Matej Delac: Een wereldster in de maak

Donderdag, 17 december 2009 om 09:12 door Ajacxied

Op 12 september 2009 zat ik, uit lichte verveling, via internet te kijken of er nog een leuke wedstrijd te vinden was, toen ik bij toeval terecht kwam bij een wedstrijd uit de Kroatische competitie. Het was de wedstrijd tussen Dinamo Zagreb en het onbekende Inter Zapresic, een wedstrijd waar ik normaal gesproken nooit naar zou kijken, en snel verder zou zoeken. Maar op het moment dat ik beeld kreeg, al was het niet van de beste beeldkwaliteit, was het eerste moment een knappe redding van Matej Delac. Ik besloot om even te blijven kijken,en niet onterecht, want na niet al te lang wachten werd ik op meer knappe reddingen getrakteerd.

Na de wedstrijd besloot ik eens wat meer op te zoeken over deze doelman. Toen ik zijn naam googlede zag ik tot mijn verbazing allemaal nieuwsberichten op mijn scherm verschijnen, wat bleek nou? De pas net zeventien jarige doelman had net één dag eerder contact gehad met Chelsea en er werd al gespeculeerd over een mogelijke transfer. Ik kon het eerst bijna niet geloven, ten eerste dat die uitblinkende doelman pas net zeventien was geworden en ten tweede dat net deze keeper die ik besluit op te zoeken om zijn goede keeperswerk, waarschijnlijk naar mijn favoriete club gaat verhuizen! Natuurlijk was ik met dit nieuws alleen niet tevreden, ik wilde meer weten, en dat lukte me.

Delac is een product van de jeugdopleiding van Zapresic, een middenmoter in de hoogste divisie van Kroatië. Nu slechts drie maanden geleden tekende de keeper een contract bij Chelsea. Een voorcontract moet gezegd worden, Chelsea kan de speler pas definitief overnemen nadat het transferembargo is opgeheven, in 2011. Er is echter ook al een contract gesloten met Inter, waarin is afgesproken dat Chelsea zijn salaris betaalt en zich eigenlijk al eigenaar mag noemen van de speler. Inter huurt de speler als het ware tot 2011 van Chelsea. Met een debuutleeftijd van slechts zestien jaar is Delac de jongste speler ooit in de hoogste Kroatische divisie. Na zijn debuut ging het voor de wind met hem, vanaf februari speelde hij vijftien duels voor zijn club, als de eerste doelman.

Na hem in actie te hebben gezien, zocht ik af en toe naar filmpjes van zijn club, om te zien of hij ook op de langere duur zo goed kon blijven keepen. Niet alleen werd dat voor mij persoonlijk bevestigd, maar keer op keer stond ik weer verbaasd dat zo’n broekie al op een dergelijk niveau keepte. Zijn reflexen zijn ongeëvenaard, waarbij ik zonder overdrijven kan zeggen dat zelfs de absolute topkeepers vaak meer tijd nodig hebben om te reageren. En dan het één-op-één werk van deze jongen, simpelweg subliem. Het enige minpunt dat hij heeft is eigenlijk het onbesuisde uitkomen waar hij nog wel eens de neiging toe heeft. Maar kun je verwachten van een jongen van net zeventien jaar, dat hij alle aspecten van het ‘vak’ goed onder de knie heeft? Veel keepers bloeien pas op na ongeveer midden twintig en zijn op hun best zo rond de dertig jaar, wat hem nog zo’n tien jaar de tijd geeft om op het niveau van topkeepers te komen. Dat heeft deze jongen in mijn ogen echter niet nodig, als hij over een jaar overkomt naar Chelsea, en kan gaan leren van Petr Cech, dan is deze jongen over minder dan drie jaar klaar voor het grote werk. Een verhuur aan een subtopper in Spanje, Duitsland of Italië zou een mooi opstapje zijn voor hem tegen die tijd. En ondanks dat de eerste keeper van Chelsea moeilijk te passeren zal zijn, moet ook dit geen onmogelijke opgave zijn voor dit Kroatische supertalent.

Voor mij is het duidelijk: niet de bekendere namen als Franco di Santo, Nemanje Matic, Fabio Borini, Jeffrey Bruma of zelfs Gaël Kakuta zullen de grote ster worden bij het toekomstige Chelsea. Een meer onbekende speler, die luistert naar de naam Delac, wordt de grote uitblinker in de toekomst. Laat er geen misverstand over bestaan, de ‘bekendere talenten’ zijn stuk voor stuk goede voetballers, die het ver kunnen gaan schoppen bij Chelsea en de potentie hebben om in het eerste team te eindigen. Maar Delac heeft eigenlijk alles mee om de beste te worden: hij is jonger dan de anderen, is een doelman (die gemiddeld langer de tijd hebben om te rijpen), speelt op dit moment beter dan de andere talenten en doet wekelijks ervaring op in het eerste team van een club. Bovendien is dit ook nog eens een club in de middenmoot, wat voor hem nu waarschijnlijk erg goed uitpakt, omdat hij genoeg werk te doen krijgt tijdens de wedstrijden. We zullen nog een jaartje moeten wachten voor we hem bij (het B-team van) Chelsea in actie zullen zien, en waarschijnlijk nog een aantal jaar voor we weten wie er nou daadwerkelijk de beste speler is geworden, maar ik zou iedereen willen adviseren: hou deze jongen in de gaten,hij gaat een grote worden.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 9 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door maybe)

Zo ik heb beelden op lopen zoeken van deze keeper op youtube en wat ik zag beval me wel ,Ik denk op basis van die beeden(ik weet het zegt niet altijd veel) dat hij na Cech kan strijden met Turnball om een plekje onder de lat.

Leuk stuk. Maar mijn mening is dat als spelers 17(!) jaar oud zijn je nooit kan zeggen dat ze de beste van de wereld gaan worden..

Leuk geschreven ik geloof er alleen niet zo heel erg veel van dat je toevallig via de tv (waarschijnlijk heb je een schotel?) net inspringt om een wedstrijd te kijken waarvan het beeld niet super is en net op het moment dat het beeld wat beter wordt de keeper ineens een wereldsave maakt en jij hem gaat googlen en Toen sloeg ik een alinea over want het geloofwaardige was weg.

Als je een schotel heb dan waren er op dat moment meer wedstrijden aan de gang waarvan het beeld beter was dus je kijkt toch liever naar scherp beeld dan een wedstrijd uit kroatie waarbij het beeld slecht is.

maar dat het een groot talent is dat wil ik wel geloven maar niet van jou maar van de scouts van Chelsea

17 december 2009 om 15:19

Heb jij het artikel uberhaupt wel gelezen? Ten eerste, hij heeft de wedstrijd via internet gekeken en niet zoals jij suggereert via de tv. Dit is een clubexpert en hij heeft veel informatie over deze jongen opgezocht en zijn eigen mening gegeven, dat is ook wat de bedoeling is als je een stukje schrijft als clubexpert.

17 december 2009 om 16:21

Misschien is het een goed plan het artikel te Lezen, dan zou je weten dat ik het niet via de tv heb gekeken, maar dat het via een programma was via het internet Ik weet niet of je het programma Tvu-player kent, maar daar is het vaak lastig zat wedstrijden te vinden en de beeldkwaliteit is vaak niet geweldig, zo ook toen ik keek, misschien kun je mij uitleggen wat daar zo ongeloofwaardig aan is? Daarnaast beoordeel je mijn stuk op basis van wat ook alweer? Je zegt dat je een groot stuk over hebt geslagen, en je zegt dat ik het leuk heb geschreven, maar je geeft 1 ster? Clubexperts zijn er niet om iets te schrijven waar iedereen het mee eens is, je kunt het nog zo met iemands mening oneens zijn, maar als diegene het stuk toch goed schrijft, maak je jezelf eigenlijk alleen maar belachelijk door 1 ster te geven.

En als je het niet van mij wilt horen, wat doe je dan op VZ ? en al helemaal op het onderdeel 'clubexperts', het hele idee van dit onderdeel is dat mensen hun mening kwijt kunnen over recente gebeurtenissen

17 december 2009 om 16:56

ik geef kritiek, op je eerste alinea's en mijn excuses dat ik niet heb gelezen dat je het van internet had, ik vind het juist leuk geschreven en goed gebracht. je had zeker 5 sterren verdiend omdat je sinds tijden de eerste bent die goed en leuk schrijft en zijn eigen mening ventileert.

Probleem aan mijn kant is dat ik je simpelweg niet geloof en daarom geef ik je ook 1 ster. of je nu een schotel heb of via internet kijkt dan is het gewoon onzin dat je net die ene cruciale redding ziet en daarna hij weer allemaal ballen eruit plukt.

ik denk dat je nadat in het nieuws was gekomen dat chelsea hem net gekocht had jij hem heb zitten googlen en nu het verhaal een stukje aandikt en mooi maakt en ik heb niet graag het gevoel dat ik in de maling word genomen.

om op jou stukje over clubexperts terug te komen ik mag inderdaad mijn mening geven en dat is juist het leuke van VZ en als je 50 reactie heb dat iedereen het leuk en geweldig vind leer jij er ook niks van en nu krijg je kritiek van iemand die altijd de mening van de clubexperts lees en graag 4 of 5 sterren geef. maar jij dikt het aan en daardoor vind ik het ongeloofwaardig.

17 december 2009 om 16:53

Ik vind dit echt een rare reactie en de rating slaat nergens op. als je via internet kijkt duurt het even voordat je perfect bereik hebt en hij dus lekker loopt en dan kan dit gebeuren. ik had normaal 3 sterren gegeven maar geef er nu 5 vanwege deze rating.

Over deze jongen horen we nooit meer iets...

Duurt jaren voordat hij een kans zou krijgen bij Chelsea... Keepers die verhuurd worden zijn nooit een groot succes! Keeperstalenten breken vaak pas om latere leeftijd door. Maar het kan natuurlijk altijd he!

Daarnaast speelde hij eerst ergens op het hoogste niveau en nu gaat hij toch maar in de jeugd spelen...

Doei doei

Die Delac speelt in Kroatie dat kan je echt niet vergelijken met het reserve team van Chelsea.
ik vraag me af of zo'n jongen überhaupt de eredivisie aankan .

17 december 2009 om 16:22

Zoek hem maar eens op op youtube of iets dergelijks hij zou niet misstaan bij een eredivisie club hoor!

17 december 2009 om 17:20

Ik wil even 1 ding mededelen. Kroatië gaat niet naar het Wk

17 december 2009 om 17:37

Haha oeps foutje, hij zat bij de selectie van kroatië tijdens de wk-kwalificatie, sorry

Na het artikel te hebben gelezen heb ik wat filmpjes gekeken, goede keeper. Nu maar hopen dat hij het red.

mooi stuk 4 sterren

Al dat ophemelen hoe goed hij wel niet is maakt het een beetje ongeloofwaardig...
Komt nog bij dat iemand die zich Ajacxied noemt (wat overigens fout gespeld is, Ajacied) zegt dat Chelsea zijn favoriete club is...

19 december 2009 om 17:44

Haha ja ik weet inderdaad niet hoe je het schrijft... natuurlijk weet ik dat, maargoed aangezien nederland ongelooflijk veel ajax supporters kent is die naam al laaaaaaaang bezet, dus heb ik maar iets anders bedacht wat er wel op leek ajacied en ajax.

Ajax is mijn favoriete club in nederland, chelsea over het algemeen, maar als je een naam neemt met chelsea er in, zal nooit iemand je mening geloven over chelsea hoe objectief je dingen ook bekijkt. vandaar

Goed stuk, ik betwijfel ook of het echt is maar ik ga er natuurlijk niet vanuit dat jij hier zit te liegen. 4 sterren.

Goed stuk!
Mij boeit het echt niet of het stuk nou echt is of niet, je moet het boek: "het zijn net mensen" van Joris Luyendijk eens lezen, dan zie je hoe ze dit doen in het Nrc en de Volkskrant!

Verder vind ik het een goed stuk, al mag ik chelsea niet echt
Ik denk dat deze jongen het misschien niet bij Chelsea gaat maken, maar anders wordt het wel een andere goede club....

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Chelsea

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Liverpool2414
3.Arsenal152
5.Chelsea144
Voor de complete stand: Premier League

In de wandelgangen

Vrijdag 18 oktober
Na het wegvallen van Alexis Sánchez, zoekt Internazionale naar aanvallende alternatieven. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren