan heb ik meteen een hele discussie!
Ook zie je dit op VZ! Ik irriteer me dood...

50/50, dat is mijn mening over het stukje.
Ene kant klasse, andere kant grootste bullshit.

Ik hekel mij ook enorm aan alle negatieve reacties en provocaties.
Als Feyenoord dik verliest staan de servers van voetbalzone gloeiend heet met Ajax supporters om te schrijven dat het een schande is van Feyenoord. Maar dat gebeurt ook andersom, dat gebeurt met elke rivaliteit.

Natuurlijk moet ik even melden van Feyenoord de grootste achterban heeft in Nederland, maar Ajax weer de bekendheid waarmee je nu geen prijzen meer mee wint.
Daarnaast vind ik dat VZ dit stukje moet laten aanpassen, dat je het oneens bent met andere supporters groepe ala, maar om dit te omschrijven als verstandelijk beperkte mensen dat vind ik te ver gaan. Ik noem het meer extreme voetbal supporters die met grote (scheld) woorden of geweld hun zin moeten krijgen. Je moet wel bedenken dat mensen met een verstandelijke beperking het heel lastig hebben.
En of je het nu hebt over voetbalsupporters of niet, ik vind dat je verstandelijk beperkte mensen moet vervangen door een synoniem dat minder impact heeft.

Ik vind(dus mijn mening) dat je jouw status als clubexpert hebt misbruikt op dit stukje, en dat vind ik jammer, je vorige stukjes waren keer op keer heel goed.

Ik geef je 3 sterren: uitleg, 5voor het goede stukje, -2 voor het gebruik van verkeerde info en verstandelijk beperkte mensen.

14 januari 2010 om 12:28

Bedankt voor je reactie!

Misbruikt? Goh, da's een grote term.. Waarom vind je dat? Ik schrijf een artikel over een fenomeen dat veel Ajacieden bezig houdt en doe dat met passie, dat is echt alles. Ik waarschuw aan het begin zodat mensen kunnen stoppen met lezen als ze makkelijk beledigd zijn en hou sowieso alles binnen de perken (ben bijvoorbeeld ook niet blind voor het feit dat dit fenomeen in allerlei supportersgroepen speelt, niet alleen bij tegenstanders van Ajax o.i.d.)

Verstandelijk beperkt, even voor de goede orde, betekent minder goed in staat om te denken en handelen dan andere mensen. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor veel hardcore supporters en internethooligans, ongeacht clubvoorkeur, geldt. Over het gebruik van de term zelf zijn de meningen verdeeld, maar in het vervolg zal ik de term vermijden om discussie te voorkomen. Eens?

Ajax heeft trouwens de grootste achterban van Nederland. Stond laatst nog in ik meen de VI.

14 januari 2010 om 13:09

Ik noem het misbruik, omdat een andere Ajacied geen stukje kan schrijven hierover.
Jij hebt het voorrecht om dat wel te kunnen doen, dus eigenlijk kan ik jouw zien als een messenger voor alle Ajacieden die zich gedupeerd voelen door zinloze reacties van mede VZ gebruikers?

Ik ben niet beledigd door jouw stukje hoor, dat je wil provoceren vind ik normaal gezien jouw uitleg waarom je het doet, maar als je de VZ regels erop na lees dan staat er ook iets over andere mensen beledigen of uitschelden, dat is verboden en wordt afgehandeld met een ban. Ook ik heb dat meegemaakt toen ik iemand met zo zinloze reactie sukkel noemde. Niet dat het mijn intensie is om jouw te bannen, maar ik denk dat VZ eens kritisch moet kijken naar jouw stukje. Al met al denk ik dat je al die mensen met zinloze reacties wil terug pakken door dit stukje, en dat lijkt mij ongepast ( daarom noemde ik het ook misbruik).

Blij te horen dat je de term verstandelijk beperkt gaat mijden. Ook ik moet toegeven dat ik de extreme voetbalsupporters soms voor ...... wil uitmaken omdat de normale supporter de dupe wordt van hun acties, maar zonder die supporters valt ook een deel van de sweer weg in het stadion. Er valt weinig aan te doen, helaas!

Samengevat ben ik het wel eens met je stukje tekst hoor, er is een probleem met reacties op voetbalzone, over wat/wie of welke club dan ook. Het stukje greep mij wel aan omdat ik een normale supporter ben van Feyenoord en jij de Ajacied023, heeft dus niks te maken met haat.

Of Feyenoord of Ajax nou de grootste achterban heeft maakt mij weinig uit, ik ga naar de Kuip voor leuk & aantrekkelijk voetbal, niet om te tellen hoeveel mensen erin of eromheen voor Feyenoord zijn. Dat mogen de statistieken uitwijzen.

14 januari 2010 om 13:19

Nee, terugpakken is geen motief geweest, ik vond het zuiver en alleen een leuk onderwerp. Zoek er alsjeblieft niet teveel achter. Een ban zou totaal misplaatst zijn: immers tolereert Voetbalzone al die duizenden een stuk minder subtiel ingepakte vervelende opmerkingen ook gewoon. Ik zie niet in waarom dan voor mij niet zou gelden, ik probeer mijn mening toch wel beschaafd te verwoorden en dat kan van vele anderen niet gezegd worden.

Fuck de clubverschillen, ik denk dat we het wel min of meer eens zijn, eigenlijk. En wie er ook de grootste achterban heeft, beide zijn hele mooie clubs.

14 januari 2010 om 14:09

Ik vind het juist goed dat je de grens opzoekt. Zo ontstaan ook dit soort discussies. Bovendien is het geen persoonlijke aanval, maar een veralgemenisering. Heel normaal in een column. In een column is geen ruimte voor relativering of afzwakking... je moet gewoon keihard 1 standpunt verkondigen. Het is dan ook vaak zo dat columnisten als persoon bijna nooit volledig achter hun verkondigde mening (via de column) staan.

Weggie, je moet daarom het voetbalzonelid en poster ''ajacied023'' los zien van de columnist ''ajacied023''.

14 januari 2010 om 14:34

Dat kan je niet los van elkaar zien als hij later in een van zijn reacties namen gaat noemen van mensen die voor hem de inspriratie waren om dit stuk te schrijven...

15 januari 2010 om 09:49

Nou, heel veel mensen wisten al hoe irritant jullie kunnen zijn voordat ik deze column schreef, en veel mensen irriteren zich nog steeds zonder dat ze deze column uberhaupt gelezen hebben, dus als je je echt druk maakt om je reputatie zou ik misschien eens wat genuanceerder posten.. En stoppen met je zo aangevallen voelen!

15 januari 2010 om 10:05

Blijkbaar zijn er ook mensen die mijn mening wel waarderen, want ik heb het maximale aantal punten. Ik geloof dat ik er in geen 500 postings een reactie van mij is verwijderd, dus misschien post ik helemaal niet zo ongenuanceerd als jij denkt. Jouw probleem is gewoon dat je elke posting waar in er wat kritisch wordt gedaan t.o.v. ajax gelijk ziet als provocatie. Blijkbaar denken de moderators er hier anders over.....maar ja die zullen ook wel anti-ajax zijn.

En ja mijn reputatie op voetbalzone is het belangrijkste in mijn leven....

15 januari 2010 om 15:04

Blijkbaar denken de moderators er hier anders over.....maar ja die zullen ook wel anti-ajax zijn. --> Voetbalzone was toch juist pro-ajax en ajacied023, ik vind het niet zo heel gek dat ie zich aangevallen voelt..je noemt hem bij naam!!

15 januari 2010 om 23:14

Feyenoorddelft,
Jij weet net zo goed als ik dat anti-ajax berichten provocerend, dom, ongenuanceerd, uit de lucht gegrepen, leugenachtig vrij snel gecomplimenteerd worden. Het gaat niet om de inhoud van het verhaal, het gaat om de de strekking: Alles aan Ajax is slecht. Watvoor veel groepen supporters jegens Ajax heers is: Je vijands vijand is je vriend.

Leuk om te lezen, maar als PSV supporter ben ik het natuurlijk fundamenteel oneens over het veldspel van beide ploegen. Dat is dan weer het gezeik en gezeur van de Ajax supporters op PSV en dat neem ik van harte. Want dat geeft aan dat ze PSV schijnbaar belangrijk vinden en gefrustreerd zijn dat de club beter presteert de laatste jaren dan Ajax (want dat is ook een feit!). En wat kan ik daar aandoen? Juist helemaal niks.

Goed stuk ajacied023, heerlijk controversieel.
Het valt me ook op dat veel supporters van Nederlandse ploegen altijd zo enorm gebiased zijn. Ik neem dan ook bijna nooit de moeite om een reactie te plaatsen tussen de andere 200, waarvan minstens 70 procent dergelijke reacties zijn zoals jij in je 2e alinea schrijft.

Toch, ergens, iets, kan beter. Ik weet het niet. Misschien is dat omdat ik zelf weinig binding heb met de Eredivisie. Het komt net niet pakkend genoeg over voor 5-ster. Misschien omdat het iets te veel op een ''spreek betoog'' lijkt en niet op een column? Dit was ongetwijfeld je bedoeling, maar toch, dat spreekt mij net iets minder aan. Dus je krijgt slechts 4 sterren. Maar ga op deze (controversiele) voet verder.

Off: Overigens zijn de mensen die het nu roerend met je eens zijn zonder enige vorm van kritiek ook vaak Ajax-supporters. Het verhaal heeft natuurlijk 2 kanten.

14 januari 2010 om 13:12

Dank je, IG. Een compliment van jou is me veel waard!

Je hebt gelijk, het paste bij dit onderwerp beter om er iets meer een betoog van te maken dan een echte, omschrijvende, subtielere column. Ik wilde deze stijl een keer uitproberen, ik leer er toch weer van, meen ik. Ik neem je advies ter harte!

En je kanttekening, tja, dat is zo, maar ik denk dat bij elk onderwerp je een bepaald soort lezers trekt. Deze column is inderdaad leuker om te lezen als je voor Ajax bent, daar heb je gelijk in.

14 januari 2010 om 14:41

@ Ig

laatste zin: roerend mee eens

t is een erg leuk stukje om te lezen... alleen de inhoud of het moraal van t verhaal...

ja...dat t irritant is dat mensen reageren uit rancune, afgunst of haat.
alleen is dat dan weer iets wat in topics van alle clubs (ok, voornamelijk dan in de topics over ajax, feyenoord, psv en twente...) gebeurd. sterker nog...gezien t grootste deel hier op vz ajax-supporters zijn, denk ik zelfs dat t vaker verstandelijk beperkte 'ajacieden' zijn die in andere topics op een dusdanige manier reageren dan andersom...

kortom...het was 5 sterren geweest als je t algemeen had gehouden en niet had gedaan alsof er voornamelijk in ajax-topics zo wordt gereageerd. nu maar 3 dan, omdat t toch wel een leuk stuk was om te lezen

14 januari 2010 om 13:07

Of het vaker Ajacieden of Feyenoorders zijn doet er nou juist niet toe, vind ik.. Als clubexpert van Ajax schrijf ik het vanuit Ajax-perspectief, dat is toch ook wel logisch? Bovendien kan niemand ontkennen dat elk Ajax-topic vol staat met ongenuanceerd onzin van niet-ajaxsupporters. Maar goed, ik neem je commentaar ter harte. En fijn dat ik je toch heb weten te vermaken, al is het maar voor even! Dank voor het compliment!

14 januari 2010 om 13:21

dat doet er inderdaad ook niet toe. en t is misschien ook logisch dat je het vanuit jou standpunt/club bekijkt. alleen gezien hetgeen je aankaart in topics van meerdere clubs gebeurd, had een algemeen betoog mij beter geleken (je hebt namelijk helemaal gelijk over de onzin die hier vaak geschreven wordt ).

Ik heb me kostelijk vermaakt
Ook al heeft het in deze niet al te veel toegevoegde waarde, ik vind het toch prachtig om te lezen
Wat zijn wij Ajacieden toch fan van een prachtige club he!

14 januari 2010 om 13:48

Dat is absoluut waar.. Mogen we dat wel zeggen, eigenlijk?

14 januari 2010 om 14:24

Natuurlijk, ook ik vindt mijn cluppie geweldig.

Inhoud kan ik het als psv'er niet helemaal mee eens zijn maar ben er wel voor een groot deel mee eens! Maar ga zo door! Is een leuk stukje dat goed vermaakt!

Tjongejonge,

Dit stuk is wel heel erg op Ajax-supporters gericht.
Wordt er ook niet op andere clubs gehaat?

Misschien is Ajax wel zo arrogant,
Verbeek een onbenul,
Heeft Fc Twente grootheidswaanzin,
En doet Feyenoord het door eigen toedoen al jaren dramatisch.

Op dit soort punten zullen altijd voor-en tegenstanders zijn.

"toch lijkt er voor elke arrogante Ajacied een complete bus met verstandelijk beperkte Feyenoorders, Psv-ers en Twentenaren te zijn die, in harmonie en overeenstemming met elkaar"

Dit vindt ik toch echt een zeer slechte uitdrukking, alleen al het begrip verstandelijk beperkte roept de in je artikel beschreven uitingen van ?anti?-ajax mensen op. Ik ben net zo faliekant tegen die Rotterdammers als tegen ajax. Al vanaf dat m'n buurjongen en goede vriend voor Feyenoord bleek te zijn.

Maar je moet gewoon met elkaar kunnen leven, je eigen club ophemelen is logisch, dat dat bekritiseerd wordt ook. Maar houdt het fatsoenlijk.

14 januari 2010 om 17:33

Bedankt voor je commentaar!

Voor de gein zou je mijn reacties op dit commentaar even moeten lezen, een stukje naar boven. Ik kan nou eenmaal niet iedereen van repliek dienen, maar over dat verstandelijke beperking-ding heb ik volgens mij vrij goed uit kunnen leggen a) hoe ik het bedoel en b) dat ik de term voortaan zal weren in mijn stukjes. Overdrijven is mijn kunst, zo kwaad heb ik het echt niet bedoeld.

14 januari 2010 om 17:57

Geen dank
Ik heb je commentaar ook deels gelezen, kon het toch niet laten er een opmerking over te maken.

Als column voor de ajax fans vindt ik het zeker een geslaagd schrijf/typ werkje. Vanuit algemeen standpunt bezien niet. Wie weet kun je ooit iets dergelijks voor een ajax clubblad schrijven.

Zeer sterk geschreven, goed opgebouwd, onderbouwd en een juiste conclusie getrokken.

Ik kan voor de kunst van de schrijver alleen maar 5 sterren geven. Inhoud idem dito.

De conclusie mag iedereen wel in zn oren knopen:
Reageer als ajaxied niet op al die gefrustreerde kleuters en glimlach slechts om de jammerende keuterboertjes die met al hun gejammer slechts onderschrijven hoe groot Ajax is...

14 januari 2010 om 17:34

En die laatste zinnen zijn precies waar het om draait: sommige zaken moet je gewoon niet serieus nemen, dat geldt voor deze uitingen van rivaliteit en nog voor heel veel andere zaken!

Bedankt voor je complimenten en commentaar!

Achja het is ook logisch dat het dus het meest gebeurt bij Ajax, juist omdat Ajax de grootste, succesvolste (en mooiste ) club is..

Toch blijft het als Ajaxsupporter lastig om niet persoonlijk op te vatten.

Maar weet je wat? I don't give a shit! I love it! Als ik Feyenoorders, Psv'ers, Az'ers en Twente supporters samen hun krachten zien bundelen tegen Ajax. Dan weet ik gelijk weer dat ik fan ben van Dé club van nederland.
Ajax Amsterdam!

5*

En sinds wanneer doen Twente supporters dat?

Maar wat ik mij nu afvraag,

Probeert dit bericht nu aan te geven dat Ajax zichzelf een status aparte mag geven?
Dat ze beter zijn als al die anderen?

Het is een mooie club, de grootste van NL wereldwijd gezien, grote historie, prijzen etc.
Maar daarom hoeft nog niet iedereen die kritiek heeft op Ajax opeens dom, onderontwikkeld of verstandelijk beperkt te zijn.

14 januari 2010 om 17:38

Maar daarom hoeft nog niet iedereen die kritiek heeft op Ajax opeens dom, onderontwikkeld of verstandelijk beperkt te zijn.

En dat zul je mij dan ook nooit horen zeggen.. Ik heb zelf ook enorm veel kritiek op Ajax! Er zit alleen een verschil tussen genuanceerde, beargumenteerde kritiek leveren en zinloze, lege cliché's uitspugen..

Dank je voor je commentaar en beoordeling!

Ajax wekt arrogantie op, en als je dan ook 'de beste' bent, dan kom je ermee weg, maar als succes dan uitblijft, dan heb je een probleempje.. Vaak zijn er op deze site nu mensen met teksten als:'ajax wordt dit jaar kampioen, Ajax heeft het beste team, etc.' Daar wordt je als supporter van een ander team wel wat cynischer van. Een mij bekend voorbeeld is dat ik voor Liverpool-united durfde te voorspelde dat mijn club zou winnen, waarop de reactie was:'hahahahahahaa, jij bent grapig.' En toch won Liverpool, dan krijg je dus wat je nu bij Ajax ziet, al is de Ajaxhaat af en toe wat extreem, en wordt er vaak heel hard op Ajax ingehakt.

Nou ja, nu jouw column nog beoordelen. Hij leest lekker weg, is goed geschreven. Het gezeur van anderen dat je taalgebruik wat extreem is, vind ik niks waard, want anders hou je een stukkie van niks over, (en ik vind het niet eens zo schokkend.), dus ik vind het een mooie column, al moet je oppassen dat je niet zelf Calimero wordt.

5*

14 januari 2010 om 17:47

Ik dacht dus ook dat het niet zo schokkend was.. Beetje verkeerd ingeschat misschien.. Overigens spreek je vooral in je eerste zin wijze woorden! En in de rest van je stukje ook, trouwens.. Bedankt voor je beoordeling en voor het lezen!

Ik ben Feyenoord-supporter en echt niet anti-ajax (natuurlijk is het DE rivaal en hoop ik altijd dat mijn club het beter zal doen dan Ajax).

Waar ik mij wel mateloos aan stoor is de selectieve berichtgeving van de media rondom Ajax en het pro-ajax beleid dat de Knvb en daaronder vallende tuchtcommissies voeren.

Zo heb ik nog steeds geen aflevering gezien van Jack van Gelder en consorten die niet de helft van de tijd over Ajax of ex-ajaxieden als Van der Vaart en Sneijder ging. Verder heb ik mij vorig jaar dan ook ongeloofelijk geergerd aan het gedrag van Van Gelder toen Ajax eens een keertje flink werd benadeeld tegen Heracles. De wereld was te klein en twee maanden verder werd er nog over gepraat. Dat Feyenoord datzelfde weekend tegen Willem II een loepzuiver doelpunt werd ontnomen was een minuut na de samenvatting alweer vergeten. Alleen bij dat moment van Ajax vondt van Gelder het nodig zelf de microfoon te pakken.

ook dit jaar was het weer eens raak met de Knvb en de daaronder vallende scheidsrechters. Aajax werd heerlijk in het zadel geholpen in De Klassieker en ipv Suarez alsnog te schorsen voor zijn elleboog werd hij natuurlijk weer vrijgesproken. Logischerwijs wekt dit irritaties op.

Wat jij beweerd over het feit dat Ajax de grootste achterban van het land heeft zou best kunnen kloppen. Het zal waarschijnlijk ook verklaren waarom er zoveel Ajaxieden in medialand rondlopen. Elk voetbalprogramma draait zowat om Ajax en de meningen rond 'de grootste club van Nederland' zijn ook zeker niet subjectief te noemen.

Daarbij vind ik dat supporters van Ajax best moeten hoeden voor misplaatste arrogantie, want inderdaad de resultaten zijn de laatste jaren niet bepaald om van het dak te schreeuwen. De historie is natuurlijk legendarisch maar daar wordt ook wel behoorlijk mee gepronkt (verwijzend naar de bijnaam ''godenzonen`.

Blinde haat zit er daarom bij vele supportersniet bij maar je mag best inzien dat Ajax vanwege haar verleden vaak een streepje voor krijgt van de Knvb en medialand. DAT is hetgene waar men (andere supporters) zich zo aan ergert. Om dat vervolgens te ontkennen ontketend daarom nog meer irritatie. Vind de colum verder best aardig maar niet hoogstaand, drie sterren.

14 januari 2010 om 17:40

Ach, misschien heb je een punt, maar dat is toch een andere discussie, en bovendien iets waar al die anonieme Ajacieden niks aan kunnen doen. Ik heb Jack van Gelder daar niet neergezet? En bij Rotterdamse kranten zullen weer meer Feyenoorders werken, ik denk dat je te makkelijk oordeelt over die media-aandacht want als er iets mis gaat kom dat logischerwijs ook uitgebreider aan bod..

In ieder geval bedankt voor je commentaar en energie!

15 januari 2010 om 04:30

Juist de teksten als pro-ajax knvb storen mij zo aan reacties van andere supporters. Nergens op gebaseerd (tenminste niet redelijk) en worden overal maar in het rond gesmeten. Net zoals termen als "wij hebben het beste team" veel te vaak gebruikt worden door Ajacieden (zelfs al staan we niet eerste) nergens op gebaseerd is.

Bij het lezen van deze column kwam er toch wel een grote glimlach op mijn gezicht. Je schrijfstijl is, mijns inziens, van een hoog niveau. Enerzijds door de woorden die je gebruikt en anderzijds door het feit dat je mijn aandacht van de eerste tot de laatste letter hebt weten vasthouden. Ook netjes van je dat je iedereen die reageert van gepast commentaar wilt voorzien. Het valt me wel op dat er minder kritische reacties komen van andere supporters dan op een 'normaal' nieuwsbericht op Voetbalzone. Zoals je in je column al zegt; elke mogelijkheid wordt aangenomen om Ajax de grond in te boren. Van Feyenoord en PSV supporters was dat al bekend, maar het valt me op dat sinds Twente lekker bovenin begint mee te draaien, ook de Twente supporters hier een handje van hebben...

Als ik een stuk goed geschreven vind geef ik vaak 4* maar doordat je zo actief bent met mensen van repliek dienen krijg je er 5*!

PS: Een mooie afsluiter zou ook zijn geweest: No one likes us, we don't care!

14 januari 2010 om 17:44

Blij dat ik een glimlach op je gezicht heb kunnen toveren! Ik was aan het reizen dus vandaar dat ik even niet kon reageren.. Ook jou wil ik bedanken voor je complimenten en commentaar. En een afsluiter van die strekking is inderdaad even door mijn hoofd gegaan, maar ik vond het misschien iets te provocerend (ik dacht meer dan dat verstandelijk beperkt waar veel mensen over vallen). Raar hoe dat kan lopen..

Voor mensen die ik nog niet gehad heb, bedankt voor het lezen allemaal!

haha sorry hoor .. ik moet even mijn account onder het stof vandaan hale want dit soort stukjes zijn natuurlijk om te janke, ten eerste heb ik nog nooit zoveel zelfmedelijden in '1 verhaal geleze en dan doe je alsof je het om te lache vind maar je wilt eigelijk gewoon sympathie voor jou en je cluppie wekke. En dan die reacties "je schrijfstijl is van hoog niveau" sorry ..daar klopt niks van (die van mij is ook belabberd, maar ga geen eindeloze zelfmedelij stukken schrijven) succes de komende jaren met jullie altijd maar weer teleurstellende club.. ps: nooit opgevalle hoe ajax wordt opgehemeld door de tv(en telegraaf) media

14 januari 2010 om 18:59

Je schrijft over zijn column letterlijk: 'hij is om te janken.' Ok, maar leg dat dan uit, geef hem tips of zo. Jij woont in Eindhoven, staat in je profiel, dus kan ik er voor het gemak maar even van uit gaan, ook n.a.v. je commentaar, dat je Psv-er en behoorlijk anti-ajax bent. Dat kan, dan ben je zelf ook niet zo objectief, maar je brandt hem slechts af.

14 januari 2010 om 23:10

dit is apart! omdat iemand uit eindhoven komt en toevallig kritiek levert op een ajacied dan moet ie wel voor psv zijn; ach waarom reageer ik hier zelfs nog op..?

15 januari 2010 om 19:11

De toon van zijn reactie doet dat wel vermoeden, ja, al doet het er eigenlijk nog niet eens zoveel toe.

16 januari 2010 om 16:15

Ik ben idd voor psv maar dat heeft hier (bijna) niks mee te maken. Dit bericht is zoals ik al zei gewoon pure zelfmedelij en daarom voor mij om te janke. Ik had eerlijk gezegd wel 1 ster meer moge geven omdat het niet slecht is geschreven. Ik kan het niet beter en de eenige tip die ik hem kan meegeven is dat hij minder als een slachtoffer moet schrijven

Leuke tekst. Ik moest direct al lachen om een paar reacties hier. En dat veel mensen struiklen over het gebruik van verstandelijk beperkte snap ik niet. Dit wordt door de mensen die hier moeite mee hebben totaal verkeerd opgevat. Hiermee wordt bedoeld dat ze een verstandelijke beperking hebben, omdat ze alleen maar negatieve dingen schreeuwen en niet eens een onderbouwd argument kunnen aanvoeren.

5 sterren van mij!

14 januari 2010 om 17:53

Tja, als je broertje geestelijk gehandicapt kan ik me voorstellen dat je die term niet leuk vindt.. Maar ja, jij hebt wel gezien hoe ik dat bedoeld heb..ook belangrijk!

Bedankt voor het lezen en de beoordeling!

Leuk geschreven, met een vlotte babbel. Ik was er zo doorheen. Erg luchtig, en je onderwerp kan ik ook begrijpen.
Prachtige reacties hier, en dan te bedenken dat je dat scenario al had voorspeld

14 januari 2010 om 17:52

Een beetje, maar dat er toch mensen zijn die ondanks mijn waarschuwing gauw beledigd zijn snap ik dan minder. Kom op, dit was echt bedoeld als een column die provoceert maar dan wel met een glimlach, hij maakt toch bij sommigen nogal wat los! Ach, negatieve emotie is ook emotie zullen we maar zeggen.

Bedankt voor je beoordeling en het feit dat je m'n column gelezen hebt!

ik ben zelf fan van groningen, en ja die mogen ajax ook niet, maar ik ben neit echt anti-ajax. wat je in je clubexpertcollum zet is grootendeels waar. vandaar krijg je 3 sterren

14 januari 2010 om 17:49

Wel lief van je dat je er toch 5 geeft! Ook al was dat duidelijk niet de bedoeling..

"ajax is de club met de grootste achterban in Nederland. Het is ook de club met het grootste aantal prijzen, het grootste stadion en de meest roemruchte historie. De beste spelers uit de Nederlandse geschiedenis zijn groot geworden bij de Godenzonen (denk aan bijvoorbeeld Johan Cruijff, Dennis Bergkamp en Marco van Basten) en Ajax heeft, nog steeds, van alle Nederlandse clubs de grootste naamsbekendheid wereldwijd. Dat weten Ajacieden, en dat weten supporters van andere clubs. Juist dit besef is een integraal onderdeel van deze cursus, mensen! "

hier ga je dus de fout in, op de bovenstaande feiten wijst elke ajacied mij als ik ze probeer uit te leggen dat ajax niet meer de nr 1 is van Nederland, die champions leauge is nu 14/15 jaar geleden(!!) en het laatste kampioensschap stampt uit de tijd van Ronald Koeman dat zegt eigelijk al genoeg. Het meest vermakelijke vind ik eigelijk dat elke zomer weer word beweert dat ajax kampioen word..

14 januari 2010 om 18:32

De columnist zegt toch ook dat deze getallen uit het verleden zijn... Er wordt dus helemaal geen fout gemaakt en als er al wel een fout wordt gemaakt dan maak jij die. En heus niet elke supporter beweert dat Ajax kampioen wordt, dat hopen we! Niemand heeft een glazen bol. Jij hoopt toch ook dat jouw cluppie Europees voetbal of CL voetbal of iets dergelijks haalt.

14 januari 2010 om 18:40

Nou, als dat jouw enig reden is om een 1 te geven vind ik het een beetje treurig van je. Maar ja, ieder heeft zijn eigen mening. En zoals Sluis al zegt is dit argument van je ook nog een beetje doorzichtig...

14 januari 2010 om 20:10

Toegegeven, de Amsterdamse aanhang kan er ook wat van, en een bescheiden groep Ajacieden is inderdaad vooral dom, arrogant en naïef en blind voor de recente prestaties (of het gebrek daaraan).

Het gebrek daaraan, zie je dat staan? Ik zeg nergens dat Ajax op dit moment de nummer 1 van Nederland is. Dat is Twente namelijk.

Het meest vermakelijke vind ik eigelijk dat elke zomer weer word beweert dat ajax kampioen word..

En dit is dus precies wat ik met mijn column wilde aantonen.. Wat kan ik daar als Ajax-supporter aan doen, dat jouw perceptie en beleving van de media zo is? Bedankt dat je mijn punt bewezen hebt.

De column zelf vind ik nou niet echt geweldig. Ik vind hem eigenlijk pas lekker lezen vanaf de 5e alinea. Daarvoor vind ik het vooral provocerend gepraat (wat je blijkbaar zelf wilde), met hier en daar een beledigende steek onder de gordel. Maar de 2e helft van je stuk knapt dat voor mij allemaal weer op, en bovendien behaal je zeker de doelstelling van een columnist, mede door dit gevoelige onderwerp.

Je inleiding vind ik persoonlijk niet echt lekker lopen, kwam er moeilijk in. Zo lijkt het wel alsof iedereen die niet voor Ajax is gelijk tegen Ajax is, en ook niet verder mag lezen. Dan lijkt het ook nog alsof je zegt dat elke supporter van een andere club het "verkeerd" heeft (zal wel niet zo zijn bedoelt, maar zo lees ik het wel). In de volgende 3 alinea's ga je door op een (voor mij) schijnheilige toon. Je zegt wel dat er ook een paar provocerende Ajacieden zijn, maar dat het er lang niet zo veel zijn als die van Twente, PSV en Feyenoord. Nou, ik kan je vertellen dat er (verhoudingsgewijs, want Ajax heeft meer supporters, dus ook meer mongolen) minstens zoveel zijn als die van elke andere club. Het verschil is echter dat je bij een Ajax-topic provocerende supporters van alle drie de clubs + nog wat van andere clubs over je heen krijgt, waardoor ze met 3x zoveel lijken te zijn, wat dus niet klopt.

Daarna veranderd je stuk (gelukkig) compleet en wordt het een column die lekker weg leest, doorspekt van je eigen mening die is ondersteund door duidelijke argumenten en feiten. Je beargumenteert goed waarom al die reacties van de anti-ajax-mensen nergens meer op slaan en waarom Ajacieden er niet meer op zouden moeten reageren, maar ze bijna zouden moeten gaan aanmoedigen. Tegelijkertijd stel je de Ajax-haters voor een dilemma: als ze gaan provoceren en beledigen steunen ze (op een vreemde manier) de samenhorigheid van alle Ajax-supporters, wat ze natuurlijk niet willen.

En dan als laatst, het effect van je column. Heb er bijna geen woorden voor. De column staat er nu nog geen dag, en er zijn bijna 150 reacties op! Dit komt natuurlijk door jouw onderwerp van discussie wat natuurlijk ontzettend veel reacties uitlokt, de titel die mensen aantrekt, en natuurlijk waar jouw onderwerp over gaat: Ajax-artikelen trekken zowel supporters als haters aan, die graag de discussie met elkaar aangaan, vooral onder een stukje waar de vinger op de zere plek wordt gelegd!

Voor het stuk zou ik je drie sterren geven (2 voor de eerste helft, 4 voor de 2e), en voor de "behaalde doelstelling' van jouw column 5. Samen wordt dit natuurlijk 4 sterren

14 januari 2010 om 20:16

Bedankt voor je opbouwende kritiek, ik kan me in een aantal punten namelijk heel erg goed vinden. Je hebt tijd in je commentaar gestopt en dat vind ik tof van je!

Natuurlijk klopt je rekensom maar het uiteindelijke gevolg vaak is dat er een grotere groep 'haters' is dan Ajaxsupporters met een irritante houding, en dat kan door veel mensen als ergerlijk ervaren worden. Ook was het stuk niet schijnheilig bedoeld, dat is toch ook een stukje jouw beleving maar misschien had ik er meer rekening mee moeten houden dat veel mensen afknappen op zo'n houding. Tsja, ik wilde ook provoceren en een column voor Ajax-liefhebbers schrijven met wat humor zodat neutrale fans of reguliere Voetbalzonebezoekers er ook konden lachen. Dat is echt alles..

Bedankt voor de sterren!

14 januari 2010 om 20:37

Dat schijnheilige zal wel aan mij liggen, en die grotere groep haters komt (zoals ik al zei) waarschijnlijk omdat haters van verschillende clubs zich "verenigen" bij een Ajax topic, terwijl bij bijvoorbeeld de ajacieden die provoceren in PSV topics geen (of weinig) "steun" krijgen van andere haters.

Maar verder ben ik blij dat mijn kritiek je kan helpen. Het lijkt misschien vooral negatief, maar het is ook makkelijker om veel te zeggen over iets wat beter kan dan over iets wat al helemaal goed is.

En verder heb je die sterren helemaal verdiend (anders had je ook niet zo'n gemiddelde)

Heerlijk! Heerlijk!
Alleen de inleiding al! Je hebt helemaal gelijk en je brengt het ook nog op een geweldige en humoristische manier! Je lach soms in een deuk achter de computer. Echt Geniaal, ik weet dat niet al jou columns zo zijn, maar af en toe zo'n eentje ertussen vind ik alleen maar mooi.

Hulde!

Een aardige column, over een actueel onderwerp, dat is wel duidelijk. Ik wil er een aantal dingen over zeggen. Laat ik me voor de volledigheid en duidelijkheid introduceren als PSV supporter.

De blinde Ajax-haat die hier op het forum veelal tentoongespreid wordt is inderdaad storend. Daar ben ik het mee eens. Het is ook nergens voor nodig, want er zijn argumenten te over om een antipathie jegens Ajax te motiveren. Dat zal ik hier overigens niet doen.

Ik denk dat de overgrote meerderheid van de Feyenoord- en Psv-supporters een gezonde hekel aan Ajax heeft. Een verloren wedstrijd van de Amsterdammers is op zich al een overwinning. Waarom een gezonde hekel? In mijn geval, omdat ik me terdege realiseer dat Ajax de club is die het meeste voor het Nederlandse voetbal heeft betekend. Ajax heeft een wereldwijde uitstraling en een prachtige historie. Ik kan dat ronduit erkennen, omdat ik er niet jaloers op ben. Het is een feit, en laten we allemaal blij zijn dat Ajax er is. Een Eredivisie zonder Ajax is niet leuk. Dus niet zomaar een hekel, maar een gezonde hekel. Hopen dat de ploeg verliest (geldt overigens alleen op nationaal niveau, in Europa gun ik Ajax het allerbeste), maar wel met het besef dat het een club is die veel betekent en vooral heeft betekend.

Wat er bij mij niet ingaat, is de stelling dat Ajax zoveel supporters heeft vanwege het sprankelende spel. Voor heel veel supporters is de keuze voor een club geen keuze. Papa is voor Ajax, dus ik ben voor Ajax. Je kunt het ontkennen, maar ik ben er van overtuigd dat dit voor minstens 80 procent van de Ajax supporters geldt. Hoe komt Ajax dan aan zoveel supporters? Wellicht heeft dat haar oorsprong in de jaren 70, toen Ajax (overigens nadat Feyenoord de eerste aanzet al gedaan had) het Nederlandse voetbal op de kaart zette. Dus dat sprankelende voetbal is vooral een statement om de keuze voor een clubvoorkeur te verdedigen, en blijkbaar hebben veel Ajacieden dat nodig. Hoeft niet, je bent voor Ajax. Klaar. Laat dat argument van mooi en sprankelend voetbal maar achterwege. Ik spreek meer dan regelmatig Ajacieden die het weer een waardeloze vertoning vonden in de Arena. Zelfs het voetbal halverwege de jaren 90 was niet sprankelend. Het was goed, steengoed, klinisch goed zelfs, maar Ajax kon de bal oneindig lang rondspelen in de laatste linie. Tot vervelens aan toe. Niet zelden was Van der Sar de man met de meeste balcontacten. Natuurlijk, je mag het goed en sprankelend noemen. Geen problemen mee. Maar als de concurrentie goed speelt, betitel het dan niet steeds als saai.

Ik vind het jammer dat de reacties hierboven jegens bepaalde personen gericht zijn. Ik ontken niet dat Elleboogje er een sport van maakt om Ajax in een negatief daglicht te plaatsen. Maar niet zelden heeft hij wel een punt. Speelt PSV of Twente goed, dan is het saai. Speelt Ajax goed, dan is het sprankelend. Duwt Bakkal Wielaert weg, dan is het onrecht. Duwt Huntelaar Materazzi weg, dan is het gogme. Wordt er geen strafschop tegen Farfan gefloten in de laatste minuut van Psv-vitesse, dan heeft het scheidsrechterskorps Ajax bestolen van een landstitel. Wordt in diezelfde wedstrijd een glaszuivere treffer van Kone onterecht afgekeurd, dan wordt het verzwegen. Elleboogje weet als geen ander dit soort zaken boven te halen dankzij een goed geheugen en feitenkennis, en blijkbaar heeft hij niet zelden een punt, getuige de reacties.

Dat waren een paar opmerkingen om enigszins tegenwicht te bieden aan de column. Maar deze column is jouw goed recht, geen problemen mee. Je hebt het goed verwoord, waarvoor mijn complimenten. Dat ik het, zoals hierboven opgemerkt, lang niet met alles eens ben, wat geeft het? Ook dat is maar een mening.

14 januari 2010 om 20:21

Dag, ook jij bedankt voor je uitgebreide commentaar!

Wat betreft Elleboogje heb je wel gelijk maar velen van ons heeft hij ook al tientallen keren het bloed onder onze nagels vandaan gehaald, vandaar. En ach, het gaat om Ajax, dus waarom zou hij deze column lezen? In mijn column heb ik hem niet genoemd. Ik wil hem persoonlijk verder helemaal niet aanvallen. Mijn excuses als dat zo lijkt.

Ajax maakt doorgaans veel goals en speelt aanvallend voetbal, dat is gewoon waar, ook voor deze competitie. Ik overdrijf natuurlijk ook, ik ben columnist.

Ik hoop dat je de column toch met een beetje plezier gelezen hebt!

14 januari 2010 om 23:43

Mooie reactie vooral over de vergelijkingen van de overtredingen tussen Ajax en Psv, het klopt 100%.

wat een geweledige colum
Een duidelijk verhaal , met een duidelijke boodschap. Het mooiste stuk is het begin waarin van te voren al een boel kritiek word bespaart. Het valt me ook op dat er weinig Ajax-haters hun mond open doen, dus je opzet is zeer goed gelukt. Veder is het inderdaad waar dat Ajax de meeste aanhang heeft, maar aangezien fans van Ado, Utrecht , Feyenoord , PSV , Twente en Groningen Ajax haten , is de aanhang van haters veel groter. Een mooie colum die een flinke sneer uitdeeld naar mensen die altijd wel iets negatiefs over Ajax te zeggen hebben.

14 januari 2010 om 20:25

Thanks voor de complimenten, je hebt mijn column helemaal begrepen!

wat een colum...

en dan zeggen ze dat psv-ers calimero's zijn?
dit noemt men nou calimero gedrag!!!

Waarom maak je zo'n topic aan? Ik ben ook Ajacied maar door deze dingen wordt de haat alleen maar groter. Het enige wat je kunt doen is er mee leven en gewoon nergeren hoe moeilijk het ook is.

Nee, hier eheft hij toch wel een punt. Goed dat hij meld dat Ajax supportwers ook hele goede zeikwijven kunnen zijn, maar toch. Voor iedere club in Nederland heeft een wedstrijd tegen Ajax een soort ' derby' , en dat komt doordat ze vroeger ook gewoon de beste waren, en dat calimerogedrag heeft men meegenomen naar het nu, al moet ik daarbij ook wel zeggen dat Ajax volgens mij zich soms wel te arrogant opstelt, en ook reactie uitlokt.

Het valt me idd ook op dat de reacties ope en artikel (ik zeg maar wat als 'atouba wil anar Wk' ttoch eindigd in een Feyenoord-ajax discussie

Ongelooflijk zeg... Wij 'andere' supporters zijn verstandelijk gehandicapt omdat sommige onder ons provoceren? In één van de reacties onder dit verhaal dek jij je in door te verkondigen dat jij wel een beetje van provoceren houd... Mis ik hier iets?

Wij mogen geen kritiek hebben op het heilige Ajax, maar jij mag alles over ons zeggen? Normaal gesproken laat ik niet alles van de mening van een clubexpert afhangen, maar jij scoort bij mij zwaar ondermaats en dan mag jij je veronderstellen dat ik als Feyenoorder het toch altijd oneens ben met dit stukje, maar ieder mens zonder een wit-rood-wit bril walgt van dit stukje!

Ongelooflijk, heb je vijf sterren gegeven tsjonge jonge

God I just love this ;d
5 stars

Goedenavond,
Ik zal maar gelijk beginnen met zeggen dat ik neit alle reacties heb gelezen, momentel 153, dus dat blijf ik me verontschuldigd en is dit mischien hierboven ook al gezegd.

Desalniettemin wil ik toch graag even reageren, dit is niet iets wat ik vaak doe, en alleen in gevallen dat ik echt nodig vind.

Laten we beginnen met dit: Goed stuk wat betreft het provocatie gedeelte, ik denk dat je daar zeer goed in geslaagd bent, en vind het ook wel vermakelijk.
Verder vind ik het, ondanks dat je een kleine groep aanspreekt, niet van respect getuigen naar supporters van andere clubs als je die voor "verstandelijk beperkt" uitmaakt. Tuurlijk mag je een wrok hebben tegen mensen die altijd negatief zijn, en altijd op ajax zeiken, maar dit vind ik buiten proporties.

Je brengt je stuk over zoals je waarschijnlijk het ook bedoeld hebt, en dat is iets waar je bij mij hoog mee scoort, ik ben psv supporter, en voel mij zeker aangesproken in sommige stukken. Maar ik zal mij ontrekken om daar kritiek op te uiten aangezien we het toch nooit eens zullen worden over sommige zaken, tja, anders waren we wel allebei fan van Ajax of van Psv.

Je schrijft ook eigenlijk dat jehet een beetje triest vind allemaal, maar het feit dat je ook schrijft dat je het fijn vind om op deze manier die rivaliteit te ervaren laat mij er van denken dat je dan zelf ook bij zo'n groep hoort, maar ok.

En ik moet inderdaad zeggen, en dat is niet om jou kritiek te geven.. maar het is inderdaad wel veel ajax relateerde artikelen de laatste tijd, het valt mij ook op.

vb. Vd week Over die kleedkamer beelden, was er een artikel en nog geen 5 minuten later staat er een reactie van het Ajax bestuur.. vroeger deed VZ nog wel eens Update er bij zetten oid.

nou al met al, goed geschreven, iets té maar goed gelukt. 4 sters

grt.

14 januari 2010 om 22:38

Maar de directie van Ajax vraagt niet om al die aandacht.feit is gewoon dat Ajax-artikelen ,de meeste reacties (zie voetbalzone).en voetbalzone profiteert en leeft van artikelen waar veel reacties opkomen ( dat is het doel van deze site).vele Artikelen die je ziet,komt uit een interview, maar voetbalzone knipt dat artikel in stukjes en publiceert het op verschillende tijden (dagen) waardoor het lijkt alsof er iedere dag directieleden van Ajax nieuws naar buiten brengen

@ajacied023

Super column, Humoristisch, goed geschreven en ook nog heel terecht.
Toch heb ik volgens mij 1 foutje ontdekt

De titel is: 'omgaan met Ajax-haat voor gevorderden'
Maar in de inleiding (die overigens geniaal is) zeg je: “omgaan met Ajax-haat voor beginners”

Misschien doe je dit bewust, maat het lijkt me niet.

Naja, iig een geweldige column

15 januari 2010 om 09:31

Nee hoor, was niet bewust. Hierboven wijst Kasper90 me er ook op. Toch bedankt voor het lezen, en ook van jou erg scherp :D

En sterke column, ik heb mij als Feyenoorder uitstekend vermaakt.

Ik heb niet echt sympathie voor Ajax, maar die stuk kan mij wel bekoren. Het is meer een column dan een clubexpert, maar ik ben het er in grote lijnen mee eens. Al moet ik wel zeggen dat dit stuk in grote lijnen ook van toepassing is op Feyenoord en in mindere mate Psv, want bij alle 3 de zogenaamde topclubs zitten rotte appels die hier op het forum niet de geringste maat van voetbalintelligentie of IQ in het algemeen hebben.

Maja, aangezien je het al allemaal van tevoren hebt aangegeven, en op een sterke humoristische manier hebt geschreven, krijg je van mij 4 sterren.

Btw, nu is de taak voor Feyenoord en Psv om met een calimero clubexpert terug te slaan natuurlijk, aangezien elke ajacied hier 5 sterren en een reactie op gaat geven.

haha geweldig stukje? natuurlijk ook helemaal objectief geschreven dus hier laat ik het ook maar bij

'het was misschien sommigen van jullie al opgevallen, maar dit artikel is absoluut bedoeld als een provocatie. Als een bescheiden, nette en milde provocatie met een knipoog wellicht, maar toch zeer zeker als een provocatie.'
wacht volgens mij weet ik het.....is het misschien een provocatie? pfff kappen joh griezel! waarom worden dit soort dingen überhaupt geplaatst? waarbij groepen supporters als verstandelijk beperkten worden uitgemaakt..kan je, je als VZ wellicht afvragen of dit enige toevoeging heeft misschien.

14 januari 2010 om 23:20

zet ook me vraagtekens wat het doel van vz is om dit online te zetten want het gaat helemaal nergens meer over

Ik snap het nut niet geheel van dit artikel, je probeert grappig? over te komen, maar faalt hier toch jammerlijk. Sorry alhoewel ik na alinea 1 toch benieuwd was waar het naartoe zou gaan, is het onderaan de streep toch weer hetzelfde Ajax gejank.

15 januari 2010 om 08:39

Jij valt duidelijk in de catogorie mensen met Ajax-haat, jouw keuze om hier zelf te janken omdat een ajacied hier een beetje kritisch is op een aantal mensen die bij iedere topic een sneer richting Ajax probeert te geven. Vaak zonder enige redenatie . Deze Colum is bedoeld voor Ajacieden die last hebben van dat soort irritante mensen.

15 januari 2010 om 11:08

'deze Colum is bedoeld voor Ajacieden die last hebben van dat soort irritante mensen.'

Dit is toch eng man! Als je opmerking zonder enige redenatie ziet, dan moet je toch voor jezelf kunnen denken, van 'misschien moet ik deze persoon niet serieus nemen'. Wat een lastig leven heb je anders zeg.

15 januari 2010 om 13:56

Vent, dit is geniaal!
Ik denk dat jij gewoon geen humor hebt

15 januari 2010 om 23:14

dat valt reuze mee maar ik denk dat jij anders gereageerd zou hebben als dit een feyenoorder/psver/etc was geweest. En dan had je het niet zo geniaal gevonden.
En je weet het zelfffffff

Zeer slecht stuk om supporters van een andere club als Ajax in een kwaad daglicht te zetten.

Bezoek maar eens items over Fc Twente, Feyenoord en Psv en dan lees je ook eens wat voor haat Ajax-supporters tegen hun hebben.

15 januari 2010 om 04:40

Basco, je bewijst maar weer eens totaal geen relativeringsvermogen te hebben, door niet de onderliggende toon in deze column te zien.

Natuurlijk zijn er Ajacieden (op vz best wel wat) die dom gedrag vertonen. Die mogen dan ook best in een kwaad daglicht gezet worden. Net zoals er Feyenoord, Psv, RKC en weet ik veel wat voor supporters zijn die dom gedrag vertonen, en die worden hier in een kwaad daglicht gesteld.

Zorgt dat ervoor dat het een slechte column is? Natuurlijk niet. Is deze column bedoeld om alle supporters van andere clubs in een kwaad daglicht te zetten? Natuurlijk niet. Hij beoordeelt juist mensen op hun gedrag, niet om hun clubvoorkeur.

15 januari 2010 om 09:42

Basco, kun je echt alleen maar vanuit je eigen perspectief denken? Echt zo zonde, je plaatst twee opmerkinggen, deze en eentje over de overtredingen psv-ajax, heb je dan echt niks opgepikt van deze column? Vind je hem echt zo slecht geschreven? Of ben je gewoon op je pik getrapt dat je het nodig vind om me 1 ster te geven? Ik ga jou als een van de weinigen niet bedanken voor het lezen. Waarom doe je dat eigenlijk sowieso nog?

Echt heel erg 1-dimensionaal, en tekenend.

En het is andere club dan Ajax.

Jonagold, echt heel erg fijn dat je weer exact opschrijft wat ik hier nog bij zou willen zetten, nogmaals, erg mooi dat veel anderen wel precies snappen waarom en met welke achterliggende gedachte ik deze column geschreven heb!

15 januari 2010 om 14:56

Waarom heb je deze column zo nodig moeten schrijven? Want wat ik uit de reactie van Jonagold haal is dat iedere supportersgroep dom gedrag vertoont en dus ook iedere groep geprovoceerd wordt door de andere..is het dan extra pijnlijk voor een ajacied ofzo?

16 januari 2010 om 23:10

Eerlijk gezegd heb ik hem goed gelezen en ik vind hem niet meer als 1 ster waard helaas.

Heb het stuk met een glimlach gelezen; erg fraai opgebouwd. Ben zelf overigens absoluut geen fan van Ajax. Vind het mooi dat je toegeeft te provoceren, wat is onderlinge rivaliteit toch mooi..

15 januari 2010 om 08:28

hangt ervan af wat je onderlinge rivaliteit noemt. Voor clubs als bijv. ADO en Utrecht is er rivaltieit met ajax , omgekeerd niet. Die rivaliteit is eenzijdig. Hetzelfde geld voor groningen en twente, veel Ajax supporters hebben helemaal geen hekel aan die clubs , alleen de aanhang van Groningen en Twente wel. Met Psv zou je het kunnen zien als sportieve rivaliteit , maar meer ook niet . Er is maar een echte Rivaal van Ajax en dat is Feyenoord.

15 januari 2010 om 09:46

Dank je, Twenteov, jij en bijvoorbeeld Pizzakoerier bewijzen dat heel veel fans van andere clubs wel tussen de regels door kunnen lezen. Fijn dat ik je heb kunnen laten glimlachen! Bedankt voor het lezen!

Klopt, het mes snijd aan twee kanten Basco1970.

Verder vind ik dit een aardige column met een kern van waarheid.
Maar zoals ik de eerste keer al zei: HET MES Snijd aan twee kanten

Ik vind het een prima stuk!
Ook de alinea met verstandelijk beperkte supporters aangezien het altijd erg kortzichtig is om alle Ajacieden over één kant te scheren. Natuurlijk zitten er mensen tussen die de realiteit een beetje uit het oog verloren zijn bij Ajax, maar waar is dat niet? Daarom wil ik op deze manier ook vragen om in het vervolg wat beter op jullie woorden te letten want mensen zoals ik, die er wel degelijk van bewust is dat Ajax al een tijd niet meer is wat het geweest is, voelen zich denk ik ook daar op aangesproken

Vervolgens is het gewoon waar dat Ajax nog steeds de grootste club van NL is. De historie pak je nou eenmaal nooit meer af, hoe lang het ook geleden is dat Ajax een noemenswaardige prijs heeft gepakt.
Kijk alleen al eens naar het aantal lezers dat zowat elk artikel trekt wat Ajax betreft. Ook al schijnen het mensen nodig te vinden om elke mogelijkheid aan te grijpen om Ajax af te zeiken, ze vinden het toch de moeite waard om het stuk te lezen (dat neem ik dan maar aan) en erop te reageren.

Ajacied023, mijn complimenten want volgens mij heb jij de mening van een boel bezoekers goed verwoord, 5 sterren!

Ik haat Ajax niet. Waarom zou ik?
Moet ik jaloers zijn op prijzen die zij wonnen toen ik nog niet eens geboren was?
Of op het feit dat Ajax sinds ik voetbal intensief voetbal volg een labiele club is geworden?
Of op hun grootste stadion van Nederland? Staat grootste gelijk aan mooiste?
Of op het feit dat 2.1 miljoen fans hebben die schreeuwen dat hun club nog steeds de beste club van NL is ook al blijven de prestaties die dat bevestigen uit?
Of op het feit dat Ajax het grootste deel van de afgelopen jaren afhankelijk is geweest van 4 spelers?
Op de prachtige clubcultuur waar iedereen goed met elkaar op kan schieten?
Vragen, vragen vragen. Waarom zou ik Ajax haten? Ik haat SC Heerenveen ook niet.

15 januari 2010 om 10:11

Wat wil je nou eigenlijk precies zeggen? Dat je je niet herkent in het beeld van de verstandelijk beperkte supporter? Want je hebt mij nergens horen zeggen dat dat voor alle niet Ajax-supporters geldt.. Volgens mij wil je zelf ook gewoon even provoceren.. Ach, ga je gang. De discussie lijkt toch al een beetje vercrackt..

15 januari 2010 om 12:43

Bommel zegt anders helemaal niks raars ajacied023..het is gewoon zo..waarom zou hij ajax haten of een andere club?
Bommel heeft helemaal gelijk.
Is toch logisch dat men moet lachen dat als iemand roept dat ajax de beste club is van Nederland, we zijn de beste, we zijn de beste, lekker puh.
En als ze vervolgens keer op keer geen kampioen worden dan mag men toch een beetje leedvermaak hebben lijkt me..moet je dat maar niet roepen.
Is niet zozeer arrogant maar eerder dom.
Ajacieden roepen ook vaak dat het jaloezie is..onzin.
PSV is de laatste jaren veel en veel vaker kampioen geworden, men ging niet opeens hetzelfde riedeltje tegen PSV roepen en dat ze arrogant waren etc. Nee, omdat PSV niet arrogant overkomt, veel meer sympathie oproept bij veel supporters.
Grootste stadion..ja leuk..feyenoord stadion is vele malen mooier..wat is je punt. Grootste stadion, leuk, maar ook 1 van de meest lelijke, maar dat is mijn mening (en van nog veel mensen).
Blind zijn voor kritiek en andere feiten is ook iets voor veel ajacieden.

Ik vind dat Ajacied023 zeker in zijn opzet geslaagd is om te provoceren, waarom daar zo een lang stuk voor nodig is, is voor mij een vraagteken.

De enige provocatie die ik lees is de volgende:
”toch lijkt er voor elke arrogante Ajacied een complete bus met verstandelijk beperkte Feyenoorders, Psv-ers en Twentenaren te zijn die, in harmonie en overeenstemming met elkaar, de overgrote, normale meerderheid van de Ajax-supporters wijst op die ene verdwaalde persoon met waanideeën. Waarom is dat? Wie leeft er nu precies in het verleden?”

Het overige deel is een opsomming met feiten waaruit volgens de auteur de haat jegens Ajax vandaan komt. Geen speld tussen te krijgen, meeste prijzen gewonnen etc. etc. Daar heb ik geen problemen mee en word ik ook niet rancuneus van. De prijzen zijn eerlijk verdiend, niet gestolen (behalve Knvb-beker vs Utrecht) en daar mag je mee pronken.

Waarom in het , verder overigens prima stuk, een beledigende alinea moet staan waarin supporters van andere clubs worden vergeleken met verstandelijke gehandicapten met daarbij de toevoeging dat er voor iedere arrogante (?) Ajacied een hele buslading met verstandelijk gehandicapten is vind ik geen provocatie meer, maar gewoon ronduit een belediging. Daarnaast suggereer je overduidelijk dat Ajax supporters in meerderheid superieur zijn aan supporters van ander clubs, dit vind ik niet getuigen van respect jegens je tegenstanders. Het voegt totaal niets toe aan de hele boodschap van het stuk. Het doet mijns inziens zelfs afbreuk aan het verhaal aangezien het niet meer functie heeft dan het nodeloos uilokken van reacties.

Dat iedereen zijn of haar voorkeur heeft voor bepaalde clubs is uiteraard prima, zonder rivaliteit geen competitie daarom ben ik als Feyenoord-supporter blij met het bestaan van Ajax en alle andere clubs en respecteer ik deze ook. Provocaties kunnen leuk zijn, geintje hoort erbij natuurlijk, maar de lijn tussen provocatie en belediging is een dunne, die is hier mijns inziens een aantal malen duidelijk overschreden. Daarom vraag ik mij ook af wat de achterliggende gedachte is van voetbalzone.nl om dergelijke collumns te plaatsen? Het heeft naar mijn mening namelijk niets te maken met nieuwsgaring of het verkondigen van een mening, meer met provoceren en het aanzetten tot wederom een nodeloze discussie die al 1000 malen gevoerd is.

Echter toch 2 sterren om het doel overduidelijk bereikt is en 1 ster voor de moeite.

Grt,
De moeiteman.

15 januari 2010 om 10:08

Bedankt voor het lezen en het commentaar!

Sorry hoor, maar je komt echt met een aantal grove misvattingen:

1) Jij zegt verstandelijk gehandicapten, ik verstandelijk beperkten. Heel veel fanatieke voetbalhooligans zijn in hun doen en laten verstandelijk beperkt. Clubvoorkeur heeft hiermee niks maar dan ook niks te maken. Bovendien gebruik ik niet het woord gehandicapt, die link met mensen met bijvoorbeeld Down leg je zelf.

2) Dat jij de onderliggende gedachte van deze column niet begrijpt omdat je je beledigd voelt, zegt meer over jou dan over de column, vind ik. Kijk de reacties van anderen op deze column even door, dan haal je er misschien meer uit dan de oppervlakkige provocatie die schijnbaar het enige is die jij ziet.

3) Je zegt het volgende: Daarnaast suggereer je overduidelijk dat Ajax supporters in meerderheid superieur zijn aan supporters van ander clubs, Dit doe ik helemaal niet! Hoe kom je erbij! Je leest wat je wil lezen, hoor.. En je haalt eruit wat je eruit wil halen, dat is wel duidelijk. Jammer, want ik vraag mensen die die zaken niet kunnen scheiden heel duidelijk om dan niet verder te lezen..

Bedankt voor het lezen, maar met een groot deel van je kritiek ben ik het erg oneens..

15 januari 2010 om 11:15

'dat jij de onderliggende gedachte van deze column niet begrijpt omdat je je beledigd voelt, zegt meer over jou dan over de column, vind ik.'
is toch precies hetzelfde als met de reactie van de door jou genoemde 'verstandelijke beperkten'.. zij trachtten immers ook alleen maar te provoceren net als jij hier doet..dat je er dan een column over moet schrijven zegt dat dan meer over jou dan over die mensen?

15 januari 2010 om 11:31

Ja maar je doet net alsof mijn enige doel provoceren is, terwijl ik ondertussen al tien keer heb uitgelegd dat dat niet de enige bedoeling was. Ik wilde ook vermaken, en dat is in veel gevallen gelukt.

Bovendien is deze column gericht op Ajacieden, om ze een hart onder de riem te steken en ze te wapenen tegen die eindeloze stroom met nonsens. Als Feyenoorder die gek wordt van Ajacieden kun je die boodschap toch ook oppikken? Ik weet dat zeker, want er zijn hier zat fans van andere clubs die dat wel begrijpen en zich niet beledigd voelen..

15 januari 2010 om 14:25

Is het heel gek dat ik denk dat jij alleen wilt provoceren? citaat: 'maar dit artikel is absoluut bedoeld als een provocatie.'
En ik heb inderdaad niet alle 200 reacties door gelezen, anders had ik dat misschien wel eruit gepikt.
Ik vind de link van verstandelijk gehandicapt (verstandelijk beperkt en verstandelijk gehandicapt is precies hetzelfde) eigenlijk vrij makkelijk gelegd naar mensen met bijv down, had je misschien van te voren over na kunnen denken voordat je die term dus gebruikte.
En ik vind het om heel eerlijk te zijn een beetje 'zielig' klinken als de Ajacieden een hart onder de riem gestoken moeten worden, is het leven tegenwoordig zo zwaar als Ajacied

Leuk geschreven dit stuk. Het bevestigt inderdaad waarom Ajax niet mijn favoriete ploeg is. Ik kan dat provocerende wel waarderen. Wat ik alleen niet snap is dat een dergelijk verhaal op voetbalzone wordt geplaatst.
Er is al zoveel over en weer gezeik en dat wordt door een dergelijk verhaal alleen maar weer erger. Dat vind ik dan wel weer een beetje jammer.

Al met al is het triest om als ajaxcied telkens weer het verleden erbij te halen en na het stukje vertelde geschiedenis elk jaar zeggen dat WE weer kampioen worden, elk jaar worden deze woorden hard de grond in gedrukt, maar prachtig om te zien hoe de ajaxcieden zichzelf al 5 jaar zo voor de gek weten te houden. In Rotterdam zijn we tenminste (over het algemeen) realistisch over de doelstellingen, en roepen niet zomaar dat we kampioen gaan worden,

15 januari 2010 om 10:46

Ajaxcies? Wat is dat?

Ja he Feyenoord is wel realistisch en Ajax niet, precies dit soort lege opmerkingen waren de aanleiding om dit onderwerp te kiezen.. Feyenoord zou met Makaay, v. Bronckhorst, Landzaat, Hofland en Tomasson toch ook wel even kampioen worden?

Bovendien zegt niemand dit jaar bij Ajax dat we wel even kampioen gaan worden, dat zou getuigen van naiviteit want we worden de laatste tijd nooit kampioen. Heb je Jol horen zeggen dat ie kampioen ging worden? Hoogstens dat dat de ambitie van Ajax moet zijn, en daar is toch geen woord aan gelogen? Het is echt volstrekte onzin die je verkondigt! Heb je dan niet zoiets van: Ik lees die column en denk erover na? Want je doet eigenlijk precies, net als veel anderen overigens, waar ik in mijn column mijn verbazing over en afkeur van laat blijken.. Ajax is slecht en Feyenoord is goed, lekker puh!

15 januari 2010 om 11:36

Beste Auteur,

Je komt over als een control-freak, hahaha je hebt werkelijk op elke reactie gereageerd!
Maar goed dat getuigt ook van fanatisme haha.
Check mijn reactie 221, net boven het midden van deze lange pagina..

Erg vermakelijk bericht.

Nog vermakelijker zijn natuurlijk de reacties die je eronder gaat krijgen.

Waarom nou die ajacieden zo op hun pikkies getrapt zijn? Haha laat me toch niet lachen. In Alkmaar zingen ze "helemaal niets in Amsterdam". Niet Eindhoven, niet Rotterdam of elke andere stad. Waarom? Ajax is gewoon voor iets gaan staan. Het staat voor grote historie, en een bepaalde bluf en sommige supporters die wat in die historie blijven haken. En vooral gebrek aan respect hebben voor andere clubs. Dat ligt trouwens niet alleen aan de ajacieden. Zijn veel mensen hier die gewoon respect hebben voor de tegenstander. Vraagt ook moed en ballen om respect voor je tegenstander te hebben. Dat is ook erg erg moeilijk.

Laten we heel eerlijk zijn. Als het nou op Groningen aankomt of Utrecht of Feyenoord of welke andere club ook. Als je echt supporter bent dan zit het gewoon in je botten en in je vezels. Je krijgt het er gewoon niet meer uit. Dan heb je niks meer aan die historie of aan arrogante clubgenoten. En laten we eerlijk zijn "liefde maakt blind". Want ja soms als het goed gaat en we staan in de buurt van de eerste plaats dan denk ik "kampioen" en "derde ster". Maar na een tijdje komt het besef dat kampioen worden geduld vraagt.

Erg leuk bericht en aan de reacties te zien raakt het ook een gevoelige snaar, aan beide kanten.

Dit gaat niet heel veel veranderen vrees ik. Want respect kan je niet claimen, dat kan een mens alleen maar geven. Een betere wereld begint bij jezelf. En aan de andere kant. Waar je aan anderen irriteert moet je aan jezelf veranderen. Ook daar begint verandering bij jezelf.

Ik zeg. Alle respect aan alle andere supporters die dit bericht onzin vinden. Dat mogen jullie vinden. Alle respect aan de ajacieden die het hier helemaal mee eens zijn. En alle respect aan alle mensen die dit dus geen ene fuck kan boeien.

5 sterren. Controversieel, grappig en erg vermakelijk. Daar hou ik van.

Het is sowieso een keer goed dat er een discussie op gang komt t.a.v. de inhoud dan wel het onderwerp van de column i.p.v. reacties op of deze goed is opgebouwd, taalfouten et cetera.

Maar je hebt tot op zekere hoogte natuurlijk wel gelijk. Zoals eerder gezegd: 'hoge bomen vangen idd veel wind'. Enigszins vergelijkbaar is het feit dat PSV vrij (understatement?) veel commentaar krijgt op de speelwijze o.a. naar aanleiding van de successen in het laatste decennium. Wanneer een club minder succesvol is, krijgt deze een stuk minder commentaar. Dit wordt dan vooral beperkt tot derby-niveau (wat ook erg leuk kan zijn natuurlijk).

Het feit dat hier 229 reacties op worden geplaatst is tekenend. Leuk stuk, kraakhelder.

15 januari 2010 om 13:56

Heeft ook wel veel te maken met het onderwerp en de titel denk ik hoor

15 januari 2010 om 15:17

En dat onderwerp dekt de lading.

Ik vind dat iedereen zijn of haar mening hier op het mooie forum mag geven maar ik vind dit geschreven stuk toch wel heel erg ver gaan.
Dit is nu een situatie waardoor je in een hoekje wordt geplaatst, en dit is volgens mij ook de bedoeling van de schrijver.
Het komt bij mij een beetje over als wij tegen de rest van de wereld,zich altijd aangevallen voelen.
Tuurlijk zijn veel fans van de club uit Amsterdam het met de schrijver eens,maar ik denk de meesten niet.
Maar een club als Ajax met zo veel geschiedenis zit volgens mij niet te wachten op een gefrustreerde fan die Psv Feyenoord en Twente fans verstandelijk beperkt noemt.
En ook nog een deel van de eigen aanhang niet onbetuigd laat.
Nee zulke stukken zijn geen verrijking voor een forum en roepen alleen maar wraak gevoelens op.
Verder neigt het stuk ontzettend naar zelfmedelijden.
Ik mag Ajax heel graag zien spelen en ook Europees gaat me bijna geen wedstijd mis van de Amsterdammers, maar ik kan me niet indenken dat er veel supporters van die mooie club zijn met dezelfde gevoelens als de schrijver van dit niets zeggend stuk.
Als er mensen zijn die mijn oordeel te hard vinden, bied ik hiervoor mijn excuses aan.

15 januari 2010 om 14:54

Weet je wat nou de humor is.... Dat hij de fans van Twente, PSV en Feyenoord geestelijk beperkt is kan je in verschillende visies zien. Je kan de letterlijke visie nemen of je kan de minder letterlijke visie nemen en de figuurlijke, prikkelende invalshoek gaan bekijken. Ik zal proberen uit te leggen wat ik daar mee bedoel.

Een fan van Ajax vindt een fan van Feyenoord, Twente, Psv, Rkc, Cambuur (moet ik doorgaan en alle clubs in Nederland noemen?) geestelijk beperkt. Het kan er namelijk niet bij dat iemand anders een andere liefde en voorkeur heeft dan zijn ploeg. Want hij of zij kan zich alleen maar een wereld voorstellen zoals de zijne, namelijk een wereld vol liefde voor Ajax. Net zoals alle fans van Groningen niet kunnen begrijpen dat iemand niet voor Groningen is. Net zoals een christen niet kan voorstellen dat iemand moslim is. Net zoals een moslim niet kan voorstellen dat iemand een niet moslim wil zijn. Want hij of zij heeft toch de beste keuze gemaakt. Namelijk gekozen voor het mooiste wat er is, in de leefwereld van diegene, de liefde voor die club of dat geloof. Jij kan je alleen je eigen wereld voorstellen en je eigen gedachtepatroon en die ander gaat daar niet in mee. Jij denkt niet zo als die ander dus kan je dat niet voorstellen (in de letterlijke betekenis van het woord).

Uiteindelijk geeft de schrijver de ironie van de wereld aan. Ik heb gelijk en de rest van de wereld zijn idioten. En vanuit het perspectief wat jij hebt heb je gelijk. Alleen het leuke is dat vanuit het perspectief van de ander de ander gelijk heeft. Op een sarcastische manier vertel je dat jij voor de mooiste club bent en hoe kan je nou niet voor de mooiste club zijn.

En misschien is hij een gefrustreerde fan. Of misschien ook niet. Misschien kan hij zichzelf met een korreltje zout nemen. Ik heb bijvoorbeeld een hekel aan Psv. Die club ligt mij gewoon niet. Type voetbal. Type voetballers. Type supporters. Spuug hekel aan (ik overdrijf nu beetje maar goed). Ik snap ook niet dat iemand voor die club is. Maar ik respecteer wel dat iemand anders een andere visie heeft en zijn of haar motieven heeft. Maar vanuit Mijn wereld kan ik het niet begrijpen. Zou ik daarom willen dat PSV morgen failliet ging? Nee absoluut niet. Heerlijk rivaliteit. Extra gespannen zijn voor een wedstrijd omdat je tegen die ene club moet waar je zo'n hekel aan hebt. De irritatie zegt iets over mijzelf. En uiteindelijk heb ik meer met een PSV dan met bijvoorbeeld een Roda JC. Simpelweg omdat Roda mij geen ene fuck kan boeien.

Al die mensen die continu op Ajax afgeven hebben daarom ook gigantisch veel met Ajax. Want die club doet iets met ze. Vanuit hun perspectief zijn wij idioten. Gelukkig want zij zijn het ook, vanuit mijn perspectief.

Waar je aan anderen aan irriteert moet je aan jezelf veranderen. Net zoals al die ajacieden die grootsheid waanzin hebben en 50 jaar terug leven ook de anti Ajax mensen.

Ik vind alle supporters voor andere clubs idioten. Maar ik respecteer ze wel. (even kort door de bocht gezegd zonder nuance)

15 januari 2010 om 15:40

In veel van je argumenten die je aangeeft kan ik mij heel goed vinden.
Maar over de supporters van clubs blijven onze meningen verdeeld.
Ik ben en zal altijd voor mijn clubje blijven, maar laat supporters van andere clubs beslist in hun waarde en vind hun dus geen idioten.
Maar als je jezelf in een hoek laat drukken en jezelf als supporter altijd aangevallen voelt, kijk je alleen nog maar door een bril van je eigen club en zie je alleen nog maar de negatieve dingen die over je club worden vermeld
En wordt er iets negatiefs over mijn club geschreven klim ik in de pen of achter mijn pc.
Maar dan voel ik mij beslist niet in een hoekje gedrukt of gediscrimineerd worden.
Tevens kan ik net zo van een mooie pot voetbal van een andere club genieten als van mijn eigen club.
Het gaat mij er in hoofdzaak om dat door dit soort stukken het respect voor supporters onderling steeds minder wordt.
Maar daarin tegen moeten we natuurlijk niet vergeten dat het voor ons maar een spelletje is.
Maar wel een ontzettend super mooi spelletje.

15 januari 2010 om 15:51

Ben het met je eens dat er altijd respect voor elkaar moet zijn. Dan sowieso.

Het gaat mij er echter om dat je het misschien figuurlijk moet zijn. Primair denk je vanuit je eigen kader dat jij niet snapt hoe een ander denkt. Iets in jou zegt dat zijn gewoon idioten. Waarom snappen zij de schoonheid niet van die club, of dat geloof of wat dan maar ook. Jij bent een idioot. En jij. En jij. En de rest van de wereld ook. Alleen dan begrijpen we (door middel van discussie, gesprek en literatuur) dat ons kader ook deels gevormd wordt door onze omgeving.

Bijvoorbeeld. Je bent christen en woont in Europa. Als ik nou in het midden oosten was geboren was ik dan moslim geweest? Ja waarschijnlijk wel. Dan zou dus geloof puur omgeving afhankelijk zijn. En je word geleerd om dat als waarheid te zien. Is waarheid dan niet puur subjectief en heeft dan uiteindelijk iedereen het niet bij het rechte eind? Of gaat het er dan gewoon om dat er een hogere waarheid is. Dat de waarheid zelf niet belangrijk is maar de weg naar die waarheid. Hoe je er komt. Welke insteek je hebt en hoe je met mensen om gaat.

Dus uiteindelijk kunnen we elkaar niet veroordelen. En kan je iemands andere visie als idioot beschouwen , of als geestelijk beperkt (omdat je eigen geest er simpelweg niet bij kan lijkt het vaak beperkt.. terwijl het gewoon anders is). Uiteindelijk vindt iedereen een ander idioot behalve zichzelf. Want diegene kan hij echt begrijpen en de rest niet. Misschien is de kunst dat iets in ons de ander een idioot vindt maar toch nog respect voor de ander kan hebben. Toch nog probeert om vanuit zijn perspectief te leren hoe die ander de wereld ziet. En daar respect voor te hebben.

En ik zou het niet als idioot of als geestelijk beperkt omschrijven. Maar als een gebrek aan voetbalinzicht. Maar hoe ik het omschrijf heeft ook met mijn omgeving en visie te maken. Dat iemand anders het andere woorden geeft moet ik misschien dan ook maar respect voor hebben.

Helder stuk. gewoon de waarheid. Bedankt voor de tip, ik kom niet meer bij van het lachen na het lezen van vele reacties!

Ik draag Ajax zeker een warm hart toe, ik hou van mooi en aantrekkelijk voetbal dus kom je inderdaad al snel terecht bij Ajax. Ik denk ook dat de meeste Ajax "supporters" uberhaupt van mooi voetbal houden en dus ook leuke aanvallende ploegen kunnen steunen. Niets voor niets zijn er een hoop Ajax supporters ook pro Barcelona. Als ik bv kijk hoe PSV speelt dan is dat contra de ajax stijl. PSV speelt zakeljik en winnen vaak hun wedstrijden puur op een defensieve denkwijze. Daar moet je dus van houden en PSV supporters zijn dus meteen ook alleen voor clubs die verdedigend spelen want hoe kan je bijvoorbeeld achter de denkwijze van PSV staan (zakelijk/verdedigend en meestal risicoloos voetbal) terwijl je ook een fan kan zijn van een bv Barcelona die wel risico's neemt, wel speelt om te winnen met mooi voetbal....

Je hebt ook helemaal gelijk dat de meeste anti ajax gasten hier niet beter weten. Ze kunnen alleen weer zeggen de arrogantie druipt er van af als bv Suarez zegt van het wordt lastig maar we doen ons best om kampioen te worden terwijl ze volmondig hun eigenster speler gelijk geven als die zegt van we hebben eigenlijk de beste selectie van nederland maar door omstandigheden staan we 4e...

Het is nou eenmaal een feit, de club die het meest heeft gewonnen en dus het meeste recht van spreken heeft, heeft ook de meeste anti "leden". Deze leden zijn supporters alle andere clubs in nl op Ajax na. Laat deze supporters maar lekker zeuren en laat ze maar weer zeggen dat hun club Ajax heeft ingehaald omdat ze een keer boven Ajax is geeindigd (over arrogantie gesproken...) een echte winnaar stort zich daar niet aan. Dat doen wij als ajax supporter ook niet.

Ajax is en blijft de nr1 van nederland, geen discussie over mogelijk!

15 januari 2010 om 14:04

vind het anders wel een aardig lange discussie hoor...
boven de 235 reacties nu

15 januari 2010 om 14:37

mc_rulez,

Jouw reactie bevat een van de grootste misvattingen die er in de rivaliteit tussen Ajax en PSV bestaan. Mooi dat je het aanhaalt, want dan kan ik het meteen uit de wereld helpen.

Je zit er helemaal naast als je zegt dat PSV supporters van saai en verdedigend spel houden, en Ajax supporters allemaal van aanvallend spel. Mijn stelling is, dat elke voetballiefhebber houdt van aanvallend spel, een wedstrijd met veel spannende momenten voor beide doelen en doelpunten. Daarin verschilt een Ajax supporter niet van een PSV supporter, dus hoe jij bij deze onzin komt is me een raadsel. Als PSV supporter zie ik PSV namelijk ook liever aanvallend spelen, en wat dat betreft kom ik dit seizoen gelukkig weer volledig aan mijn trekken. Geen enkele club in de eredivisie speelt zo aanvallend als Psv. Als je kijkt naar de invulling van de backposities, het middenveld en de aanval, dan is er geen andere conclusie mogelijk. Ik heb de indruk dat de eerste seizoenshelft grotendeels aan jou voorbij is gegaan.

Natuurlijk waren de afgelopen jaren minder. Het voetbal onder Vergoossen was ronduit vervelend. Maar volgens jouw theorie zou je dan dus maar meteen supporter van een andere club moeten worden? Dus omdat er nog steeds PSV supporters zijn, moeten die wel van saai voetbal houden? Wat een onzin. Als dat jouw definitie van clubliefde is, dan heb je weinig te zoeken op een voetbalforum. Op het moment dat je supporter wordt van een club (wat de reden ook is, maar in de meeste gevallen wordt het doorgegeven van vader op zoon), dan blijf je supporter, of het nu goed gaat of slecht.

Zelf ben ik PSV supporter geworden omdat toen ik het voetbal actief en bewust begon te volgen, eind jaren 80, PSV veruit de meest aantrekkelijke ploeg was. In vier seizoenen scoorde de club gemiddeld bijna 100 doelpunten, een unicum in de (moderne) eredivisie, en ze waren zeer succesvol. Dat het daarna minder is gegaan wat betreft attractiviteit is waar, maar er waren genoeg hoogtepunten met spelers als Romario, Ronaldo, Nilis, Van Nistelrooy en noem maar op onder contract. Elke PSV supporter heeft hen in de armen gesloten. Dus wat nou liefhebbers van saai?

Ik denk dat veel PSV supporters een beter realiteitsbesef hebben dan onze vrienden uit Amsterdam. In de tijden waarin het saai was, heeft de gemiddelde PSV supporter dit geaccepteerd, omdat men inzag dat het met de kwaliteiten in de toenmalige selectie nu eenmaal niet anders kon. Want ondanks dat werd er wel gepresteerd, en daar gaat het nog altijd om. Als je Europese topteams wilde zien op CL niveau, dan moest je in Eindhoven zijn. Dat telt, en niet dat er ergens in een bureaula een vergeeld stuk papier ligt waarop staat dat de filosofie altijd aanvallend en/of attractief voetbal moet zijn. Liever wel, maar PSV (en Ajax overigens ook) heeft niet de kwaliteiten om dat altijd en overal te kunnen doen.

Van oudsher heeft Ajax een filosofie van aanvallend spelen, domineren en attractief proberen te zijn. Het probleem is echter dat deze filosofie niet is meeveranderd met de actualiteit. In de jaren 70 kon het nog, later alleen nog incidenteel (halverwege de jaren 90). Daarna werden prijzen een zeldzaamheid, en wat bleef er over? Een team dat de intentie had om aanvallend en aantrekkelijk te spelen, iets wat maar sporadisch lukte. Mijn stelling is dat het hebben van een aanvallende intentie geen verdienste is. Dat is geen kunst, dat kan iedereen. Je trekt een blik zaalvoetballers aan, je verbiedt de helft van het elftal om mee terug te verdedigen en het wordt al gauw een show. Maar wat bereik je er mee? Niets. Zou het daarom wellicht zijn dat niet elke club die filosofie heeft? Voetbal is een sport, en in de topsport gaat het om winnen. Als het lukt met mooi en aantrekkelijk voetbal, fantastisch, graag zelfs. Maar lukt dat niet, dan heb ik toch liever dat er aan het eind van het seizoen naar vermogen is gepresteerd met het winnen van een prijs, dan dat het is blijven steken bij de intenties om aantrekkelijk te spelen. Want zoals ik al zei, dat is geen verdienste.

15 januari 2010 om 15:12

Lees je laatste alinea nog even, dat is dan toch een volledige tegenstelling van wat Ajacied023 schrijft in z'n column! Jij zegt je maakt je er niet druk, want omdat jullie zoveel gewonnen hebben, hebben jullie ook zoveel anti-fans.. Daar is dan toch alles mee gezegd? En als ik zie dat je 5 sterren geeft aan die column dan maak je, je dus wel druk om die reacties.. als je het niet erg vind neem ik je reactie dan ook niet zo serieus.
En dan nog is iets over je clubkeuze, heeft misschien ook iets mee te maken dat je in de regio Amsterdam (noord-holland) woont? En zo nee, misschien ben je dan opgegroeid met de succesjaren van Ajax, en ja als klein jongentje kies je al gauw voor de ploeg met succes, en ben je niet je echt niet gaan verdiepen in de speelstijl van de verschillende ploegen van de Eredivisie.

@ De verfijnde auteur van dit stuk

Stoor me mateloos aan het kleine kinderen gedrag van ajacieden die graag de boel opnaaien betreffende Feyenoord Psv Twente etc

Maar staat er een stukje over Ajax en er word gereageerd door een gebruiker hier
Is het altijd het standaard verhaal
1 We haten Ajax
2 We vinden jullie Arrogant
3 We zien jullie niet als titelkandidaat etc

Waarom mag een objectief iemand niet reageren om daarna gelijk met de grond gemaakt te worden

Ik als feyenoorder ben verstandelijk beperkt
Dit vind ik niet provoceren maar gewoon een belediging en discriminatie jegens de mensen die ze zogezegd "niet op een rijtje hebben"
Dat getuigt van disrespect naar mensen met een beperking
Ik heb zelf een dochter van 2 jaar met een verstandelijke en lichamelijke beperking
Ik gun dit niemand maar misschien zou het voor jou goed zijn als jij zo een kindje ter wereld zou brengen
Zodat je weet waar je over praat

Ook een Site als Voetbalzone vind ik in dit gehele verhaal tekort schieten
er worden posts om minder al verwijderd en dan word dit toegestaan

Een ieder heeft zijn eigen recht zijn mening te ventileren maar mag dit ten kostte gaan van een deel van de mensen die in nederland wonen

Het stuk totaal was grappig in elkaar gezet maar ik vind niet dat je als open medium alles mag toestaan

15 januari 2010 om 16:55

Heb je mijn reacties op dat 'verstandelijk beperkt' uberhaupt gelezen? Als dit ten koste van jou gaat, zoals je zegt, moest je stoppen met lezen na de eerste alinea. Anders moet je je niet aanstellen, ik overdrijf enigszins maar ben nergens onredelijk. Je gunt niemand een gehandicapt kind maar het zou voor mij wel goed zijn? Walgelijk, en niet in proportie tot mijn opmerking die over hooligans en extreme, onverstandige fans gaat!

15 januari 2010 om 17:05

Jij was toch diegene die provocatie wilde
bij deze is je dat gelukt en dan moet je niet janken dat je niet onredelijk bent
Hoe kun je met ”ziektes want dat is een verstandelijke beperkingen” zo gaan rondstrooien en dan zeggen ja maar zo bedoel ik het niet

Weleens geleerd om anders te formuleren of iets in een goede context te plaatsen
en dat je dan een opmerking krijgt over het verstandelijke beperkingen dat had je kunnen weten
Je kan toch niet zo gaan lopen strooien met woorden waarvan je in godsnaam niet eens weet hoe zo een leven is

Zo zou ik dus een column kunnen schrijven over K$ ajax dan weet ik op voorhand dat er mensen zijn die daar niet van gedient zijn zo dus ook een volle laag over me heen krijg

en of je het nu bedoelt omdat de mensen niet nadenken en zich als kleuters gedragen dan zou je dat immers ook zo kunnen verwoorden
Ik vind het gewoon een trap na want ik kan ook tussen de regels doorlezen

Ik walgelijk nou sorry dat je op je pikje bent getrapt... Dan moet je leren als je een Column schrijft je ook commentaar krijgen kan
en dat ik je dan wat gun ja wie de bal kaatst kan hem terug veranderen want wie geeft jou het recht zulke opmerkingen te plaatsen

Als ik jou goed begrijp zijn alle clubs voorzien van (in jou ogen) debielen behalve bij jou clup
Joh man word toch wakker uit de jaren 20
Ik als feyenoorder keur sommige ”supporters” van mijn club ook af maar zo is er bij elke club wel een mannetje of wat die nu eenmaal zich willen gedragen als kleuters

Nogmaals vond het een leuk stuk maar wond me gewoon erg op dat jij met ”ziektes” kan gooien waarvan je het bestaan volgens mij niet in zijn geheel van weet

15 januari 2010 om 17:36

Ach jongens, als ik zeg dat iemand het IQ van een regenworm heeft dan is dat vaak ook overdreven, maar doordat dit met een beetje (soms ietwat zwarte inderdaad) humor gebracht wordt, is het wat makkelijker te nemen.
Om hem hier dan persoonlijk op aan te vallen vind ik een beetje flauw. Niemand, maar dan ook niemand kan zich voorstellen hoe het is om geestelijk gehandicapt te zijn en ik mag hopen dat er niemand op dit forum is die dat een ander of het kind van een ander toe zal wensen. Het spijt me dat je dochter dit wel heeft en vind het ook echt heel erg, maar als je weet hoe dat is het een ander dan toe te wensen vind ik inderdaad misselijkmakend en walgelijk. Juist jij zou beter moeten weten.

15 januari 2010 om 18:02

Omdat ik beter weet vind ik ook dat mensen respect er voor moeten hebben
En niet omdat ik het meemaak
Ik heb altijd respect voor mensen met een mindere gave
wij hebben het in onze wereld erg makkelijk

En om punten te scoren mag je dus tekortkomingen gebruiken
sorry erg kort door de bocht mijn inziens

Zo ook met ajacieden en joden vind ik een vergelijking die zo krom als weet ik wat
Het is sneu dat de joodse bevolking word geassocieerd met ajax supporters
Gekheid

Ik vind dat als je een discussie wilt voeren het gewoon op een manier moet doen die leuk is provocatie is leuk en ben ik ook voor te vinden want dat maakt het juist mooi
Maar houd het binnen de perken
Je kan niet alle supporters die niet voor jou club zijn als minder begaafden plaatsen
Dan zou het toch allemaal erg krom gaan dat weet jij toch ook hopelijk wel
Als jij het niemand gunt op het forum wat ik ook niet doe dan hoor je de spot er ook niet mee te drijven want dan kun je tegenreacties verwachten

Om trouwens op jou zwarte humor terug te komen
iemand vergelijken met een regenworm of geestelijk onvermogen vind ik een wereld van verschil in zitten

Toen mijn dochter werd geboren zei de arts ze heeft een verstandelijke beperking terwijl de professor zei ze is geestelijk gehandicapt
Dus ik vind dat de beste auteur een lijn heeft overschreden om zijn club te verheerlijken
Lees anders eerst de dikke van dale na om te weten wat geestelijke beperkingen precies betekenen
Vrij vertaald is het Mentale retardatie
Mentale retardatie[1] (letterlijk geestelijke vertraging), intellectuele stoornis of mentale handicap

Dus vind dat als er iets is geplaatst je eerst even alles goed moet nakijken of niet iets te aanstotend is

19 januari 2010 om 19:33

Petjanet

Ik kan niet anders zeggen dat jij een geestelijke beperking hebt. En daar b edoelik mee: jouw geestelijke vermogen reikt niet ver genoeg om het verschil tussen je dochter en degene die met een knipoog worden aangesproken te begrijpen. Ik kan mij gewoon niet voorstellen dat jij je aangesproken voelt door dit stuk. Je hebt er in ieder geval niets van begrepen, dan ben je geestelijk dus te beperkt om het te begrijpen simpel zat. Het is totaal niet tegen jou of je dochter bedoelt en heeft er zelf niets mee te maken. Wel goed dat je op aanstoot geven let maar je streeft je doel toch echt vootbij. Bij een mismaakt stuk(geschreven), is het ook niet de bedoeling dat je de link legt naar een mismaakt lichaam om maar iets te noemen.

Typerend dat meule007 en anderen gelijk reageren zoals je in je stuk al aangeeft.
Het stoort mij ook heel erg dat mensen vanuit hun vooroordelen iedereen op dit forum op een slechte manier behandelen en reacties plaatsen die doordrenkt van de slechte dingen die ze over ajacieden roepen zijn.
Goed verwoord, heel helder en het leest perfect weg. Zoals een goede column of reportage van een clubexpert zou moeten zijn.
@roogfcs: overdrijven is een kunst waardoor je dingen in perspectief kunt plaatsen....

Hulde voor de moreel superieure Ajax-aanhangers!

15 januari 2010 om 15:09

Ben benieuwd wat je motivatie is ? Je opmerking lijkt er meer eentje van: " Oeh Ajax staat ter discussie, vlam, 1 ster, gnagnagna ". Wat heeft die club toch een hoop mensen misdaan zeg .

15 januari 2010 om 15:37

De motivatie? Die lijkt mij na het lezen van de column van meneer ajacied023 toch niet zo moeilijk.
Fijn ook dat je mij meteen weet te doorgronden als Ajax hater en notoire domoor.

Lees de gehele laatste 2 alinea's van de column nog maar eens door als je mn motivatie nog niet begrijpt. Misschien herken je jezelf er ook wel in!

15 januari 2010 om 17:49

Een ster geven zonder argument, priceless ! Niemand hoeft ook maar enigszins moeite te doen om te ontdekken dat jij inderdaad een van die jaloerse azijnpissers bent met zo'n naïef haatgevoel jegens die grote boze club uit de hoofdstad.

Zeldzaam sterke post van je hoor. Wat ik ook grappig vind is dat al die proleten mensen een 'compliment' geven zodra ze een kritisch woord over Ajax reppen. Gewoon, omdat het kan. Fenomenaal.

15 januari 2010 om 16:52

Lekker inhoudelijk weer. Maar ik had van jou eigenlijk niet anders verwacht, als ik eerlijk ben. In ieder geval bedankt voor je commentaar en het lezen.

15 januari 2010 om 17:09

Begin tegen mij niet over inhoudelijk als jij in je eenzijdige column al begint met aangeven dat je hem schrijft om te provoceren!

En trouwens, een uitgebreidere verklaring over wat ik bedoel geef ik ook in de reactie op Visionair1.

15 januari 2010 om 17:28

Uh... zou je mij eens uit willen leggen wat het beginnen van een column met aangeven dat je 'm schrijft om te provoceren te maken heeft met niet inhoudelijk zijn?
Jouw compleet ongefundeerde en niet beargumenteerde post is totaal niet inhoudelijk. Vooral aangezien er in het stuk toch ook een heel aantal kritische punten naar mede ajacieden genoemd worden.
Even voor de duidelijkheid: geen argumenten geven is een niet inhoudelijke reactie geven....
PS: wat is er 'uitgebreid' aan: lees de laatste 2 alinea's nog maar even door....?!

15 januari 2010 om 18:19

Een column vol met ongenuanceerde en kortzichtige meningen over leden van andere supportersgroepen (ze daarbij ook nog een keer beledigd) en die alles maar van een kant bekijkt valt bij mij niet onder de noemer inhoudelijk.

Meneer probeert idd te nuanceren door te noemen dat er idd ook 'een bescheiden groep Ajacieden ' niet normaal kan reageren maar laat dit omgekeerd na als het om andere supportersgroepen gaat.

Maar als meneer in zijn laatste 2 alinea's Ajax-supporters neerzet als moreel superieur terwijl anderen neergezet worden als 'geïntimideerde jochies' en spreekt van ' verbale uitwerpselen ' is alle nuance al heel snel weer opzij gezet.

Als ik dan op een uiterst beschaafde manier, hetzij wat kort, cynisch uithaal naar meneer kunnen sommigen weer niet wachten om mij weg te zetten als kleinzielig en 'jaloerse azijnpisser bent met zo'n naïef haatgevoel jegens Ajax'.

Nou gefeliciteerd columnist ajacied023, het is u gelukt om te provoceren. Helaas voor u zijn echter de meeste mensen die zich heel erg laten kennen fans van dezelfde club als u.

Even voor de duidelijkheid:

Voetbal is een spelletje

Leuk om deze discussie te lezen.

Leuk stuk, zo hoort een column te zijn!

3 sterren omdat je bereikt heb wat je wilde bereiken, een heftige discussie

het zit bij sommigen klaarblijkelijk zo diep dat ze iets persoonlijk opnemen terwijl het gericht is tegen een vereniging waar ze geen lid van zijn, waarvan geen enkele speler of begeleider ooit van ze gehoord heeft en waar ze op geen enkele manier een aantoonbare band mee hebben.

Tevens ook vreemd dat er bij ajax altijd naar het verleden gewezen wordt terwijl deze zelfde fans (die meestal barca fan zijn) bij discussies over real madrid juist een volledig andere zienswijze hebben.

Toen ik het stuk las dacht ik: Mooi, daar ga ik eens wat sterren voor geven. Maar toen je in een reactie zei dat Elleboogje en Feyenoorddelft je bronnen van inspiratie waren heb je voor mij je hele column onderuit gehaald.

In je column heb je het er namelijk over dat je een hekel hebt aan mensen die, zonder het te onderbouwen, constant kritiek uiten op Ajax of zelfs gewoon simpelweg provoceren.

In mijn ogen doen Feyenoorddelft en Elleboogje juist precies het tegenovergestelde. Natuurlijk uiten zij vaak kritiek op Ajax, maar dat doen zij 9 van de 10 keer onderbouwd. Daarnaast weet ik van de Feyenoord-topics dat Feyenoorddelft nog veel kritischer is op Feyenoord dan op Ajax. Daarnaast, als het zo is dat jij je geprovoceerd voelt door de onderbouwde kritiek van Feyenoorddelft en elleboogje zegt dat meer over jouw onvermogen om met kritiek om te kunnen gaan dan over hun vermogen tot provoceren.

Je column is in principe goed, maar je hebt je geloofwaardigheid als columnist zelf compleet ondermijnd.

15 januari 2010 om 15:40

Vraagje? Hoe werkt dit.

Je las het artikel en dacht. Ja. Het is een goed artikel.

Daarna lees je de inspiratie en hoe diegene gekomen is bij dit artikel en dan is het ineens niet een goed artikel? Jij bent het met hem eens alleen als hij zijn persoonlijke invulling van het verhaal geeft ben je het niet met hem eens? Dan is het artikel toch gewoon goed alleen hoe hij bij het artikel gekomen is anders dan hoe jij het ziet? Dat is toch geen afbreuk aan het artikel?

Jij bent het met hem eens dat ongefundeerde Ajax haat niet goed is. Alleen hoe jullie ongefundeerd zien is anders. Waarom is dan ineens het artikel slecht? Wat het oorspronkelijk met jou deed en hoe jij het zag was toch goed? En trouwens wat jij als gefundeerd ziet en hij als gefundeerd ziet hangt ook van visie af en dat is ook persoonlijk.

15 januari 2010 om 15:58

Ik ben van mening dat als je het in je artikel over pure Ajax-haat, provocaties, en domme reacties van ”verstandelijk gehandicapten” hebt, je dan niet ineens in een reactie moet gaan zeggen dat Feyenoorddelft en elleboogje, twee gerespecteerde gebruikers van V Z die niet voor niets zoveel punten verzameld hebben, de oorzaak zijn van het schrijven van dit artikel.

Ik vind het altijd belangrijk dat een column geschreven wordt door iemand die geloofwaardig over komt. Door bovenstaande redenen doet hij dat bij mij niet en dat haalt bij mij de waarde van de column omlaag. Vandaar het lage aantal sterren.

Daarnaast heeft de term gefundeerd helemaal niks met subjectiviteit of visie te maken. Gefundeerd wil simpelweg zeggen dat iemand zijn mening onderbouwd met voor-argumenten en het ontkrachten van tegen-argumenten. Natuurlijk kun je het oneens zijn met iemands mening, of zelfs over de argumenten die iemand gebruikt, maar dat neemt niet weg dat een mening dan alsnog gefundeerd is.

15 januari 2010 om 16:50

Sorry hoor, maar Elleboogje zie ik niet al een gerespecteerd gebruiker van Voetbalzone. Dat kun je met me oneens zijn. Hij heeft me te vaak vervelende en gekleurde dingen gezegd. Over Feyenoorddelft heb je misschien wel een punt, maar ook hij maakt zich hier vaak schuldig aan. In ieder geval heb ik ze bewust niet genoemd in mijn column.

Als ik racistische opmerkingen goed onderbouw en anti-racistische argumenten ontkracht, dan ben ik toch alsnog niet gefundeerd bezig? Of wel, en dan is dat oordeel in mijn ogen helemaal niks waard. Overigens beticht ik niemand van racisme, voordat er weer iemand is die zich beledigd voelt!

Ik heb al meerdere keren gezegd dat ik geen namen mee zal noemen in het vervolg, dus dat is aangekomen. Met mijn column zelf heeft het echter niks te maken, maar dan denk jij dus anders over. In ieder geval bedankt voor het lezen!

15 januari 2010 om 17:04

De argumenten die iemand gebruikt in een discussie gebruikt hij als argumenten vanuit zijn of haar perspectief. Dus laten we zeggen wat voor hem of haar duidelijke argumenten zijn. Je zoekt ook argumenten vanuit jouw kader. Een voor argument die je afweegt wil ook zeggen dat jij waarde/gewicht aan het argument geeft. en de kracht die je aan argumenten geeft doe je ook zelf. Wat jij als goed ontkrachten ziet dat zie ik als onzin en voor mij geld het argument nog steeds.

En ik snap niet hoe de connectie gerespecteerde gebruikers geld. Want ik heb namelijk elleboogje al heel vaak onzin van hier tot Tokio (vanuit mijn beleving) zien uitkramen. Die kant nog wal sloegen en op helemaal niet waren gefundeerd behalve dan alleen antipathie naar Ajax toe. En ik heb ook een balkje vol dus dan ben ik toch ook een gerespecteerde gebruiker en heb ik toch ook gelijk? Wat een non argument. Iemand kan die jongens toch gewoon als anti- ajacieden zien. Want alhoewel ze soms gefundeerd discussiëren zeggen ze soms ook dingen wat nergens op slaat.

En ik begrijp niet hoe het werkt dat je iemand die het schrijft moet respecteren om het mooi te vinden. Dus als dit een onbekende auteur was geweest waar je niks van af weet dan had je het niet leuk of mooi gevonden? Het bericht an sich kan niet goed zijn maar alleen als degene die het schrijft lief is? Dus elk woord wat jouw partner schrijft is geweldig? Hou toch op. Iemand is in jouw ogen niet geloofwaardig omdat hij de invulling van iets anders ziet dan jouw. Dus alleen mensen die met jou eens zijn die kunnen geloofwaardig zijn en die kunnen mooie artikelen schrijven?

Dus ik moet elk bericht van Iraniangangster als kolder omschrijven omdat hij voor Arsenal is en ik ben voor de Spurs en daarom is hij ongeloofwaardig? Rare argumentatie pas jij hier toe.

15 januari 2010 om 17:49

Zoals veel mensen een hekel hebben aan Ajax, en daar gaat dit stukje over, heb ik een hekel aan Psv. Dat zal velen van jullie niet zijn ontgaan. Ik vind het een irritante club, ik heb totaal geen affiniteit met die vreselijke regio Brabant, ik vind de voetbalcultuur van 'achterover leunen' 3 keer niets, hun belangrijkste prijs hebben ze ooit gewonnen met een half elftal ex-ajacieden en dat geeft meteen ook een ander aspect aan van die club dat me tegenstaat en dat is dat ze door de decennia heen nauwelijks spelers uit eigen jeugd hebben laten doorkomen. Ook dat beneden de rivieren complex irriteert me. Achter elke boom een westers complot zien, vreselijk.

Maar als PSV goed speelt of een knappe overwinning behaalt dan zal ik dat ruiterlijk erkennen. En als ik een PSV speler goed vind dan zeg ik dat gewoon. Dus ik denk toch dat ik in staat ben om ook positief over PSV te schrijven.

Maar volgens mij heb ik noch Elleboogje noch Feyenoorddelft ooit iets positief zien schirjven over Ajax. Daarom deel ik de term 'gerespecteerd' over die gasten absoluut niet.

Ik zeg niet dat ik ze niet respecteer, ik respecteer iedere deelnemer zolang ie zich maar niet bezondigt aan haatdragend, rascistisch etc gedrag. Maar mijn respect voor dit gasten staat op een laag pitje, gezien voornoemd structureel anti-ajax gedrag. Het lijkt alsof dit stukje speciaal voor hun is geschreven maar het zal wel voor dovemansoren zijn bestemd.

15 januari 2010 om 18:37

Cyprioot,

Ik zal zeker beamen dat jouw niet bepaald warme gevoelens jegens PSV de objectiviteit van je reacties vaak niet schaden. Als het goed is, is het goed, en mijn ervaring is ook dat je dat dan gewoon uitspreekt.

Zelf heb ik overigens ook weinig affiniteit met Brabant en snap ik het beneden de rivieren complex ook niet. Het grootste deel van mijn leven heb ik in of onder de rook van Amsterdam gewoond, en een beneden de rivieren complex is nergens voor nodig. Overigens zit het op de tribune bij Ajax ook vol met lui van beneden de rivieren, maar dat terzijde.

Wat Ajax betreft moet ik totaal niks hebben van de waas van ”wij hebben het voetbal uitgevonden en de rest van Nederland mag niet in onze schaduw staan” die rond de club hangt, treffend gereflecteerd in de walgelijke benaming Godenzonen. Wat me ook tegenstaat is de irritant sterk aanwezige neiging tot arrogantie (”wij zijn de beste van Rotterdam en Eindhoven”, de nr. 1 op de stropdas, overigens in een seizoen waarin de stand op de ranglijst een extra 1 rechtvaardige). Wat me ook niet aanspreekt is de verregaande vorm van vercommercialisering die binnen de club heeft plaatsgevonden, of het nu het verkrachten van het logo, de geflopte beursgang of het betreden van die met overwegend gemeenschapsgeld gebouwde betonnen evenementenhal in Duivendrecht is, waar je niet eens met gewoon geld kunt betalen (weet trouwens niet of dat nog steeds zo is).

Wat dat betreft is er niks zo autenthiek als Psv, of het nu om het stadion gaat of om de shirtsponsor (niet elk jaar een andere naam omdat er weer eens een partij is die wat meer biedt), er zijn weinig clubs waarvan de identiteit zo goed bewaard is gebleven als bij Psv. Wat het aspect van de jeugdopleiding betreft geef ik je gelijk, daarin vervult Ajax een voorbeeldrol. Overigens was de inbreng van die ex-ajacieden nou ook weer niet zo geweldig groot bij het winnen van de Ec-i in 1988. Koeman en Lerby waren wat mij betreft in die tijd echt twee van de belangrijkste spelers met een Ajax-verleden, maar ook zij kwamen van andere clubs. De inbreng van andere ex-ajacieden vond ik toch minder groot in die tijd, maar ik vermoed dat je de term ”halve elftal” bewust iets gechargeerd hebt gebruikt.

Wat betreft de schoonheid van het spel kun je ook stellen dat dit afhankelijk is van de tijdsgeest waarin je opgroeit. Eind jaren tachtig, toen ik voor het eerst aandachtig naar Studio Sport begon te kijken, had de NOS een filosofie dat men als eerste een samenvatting in beeld bracht van de koploper. In de praktijk betekende dit dat je eerst PSV zag, en dan Ajax. Meestal waren de wedstrijden van PSV flitsende en spectaculaire duels, en leek de samenvatting van Ajax daarna wel een vertraagde opname. Helaas heeft PSV concessies moeten doen aan de aantrekkelijkheid van het spel (op sommige momenten zelfs te veel in mijn ogen), maar voor mij gaat het resultaat nog altijd voorop. Ik vind ”aantrekkelijkheid van het spel” ook typisch een uitdrukking (of beter gezegd: excuus) voor verliezers. Winnaars hoor je daar nooit over.

Ach ja, zo hebben we allemaal onze voorkeuren, zoals je zegt. Zo lang we het leuk houden, en op een normale manier in discussie gaan, is daar niks mis mee. Als die boodschap aankomt, dan heeft deze column toch nog zijn waarde gehad.

15 januari 2010 om 23:29

Moeilijk he, lezen.

Ik zeg nergens dat ik de auteur niet respecteer. Ik zeg ook nergens dat ik zijn mening niet respecteer. Het enige wat ik zeg is dat hij zijn geloofwaardigheid als auteur onderuit haalt door 2 ongepaste voorbeelden te noemen.

Respect en geloofwaardigheid zijn 2 totaal verschillende dingen. Laat ik Hugo Borst als voorbeeld nemen, aangezien ik hem persoonlijk ken. Hugo Borst is zowel een fantastisch mens, als een fantastische schrijver van boeken. Ook als columnist vind ik hem goed (maar toch vind ik hem op zijn best als hij een lang stuk tekst schrijft). Maar door zijn onhandige T V -optredens bij Studio Voetbal haalt hij bij mijn zijn geloofwaardigheid als columnist en schrijver omlaag. Maar goed, er zijn genoeg mensen binnen zijn eigen kring die tegen hem zeggen dat hij op moet houden met Studio Voetbal, omdat dat slecht is voor zijn reputatie en geloofwaardigheid als journalist. Maar nogmaals, dat wil toch niet zeggen dat ik de man niet respecteer? In tegendeel zelfs! Voor deze auteur geldt precies hetzelfde.

Daarnaast vind ik het ongelofelijk dat jij het gek vind dat voor mij de geloofwaardigheid van een auteur belangrijk is voor de waarde van een artikel. De hele wetenschap is daar juist op gebaseerd. Voordat men een artikel begint te lezen kijkt men eerst naar de geloofwaardigheid van de bron en van de auteur. Dat krijg je in het eerste jaar op de universiteit al aangeleerd. Sterker nog, op de middelbare school al.

Als laatste, over gefundeerde meningen betreft: Je reageert helemaal niet op wat ik zeg, maar draait erom heen. Of een mening gefundeerd is of niet is nog altijd niks subjectiefs. Dat je kunt discussieren of een argument geldig is of niet geef ik zelf ook al aan. Sterker nog, dat is juist het hele punt van discussieren. In rechtszaken en Tweede Kamer-debatten doen ze niks anders dan discussieren over de waarden van argumenten. Betekent dat dan dat alle advocaten, rechters en politici ongefundeerde meningen hebben? Rare redenatie van jou kant.

16 januari 2010 om 11:32

@cyprioot: Het feit dat je mij nog nooit iets positiefs over ajax hebt zien schrijven dat is waarschijnlijk omdat je dat niet wil lezen. Ik krijg regelmatig complimenten van ajacieden over mijn objectiviteit in verschillende topics, maar die postings die heb jij vast allemaal gemist.

Natuurlijk kan ik wel eens negatief, provocerend over ajax zijn maar jeetje een beetje elkaar uit de tent lokken en een discussie aan gaan is toch gewoon leuk? Daar is toch ook dit forum voor.

Dat heeft bij jou zelfs tot gevolg dat je respect voor mij op een laag pitje staat. Nou daar moet zelfs een beetje om lachen, want hoewel ik ook wel zonder jouw respect kan gaat dat misschien niet een beetje ver? Dat je mensen minder gaat respecteren door dat ze een opmerking over een andere club hebben gemaakt die niet zo lief is?! Kom op zeg...

Die hele column gaat juist over het feit dat je misschien soms maar moet lachen om de provocaties, maar jij gaat zelfs iemand minder respecteren door een posting op een voetbalforum. Misschien moet je het allemaal niet zo serieus nemen...

16 januari 2010 om 16:42

@johan78, ik denk dat wij, ondanks onze verschillende clubvoorkeuren, in het algemeen hetzelfde over voetbal denken en een zelfde stijl hebben van communiceren. Met scherpte, maar zonder te provoceren. Als iedereen dat nu doet blijft het gezellig op dit forum.

Maar het feit dat ik bijv. jouw genoemde kritiek op Ajax deel (clublogo, beursgang, Arena drama, nummer 1 op stropdassen etc.) zegt genoeg.

En ik weet dat de redenen voor mijn PSV antipathie niet helemaal waterdicht zijn, maar het gaat uiteindelijk om het gevoel.

En datzelfde gevoel zegt me dat, ondanks die Arena, die beursgang etc., het toch Ajax is. Die Arena staat niet ver van de Oude Meer, nog steeds in Amsterdam, mijn stad. Objectief gezien is die Arena helemaal niet zo lelijk, buitenlandse bezoekers zijn vaak lovend, maar er kan nu eenmaal niets tegen de Meer op. En ja, je kunt die beursgang bekritiseren, maar je kunt het ook positief uitleggen, Ajax was met die beursgang wel een pionier in Nederland, zoals ze dat met veel dingen zijn geweest. En dan kan er wel eens iets misgaan, maar ik neem dat op de koop toe. Het houdt ze iig financieel gezond.


16 januari 2010 om 16:49

@feyenoorddelft, OK, ik ging inderdaad te ver met dat ''mindere respect', was overdreven. Maar laat ik het dan zo formuleren; als iemand alles dat met Ajax verband houdt negatief uitlegt dan kan ik zo een persoon op een gegeven moment moeilijk meer serieus nemen (!) als het om Ajax gaat. De objectiviteit lijkt dan echt helemaal kwijt. Het kan best zijn dat ik jou dan te kort doe hoor, maar het is nu eenmaal het beeld dat ik van je heb. Ik lees echt nooit iets positiefs van jou over Ajax, en zo erg is het ook weer niet gesteld met Ajax (wel erg, dat geef ik ook toe).

Ten eerste vind ik de column als Feyenoord supporter leuk om te lezen en respect dat je ook op de inhoudelijke reacties reageert onder je column.

Ten eerste vind ik dat je de situatie geheel vanuit het perspectief van Ajax bekijkt wat natuurlijk mag omdat het een column is, maar persoonlijk kan ik er dan ook wat van.

- Feyenoord is de eerste en de laatste club die een Europese hoofdprijs in de wacht gesleept heeft. Toch een mooi gegeven, vooral de eerste Nederlandse club met de hoogste Europese hoofdprijs pakt niemand de club meer af. Overigens respect voor Europese successen van Ajax hoor.

- Ondanks dat Feyenoord al jaren belabberd presteert zit elk uitvak in Nederland vol met Feyenoord supporters en onderzoek heeft ook uitgewezen dat Feyenoord de club is met de meeste supporters die uitwedstrijden bezoeken (1000 en nog wat, tegen 800 en nog wat van Ajax) (stond in de Voetbal International) De bedroevende score van Psv en de respectvolle score van Adowil ik ook even noemen, niet omdat het van belang is maar wel omdat het mij opviel.
- Dat Ajax het grootste stadion heeft klopt, er passen wel 150 meer in dan Feyenoord dus dat argument vind ik een beetje zwak. Daarnaast zijn vele mensen het er over eens (zelfs ajax supporters) dat de Kuip het mooiste stadion van Nederland is met daarin de meeste sfeer. De Ekfinale in 2000 is ook in de kuip afgewerkt wat ook iets zegt lijkt mij. Ondanks dat dat Ajax voetbalt in de hoofdstad van Nederland, er 150 supporters meer in kunnen en het stadion van binnen veel luxer is als de Kuip in Rotterdam wordt er voor gekozen om die finale in de Kuip af te werken en niet in de Arena. Dus Qua stadion + atmosfeer wil ik voorzichtig concluderen dat Ajax in dat opzicht achter loopt op Feyenoord.

- In de Arena fluiten (een deel van) de 'supporters' structueel als het slecht gaat. Niet zelden gebeurt dit al in de eerste helft na een vroege achterstand of matig spel. Dit gebeurt in de Kuip zeer zelden en dat terwijl die ploeg toch vaak veel slechter speelt dan Ajax. Dan kan je wel 2 miljoen supporters hebben maar uiteindelijk gaat het om de supporters die de club steunen in goede en slechte tijden en niet supporters die zeggen dat voor Ajax zijn.

- Dat Ajax aantrekkelijkste voetbal van Nederlands speelt kan over gediscussieerd worden, in thuiswedstrijden wil ik dat best geloven maar in uitwedstrijden speelt Ajax de laatste jaren en vooral dit jaar onder Martin Jol (bijv. de eerste uitwedstrijd tegen Groningen) vooral degelijk en zo resultaat gericht mogelijk. Tuurlijk heeft Ajax veel individuele kwaliteit voorin waardoor ze af en toe fantastische voetbal spelen en ruim winnen. (bijv. Vitesse uit.) Qua filosofie is de club misschien nog steeds hetzelfde maar de laatste jaren wijst de praktijk uit dat van dat aantrekkelijke voetbal een stuk minder terecht komt in Amsterdam. Wijzen (door veel Ajax supporters o.a.) op voetbalzone richting Psv dat die zo resultaat gericht voetbal spelen is zeker een vorm van jaloezie. Dit terwijl jij 'ons' verwijt jaloers te zijn op Ajax, vele van jullie zijn geen haar beter.

- Verder is het ook algemeen bekend dat Ajax de meeste seizoenskaarten verkoopt. Maar ook algemeen bekend is dat een structureel deel van die supporters niet komt opdagen bij de wedstrijden tegen pakweg Rkc of Willem 2, helemaal niet als het koud is. Toch staat er op teletekst altijd dat er 49000 supporters in de Arena gezeten hebben. Dit is gewoon echt niet waar, ik heb geen idee hoe dit komt. De cijfers over Ajax geven een verkeerd beeld en het zal mij niks verbazen dat cijfers over Ajax vaker positief verdraait worden. Dit is in ieder geval een goed voorbeeld. ( ik zeg niet dat het zo is maar het is in ieder geval wel vreemd )

- Dat Ajax de meest interessante club in Nederland is klopt, waarschijnlijk deels door de historie maar ook de media heeft hier zeker invloed op. Talloze voorbeelden zijn al genoemd. Tijdens de klassieker de scheids (blom) die zegt dat hij het voorval van de vermeende elleboog van Suarez gezien heeft waardoor een schorsing niet meer mogelijk is roept veel frustratie op bij Feyenoord supporters, dit is ook logisch. Ik durf te stellen dat als Suarez er op dat moment eruit was gestuurd en Babovic later niet (met misschien een andere uitslag als gevolg) er een extra lange uitzending van Studio Voetbal werd gepland om dit onrecht wat de Amsterdammers is aangedaan toch aan te kaarten, en iedereen en alles de schuld te geven. Nu wordt dit in de media gebagatelliseerd.
Een ander voorbeeld is de 3-2 die onterecht niet wordt toegekend bij Ajax - Heracles in februari 2009. Van Basten had het hoogste woord en het kampioenschap was daarmee verkeken door deze blunder. Mensen vergeten dat er 4 minuten bijgeteld werden en de bal er na 4 minuten en 40 seconden in lag. De scheids had ook eerder kunnen affluiten wat hij misschien wel gedaan had als Heracles op jacht ging naar de gelijkmaker. Los daarvan, veel incidenten tegen Ajax worden vergroot door de media en veel incidenten voor Ajax worden niet of nauwelijks besproken (vooral in Studio voetbal)
Frustratie van andere supporters jegens Ajax is dan ook deels begrijpelijk. Ik kan verder ook niet helpen dat jongetjes van 12 stoere anti-020 praat uitslaan op voetbalzone.
De opmerking dat voor iedere verstandelijk beperkte Ajacied een busje met Feyenoorders, Psv-ers of Twentenaren zijn slaat natuurlijk nergens op. Maar dat weet je zelf ook wel.

Hopelijk reageer je ook hier inhoudelijk op.
Gr. een Feyenoord supporter.

15 januari 2010 om 17:05

Ik heb geen tijd om op alles te reageren, maar de tendens is dat ik me heel goed kan vinden in het meeste dat je zegt. Ach, schrijven in een column is ook overdrijven, en natuurlijk kleurt je clubvoorkeur hoe je over zaken denkt. Zolang er maar een klein beetje inhoud of een achterliggende gedachte is bij de dingen die je doet maakt het uiteindelijk helemaal niet uit voor welke club bent!

Bedankt voor je uitgebreide commentaar, en voor het lezen.

Je hebt helemaal gelijk in je column met het feit dat Ajax wordt gehaat door andere clubs. Bij elke (grote) club horen nou ook eenmaal haters.. In de stukjes over Feyenoord wordt Feyenoord door vele andere supporters afgekraakt (mindere resultaten), ook PSV (saai voetbal), AZ (nepsupporters) en Twente (veel geluk) worden gewoon lekker afgekraakt.. Zodra een club succes krijgt wordt de haat (of misschien wel gewoon jaloezie) alleen maar groter.. En dat is natuurlijk logisch.
Jammer dat je dat niet in je column verwerkt hebt maar de Ajax supporters haten net zo goed andere clubs en dat zie je ook gewoon terug op voetbalzone. Snap niet dat mensen zich er druk om kunnen maken, dat maakt het toch juist allemaal mooier die rivaliteit!

15 januari 2010 om 17:21

Punt is dat hij een clubexpert van Ajax is en dus iets over Ajax haters zegt. Hij haalt ook nog aan dat er een categorie Ajax supporters is dat inderdaad arrogant, etc, etc reageert, dus het is niet waar wat je zegt.
De rivaliteit is leuk, maar als er onder elk Ajax bericht 300+ posts staan waar 75% gewoon kolder en pure haat is, is het gewoon niet meer leuk om te lezen, dat is het hele punt!

Allemaal leuk en aardig enzo die 'meeste prijzen in nederland' maar dan ben je nog niet de beste, Sparta heeft toch ook 3 keer achter elkaar het landskampioenschap binnengehaald, en toch is feyenoord de grootste!?

15 januari 2010 om 16:45

Ik snap echt niet wat je bedoelt.. Beste? Grootste? Allebei zaken die van de één een heel andere invulling krijgen dan de anderen. Toch bedankt voor het lezen!

ik heb hetzelfde met Van Bommel-haters, alhoewel dat nog erger is want die mensen gaan niet eens een discussie aan, in tegenstelling tot hier, maar het is nu wel zover dat ik geen reacties meer lees bij vbommel berichten

tja en wie de beste, de mooiste etc is is een mening en die kan nooit goed of fout zijn, je kan hier vaak verschillende criteria voor gebruiken en mensen zullen geneigd zijn die criteria te pakken waar hun club het beste mee naar voren komt, zelfs meeste supporters is maar net hoe je het bekijkt; ik ken redelijk wat mensen die zeggen dat ze niks om voetbal geven maar wel voor ajax zijn, zijn dit dan ajacieden? imo niet

ken ook mensen die dat van psv zeggen(geef niks om voetbal maar als psv kampioen wordt kan ik mooi mee feesten), ken btw niemand die zoiets met f'noord of twente of zo heeft, maar aangezien ik in de regio eindhoven woon is dan niks meer dan logisch

mensen die iets 'haten' zullen gewoon elke kans aangrijpen om die haat kenbaar te maken, ik neem iig niet vaak te moeite meer om mijn mening te geven en te onderbouwen want er wordt toch niet vaak inhoudelijk op gereageerd of ze pikken er 1 ding uit en laten de hoofdlijnen links liggen(wat hier in dit topic ook veel gebeurt)

Beste mensen, ik hoop dat jullie begrijpen dat het voor mij niet te doen is om op iedereen te reageren. Mijn stagedag zit er weer op, en ik ga naar huis. Ik hoop dat ik niemand te erg beledigd heb. Er komt nog een column aan die ik vandaag geschreven heb, en die iets meer op harmonie gericht is. In ieder geval bedankt voor al jullie reacties en deze levendige discussies!

Het allerbeste, ook als je toevallig niet voor Ajax bent, en een fijn weekend alvast!

ach ik als psv supporter kan wel lachen om dit stukje vind ook dat er veel dingen waar zijn in dit stukje zoals dat de amsterdamse club vaak onjuist behandeld word en vaak onterrecht afgekraakt toch wil ik even vermelden dat niet alles juist is want aantrekkelijk voetbal is al velen jaren geleden.

en dat jullie de grootste club zijn in nl is wel waar ik kom uit een omgeving waar dan weinig mensen voor deze club zijn. en dat psv jullie nooit inhaald is waarschijnlijk ook waar want er valleen geen europeese prijzen meer te verdelen onder de nederlandse clubs.

ik heb me best vermaakt met het stuk en heb het gelezen zoals het bedoeld was en vind het in de ogen van een amsterdamse supporter een goed stuk daarom geef ik 4 sterren

jullie zijn de grootste jullie blijven waarschijnlijk de grootste maar ik kan alleen maar lachen als ik naar de afgelopen jaren kijk.

De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Ik zie op Voetbalzone zowel van Feyenoord als van Ajax als van Twente als van PSV aanhangers die domme opmerkingen plaatsen en slimme opmerkingen plaatsen. Als clubexpert probeer jij nu te doen alsof de aanhangers van jouw club over het algemeen meer slachtoffer hiervan zijn dan dader, maar dat lijkt me niet terecht. Ik hoor steeds vaker dat aanhangers van Ajax zich aangevallen worden door alles en iedereen, van bezoekers van VZ tot de bepalende sportmedia in Nederland. Ik zal niet ontkennen dat Ajax de meeste volgers heeft in binnen- en buitenland, de grootste geschiedenis heeft en hierop kunnen jullie ook trots zijn. Daarentegen moet je er dan ook tegen kunnen dat je sneller kritiek krijgt dan andere clubs.

Verder begrijp ik niet dat je in dit stukje je mede-ajacieden probeert te vertellen zich niets aan te trekken van negatieve reacties, terwijl je zelf wel van provoceren houdt. Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten. Vind je het dus gek dat aanhangers van andere clubs Ajacieden soms wat provoceren?

Dat snap ik en mooi dat je het over het algemeen eens ben wat ik schrijf. Moraal van het verhaal iedereen die kijkt door een bril met zijn of haar clubkleuren en voor zowel Ajax, Psv als Feyenoord zijn argumenten te noemen waarom die wel zo goed zijn. Ajax qua historie, Psv qua recente resultaten en Feyenoord qua supporters en een beetje historie.
Ik zie uit naar je volgende column vind het wel leuk om te lezen. Trouwens Nac - Ajax dit weekend krijg je 5.85 euro voor Nac en 1.50 voor Ajax dat vind ik wel een mooie quotering voor Nac moet ik zeggen, maargoed we zullen het zien.
Gr

Ik vind het mooi om te horen in dit artikel dat ik verstandelijke beperkt ben, aangezien ik daaruit kan concluderen dat ik 1 van de meest competente bezoekers van voetbalzone ben. Verstandelijke beperkingen zijn er in allerlei mate, dat hoeft niet perse geretardeerd te zijn. Vanwege mijn beperkingen zou ik daarom iedere Ajacied willen uitlachen die lager dan WO niveau presteert, aangezien ik met mijn o zo grote beperking dadelijk lekker een drs. titel heb.

@espanyol
Ik denk eerder dat jij wat fout doet, als je bij alle Ajax gerelateerde artikelen gaat roepen, Ajax is kut! en dergelijke. Die groep pakt Ajacied023 namelijk aan in zijn column. Niet de normale Psvsupporter.
Volgens mij mag de Hbo'er nu de trotse Wo'er uitlachen, aangezien de trotse Wo'er predikt slim te zijn, maar niet eens de essentie uit een tekst kan halen.
Of je rekent jezelf tot de groep die Ajacied023 noemt, dat kan ook, maar dan zou die eigen dunk wel wat lager mogen.

16 januari 2010 om 01:24

Kijk, dat noem ik nou eens vlijmscherpe kritiek zeg
Het neemt echter niet weg dat u geheel in het gelijk staat. Ik ben dan ook van mening dat de 'o zo slimme' maar toch 'o zo beperkte' Espanyol voornamelijk ingewikkeld en duur taalgebruik inzet om zijn/haar tekst mee te versieren, om zo slechts te kunnen pronken met het feit van de aankomende Drs. titel. Ik vraag mij dan ook af in welke faculteit deze titel is gehaald, al ben ik er vrij zeker van dat datgene zich niet plaatsvindt in de taalkundige sectoren van de desbetreffende universiteit, of men moet daar vergeten zijn om de deelnemende studenten aan te leren om teksten te verklaren, het begrip "column" te begrijpen en doorgronden, en de doelen van dezer gevallen in te laten zien.
Met vriendelijke groet,
een jongen van 16 welke zich categoriaal gymnasiast mag noemen.

Ps, ik kan ook mooie woorden gebruiken

16 januari 2010 om 20:00

Het grappige is dat, ondanks de persoonlijke kritiek die ik als zelfingenomen autist uiteraard naast me neerleg, ik me uiteindelijk gevleid voel van de kritiek van de column. Ik wist namelijk niet dat ik nog meer beperkingen had. Kasper mag dan grondig beweren dat hier niet mee iedere Psv'er wordt beweerd, ik wil graag wel tot die geretardeerde groep behoren aangezien mijn persoonlijke prestaties dat alleen maar mooier maakt. Daarnaast, als Kasper mijn reacties over Ajax had gelezen, kan die mij alleen maar betrappen op louter positieve reacties betrappen. Ik roep namelijk ieder jaar dat Ajax kampioen wordt en de club o zo groot is, de meeste supporters hebben (wat natuurlijk ongelovelijk stoer is), en dat het de beste club van de wereld is(volgens mij ben ik wat dat betreft nog de enige die dat durft te beweren). Wat betreft Bitey, ik dank u voor de complimenten, het grappige is dan nog dat deze incompetente kwal die blijkbaar geen essentie van columns kan doorgronden, toch zo ver kan komen. Bovendien, om op de laatste cynische kritiek terug te komen, heb ik een paar tips voor je, ga vooral niet columns doorgronden maar alleen de vragen en de bijbehorende referentieverwijzingen, zo scheelt je dat tijd bij het examen Nederlands. En verder feliciteer ik je met het feit dat u dat vermogen ook heeft, echter heeft u mij niet horen beweren dat dit mooie woorden zijn.

Een beetje provocatie is helemaal niets mis mee hoor!

Vorige jaar heb ik hartelijke gelachen om het spandoek van de Twente aanhang in de wedstrijd Ajax - Fc Twente , nadat Fc Twente zich al had geplaatst voor de Voorrondes van de CL.

" Marco bedankt voor 1988 ....................................en 2009 "

Dat mijn beste mede forum vrienden, is provocatie met humor!, en dus leuk!, dat soort dingen kunnen de meesten mensen wel waarderen.

Maar om nou gewoon bij elk Ajax-topic dingen te roepen die "zogenaamd" grappig bedoeld zijn en alleen maar Provocerend/reactie uitlokkend zijn om jezelf heel goed te voelen achter je PC is niet leuk meer om te lezen. En ik kan me ook voorstellen dat het na een tijdje voor jezelf niet meer leuk is.

Daarom zeg ik : Provocatie met een humoristische randje ( echt humoristisch dan ) hou hem erin!

Ajax heeft 2 problemen: 1 Het kan niet met succes omgaan. 2 Het kan niet omgaan met periodes waarin het geen prestaties neer zet.

Toen Ajax een spreekwoordelijke eeuw geleden de CL won wilde het voortaan 'koninklijke' Afca genoemd worden. Walgelijk natuurlijk, dat een club die nooit de schoenveters van bij.voorbeeld een Real Madrid mag vastmaken een koninklijke titel gaat opeisen. In de periode's waarin men enkele jaren geen succes heeft, breekt meteen de pleuris uit in alles wat Amsterdams bloed door zijn ledematen heeft stromen. Bestuursleden worden om de dag de laan uit gestuurd, en nederlagen worden verweten aan arbiterlijke dwalingen en een bal die niet rond genoeg blijkt te zijn.

Deze arrogantie wekt natuurlijk veel haat-gevoelens op bij niet-ajaxieden. Je houd hiervan of je houd er niet van, De meeste mensen overduidelijk niet...
De getallen die jij noemt qua supportersgare van psv ajax en feyenoord zijn natuurlijk leuk en aardig, maar iedereen weet dat Feyenoord de club van het volk is en Psv de club van onder de groote rivieren en dat vinden de meeste prima zo.
Bovendien ben naar maatstaven al snel Ajax supporter. Logisch dat men compassie voelt met de club uit de hoofdstad, en de club met de beste prestaties uit het verleden. Maar toch grappig dat 30-40% van deze supporters de opstelling van zijn of haar club niet eens kan opnoemen en dus tot de catagorie succes-supporter gerekend kan worden.
Helemaal gezien die opkomst van de clubs uit de provincie; Psv,twente,utrecht,heerenveen,groningen, verwacht ik dat het binnen enkele jaren gedaan is met een groot gedeelte van de Ajax supportersgare wat toch voornamelijk uit de provincies komt,

Nou wil ik niet moeilijk doen natuurlijk, maar een ieder die deze column afkat heeft het toch maar gelezen..
Het aantal reacties op deze colum blijft almaar stijgen en de discussies laaien op.

De colum is dan misschien niet van het allerhoogste niveau, er zitten een aantal verkeerd op te vatten uitspraken in en niet iedereen kan zich erin vinden. Maar juist dat laatste is nou het punt wat de colum bij mij naar voren brengt. Ajax is Hot. Hoe je het ook bekijkt..
Ajax is het hotste onderwerp op VZ, vandaar het vele Ajax nieuws.
Als er iets gaande is bij Ajax staat iedereen klaar met een mening, deze artikelen worden dan dus ook goed bekeken net zoals dit topic.

Het stukje heeft dan ook in vele dingen 100% gelijk. Dat is door het aantal reacties en de vorm van discussie in dit topic niet ontweken worden.

Ook veel "gerespecteerde" forumposters maken zich schuldig aan de ophef rondom Ajax en dan heb ik het zowel over Pro - als Anti Ajacieden.

Het stuk geef ik 4 sterren, het is alleraardigst geschreven, maar juist de verhitte discussie die is ontstaan doet mij deugd en daarom heeft deze column naar mijn mening zijn doel overtroffen.

Ik houd het er toch op dat de "haat" jegens Ajax toch meer komt door de arrogantie die de hele club uitstraalt en ook toont. Van de spelers tot het bestuur en van de technische staf tot aan de supporters.
Als je elk jaar gaat roepen dat je kampioen wordt en elk jaar teleurstellend presteert en niet eens voorronde Champions League overleeft of haalt, dan vraag je erom om uitgelachen te worden en dat je een arrogante uitstraling krijgt.
Nou goed, daar kan je alleen maar van leren denk je dan. Maar als na 5 jaar zonder landstitel en zonder Champions League aan het begin van het seizoen, nog steeds het grootste deel Ajacieden roept dat ze kampioen worden, dan duid dat toch echt op (misplaatste) arrogantie. Totaal geen zelfreflectie en nog levend met het hoofd in de midden jaren 90.
Echt waar, als de meeste Ajacieden net zo realistisch zouden zijn als de meeste Feyenoorders, dan zou dat al een hoop van hun arrogantie weghalen.

Even over het stukje: "zij willen gewoon mooi, aantrekkelijk en aanvallend voetbal zien met veel doelpunten, en dat is onmiskenbaar iets wat Ajax zijn supporters altijd zal proberen te bieden (in tegenstelling tot een bepaalde andere club die, laat me jullie alvast voor zijn, inderdaad wel vaak kampioen is geworden in de afgelopen jaren)."
Hierin proef ik toch ook haat en frustratie. Het feit alleen al dat je dit aankaart zegt al genoeg. Je bent blijkbaar zelf ook niet vies van het kleineren van resultaten van andere clubs. Zeg eens eerlijk: Hoe vaak is deze "bepaalde andere club" volgens jou de laatste 10 jaar kampioen van de armoede geworden?

Dan over het stukje over arrogante Ajacieden en verstandelijk beperkte Feyenoorders, Psv-ers en Twentenaren.
Als er voor elke arrogante Ajacied daadwerkelijk een bus vol verstandelijk beperkte Feyenoorders, Psv-ers en Twentenaren is, dan kan spreek je jezelf wel heel erg tegen in de volgende alinea waarin je begint met "ajax is de club met de grootste achterban in Nederland"

Mocht Ajax kampioen worden, dan zal ik de club en iedereen die er iets mee te maken heeft feliciteren. Als op het eind van de streep Ajax wederom geen kampioen is geworden en wederom geen voorronde Champions League heeft gehaald, dan moet je het mij vooral niet kwalijk nemen dat ik Ajax de club en iedereen die er iets mee te maken heeft lekker uitlach. Dat hebben jullie dan wederom aan jullie arrogante houding te danken en niet aan de successen van decennia terug.

Al bij al wel een leuk stukje tekst hoor. Leest lekker weg, maar wat betreft de inhoud: Ik voel toch een combinatie van frustratie en de welbekende arrogantie.
Daarbij kan ik me totaal niet vinden in jouw beleving. In jouw ogen zijn de arrogantie Ajacieden maar een kleine groep, in mijn ogen zijn de Ajacieden zonder arrogantie zwaar in de minderheid. Jij ziet Ajax als slachtoffer van het eigen succes. Ik zie Ajax als slachtoffer van hun eigen opgebouwde arrogantie. Jij bent een Ajacied en ik ben een Psv'er

Omdat de tekst lekker wegleest en ik er lekker op heb kunnen reageren wil ik je artikel bij deze toch het volle aantal sterren geven. Je hebt je doel bereikt en daarvoor mijn waardering

Mag ik hierbij naast mijn reeds eerder geplaatste reactie ook bij deze even mijn verbazing uitspreken over het feit dat het volgende nieuwsbericht niet gemeld wordt op deze site terwijl het toch wel degelijk nieuws is volgens vi.nl en waar andere berichten over Ajax wel worden overgenomen: http://www.vi.nl/nieuws-item-ts1/174874/emanuelson...
Is het voor de webmasters van voetbalzone.nl te negatief? Lijkt me een vrij objectief nieuwsobjest namenlijk i.t.t. deze collumn! Ben zeer benieuwd naar de reactie en ga graag de discussie aan met open vizier en zonder vooroordelen

Deze fruitneus benoemde in zijn 2e alinea al dat deze column provocerend zal zijn... en zie hierboven het resultaat hiervan, een ruime 300 reacties. Deze "amsterdammer"? heeft bereikt wat hij wilde met zijn stukje, en het blijft toch altijd goed om het vuurtje een beetje te blijven opstoken. Wat mij betreft 5 sterren omdat er nu al ruim 3 dagen heftig gediscusieerd word en iedereen elkaars "meningen"!! lees goed.. meningen!!! probeert te weerleggen.

En zoals onze Jules al zei: Amsterdammers, amsterdammers hebben een goed hart, ze zouden het eigenlijk alleen gekookt achter op de rug motten hangen, en het liefst zo laag dat de honden er bij kennen!

Bij elke club heb je idioten, hoe meer mensen 'supporter' zijn van een club, hoe meer idioten er dus zijn.. Daarom komen de meest kansloze reacties dus ook van Psv-ers, Feyenoorders en dus ook Ajacieden. Helaas zijn er nog steeds 'verstandelijk beperkten' (om in de termen van deze columnist te blijven) die onder de naam van een voetbalclub het nodig vinden zich te misdragen, zowel in real life als op internet. Dit neemt niet weg dat élke club ook gewoon fatsoenlijke supporters heeft, die zich hoogst waarschijnlijk allemaal wel eens geërgerd hebben aan hun mede'supporters'.

Ik mis het cursus gedeelte, pas bij de laatste alinea krijg je een leermoment, maar ook alleen maar omdat je het in de eerste zin aankondigt heb ik het gevoel.

Hoewel ik het provocerende karakter zeer zeker waardeer, kijk ik toch voornamelijk naar de inhoud en vind ik het niet bijzonder sterk geschreven. Ik mis de lijn in het verhaal en herken zoals gezegd geen cursus.

Wat een zieligdoenerij en wat een arrogantie spat daarvan af.

Je hebt gelijk! Wat speelde ajax vandaag weer eens prachtig aanvallend en attractief voetbal!
Ga zo door....

Een leuk geschreven stukje alleen erg jammer dat een realiteitsgehalte van de Efteling heeft. Het is gewoon zoals de meeste Ajacieden doen klappen voor de keizer en hem vooral niet vertellen dat hij geen kleren aan heeft.

4 sterren.

Geen 5 sterren omdat je als cursusleider suggereert dat Ajax de meest scorende ploeg van onze competitie is en dat dit dadelijk dit weer voor waar door je cursisten aangenomen word.
(De ploeg die dit decennium zo vaak kampioen is geworden heeft over de laatste 10 jaar niet allen de minste doelpunten tegen maar ook de meeste voor)

Ik ben er niet aan toegekomen alle reacties te lezen maar afgaand op de eerste 20 kan ik toch wel stellen dat de schrijver de spijker op zijn kop heeft getikt.

Regelmatig verbaas ik me weer over het feit dat het wel lijkt alsof lezen echt een kunst is! Mensen die doodleuk reageren op een artikel terwijl ze juist datgene aanhalen wat de schrijver beoogd. Zeuren over het feit dat een schrijver provocerend is terwijl dit letterlijk in de eerste alinea staat!

Mijn complimenten voor het artikel!

Jammer dat de uitvoering zo zwak is, want de titel gaf me hoop op een zeer amusant stukje.
Het is duidelijk dat je enkele feiten over je clubbie kwijt wilt in dit artikel. Ik vind echter geen oorzaak voor de Ajax-haat, nog tips om met deze haat om te gaan.

Buiten dat feit om is de Ajacied nu éénmaal de leukste supporter om te pesten. Hij hapt doorgaan zo lekker......(we zijn nog steeds de grootste club hoor! )

Ik begon je tekst te lezen, gebeten door de titel, en stoorde me onmiddellijk wel aan het arme taalgebruik. Als je de pretentie hebt om iets te schrijven voor de eeuwigheid, dan mag je ook meer je best doen.

Doch, uit respect voor je eerste woorden, je mag immers nooit of te nimmer iemand negeren op basis van een eerste kennismaking, las ik dapper verder. En moed had ik nodig. Echt wel.

Jammer genoeg moest ik vrij snel afhaken bij de volgende zin:

"toch lijkt er voor elke arrogante Ajacied een complete bus met verstandelijk beperkte Feyenoorders, PSV-ers en Twentenaren te zijn die, in harmonie en overeenstemming met elkaar, de overgrote, normale meerderheid van de Ajax-supporters wijst op die ene verdwaalde persoon met waanideeën."

Dit is zo dom xenofoob dat mijn zintuigen één na één uitvielen. Ik had geen andere keuze dan je al slecht geschreven stukje te verlaten.

U zal me vast niet geloven, maar Ajacieden horen niet bij het Herenvolk. Daar zit niemand bij en al zeker niet de auteur, jij dus, van dit, nu ja, stukje slecht geschreven proza.

Ik vind Twente toch echt beter

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren