Jupiler League, niet meer uitzenden!

Zaterdag, 9 januari 2010 om 12:33 door parlevliet

RTL 7 heeft besloten om voorlopig niet meer op vrijdagavond een livewedstrijd uit de Jupiler League uit te zenden. Na het succes van de play-offs, met als apotheose natuurlijk de beslissingswedstrijden tussen SC Cambuur en Roda JC besloot de zender elke vrijdag een wedstrijd uit de Jupiler League uit te zenden. De redenen van de commerciële zender om te stoppen zijn simpelweg omdat de wedstrijden niet interessant genoeg zijn. "Ook scoren de live-wedstrijden onder het zendergemiddelde en dat maakt ze te kostbaar", zo verklaarde RTL7-directeur Peter Lubbers aan Voetbal International.

Is het een fout geweest van RTL om wedstrijden uit de Jupiler League live uit te zenden? Ja. De redenen die er nu worden aangegeven om er mee te stoppen hadden al lang door de hoofden moeten gaan van de beleidsbepalers. Natúúrlijk zijn het (bijna) allemaal oninteressante duels in de Jupiler Leaque voor de neutrale voetballiefhebber. De neutrale voetballiefhebber zit helemaal niet te wachten op een duel uit de Jupiler League, die gaan op vrijdagavond op Sport1 naar de Bundesliga kijken of op Eredivisie Live naar een duel uit de Eredivisie.

De meeste mensen gaan de Jupiler League pas volgen als het écht spannend wordt. Dat is pas aan het einde van de competitie en natuurlijk de play-offs. Daar zou RTL7 zich aan vast moeten houden. Natuurlijk kijkt iemand die het voetbal een beetje volgt wel naar de uitslagen of de samenvattingen, maar om nou thuis te blijven om een wedstrijd 90 minuten te bekijken is ook weer te veel van het goede. Dat is ook terecht. Ik heb verschillende wedstrijden bekeken, en heb daaruit geconcludeerd dat bijna géén wedstrijd de moeite waard is om te aanschouwen. Er gaat zoveel mis tijdens wedstrijden. Natuurlijk kan dat ook aantrekkelijk zijn, een open wedstrijd met veel kansen, maar de éne blunder naar de ander kan ik toch écht niet aanzien.

Natúúrlijk is het jammer voor de supporters die sympathie hebben voor een club uit de Jupiler League. Die konden nu mooi de uitwedstrijden van hun favoriete clubje live thuis op de bank aanschouwen. Toch was er ook veel kritiek op RTL, ze zouden alléén maar wedstrijden van Cambuur en De Graafschap uitzenden. Cambuur zou alleen maar op tv komen omdat Wilfred Genee een supporter is van Cambuur. Dit is natuurlijk klinkklare onzin, Genee gaat helemaal niet over welke wedstrijden er worden uitgezonden. Genee heeft maar een bescheiden rolletje als presentator bij RTL. Een paar feiten: Cambuur miste op een haar na de Eredivisie en De Graafschap is ternauwernood gedegradeerd uit de Eredivisie, dan is het toch logisch dat deze twee clubs worden gezien als dé kampioenskandidaten en dus het meest worden uitgezonden? Nog een reden, De Graafschap en Cambuur hebben de hoogste toeschouwersaantallen. Natuurlijk wil RTL niet bij een wedstrijd zijn waar het volkomen sfeerloos is en waar er maar 900 man op de tribune zit.

Het is leuk geprobeerd van RTL7 om van de vrijdagavond een échte voetbalavond te maken, maar ze hadden van te voren realistisch moet inzien dat alléén de echte Jupiler Leaque volger en de clubsupporters naar deze wedstrijden zouden gaan kijken en dat dit niet voldoende is voor het zendergemiddelde van RTL7. Er blijft ondanks dit nog genoeg voetbal over op de vrijdagavond. Het geweldige, meestal humoristische programma met René van der Gijp, Hans Kraay jr en Johan Derksen, Voetbal International en daarnaast ook is er nog een uur samenvattingen met álle wedstrijden uit de Jupiler League...

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 9 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door Fulham-FC)

Ze hadden natuurlijk ook gewoon beter de Bundesliga kunnen halen en de Jupiler League laten varen. Ik had graag mijn zaterdagmiddag op de bank doorgebracht met een leuke wedstrijd uit de bundesliga hoor

9 januari 2010 om 14:21

Weetje hoeveel de tv rechten van de Bundesliga wel niet kosten? Dat is minimaal 5 keer zo duur als die van de Jupiler League.

9 januari 2010 om 16:51

Nou ik denk wel misschien 20 keer zo meer.
De hele wereld volgt de Bundesliga maar alleen een paar duizend uit Nederland volgt Jupiler League dus verstandig van Rtl.
Maar toch denk ik wel dat meer mensen naar dit voetbal kijken dan een of andere soap of een domme programma hopen dat RTL dan in plaats van dit leuke films gaan draaien op vrijdag avond.

13 januari 2010 om 16:55

Dat valt volgens mij best mee, begin dit jaar was er ook sprake van dat RTL ze zou uitzenden maar dat is later toch afgeketst.

ja maar de jupiler league heeft (helaas) gewoon niet genoeg niveau om veel mensen te trekken
dus gewoon een verstandig besluit van rtl

9 januari 2010 om 15:38

Dat is ook de strekking van het verhaal...

Misschien komen er ook wat meer mensen naar het stadion als hun club er niet meer live op komt. Zou ook goed zijn voor de clubs

Met een groot deel van je verhaal ben ik het eens. Wanneer je neutraal bent als toeschouwer, dan zijn die duels ook vaak niet interessant. Dat wedstrijden van Cambuur worden uitgezonden, omdat deze club op een haar na de Eredivisie heeft gemist, is waar. Maar dan zouden er ook meer wedstrijden van bijvoorbeeld FC Zwolle uitgezonden moeten worden. Dat is namelijk ook een club die de 'boot' net miste. Dit mag je dus niet helemaal als argument aanvoeren.

Verder leiden de streepjes op de 'e' en 'u' ook af. Zonder deze streepjes was je verhaal ook wel op me overgekomen, want de inhoud ervan is gewoon goed. Misschien is het goed om bij het schrijven van je volgende artikel hieraan te denken, want de streepjes zijn overbodig. Voor de rest, goed stukje!

9 januari 2010 om 21:05

Bedankt voor je commentaar. Ik denk toch dat Cambuur veel dichter bij de Eredivisie was dan FC Zwolle. Zwolle heeft het goed gedaan in de play-offs, maar in de twee uitwedstrijden tegen Cambuur waren ze toch vrij kansloos. Daarnaast betwijfel ik of Zwolle het Roda ook zo moeilijk had gemaakt, maar dat is achteraf praten.

jammer slecht stuk, het is duidelijk dat het gewoon geen geslaagd project is. Artikelen over dit onderwerp hebben gewoon bij het voetbalzone nieuws gestaan. Het enige wat jij hebt gedaan is dit in eigen woorden omschreven..

Duidelijke zaak lijkt me, ik sluit me bij je aan.

Ik vind het wel een goed stuk, duidelijk en realistisch geschreven. Ikzelf kijk nooit naar Jupiler League wedstrijden omdat ze inderdaad van een bedroevend niveau zijn.

Verder ben ik het met Grote_ree eens: er worden veel te veel 'streepjes' gebruikt op bepaalde klinkers. Als je het héél () soms doet is het prima, maar nu is het storend.

Ik ben het maar gedeeltelijk met je eens. Het imago van de jupiler league is gewoon verkeerd gebracht en daarbij is RTL 7 volledig de boot in gegaan door alleen maar wedstrijden v an Cambuur en De Graafschap uit te zenden. Wanneer zij de neutrale voetbalfan willen bereiken moeten zij meer om de wedstrijden heen kijken en de verschillende derby's uitzenden i.p.v. telkens weer bij dezelfde clubs uit te komen.
Kom met de verhalen rond de derby's en zet de potentiële nieuwe toppers in de schijnwerpers.
Zoals ze het nu brachten, creëren ze enkel het idee dat alleen de top van de jupiler league interessant is.
Veel mensen laten zich enorm negatief uit over de jupiler league maar de media beseft zo te zien niet wat haar macht is om iets of iemand (in dit geval een competitie) te maken of te breken....
gewend raken aan de vrijdagavond kan zo ook niet als je het na een 1/2 jaar alweer laat vallen...

Je hebt nogal een paar vooroordelen. Je zegt dat mensen niet zitten te wachten op wedstrijden uit de Jupiler League. Mensen kijken naar Eredivisie Live en Sport1. Waar is je bewijs?

11 januari 2010 om 16:14

Als je het stuk goed hebt gelezen wordt de Jupiler League niet goed bekeken, daaruit concludeer ik dat mensen niet zitten te wachten om 90 minuten naar de Jupiler League wedstrijd te kijken anders had het nu goed gedraaid en kon RTL het gewoon blijven uitzenden.

11 januari 2010 om 19:09

ja dat ze niet naar jupiler league kijken betekent dus automatisch dat ze naar eredivisie live / Sport 1 kijken :s miss heeft men geen zin in voetbal op vrijdag avond en gaan ze liever naar de film of een avondje uit met je vriendin..

11 januari 2010 om 21:05

of met je vriend kan ook nog

11 januari 2010 om 21:20

Mosty ik weet niet wat jij loopt te zeuren maar wat Parlevliet bedoeld is dus gewoon dat er geen interesse is om Jupilerleague te kijken op de vrijdagavond, wat de mensen dan toen is totaal irrelevent en maakt ook niet uit voor zijn punt. Dat jij daarover gaat zeuren heeft niets met de inhoud te maken..

Ik ben blij toe dat dit niet meer wordt uitgezonden, ik ben gek van voetbal maar ik heb een hekel aan wedstrijden met een zeer laag niveau. Dat is gewoon niets aan om naar te kijken dus maar goed ook dat RTL nu anderhalfuur zendtijd over heeft om iets fatsoenlijks op de tv te brengen

Ze worden niet goed bekeken omdat om de een of andere reden de live wedstrijd nooit de eene is met 7-0 of met 6-5 nee het is altijd 0-0 of 1-0 of 1-2 geen eene zak aan. Het voetbal niveau is laag in de jupiler league maar dat maakt het ook grappig. Alles is mogelijk in de jupiler league maar om de een of andere reden zijn de live wedstrijden altijd saai. De samenvattingen zijn dan weer wel leuk! Ik wist dit allang maar wou gewoon ff zeggen dat ik het er mee eens ben XD bye

Helemaal met je eens, de wedstrijden die worden uitgezonden zijn vaak zeer saaie wedstrijden met weinig goals. Als ik dan vervolgens de samenvattingen van de Jupiler League ga kijken, zie ik veel aantrekkelijkere wedstrijden met veel goals en spanning.
Mijn advies voor Rtl: Zend alleen de samenvattingen uit, want dat kan vaak nog wel is leuk zijn!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

SC Cambuur

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.FC Emmen1-3
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. van der WaterAanvaller00
H. de JongUnknown
B. MinnemaKeeper00
R. RuiterKeeper00
A. BanguraVerdediger20
L. BergsmaVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina SC Cambuur.

In de wandelgangen

Dinsdag 16 augustus
Naci Ünüvar wordt mogelijk betrokken in de deal van Ahmetcan Kaplan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren