Rasmus Elm: de nieuwe regisseur van AZ

Rasmus Elm, de Zweedse international van AZ, is met zijn 21 jaar een opvallende verschijning op de Nederlandse velden. Iedereen zag het, behalve Ronald Koeman. Deze jongen beschikt over zoveel kwaliteiten dat hij een aanwinst is voor elk team in de Eredivisie.

Laten we bij het begin beginnen. Afgelopen zomer kwam Elm over van Kalmar FF, de club waar hij vanaf zijn zeventiende had gespeeld. Ondanks de interesse van vele Europese (top)clubs koos Elm voor de geleidelijke weg en tekende hij voor vier seizoenen in Alkmaar.

De eerste maanden verlopen stroef: Koeman kiest voor Brett Holman op rechts en voor David Mendes da Silva en Stijn Schaars als controleurs. Maarten Martens is vaste waarde op de linkerkant van het middenveld, waardoor Elm genoegen moet nemen met een plek op de bank. Naar verloop van tijd komt Elm zo nu en dan tussen de lijnen en laat meteen zien prima te kunnen voetballen. Naast zijn goede spelinzicht, vermogen om op de goede plek te staan, splijtende passes en verre ingooien zal je hem nooit horen zeuren. Elm weet wat hij kan, wacht zijn kans af en zal op die momenten moeten laten zien wat hij kan.

De eerste paar invalbeurten zijn niet bijzonder goed. Dit komt mede doordat het bij AZ even niet loopt. Daarnaast speelt Elm vanaf rechts, naar eigen zeggen geen probleem, maar de voetbalkenner ziet dat Elm in het centrum moet spelen. Langzaam maar zeker krijgt hij steeds vaker speelminuten, maar een basisplaats is nog niet beklonken. Bijkomend nadeel voor Elm is dat hij niet meer mag uitkomen in de Champions League: hij heeft met Kalmar FF immers al Europees gevoetbald en is dus niet gerechtigd om met AZ uit te komen in de CL.

Vlak voor het ontslag van Koeman krijgt hij een aantal keer zijn kansen in de basis. Elm speelt als een van de weinigen bij AZ elke keer een degelijke wedstrijd. Echter, Koeman blijft hem opstellen als rechtermiddenvelder. Vlak na de wedstrijd tegen Vitesse wordt Koeman ontslagen en Dick Advocaat komt. De ommekeer voor Elm.

Advocaat begrijpt het spelletje duidelijk een stuk beter. In zijn eerste wedstrijd tegen PSV laat hij meteen zien niet bang te zijn om te voetballen. Elm begint op papier vanaf rechts, maar in balbezit zie je dat Mendes da Silva naar rechts trekt, zodat Elm het opbouwende werk vanaf het centrum kan verzorgen. Advocaat ziet wel in wat voor geweldige voetballer Elm is. Ondanks dat het er tegen PSV nog niet helemaal uit komt is de toon gezet.

In de wedstrijd tegen Ado Den Haag mag Elm wederom beginnen. Nu start hij vanaf ‘tien’, vlak achter de spitsen. Elm ontpopt zich tijdens deze wedstrijd als de nieuwe regisseur van AZ en laat zijn klasse zien. Met Mendes da Silva en Schaars in zijn rug kan hij eindelijk een wedstrijd vrijuit voetballen. Elm is aan de bal de rust zelve, in de kleine ruimtes heeft hij het overzicht en de techniek in huis om snelle beslissingen te nemen. Ondanks zijn lange lichaam is hij balvast en behendig, zet tegenstanders op het verkeerde been en verstuurd passes op maat.

Daarnaast beschikt Elm over een geweldige traptechniek. Hij heeft heel weinig ruimte nodig om aan te leggen voor een schot en kan deze met precisie richting het doel krullen. Zijn corners onderstrepen zijn sublieme traptechniek; daar waar Schaars al weken corners om zeep helpt door deze veel te laag bij de eerste paal in te brengen, neemt Elm de corners met precisie en legt ze netjes bij de penaltystip neer. Het heeft nog geen doelpunten opgeleverd maar dat is een kwestie van tijd.

Het is misschien voorbarig om Elm nu al de hemel in te prijzen, daar waar hij nog maar twee keer heeft gescoord dit seizoen, maar ik ben er van overtuigd dat Elm een hele grote gaat worden. Een AZ met Schaars en Mendes da Silva als controleurs en Elm als regisseur behoort tot een van de beste middenvelden van Nederland. Met de balvastheid van Moussa Dembele, de snelheid van Jermain Lens en de behendigheid van Mounir El Hamdaoui kan AZ nog hoge ogen gaan gooien in de tweede seizoenshelft. Advocaat ziet het en brengt het over. Hij is de juiste man op de juiste plaats. Hij ziet dat Elm geen hangende rechtshalf is maar een regisseur op ‘tien’. Eentje die vanuit het middenveld de openingen creëert en de passes verstuurd. Eentje die scorend vermogen heeft. Eentje die nooit naast zijn schoenen zal lopen. Advocaat ziet het: Rasmus Elm is de nieuwe regisseur van AZ.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 12 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door rudiexx10)

Mooi stukje !! Je legt alles precies uit en ook geen moment van overdrijving , want je ziet dat deze dus degelijk al deze eigenschappen bezit . Ik zou het gewoon niet beter kunnen , daarom : 5 sterren !

Elm speelde tegen Roda uit zijn eerste echt goede wedstrijd voor AZ voortreffelijk ondersteunt door zijn maatje Wernbloom.

Dit duo, wat op het midden ook een koppel vormt in het Zweedse nationale team, gaat voor AZ idd belangrijk worden.
Slachtoffers daarvan worden waarschijnlijk Martens en Mendes of Schaars als zijn vorm niet gaat verbeteren.

Advocaat speelt veel aanvallender als Louis en Koeman.
Backs moeten zich van hem gaan inschakelen in aanvallend opzicht.
Kortom als Holman, Dembele en Hamdaoui weer helemaal fit zijn zullen een paar van deze spelers op de bank komen te zitten.

Elm en Lens lijken idd de beste papieren te hebben, voor de rest wordt het knokken voor een basisplaats waarbij Hamdaoui niet meer die beschermde rol heeft van vorig jaar en daar heeft hij moeite mee................

22 december 2009 om 10:22

Wernbloom speelt helemaal niet in het Zweeds team. Elm wel en kan denk ik wel een goede middenvelder worden en of hij zo goed is als de schrijver denkt, weet ik nog niet. En Advocaat wordt wel erg geprezen

Ik denk dat je hem veel te snel de hemel inprijst. Heeft zeker potentie daar niet van, maar je draaft een beetje door. En om na twee wedstrijden al te spreken van een ommekeer...
3,5 sterren je hoort later van me

23 december 2009 om 15:39

Ik volg Elm al drie jaar, sinds ik een tijd in Kalmar heb gewoond, en die jongen barst van het talent. Of de schrijver doordraaft? Ik denk het niet. Dit wordt de grootste voetballer die Zweden aan het buitenland heeft afgeleverd na Zlatan Ibrahimovic. Heeft niet de flair van een topvoetballer, maar dankzij zijn mentaliteit gaat hij die top wel halen.

1 januari 2010 om 15:34

Lagerback die gewoon even zegt dat hij na Ibrahimovic het grootste talent is die Zweden ooit heeft gehad? Nee!! Hij overdrijft niet!

Het stuk is goed geschreven, alleen vind ik het een beetje te kort door de bocht. Het is niet zo dat Koeman of Advocaat nou zo'n wereld van verschil is. Onder Koeman zag je Elm ook al meer naar binnen trekken en Mendes naar buiten. Elm ontpopt zich alleen steeds meer, naarmate hij meer speelminuten maakt.

We gaan zeker nog wat van Elm horen!

Vraag me wel een beetje af wie Advocaat zou opstellen als iedereen fit en beschikbaar is, hij zal vast 4-3-3 spelen maar heeft voor het middenveld dan de keuze uit Schaars Mendes Elm Wernbloom en Holman toch geen vijf kleine namen en dan sla ik al Martens over. Maar ik ben zeker fan van Elm mooie speler, Ik vind hem vaak slimme ballen geven, denk dat AZ niet zijn top zal zijn. Denk dat een middenveld met Schaars Holman en Elm het beste is voor AZ.

Mooi stuk, leest makkelijk weg. Ben het ook 100% met je eens, zei al van het begin Elm op 10. Ga vooral zo door

Elm is een heel groot talent, snap nog steeds geen moer van het feit dat Heerenveen het gevraagde bedrag niet op tafel wilde leggen. Zo duur was hij niet. Prima stuk verder, 4 ster.

22 december 2009 om 12:04

Zo duur was hij niet?? AZ heeft 9, 1 miljoen euro voor hem betaald. Een dergelijk bedrag betaald Heerenveen nooit voor een speler.

22 december 2009 om 12:11

Daar klopt helemaal niets van Afcaxx.
Rasmus had nog een halfjarig contract en heeft helemaal geen 9.1 miljoen gekost.
Ik weet ook echt niet hoe je aan die onzin komt maargoed...

On: Leuke analyse, goed geschreven en helemaal waar.
4 Punten

22 december 2009 om 12:23

9,1 miljoen euro klopt inderdaad niet. AZ heeft rond de 3 miljoen euro voor Rasmus Elm betaald.

22 december 2009 om 12:27

Maak er maar van 3 miljoen van, het exacte bedrag weet ik niet.
Edit: Bobbie88 was voor me :P

22 december 2009 om 12:28

Als ik het goed heb kost hij niet zoveel. Ten tijde van de interesse van Heerenveen vroeg Kalmar nog een kleine 2 miljoen. Dat vonden wij teveel. Een half jaartje later heeft AZ hem vastgelegd. 3 miljoen lijkt me het absolute maximum.

22 december 2009 om 12:41

Hij stond onlangs anders wel in de krant in de top 10 van duurste aankopen in de nederlandse competitie. en daarachter stond dat AZ 9.1 miljoen voor hem betaald zou hebben. Ik was daar ook verbaasd over, maar het stond er wel in het AD en de Spits..

22 december 2009 om 12:45

Haha. 9.1 miljoen, dat kan toch helemaal niet. Snap je zelf hopelijk ook wel. En duurste aankopen zijn dit jaar al snel gasten van 3/4 miljoen. Zoveel is er niet gekocht en verkocht.

22 december 2009 om 12:52

Ik geloof best hoor dat het niet 9 maar 3/4 miljoen was, maar gek dat ik het geloof als ik dat in een krant lees, vind ik nou ook weer niet.. Hij gold toch als het grootste talent na Zlatan Ibrahimovic? Daar betaalde Ajax toch ook 9 miljoen voor in een tijd dat dat absoluut nog niet gebruikelijk was. En Dirk kon dat wel op tafel leggen voor AZ. Dus waarom het niet zo kunnen is mij een raadsel. Dat het niet zo is, oke.

22 december 2009 om 13:04

Vraagprijs van Kalmar was 5 miljoen toendertijd. Denk ook niet dat als hij 9 was dat Az was wezen shoppen daar.

Elm kan onzettend goed voetballen maar we moeten niet vergeten dat Holman het ook goed deed maar in mij ogen is dit wel een heel grott talent die de top weleens zou kunnen halen.

je kunt ook overdrijven hij komt bij een club als psv echt niet mee

22 december 2009 om 23:20

Je kunt ook overdrijven door hem gelijk een ster te geven...

23 december 2009 om 08:10

Triest, wou Psv hem ook niet al te graag erbij hebben?

1 januari 2010 om 15:37

Maar naar Psv wou hij niet toe, terwijl PSV hem wel wou..

Wat een onzin hier zeg! Ben je op zoek naar n nieuwe hype?nu ze Honda niet meer kunnen betalen maar wel wilde vastleggen en hij wilde ook dan maar Elm naar de manie schrijven? Kom zeg n paar keer ok invallen en 2 x scoren maakt je nog niet geslaagd,laat staan succesvol....
Bovendien is Martens(de held van 2005/2006/2007/2008/2009)in de Nederlandse competitie)nu opeens de slechtste az-er en kan hij er geen pepernoot meer van?niet opgelet bij zn goal afgelopen weekend?
En heb je trouwens n glazen bol Bobbie of kan je in de hersenen van advocaat kijken?knap hoor!

Elm deed die gisteren ook mee?

23 december 2009 om 14:44

Wie ??

prima stukje, nog even een lekkere sneer naar Koeman.
5 sterren gewoon hoor!!/
Daarnaast lekkere voetballer om naar te kijken

Goede voetballer, zeker versterking voor AZ. Ik hoop dat AZ zo gaat spelen.

Romero
swerts
moisander
moreno
pocognoli
schaars
wernbloom
elm
holman
el hamdoui
lens

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5655
2.PSV5029
3.AZ4619
4.Feyenoord4322
5.Vitesse4211
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
T. KoopmeinersMiddenvelder2312
F. MidtsjøMiddenvelder222
M. BoaduAanvaller218
M. BizotKeeper220
J. KarlssonAanvaller217
C. StengsAanvaller206
Z. AboukhlalAanvaller174
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

In de wandelgangen

Vrijdag 26 februari
Roman Abramovich heeft Chelsea-manager Thomas Tuchel groen licht gegeven om Borussia Dortmund-spits Erling Haaland komende zomer te verleiden tot een overstap. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren