Prioriteiten stellen is noodzakelijk

Het is 30 mei 2009, een uur of kwart voor elf. De supporters van Paris Saint-Germain kunnen hun ogen niet geloven. De Parijse club heeft zojuist zijn laatste wedstrijd thuis gelijk gespeeld tegen AS Monaco FC en eindigt daarmee zesde in de Ligue 1, net achter Lille en Toulouse. Met dat gelijke spel verspeelt Paris SG zijn ticket voor de Europa League. Doelstelling niet behaald en dus een dramatisch einde van een redelijk seizoen.

Omdat de Parijzenaren ook in de Coupe de la Ligue en de Coupe de France eerder al uitgeschakeld werden, was de kans op een Europa League-ticket definitief verkeken. In de Coupe de la Ligue ging Paris kansloos onderuit tegen het veel sterkere Girondins de Bordeaux. Het resultaat was teleurstellend, maar zeker niet beschamend. Dit was in de Coupe de France wel anders. De hoofdstedelingen werden toen verrast door derdeklasser Rodez. Deze verrassing ontstond in de achtste finale en dus had 'Le PSG' nog veel verder kunnen komen in dat toernooi.

Trainer Paul Le Guen stond dus uiteindelijk met lege handen aan het eind van het seizoen 2008-2009. De coach focuste zich in dat seizoen met zijn team op zowel de UEFA Cup als op de Ligue 1 en de bijbehorende Franse bekers. Vier podia, vier kansen, nul prijzen, twee lege handen. Hoe is het mogelijk?

Je kunt Paris Saint-Germain een beetje vergelijken met een auto met nog weinig benzine in de tank. Deze auto bevindt zich op een berg met een T-splitsing voor zich. Links een weg, rechts een weg en voor de auto een ravijn. De auto kan linksaf slaan, waarna deze op een brede lange weg terechtkomt. Dit is de spreekwoordelijke weg die PSG bewandelt wanneer de club zich puur en alleen op de Ligue 1 focust. De weg is zeer breed, waardoor je bij een eventuele stuurfout niet zomaar van de weg afglijdt en in het ravijn belandt. Een nederlaag in de Ligue 1 is dus niet erg, want er is nog tijd genoeg om te herstellen. De weg (van de Ligue 1) is echter ook zeer lang en de auto heeft nog maar weinig benzine. De vraag is dus: Kan de 'auto' het zo lang volhouden en ook nog zijn einddoel, namelijk een Europa League-ticket, bereiken?

De afslag rechts staat symbool voor de Franse bekers. De weg is kort, waardoor de eindbestemming, namelijk het behalen van een Europa League-ticket door middel van het winnen van één van de bekers, in principe makkelijk bereikt kan worden. De weg is echter ook smal, waardoor één stuurfout al fataal kan zijn. Eén nederlaag en je bent uitgeschakeld.

Nu hoor ik de meeste lezers al denken: 'Wat een ongelofelijk vergezochte theorie.' Dat is het ook, maar Paris Saint-Germain staat in januari van elk jaar wel degelijk voor deze T-splitsing. Het is een hels dilemma, want voor beide keuzes valt wel wat te zeggen.

In januari 2008 heeft de toenmalige trainer Paul Le Guen duidelijk voor de rechtse afslag gekozen. De Franse oefenmeester ging toen vol voor het winnen van de Franse bekers. Missie geslaagd, want Paris Saint-Germain won ten koste van RC Lens de Coupe de la Ligue. Ook stonden de Parijzenaren in de finale van de Coupe de France. Bestemming bereikt en UEFA Cup-ticket binnen. Dat PSG toen vol voor één van de twee 'Coupes' ging, was ook duidelijk te zien aan de resultaten in de Ligue 1. De club leek toen namelijk te gaan degraderen, maar wist zijn kop nog net boven water te houden.

De keuze die Le Guen in januari 2009 echter maakte, was de verkeerde. Blijkbaar kon hij de verleiding niet weerstaan om in alle vier de competities (Ligue 1, beide bekers en UEFA Cup) mee te blijven doen, in plaats van het afstoten van minimaal één van die vier voor een grotere kans op een prijs bij de andere drie. Le Guen wilde in alle competities excelleren in de hoop op minimaal één prijs. Daarmee was hij echter te hebberig. De coach kon niet kiezen tussen de weg van de Ligue 1 en de weg van de bekers, en reed met zijn 'Parijse auto' rechtdoor. Het gevolg is bekend: geen Europees voetbal en dus een landing midden in het ravijn.

Nu is het aan opvolger Antoine Kombouaré om een nieuwe keuze in een nieuw jaar te maken. Direct na de winterstop moet PSG namelijk in beide Franse bekers aantreden. De tegenstanders zijn nu echter nog niet van dusdanig hoog niveau, waardoor Kombouaré nog even bedenktijd krijgt. Voor alle competities gaan is geen optie, want we hebben de afloop daarvan afgelopen seizoen gezien. Welke keuze Kombouaré ook maakt; Hij moet prioriteiten stellen, want dat is noodzakelijk.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 1 stem.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1300+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

2 reacties (laatste reactie door Grote_Ree)

Niet slecht geschreven maar op twee zaken heb ik wel kritiek:
1. Je voert de PSG - Auto-vergelijking wel erg ver door. Als je een vergelijking helemaal moet uitleggen (zoals je doet), dan kun je die beter schrappen.
2. Je eindigt met een ultieme 'dooddoener'; ”hij moet prioriteiten stellen, want dat is noodzakelijk.” Niet bepaald orgineel, als je het mij vraagt.
Verder mis ik de pure liefde voor jouw club in het stuk... Je mening dat clubs als PSG zich moeten concentreren op één kans op Europees voetbal getuigd in mijn ogen van weinig realiteitszin. Je kunt je beleid toch niet aanpassen op een toernooi waarbij je na één nederlaag alweer eruit ligt?

10 januari 2010 om 21:50

Waarom niet? Als je geen titelkandidaat bent en te goed voor de middenmoot dan probeer je natuurlijk Europees voetbal te halen, even extra centjes ophalen en misschien nog een mooi verhaal er aan vast knopen.
Bovendien is een nederlaag niet per se het einde hoor in de Europa League.
Redelijk stuk, 3 sterren.

11 januari 2010 om 16:37

Proevomaster, ik vind je stelling onjuist. Dat je gewoon realistisch over je club bent, betekent nog niet dat je geen clubliefde hebt. Laten we eerlijk zijn, PSG is geen titelkandidaat dit jaar en dit zal het waarschijnlijk volgend jaar ook niet worden. Mijn voorspelling voor dit seizoen lag rond de 4e plaats of net iets daaronder.

Tuurlijk is PSG een topclub, maar de laatste jaren alleen nog maar qua status. Qua prestaties is het namelijk de laatste jaren verre van een topclub. Als PSG van dit seizoen nog een succes wil maken, dan zou het inderdaad voor dat El-ticket moeten gaan. Hoger gaan ze namelijk simpelweg niet eindigen. Daarbij kun je met de EL flink cashen. Kijk bijvoorbeeld naar Feyenoord: Ook een topclub, maar ze gaan voor Europees voetbal. En om nog een voorbeeld te noemen: BVB Dortmund.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Paris Saint-Germain

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Angers124
4.RC Lens123
5.Lorient121
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
Ander HerreraMiddenvelder73
K. MbappéAanvaller74
G. WijnaldumMiddenvelder60
M. IcardiAanvaller63
K. NavasKeeper50
NeymarAanvaller31
MarquinhosVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina Paris Saint-Germain.

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren