Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

'El Caso Atlético Madrid' - deel 2

Laatste update:

22 Maart 1987. Loeiende sirenes klinken door de Spaanse hoofdstad als Atlético Madrid voorzitter Vicente Calderón wordt afgevoerd naar het ziekenhuis, na flauwgevallen te zijn in zijn eigen huis. Alle inspanningen van het ziekenhuispersoneel ten spijt: twee dagen later overlijdt de populaire voorzitter aan een hartaanval. Atlético is in rouw. Calderón geldt tot op de dag van vandaag als de meest succesvolle president uit de geschiedenis van Atlético. Hij zorgde voor de bouw van een nieuw stadion (dat uiteindelijk ook zijn naam heeft gekregen) en kreeg de financiën van de club weer op orde. En hoewel prijzen de laatste jaren uitbleven, heeft hij toch vier kampioenschappen en evenveel nationale bekers mogen vieren.

Zijn plotselinge overlijden maakt de weg vrij voor de beruchte en excentrieke zakenman Jesús Gil y Gil. Hij belooft een nieuw tijdperk voor Atlético, een tijdperk waarin de club weer tot de top van Spanje en Europa zal behoren. Hierbij horen uiteraard nieuwe spelers, en twee dagen voor de verkiezingen laat Gil zien er geen doekjes om te winden. Hij presenteert Paulo Futre, de Portugese middenvelder van FC Porto, als verkiezingsbelofte. De leden van de club happen toe: op 27 juni 1987 wordt Jesús Gil y Gil met een duidelijke meerderheid gekozen als nieuwe voorzitter van Atlético Madrid. Het is het startsignaal voor een tijdperk vol onrust, massaontslagen, nieuwe spelers bij de vleet en af en toe een schamel prijsje.

De aanstelling van Jesús Gil y Gil is het begin van het einde. Hij is namelijk niet alleen een grofgebekte, rechts getinte projectontwikkelaar; hij is ook erg bedreven in trucjes met boekhoudingen en het heen en weer sluizen van geldsommen. Iets dat hem goed van pas komt in zowel zijn functie als voorzitter van Atlético Madrid als die van burgemeester van Marbella. Zo wordt hij eind jaren negentig aangeklaagd wegens verduistering van gelden uit de gemeentekas naar de voetbalclub. Dit staat ook wel bekend als El Caso Atlético, en is slechts één van de tientallen rechtzaken waar Jesús Gil uiteindelijk in verwikkeld raakt. De conclusie mag dan ook duidelijk zijn: Jesús Gil is niets meer dan een ordinaire maffia baas.

Dit soort trucjes gaan we ook terugzien binnen Atlético Madrid. Los van de club heeft Jesús Gil ook nog de beschikking over een aantal bedrijven (voornamelijk gestationeerd in Marbella). Een bankaccount onder de naam van zo’n bedrijf stort geld op de rekening van Atlético Madrid in het geval van een tekort. Dit geldt als een lening aan de club, ongetwijfeld met een relatief lage rente. In het geval van een overschot gebeurt het omgekeerde, dan wordt er geld gestort op de rekening van Jesús Gil zijn bedrijven. Alleen geldt dit níét als een lening.

Wat betekent dit in de praktijk? Jesús Gil zijn rol bij Atlético Madrid is groot. Als voorzitter is hij diegene die het geld kan uitgeven. En dit doet hij ook: in zestien jaar tijd koopt hij 141 spelers en verslijt hij 39 trainers. Dit soort grapjes kostten natuurlijk een aardig zakcentje, en het toeval wil dus dat dit geld geleend wordt bij zijn eigen bedrijven. Simpel gezegd; Atlético leent het geld dat Jesús Gil uit wil geven bij Jesús Gil zelf, uiteraard tegen een bepaalde rente. Hoe komen hij en zijn bedrijven aan zoveel geld? Als burgemeester van Marbella kan hij twee dingen: 1) het niet zo nauw nemen met de regels rondom de bouw (tenslotte was hij in eerste instantie projectontwikkelaar) en 2) gemeentegeld doorsluizen naar zichzelf en zijn bedrijven. Maffia praktijken, inderdaad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij in 2002 uit zijn functie word gezet als burgemeester, en de laatste jaren van zijn leven vaker binnen dan buiten de rechtbank te vinden is.

Nu wordt het verhaal wat waziger. Als Jesús Gil aftreed als voorzitter in 2003 heeft hij ruwweg zo’n 95 procent van de aandelen in bezit (dit is nu in handen van Cerezo en Gil Marín). Hoe hij aan dit enorme percentage komt is niet helemaal duidelijk, maar valt wel enigszins te verklaren. Halverwege het jaar 1992 besluit Atlético (oftewel Gil) om een SAD te worden, een vennootschapsvorm voor sportclubs die twee jaar eerder is opgericht. Om een SAD te worden, dient een club over een bepaald eigen vermogen te beschikken. Jesús Gil schiet dit bedrag (zo’n 12 miljoen euro) voor, maar dat wordt niet geaccepteerd door de bond. Zij zien dat bedrag als schuld (wat het ook is), en dus dient het eigen vermogen weer groter (verdubbeld) te worden. Opnieuw is het Gil die dit bedrag voorschiet, alleen krijgt hij er nu de rechten van de spelers voor terug waardoor het niet als schuld gezien wordt. Als Atlético Madrid een SAD geworden is, verkoopt hij deze rechten weer terug aan de club. Ik zelf denk dat dit in ruil is geweest voor een flink percentage aandelen, aangezien Atlético geen geld had zonder het weer te moeten lenen. Wellicht zijn andere leningen aan Jesús Gil ook terugbetaald in aandelen. Hoe dan ook, het komt er op neer dat Jesús Gil illegaal bijna de complete club in handen krijgt voor een habbekrats. Na zijn dood is dit ook bewezen, alleen is er nauwelijks meer iets mee gedaan.

Kort samengevat. Jesús Gil krijgt de volledige club op illegale wijze in handen. Vervolgens geeft hij grof geld uit bij Atlético, geld dat hij bij zijn eigen bedrijven leent waardoor hij op de langere termijn winst kan maken (hij liet Atlético achter met een schuld van 270 miljoen). Daarnaast misbruikt hij zijn positie als burgemeester om geld te genereren voor zowel Atlético als zijn bedrijven. Dit zijn ook allemaal punten waarvoor hij aangeklaagd, en in sommige gevallen veroordeeld is. Nu komen we bij het volgende (huidige) probleem. De tegenwoordige leiders van de club zijn Cerezo en Gil Marín, samen in bezit van 95 procent van de aandelen. Welke aandelen zijn dit? Die van Jesús Gil, de vader van Gil Marín. Hoe zijn die verkregen? Illegaal.

Dus hoe is het in godsnaam mogelijk dat deze twee figuren nog de leiding hebben?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Omdat ze net zo corrupt zijn als die ouwe Gil...en er is niemand die er iets tegen kan doen. De supporters schreeuwen nu al maanden dat Cerezo en Gil Marin weg moeten maar het gaat niets veranderen. De club is ziek van binnenuit, erg ziek.

Opzich een goed stuk. Alleen het einde vind ik wat minder. Een deel 3 lijkt mij dan ook op zijn plaats, aangezien je nu een vraag stelt, maar hem niet beantwoord. En dat is nou juist waar de clubexpert voor is, mensen wijzer maken.

Verder goed geschreven en een originele keuze.
4 sterren krijg je van mij.

24 december 2009 om 21:26

Die vraag die ik niet beantwoord, is een vraag waar heel Spanje het antwoord niet op weet.

Er zijn gewoon fouten gemaakt tijdens de rechtszaken tegen Los Gil, iets wat laatst ook weer bevestigd werd door één van de onderzoekers naar El Caso Atlético. Indien mensen dat interessant vinden, zoek op Marca naar Carlos Castresena.

25 december 2009 om 23:50

Oke, nu is het allemaal wat duidelijker voor me. Verder wil ik nogmaals benadrukken dat ik het een uitstekend stuk vind hoor, je maakt veel mensen wijzer over een onderwerp waar jij de details beter kent dan iedereen hier.

Dus Gil Marin is een zoon van Jesus en is Cerezo ook een zoon van Jesus Gil?? Zo niet hoe komt hij dan hierin gerold??

Voor de rest een goed stuk, ik wist het meeste al maar voor vz'ers die niet zoveel weten van Atletico kan dit een eye-opener zijn.

Het blijft een rare zaak, dit soort dingen kunnen dus echt alleen in Zuid - Europa, dit kan in Nederland dus echt niet.

24 december 2009 om 21:24

Cerezo was een goede vriend van Jesús Gil.

24 december 2009 om 23:30

ok dank je. Nu snap ik het helemaal

Ben helaas voor jou wat kritischer als mijn voorgangers, en je krijgt slechts 2.5 ster

Reden waarom is heel eenvoudig

Dit soort trucjes gaan we ook terugzien binnen Atlético Madrid. Los van de club heeft Jesús Gil ook nog de beschikking over een aantal bedrijven (voornamelijk gestationeerd in Marbella). Een bankaccount onder de naam van zo’n bedrijf stort geld op de rekening van Atlético Madrid in het geval van een tekort. Dit geldt als een lening aan de club, ongetwijfeld met een relatief lage rente. In het geval van een overschot gebeurt het omgekeerde, dan wordt er geld gestort op de rekening van Jesús Gil zijn bedrijven. Alleen geldt dit níét als een lening.

Dit bovenstaande is boekhoudtechnisch gezien Onmogelijk.

Simpelweg omdat Atletico madrid een Bestuurlijk Rechtspersoon is en geen natuurlijk persoon.

Hierdoor lopen alle gelden via rekening courant en dient elke euro die geleend is ook weer teruggevorderd te worden.(bij bv faillisement). Giften kan hij er ook niet van maken want dat accepteert de spaanse AFM ook niet.

Hierdoor daalt in mijn ogen de geloofwaardigheid van je verhaal enorm..

Tevens lijkt mijn jou stuk over de samenvoeging met de aandelen ook niet helemaal correct, omdat de aandelen verkocht zijn daalt de waarde van jou balans. Je liquide middelen stijgen en dus daalt je sluitpost namelijk je EV. Alhoewel kleine kanttekening mag worden gemaakt dat je liquide middelen indirect onder je EV vallen. Mocht de verkoop hoger zijn dan de boekwaarde heb je sprake van goodwill wat eigenlijk ook niet echt geschaard mag worden onder de kop eigen vermogen.

Enfin je snapt mijn punt dat het niet helemaal juist is qua feiten en dat je naar mijn inziens beter onderzoek moet plegen voor je zulke stukken plaatst.

24 december 2009 om 21:49

Ten eerste, ik ben geen boekhouder. Ik moet dan ook eerlijk bekennen dat jouw kritiek niet altijd even helder voor mij is.

Ten tweede, ik heb lang en intensief onderzoek naar dit gepleegd. Het is helaas niet zo dat ik vloeiend Spaans lees, zodoende heb ik geen 70 pagina's aan rechtbankverslagen door kunnen nemen (die er wel zijn). Ik heb wel veel bronnen kunnen vertalen met de hulp van een andere supporter, die wel Spaans heeft gehad.

Ten derde, ik heb het hier misschien niet eens over simpel boekhoudkundige trucjes die elke afgestuurde account wellicht kent. Jesús Gil was een door en door corrupte maffioso, en al zal er geen enkel bewijs voor zijn, ik geloof stellig dat hij genoeg mensen omgekocht heeft om met bepaalde zaken weg te komen. Dit baseer ik op verklaringen van onderzoekers, die van Los Gil (inc. Cerezo) verschillende aanbiedingen hebben gehad om eens gezellig te dineren, of om eens leuk een tijdje te logeren op een enorm landgoed. Dit zijn geen' your averag'e boekhouders, dit zijn corrupte criminelen.

Daarnaast zorgt dit ervoor dat niet alles even duidelijk is in deze zaak, ook niet voor de Spaanse justitie. Wat wel feiten zijn:

- Jesús Gil heeft een enorm aantal in aandelen van de club voor weinig tot niks in bezit gekregen. Hieraan is hij schuldig bevonden, alleen is dat destijds afgedaan met een dwangsom van 12 miljoen euro ten behoeve van Atlético Madrid. Iets waar ik mij nog steeds enorm pissig over maak, want dat heeft ervoor gezorgd dat mijn club nu nog steeds gerund word door een stelletje corrupte imbecielen (excuseer voor mijn taalgebruik).

- Jesús Gil heeft miljoenen, en dan ook echt miljoenen 'kwijtgemaakt' uit de gemeentekas van Marbella. Dit is zelfs terug te vinden in Nederlandse kranten. Het gaat dan om een bedrag rond de 400 miljoen euro(!). Hij is voor sommige dingen veroordeeld (al heeft hij zijn gevangenisstraffen Nooit uitgezeten), en heeft de 'mazzel' gehad vrij vroeg te overlijden. Er zijn gewoon rechterlijke fouten gemaakt rondom Gil die nooit gemaakt hadden mogen zijn. En daar snapt niemand in Spanje wat van.

Daarnaast zijn er nog talloze zaken, waarbij Jesus Gil naar verluidt bijvoorbeeld geld heeft verdiend met transfers die nooit gemaakt zijn (El Caso de Negro heeft dat volgens mij, betreft dure Afrikaanse voetballers die nooit voor Atlético gespeeld hebben.).

Jesús Gil is aangeklaagd in zo'n 80 rechtszaken, is door de rechtbank gedwongen om af te treden als burgemeester en werd verboden om nog ambtelijke functies te vervullen, is enkele malen veroordeeld voor fraude en zelfs nu sijpelt er af en toe nog nieuws naar buiten over alle belachelijke dingen die er gebeurt zijn.

Mijn punt is dat ik het niet heb over simpele boekhoudkunde, maar over pure maffia. En daarbij zullen altijd (veel) dingen vaag blijven, zelfs over de omvangrijke maffia zaken in NY in de jaren 50 zijn nog onduidelijkheden (niet dat ik Jesús Gil wil spiegelen aan die figuren hoor). Mijn doel is om mensen op een redelijk simpele wijze te laten zien wat voor mensen er al meer dan 20 jaar de leiding hebben over Atlético Madrid, en welke gevolgen dat heeft (in minder dan 1000 woorden). Dat er dan vage dingen of enkele onjuistheden in kunnen staan, dat neem ik voor lief (ik heb er zelfs even over gedacht om nog een voetnoot te plaatsen). Dat houd je nu eenmaal in dit soort zaken.

Beter onderzoek is gewoon heel lastig tot onmogelijk in dit soort zaken. Maar bedankt voor je kritiek.

Ik heb het gelezen, puur en alleen omdat ik voor Galatasaray ben. Ik hoef dan denk ik aan jou als a.madrid supporter niet uit te leggen wat de link is tussen deze twee teams. Ik vind het een goede tekst, zou je mij in een reactie kunnen vertellen waardoor (het volgens jou) op dit moment zo slecht gaat met a.madrid en of er een verbetering in zit waardoor ze binnen twee maanden wel de oude vorm terug krijgen. Alvast bedankt !

26 december 2009 om 01:16

Hehe, daar zou ik ook nog wel een stuk aan willen wijden.

Kort gezegd dan. Atlético voetbalt al jaren niet goed. De creativiteit kwam vooral van de flanken of van de spitsen zelf. Op dit moment zijn die flanken en die spitsen (alleen Agüero is weer in vorm de afgelopen twee maanden) dramatisch uit vorm. Forlán raakt geen bal goed, Simao komt de cornervlag niet eens voorbij en Maxi begin ik niet eens over. Daarnaast is het verdedigend gatenkaas.

Op het moment dat Forlán zijn oude vorm weer terugvind, Simao weer wat fatsoenlijker begint te spelen, de verdediging wat meer solide staat en de spelers weer meer zelfvertrouwen hebben (zelfvertrouwen is er helemaal niet meer aldus Qsf), dan is Atlético levensgevaarlijk. Er zat de afgelopen weken al verbetering in het aanvallend spel, maar door de blessures van Reyes en Agüero (de spelers in vorm) is dat weer ingezakt.

Oh en voor ik het vergeet, de club is van binnen een chaos en ik denk niet dat dat de prestaties op het veld positief beinvloed.

Goed stukje, jammer dat je voor Atletico bent

Prima stukje 5 sterren!

al snap ik niet veel van boekhouden, vind ik het wel een interessant stuk over hoe Athletico de afgelopen 20 jaar is gerund. De titel maakte het voor mij interessant omdat ik een Gs-supporter ben en ik wou eens wat meer weten over onze aankomende tegenstander. een 4 sterren vind ik wel gepast!

hopelijk tot na een tweetal sportieve wedstrijden waarin de beste moge winnen!

Het is echt treurig om te zien dat Atletico zo slecht gaat. Het is intern natuurlijk al decennia (!) een zootje, maar gelukkig wisten de mannen op het veld nog redelijke prestaties neer te zetten (ok, vergelijken het met Calderon tijdperk was dit natuurlijk ver ondermaats voor een club als Atletico). Ik hou de degradatie dan even buiten beschouwing, dat was ook wel een zwarte dag.
Maar nu ook Forlan en Rodriguez erg echt vorm zijn, is het allemaal 3x niks. Tja, dan krijg je een ranglijst zoals nu. Zonde.

Goed stuk. Ik kende de problemen al, want ik ben zelf een Atleti-supporter, maar dit verheldert wel even en zorgt er voor dat ik niet vergeet dat onze club zo'n pech heeft gehad dat Gil ons gekozen heeft.

Ik zou graag zien, net zoals iedereen behalve de twee mafiatyrannen, dat het tijdperk los Gil nou eindelijk eens afgelopen zou zijn. Maar er zal heel veel moeten gebeuren zullen Cerezo en Gil Marin (en hun opvolgers?) aftreden...
Hoewel ik niet van Manc-beleid houd, denk ik dat een rijke oliesjeik onze enige redding kan zijn... Als hij nou zo vriendelik zou zijn om de schuld weg te werken en ons niet verandert in een koopclub, zou het erg prachtig zijn, maar zulke sjeiks lijken niet te bestaan.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren