Nederland schreeuwt om écht voetbal

Zaterdag, 26 december 2009 om 16:31 door Helden
/

Je hebt discussies over het klimaat, immigratie, de regering, Jan Peter Balkenende en Geert Wilders, maar niets is zo belangrijk als voetbal. De grootste religie voor mensen in Nederland is nog altijd een leren bal en tweeëntwintig spelers. Samen vormen zij de ingrediënten voor schelden en tieren, juichen en zingen of huilen en treuren. Ondanks de doffe ´supporters-ellende bij verschillende clubs komt er altijd een dag dat we samen hopen dat onze club wint. Feyenoorders en Ajacieden omringen elkaar in één stadion om hun land toe te juichen. Het Nederlands Elftal.

Aanvallend voetbal, 4-3-3, is een handelsmerk geworden in de Nederlandse keuken. Het gezang van de Engelsen, het vechten van de Duitsers en het schitterende voetbal van de Nederlanders. Vraag de inwoners van Zambia waar ze Nederland van kennen. Een enkeling zal zeggen dat de boerenkool met worst happig word overgenomen door de Zambianen. Het is nu eenmaal een handelsmerk, maar er veranderen dingen. We moeten gaan betalen voor elke kilometer die we rijden, als het aan sommige ligt moet de complete immigratie stop gezet worden en als je in een café een sigaartje opsteekt wordt je gezien als een terreurverdachte. Nederland verandert, en dat is maar goed ook want anders zou het maar een saaie boel worden… Toch?

Één ding kun je niet veranderen: Zestien miljoen bondscoaches. Moet Clarence Seedorf terug in het Nederlands Elftal? Rendeert Robin van Persie niet beter in de spits? Moet Wesley Sneijder een halt toegeworpen worden in zijn arrogante gedrag? Heel Nederland heeft er een mening over en iedereen heeft – volgens onszelf natuurlijk – gelijk.

Bert van Marwijk, de bondscoach van Nederland. Tegenwoordig zien we onze nuchtere Bert als ideale schoonzoon, maar pakweg dertig jaar geleden zag dat beeld er heel anders uit. Bert had een beetje het imago van Diego Maradona in deze tijd. Alles wat God verboden had was een prooi voor het snotjochie uit Deventer. Bondscoach? Georg Kessler zou zijn op maat gemaakte lakschoenen direct naar zijn porseleinen vaas smijten!

Inmiddels is dat dus allemaal anders en vallen we in slaap als Bert spreekt. Hij zegt louter waarheden en dat willen wij sensatiezoekende Nederlanders niet. Aanvallend voetbal, risico´s en weer geen wereldkampioen, zijn ondertussen een kaft geworden van een glanzend boek. Een boek vol met panna´s, mooie doelpunten en positiespel om je vingers bij af te likken. Abe Lenstra, Johan Cruijff, Willem van Hanegem, Marco van Basten, Ruud Gullit, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, Frank de Boer, Edwin van der Sar, Sneijder en Van Persie, zijn in het buitenland vele malen bekender dan de minister president.

Al dat heerlijke voetbal is inmiddels teruggesteld naar een bijzaak. Het gaat nu om resultaat bij de KNVB. We hoeven niet meer mooi te spelen om te winnen. De laatste strohalm wordt met gretige handen aangepakt en spelers als Mark van Bommel of Nigel de Jong klagen dat er te weinig waardering voor ze is. Dat klopt! Zij spelen namelijk geen ´Nederlands voetbal´, zij spelen voetbal om tegen te houden. Om achter de tegenstander aan te lopen en die doormiddel van een sliding of tackle de bal over de zijlijn schoppen. Ja, zulke spelers heb je ook nodig...

Laten we het middenveld van de laatste selectie van het Nederlands Elftal er eens bijhalen:
Ibrahim Afellay (PSV), Mark van Bommel (Bayern München), Orlando Engelaar (PSV), Nigel de Jong (Manchester City), David Mendes da Silva (AZ), Stijn Schaars (AZ), Wesley Sneijder (Internazionale), Rafael van der Vaart (Real Madrid) en Demy de Zeeuw (Ajax).

Inderdaad, Rafael van der Vaart is de enige die met een vleugje techniek de wedstrijd kan openbreken. Ibrahim Afellay weet nooit waar zijn actie eindigt en Wesley Sneijder wordt bij Internazionale vooral een controlerende rol toegeschoven. De andere spelers zijnlouter verdedigende of controlerende middenvelders. Een geluk dat we mensen voorin hebben die snelheid hebben, maar daar ligt weer het probleem dat we geen afmaker hebben…

Bert van Marwijk is loyaal naar zijn spelers toe en een basisspeler bij AZ wordt met open armen onthaald in tegenstelling tot een bankzitter bij Real Madrid. Kwaliteit, daar gaat het om! Van Marwijk vertrouwt op de oude garde en neemt geen risico´s, maar zonder risico´s word je geen wereldkampioen! Een matige verdediging, een defensief middenveld en een pracht van een aanval: dat klikt niet! Wij willen terug naar een 4-3-3 met de punt naar voren, combinatie voetbal zoals Barcelona dat speelt. Ja, wij hebben de mensen daarvoor, maar we durven ze niet op te stellen want stel dat we een keer een tegendoelpunt krijgen… We kiezen liever voor zekerheid tegen Paraguay, voor counteren tegen IJsland en we ´verlagen´ ons tot het verdedigen van Italië…

Waar is die flitsende aanvalsmachine van het EK gebleven? ´Zelfs´ Marco van Basten wist uit deze groep de zwakheden der defensieve kracht bloot te leggen en zelf werd hij volledig plat gespeeld tegen een offensief Rusland. Op dat heerlijke EK zag je hoe mooi voetbal kan zijn. Eindelijk ging het grote verdedigende taboe naar de achterdeur en kon Spanje eindelijk oogsten.

Ik weet dat er op deze site al is geopperd om Dirk Kuyt te vervangen, maar die heeft nog een staaltje techniek in de benen en kan een voorzet afmaken. Je hebt inderdaad jongens als De Jong nodig, maar niet drie jongens als De Jong. Met deze tactiek kunnen we op het WK ver komen, maar we hebben niets verrassends in petto en we zullen proberen te counteren tegen Japan en Denemarken. Dat zal wel lukken, maar voor het kijkspel is het niets waard en wereldkampioen word je er zeker niet mee. Daar moet je de tegenstander lamleggen door beslissende staaltjes techniek of een tactische omzetting. Met zulks spel en zulks tactiek zal níemand omver gespeeld worden noch bang zijn voor de Oranje machine die rood-wit-blauwe papiertjes afdrukt. Nederland schreeuwt om écht voetbal.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 30 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

92 reacties (laatste reactie door Savageharpy)

Ik ben het niet helemaal met je eens. Deze ploeg rendeert gewoon beter in een 4-2-3-1. Dat hebben ze zelf ook gezegd. Ook Van Basten gebruikte deze opsteling en toen speelden we schitterend!! Deze opstelling houden en weer iets offensiever spelen en dan gaat het wel goed komen.

Btw Sneijder wordt bij Inter niet gebruikt als controleur, maar als spelmaker.

26 december 2009 om 17:05

Ik wou eigenlijk bijna hetzelfde zeggen als jouw ik wou ook terugblikken op het ek 2008 toen speelden we schitterend voetbal.

wat ik ook nog wil vragen is:

ga je ook nog praten over het mooie voetbal wat nu weg is bij heerenveen, groningen en fctwente. dat zie ik dit afgelopen jaar niet meer

27 december 2009 om 09:35

In 2008 speelde Nederland bij lange na niet zo geweldig als we dachten/denken.
Nederland was gewoon verrekte effectief. Ik ontken niet dat de doelpunten mooi waren en de counters (want daar scoorden we toch regelmatig uit) schitterend.
Maar het voetbal zelf viel aardig mee.

27 december 2009 om 12:47

Nee, op het EK speelde nederland niet goed voetbal, maar waren we heel snel met de counters.

1-0 komt voort uit spelsituatie die half word weggewerkt dan een schot op doel die nog van richting word verandert door V. Nistelrooy.
2-0 komt voort uit een counter na een corner van Italie
3-0 na een counter van een vrije trap.

Ja deze wedstrijd had Nederland een overwicht maar doelpunten alleen door counters of gelukje.

1-0 Corner.
2-0 na een aanval van Italie heel snel omgeschakeld.
2-1 doelpunt frankrijk
3-1 puur de klasse van Robben.
4-1 Afstandsschot van Sneijder.

Hier was Frankrijk beter in de wedstrijd maar nederland was zo ontzettend snel in de omschakeling daar hebben ze gewonnen.

Nederland speelde toen geen sprankelend voetbal, wel veel doelpunten en heb uiteraard ook ontzettend genoten van de poulfase, maar goed verzorgd voetbal was het niet.

Ik ben liever Wereldkampioen met minder mooi voetbal als stranden in de kwartfinales met prachtig voetbal...

Dan nog even over de middenvelders, 4-2-3-1 opstellign heb je volgens jouw 2 middenvelders + de nr. 10. die 2 middenvelders moeten gewoon slopers zijn in mijn ogen maar op de 10 kan je sneijder, vd. vaart en v. persie zetten en dan als minder alternatief ook nog Affelay die zijn allemaal ontzettend creatief en hebben een goede steekpass in huis. Zo speelt Nederland goed, laat het dan ook zo.

27 december 2009 om 13:58

@ Almogaver en Dedre

Jullie snappen er helemaal niets van. Tegen Frankrijk was de uitslag misschien geflatteerd, maar tegen Italië waren wij heer en meester. Doelpunten alleen uit en counter of een gelukje. Wat gelukje dan?!! En dan komen de doelpunten uit een counter, who cares. Az was vorig jaar geroemd om zijn countervoetbal, iedereen vond dat Az het mooiste voetbal speelde. Het onoverwinnelijke Arsenal uit 2004 speelde ook vaak one-touch vanuit een counter, iedereen begint nog steeds te kwijlen als we het over de Invicibles hebben. Nederland speelde schitterend voetbal, dat zeiden niet alleen wij maar de hele wereldpers! Komen jullie 2 jaar na dato opeens anders lopen vertellen, had julie toen graag willen horen. Het maakt niet uit dat je geen verstand van voetbal hebt maar begin dan niet zo te praten.

27 december 2009 om 17:34

Wat je nu schrijft is onzin.

AZ werd vorig jaar niet geroemd om z´n mooie spel, maar 3 jaar geleden .
En dat de wereldpers iets schrijft wil nog niet zeggen dat het zo is, bij veel doelpunten tegen de wereldkampioen en vice wereldkampioen word je vaak gehyped. Maar Italie en Frankrijk waren helemaal niet zo goed dat toernooi.

Gelukje? Als je een afvallende bal op doel schiet en die ver naast gegaan zou gaan maar nog net aangeraakt word door V. Nistelrooy dan is dat geluk dat ie net goed valt.

En als ik het niet snap, nou dan snap jij er helemaal niets van
Nederland speelde geen schitterend voetbal, de doelpunten waren dat wel...

27 december 2009 om 20:15

Az werd vorig jaar ook geroemd, Hugo Borst krijgt nog steeds een strakke plasser als we het over de Az counters hebben.
Nee inderdaad als de wereldpers iets zegt hoeft dat niet zo te zijn. Maar het zegt wel wat. Waar was jij toen in 2008 heb jij de koppen niet gelezen van buitenlandse kranten!?

Het doelpunt van Van Nistelrooy is dus geen geluk, dat is echt onzin. Dat is klasse, om op het juiste moment op de juiste plek te staan. Dat heeft niks met geluk te maken! En dat Italië en Frankrijk slecht speelden is weer typisch Nederlands azijnzijken. We hebben ze tot op het bot vernederd en dan gaan we een excuus voor ze zoeken. De opstellingen van Frankrijk en Italië waren goed genoeg om het Ek mee te winnen en wij hebben ze naar huis gestuurd op een manier die zij echt nevernooit zullen vergeten met (bij vlagen, nou tevreden?!) schitterend voetbal .

27 december 2009 om 23:37

Az werd vorig jaar geroemd omdat ze counter voetbal speelde, dat is niet iets om trots op te zijn ze kregen de ruimte omdat ploegen dachten dat er wat te halen viel door het bizar slechte seizoen daarvoor. Je ziet ook dat de laatste wedstrijden de tegenstander met een totaal andere instelling tegen AZ speelde, laatste 5 wedstrijden van AZ 1x maar gewonnen. Het komt niet door Koeman of de verkoop van de zeeuw dat dit seizoen AZ zo slecht draait maar naar mijn mening door de instelling van de tegenstanders.

Waar ik was in 2008? Te genieten van de krantenkoppen de buitenlandse pers en het denken over een eventueel EK van Nederland, later toen ik de wedstrijden nog eens bekeek bleek dat niet de boulharouz situatie of dat Nederland met een totaal ander elftal de wedstrijd inging tegen Roemenie maar omdat ze gewoon weg op de counter hebben gespeeld, als ze niet telkens voorkwamen tegen Italie en Frankrijk was het anders gelopen. Als telt niet in voetbal dus moet ik niet zeggen maar het was geen uitgespeelde kans waarbij de verdediging van de tegenstander opengespleten werd.

Doelpunt van V. Nistelrooy kan je geluk noemen maar de verdediger die v. Nistelrooy moet dekken is gewoon aan het slapen, kan je v. Nistelrooy niet kwalijk nemen dat hij wel opletmaar goed geluk is het wel.

Dat we ze tot op het bot vernederd hebben wil toch niet zeggen dat we dat ook met goed voetbal deden.. nee het is puur statistiek waardoor we ze vernederd hebben. En de opstelling waren iig van Frankrijk lang niet genoeg om ook maar iets te kunnen betekenen op wat betreft EK worden. De finale plek in 2006 kwam 1 en al door Zidane (grote held trouwens).

Italie had een degelijke opstelling maar ook met veel overhypte spelers als Toni dat echt geen geweldenaar is. Als je met een 451 opsteling begint is je doel niet om WK te worden maar om niet te verilzen.

31 december 2009 om 01:43

Laat ik mijn AZ voorbeeld maar varen, je begrijpt volgens mij wel wat ik bedoel. Anders had je mijn andere voorbeeld ook wel afgekraakt.

'als ze niet telkens voorkwamen tegen Italie en Frankrijk was het anders gelopen. Als telt niet in voetbal dus moet ik niet zeggen maar het was geen uitgespeelde kans waarbij de verdediging van de tegenstander opengespleten werd.' Het lijkt me nogal logisch dat het dan anders was gelopen, maar je ontkracht het eigenlijk zelf al.

'doelpunt van V. Nistelrooy kan je geluk noemen maar de verdediger die v. Nistelrooy moet dekken is gewoon aan het slapen, kan je v. Nistelrooy niet kwalijk nemen dat hij wel opletmaar goed geluk is het wel.' Dat is geen geluk. Dat is het befaamde fingerspitzengefühl, gewoon op de juiste plek staan en scherp zijn. Dat is klasse.

'dat we ze tot op het bot vernederd hebben wil toch niet zeggen dat we dat ook met goed voetbal deden.. nee het is puur statistiek waardoor we ze vernederd hebben. En de opstelling waren iig van Frankrijk lang niet genoeg om ook maar iets te kunnen betekenen op wat betreft EK worden. ' Dit is onzin, de Fransen waren vooraf 1 van de favorieten. Hun ploeg was goed genoeg om het EK te winnen, net zoals ze nu goed genoeg zijn om het WK te winnen. En als je als een van de favorieten met 4-1 op je klote krijgt is altijd zwaar vernederend. Ook al heb je goed gevoetbald.

1 januari 2010 om 16:13

Heel misschien omdat Arsenal niet alleen maar uit de counters scoorde waar dit bij AZ wel zo was! AZ had niet geniale spelers als Bergkamp of Henry die een wedstrijd zo met hun specifieke klasse konden openbreken en dus had Arsenal meer wapens dan alleen de counter .

Ik ontkracht het idd zelf. Maar wat ik zeg geeft wel aan de manier waarop ze gewonnen hebben.

fingerspitzengefuhl is gewoon positionering, maar de eerste beweging van V. Nistelrooy na die vrije trap was het weglopen van de 5 meter lijn dat hij zich sneller herstelt kan je klasse noemen of matig verdedigen.. houd ik in het midden.

Frankrijk kon het EK winnen met extreem veel geluk, Nederland had qua individiduele klasse veel meer te bieden. Frankrijk was een outsider Nederland een kanshebber.

Dan zeg je nog maals dat als je iemand met 4-1 verslaat dat dat altijd zwaar vernederend is oftewel Scorebord journalistiek.

2 januari 2010 om 11:49

Er wordt hier door sommige gezegd, dat er alleen maar uit de counter en de omschakeling gescoord wordt en niet zo geweldig gevoetbald wordt. Maar 80% van alle doelpunten vallen uit de omschakeling. Als jij in de verdediging de bal verovert en eens een tikkie terug naar de keeper en dan rustig opbouwen, dan staat de tegenstander toch al weer verdedigend georganiseerd. Om dan te scoren is veel te moelijk? Als jij anderzijds vanuit een aanval van de tegenpartij meteen snel omschakelt, dan ligt er alle ruimte om te voetballen, de tegenpartij moet nog terug en dan nog organiseren, als jij daarop staat ingesteld, is het rendement in counters erg hoog! En aangezien ieder team er wel 4 of 5 krijgt in elke wedstrijd, kun je ook aardig wat scoren.

Ik las dit toen ik niet in gelogd was, maar toen dacht ik: Dit ge-wel-dig-e stukje móét ik beoordelen met 't maximale:5sterren,

alsjeblieft; stop niet met schrijven, en maak meer van dit soort stukjes,
't was een groot plezier dit te lezen!

Ik hoef echt niet een 4-3-3 met de punt naar voren hoor.
Ik wil Wereldkampioen worden op welke manier maakt me niet uit.
1-0 winnen van Japan, 0-0 tegen Kameroen en Denemarken, daarna elke ronde 0-0 en door naar penalties met een 10-0-0 opstelling. Ik zou juichen.
Het is de fout die zoveel Nederlanders maken, we willen ons te veel opleggen op zo'n WK. Naast winnen moet het ook nog mooi zijn en in 4-3-3. Rotop met 4-3-3 als het niet kan. Maak het systeem naar je spelers, niet je spelers naar het systeem.
Verder wel een redelijk goed stukje.
3 sterren.

26 december 2009 om 21:07

Dan zou jij de enige zijn die juicht. Weet jij nog wie het EK in 2004 won van Portugal? Griekenland, gek genoeg heeft niemand meer daarover. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat een klein ploegje als Griekenland Europees kampioen wordt. Dat zou normaal gesproken 100x uitvergroot worden in de media. Dankzij het laffe spel heeft niemand er meer over.
Nederland moet met mooi voetbal kampioen worden! Anders liever 2e plaats!

26 december 2009 om 22:04

Ehm ik weet het wel en ik weet zeker dat ze dat in Griekenland ze het nog beter weten.
En van mij hoeven de Brazilianen, Grieken, Duitsers of wie dan ook het ook niet te onthouden, zolang wij maar kunnen onthouden en ervaren.
Ik overdrijf natuurlijk met mijn 0-0 en penaltyreeksen. Maar mooi voetbal mag niet boven het resultaat staan evenals het systeem. Eerst zorgen dat je wint dan werken aan de manier waarop.
Ik denk eerder dat jij de enige bent die dan niet juicht.

27 december 2009 om 11:29

Iemand die liever mooi speelt dan wint, die is geen sportman...

Je stapt het veld op om te winnen. Als je dat doiet met mooi spel, dan is dat heel mooi meegenomen, maar wie niet het veld opstapt met het doel om te winnen, die moet wat anders gaan doen...

27 december 2009 om 11:34

@kasper90 ik ben het helemaal eens met jou...

En aan de schrijver van het stukje ik kan me wel vinden in je mening, ook al ben ik het niet op alle punten met je eens... En die bal is al een tijdje niet meer van leer...

Je hebt gewoon helemaal gelijk, niks op aan te merken. 5 Sterren!

Sorry hoor, maar wat een slecht stuk. Alleen jouw theorie al over de 4-3-3 systeem raakt kant noch wal... Van Basten hanteerde de 4-3-3 systeem. Maar de spelers stapten naar voren om aan te geven dat die formatie niet geschikt was en dat ze zich er niet goed bij voelde.

Ze gaven aan, en nog vlak voor het wk 2006 nog wel, in een 4-2-3-1 systeem te willen spelen. Als je dit zo ziet spelen we met een 5 man's middenveld waarvan 3 aanvallens. Dus hebben we juist een aanvallend in gesteld middenveld. Bovendien spelen we prachtig voetbal met 4-2-3-1 iedereen rendeert. En als het tegenzit wisselen wij een verdedigende middenvelder voor één van onze vele aanvallende middenvelders. Zoals tegen Frankrijk tijdens het Ek2008. Wij vernederden de WK finalisten met onze 4-2-3-1 en we winnen nu weer alles met 4-2-3-1, Ongeslagen gekwalificeerd met mooi voetbal.

Als we nu weer alles om moeten gaan gooien snijden wij onszelf in de vingers. 'the Orange Machine' moet zo blijven voetballen zoals ze nu doen. 4-2-3-1 dat is écht voetbal. En als jij dat niet inziet dan twijfel ik zeer aan jouw voetbal-deskundigheid.

Om écht voetbal wordt niet meer geschreeuwd. Nederland schreeuwt om een titel!

Het begin van je stuk was geweldig.
Het is over het geheel ook goed geschreven, ik kan me alleen compleet niet vinden in de inhoud vanaf hier;

"inderdaad, Rafael van der Vaart is de enige (...) dat we geen afmaker hebben…"

In mijn ogen mis je vanaf hier de kop van de spijker volledig.
Om even wat op te sommen;

Je onderwaart Sneijders aanvallende kwaliteiten en zet hem neer als iemand met controlerende kwaliteiten terwijl hij die juist volledig ontbeert.
En op welke oude garde vertrouwt vmarwijk? Al die midden twintigers bij Europese topclubs?

4-3-3 combinatievoetbal zoals Barcelona dat speelt is niet de Nederlandse school. Het is slechts gebaseerd op de Nederlandse school maar met de realiteitszin en prestatiegerichtheid die noodzakelijk is in de wereldtop. Een linksbenige schaduwspits op rechts, een rechtsbenige spits op links en een controlerende middenvelder is zeer zeker on-nederlands.

Waar is die flitsende aanvalsmachine van het EK gebleven? Welke flitsende aanvalsmachine beschrijf je hier? De Nederlandse ploeg die tegen Italië in een 4-2-3-1 opstelling op zijn Italiaans speelde? Die ploeg die tegen Frankrijk vertrouwde op de snelheid en kwaliteit van de voorhoede spelers? Of die B-ploeg die een veredelde oefenwedstrijd tegen Roemenië afwerkte?
Ik vrees dat jij meeleefde in de Nederlandse droom van een Europees Kampioenschap en, zoals velen, een soort van 'invicibles' creëerde. De ploeg die door persoonlijke omstandigheden en een tactisch meesterbrein aan Russische zijde zogenaamd 'geen schim' was van de ploeg die de voorronde zo 'briljant' was doorgekomen. Om dat af te schuiven op de 'zwakheid van verdedigende kwaliteiten' vind ik persoonlijk proberen om makkelijk te scoren. Aanvallend laat je natuurlijk veel te wensen over als je niet kunt profiteren van een 'offensief Rusland'.

Dat was misschien iets meer dan een opsomming, maar ik denk ik mezelf zo wel duidelijk heb gemaakt.
Qua inhoud kan ik me hier dus niet in vinden, qua schrijfstijl doe je het zeer goed, zeker je intro vind ik briljant.

Je verdient bij deze een objectieve 4, omdat ik vind dat je 'clubexperts' niet kunt beoordelen op hun meningen en ideën

Ik vind het ook een leuk geschreven stuk.. en ben ook wel voor het voetbal die je wenst met het Nederlands elftal.. alleen denk ik voor het gewenste voetbal heeft het Nederlands elftal meer kwaliteit in de verdediging nodig om het goed te kunnen uitvoeren! Je hebt wat dat betreft geen woord over de verdedigingslinie geschreven, misschien om je stuk niet verder uit te breiden of je hebt er niet aan gedacht.. Al met al met een betere verdediging zou je niet zo veel verdedigende of controlerende middenvelders nodig hebben, maar om de -in mijn ogen- kwetsbare verdediging bij te staan.. kiest van Marwijk voor de nodige verdedigende controlerende spelers!

van mij ook 4 sterren!

Waarom altijd 433 als je beter materiaal hebt voor 4231. Ik heb liever het wk gewonnen met 4231 dan in de halve finale er uit met 433.

Het hoeft niet altijd 4-3-3 te zijn, maar ik probeerde een statement te maken in mijn stuk. Aanvallend voetbal uit de Hollandse school en ja 4-3-3 hoort daarbij. Het was meer symbolisch.

off: geef mezelf 3 sterren om evt. gezeur te voorkomen...

Wil eigenlijk geen sterren geven, maar anders kan ik het gemiddelde niet zien.

26 december 2009 om 20:11

De sterren die je van mij krijgt zijn voor je schrijfstijl.
Je suggereert dat Kuyt technisch is, terwijl hij het gebrek aan techniek moet compenseren met zijn werklust en longinhoud.
Affelay is, hoe vervelend ik dat ook vind, een zeer goede vervanger voor welke middenvelder dan ook.
Van der Vaart aanvallend zeer sterk.
Sneijder is redelijk compleet, maar vooral aanvallend sterk.
We hebben als 'afmakers': Kuyt, Nistelrooij, Huntelaar. Internationaal gezien niet de minsten.

De selectie heeft aangegeven een andere formatie te willen hanteren. 4-2-3-1 systeem past ook prima bij de selectie.
Persoonlijk vind ik Mark van Bommel en De Jong geweldige voetballers.

26 december 2009 om 20:18

van Nistelrooy is dan ook de enige afmaker, maar die heeft bedankt, al zou hij na het WK wel terug willen komen. Ik zeg niet dat Kuyt compleet technisch is, maar hij kan aardig voetballen, desondanks moet hij het inderdaad hebben van zijn werklust.

Afellay, je zegt het al, een zeer goede Vervanger.... We moeten meer creatieve kwaliteiten in het Nederlands Elftal brengen.... Waar hebben we het nou over? Het Nederlands Elftal!

Huntelaar wordt internationaal echt niet geroemd al kan hij wel in de spits spelen. Lees de reactie boven je voor dat 4-3-3...

Ben het grotendeels met je eens! We moeten met wat meer lef gaan voetballen en voetballen zoals wij dat het beste kunnen. Wij moeten het spelen maken, niet de tegenstander. Wat dat betreft kunnen wij makkelijk Barca als voorbeeld nemen. 4-3-3 spelen dus met Sneijder en V. Bommel op middenveld en de Jong punt naar achter!
Verder was de opbouw aardig. 4 sterren. Ga zo door!

Ik vond je inleiding echt een geweldig stukje . Dit trok mij ontzettend aan en ik zocht naar meer van dit soort stukken hierna in jouw tekst. Helaas kon ik dit niet terugvinden. Ik vond de rest een stuk dat ontzettend tegenviel.

Ik heb hier zelf ook een clubexpert stuk overgeschreven. Hier is de link ernaar: http://voetbalzone.nl/doc.asp?uid=89083. Maar wat ik kwijt wil is dat Nederlanders vaak aanvallend voetbal willen zien én ook willen winnen. Helaas gaat dit niet altijd op en zeker niet voor Nederland, zoals we al vaak gemerkt hebben. Daarom is er voor de nationale bonden een keuze wel indirect gemaakt moet worden met aanstelling van de bondscoach en selectie van de spelers. Hierbij wordt de keuze gemaakt tussen resultaat en presentatie. Oftewel de totstandkoming van het resultaat of het resultaat zelf. Bijna vanzelfsprekend worden steeds vaker voor het resultaat gespeeld, want dit loont in verhouding veel meer dan een speelstijl of presentatie van het voetbal. Voorbeeld hiervan is het voetbal van Arsenal.

Daarom is mijn mening dat ik graag kampioen zou worden en dat het mij niet uitmaakt hoe. Daarom een citaat uit mijn vorige tekst: ''dat maakt mij in ieder geval niet uit hoe wij winnen. Jullie wel? Uiteindelijk gaat het ons toch om de titel. Dus wees trots op ‘onze trots’'.

Daarnaast leg je het middenveld naast elkaar en vertel je welke wel en niet kunnen gebruiken als het ware wanneer je speelt met de punt naar voren. Sneijder wordt door jou ondergewaardeerd en ook Affelay in een zekere zin ook. Affelay wordt alleen bij PSV verkeerd gebruikt om tot zijn volledige recht te komen. Rafael van der Vaart wordt door jou aangewezen als perfecte nummer 10, maar Sneijder en Affelay doen ook zeker niet voor hem onder.

Later in je stuk zeg je weer dat een basisspeler in de Nederlandse competitie eerder wordt gewaardeerd dan een reservespeler van Real Madrid. En toch speelt Rafael van der Vaart altijd eerder dan Ibrahim Affelay. Hmm ??

26 december 2009 om 23:25

Ben het niet met je eeens Gunner.

4-3-3 was bedoeld om een statement te maken in mijn verhaal. De hollandse school, de manier van denken, traditie. Als de spelers in een andere tactiek beter renderen prima, maar we hebben wél de spelers voor 4-3-3. Ik hoor vaak dat spelers als de Jong ven van Bommel van pas komen voor de matige verdediging. Dat vind ik het grootste geweld wat je dit elftal aan kan doen! Twee posities opofferen voor een viermans verdediging.... We moeten niet tegenhouden maar aanvallen! Als we met deze tactiek wereldkampioen worden ben ik ook blij, maar er zit gewoon geen gedachte achter. Niemand zal zich laten verrassen door deze tactiek!

Van der Vaart werd in het begin van de vorige selectie niet opgeroepen in tegenstelling tot een Brama of Bakkal. Dat hij daarna alsnog in de basis staat zegt meer over van Marwijks´ woorden dan over de kwaliteit van beide spelers.

Afellay speelde vorig jaar op ´10´ en dat werd geen succes, mijn inziens gaat het dit seizoen in een ietwat controlerende rol beter, dus dat is geen probleem. Sneijder is een allrounder en geen specialist, dus is van der Vaart beter op 10.

27 december 2009 om 00:06

Ja tuurlijk en zet Elia Linksback en Affelay Rechtback. Jou opstelling is echt extreem kansloos niet normaal. We zullen misschien wel elke wedstrijd 3 keer scoren maar we krijgen er ook 5 tegen !

27 december 2009 om 11:34

Dat ben ik met je eens en ja ik spreek mezelf nu tegen, dat geef ik toe. Ik denk dat ik zo af en toe op moet houden met die Bavaria want dat gaat je een beetje tegenzitten

Natuurlijk moet er een mannetje staan die verdedigende kwaliteiten beheerst, maar mijn inziens ook zijn ploeg naar voren kan stuwen. Aangezien ik als Hollandse school jongen totaal niet gecharmeerd ben van de Jong (vergeef het me) heb ik dan liever van Bommel op die plaats, aangezien er van mij geen defensief blok van twee hoeft te staan. Daarmee kom je tegen landen zoals Paraguay, Denemarken of Zweden in de problemen. De kans dat Bert van tactiek veranderd zo vlak voor het WK is net zo groot als dat Philip Fleriks naakt gaat posseren, daarom ben ik bang dat we in de problemen komen op het WK, in de groepsfase.

Stekelenburg
V. D. Wiel
Heitinga
Mathijsen
Gio
V. Bommel
Kuyt
Sneijder
vd Vaart
van Persie
Robben

Waarom gaan we niet gewoon 442 spelen? 433 werkt niet, daar kwam Van Basten na 1,5 jaar pas achter. Dus opnieuw proberen? Dacht het niet. 4231 is leuk, tegen landen die van je willen winnen.
Hebben we dan helemaal niets geleerd van het afgelopen EK? Waarom is Nederland weggespeeld? Omdat jongens als Robben , Sneijder, Van Persie en toen RVN niet meeverdedigen!
Rusland heeft 10 verdedigers en 10 aanvallers. Nederland heeft 10 aanvallers daarvan kunnen er net 4 verdedigen. 442 daar wordt je pas kampioen mee!

Achterin dichtgooien met sterke jongens (neem Vlaar mee!). Links en rechtsback alleen laten opkomen bij counters. Middenveld De Jong en Van Bommel als extra slot en voorin hopen op creativiteit van Van Persie en de slimheid van Kuijt. Aan de flanken Elia en Robben die hebben meer snelheid dan welke verdediger ook!

Sneijder en Van der Vaart op de bank zetten. Of nog beter, laat Sneijder maar helemaal thuis.

Klopt als een zwerende vinger deze column....

26 december 2009 om 23:42

Haha, je bent het wel vaak met me eens gelukkig

het echte nederlands voetbal is 4-3-3 met de punt naar achter en echte vleugelbacks ''en vleugelaanvallers. Ook zeg jij dat alleen Van der Vaart wat kan spelen op het middenveld en dan gelij kzeggen dan Sneijder dat niet kan, omdat hij bij Inter controlerend speelt. Hij heeft bij Oranje altijd in de nr. 10 gestaaan en zal dat ook blijven doen.

Ten slotte wou ik nog even zeggen dat Dirk Kuyt écht niet zo goed is. Hij is alleen een vechtertje, maar hij zal nooit en dan ook nooit aan de snelheid en de techniek die gepaard gaat bij combinatievoetbal aankunnen. Daarin spreek je jezelf ook weer tegen.

Fltsende aanvalsmachine van het Ek???? Onder welke rots heb jij gelegen??? En alleen Kuijt is zo ongeveer onomstreden??? Waarom zijn er mensen die deze onzin waarderen??? Get a life!!!

27 december 2009 om 11:35

Waar heb ik gezegd dat Kuyt onomstreden is? En 4-1 tegen Frankrijk plus 3-0 tegen Italië is redelijk spectaculair.

nederland speelt beter dan jou
kuyt is vet goed

Na de zin : '' Wij willen terug naar een 4-3-3 met de punt naar voren, combinatie voetbal zoals Barcelona dat speelt. Ja, wij hebben de mensen daarvoor, maar we durven ze niet op te stellen want stel dat we een keer een tegendoelpunt krijgen…''

Ben ik gestopt met lezen.

Wat een onzin zeg. Je wilt wereld kampioen worden( Ik ook) maar hoe vaak zijn we succesvol geworden met dit systeem? Juist ja, maar liefst 1 maal! Laten we maar eens afwachten hoe Van Marwijk op het W K gaat presteren en dan pas onze conclusies trekken?!

Ik ben het er niet mee eens dat Oranje onder Bert van Marwijk verdedigend speelt. Om onze defensieve gebreken te compenseren hebben we nu eenmaal brekers als Van Bommel en De Jong nodig. Bovendien kan Van Bommel ook in een meer aanvallende rol spelen, kijk maar eens naar het PSV van Hiddink dat de halve finale CL haalde met dit middenveld: Van Bommel-vogel-cocu. Ook heeft Nederland in 2009 en 2008 onder Van Marwijk gewoon hele goede wedstrijden gespeeld. De laatste wedstrijden die minder waren: Japan dat gewoon beter speelde die dag dan Oranje, Paraguay waartegen we gewoon teveel spelers misten en tegen Italïë uit is 0-0 gewoon een heel goed resultaat.
Ik zou wel Ron Vlaar een kans geven en anders Bouhlarouz centraal achterin zetten.
Ten slotte zou ik op deze opstelling komen:

met verder nog Vorm, Velthuizen, Heitinga, Vlaar, Ooijer, Braafheid, De Zeeuw, Engelaar, Affelay, Van der Vaart, Kuijt en Huntelaar nog in de selectie. Verder kun je niet uitsluiten dat Douglas, Babel, Seedorf, Van Nistelrooij, Van der Sar, Fer, Wijnaldum, Bakkal, Melchiot of Bruma er nog bijkomen.

Stekelenburg
Van der Wiel
Bouhlarouz
Mathijsen
Gio
Van Bommel
De Jong
Sneijder
Elia
Van Persie
Robben
27 december 2009 om 15:36

Dit lijkt mij de beste opsteling, met als wissels: stekelenburg, krul, boulahrouz, heitinga, braafheid, van bronckhorst, de jong, de zeeuw, van der vaart, huntelaar, van nisterooij en elia.

kuijt en affelay vallen bij mij buiten de boot.

van de sar
van de wiel
vlaar
mathijsen
drenthe
maduro
van bommel
sneijder
seedorf
robben
van persie
28 december 2009 om 01:57

Dat jij Kuyt buiten de boot laat vallen is het enige pluspunt die je krijgt. Verder is heel die opstelling van jou gewoon hilarisch.
Gaat natuurlijk helemaal nergens over.

De verdediging alleen al is om te huilen. Ik zie daar welgeteld 1 speler die nog een beetje een mannetje kan uitschakelen en dat is Vlaar. En zelfs dat is nog niet helemaal zeker want de eerste de beste keer dat hij werd getest tegen een topper (toni) werd hij aan alle kanten voorbij gelopen.

Mathijsen kan af en toe een slidinkje maken om een fout te herstellen maar een mannetje uitschakelen is ie gewoon te soft weer. De backs zijn nul komma nul kwa verdedigen. En Maduro kan leuk meevoetballen als het goed draait maar onder druk word hij ook alle kanten voor bij gelopen.

Aanvalend heb je gewoon veels te weinig snelheid. En zeker voor de spelers waar we allemaal een beroep op zouden kunnen doen.
Robben is de enigste speler met snelheid. V. Persie moet je niet in een 442 voorin opstellen. Veels teveel ruimte die die dan moet bestrijken.

Als we een niet eens een wereldtop land als Ivoorkust al zouden tegenkomen worden we al helemaal opgerolt.

Nederlandse voetballiefhebbers willen drie dingen zien bij Oranje: We moeten wereldkampioen worden, er is een bepaalde kern van spelers die altijd moeten spelen( ongeacht kwaliteiten van spelers en of die spelers wel complementair aan elkaar zijn) en het liefst moet dat ook nog met goed, mooi, verzorgd en aanvallend combinatievoetbal samen gaan.

Alle drie de punten samen zijn helaas onmogelijk. Het eerste mag je op basis van het verleden van het Nederlands elftal wel eisen. Een rijk voetbalverleden zorgt voor hoge verwachtingen en overal hoor je dat we tot de absolute favorieten behoren. Ik ben het daar niet mee eens, maar vind het niet gek, dat het een eis is van het Nederlandse voetbalpubliek om wereldkampioen te worden.

Dan punt twee: een vaste kern van spelers dat altijd moet spelen. Met Van Bommel, De Jong, Kuijt, Sneijder en een (nogal) egoïstische Robben in het elftal gaat het je van je levensdagen niet lukken mooi combinatievoetbal te spelen, ook al wordt Cruijf de bondscoach. Van Bommel, de Jong en Kuyt hebben de balbehandeling, snelheid, technische vaardigheden en het inzicht niet om combinatievoetbal te spelen. Daarvoor zul je andere jongens moeten gebruiken. Sneijder laat zich ook nooit inzakken om de bal op te halen tussen Van Bommel en de Jong en daardoor is de omschakeling ook niet voldoende en kan je geen hoog tempo spelen, omdat er met bovengenoemde spelers twee losse blokken op het veld komen. De laatste oefenwedstrijden waren daar een voorbeeld van: verdediging stond goed, maar er konden geen kansen gecreëerd worden. Van Bommel en De Jong hebben die spel verdelende kwaliteiten om de voorste vier te bereiken. Je zal een van de twee daarvoor op moeten offeren, allebei kunnen ze niet spelen. Er zullen andere spelers opgesteld moeten worden om overwinningen te boeken anders krijgen we alleen maar 0-0 wedstrijden en daarmee wordt je geen wereldkampioen .

Punt 3: Dit veranderd gelukkig de laatste jaren, niet iedereen wil nog per se aanvallend voetbal zien. Het resultaat wordt belangrijker.

Je column zelf is wel goed geschreven en het blijft ook boeien. Het gaat niet vervelen om te lezen.

Ik ben het niet helemaal met je eens maar ik vind het stukje erg leuk om te lezen.
Ik heb liever het 4-2-1-3, maar ik houd ook van 4-3-3.

Als Nederland het WK wint met oogstrelend voetbal ben ik nog maanden vrolijk, winnen ze de finale echter met slap, verdedigend en "lelijk" spel dan sta ik nog vooraan langs de grachten.
Hopelijk zien we leuk voetbal met goede resultaten.

Groeten

28 december 2009 om 11:08

4-2-1-3 speelt niemand.
Misschien bedoel je 4-2-3-1. Mooi voetbal wordt overschat.
Als we winnen is iedereen blij geloof me. Afgelopen EK wonnen we ruim van Italy en France en iedereen fantaseert er opeens bij dat het legendarisch mooi voetbal was. Als we winnen, zorgen we zelf wel voor de sfeer.

29 december 2009 om 22:32

Je hebt helemaal gelijk Krytiek, ik heb de cijfers even door de war gehaald.
Jij vind mooi voetbal overschat maar de titel zegt het al, voor elk ander is mooi voetbal verschillend. En die twee eerste poulewedstrijdjes tijdens het afgelopen EK waren wel leuke wedstrijden om naar te kijken hoor. Ook al is het een beetje overhyped door een oranjebril maar persoonlijk had ik wel even het Oranje-gevoel van 2000 terug..

Ik wil trouwens nog toevoegen dat ik het nogal kinderlijk vind dat je als je een stuk beoordeelt je het beoordeelt op de mening van de schrijver en niet zijn manier van schrijven.
Erg zonde.

ik begrijp wat je bedoelt, je wilt terug naar het aanvallende spel dat oranje speelde sinds de dag dat voetbal werd uitgevonden. En hiermee hebben we ... wereldtitels mee gewonnen. Nederland wil niet meedoen om mee te doen, ik wil niet meedoen om mee te doen. Ik wil dat Nederland meedoet om te winnen. Ook al stellen we 10 keepers op en 1 Van Nistelrooij op, als we daarmee kampioen worden dan ben ik daar heel, heel trots op. Spanje is inderdaad Europees kampioen met aanvallend spel, dit is eindelijk eens een keer gelukt, maar hoe vaak hebben defensieve ploegen al titels gewonnen? Ik denk vaker. Als minder aantrekkelijk spel nodig is om wereldkampioen te worden, waarom hebben we hier dan commentaar op? En we hoeven niet bang te zijn dat we onze goede naam in de voetbalwereld gaan verliezen als het team met prachtig hogeschool voetbal. We zullen juist meer respect krijgen en eindelijk zal de voetbalwereld kunnen zeggen: Kijk naar Oranje, eindelijk zijn ze volwassen gaan spelen.

27 december 2009 om 23:44

Ik begrijp wat je bedoeld, maar op dat EK vond ik dat een lans was gebroken. Er werd weer voorzichtig offensief gedacht en dan krijg je een heerlijk EK voorgeschoteld. Nederland heeft gewoon de spelers om offensief te spelen, dus waarom dat verbergen?

Leuk stuk.
Ben het wel met veel dingen niet mee eens.
Het stukje dat jij beschrijft dat Dirk Kuyt "techniek" heeft is natuurlijk hilarisch he.
Want hij is gewoon een goede werkpaard. Niet meer en niet minder.

Wat een onzin-stuk!! Wat is nou wat je wilt zeggen??

Ps: Toen ik die zin met ''kuyt tecniek'' las wist ik al dat ik het niet serieus moest nemen.

nederland schreeuwt om resultaat...hoe...dat kan me gestolen worden.

en die mensen die zo graag 'mooi' voetbal willen zien moeten maar s kiezen...wil je een paar leuke wedstrijdjes zien of wil je meer...

@vdvaart en tripler....kuyt heeft wel degelijk een redelijke techniek (beter dan bijv babel). alleen wil men dat in zijn geval geloof ik niet zien

Je hebt helemaal gelijk Helden. Eindelijk iemand die het eens durft te verwoorden. Echt voetbal is mooi aanvallend spelen, zoals Barcelona (en Ajax vroeger) dat doet. Als je zo'n matige verdediging hebt, dan moet je wel aanvallen. Zelfs in de tijd van Jonk, De Boer, Stam, Reiziger, Numan en van Bronckhorst gingen we gewoon voor de aanval. We hebben niet voor niets het grootste luxe-probleem in de voorhoede van alle landen bij elkaar. Daar zijn we gewoon gespecialiseerd in en daar moet dan ook alle aandacht naar toe.
Wat jij zegt klopt ook over kwaliteit. Wat moeten we met een matige Mendes, Schaars, Afellay en een té harde Van Bommel, die enkel en alleen in het Ned-11-tal staat omdat hij de schoonzoon is van onze Bert? We hebben verdomme een Seedorf en Van der Vaart en Sneijder. Een mooie as voor een 3-tallig middenveld. En we hebben Van Persie, Robben, Van Nistelrooy! Perfecte aanval. Daarnaast tegen stroeve tegenstanders hebben we Kuyt* , dan nog niet te spreken over Elia en Huntelaar ! Schijt aan wedstrijdritme, ode aan kwaliteit. We hebben de beste keeper van de wereld die uiteindelijk toch wel ja zegt als de juiste selectie er staat.
Bij Brazilie zijn ze precies hetzelfde bezig; daarom worden ze ook geen wereldkampioen. Dan maar een goaltje tegen, daar leer je van. Als je uiteindelijk maar minstens één doelpunt meer maakt dan de tegenstander. En van mooi voetbal krijg je alleen maar plezier. Niet alleen de kijkers, maar de spelers zelf ook!
Ik ben van mening dat er over 20 jaar nog steeds meer wordt gesproken over het Oranje van 1974 (en '78) die de allerbesten waren en het mooiste voetbal speelden van het Wk, dan over de Italianen die in 2006 op een uitermate ongelofelijk en onverdiende manier wereldkampioen werden.

En dan verliezen we maar een keer ... beter verliezen met mooi voetbal dan verliezen én kut gespeeld te hebben. Steekpassjes, panna's, scharen, positiespel, voorzetten, volleys .. dat is het ons handelsmerk dat we langzaam aan het verliezen zijn. Ook in clubvoetbal, en dat is zonde.

Je kan het niet beter verwoorden. 5 sterren voor dit artikel

* De meesten die zeggen dat Kuyt geen techniek heeft, kijken enkel wedstrijden van Dirk bij Oranje, dat in zijn geheel ook houterig speelt tegen houterige tegenstanders. En sommige berusten hun mening nog over de Dirk bij Feyenoord. Als ze eens echt voetbal bekijken van Kuyt bij Liverpool zie je dat die jongen niet voor niets in de basis staat. Hij heeft een prachtige techniek waar Babel en Gerrard u tegen zeggen en dit is echt waar. Dus ga nou niet vanalles roepen als je er niks vanaf weet aub.

Als je kijkt naar 4-2-3-1, dan is het bijna hetzelfde als 4-3-3.
Ik vind dat een team balans moet hebben,
zowel verdedigende spelers als aanvallende.

In de verdediging moet er nog wel wat gebeuren ja, maar ik vind dat Oranje er op het middenveld al klaar voor is.
Van Bommel controleert alles,
De Jong pakt de ster van de tegenstander aan en Sneijder maakt het spel.
Dat is een hele goede balans.

Voorin hebben we veel snelheid, Kuyt is een goede speler met veel inzet,
Van persie zakt goed uit de spits en Robben zorgt voor de gevaarlijke acties.

In de verdediging zou ik op rechtsback kiezen voor Boulahrouz,
beter dan Van der Wiel omdat Boulahrouz verdedigend sterker is.
Centraal achterin Mathijsen en Heitinga.
Ooijer word al een beetje oud.
tegen Engeland kon je zien dat hij het hoge niveau niet aan kan.
Op linksback de trotse aanvoeder Giovanni van Bronkhorst.

Ik moet zeggen dat van Marwijk het erg goed doet als bondscoach en ik heb in de wedstrijden van het Nederlands elftal een paar acties en combinaties gezien die mij hoop geven voor het komende Wk.
Je zegt dat Nederland in een 4-3-3 formatie moet gaan spelen met het totaalvoetbal van weleer maar is dat realistisch?
De enige ploeg die het volmaakte totaalvoetbal kan spelen is Barcelona doordat ze op een fantastische verdediging leunen, een paar jongens met een uithoudingsvermogen hebben waar je koud van word op het middenveld hebben en een magistrale aanval met de beste spelers ter wereld.
In Nederland leunen we op een verdediging van het niveau, Europese subtop en een middenveld en een aanval om je vingers bij af te likken en dan heb je evenwicht nodig.
Dat evenwicht word gevormd door de Jong en van Bommel wat een saaiere maar realistische speelstijl oplevert dan elke supporter verlangt.
Als je ziet dat onze verdediging al word zoekgespeeld door spitsen uit de Engelse subtop dan kan je er vanuit gaan dat we tegen Argentinie en Spanje volledig worden weggespeeld als we in een
4-3-3 systeem vol op de aanval gaan zoals tegen Rusland vorig Ek.
We zullen ons er bij neer moeten leggen dat we geen goede verdediging hebben en een keeper die niet zoals vd Sar alle ballen uit de verre hoeken haalt.
Een beetje begrip voor deze situatie lijkt me wel op mijn plaats en we zullen zien hoe ver we komen in Zuid-afrika met of zonder totaalvoetbal.

Mooi geschreven.... ben het er ook volledig mee eens.

Volgens mij gaat het erom niet dat je de beste spelers selecteert, maar wel het beste team. Bij van Marwijk heb ik nou niet het idee dat hij één van deze twee doet. In mijn ogen laat hij het N.e. laf spelen en rendeert de aanval juist niet: Er worden nauwelijks kansen gecreeerd tegen echte tegenstanders.
Hoewel Seedorf bij het ek ontbrak en van Basten ook geen fan van hem is denk ik dat hij meer in het elftal thuishoort dan een Ibrahim Affelay, een Mendes da Silva of een Brama. We hebben dunkt mij al genoeg controlerende middenvelders en Seedorf is met van der Vaart de beste die we hebben. In de aanval zie ik het liefst een Huntelaar met een van Persie als schaduwspits. Linksvoor: Elia. rechtsvoor: Babel/kuyt. Zeker geen Robben, want hij is te vaak op de belangrijke momenten geblesseerd en wilt ook nog wel eens teveel voor eigen succes gaan. Ik heb een hekel aan van Bommel, maar kan wat mij betreft wel in de selectie. Risico is wel dat je dan makkelijker tegen een rode kaart oploopt, maar dat zeiden we destijds ook over Davids (maar deze is technisch en tactisch ook beter dan Bommel). In de verdediging maakt van Marwijk volgens mij de grootste fouten. Onbegrijpelijk dat van Bronckhorst nog wordt opgeroepen. Zelfs de linksback van Ajax 2 is een betere verdediger! Het selecteren van Ooier is ook een lachertje. Heitinga lijkt mij geen optie voor de basis (wel als controlerende middenvelder vlak voor de verdediging) ivm dat hij te onbesuisd is en niet weet wat hij met zijn handen aanmoet. Vlaar is een zeer goede optie. OOk een Hedwiges Maduro hoort in het team thuis (kan als controlerende middenvelder en als centrale verdediger, daarnaast heeft hij de kwaliteit om het spel te verdelen). vraag blijft de linksback, want die hebben we niet. Bouhla moet er sowieso in. Hij op rechts en vd Wiel op links lijkt mij prima (al denk ik dat omgekeerd mogelijk beter is, omdat vd wiel geweldig goed kan opkomen op rechts en Bouhla dat veel minder heeft. Bouhla op links lijkt mij ook veiliger, omdat we aan die kant juist verdedigend het zwakst zijn, maar creatief erg sterk. De balans lijkt mij daar dan ook meer in orde).
Maar met van Marwijk zie ik dit soort dingen nooit gebeuren, want hij kiest altijd voor oud en vertrouwd en in een enkele geval zelfs aangetrouwd.
Overigens heb ik mijn twijfels over een terugkeer van v. Nistelrooy. In mijn ogen heeft hij in het Nederlands elftal nooit echt laten zien en komt het er daar niet uit. Ik zie daar liever een kaatsende spits en dat is Nistel in mijn ogen niet. Fout in deze ligt volgens mij niet bij v. Marwijk, maar bij Rita Verdonk, want ik denk dat een Nando Rafael zich uitstekend als spits in het N.e. had kunnen ontwikkelen. Ben het dus grotendeels eens met jouw stukje!

Achteraf 4 sterren gegeven!

Ik wordt echt zo moe van dat gelul over hoe je moet spelen in welke formatie etc.. Wat boeit dat nou? Waarom altijd zo verdedigend? Ga gewoon is lekker vol op de aanval spelen. Trouwens mij boeit het echt helemaal niks ookal winnen we alles met 1-0 dan wordt je wel gewoon wereldkampioen.

wij hebben al geen wereldverdediging dus die 2 defensieve middenvelders zijn wel nodig.
het nederlands elftal moet het vooral hebben van de offensieve kwaliteiten van robben, vpersie, sneijder en vdv.
ik hoop dat de oranje machine weer net zo lekker gaat lopen als op het ek.

als je ook naar mij opstelling kijkt heb je ook nog reserves als elia en vdv, dus kwaliteit genoeg.

vd sar
boulahrouz
heitinga
mathijsen
v bronckhors
van bommel
de jong
v persie
sneijder
robben
kuyt

Leuk geschreven, alleen toen je het over de tacktiek ging hebben ging het fout. Nederland speelt in een 4-3-2-1 gewoon beter dan in een aanvallende vorm 4-3-3. En 4-3-2-1 is bijna hetzelfde als 4-3-3. Verder zijn er ook nog creatieve jongens als Elia, Babel. Oke, je had het alleen over de middevelders, maar Elia kan ook op het middeveld aan de zijkant op de vleugel. En defensief zijn we gewoon niet sterk. Niemand die het warm krijgt van een Joris Mathijsen of Andre Ooijer. Terwijl je dat wel krijgt wanneer ze John Terry, Nemjana Vidic, Carlos Puyol of Daniel Agger. We hebben inderdaad wel te veel defensieve middevelders. Een de Jong is genoeg. Verder goedgeschreven, je durft het te verwoorden!

Aangezien Nederland op circa 5-6 landen na het beste materiaal heeft en 4-3-3 op 4-2-4 na zo'n beetje de meest risicovolle opstelling is, snap ik niet dat mensen 4-3-3 prefereren en dan nog met het predicaat aanvallend voetbal en domineren. Met een countersysteem pur sang? Want dat is 4-3-3 hoe je het ook wend of keert. Spelend met 2 vleugelaanvallers is gewoon wachten op een counter en snel toeslaan. Zolang die vleugelaanvaller niet meeverdedigen is het een instabiel systeem, zeker tegen landen als Brazilië, Duitsland en Spanje. Om landen als Spanje af te stoppen moet Nederland wel wat meer terugzakken, Nederland kan niet een hele wedstrijden domineren tegen Spanje, Brazilië etc. Nederland is niet goed genoeg, face it. Dus we moeten het op een andere manier doen, Bert van Marwijk denkt die manier gevonden te hebben. Ik hoop het van harte en meld me ziek op me werk als we de beker winnen.

ik ben gestopt nadat je begon te vertellen dat alleen van der vaart creatief genoeg is. en wat is echt voetbal????

Heerlijke column.
Mooi om te zien dat er mensen zijn die het niet moeten hebben van de creatieve taalkunstjes (als dat wegvalt zijn sommige columns echt dramatisch...), maar het snijdt ook gewoon hout. 5 sterren!

Ik vind de achterliggende gedachte maar onzin. Van Marwijk doet het tot op heden perfect, wie zijn wij om zijn speelwijze te bekritiseren. Je hoeft echt geen risico's te nemen om wereldkampioen te worden. Zie Italie vier jaar geleden. Spanje heeft ook geen risico's genomen voordat het Europees kampioen werd.

Vind je argumenten erg zwak, en wat betreft van der Vaart zit je er ook even helemaal naast.

leuk stuk ! niet helemaal juist , maar over het algemeen aardig geschreven.
kuyt had ik zelf al lang eruit gehaald , die moet eerst maar eens leren zijn positie te houden en niet als een kip zonder kop over het hele veld te rennen ! velen scharen dat onder de noemer inzet , maar zo gauw er een bal naar zijn positie wordt gespeeld staat er niemand omdat kuyt weer eens als een dol puppy achter elke bal na rent ! en of die dan richting eigen doel of die van de tegenstander wordt gespeeld is daarbij niet relevant , dat is kuyt's grote zwakte in oranje !
verder ben ik het met je eens dat van der vaart het altijd zal (moeten) winnen van jongens als schaars , mendes da silva of brama en affelay , omdat van der vaart een klasse apart is ! hij laat nederland een stuk frisser en frivoler spelen aanvallend gezien! ik zou een aanval met elia -van persie-robben met daarachter van der vaart zeer toe juichen !
al met al een leuk stuk 4 sterren !

30 december 2009 om 14:18

Ik vraag mezelf af of je überhaupt weleens op Kuyt gelet hebt tijdens een wedstrijd. Je moet niet een paar mensen na gaan praten die er geen verstand van hebben. Iemand die haast elke wedstrijd in de basis staat bij Liverpool FC en dus elke wedstrijd speelt op zo'n beetje het hoogste niveau dat er is, die moet toch wel wat kunnen? Of zetten ze hem alleen in de basis omdat ze het leuk vinden om naar een dol puppy te kijken? Meelijwekkend zijn zulke opmerkingen.

PS: Kuyt is de beste aanvaller uit de Eredivisie van het afgelopen decennium.

31 december 2009 om 16:10

kijk en daar spreekt je feyenoord hart denk ik ?
als je een beetje opgelet had speelt kuyt bij liverpool heel anders dan hij bij oranje moet doen ? en ja hij rent als een dolle pup achter elke bal aan , dat valt toch echt niet te ontkennen dacht ik zo ? meelijwekkend vind ik het feit dat je niet voorbij je feyenoord bril kan kijken ? dan kun je zien dat kuyt gewoonweg zijn taak niet goed invult in de spits , elke andere speler wordt daar op afgerekend door de bondscoach behalve kuyt , want ja hij is nu eenmaal kuyt geil ! je kunt niet ontkennen dat een huntelaar een veel hoger scoringsgemiddelde heeft dan onze brave draver ? al zou ik persoonlijk voor bovengenoemde aanval kiezen en huntelaar als eerste invaller voor de spitspositie. kuyt , zou ik een linie laten zakken , die kun je perfect als een type nedved laten spelen , daar ligt dan wel zijn kracht misschien , de bal op het middenveld afjagen net als nigel de jong ? dan heb je voor die rol gelijk 2 opties denk ik dan . want in de spits is kuyt in oranje absoluut geen ideale optie .

ps ik kan me in de eredivisie wel wat betere voorstellen , zlatan , suarez , elia huntelaar, in de laatste 10 jaar ?

16 miljoen bondscoaches er hebben er al een aantal gesproken, zodra het nederlandselftal als team naar buiten komt die voor elkaar door het vuur willen gaan. met de juiste mentaliteit creatifiteit inzet en samenstelling van het team kunnen we heel ver komen. landen zoals spanje brazilie argentinie moet je gaan overrompelen zoals rusland tijdens het EK heeft gedaan bij het nederlandselftal. indien het nederlandselftal goed gaat draaien voorzie ik kansen in een titel maar dan moeten we eerst ongeschonden door de eerste ronde heen komen. we zullen het zien en meemaken wat wordt het hopelijk een mooie zomer

gewoon wereldkampioen worden, dan voetballen we opeens prachtig(volgens de meeste). het gaat dus wel om resultaat. want als we verliezen spelen we al gelijk minder mooi. Zo werkt dat gewoon. En om eerlijk te zijn denk ik dat we in de komende 10 jaar geen WK of EK gaan winnen hoor.

3 januari 2010 om 01:26

Helemaal mee eens. En die conclusie kun je idd ook trekken uit wat hier geschreven word :-)

goed geschreven, maar met mooi voetbal win je geen titels kijk maar naar arsenal..... We moeten blij zijn als NL de finale haalt op wat voor een manier dan ook!. Voor je schrijfstyle en expertise geef ik je 4 sterren

3 januari 2010 om 01:26

Barcelona?

helemaal mee eens. risico moet je nemen als je het wk wilt winnen. Seedorf hoort erin, je maakt jezelf internationaal belachelijk door Seedorf niet op te stellen,hij is de meest puurste en eerlijkste prof die we hebben, misschien wel de beste elftalleider van Nederland, en van der sar mag terugkomen. Van Persie behoorde zowel vorig jaar als dit jaar tot de top 3 beste aanvallers van de Premier League, dan ga je toch niet twijfelen om hem wel of niet in de spits te gooien, omdat Huntelaar of who ever een kans verdient???? Wij hebben maar 1 controlerende middenvelder nodig, van Bommel of de Jong, thats it.

Mooi voetbal daar staat Nederland voor, ook ik prefereer mooi voetbal met fraaie doelpunten en veel doelpunten, op het Ek2008 was Nederland echt de baas tegen Italië en tegen Frankrijk speelde ze zo dodelijk effectief dat het dat EK bijna niet meer fout kon gaan, maar tegen Rusland lukte helaas niks meer, dit komt ook door Hiddink die het Nederlands elftal door en door kent

Ik hoop dat Nederland het WK wint, elke wedstrijd is spannend op zo een toernooi dus heel mooi voetbal hoeft er niet aan te pas te komen, het boeit je toch wel of je wilt of niet, mooi voetbal is meegenomen uiteraard

verder wel oké geschreven

Natuurlijk willen we het mooie voetbal zien in Nederland, maar het is gewoon niet reeel. BvM wilt zekerheid door het achterin af te sluiten. Op zich goed maar:

Hoeveel hebben we de laatste wedstrijden gescoord? Was het niet een negatief record?

Dus: Hou de Jong en van Bommel als verdedigende middenveld.

Van bommel de Jong
Affelay/robben Van der Vaart Sneijder

Natuurlijk willen we het mooie voetbal zien in Nederland, maar het is gewoon niet reeel. BvM wilt zekerheid door het achterin af te sluiten. Op zich goed maar:

Hoeveel hebben we de laatste wedstrijden gescoord? Was het niet een negatief record?

Dus: Hou de Jong en van Bommel als verdedigende middenveld.

Van bommel de Jong
Affelay/robben Van der Vaart Sneijder

Ik vind dit wel een beetje flauw hoe dit wordt gezegd want verlagen tot het verdedigen van Italie moet je maar kunnen en dat kunnen niet alle teams.

En ik vind er niks slecht aan het voetbal van van Marwijk

De spelers die in dit stuk worden genoemd voor het middenveld zijn allemaal speler voor 2 posities in het elftal. Behalve Affelay, Sneijder en VDV dan, maar die gelden voor de 3 posities voor de 2 verdedigende middenvelders.

Denk dat gezien de kwalificatie reeks NL perfect functioneert in een 4-2-3-1 systeem.
Denk wel dat Seedorf ten alle tijden bij de selectie zou moeten zitten!

Geen slecht stuk maar als we laat ons dan maar wereldkampioen worden met slecht voetbal

Mooi voetbal word snel vergeten.. Resultaat blijft in herinnering

Goed stuk, maar de conclusie is fout
aanvallend voetbal, dan win je dan komt juist die zwakke verdediging naar boven, omdat ze weinig hulp hebben!
Het Nl-11tal staat goed zo, een goede afweging tussen aanvallers en verdedigers is eindelijk gevonden denk ik
dat mooie mag even de kast in
als wij in de groepsfase elke wedstrijd met 1-0 winnen en de rest allemaal op penalties word ik er heus niet minder dronken om

wereldkampioen word je niet zomaar alleen ( kijk naar de concurrentie ) alleen Nederland kan gewoon goed voetbal spelen , we hebben een brede selectie en genoeg keus als het gaat om aanvallers. Ik hoop dat ze ver komen

Ik pleit al tijden voor 1 breker, het liefst de Jong, maar anders vbommel met daarnaast een vdvaart of een Affelay. Dan zet je zo'n vdvaart in een Xavi, Xabi Alonso, Fabregas of Pirlo-positie. Die hebben er ook allemaal maar één breker achter staan en kunnen op hun positie heel erg belangrijk zijn voor hun club én zijn in staat om mooi voetbal te spelen. Barcelona en vroeger óók Oranje was het ultieme voorbeeld van vooruit verdedigen. Dan heb je dus geen twee drie brekers(incl Kuyt) nodig. Maar ''duitse'' Bert is dat niet gewent...

De eigen mening van de schrijver moet je altijd accepteren (vrijheid van meningsuiting), maar ik ben het volkomen oneens met het verhaal. Alsof het uitmaakt hoe je wint: áls je maar wint. Weet iedereen nog hoe Nederland op z'n kop stond in 1988? Hoe speelden ze toen? Juist, gewoon 4-4-2. En gokken op de kwaliteit van van Basten en Gullit. Vol op de aanval spelen op mondiaal topniveau is tegenwoordig als Russisch roulette. Het gaat een paar keer goed, maar als het mis gaat is het letterlijk en figuurlijk uit met de pret. De zinspeling naar de Russen maak ik hier niet voor niets.
Nee hoor, het zal mij echt jeuken hoe we spelen in Zuid Afrika straks...áls we maar winnen.

Hartstikke leuk die discussie over 1-4-3-3 en 1-4-2-3-1. Maar volgens mij is het gewoon beide hetzelfde, het is maar hoe je het op papier zet. als je 1-4-2-3-1 speelt met van bommel en nigel de jong controlerend en robben sneijder en kuijt aanvallend en van persie in de spits is dit in mijn ogen het zelfde als 1-4-3-3 met de jong sneijder met de punt naar voren en van bommel om het middenveld en robben en kuijt als links en rechts buiten met van persie als diepe centrum spits.

8 januari 2010 om 14:34

Je hebt helemaal gelijk, het is maar net met welke spelers dat 'systeem' gespeeld wordt en daaruitvoortvloeiend hoe het wordt ingevuld.

Ik erger me juist kapot aan wedstrijden wanneer er gekozen wordt voor twee controlerende middenvelders, terwijl je op papier tegen een mindere tegenstander speelt. Waarom niet gewoon kiezen tussen van bommel en de jong en een iets diepere sneijder daarvoor. In het moderne voetbal wordt elke middenvelder gedwongen om verdedigend ook mee te doen. Maar met maar 1 diepe spits, die ook nog eens geen vasthouder is (kuijt raakt ballen kwijt vanwege aanname, huntelaar wint zijn duels niet en v persie beweegt vooral uit de bal) is het heel lastig om de bal uberhaupt voorin te houden...zet dan twee spitsen naast-of om elkaar bewegend- neer en laat je middenveld iets minder diep staan, dan kunnen de buitenste middenvelders met snelheid er Komen en niet al Zijn.

Leuk stuk, maar ik ben het er niet helemaal mee eens. Ten eerste is onder van Basten gebleken dat deze groep niet geschikt is voor 4-3-3. Ten tweede vind ik het erg makkelijk om Sneijder maar even in de categorie verdedigende middenvelders te plaatsen omdat hij toevallig een ietwat controlerende rol heeft bij Inter.

Iedereen weet dat oranje normaal gesproken met 4 min of meer aanvallers gaat spelen; Robben, Van Persie, Sneijder en Kuyt/vdv/kjh.

Dan is het logisch dat je daar twee controleurs achterzet. Waarbij ik het ook niet uitsluit dat Sneijder 1 van die controleurs gaat worden, daarmee een plekje vrij makend voor eentje extra uit de categorie Vdv/kuyt/kjh.

Verder was Kesler 30 jaar geleden niet de bondscoach. Dat was, om precies te zijn (1979), Jan ZwartkruisReageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 13
2217 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
F. de BoerVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Dinsdag 20 oktober
Hendrik Van Crombrugge en Anderlecht gaan met elkaar om de tafel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren