Een zooitje ongeregeld met potentie

Dachten we in Marokko van het regime van voorzitter Hosni Benslimane af te zijn, blijkt zijn opvolger geen haar beter. Meneer de interim-bondscoach Hassan Moumen heeft een brief gestuurd naar de voorzitter Ali Fassi Fihri met de mededeling de huidige spelers niet meer op te roepen. Zien jullie Henk Kesler al een brief krijgen van Bert van Marwijk met de mededeling dat spelers als Robin van Persie en Wesley Sneijder niet meer worden opgeroepen?

Dit geeft al aan dat het in de hele organisatie nog steeds van geen kant klopt bij Marokko. De voetbalbond moet ervoor zorgen dat de faciliteiten goed zijn zijn, en dat alles perfect is geregeld in en rondom wedstrijden en trainingskampen. De bondscoach behandeld de technische zaken. Zo is het in ieder gezond voetballand en zo hoort het ook altijd te gaan. Begrijp me niet verkeerd, de spelers hebben voor nul procent gepresteerd in deze gehele kwalificatie-reeks en hebben ons een nieuwe deceptie bezorgd. Echter het feit dat er in en rondom het elftal altijd onrust is, zorgt er voor dat er in tegenstelling tot onze Arabische landgenoten uit Tunesië, Algerije en Egypte nooit een hecht team zal staan.

Mustapha Hadji, Salahedine Bassir en Nourdine Naybet, zijn voor mij levende legendes. Ik zal dan ook nooit vergeten wat ze voor el Mountakhab el Maghribi hebben betekend. Maar zolang ze geen bondscoach zijn of assistent stel ik voor dat ze gewoon thuis voor de televisie of in de tribune de wedstrijd volgen net zoals dat in elk ander voetballand gebeurt. Nu is het namelijk zo dat zij constant meereizen met de selectie en zich met van alles en nog wat bemoeien. Picture this, Nederland speelt een interland, wie gaan er mee? De heer Bert van Marwijk, zijn assistenten Frank de Boer en Phillip Cocu. Verder mogen Henk Kesler, Dennis Bergkamp, Jaap Stam en Marc Overmars ook nog mee. Simpelweg omdat zij in het verleden goed hebben gepresteerd in het nationale elftal. Hoe kunnen de spelers zich dan optimaal voorbereiden, concentreren én een hecht team gaan vormen tijdens de interlands?

Helaas kampen we daarnaast in Marokko met het zelfde probleem dat Real Madrid ook heeft. Men heeft totaal geen geduld. Dit geldt voor de voetbalbond, de spelers maar ook voor de supporters. En altijd is de bondscoach de dupe. Ik weet zelf ook wel dat de coach meestal degene is die het veld moet ruimen bij slechte resultaten, maar in Marokko neemt dit extreme vormen aan. In de afgelopen vijf jaar heeft Marokko even zoveel bondscoaches versleten. Als Marokko weer iets wil gaan betekenen in de voetbalwereld, moet het A. zorgen dat er een trainer met ballen voor de groep staat. B. niemand dan de bondscoach zich bemoeit met ook maar een enkele speler en C. er spelers door die bondscoach worden opgeroepen die alleen de rode vlag met groene ster voor zich zien.

Het meest frustrerende is dan ook dat de kwaliteit er wel degelijk is. De spelers hebben genoeg kwaliteit en talent om in ieder geval in Afrika een grote rol van betekenis te spelen. Met Marouane Chamakh (Bordeaux), Mounir el Hamdaoui (AZ), Mbark Boussoufa (Anderlecht) en Jaouad Zairi (Olympiakos) hebben we uitstekende aanvallers. Met Houcine Kharja (Genoa), Karim el Ahmadi (Feyenoord), Kamel Chafni (Auxerre), Marouane Zemmama (Hibernian) en Nabil Dirar (Club Brugge) zijn er prima middenvelders. Tevens zijn er met Michaël Chrétien Basser (Nancy), Abdeslam Ouaddou (Nancy) en Youssef Rabeh (Levski Sofia) drie uitstekende verdedigers. Met opkomend talent als Mehdi Benatia (Clermont Foot), Adel Taarabt (Tottenham Hotspur), Nabil El Zhar (Liverpool), Brahim Zaari (Den Bosch), Nordin Amrabat (PSV) en Karim Ait-Fana (Montpellier) zijn er ook nog prima opkomende talenten. Naast deze spelers zijn er nog een aantal die niet definitief hebben beslist voor welk land ze willen uitkomen maar die wel van toegevoegde waarde kunnen zijn. Dit zijn spelers als Younes Kaboul (Portsmouth), Adil Rami (Lille) en Ismaïl Aissati (Ajax).

Om nog even terug te komen op de bondscoach, de belangrijkste gegadigde om bondscoach te worden is Erik Gerets. Naar mijn mening een perfecte kandidaat. Gerets hecht zeer veel waarde aan discipline en is een strenge trainer. Tevens lijkt hij mij iemand die zich niet zomaar onder druk laat zetten en zijn eigen gang gaat. Gererts of niet, ik hoop in ieder geval dat de volgende bondscoach niet met zich laat sollen en onze atlas leeuwen weer kan laten brullen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door Faisal_)

Mooi stuk, en het slaat de spijker op zo'n kop. Heel goed geschreven.

15 december 2009 om 19:12

Bedankt voor je compliment.

Heerlijke omschrijving van de crisis dat er in Marokko toch heerst. Dat Marokko geen WK bereikt, is jammer. Maar dat het laatste in de groep eindigd en dus niet eens mee gaat doen met de African Cup of Nations is gewoon bedroevend.
Qua kwaliteit behoren ze naar mijn zeggen echt wel in de top 3 van Afrika. Met de behaalde resultaten van de afgelopen maanden behoren ze niet eens in de top 16.
Schande. Maar wat de bondscoach betreft ben ik heel blij dat hij is vertrokken. Nogmaals, een WK mislopen kan nog, maar de Afrika cup is toch een hele grote domper.

Zoals je zelf zegt, elke keer weer een deceptie en teleurstelling.. Marokko heeft gewoon een gebrek aan professionaliteit en discipline, en een overschot aan gemakzucht en laksheid.. Titel van dit artikel zegt genoeg, kan ik me helemaal in vinden.. Willem van Hanegem zou ook een mooie trainer zijn voor Marokko, het is me altjid opgevallen dat hij altijd erg positief is over Marokkaanse voetballers.. Alsnog hoop ik dat het goed komt met de Atlaslions, en het eens een keer ophoudt met de politieke spelletjes bij de Marokkaanse voetbalbond! Stelletje kontkrabbers..

15 december 2009 om 19:00

Willem van Hanegem lijkt me geen goed idee. Ik denk dat er dan weer een nieuwe probleem bij komt. Namelijk zijn goede relatie met de Marokkanen uit Nederland zou irritatie en wantrouwen kunnen oproepen bij de andere spelers. Bovendien is hij niet écht een strenge trainer. Ik denk wel dat dat nodig is.

Zie het niet goedkomen met Marokko. Te weinig discipline, te veel voetballers die zichzelf de absolute ster vinden en daarnaast een structureel gebrek aan kwaliteit om op langere termijn uit te groeien tot een vaste waarde op bijvoorbeeld een WK.

15 december 2009 om 15:17

Je lult maar wat of niet? Waarom 2 ster?

On:
Tja, iedere beetje voetbalkenner weet dat Marokko met afstand de meest getalenteerde selectie heeft van Afrika, maar niet beter presteert dan respectievelijk Gabon of Mozambique.

Maar, ik mis 2 punten in dit artikel:
- Het racisme waardoor Arabische spelers een streepje voor hebben op de Berberse.
- Het gegeven dat de Marokkaanse bond zoveel mogelijk spelers uit de binnenlandse competitie wil zien spelen... om zo een transfer naar Europa (of midden oosten) te forceren, wat weer geld in het laatje brengt van de bond.

Toch 2 cruciale punten mbt het probleem van de Atlas leeuwen.

Ik moet wel zeggen dat je stijl erg verbeterd is, je gebruikt kortere en duidelijke zinnen waardoor het krachtiger overkomt. Hier en daar wat spelfouten maar het stoort niet. Ik weet niet zo goed wat ik je moet geven. Betere schrijfstijl, maar inhoudelijk niet compleet hmmmm.

15 december 2009 om 18:55

Nee je beide punten kloppen niet naar mijn mening.

Arabische spelers hebben allang geen streepje meer voor. Bovendien is er sowieso vrijwel geen sprake meer van racisme. Dat speelt in Nederland meer dan in Marokko (tussen (berbers en Arabieren). De ''nieuwe'' koning heeft dat heel erg de kop in gedrukt. El Hamdaoui werd bijvoorbeeld gewoon ontvangen als een ster, en door iedereen bejubeld (nu niet meer door z'n prestatie's ) terwijl hij een echte berber is.

Er worden bijna geen spelers uit de Marokkaanse competitie gebruikt. 2 keepers zitten er standaard bij, maar die verdienen dat ook. Verder vrijwel niet, tot het laatste duel, maar dat had er meer mee te maken dat de andere spelers niet hadden gepresteerd. Het was meer een waarschuwing van '' Als er niet wordt gepresteerd dan roepen we andere spelers op''. Sterker nog..het is heel moeilijk voor spelers uit de Marokkaanse competitie om een transfer naar Europa te maken.

Wel bedankt voor je compliment trouwens! Heb er ook gewoon meer op gelet.

15 december 2009 om 21:53

Omdat je het niet ziet zitten in het Marokkaanse elftal, geef je deze column maar twee sterren. Ik heb geen zin om je te beledigen, maar om mijn gevoel te omschrijven ben ik Gertjan Verbeek en jij Harm van Veldhoven. Je geeft een hoop mensen, waaronder ook ik, weinig sterren. Persoonlijk heb ik drie maal een 1 ster waardering van je gekregen, omdat je gewoon niet gecharmeerd was van de desbetreffende club of speler. Het is gewoon gemeen dat je zijn column laat voor wat het is en gewoon zegt dat je het niet meer goed ziet komen met Marokko. Dat is echter totaal geen reden om deze column op zo'n manier te waarderen, want als je alleen al naar de titel kijkt zie je dat zidane01 het ook een zootje ongeregeld vindt! Voor de duidelijkheid, dit deel is gericht aan Bjarne.

Ontopic:

Hele goede column, laat je niet van de wijs brengen daar reacties als bovenstaande. Ga lekker zo door, dit is een mooie column met een goed onderwerp, wat je vervolgens ook goed uitgelegd en uitgepakt hebt. Ga zo door!

15 december 2009 om 22:11

als mensen puur op deze criteria beoordelen krijg je dus inderdaad zulke reactie's en score's.

Bedankt voor je compliment!

15 december 2009 om 18:59

Oke bedankt voor je toelichting, twijfelde tussen 3 en 4, maar je krijgt nu zeker 4 ster.top dat je wat met de kritieken hebt gedaan.

15 december 2009 om 19:11

Graag gedaan. Bedankt!
Ja tja als je niet de neiging hebt om jezelf te verbeteren kan je ze beter niet meer schrijven toch.

Ik volg zelf het Afrikaanse voetbal niet zo heel erg. Maar dit stuk klinkt mij wel bekend in de oren.
Wat dat betreft is het Marokkaans elftal wel te vergelijken met België denk ik. Toch veel aardige jonge spelers, waaronder spelers actief in de Eredivisie, maar al jaren bezig aan een vrije val.
Op een continent als Afrika zouden ze in principe toch een rol van betekenis moeten kunnen spelen.

15 december 2009 om 18:58

Ja helaas mede door de bovenstaande problemen wil het maar niet lukken. Laatste goede prestatie was de Finale van de Afrika cup 2004.

Mooi geschreven zidane01, geeft mij en anderen eindelijk een kijkje in de keuken van het Marokkaanse elftal, van alles wat daar reilt en zeilt.

Ik hoop dat er een bondscoach komt met discipline en gezag, die het land eindelijk naar grote hoogte zal doen stijgen. De kwaliteit is er, nu de rest nog.

15 december 2009 om 18:57

Bedankt Shaktar.
Ja ik hoop het ook..

Heeft Adel-taarabt niet gewoon voor Frankrijk gekozen, samen met Kaboul?

15 december 2009 om 18:52

Nee Adel Taarabt heeft al meerdere officiele duels voor Marokko gespeelt.

Goed gedaan, klopt helemaal. Hopelijk komt het nog goed.

Goed geschreven komt insjallah goed met Marokko

Ik hoop natuurlijk dat het goed komt, maar als je ziet hoe die sterren van Marokko allemaal zijn en zich gedragen dan weet je al dat het niet snel goed zal komen.

El Hamdaoui kan niet eens normaal met zijn club omgaan, Chamagh die speelt niet voor de volle 100 bij Marokko, waarschijnlijk omdat hij bang is geblesseerd te raken en zijn plaats bij bordeaux kwijt te raken, en de rest denkt er net als Chamagh over. Als dat niet zo was hadden ze die laatste twee wedstrijden minimaal 4 punten moeten halen, maar je zag gewoon dat niemand het serieus nam.

Een nieuwe trainer zal het bij Marokko waarschijnlijk tog niet lang volhouden, al was het Hiddink. Die bond wilt teveel zelf regelen. Trouwens we zeggen nu al sinds 2006 dat het goed zal komen, we zijn vier jaar verder, en het gaat nog steeds niet goed. Die bond moet gewoon wegwezen. Heel misschien dat het dan nog een beetje goed komt.

( ik wou je 4 sterren geven maar klikte perongeluk op 3 :P)

15 december 2009 om 20:38


Tja je moet wel hoop houden anders wordt je helemaal gek.

Op jouw verzoek heb ik je column gelezen. Ik moet toegeven dat ik geen kenner ben van het Marokkaans nationaal elftal en daarom was het verhaal misschien nog wel interessanter. Het is ongelooflijk wat er allemaal gebeurt bij die bond in Marokko zo te lezen. Ze smijten inderdaad maar met geld en willen op korte termijn succes. Die vergelijking met Real Madrid gaat dus zeker op. Verder vind ik, ondanks wat spelfouten, dat je goed schrijft. Je titel is zeer sterk en dat geldt ook voor je uitsmijter (dat brullen). Verder staan er goede vergelijkingen in met (de gang van zaken rond) Oranje. Al met al geef ik je 3 sterren, omdat ik het niet echt sprankelend vond, maar dat is een kwestie van smaak.

Geweldige column echt mooi beschreven waarin je duidelijke punten maakt, we beschikken spelers met potentie waarin je echter wel verwacht dat we beter zouden presteren. Financieeel staat het Marokkaanse bond slecht... in hoop dat er meer geld is en beter geinvesteerd word.

Dit klinkt misschien gek, maar zie Eric Gerets niet een ideale trainer voor Marokko, natuurlijk heeft hij geweldig gepresteerd als trainer, maar Roger Lemerre was ook kampioen met Frankrijk en de Afrika Cup winnaar met Tunesie. Badou Zaki lijkt mij de ideale trainer.. niet vanwege het Afrika Cup in 2004, maar deze man weet waar het voor staat.. en word enorm gewaardeerd. Als iemand Badou Zaki zou afkraken is het alleen vanwege het kwalificatie voor het wk (2006). Deze man heeft destijds geen wedstrijd verloren dan gelijkspel en overwinningen.. helaas had Tunesie meer doelsaldos.. pech maar helaas.

...naast deze spelers zijn er nog een aantal die niet definitief hebben beslist voor welk land ze willen uitkomen maar die wel van toegevoegde waarde kunnen zijn...

Los van de fout in bovenstaande zin, wel een leuk stuk dat lekker leest.

Mooi gedaan veel geschreven en het klopt.echt mooi , hard gewerkt zeker

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Marokko

FIFA ranking: 35
393 fans
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Maandag 18 januari
Fenerbahçe wil een poging wagen om Eden Hazard te huren van Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren