Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Rusland gaat mogelijk gouden generatie tegemoet

Laatste update:

Op 14 mei 2008 werd de finale van het UEFA Cup-toernooi gespeeld in het City of Manchester Stadium. De wedstrijd ging tussen Zenit Sint-Petersburg en Glasgow Rangers en ik weet nog goed dat ik aan de buis gekluisterd zat. Telkens weer passeerde een speler van de toenmalig Russisch landskampioen de verdedigers van de Schotse club. Met een tweetal glazige ogen en een ietwat brede mond was het Andrei Arshavin die de defensie van de tegenpartij keer op keer het bos in stuurde. De wedstrijd eindigde in een 2-0 overwinning voor Dick Advocaat en de zijnen, maar dat kon me gestolen worden. Op die dag was enkel Arshavin belangrijk. Met oogstrelende passes en oeverloze dribbels stak hij boven de andere spelers uit. Hij bleek de voorloper te zijn van een toekomstige gouden generatie in het Russische voetbal.

Van 1992 tot 2001 domineerde Spartak Moskou, de ploeg die in 2008 met 1-2 van NEC verloor, het Russische voetbal. In 2002 werd de club uit de hoofdstad echter voorbijgedreven door stadsgenoot Lokomotiv Moskou, dat zowel in 2002 als in 2004 kampioen van Rusland werd. Een andere club uit Moskou, CSKA, veroverde de titel in 2003, 2005 en 2006. In 2007 was het eindelijk zover dat een club buiten de poorten van de machtige hoofdstad van Rusland de titel wist te veroveren. Zenit Sint-Petersburg, de toenmalige werkgever van diezelfde Arshavin, won de Premjer-Liga met twee punten voorsprong op Spartak Moskou. De plaatsen twee tot en met plaats zeven werd allemaal bezet door clubs uit Moskou. De competitiewinnaar van 2008 en 2009 kwam dan ook uit de lucht vallen, want Rubin Kazan werd maar tiende in 2007.

Wie zo nu en dan eens kijkt naar wedstrijden uit de Russische Premjer-Liga, zal zien dat er veel talenten rondlopen. Op zich is dat geen wonder, want het Russische landschap is liefst 17.075.200 vierkante kilometer groot en daarmee veertig keer zo groot als Nederland. Toch bloeit het Russische voetbal de laatste jaren helemaal op en komen er steeds meer spelers uit de jeugdopleidingen die de potentie hebben om de Europese top te halen. Een mix van allerhande soorten Russen en veel Zuid-Amerikaanse rasvoetballers maakt de hoogste voetbalcompetitie van het grootste land ter wereld steeds aantrekkelijker. Ook Europees gezien maken de clubs uit de Premjer-Liga steeds meer indruk. In 2005 won CSKA Moskou de UEFA Cup en Zenit flikte dat kunstje ook: in 2007. In de Champions League van dit jaar wist Rubin Kazan niet te overwinteren, maar de Russen lieten wel indruk achter door bij Barcelona (1-2) te winnen.

Om terug te komen op die talenten die de potentie hebben om de Europese top halen, volgen hier een paar voorbeelden. De twintigjarige Alan Dzagoev, een aanvallende middenvelder van CSKA Moskou, liet in de Champions League van dit seizoen zien over exceptionele kwaliteiten te bezitten. Als je Edwin van der Sar zo kansloos kunt laten dan heb je een serieuze kans om een hele grote voetballer te worden. In 47 duels voor CSKA Moskou wist Dzagoev al vijftien treffers te maken en momenteel heeft de twintigjarige aanvallende middenvelder ook al vijf interlands achter zijn naam staan.

Naast Dzagoev zijn er nog een hoop Russische talenten. Sergey Parshivlyuk (rechtsmid/rechtsback), Evgeni Makeev (linksback), Pavel Yakovlev (vleugelspeler) en Soslan Dzhanaev (doelman) behoren tot de eigen kweek van Spartak Moskou. Al deze spelers zijn rond de twintig jaar en hebben gemiddeld zo’n tien tot vijftien wedstrijden gespeeld in het eerste. Bij Lokomotiv Moskou is Denis Glushakov het grote talent. De aanvallende middenvelder is vooral erg sterk aan de bal en ook erg doelgericht. Ook een groot talent is Georgi Schennikov, centrale verdediger van CSKA Moskou. De negentienjarige verdediger heeft nu al 25 wedstrijden gespeeld in het basiselftal van de club uit de hoofdstad. Om jullie verder niet te vervelen met onbekende namen lijkt het me handig om te zeggen dat de situatie bij nog een aantal Russische clubs gelijkwaardig is. Het belang van opleiden wordt steeds meer benadrukt waardoor het aantal spelers uit de jeugd in het basiselftal van Russische clubs toeneemt.

Naast deze talenten is er in Rusland natuurlijk ook al de huidige, gevestigde orde. Spelers die al uitkomen voor clubs uit Engeland en Duitsland. Pavel Pogrebnyak (VfB Stuttgart), Arshavin (Arsenal), Roman Pavlyuchenko (Tottenham Hotspur), Yuri Zhirkov (Chelsea) en Dinijar Bilyaletdinov (Everton) zijn onderdeel van de huidige kern van het Russische nationale elftal. Deze mannen wisten er niet in te slagen om zich te kwalificeren voor het WK 2010 in Zuid-Afrika, omdat Slovenië op uitdoelpunten Guus Hiddink en de zijnen uitschakelden in de play-offs. De 22 punten die behaald werden in de kwalificatiereeks bleken niet genoeg te zijn voor directe plaatsing, alhoewel Slowakije in poule drie met hetzelfde puntenaantal groepswinnaar werd. Zwitserland behaalde in de kwalificatiereeks zelfs nog één punt minder, in Groep 2, maar ook voor hun was dit puntenaantal voldoende om als groepshoofd naar Zuid-Afrika af te reizen. De Russen hadden echter Duitsland in de poule, dat 26 punten bijeensprokkelde. Hierdoor was Rusland gedoemd om play-offs te spelen en dit liep verkeerd af voor de Russen.

Deze generatie is het niet gelukt om te schitteren op een internationaal voetbaltoernooi, laat staan zich ervoor plaatsen. Maar als je deze spelers combineert met de talenten die eerder in het artikel voorkomen, kun je niet anders concluderen dat het Russische voetbal een ijzersterke generatie heeft geproduceerd. Als de talenten van nu net als Arshavin, Zhirkov, Pogrebnyak en nog een aantal Russische spelers de kans krijgen om ook bij een Europese topclub te voetballen en hier ervaring op te doen, is het best mogelijk dat de Russen binnen nu en tien jaar op een EK of WK de halve finale of zelfs de finale weten te bereiken. Vooralsnog is het zaak dat deze spelers zich ontwikkelen. Als de huidige talenten van Rusland zich dusdanig ontwikkelen als hun potentie toelaat, dan staat er een gouden generatie voor de deur.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

leuke column,goed geschreven en mooi om weer te horen dat ,het ooit zo machtige rusland (kwa status) weer opbloeit en toch mooi dat er veel russische talenten de kans krijgen in de competitie ondanks de grote hoeveelheid geld dat er rondgaat.

verde klopt niet alles,zo was al een club buiten moskou eerder kampioen geworden buiten zenit,wie dat was durf ik niet met zekerheid te zeggen.ten tweede is rusland niet 40x zo groot als nederland,nederland is dacht ik iets van 40.000 km2 en rusland dus 17.000.000km2,dan is rusland 425x (!!!) zo groot als Nederland (ik weet dat het ongelovelijk klinkt maar kijk maar op een wereldmap en dan is het een stuk logischer)

Wel mooi dat het Russische voetbal grotendeels is opgeleefd dankzij ons Nederlanders,advocaat die door eerste club buiten moskou de uefa-cup te winnen (is denk ik de grondlegging voo het russische voetbal revolutie geweest,meer dan hiddink) en daarna hiddink door te zorgen dat het heerlijker russischevolkslied weer op een eindtoernooi te horen was en de halve finales haalde.helaas wel ten koste van die van onszelf...

21 december 2009 om 10:34

die club was alania vladikavkaz...

Leuk stuk...ik begin de russische competitie nu ook een beetje te volgen, dus dit is voor mij interessante kost. Ook van niet-russische talenten als ananidze (spartak) en cosic (nieuwe vidic, Cska) verwacht ik veel.

mooi stuk,
leuk geschreven alleen af en toe herhaal je de woorden iets te vaak, verder niks op aan te merken.

heel mooi ook voor het Europees voetbal, want als een aanvallend middenvelder zoals Dzagoev gooit hoge ogen voor clubs uit het westen en dus meer doorgroeimogelijkheden.

Best een interessant stuk en heel aardig geschreven bovendien. Zoals eerder aangegeven is Rusland velen malen meer dan 40 keer groter dan Nederland. Stel je eens voor dat Rusland echt 40 keer groter zou zijn als Nederland? Dan woonde ik in (correct me if I am wrong) het grootste West - Europese land! Dit doet verder niet echt ter zake. Leuk om te lezen over deze talenten. Guus heeft het ook al aangegeven; er komen een paar pareltjes aan.

Julle hebben helemaal gelijk, 400 keer.. Nulletje vergeten..

Prachtig geschreven column. Dat Rusland 40x groter is dan Nederland klopt niet en daar ben je gelukkig ook zelf achter gekomen. Ik wil je er wel op wijzen dat Schennikov geen centrale verdediger is maar een linksback. En wat betreft de talenten denk ik ook dat Dinamo Moskva een steentje bij zal dragen met Kokorin, Shunin en Denisov alleen zijn Dzhanaev en Shunin nog lang niet zo goed als Akinfeev dat is. En van mij mogen de Russische clubs(welke club dat ook mag zijn) fatsoenlijke centrale verdedigers opleiden. Ignashevich en Vasily Berezutsky zijn goede spelers bij mijn cluppie maar in cruciale wedstrijden voor mijn land laten ze behoorlijk wat steken vallen. We hebben een type John Terry, Nemanja Vidic, Rio Ferdinand nodig achterin en die hebben we voorlopig helaas nog niet.

Pavlyuchenko vind ik een verkeerde voorbeeld vooral omdat hij nooit mag spelen terwijl hij in mijn ogen toch wel beter is dan Crouch maar nu ik geruchten hoor dat Sunderland Robbie Keane zou willen lijkt het me een uitstekende kans om Pav te testen. Het is alleen een beetje jammer dat Zenit het blijft proberen om wat spelers te halen in plaats van een nieuwe Arshavin te kweken bij wijze van spreken.

Dit moet later de opstelling van de toekomst worden.

Akinfeev
Parshivlyuk
Vlasov
Taranov
Schen/Makeev
Mamaev
Sabitov
Arshavin
Dzagoev
Zhirkov
Pogrebnyak

mooi stukje, ik had ze er ook graag bij gezien deze zomer, Arshavin is toch echt wel een geweldenaar. Je zegt alleen dat ze binnen 10 jaar de halve finale of finale van een groot toernooi kunnen bereiken, maar dat hebben ze vorig jaar toch ook al bereikt?

21 december 2009 om 14:39

Hij bedoelt waarschijnlijk dat we dat vaker zullen doen .

Knap geschreven, Menno. Ben benieuwd naar je andere stukken.

dus dan zegmaar de jeugdspelers a;s back-ups voor de huidige kern+rubin sterkhouders?

Akinfejev
Semak
Sharonov
Kolodin
Zhirkov
Ryazantsev
Bilya
Dzagoev
Denisov
Arshavin
Pogrebnyak
21 december 2009 om 19:05

Semak is absoluut geen rechtsback, Denisov eruit halen en Dzagoev in Denisovs plaats. Billy op en Arshavin van kanten omwisselen en dan Mamaev met Semak erin als het blok op het middenveld. Verder is hij kan ik er wel mee leven alleen is Sharonov wel behoorlijk oud en ik denk niet dat hij nog wat aan het nationale elftal toevoegt.

Leuke column. Het Russische voetbal heeft zo te zien een prima toekomst! Kijken ofdat ze de gouden periode van nu te kunnen eveneren.

goed geschreven want rusland doet het heel aardig de laatste jaren met als hoogtepunten Zenit st Petersburg (uefa CUP Winst) en helaas tot me spijt dat ik er mensen aan moet herinneren de uitschakeling van het nederlands voetbal .. mooi stuk!!

leuk stuk over een grootmacht die ik altijd wel heb gewaardeerd, maar eigenlijk niet echt volg, behalve op de grote tournooien. Ik vind het goed geschreven dus van mij krijg je 5 sterren.

Shennikov is een linksback en geen centrale verdediger

Ik heb toch mijn twijfels hoe dit verder gaat. Rusland heeft een paar keer zeer verassend gepresteerd, maar de jaren daarna laten ze het afweten. (cska en Zenith)

Met de komst van de andere clubs in Europa, word het er niet beter op. Het gemiddelde vliegt net zo snel omlaag als dat het omhoog ging en Nederland doet het op dit moment beter.

De column is leuk geschreven, maar of Rusland er écht aankomt dat stel ik toch in vraag, denk dat hype op dit moment juist net weer wat over is

Probleem is dat ze zich weer kunnen plaatsen op het EK 2012 in Polen en Oekraïne en dan zijn spelers als Arshavin al best oud ( ergens begin 30).

22 december 2009 om 20:39

Dus dan hebben ze een extra dosis ervaring en zijn spelers Als Dzagoev en Shennikov compleet ontwikkeld. Zie hier niet echt een nadeel in?

Diverse oliemagnaten investeren al jaren in Russische voetbalclubs. Of het voetbal in Rusland zich in de toekomst ook daadwerkelijk zal kunnen meten met de grote landen, is echter nog maar zeer de vraag. Geld is de ziel van de negotie, zonder geld kan men geen zaken doen. Maar de juiste weg naar succes is het goed besteden van het geld, iets wat in de Premjer Liga nog niet gebeurt. Hierdoor blijft de Russische competitie voorlopig achter op de Europese topliga's.

De centen dansen dus weelderig bij de meeste Russische clubs in de zak, het vermogen wordt echter vaak nog verkeerd uitgegeven. Tweederangs Argentijnen, tweedehands Brazilianen of 'net niet'-europeanen worden steevast voor veel geld aangekocht door de Premjer-liga clubs. De echte toppers, afgeschrikt door de cultuur- en temperatuursverschillen, komen niet naar Rusland. De mindere exotische goden blokkeren bovendien de ontwikkeling van Russische talenten.

Soms willen er nog wel eens 'eigen' toppers doorbreken. Vyacheslav Malafeev en Igor Denisov zijn voorbeelden van spelers uit de eigen jeugd van Zenit Sint-petersburg en Igor Akinfeev is de enige afgezant uit de eigen kweek van Cska Moskou. Toch blijft de doorstroming van talenten uit de eigen opleidingen schaars. Door de hoge salarissen in de Premjer Liga blijven de goede Russische spelers bovendien in hun vaderland voetballen en maken ze geen ruimte voor hun opvolgers. Enkel om naam te maken in het Westen keren grote spelers hun clubs de rug toe. Andrey Arshavin, Anatoly Tymoschuk, Roman Pavlyuchenko en in het recente verleden Dmitri Alenichev en Alexei Smertin zijn bekende voorbeelden van jongens, die wel hun heil zochten in de Europese topcompetities.

In vergelijking met de eredivisie manifesteert de Premjer-liga zich niet als een competitie, waarin een jonge speler ervaring kan opdoen of kan rijpen. Dat alleen al de selectie van Ajax over ongeveer hetzelfde aantal eigen jeugdspelers beschikt als de gehele top-zes van Rusland, mag een zorgwekkende conclusie genoemd worden. Hierdoor komt de kwaliteit van het nationale team in gevaar. Bondscoach Guus Hiddink hamert er dan ook al geruime tijd op om meer Russen op te stellen en zo de ontwikkeling van de Russische voetballers te bevorderen.

Ondanks de financiële kracht van de Russische clubs blijven grote namen intussen uit. Onder meer door de krakkemikkige stadions kan de Premjer-liga vooralsnog niet de sprong maken naar de echte topcompetities. De roebels zijn het probleem niet, de juiste besteding van het geld des te meer. Transfers van middelmatige voetballers uit Zuid-amerika en Europa helpen de Premjer Liga niet om structureel op een hoger plan te komen. Volgens Hiddink moet er geïnvesteerd worden in de infrastructuur van het Russische clubvoetbal. "de stadions en jeugdopleidingen moeten kwalitatief beter, dan pas kan er iets ontstaan," aldus de Varssevelder.

Daar de clubs in Rusland enkel gefocust lijken te zijn op successen op de korte termijn, zal dit echter een zeer moeilijk proces worden. Het verbeteren van de jeugdopleidingen en stadions zal veel tijd vergen en de vraag is dan ook of men hiermee door zal gaan nadat Hiddink is vertrokken. Weliswaar beschikt de Premjer Liga over gemiddeld grotere stadions dan de Eredivisie (28.801 om 21.746), de kwaliteit van de stadions en de gesteldheid van de velden zijn nog altijd ver beneden peil. Rubin Kazan en Cska Moskou zullen dit seizoen in de Champions League de Premjer Liga gaan. Met goede prestaties kunnen grotere spelers wellicht lekker gemaakt worden voor de Premjer Liga. Alleen goed presteren in het kampioenenbal is echter niet genoeg.

Op het gebied van infrastructuur moet er nog veel verbeterd worden in Rusland. De stadionplannen van veel clubs zijn hoopvol, maar de uitvoering laat nog op zich wachten. Alleen door goede jeugdopleidingen en beter scoutingswerk kan Rusland in de toekomst aanhaken bij de absolute top. Geen 'roebeldomheid' meer door het geld uit te geven aan middelmatige voetballers, maar investeren in de toekomst derhalve.

23 december 2009 om 10:49

Schennikov en Grigoriev komen ook uit onze jeugd vandaan. Bovendien bestaat het basis elftal van Spartak voornamelijk uit jeugdspelers. Dzhanaev, Parshivlyuk, Makeev, Yakovlev etc. Alleen is Zenit is de enige die probeert 2e rangs spelers te halen om naam te krijgen. Wij scouten naar talenten en leiden ze op tot grote voetballers. Dat hebben wij met Olic, Vagner Love, Dani Carvalho, Odiah etc gedaan. En ik hoop dat later Cosic en Dzalamidze volgen.

Mooi stukje! Ik baal echt nogsteeds dat Rusland niet bij het WK zit van de zomer... Maar het ziet er in de toekomst goed uit als ze deze lijn kunnen voortzetten, denk dat hiddink ook een belangrijke schakel hierin is overgens.. Go Russia!!

Dzagoev is trouwens 19 maar dat terzijde.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren