Ajax moet leren de Europa League te waarderen

Donderdag, 17 december 2009 om 18:44 door Ajacied023
/

Met weemoed kijkt menig Ajacied terug op de gouden jaren onder de nu in Duitsland florerende Louis van Gaal. Een simpel puntertje van de nog piepjonge Patrick Kluivert in de 85ste minuut van de Champions League-finale tegen AC Milan bleek genoeg voor de eindzege in het Europese kampioenenbal. Als klein ventje sprong ik een gat in de lucht, ook al was ik me niet eens echt bewust van wat de Champions League nou eigenlijk precies was. Dat we de beste waren, dat wist ik, en dat was meer dan genoeg.

Iedere zichzelf respecterende Ajacied weet wel een aantal dergelijke Champions League-wapenfeiten te noemen. Jongere supporters zullen zich de verloren kwartfinale tegen AC Milan onder Ronald Koeman herinneren, oudere supporters denken vooral terug aan de glorietijd 1970-1973 waarin Ajax het internationale voetbal domineerde. Des te pijnlijker is het om te moeten constateren dat ons aller Ajax verder dan ooit verwijderd is van succes op het hoogste Europese podium.

Een aantal redenen ligt hieraan ten grondslag. Allereerst heeft de macht van het grote geld de voetbalsport het laatste decennium zeer ingrijpend veranderd. Spelers kunnen op hun achttiende al lang en breed miljonair zijn en dat vooruitzicht weegt bij de gemiddelde talentvolle Nederlandse voetballer zwaarder dan andere beweegredenen als clubliefde, sportieve eer en trouw. Ergens is daar wat voor te zeggen: als mijn baas me morgen vraagt of ik vijf keer zoveel wil verdienen en in Spanje wil gaan werken dan weet ik niet hoe snel ik mijn spullen moet pakken. Een Royston Drenthe en een Ryan Babel kiezen gewoon voor zekerheid in een verder zeer onzekere branche.

Toch gaat het niet allemaal om geld. De steeds verder doorzettende globalisering draagt ook zijn steentje bij aan de ontwikkeling die uiteindelijk zal resulteren in een Nederlandse top zonder enig uitzicht op écht Europees succes. Landsgrenzen vervagen dankzij nieuwe technologieën als het internet en het wordt steeds beter mogelijk om in bijvoorbeeld Engeland te wonen maar je toch Nederlander te voelen, of wereldburger. De Nederlandse identiteit is er één die net als veel andere nationale identiteiten door de invloeden van andere culturen in de verdrukking is geraakt. Holland is gewoon niet hip: het is veel toffer om in Milaan op zijn Italiaans rond te banjeren in een Armani-maatpak dan het is om in een wollen trui conditieoefeningen op de plaatselijke dijk te doen.

Hollandse talenten groeien op in het buitenland, de overgebleven toppers worden weggekocht en Nederlandse clubs blijven met lege handen achter. Een droevig toekomstbeeld? Ach, structurele Champions League-deelname is eigenlijk ook nu al voor geen enkele Nederlandse club weggelegd. Jammer, maar daarom niet minder waar.

De laatste jaren heeft Ajax zijn beperkte kansen op Champions League-deelname vakkundig om zeep geholpen met dramatische nederlagen tegen ploegen die qua naam, historie en prijzenkast eigenlijk niet kunnen tippen aan de, naar mijn mening, mooiste club van Nederland. Kampioen worden zat er ook al niet in en het zou me niks verbazen als de titelrace ook dit jaar weer uitdraait op een grote teleurstelling op de laatste speeldag. Ik laat het mijn humeur echter niet meer verpesten en dat heeft alles te maken met een mentaliteitsverandering. Ajax is namelijk geen Europese topclub meer. Zo, het is eruit.

De lat hoog leggen is erg belangrijk en in dat verband begrijp ik heel goed dat Martin Jol vaak rept over ‘ambities die bij de Europese topclub die Ajax wil zijn horen’. Ik heb de lat zelf de afgelopen jaren ook aardig hoog gelegd maar veel vaker dan in euforie eindigde deze insteek in teveel pils en grove teleurstelling aan mijn kant. Vandaar dat ik nu een nieuwe ambitie uitspreek die zo’n dubbele kater de volgende jaren zal voorkomen: Ajax moet proberen de Europa League te winnen.

De wedstrijden in de Europa League van vorig seizoen tegen Fiorentina en Olympique Marseille waren een genot om bij aanwezig te zijn. Niet omdat die ploegen de beste van Europa zijn (absolute top zijn ze namelijk bepaald niet) maar omdat je als Nederlandse topclub speelt tegen een Italiaanse topclub en je niet bij voorbaat kansloos bent. Ik kies elk moment van de dag veel liever voor vier Europese wedstrijden na de winterstop waarin je tegenstanders treft die te pakken zijn met wat geluk, dan voor zes wedstrijden voor de kerst die eigenlijk veelal kansloos verloren gaan. Bovendien hebben de duels met Fiorentina en Marseille onomstotelijk vastgesteld dat de sfeer in het stadion er niet onder hoeft te lijden als je als club actief bent op een iets lager Europees niveau.

Als dit dan betekent dat mijn club zelden of nooit meer in actie komt tegen echte toppers als Manchester United, Real Madrid en Internazionale, so be it. Laat mij dan maar elk seizoen zinderende kwartfinales spelen tegen de (iets) mindere goden van de Europese velden! Die ene kwartfinale Champions LAegue, eens in de zes jaar, weegt namelijk voor mij niet op tegen de pijn van jaar in, jaar uit dezelfde kansloze aftocht waarmee ook AZ dit seizoen kennis heeft gemaakt.

Begrijp me niet verkeerd, met ambitie is niks mis. Ajax zien als een mogelijke Europese topclub is echter niet in de eerste plaats ambitieus maar vooral onrealistisch. Die tijd ligt helaas achter ons, zo hoog als de lat ligt springt Ajax nooit meer. Laat alle supporters van mijn club zich beseffen dat het geschikte podium voor de club op dit moment en waarschijnlijk voor de komende jaren de Europa League is. Als we dan nog een keer in de kwartfinale van de Champions League staan is dat alleen maar een grote meevaller, en geen pijnlijke herinnering aan een tijd waarin die kwartfinale voor Ajax eigenlijk niks voorstelde.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 33 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

63 reacties (laatste reactie door Stormrage)

heel mooi stuk.
goed geschreven en inhoudelijk verder ook erg mooi en ik denk helaas realistisch.
ondanks dat ik voor een andere club ben heb ik het toch goed kunnen verteren.
5 sterren van mij

19 december 2009 om 12:04

idd erg realistisch en normaal ook wel goed,
maar dit stuk komt toch wel rond een hele slechte tijd,
rond de loting tegen Juventus, wel een echte CL club

dit jaar moet Ajax de EL vergeten, volgend jaar moeten ze het maar weer gaan waarderen

CL heeft Ajax niets te zoeken, EL wel, ook al zijn er elk jaar wel Europese toppers die in EL belanden, denk dit jaar aan Juve en Liverpool

Ik moet zeggen jij bent een van de mede ajacieden die er net als mij zo over denkt! Geweldig stuk. Totaal realistisch kan er niks op aanmerken van mij 5 dikke sterren als ik er 6 kon geven kreeg je ze

Auh, dat doet pijn. Helaas de harde waarheid, waar menig Ajacied zich van achter de oren krabt. Na vanavond (tegen Anderlecht) maakt dit stukje toch iets los. Prachtig geschreven! Ook ik zou je 6 sterren geven als het kon.

Goed en realistisch geschreven,geen hoogmoed bij jou en dat waardeer ik zeer!

Hier is verder geen discussie over nodig, ik denk dat je het gevoel van veel supporters verwoord. Je titel komt op HET perfecte moment, net na de dramatische wedstrijd tegen Anderlecht. Maar goed, hopen maar weer op een goede hervatting na de winterstop, misschien nog een beetje mazzel met de loting die voor de deur staat en dan net zo verder gaan als vorig jaar. Met geluk, maar vooral bloed, zweet en tranen (van geluk dan wel). Ajacieden moeten inderdaad maar hopen op de grootst mogelijke prijs in Europa, het winnen van de Europa League! En misschien, heel misschien kunnen we dan nog hopen op de grootste prijs. Maar dat blijft dan nog even een hele stiekeme droom

Vijf Sterren !!!!! Je slaat de spijker op zijn kop ! Helaas zijn de gouden tijden voorlopig voorbij ! Ajax heeft een grote fout gemaakt door Van Gaal te schofferen die man zou goud waard zijn voor Ajax in deze barre tijden !
Je verhaal is helaas ook van toepassing op de rest van de nederlandse top ! We moeten ons met zijn allen eens goed realiseren dat de nederlandse clubs voorlopig niks te zoeken hebben in de championsleague . Hard voor de echte liefhebbers , maar helaas de harde realiteit !

als het kon gaf ik je 10 sterren !

17 december 2009 om 22:14

Dus juist niet hard voor de echte liefhebbers, de echte liefhebbers vinden het ook mooi om hun club te zien knokken voor mindere wedstrijden. Ook als Ajax tegen Ado zou moeten spelen bijvoorbeeld.. helaas zit bij Ajax het stadion alleen vol tegen Feyenoord, Psv, AZ en Twente

29 januari 2010 om 15:34

Ik weet niet waar je deze informatie vandaan hebt, maar volgens mij zit de Arena wekelijks vol. En dan bedoel ik rond de 50.000 toeschouwers

Ik ben blij dat je dit inziet, Ajax moet inderdaad voor de Europa League gaan, laat de champions league maar aan Feyenoord over!

Goeie tekst! Kan er helaas weinig uithalen waar ik het niet mee eens ben.

Allen, dank voor de beoordelingen en commentaren! En excuses voor die ene Laegue die ik zie dat ik erin heb laten staan..

Na die 0-3 schaamde ik me kapot vanavond.. Ook op dit podium speelt Ajax eigenlijk geen rol van betekenis, blijkt maar.. Heb medelijden met de fans die er vanavond wel bij waren! Het zou Ajax sieren om een refund of iets dergelijks te regelen...

Au, au au voor mijn Ajaxhart!

17 december 2009 om 23:50

Geen rol van betekenis is wel erg hard, ik snap dat je in de emotie van de wedstrijd zit maar Ajax was in deze poule na 5 wedstrijden (eigenlijk al na 4) geplaats en speelde vandaag zonder 3, 4 vaste basiskrachten tegen een Anderlecht dat er echt vol voor moest gaan. Ik probeer het echt niet goed te praten want zelfs met die paar reserve spelers mag je beter spelen, sterker nog moet je beter spelen. Ik ben benieuwd wie Ajax loot. Ik hoop op Juve dan heb je namelijk toch nog je topwedstrijden

19 december 2009 om 23:25

wat een vooruitziende blik...

Tja, redelijk goede tekst. Ik was vroeger ook een fan van het Ajax van de jaren 90, vooral de Champions League finale en uiteraard de wereldbeker. Maar nu moet ik niks hebben van die Ajacieden.

18 december 2009 om 10:38

Dat noemen ze ook wel succes supporters.. alleen voor Ajax zijn als ze het goed doen.
Nou Sebatiaanz blijf lekker weg, niemand zit op zulke supporters te wachten

19 december 2009 om 00:37

@inonde

Helemaal mee eens!
En als we dan (ooit) weer eens gaan presteren dan zijn het ineens weer de trouwste fans.

On: mooi stukje, realistisch en gewoon goed geschreven.

19 december 2009 om 02:40

Het kan inderdaad een succes supporter zijn (en ik denk ook dat je wel gelijk hebt hier), maar dat hoeft natuurlijk niet.
Het kan ook zo zijn dat een club waar je ooit verliefd op was, dusdanig (structureel) is veranderd, dat je je niet meer associeert ermee.
Ik ben Heerenveen gaan volgen als provincieclubje wat altijd probeert aan te vallen, met trouwe supporters die geen vlieg kwaad doen. Als Heerenveen over tien jaar is veranderd in een club die elke wedstrijd laf countervoetbal speelt, met supporters die constant lopen te rellen, dan zou dat niet meer mijn Heerenveen zijn. Hoe (on)succesvol ze dan ook zouden zijn.

Dat maakt mij geen succes supporter, alleen iemand die wil dat zijn club ergens voor staat, en niet klakkeloos elke verandering goed praat.

Hmm, ik weet het niet helemaal hoor.
Ik zie Ajax nog wel derde worden in een Champions League poule en dan zo in EL instromen, ik denk dat dat een leukere manier is. Dan kan je toch misschien een keer Manchester United of Inter treffen ipv met alle respect Timisoara of Bratislava.
Maar goed dan zou Ajax eerst in Nederland eens dat af moeten dwingen en dat is jaar in jaar uit al steeds net niet...
Wel een heel mooi stukkie
4 sterren.

Zeer mooi stuk, niks meer dan lof hiervoor!
Leest fijn weg.

Ik denk dat zowiezo geen enkele Nederlandse club meer iets kan bereiken in de Champions League.
Ook de winnaars van de Europa League zijn beter. Zie geen prijs meer in zicht voor de nederlandse clubs.

Goed geschreven stuk en ik denk dat veel mensen (ajacieden) zich hier in kunnen vinden!

Complimenten ok.. Maar je zegt eigenlijk dat je Ajax liever geen kampioen meer ziet worden! PSV heeft de afgelopen 5/6 jaar laten zien dat een Nederlandse ploeg nog altijd mee kan in de Champions League. Ajax kan dit dus ook! Structureel mee doen om de titel is dan niet meer mogelijk. Maar ook een Nederlandse club kan een uitschieter hebben en zomaar de Champions League winnen...

Ik zie het nog wel gebeuren!!! Zelfs de ambitie van Ajax supporters zie ik niet graag verdwijnen! Heel Europa wil die cup! Nederland krijgt ook weer een goede tijd

Groeten een PSV supporter

18 december 2009 om 10:40

De meeste supporters van tegenwoordig hebben een realistisch beeld van het voetbal van nu. Hebben Ajax en Psv genoeg geld om te concurreren? Helaas niet, ze kunnen 11 goede spelers betalen, maar de 12de 13de en misschien 14e wordt al heel lastig. Dus zitten er ook teveel mindere voetballers in hun selectie, waardoor ze bij blessures niet op hetzelfde niveau kunnen blijven spelen. Vroeger konden clubs nog wel eens winnen van de absolute top, doordat bijvoorbeeld 1 of 2 sterspelers geblesseerd waren. Maar als je nu naar Mancheser United kijkt, Nani raakt geblesseerd. Dan zetten ze er obertean als vervanger neer. Wanneer Suarez geblesseerd raakt, moeten Ajacieden kiezen voor Rommelaar of misschien zelfs een nog niet doorgebroken jeugdspeler. Bij Psv is dit precies hetzelfde, werd Reis ook niet door blessures voor de leeuwen geworpen?

Ambitie is er genoeg, maar de ambitie moet realistisch blijven en je kunt beter je ambities omhoog bijstellen dan omlaag gaan.

18 december 2009 om 23:15

Sluit me hier deels bij aan.

Goed stuk ajacied023

Ik woon met een 7 tal andere jongens in een studentenhuis en als enige psv supporter heb ik vaak last van de overmoed die de ajax historie met zich meebrengt. Ik kan er altijd wel om lachen maar ik zal dit stuk zeker aan ze laten lezen. Misschien dat ze na de mening van een mede ajacied een iets lager toontje zingen. Ik denk dat jou heldere inkijk geldt voor alle nederlandse clubs maar gelukkig heeft de winnaar van de eredivisie nog altijd het recht om champions league te spelen. De rest moet zorgen dat ze in de Europa League zo ver mogelijk komen want dit is zeker te doen! En als je ziet wat voor voetballers de (iets) mindere goden hebben dan kan je er gif op innemen dat het mooie potten worden.

Alleen bezit ik wel nog de, misschien iets wat naïeve, mening dat er nog een tijd gaat komen dat een nederlandse ploeg die lat van jou gaat aantikken. Vergeet niet dat finale champions league maar 6 wedstrijden na de winterstop vereist. Het zal me echt niets verbazen als aankomende 20 jaar er een nederlandse club zal zijn die precies de goede mix van geluk, kracht, goed voetbal en mentaliteit zal hebben om het weer een keer echt ver te schoppen in het hoogst haalbare competitie die er is.

Gigantisch goed stukje en natuurlijk hoop ik dat ooit een Nederlands het goed gaat doen in de CL hoe onrealistisch het ook is , Des de verveledner was die goal van ik meen Inzaghi tegen Ajax zo vervelend. Hetzelfde verhaal voor PSV dankzij ene goal van Ambrosini liepen ze de finale mis,dat is acteraf eeuwig zonde voor het Nederlandse voetbal.

Goed stuk op basis van realisme...

Alleen vind de doelstelling het proberen te winnen van de EL wel een beetje hoog gegrepen. Begin eens met een kampioenschap

18 december 2009 om 17:57

Geef ze de tijd, Jol is iets moois aan het opbouwen. Ik heb nu al zin in de tweede helft van de competitie

19 december 2009 om 23:31

Een kampioenschap is geen goed idee, dan zitten ze namelijk in de Champions League...

Erg goed stuk! Ben het helemaal eens met je als ajacied.
Het is ook te danken aan het slechte beleid van de afgelopen jaren.
Daarmee doel ik vooral op de aankopen, dat is gewoon weggegooid geld!!
Enig lichtpuntje vind ik nog steeds de jeugdopleiding maja dat was gisteravond ook niks (donald, de Jong, van der Wiel, Anita)

Goed stuk keep it up

Voor alle Psv'ers: DIT Geld Niet Voor Ons. Wij kunnen de komende jaren ieder jaar overwinteren in de champions league, met hier en daar een uitzondering. Als het zo door gaat, dan heb je niet 6, maar minimaal 8 wedstrijden. Champions league heeft toch meer uitstraling. PSV is ook al veel verder dan Ajax. De selectie moet nog iets sterker worden en de rust moet bewaard blijven. Dan komt het weer helemaal goed met ons Psv!

Verder: Prima stuk over Ajax. Op basis van realiteit.

18 december 2009 om 14:22

Maak je niet zorgen hoor de sterspeler van PSV zullen ook op ten duur vertrekken,je gelooft toch niet dat Bakkal , Affelay en Dzschzak nog lang blijven of wel,daar heeft Ajax helaas ook mee te maken want op een gegeven moment zullen Vertonghen,suarez en Alderweireld vertrekken en daarom zullen we (haast) niet meer verder komen in de CL , het is helaas de hard realiteit.

18 december 2009 om 15:38

Alsjeblieft zeg, dit geld ook voor Psv. Alleen in 05, 06 en 07 zijn ze overwintert in de CL. Voor de overige dertien seizoenen sinds 1990 zijn ze er in de eerste ronde eruit gegooid of moesten ze Uefa cup voetbal spelen. Met Reker, als de grote baas die geen risico's durft te nemen zie ik dat trouwens ook niet veranderen.

Prima stuk hoor. Mooi stuk reflectie. Complimenten, zo is het maar net. En eerlijk is eerlijk, de Europa League is echt wel een leuke competitie. Zeker na de groepsfase heb je veel leuke potten. Er zijn zoveel teams die mekaar kunnen kloppen, dat maakt het interessant. Je ziet het nu ook weer bij de loting. Ajax-juve, Psv-hsv, Werder tegen Twente, maar ook een Gala-atletico. Zijn echt mooie affiches!

Heeft PSV (met uitzondering van dit jaar) niet continue Alle seizoenen in de CL gespeeld? Dus het kan wel.
Dat een Nederlandse club nog de cup wint, is idd erg moeilijk geworden. Veel buitenlandse clubs hebben helaas al meer geld op de bank zitten dan de top 3 als begroting heeft.

Mijn complimenten voor dit prachtige stuk. Dit is echt 5 sterren waard.

Mooi en realistisch stuk.
Het is voor nederlandse clubs nog altijd wel mogelijk de Europa League te winnen, hoewel er dan wel een stuk realistischer gevoetbald moet worden. Neem een voorbeeld aan de Rangers, die de 2008 finale haalden. Dat team had een aantal spelers die, met alle respect, niet eens bij Ajax, Twente, PSV of AZ in de basis zouden staan.

Goed stuk realistisch ook. Dromen en hopen mag altijd. En het zou ook zomaar eens kunnen er zijn teams met mindere middelen doorgestoomd naar de top. Een goed jaar waarin alles op de goede plaats valt zou zo maar eens voor een verrassing kunnen zorgen. Het blijft namelijk wel voetbal. En niet alles is van te voren vastgesteld.

Zeker een prachtig stuk, alhoewel heel eerlijk gezegd de Europa League voor mij nog altijd ondergeschikt is aan een kampioenschap. Het mag in Amsterdam maar om een ding gaan: Kampioen worden. En niet toevallig een keertje: Gewoon beter worden dan Psv, Twente en AZ. Structureel kampioen worden, daarna zien we wel verder...

Reinste onzin dit stuk. Neem nou voor het gemak de poule van AZ. Arsenal is normaal gesproken een maatje te groot maar thuis een gelijkspel zou sowieso mogelijk zijn. En tegen Standaard Luik en Olympiakos kun je als Ajax zijnde gewoon 12 punten pakken. Het is zo treurig om jezelf als land zo de grond in te schrijven omdat de andere landen zogenaamd beter zijn.

Dat is helemaal niet zo er zijn maar een paar clubs die Ajax normaal gesproken van de mat af kunnen spelen(nr 1,2,3 van Spanje en Engeland, kampioen van Italie) en dan zijn er nog een handjevol clubs waarvan Ajax het 8/10 keer over 2 wedstrijden tegen af moet leggen.( nr 2,3, Italie, nr 4,5 Spanje en Engeland, Nr 1,2 Duitsland en Frankrijk) En dan heb je de rest van Europa waar Ajax altijd een goede kans tegen maakt zeker over 2 wedstrijden. Ditzelfde geldt overigens ook voor Psv.

Ohja omdat je het wel leuk schrijft krijg je 4 sterren van mij

mooi stuk en helaas realistisch niet dat ik voor ajax ben ofzo maar het verhaal over de championsleauge geld helaas voor elke nederlandse club misschien psv daargelaten maar zelfs in de europa leauge stellen de nederlandse clubs niet meer zo veel voor de tijd dat europeese topclubs met knikkende knieen naar amsterdam,eindhoven,rotterdam gingen is helaas voorbij en komen helaas denk ik niet meer terug

Alles Draait OM Geld

en de CL leverd gwn veel meer op als de El

leuk stuk vanuit het oogpunt van een suppporter

Goed stuk. Ik als ajacied ben het bijna volledig met je eens.

Alleen over dat Ajax moet proberen de Europa League te winnen, het bestuur van Ajax wilt niet Champions League spelen omdat we daar een kans maken om te winnen, alleen voor het geld.

Verder, leuk geschreven, leest vlot en gewoon een duidelijke conclusie.

het gaat er niet om hoeveel kans ze maken, maar hoeveel geld ze kunnen krijgen. en in de CL krijg je al ongeveer 10x zoveel als je alles verliest in de poule en je in de uefa cup de poule doorkomt

Goed geschreven stuk. Zo denk ik er ook over en zo te zien nog meer voetballiefhebbers.

Van mij krijg je de volle 5 punten, en als het kon wel 10!

Aan de ene kant best een redelijk realisctisch mooi geschreven stuk.
Ajax is en blijft Ajax.

Echter aan de andere kant mis ik in dit stukje hoe Ajax is omgegaan met roem uit de goede tijd en naar een europese subtopper is afgegleden.er is structureel iets behoorlijk fout gegaan de laatste 15 jaren sinds Louis van Gaal is vertrokken.
Te weinig eigen jeugd is doorgebroken, te veel trainer s versleten, te veel geld te gemakkelijk uitgegeven en vaak vrij hoge tot te hoge salarissen betaald.er is best wel veel mis gegaan vind ik.
En ik moet nog zien of Ajax zich de komende jaren echt hersteld
Ik geeft vier sterren

Respect! Zinvolle en realistische kijk op de internationale vaandeldrager van het Nederlandse voetbal. Toch denk ik dat Ajax wel weer een keer omhoog komt, er staat eens in de zoveel tijd gewoon een gouden generatie op, hopelijk is dat snel weer. Het is nu gewoon triest hoe de Nederlandse clubs ploeteren tegen Steau Boekarest, FC Kopenhagen, Standard Luik, Anderlecht enz. enz.

wat een pragtig stuk!!!
ik ben het met je eens en ik denk dat we als martin jol volgend jaar bij ons kunnen houden, dat we wel eens tot de halve finale kunnen komen. ik heb respect voor dit artikel en voor ajax. ga zo door

In het begin dacht ik: Weer zo een iemand die niks nieuws aan de kaak stelt en alleen maar wat feitjes wat iedereen al weet roept.

Gelukkig geef je het op een wending die erop aanstuurt dat de Europa League ook best leuk is en dat we qua voetbal daar misschien wel thuis horen.

Heb het wel met plezier gelezen over het hele stuk gezien.

4 sterren geef ik je!

Prima realistisch stuk.
En een hele sterke tekst ook.
Je merkt hier ook duidelijk dat het helemaal vanuit je Ajax hart is geschreven.
Hier is niets meer aan toe te voegen, 5 dikke sterren vanaf deze kant.

Zoals al voorgaande vind ik dit ook een heel goed stuk. Prima geschreven en net lang genoeg.

Over de inhoud wil ik het volgende kwijt. Nu het duidelijk is dat tenzij er grote veranderingen komen de cl enkel nog is weg gelegd voor ploegen uit de grootste europese competities (duitsland, Spanje, Engeland, Italie en met wat goede wil ook Frankrijk), denk ik dat de komende jaren de "europa league " aan prestige zal winnen. Tot voor enkele jaren probeerden topclubs uit kleinere land zoals Anderlecht, Ajax, Benfica,celtic,... nog iets te betekenen op championsleague niveau maar steeds vaker lijken deze clubs zich te richten op de el. Dit hoeft daarom nog niet slecht te zijn want als je als supporter kunt kiezen tussen een kwart of halve finale in de el of een 2de ronde cl dan denk ik dat de meesten voor dat eerste zullen gaan. Daarom hoop ook ik dat binnenkort de el als vol wordt aanzien en dat we ook hier spannende duels tussen topclubs van weleer kunnen krijgen (zoals bv een halve finale Anderlecht- Ajax of Psv- Dinamo Kiev) en als je de teams bekijkt die momenteel nog in de running zijn dan denk ik dat we nog enkele mooie affiches mogen verwachten.

Wat een lulverhaal. Het verhaaltje is één aanéénschakeling van het ouderwetse arrogant geleuter. Je gaat al jaren ten onder tegen ploegen die Europees niet eens tot de subtop behoren en je bent in eigen land ook al jarenlang winnaar van de spek-en-bonen cup. Wat een pretenties om de EL te winnen. Je hebt blijkbaar nog altijd niet door dat ajax het lachertje van Europa is geworden en dat het voetbal niet om aan te zien is. leuk dat je alle hoop put uit een wedstrijd tegen Fiorentina maar je hebt maar eens in de 10 jaar zoveel geluk. Sorry, maar ajax is op weg naar een sportieve en financiële ondergang en dit arrogante geleuter bevestigt dat alleen maar. Nog één opmerking: ons aller ajax bestaat niet. Het is jouw ajax en driekwart van Nederland ziet ook waarom het fout gaat bij jullie en wil absoluut niet bij die club horen.

19 december 2009 om 23:55

Sorry maar ik wil hier toch even op reageren.
Ik weet dat een ieder hier zijn of haar mening mag geven.
Maar ik vind jou mening meer gebaseerd op het feit dat jij echt anti Ajax bent.
En tuurlijk mag je dat zijn, maar je laat dat in jou reactie wel heel goed blijken.
Ik weet niet of jij aanhanger van een club bent maar deze persoon heeft wel op heel orginele wijze een prima stukje tekst over zijn club neer gezet.
Daar mag jij een voorbeeld aan nemen.
En dat de persoon de uitdrukking gebruikt van ons aller Ajax hoeft niet perse op jou te slaan.
Ik ben een Tukker en mijn club is Twente maar ik heb deze week gebaald dat Ajax verloren heeft.
En waarom, omdat ik ook altijd van de club uit Amsterdam heb genoten in de goede tijden.
Zelfs trots was op het feit dat de Amsterdammers (een Nederlandse club) grote naam hadden buiten onze grenzen.
En de naam Ajax in 1 adem met mooi en goed voetbal werd genoemd.
Reken maar dat dat velen met mij waren.
En zoals jij zegt dat de club de ondergang tegemoed zal gaan nou reken maar dat Ajax er altijd weer boven op komt hoe jammer jij dat ook zult vinden.
Maar het enigste wat ik jou vraag is toon een beetje respect voor mensen die voor hun club zijn dan blijft het hier leuk op Vz.

realistisch mijn ass, dit is de ziel verkopen aan de duivel.........
volg het voetbal(niet kampioensschap onwaardig , maaaarrrrr, europees DIT siezoen Veels TE Pover)wedstrijdenvan ajax wat ik zien kan.kern blijkt dat jonge talentvolle spelers weggekocht/kaapt worden voor een nuts, maar is dat niet de trent die al jaar en dag is ingezet door de vermogenden die voetbal als inkomsten zien en niet als een leuk vermakelijk spel)wat HET OOK Is)dan begin je over je werk(maatschappelijk belangrijker dan voetbal?) en kom je tot de zelfde conclusie als de jonge spelers. hoe kan het dan in deze wereld zo zijn dat voetbal belangrijker is dan echt toe doende aardse zaken, heeft de liefhebber /suporter er zoveel voor over dat een talentje die maatschappelijk niks kan al binnen is met een simple hantekening voordat die zelfs een bal heeft geraakt?.
terug te komen op jouw verhaal : italie heeft de inkomsten te danken aan de maffia/ gok(schandalen) engeland heeft gewoon de mooiste league(let op oosterse invloeden) spanje heeft barca /real en je hebt de cl compleet. IK blijf mijn cluppie suporten al vraag ik mij vaak af of die spelertjes van welke club dan ook ook werkelijk beseffen of ze inderdaad een droombaan hebben en dan ook een werkelijk zonder enige vorm van zelfzucht gewoon aan hun contract houden en bovenal clubliefde tonen en behouden. dat een psv fan ajax de laaste jaren afkraakt is nationaal terecht maar internationaal in perspectief te zien. we kunnen alleen maar hopen op beter, en dat zo´n schandalig snert vertoning als tegen anderlecht niet meer voor komt in de Toekomst

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, in Europa gelden andere wetten( je hoeft niet goed te spelen om te winnen) Keer op keer trapt Ajax daar in, reden is dat ze een echte killer missen in het elftal. Alle 11 mannen in de basis kunnen heel goed voetballen, maar het hele team is afhankelijk van de kwaliteit, er moet goed gespeeld worden om te winnen, Ajax heeft geen type Perez meer die niet schrikt van een vol stadion dat wemelt van fluitconcerten, en die bal er in de 95e minuut heel bekwaam in legt. Martin Jol heeft de zaakjes aardig voor mekaar, Ajax heeft nu een solider geraamte, het aantal tegengoals is flink gekelderd, met aankopen als De Zeeuw en ontdekkingen als Alderweireld, Nu nog een type Perez.

Een realistische, vlot lezende column. Mijn complimenten!

het hele stuk is op ajax gericht waarom dan wel in een bij zin spreken over het feit dat ik qoute ;" Ach, structurele Champions League-deelname is eigenlijk ook nu al voor geen enkele Nederlandse club weggelegd. Jammer, maar daarom niet minder waar" volgens mij had psv toch echt tot dit jaar nog geen seizoen gemist. maar ach mensen uit amsterdam vergeten nog wel eens dat nederland groter is dan amsterdam alleen verder een goed stuk daar niet van.

heel goed stuk, ben het alleen op een paar punten niet met je eens.
als heel ajax eens structuur gaat aanbrengen in de club kan het wel eens heel mooi gaan worden.
laat de trainer eens een tijdje zitten, geef het bestuur en de trainer wat krediet.
bij een verlies partij of gelijk tegen bijv. roda dit jaar niet gelijk gaan zeiken op alles en iedereen.
laat jol 5 jaar (hopelijk zelfs langer) zitten.
koop geen spelers meer met een veel te dik salaris die vervolgens niet meer spelen enzovoorts.
ik denk dat elke ajacied (ik in ieder geval wel) heel ontevreden is over het feit dat spelers als ogararu wel veel geld verdienen maar niet spelen.
als dat verandert, en er meer rust en structuur in de ploeg en heel de club komt, kan het wel eens heel anders gaan met ajax.
dat moeten we realiseren door onszelf daarnaar te gedragen, dat betekent onze club blijven steunen en wat meer krediet geven aan de belangrijke mensen.
nu met jol aan de macht denk ik dat we allemaal zien dat hij aan iets moois bezig is, helaas is hij beperkt op sommige plekken en kan hij niemand aankopen. als dat verandert zie ik ajax structureel wél in de champions league.

Ik vond het een goed stuk, maar ik lees dat er veel mensen er niet mee eens zijn. Ik wil me eigenlijk daarbij aansluiten.

Ja ik begrijp je gevoelens dat Ajax nooit meer bij de Europese top kan aansluiten. Op dit moment lijkt het ook zo. Elke keer die pijnlijke uitschakeling. Ja ik voel het ook.

Maar als het om mijn clubbie gaat ben ik altijd een beetje optimistisch. Het is namenlijk voetbal en een voetbal is rond. Na de gouden jaren 70 is Ajax ook naar een diepteount gezakt om daarna in de jaren 90 europa te domineren. Ik weiger te accepteren dat het nooit meer gaat gebeuren.

Misschien heb je wel helemaal gelijk. Ik hoop het niet. Misschien kom ik op een zeer droevige dag, bijv na een pijnlijke uitschakeling, op dezelfde conclusie als jou.

Zeker een goed stuk. En helaas realistisch, zeg ik met pijn in mijn hart. Maar Juventus mag je ook gerust een Europese (sub)topper noemen, ondanks het feit dat ze nu minder draaien.
*****

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2737
2.Vitesse2514
3.PSV2315
4.Feyenoord2212
5.FC Twente1810
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
Q. PromesAanvaller104
A. OnanaKeeper100
D. TadićAanvaller107
L. TraoréAanvaller107
AntonyAanvaller94
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Dinsdag 1 december
Tottenham Hotspur heeft geen interesse om Christian Eriksen terug te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren