Om echt te koken heb je water én vuur nodig

Ajax en Feyenoord, Amsterdam en Rotterdam, eigenlijk is het al een doodzonde om beide clubs of steden in één zin te noemen. Vooral de clubs en hun supporters zijn als water en vuur. Toch doet een Twente – Ajax of een Ajax – AZ mijn bloed niet veel sneller stromen. Zelfs een Ajax – PSV is daarvoor bij lange na niet interessant genoeg. Nee, voor kokend voetbalbloed zijn water én vuur nodig.

Klasgenoten, collega’s of familieleden, iedere Ajacied kent wel een Feyenoord-fan, en andersom. Soms zijn de gesprekken over wie er beter is of beter was leuk, uitdagend en interessant, veel vaker zijn ze domweg vervelend. Voetbalzone heeft zelfs een aparte verwijdermotivatie die geregeld moet worden ingezet om de eindeloze clubdiscussies tussen aanhangers van vooral deze twee teams een halt toe te roepen.

Het is nog nooit koek en ei geweest tussen mijn club en de Rotterdammers. Kwaadwillende supporters van beide kanten misbruiken de sport om andersdenkenden de meeste idiote dingen aan te doen. De geschiedenis rond Ajax-hooligan Carlo Picornie illustreert de ernst van het conflict tussen beide ex-voetbalgiganten op tragische wijze. Ook aan Rotterdamse kant viel onlangs een dode te betreuren; de pas negentienjarige Robby van der Leeden werd op het feest Sunset Grooves getroffen door een politiekogel en het strand van Hoek van Holland vormde zo op dramatische wijze het eindpunt van zijn levensreis.

Dit soort incidenten worden vaak veroorzaakt door de welbekende ‘kleine groep die het voor de rest verpest’. Op grote dancefeesten als Mysteryland ontmoeten doorgesnoven spierbonken elkaar op afgesproken tijden met agressie en geweld om de simpele reden dat die gasten aan de overkant, ook al zijn het verder identieke randdebielen, op zondag naar een ander stadion gaan. Spreekkoren, bedreigingen en geweld hebben gezorgd voor een lelijke smet op de eens zo mooie Klassieker en nu blijft ook nog eens het uitvak leeg. Ikzelf vind het erg jammer dat sommige supporters niet in staat zijn om respect op te brengen voor een dergelijke traditionele rivaliteit zonder altijd maar weer de associatie te maken met échte haat en écht geweld.

Tot mijn verbazing las ik vandaag dat de totale schuldenlast van Feyenoord met nog eens zeventien miljoen euro is toegenomen over het afgelopen boekjaar. Zowel sportief als financieel was vorig seizoen een rampenseizoen voor de Rotterdammers en nu lijkt het zelfs zo te zijn dat het voortbestaan van de club aan een zijden draadje hangt, want er is maar liefst acht miljoen euro nodig om te club te redden van de ondergang. Ik schrik er enorm van, maar iets in mijn onderbuik schreeuwt vol schaamte: “Nee! Dat mag niet gebeuren!”

Natuurlijk, toen de Graafschap vorig seizoen met een klinkende 3-1 overwinning de punten meenam uit de Kuip kon ik daar best heel hartelijk om lachen, dat geef ik meteen toe. En ja, de Europese blamage in het gouden eeuwfeesttenue was op zijn minst zeer ironisch te noemen. Toch zou ik het verschrikkelijk vinden als de Trots van Zuid, die dit seizoen onder publiekslieveling Mario Been eindelijk weer een beetje uit het dal begint te kruipen, zou verdwijnen of, een stuk waarschijnlijker, een structurele subtopper zou worden.

Een Ajax – Feyenoord zoals die van dit seizoen is namelijk net als eten bij de McDonalds; het is heerlijk en je geniet er elk moment van, maar zodra je buiten staat heb je eigenlijk vrijwel meteen weer honger. Zo makkelijk hoort het namelijk niet te gaan! Zo ontdaan van alle spanning is een Klassieker helemaal niet wat hij eigenlijk altijd geweest is, namelijk een spektakel waar je zelfs zonder mooi voetbal elke seconde op het puntje van je stoel zit. De ongelijkheid in de wedstrijden gecombineerd met de geweldsuitspattingen zorgen ervoor dat er feitelijk nog maar weinig over is van de charme die dit duel altijd kenmerkte.

Misschien ben ik maar één van de weinige Ajax-supporters die Feyenoord tot op zekere hoogte een warm hart toedraagt. Misschien zou ik, als ik een echte Ajacied was, het liefste moeten willen dat die hele Stadionclub lekker in de Jupiler League zijn wedstrijdjes ging afwerken. Helaas is er met mijn liefde voor Ajax ook een aanstekelijke afkeur voor Feyenoord ontstaan waar ik niet zomaar afstand van wil doen. Die afkeur heeft niks met haat te maken, maar met liefde voor de Klassieker en een zekere sympathie voor de fantastische volksclub die Feyenoord is.

Ach, Feyenoord komt er wel bovenop, net als Ajax. Ooit zullen we weer samen strijden om de landstitel, hopelijk in een kokende, overvolle Kuip of Arena, mét uitpubliek maar wel ook mét respect voor de tegenstander. In ieder geval smaakt die eventuele dertigste titel vast vele malen zoeter als hij mede tot stand is gekomen dankzij twee zwaarbevochten zeges op de, voor mij, eeuwige nummer 2: Feyenoord.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 21 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door Iljajax)

En of je gelijk hebt. Heel lekker geschreven en volledig waar. Ik heb het er al een tijdje over dat Ajax-feyenoord niet meer echt is, niet meer echt voelt. Het was leuk toen Ajax won dit seizoen, maar hoe spannend was het nou eigenlijk. De sfeer was gelijk minder omdat Feyenoord geen supporters mee bracht. Heel goed geschreven, denk ook dat het voor een discussie gaat zorgen. 4 sterren!

Je hebt een goede stijl van schrijven alleen de spel en/of grammaticale fouten halen de vaart eruit. Als je hem voor publiceren nog eens goed doorleest wordt het al zoveel beter.
Daarom ook verder inhoudelijk niets op aan te merken.

14 december 2009 om 07:07

Dank je wel! Ben wel benieuwd naar de fouten die je eruit haalt want ik heb het stuk echt een aantal keer gescand op foutjes.. Hoop dat er niks echt storends tussen zat!

Iedereen, bedankt voor de reacties en opbouwende kritiek!

Helemaal mee eens. Een klassieker zonder uitsupporters is geen klassieker..

Ik sluit me volledig aan bij jouw reactie. Het is zo spijtig dat Ajax-feyenoord niet meer om de titel maar om de derde plaats gaat. Het is ook niet meer genieten als Feyenoord punten verspeelt omdat je weet dat we toch wel weer hoger eindigen. Ik draag Feyenoord een warm hart toe en ik zie nog steeds alleen hen als aartsrivaal en niet Psv. Feyenoord is een prachtclub, net als Ajax. Ajax is echter, in mijn optiek nog een stuk mooier maar dat is ook niet gek.

Prachtig stuk, leest lekker weg en schetst goed wat de clubs, de wedstrijden, en de kopstukken van Nederland zijn

Prima stuk, vooral dat met de Mcdonalds is een leuke vergelijking .
En ik denk niet dat je de enige Ajacied bent. Op de dag van de Klassieker roep ik dingen over Feyenoord die niet mogen, maar op andere dagen heb ik een soort haatdragende hoop. Aan de ene kant mogen ze nooit kampioen worden en lach ik me inderdaad rot als ze met 1-3 van de Graafschap verliezen, maar aan de andere kant wil ik niet dat Feyenoord in dit verval raakt. Dan raakt de rivaliteit namelijk ook zoek.
Al met al heb ik meer met Feyenoord dan met Psv, Twente of AZ. Bij elke nederlaag heb ik zoiets van haha lekker. Maar de laatste jaren heb ik bij een overwinning van Feyenoord ook het gevoel van he dat hadden ze nou net even nodig, mooi zo! Dat heb ik bij die andere rivalen nou nooit.
4 sterren!

Ik vind het een zeer goed stuk. Inderdaad als ajacied ben je al gauw geneigd om slechte dingen te zeggen over Feijenoord. Tuurlijk is er een haatverhouding tussen ajax en feijenoord, maar toch de Eredivisie is niet hetzelfde wanneer de Klassieker niet meer staat op de agenda.

Ik vind dat je helemaal gelijk hebt ik hoop ook dat er weer tijden komen dat ik in de Kuip kan genieten van een ouderwetse Feyenoord-ajax en ik ben blij dat er nog supporters zijn die het ook volkomen debiel vinden wat die zogenaamde hooligans dooen en het zo voor de rest verpesten prima artikel.

ik denk ook niet dat feyenoord en ajax zonder mekaar kunnen. dan is er geen spanning meer.

Goed stuk, respect!
Vooral de vergelijking met eten bij MC D is erg goed gevonden

14 december 2009 om 17:39

Vond ik ook. Hele mooie metafoor
Goed stukje tekst, leest lekker weg

*****

Mooie geschreven stuk, geschreven vanuit je hart. En ik kan me als ajacied er ook nog eens in vinden ook. Je slaat de spijker echt op zijn kop.

Goed stuk van een Ajacied!
Vroeger vond ik het heel erg als Feyenoord had verloren van Ajax. De afgelopen jaren was ik alleen nieuwsgierig wat de eindstand zal zijn. Dit jaar had ik weer hoop. Feyenoord met een leuk team tegen het Ajax dat eindelijk een beetje volwassen begint te worden door Martin Jol. Helaas was het duel snel afgelopen na de rode kaart. Ik denk dat er veel Ajacieden zijn die tevreden waren met de 5-1 overwinning, maar ik denk dat er nog meer waren die blijer waren met een zwaarbevochten overwinning van 1-0.

Prima stuk en ook leuk om te lezen.

ik als ajacied vindt feyenoord echt een prima club

de club van de arbeid eigenlijk wel!
beter dan psv / az / twente iig

Mooi stuk, veel compassie richting Feyenoord en ik kan me het heel goed voorstellen.
Echt fantastisch, je krijgt van mij de eerste 5 sterren ooit die ik hier uitdeel.

goed stuk man klassiekiers zijn hetzelfde niet meer

Echt goed geschreven kerel. Je beschrijft het in ieder geval precies zoals ik het ook voel. Feyenoord moet altijd verslaan worden, maar degraderen is onnodig. Persoonlijk ben ik meer anti psv dan anti feyenoord, maar dat komt omdat ik in NB woon Verder rest kan ik het me natuurlijk heel goed voorstellen.

Prima stuk, prettig leesbaar en je mening goed uitgelegd!

Je hebt helemaal gelijk. Dit geld ook net zo makkelijk voor Ajax, Ajax is de meest gehate club van Nederland. Voor iedereen zowat de grootste rivaal. Het zou doodzonde zijn als die wegvallen tot een normaal clubje. Dit geldt nu natuurlijk meer voor Feyenoord.

Ik vind het wel mooi om een hoop van mezelf en mijn eigen omgeving te herkennen in jouw stukje.
Ik heb altijd een voorliefde voor Feyenoord gehad (behalve tegen Ado) maar je hoopt toch dat Ajax het in ieder geval spannend maakt. Feyenoord 1 en Ajax 2, PSV boeit me niet zoveel. Ik vond juist deze Klassieker weer wat leuker, want deze draaide ook echt om een hoge plek in de ranglijst. De anticipatie naar deze wedstrijd was weer heerlijk, alleen de wedstrijd was minder leuk......

Heel mooi stuk. Ik kreeg het er echt warm van in deze koude dagen.

5 sterren!

Prachtig stuk, heel goed gedaan, niks op aan te merken

Chapeau !!

Geweldig, ik ben het voor de volle 100% met je eens.
Of je nou voor Feyenoord bent, zoals ik, of voor Ajax, zoals jou.
Als voetbal liefhebber, zoals wij allebij, moet dé klassieker een wedstrijd zijn tussen 2 topteams, met topsupporters in een topstadion.
Want een Feyenoord - PSV is niet een wedstrijd waar het voor mij om draait.
Feyenoord - Ajax is dé wedstrijd van het jaar.
Rivaliteit mag er wezen, zolang het maar sportief blijft.

5 sterren voor jou

Leuk stuk. Kan ik me in vinden. Niet dat ik Ajax-of Feyenoord fan ben, maar als Man Utd fan geniet ik van het seizoen dat Liverpool 5e werd. Net even een keer buiten de boot vallen, heerlijk. Maar verder moet het inderdaad niet structureel worden, want dan zijn de wedstrijden niet meer interessant. Het tegenovergestelde merk ik nu ook: man utd - city was altijd wel speciaal, maar niet zo van: nu moet het gebeuren, dit wordt me wat... Sinds het grote geld is het echter opeens een super belangrijke wedstrijd, omdat het reëel is dat er verloren kan worden. de 4-3 was dan ook een geweldige belevenis, veel beter dan een 3-0. Het kostte me wel mijn bureaublad door alle emoties, maar dat heb ik er graag voor over

Je schrijfstijl is ook goed trouwens. Leuk om te lezen. 4 sterren.

Mooi geschreven met, zoals hierboven ook al aangegeven is, soms een aantal spelfoutjes die het lezen storen.
Verder is de opbouw goed te noemen en is je schrijfstijl bijzonder vereenvoudigd waardoor het makkelijk weg te lezen is.

Zonde van de spelfoutjes, anders waren het 5 sterren geweest, nu 'helaas' maar 4!

Ga zo door en probeer de volgende keer iets meer op eventuele schrijffoutjes te letten.

Mvg,

Kijk, dit vindt ik heel goed geschreven. Het leest lekker weg maar vooral het houd mijn aandacht. wat je beschrijft is eigenlijk de bewoordingen van vele supporters van beide clubs. Niet die idioten die de clubnamen gebruiken om rotzooi te trappen.

Het is frappant dat heel veel supporters van beide clubs ook meer hebben met de verkeerde club (in mijn geval Ajax) dan met PSV of andere clubs..ook ik lach wanneer Ajax verliest of wanneer Ajax iets tegenzit, maar ik heb er meer mee dan met Psv.. waarom? Ajax en Feyenoord zijn clubs met traditie, clubcultuur en belichamen lagen van het volk.. PSV blijft toch de club van die meneer welke een lampje heeft uitgevonden en is toch een topclub wat regionaal blijft en weinig aantrekkingskracht heeft buiten omgeving eindhoven..

Nou, ontopic..een goed stuk en ik hoop dat er meerdere supporters zijn die je mening delen..
5* van mij...

Vind het maar een vreemd stuk, kon mij niet boeien, 1 ster!

15 december 2009 om 16:10

Kinderachtig zeg, geef dan in ieder geval een reden? Aan de andere kant, nu hoef ik je mening ook niet serieus te nemen.

Bedankt allemaal voor jullie reacties, op Bjarne na dan.

16 december 2009 om 11:35

Prima stuk! Erg leuk om te lezen.

Alleen moet men niet vergeten dat Feyenoord dit seizoen tot de 1-0 en de (onterechte) rode kaart voor Babovic gelijkwaardig was!

Nogmaals, verder prima stuk! 5 sterretjes.

Het is jammer dat Bjarne je gemiddelde zo naar beneden haalt, want ik vind het ook een erg goed stuk. Het houdt mijn aandacht vast en met de inhoud kan ik het ook helemaal vinden.

Als Ajacied die in Rotterdam woont mogen we nooit verliezen van Feyenoord, maar zoals het nu gaat krijg ik eerder medelijden, misschien is dat nog wel pijnlijker...

16 december 2009 om 18:53

Allen, nogmaals bedankt voor de beoordelingen! Zal proberen om mijn volgende stuk net zo aansprekend in elkaar te zetten als ik dat afgaande op jullie reacties deze keer gedaan heb.. In ieder geval bedankt voor de motivatie!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1321
2.PSV127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger50
N. MazraouiVerdediger52
J. TimberVerdediger51
E. ÁlvarezMiddenvelder51
R. GravenberchMiddenvelder51
S. BerghuisAanvaller51
S. HallerAanvaller55
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Manchester United wil van Paul Pogba de bestbetaalde speler ooit in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren