Jeugdige grilligheid of gebrek aan kwaliteit?

Jeugdige grilligheid. Een begrip dat lekker bekt, rekbaar is in zijn toepassing en bovendien als een verzachtende pleister werkt op de wondjes die de eerste helft van de nationale competitie op menig Ajax-ziel hebben achtergelaten. Anderlecht in de ArenA? Tja, jeugdige grilligheid, hè? Utrecht-uit? Nog zo’n overduidelijk geval van jeugdige grilligheid. Zeg het maar eens een paar keer hardop. Voel je je niet meteen een stuk beter?

Het is weer winterstop. Het kalenderjaar 2009 loopt ten einde en nu het clubvoetbal op zijn spreekwoordelijke gat ligt maak ik graag de rood-witte balans op voor de eerste seizoenshelft. Dit jaar is dat moeilijker dan normaal. Er overheerst bij mij namelijk geen overwegend positief of negatief gevoel over de prestaties van mijn club, en dat is eigenlijk wel vreemd te noemen. Ik weet gewoon niet meer precies wat ik moet denken van de huidige selectie en ik denk zomaar dat ik niet de enige ben die dat gevoel heeft.

We staan derde in de competitie met een straatlengte achterstand op Twente en PSV, máár we doen nog wel mee in de beker. We overwinteren in Europa, máár we moeten straks wel tegen Juventus voetballen. We spelen als één van de weinige Eredivisieteams structureel met veel jeugdspelers, máár verliezen met diezelfde jeugdspelers eigenlijk elke écht belangrijke wedstrijd. We zien veel goals en krijgen er minder tegen, máár bij elke kleine tegenslag blijft er maar bar weinig van het goede spel over. Gaat het juist goed, en zijn we aan het bouwen, of is er niks veranderd en gaat deze selectie überhaupt nooit kampioen worden? Vertel het me maar, ik weet het gewoon niet meer.

Er zitten namelijk teveel spelers in de selectie die de ene week de pannen van het dak voetballen en de andere week als een pasgeboren hertje over het veld stuntelen. Zelfs de absolute ster van de selectie, Luis Suárez, lukt het niet om constant te presteren. Ook het opstellen van sterkhouders als Demy de Zeeuw, Gregory van der Wiel en Urby Emanuelson blijkt geen garantie voor een minimaal spelniveau, en op het eerste oog zeer getalenteerde jongens als Vurnon Anita, Miralem Sulejmani en Mitchell Donald vallen als zij de kans krijgen bijna zonder uitzondering door de mand. De clubleiding weet altijd wel hoe dat komt: door hun jeugdige grilligheid. Is dat rotsvaste geloof en vertrouwen in de jeugd misschien niet een tikkeltje naïef?

Eigenlijk kun je deze vergelijking tussen de voetbalwereld en het bedrijfsleven niet zomaar trekken (het zijn immers twee verschillende werelden), maar als ik structureel onder het gewenste niveau presteer zegt mijn baas als ik voor de zoveelste keer mijn deadline niet gehaald heb echt niet “Oh, ja joh, da’s je jeugdige grilligheid, weet je wat, we proberen het volgende week nog wel een keer!”. Dan volgen er namelijk consequenties, en moet ik uiteindelijk een nieuwe baan zoeken, misschien wel op een iets lager niveau, waar minder van me verwacht wordt. Toch zie ik dit met onze jonkies niet zo gauw gebeuren.

Ik denk namelijk zomaar niet dat Ajax de jongens die ons waarschijnlijk dit jaar geen kampioen kunnen maken aan het einde van het seizoen op straat zet. Om begrijpelijke redenen, want deze voetballers vertegenwoordigen een stevige geldwaarde en bovendien zal die geldwaarde de komende jaren alleen maar verder stijgen (uitzonderingen daargelaten). Ik vraag me af en toe gewoon af hoeveel kansen in het eerste die talenten dan nog gaan krijgen. Wanneer constateert de technische staf dat er in plaats van die jeugdige grilligheid simpelweg sprake is van een gebrek aan kwaliteit?

De clubleiding is een nieuwe weg ingeslagen, en die weg lijkt me in principe de enige juiste. Jong talent aangevuld met routine: zo zien veel Ajaxsupporters hun club graag aantreden! Enkele stukken overduidelijk dood hout zijn ondertussen reeds weggesneden en als het goed is zal in de loop van het seizoen nog een joekel van een vrachtwagen met rothout de ArenA verlaten om nooit weer terug te keren. Misschien is het niet zo’n gek idee om dan ook tussen de verse stekjes te kijken of er niet een paar overbodige jonge plantjes hun weg naar de Amsterdamse grasmat aan het groeien zijn.

Hopelijk krijg ik aan het einde van het seizoen ongelijk, en winnen de jonge jongens dankzij de harde hand van Martin Jol alles wat er te winnen valt. Vooralsnog denk ik echter dat een aantal van hen in de tweede seizoenshelft flink hun best zal moeten doen om mij te overtuigen van hun meerwaarde bij Ajax. Af en toe een leuke passeerbeweging in Wezep of een lekkere goal tegen NEC, ja, zo is het makkelijk geld verdienen. Laat nou eerst maar eens zien dat jullie ook topwedstrijden aankunnen, dan praten we wel verder over onze toekomst samen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 15 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door AjaxWammes)

"is dat rotsvaste geloof en vertrouwen in de jeugd misschien niet een tikkeltje naïef?"

Ik vind dat er afgelopen jaren genoeg is gedaan om het op een andere weg te proberen met aankopen als Luque en Kennedy, Rommedahl. Dat waren allemaal spelers dat allang geen talenten genoemd konden worden en hadden al wat bereikt, Luque zelfs op een veel hoger niveau. Toch is die aanpak verkeerd geweest achteraf en gaat Ajax weer terug naar wat ze altijd hebben kunnen vasthouden als het minder ging, De Jeugd. De jeugd is de toekomst van Ajax het is Ajax nu en het was Ajax in het verleden, de echt super elftallen kwamen voort uit de Jeugd, jaren 70 en jaren 90 kwamen de resultaten door de Jeugd, dat zal nu weer moeten gebeuren.

denk dat het vooral in de spelopvatting ligt. Ik heb al jaren het gevoel dat er bij ajax niet echt een idee achter zit, maar dat steeds gewoon de 11 beste spelers in de ogen van de coach worden opgesteld. Vooral op het middenveld vind ik dit een goort probleem. Het lijkt wel niet of het niet duidelijk is wat precies de taak van de 3 of soms 4 middenvelders is. Dit zorgt voor de nodige onduidelijkheid als er spelers moeten vervangen worden

ik ben het niet met jou eens Ze spelen gwn slecht en daarvoor geen smoesjes

28 december 2009 om 15:32

Zo slecht speelt Ajax niet. In de afgelopen jaren zou Ajax op maximaal 3 punten hebben gestaan van de nummer 1. Het is meer dat PSV en Twente nauwelijks fouten maken en Ajax heeft daar moeite mee.

28 december 2009 om 16:34

@kasper90,
Naar afgelopen jaren kijken in niet zinvol, gewoon omdat het zeldzaam is dat zoveel subtop ploegen het in een seizoenshelft laten afweten (az-groningen-heerenveen).

Maar goed dat Ajax nog een wedstrijd tegoed heeft, anders zou je het bedenkelijk moeten vinden dat een (aan het begin van het seizoen) gedoodverfde degradatie kandidaat in punten dichterbij staat dan de 2de plaats. Laten we het dan over het ene puntje voor op Feijenoord maar even niet hebben.

Natuurlijk speelt Ajax niet slecht, het speelt duidelijk naar zijn kunnen, maar of dat goed genoeg is waag ik te betwijfelen. Met de kreet dat de koplopers minder fouten maken en dat Ajax daar moeite mee heeft, is een bevestiging dat de prestatie van Ajax inferieur is aan Twente en Psv.

"jeugdige grilligheid of gebrek aan kwaliteit?" Simpel beide, als je "of " door "en" vervangt kun je het vraagteken weg laten.

29 december 2009 om 17:39

ik denk dat jij niet zoveel voetbal heb gekeken en in het bijzonder ajax. jij zet zeker alleen teletext 819 aan en dan zeg je dat ze slecht voetballen omdat ze 9 punten achter staan.
ajax heeft veel goeie wedstrijden gespeeld veel gescoord en mooi positie spel laten zien de eerste seizoenshelft alleen tegen twente, utrecht en roda hebben we niet zo goed gespeeld tegen psv vond ik het wel goed en tegen sparta speelde wee 0-0 terwijl we tientallen kansen hebben gehad (het valt dan wel te verwijten) de rest hebben we gewonnen met veel mooie uitslagen. en soms wat mindere wedstrijden. dus kijk eerst even voetbal en ga dan maar even praten

30 december 2009 om 15:56

Heb je uberhaupt wel gelezen? Ik zoek nergens smoesjes, op geen enkele manier. Ik daag je uit dat eruit te halen.

31 december 2009 om 19:13

Wat is dit voor bullshit! Waarom telt deze stem mee? Misschien dat het om de vorm gaat, om de mening van de schrijver?! Dat jij het niet met de schrijver eens bent betekent niet dat het stuk gelijk waardeloos is, en is tevens behoorlijk arrogant van je. Dan kan ik gewoon ieder blog 1* geven, want ik ben het er niet mee eens. Ik was van plan om 3* uit te delen, want ik vond het blog redelijk geschreven, maar niet met echt expertise waarmee een clubexpert zich kan onderscheiden, maar nu worden het er 5, vanwege bovenstaande stem. Heb je die gecompenseerd.

28 december 2009 om 17:10

geef je nu de schuld aan groningen, az en heerenveen dat ajax 9 punten achter staat?

Jong en grillig lijkt me niet iets waar je je achter kan verschuilen wanneer je een kampioenschap mist. Het is een keuze om voor jonge gasten te kiezen ipv ervaren spelers.
De tijd dat een club uit nederland met allemaal jonge gasten kan spelen om zo te investeren en met dezelfde selectie een paar seizoenen later kan oogsten is voorbij. Tegen de tijd dat die jonge gasten 'kampioens-rijp' zijn, om het zo maar te noemen, hebben buitenlandse clubs ze al weg gekocht. Er is geen tijd meer om te bouwen. De jeugd is leuk als aanvulling, maar een kampioensploeg gebaseerd op voornamelijk eigen jeugd is niet meer van deze tijd denk ik. Een goed transferbeleid en scoutingsbeleid lijkt mij een stuk waardevoller als je de ambitie hebt om kampioen te worden. (een combinatie is natuurlijk nog beter)

Eerste stuk prima, tweede helft, zoeken naar slappe uitwegen.
Waarom de fout bij jezelf zoeken, Ajax doet het prima in vergelijking met voorgaande jaren.
Het is alleen niet het Ajax onder van Gaal dat alles won wat er te winnen viel (met jeugdspelers).
Ajax doet het prima, alleen Twente en PSV nu net even iets beter. Ze zijn op de goede weg, er moet nog veel rot hout weg, maar het heeft tijd nodig, en, als Jol die krijgt, lukt dat ook.
Maar niet te snel, kwaliteit heeft tijd nodig, en dat vindt ook jouw baas

Ajax Ajax Ajax.

sinds ze weg zijn gegaan uit de meer is het niet veel meer geweest.
veel kopen weinig jeugd.
hebben ze jeugd blijkt geen 1 van deze jongens uitblinkers te zijn. iets wat ze in de jeugd wel altijd bewezen te hebben. ligt het aan het niveau van het eerste of het niveau van de jeugd.

Er wordt veel over de toekomst gesproken, maar er is geen toekomst.
Ajax die bekend staat om jeugd opleiden met een visie, mensen die durven te voetballen en niet bang zijn om fouten te maken. Jongens die willen winnen prijzen willen pakken tenkoste van alles.
de motto was mooi voetballen met als uitgangs punt wedstrijden winnen. nu is het winnen waar mooi voetbal is meegenomen.
waar is het misgegaan?

ik vraag me dat af.
mijn mening is dat het al veel eerder begon dan de arena. al met van gaal ging het mis.
toen ajax cruijff hat ontslagen namen ze van gaal in dienst. Cruijjff had ajax willen veranden in een voetbal machine met veel doelpunten en met uitgangs punt met dominant voetbal wedstrijden winnen, waarin de jeugdopleiding als producent en aankopen van buitenaf die in het systeem pasten. waarvan ze afhankelijk waren van kwaliteit van de spelers en niet van mensen van buitenaf.

toen van gaal kwam wou hij alles waar cruyff aan gewerkt had veranderen. resultaat was het belangrijkste, als het even kon mooi voetballen.
toegegeven had hij goeie voetballers tot zijn beschikking. toevallig waren er een paar die dankzij een cruijff opgezette scout team gescout waren zoals : Frank de boer, Ronald de boer, seedorf , kluivert, davids, Van gaal had dus ook talent aan cruijff te danken. maar hij wilde zijn team zakelijker en voorspelbaarder laten voetballen, waarin zijn visie was. terwijl in het cruijff systeem voetballers hun voetbal kwaliteiten in ideeen op het veld zetten. wat had je dan? ik zeg een vorm van totaalvoetbal, waarvan je niet weet wie wat is. in cruijff zijn systeem kon de verdediger net zo goed een spits zijn en een middenvelder net zo goed een laatste man. wat had tot gevolg? onvoorspelbaar prachtig voetbal, waarin iedereen kon scoren en er veel doelpunten vielen.

Mensen zullen zich nu afvragen waarom ajax niet veel won. dat was omdat je toenertijd een heel sterk psv had, waarin die topwedstrijden vaak van ajax won. dat waren cruciale wedstrijden waarin de titel vaak werd beslist.

Met van gaal is dat niet meer zo geweest.
toen hij wegging zag je ook dat het in elkaar zakte. want zijn systeem was zo strak. dat het moeilijk werd voor andere trainers om spelers te vindne die voor dat voetbal kunnen spelen wat vangaal wou spelen.

Ik hoop nog steeds dat cruijf terugkomt en zijn visie tentoon spreid aan de wereld.

prima verhaal sta er totaal achter!

Smoesjes zoeken omdat ajax zo ''slecht'' draaid. Slecht verhaal.

29 december 2009 om 10:31

Zo slecht draait Ajax niet, als je de selectie er eens bijpakt. Dan zie je dat er gewoon te weinig kwaliteit is. Het valt me nog mee dat we derde staan, want zoveel spelers met exceptionele kwaliteiten hebben we niet lopen. Niet dat PSV en Twente daar wel zo veel van hebben, maar die spelen een heel ander soort voetbal dan Ajax.

29 december 2009 om 13:26

Didioni.....sinds wanneer draait Ajax slecht? Omdat ze een paar keer verloren hebben dit seizoen? Ajax scoort aan de lopende band. Hoe kan je dat slecht draaien noemen. Die domme persoonlijke fouten achterin die ons doelpunten tegen veroorzaken. Dat is het punt juist.

30 december 2009 om 15:46

Smoesjes zoeken? Wat een onzin, reageer dan niet.

Ik ben het oneens met je dat je jeugdige grilligheid en gebrek aan kwaliteit als twee totaal verschillende variabelen beschouwt. Er zijn zat teams die jeugdig zijn, maar toch kwaliteit hebben. Kwaliteit slaat niet alleen op je voetbalkunst, maar ook hoe constant/wisselvallig iemand is.
Dus zeggen dat iemand enorm goed kan voetballen, maar niet 1e staat omdat hij 'grillig' is, spreekt elkaar nogal tegen, niet?
Mijn mening is altijd geweest dat het hele Ajax millieu veel te snel resultaat wil zien. De reden dat men in Amsterdam geen kampioen word is eigenlijk heel simpel: men wil te graag...

Toen ik de woorden Sterkhouder en vd Wiel zag staan had ik eigenlijk al geen zin meer om verder te lezen. Je noemt Anita die door de mand valt. Nou sorry hoor maar wat is het verschil eigenlijk bij Anita en vd Wiel. Waar Anita nog wel denkt goh laat ik ook eens achterblijven omdat ik ook moet verdedigen vliegt vd Wiel bij elk balbezit als een dolle stier blind naar voren omdat meneer in een vroeger leven aanvaller was en nu ook graag weer wil aanvallen. Maar verdedigen ho maar. Neemt niet eens de moeite om de bal weg te koppen en laat zn tegenstander zo makkelijk scoren. Zo iemand is geen sterkhouder. Door dat soort spelers krijgen we doelpunten tegen. Verliezen we wedstrijden.emanuelson verrast me dit seizoen. Sterkhouder...nou ja toe maar. Hij speelt beter dan voorgaande jaren. Misschien als we vd Wiel ook eens wat linies naar voren schuiven wordt hij ook een sterkhouder. Maar zolang hij in de verdediging staat en liever wil aanvallen zal het drama blijven. Mee opkomen Ok maar blij ook eens achterin opletten denk ik dan. Ze hoeven niet altijd maar naar voren te vliegen.

30 december 2009 om 15:47

Sterkhouders gebruik ik op een spottende manier, als je het hele artikel leest moet dat echt wel overkomen. Ik zeg juist dat dit soort spelers voor Ajax vaak maar weinig kunnen doen. Wel lezen als je commentaar geeft, alsjeblieft!

Heerlijk stukle om te lezen en ik kan me er ook heel goed in vinden.

Leuk stuk, goed geschreven met een aardige woordenschat en geen gramaticale fouten. Ik ben het ook, op de meeste delen, met je eens.

Ik vind wel dat je de jeugd te negatief beoordeeld. Ze kunnen dan soms wisselvalig zijn, het is finacieel toch veel beter om jongens op te leiden, dan spelers te duur kopen die ook nog de kans hebben te mislukken.

Het feit is dat Ajax zeker potentie heeft om jeugdige spelers tot een wereld speler te maken. Het zal misschien wel een paar jaar duren voordat Ajax weer kampioen wordt. Maar dan heb je ook finacieel en kwalitief een héél goed team.

30 december 2009 om 15:55

Dank je voor je gerichte, eerlijke en terechte commentaar!

In de column beoordeel ik de jeugd toch wel slechter dan ik in het echt doe; ik vind alleen wel dat ze scherp gehouden moeten worden en niet moeten denken dat ze er al zijn. Straks lopen ze de deur uit naar een Europese subtopper en dan kan Ajax weer opnieuw beginnen.. Geloof steeds minder in loyaliteit naar de club toe, misschien is dat iets te negatief

Leuk stuk op te lezen, ik ben het wel met je eens. Maar iedereen die realistisch is weet dat Ajax dit jaar geen kampioen word, en volgend jaar afhankelijk is van hoe de 2 andere topploegen draaien. Maar ik hoop dat er komende zomer een stuk of 5 talenten doorstromenendoorbreken, gecombineerd met de aankoop van enkele 'specialisten' waar ik vooral doel op de positie spits en rechtsbuiten. Dit is mijn opstelling voor komend jaar, mits Suárez blijft.
Maarten Stekeleburg
Gregory van der Wiel-toby Alderweireld-jan Vertonghen-timothée Atouba
Demy de Zeeuw-eyong Enoh
Talent/aankoop
Suárez Urby Emanuelson
Pantelic of een Talent/aankoop

De belangrijkste (competitie)wedstrijden dit seizoen werden verloren (psv en Twente). Maar in die wedstrijden was er meer sprake van een collectief falen en niet alleen van de jeugdige spelers. Dus die grilligheid kenmerkt m.i. het hele elftal en niet alleen de jeugdspelers. En vertrouwen op de jeugd is natuurlijk een goed streven. Maar dan moet daar wel de kwaliteit rond lopen die ons weer terug brengt op het niveau dat we met zn allen nastreven.en dat lijkt tot op heden niet het geval...

Ik vraag me dan af hoe die "jeugdige grilligheid" ontstaan is.

Komt dat door de jeugdopleiding waarin ze gewend zijn om te winnen en niet leren met tegenslag om te gaan.

Komt het door de cultuur van "wij zijn de beste en de rest is minder dan ons".

Komt het simpelweg door de gigantische druk en hoge verwachtingen die elk jaar niet realistisch zijn en de jongeren te veel druk geven om mee om te gaan? Is dat de reden dat een Feyenoord en Ajax het niet lukt en PSV wel. De supporters eisen geen kampioenschap en alles is gemoedelijk.

Of hebben we gewoon een ploeg vol met mooi weer voetballers die het leuk vinden om te ballen maar als er strijd en geploeterd moet worden en de winnaarsmentaliteit er komt ze er gewoon niet staan. Omdat ze toch niet een stevig genoeg motivatie hebben om door het vuur te gaan. "ik wil winnen omdat ik hier mijn geld mee verdien" of "ik wil winnen omdat ik niet tegen mijn verlies kan en wil strijden voor het logo waarvoor ik voetbal". Beide kan je ver mee komen. Alleen als je diepere motivatie moet halen dan zal het geld verdienen je minder ver brengen dan de winnaars die voor hun club willen strijden.

Redelijk stuk. 3 sterren.

Bij Ajax in de jeugd gaat het om het voetbal wat ze spelen. Waarom een Pantelic halen als je in Jong Ajax een jongen hebt lopen die goals maakt aan de lopende band. De jeugd word veel te snel afgeschreven niet alleen bij Ajax maar ook bij Feyenoord en Psv. Ajax moet weer die Amsterdamse bluf krijgen. Met de uistraling wie kan ons wat maken wij zijn Ajax.

Zeer goed verhaal ben het er eigelijk helemaal mee eeens

Er wordt elk jaar teveel verwacht van ajax en dat zie je ook terug in de meeste reacties hier

Gewoon wanbeleid!
Ajax speelt niet eens zo slecht, maar door aankopen als Pantelic en Cvita dan te verhuren.
Daar verlies je het t.o.v. van PSV en Twente, die iig normale aankopen doen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1321
2.PSV127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger50
N. MazraouiVerdediger52
J. TimberVerdediger51
E. ÁlvarezMiddenvelder51
R. GravenberchMiddenvelder51
S. BerghuisAanvaller51
S. HallerAanvaller55
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Manchester United wil van Paul Pogba de bestbetaalde speler ooit in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren