Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Competitievervalsing in de Jupiler League

Laatste update:

Het supporter zijn van FC Oss word je niet makkelijk gemaakt dit seizoen. Nou zijn we in het Osse wel wat gewend wat betreft slechte prestaties van de plaatselijke trots, maar deze situatie is wel heel erg abominabel. In al zijn wijsheid besloot voorzitter Bert Zwanenburg gedurende het seizoen 2008/09 dat de naam ‘TOP Oss’ moest verdwijnen en dat hier een ‘FC’ voor in de plaats diende te komen, omdat Tot Ons Plezier in de regio Oss een negatieve reactie opwekte bij zowel inwoners als (potentiële) sponsoren. Nu een en ander een feit is heeft deze naamsverandering wat betreft bezoekersaantallen een tegenovergestelde tendens teweeg gebracht als wat de heren bestuurders verwachten, daar hebben met mij vele supporters hun bedenkingen bij.

Dat is echter zo erg nog niet, als de prestaties op het veld maar goed blijven. Ook deze blijven echter achter bij voorgaande seizoenen, slechte timing net nu er voor het eerst sinds hele lange tijd kan worden gedegradeerd uit de Eerste Divisie, ook wel de Jupiler League. En dan is er nog het incident rondom onze topschutters Karim Fachtali en Joël Tshibamba die, zo is de informatie, vanwege herhaaldelijk wangedrag uit de selectie werden verwijderd.

Nu lijkt dit een heel negatief stukje te gaan worden over het gevoerde beleid van TOP Oss / FC Oss, maar dat wordt het niet. Ik wil Bert Zwanenburg namelijk een gigantische veer in zijn reet steken over hoe hij vanaf zijn intrede in 2002 heeft gebouwd aan een financieel gezonde club die, zonder gekke dingen te doen, in die periode liefst drie keer de nacompetitie om promotie wist te halen. Dat leidt er nu toe, nu de club op de rand van degradatie staat, er kan worden geïnvesteerd in nieuwe spelers zonder dat de club daardoor financieel in de problemen zal geraken. En dat in deze tijden van financiële crisis. Helaas is dit bij menig club wel anders, en dat steekt.

Er is namelijk een heel mooi rijtje te maken met clubs dat dit jaar te kampen heeft met financiële problemen en daardoor zelfs de spelerssalarissen nauwelijks nog kan betalen, wat deze clubs er in de zomer echter niet van heeft weten te weerhouden om in de zomer toch nog, waarschijnlijk dure, spelers aan te trekken. Ik noem hier even expliciet FC Zwolle en BV Veendam. FC Zwolle trok afgelopen zomer onder andere Ruud Kras, Cecilio Lopes, Eldridge Rojer, Arne Slot, Saïd Bakkati en Danny Schreurs aan. Stuk voor stuk gewaarde voetballers, die, zeker voor een ploeg in de Jupiler League, een meerwaarde kunnen hebben. BV Veendam trok onder andere Anco Jansen, Marnix Kolder, Paul Matthijs, Tjeerd Korf en Peter van der Vlag aan, wederom gewaardeerde spelers in elke Juplier League-ploeg. En wat blijkt nu? Beide clubs hebben tekorten van om en nabij 25% van de totale seizoensbegroting. Er is dus sowieso sprake van wanbeleid bij deze twee clubs, maar ook bij de KNVB, waar de licentiecommissie of heeft zitten slapen of eventjes de andere kant op heeft gekeken. In een jaar waar de sportieve belangen zo groot zijn, mag het niet zo zijn dan clubs alsmaar weer in de gelegenheid zijn om veel meer uit te geven dan dat er binnen komt.

In die hoedanigheid kan ik ook RBC Roosendaal, FC Omniworld en HFC Haarlem noemen, in principe van hetzelfde laken een pak, met tekorten die de pan uit reizen en nog maar net, of net niet, in staat zijn om de spelerssalarissen te betalen. Dit zijn clubs die de competitie niet alleen vervalsen door spelers aan te trekken die men niet kan betalen, maar de competitie ook vervuilen door negatief in het nieuws te komen. Het lijkt nu alsof de Jupiler League bestaat uit een club steuntrekkende clubs, terwijl er ook zeker clubs zijn die goed op de centen passen. Er zijn genoeg clubs die wel een gezond beleid voeren en waar op een juiste manier leiding wordt gegeven aan een organisatie.

Natuurlijk, geen enkele supporter wil dat zijn clubje degradeert. Maar als dat op een eerlijke manier gebeurt, dan valt daar mee te leven. Dan zijn andere clubs gewoon beter en moet je daar mee om leren gaan. Maar zoals Zwanenburg al zei: “Als ik dan lees dat FC Zwolle weer bij de gemeente aanklopt en Haarlem hetzelfde doet en straks misschien vijf spelers van Ajax krijgt, dan denk ik: wij doen het anders en moeten uitkijken dat we straks niet het haasje zijn. Als je de spelerssalarissen niet meer kunt betalen, dan moet je als club gewoon ophouden."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Beetje rare kop, ik dacht toen ik die kop zag dat het over de belchinezen ging.

mooi stukje en helemaaal gelijk uit haarlem had allang de stekker uit moeten zijn idem met fortuna

Tsja... Als je niet eerlijk kan winnen, dan maar oneerlijk. Dat is toch een beetje het moraal van het verhaal. En dat is net als bij de grote clubs in bijvoorbeeld Spanje. Ik las laatst dat Valencia met een schuld kampt van 500 miljoen. Dat is toch bijna onmenselijk. Maar toch speelt die club week in week uit weer wedstrijden en zijn ze bezig met de bouw van een nieuw stadion. En dat zonder geld. Aan het begin van het seizoen werd gedreigd met faillissementen, als clubs niet uit hun schuld van 2 ton kwamen. En Real Madrid speelt nog gewoon op het hoogste niveau.

Je hebt helemaal gelijk, waar gaat dit allemaal heen. Ik heb je stukje 2 keer gelezen omdat ik het zo boeiend vond. Hoewel de kop anders doet vermoeden, klopt deze toch bij het hele verhaal. Het is een beetje een stukje waar je niet mee op wilt houden met lezen, en dat heb ik bij andere stukjes soms wel eens. Prima geschreven dus

Als ik mijn zelfbedachte "sterren-theorie" hierop toepas, kom je uit op 4 sterren.
-1/2 ster: De kop was niet pakkend, maar meer doordacht. Ik zou er niet gelijk op klikken.
-1/2 ster: Het stukje had wel wat langer gemogen, bijvoorbeeld een vergelijking met die miljoenenschulden in bv. Spanje.

Ik vind het nogal makkelijk gezegd. Je hebt niet echt goede inside informatie van zowel de andere verenigingen als van FC Oss. Had graag wat cijfers gezien om je beweringen te ondersteunen. Nu lijk je een beetje een raaskallende supporter.

Verder vind ik het nogal populistisch. Uiteraard horen clubs gestraft te worden voor hun wanbeleid en is het aan de Knvb om dit in de gaten te houden. Maar in het voetbal zul je altijd bepaalde risico's moeten nemen. Als Zwolle nu onderin had meegedraaid (door het niet doen van die aankopen) hadden ze minder stadioninkomsten gehad en hadden ze ook problemen gehad. Wat mij betreft is het feit dat je (enigzins verantwoord) risico neemt ook niet verkeerd, maar daar hoort wel een straf tegenover te staan als je financieel niet meer redt. Denk hierbij aan een puntenstraf, wat zeker interessant is, gezien de nieuwe degradatieregeling. Ik ben benieuwd wat de Knvb gaat doen.

goed stuk. Maar top heeft goed geinversteerd, dus verwacht geen degradatie hoor.

Net als in het bedrijfsleven lijkt het me heel normaal dat een club een lening aangaat bij een bank. Wanneer een bank een garantstelling vraagt is er volgens niets mis mee om hiervoor bij de gemeente aan te kloppen wanneer deze ook culturele instellingen ondersteunt. Voetbal is iets waar de gehele gemeenschap van mag mee genieten, dus daar mag vanuit de gemeente ook best iets tegenover staan. Het moet natuurlijk ook weer niet te gek worden.

7 januari 2010 om 10:45

Je vergelijking met het bedrijfsleven klopt als een bus. Je vergelijking met een culturele instelling slaat mijns inziens de plank volledig mis. Dit komt omdat een betaald voetbalvereniging ten allertijde het doel heeft winst te maken. Er mag iets tegenoverstaan vanuit de gemeente maar om complete schuldenlasten af te lossen gaat een beetje ver. Een club wordt op zo'n manier beloond voor het wanbeleid wat daar is.

7 januari 2010 om 10:55

Waarom zou een BVO het doel hebben om winst te maken? Ik neem aan dat je financiele winst bedoelt hier trouwens.

7 januari 2010 om 12:07

Ik bedoel financiele winst ja. Omdat een BVO ook verder wil, elke BVO wil een stapje hoger, dat lukt door meer omzet te genereren.

7 januari 2010 om 13:31

Dus dan is het doel om maximale sportieve prestaties te halen. Het middel is om meer geld te genereren (is heel iets anders dan financiele winst maken). V ooor een club kan het juist slecht zijn als ze financiele winst maken, want dan hadden ze dat geld beter in de club (selectie, faciliteiten) kunnen steken.

De clubexpertcolumns gaan erop voor uit. Ik heb met veel aandacht jouw stukje gelezen, en ik ben het voor 95% met je eens. Ik vind niet dat een club moet ophouden te bestaan wanneer de salarissen niet meer betaald kunnen worden. Ik zou in dit geval de keuze aan de spelers laten: transfervrij verkassen of een amateurcontractje ondertekenen. In dit geval blijft de club in leven, en de spelers die blijven hebben een zogenoemd 'hart voor de club' en zijn dus spelers waarop een club (ook in de toekomst) kan bouwen. Zulke spelers zullen door club en supporters nooit vergeten worden. Maar dit is een compleet andere visie over een ander onderwerp.

Ik vind het namelijk frustrerend dat sommige ploegen (ook in de eredivisie) met gemeentegeld worden geholpen. Nu vraagt Cambuur ook weer om de schuld te saneren, staat het telefoonnummer van de gemeente Arnhem op sneltoets '2' in het Gelredome geprogrammeerd, zijn ze in Waalwijk uiteindelijk toch bezweken voor de charmes van de heer Mandemakers en heeft de gemeente Sittard-geleen het faillsement van Fortuna teruggedraaid vanwege een fout in de rapportage. Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het super dat deze clubs nog actief zijn in het betaalde voetbal, maar oneerlijk is het wel. Clubs die wel een beleid uitvoeren (FC Oss hierbij als voorbeeld) worden de dupe.

Ditzelfde is De Graafschap ook overkomen. Sinds een jaar of vier, vijf is het korte termijnbeleid waarmee De Graafschap succesvol mee was (immers 8 jaar achtereen in de eredivisie) omgezet in het lange termijnbeleid. De Graafschap dopt nu haar eigen boontjes, en de gemeente Doetinchem heeft hier geen hand in. Als je dan twee jaar geleden de toestand in Arnhem (25km verderop) bekijkt, waar tegen de wil van het meerendeel van de inwoners de belasting omhoog gaat zodat SBV Vitesse kan blijven bestaan, vraag je je inderdaad af of er door sommige partijen niet vals wordt gespeeld...

7 januari 2010 om 20:11

Ben het met jouw eens. Mijn mening is eigenlijk naar Engels voorbeeld club 'under administration' plaatsen, tien punten in mindering geven voor de start van het seizoen en een transferverbod opleggen.

Vreemd stukje. Als ene meneer Zwanenburg zoiets roept dan vraag ik me af of hij clubs als Telstar, Excelsior dan ook liever ziet verdwijnen. Die clubs krijgen namelijk ook veel sportieve steun van respectievelijk AZ (wat te denken van het DSB fiasco) en Feyenoord (heeft zelf een steeds verder oplopende schuld). Zonder die eredivisiesteun zitten Telstar en Excesior ook in de problemen. Telstar heeft overigens met die nieuwe tribune goede zaken gedaan en trekt nu makkelijker dan ooit nieuwe sponsoren aan.

Het zou fijn zijn als de vele wijsneuzen hier een een beetje verder dachten dan zomaar wat te roepen. Dat geldt zeker voor iemand als meneer Zwanenburg. Van hem zou je toch wel wat meer diepgang verwachten. Zo niet, hou dan lekker je mond.

Prima bijdrage Teetje!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren