De Chinese muur van Besiktas

Het is 7 juli 2009 als op de officiële website van Besiktas wordt vermeld dat Matteo Ferrari voor 6,5 miljoen euro overkomt van het Italiaanse Genoa. Het zorgt voor veel kritiek van de media. Waarom nog een verdediger halen, terwijl je al de twee Tsjechen Tomas Sivok en Tomas Zapotocny tot je beschikking hebt? En waarom zo'n hoge transferbedrag? Zijn achternaam gaf rivaliserende supporters van de rivalen ook reden tot lachen: waarom geen Lamborghini?

Kort na de transfer wordt Zapotocny verhuurd aan aartsrivaal Bursaspor, waar Ertugrul Saglam, oud-speler en -trainer van Besiktas, het bewind voert. Ferrari maakt in de eerste weken een slechte indruk. Tijdens de Peace Cup in Spanje laat hij niet zien waarom er zoveel geld voor hem is neergelegd. Deels door de slechte communicatie met zijn collega-verdedigers en deels door een trage aanpassing aan het spel van Besiktas maakt Ferrari veel fouten. Veel supporters, waaronder ik, zetten toen vraagtekens bij hem en ik vroeg me af waarom Genoa hem liet gaan, terwijl ze het afgelopen seizoen als vierde eindigden. De slechte resultaten van het team in de eerste paar weken, kunnen niet op hem worden afgerekend. Er heerste geen 'Von Sway'-gevoel bij de club en Ferrari bevond zich al in een vreemde land met een andere cultuur en alsof dat nog niet erg genoeg was, verliet zijn vriendin. Het was zeker geen hosannastemming.

Nu zitten we in de zestiende speelronde en komt iedereen superlatieven te kort voor de twee centrale verdedigers van Besiktas, Sivok en Ferrari. De Tsjech en de Italiaan voelen elkaar perfect aan en zorgen ervoor dat doelman Rüstü Recber niet veel te doen krijgt. Ferrari is heel koelbloedig en raakt niet snel onder de indruk van zijn directe tegenstander. Sivok kan heel goed opbouwen en komt regelmatig tot de middenlijn om de bal in het spel te houden. Ook is er een groot verschil met de defensies van Besiktas in de andere jaren: de bal wordt niet als een gek weggejaagd en de lucht ingetrapt, zoals Gökhan Zan dat altijd deed. Nee, Sivok en Ferrari kiezen voor een voetballende oplossing. Dat gaat soms wel fout. Maar de gedachte alleen al zorgt bij veel Besiktas-supporters voor een glimlach op hun gezicht. Besiktas heeft al zes competitiewedstrijden geen tegendoelpunt gekregen en heeft bovendien de minste tegendoelpunten in de competitie. Zes tegendoelpunten in vijftien wedstrijden is een indrukwekkend aantal, zeker als je kijkt naar voorgaande jaren. De laatste keer dat Besiktas zo weinig tegen kreeg was in het superjaar 2002-2003.

Een beter antwoord kon Ferrari niet geven. Zeker als je ziet hoe Genoa er nu voor staat. Met 26 tegendoelpunten heeft het samen met Siena de meeste tegengoals. Het bestuur van Besiktas krijgt van mij dan ook een chapeau, omdat dit een van de weinige goede transfers is. Ferrari is een onmisbare schakel geworden. Hij zou in Europa makkelijk mee kunnen. Dat heeft hij ook bewezen in Italië. De beste man is elf keer international geweest en dat aantal zou eigenlijk verhoogd moeten worden.Marcello Lippi, word eens wakker!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 5 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door Anadolu)

Het is maar wat je verstaat onder een chinese muur. Ik heb gezien hoe ze tegen Galatasaray en Wolfsburg op een simpele manier drie doelpunten om de oren kregen. Iedereen denkt dat Besiktas een goede verdediging heeft, dat is niet zo. Ze verdedigen goed, dat is iets anders dan een goede achterlinie hebben. Ernst en Fink krijgen meer complimenten van mij, dan Sivok en Ferrari. Het is ook niet bepaald moeilijk om te spreken van een Chinese muur. Besiktas krijgt het niet voorelkaar om aanvallend voetbal te spelen, dus heeft Denizli heel simpel gekozen om met jan en alleman te gaan verdedigen.

13 december 2009 om 11:24

Tegen Galatasaray kwamen de eerste twee goals door blunders van Rüstü, die de bal twee maal uit zijn handen liet vallen. Hier kunnen naar mijn mening Ferrari en Sivok helemaal niets aan doen!!

Tegen Wolfsburg speelde, naar mijn mening de belangrijkste schakel van het middenveld, Fabian Ernst niet mee. Dat was een grote domper voor Besiktas.

Ik snap niet waarom jullie steeds beweren dat Besiktas té verdedigend speelt. Kijk eens naar Fenerbahce en Galatasaray. Ze spelen allemaal 4231.. Besiktas speelt dit ook !!
Tello- Yusuf- Nihat-bobo.. Santos- Alex- Kazim-guiza.. Kewell Arda Keita Baros..

Zoals je kan zien spelen ze allemaal met 4 aanvallende spelers, 2 verdedigende middenvelders!!! en 4 verdedigers!!!!

Dus vraag ik jou als meneer Gangstarr om jouw opvatting over '' jan alleman te gaan verdedigen'' eens verder uit te leggen. Alvast bedankt!!!!!

21 december 2009 om 13:26

Beste Anadolu, naar aanleiding van jou Persoonlijke bericht naar mij alsnog mijn reactie terug !

Dit was de desbetreffende quote die ik moet uitleggen :

" Besiktas krijgt het niet voorelkaar om aanvallend voetbal te spelen, dus heeft Denizli heel simpel gekozen om met jan en alleman te gaan verdedigen. "

Denizli is zich heel goed bewust van de selectie die hij heeft. Hij heeft ook geconstateerd dat zijn team moeite heeft met aanvallen. Wanneer een team moeite heeft met aanvallen, kunnen ze zelf geen goals scoren en krijgen ze ook vaak doelpunten tegen. Wat heeft Denizli dus gedaan ? Hij heeft een verdedigende style ontwikkeld waardoor ze achterin de nul makkelijker kunnen houden. Hij hoopt op een geluksgoaltje en gaat vervolgens nog intensiever verdedigen. Hier is opzich niets mis mee, maar het is zeer zeker geen lust voor het oog. Denizli haalt gewoon het maximale uit zijn team. Je kan ook niet te aanvallend spelen als Nobre kansen mist 2 meter van de goal en Tabata tot nu niet 8,5mil maar 8,5duizend waard is voor Besiktas.

Ik vind het gewoon een grote club onwaardig om een 1-0 stand in de 60ste minuut al beginnen te verdedigen. Ze winnen dan misschien wel, maar denk je nou echt dat zo de supporters van Besiktas in een kampioenschap gaan geloven ?

21 december 2009 om 23:17

''ik snap niet waarom jullie steeds beweren dat Besiktas té verdedigend speelt. Kijk eens naar Fenerbahce en Galatasaray. Ze spelen allemaal 4231.. Besiktas speelt dit ook !!
Tello- Yusuf- Nihat-bobo.. Santos- Alex- Kazim-guiza.. Kewell Arda Keita Baros..''

Dit was mijn stukje daarover. Waarom vindt U Fenerbahce en Galatasaray niet met alleman verdedigen? Terwijl zij ook met 4 Aanvallend ingestelde spelers spelen, 2 verdedigende middenvelders(christian,emre - Topal,ayhan - Ernst,fink)...

24 december 2009 om 14:53

Ik vind het vreemd dat je dit vergelijkt met Fenerbahce en Galatasaray. Fenerbahce heeft in 5 van zijn 8 thuiswedstrijden minimaal 3x gescoord. Galatasaray hoef ik denk ik niet eens uit te leggen hoeveel en hoevaak ze scoren. Zelfs degredatiekandidaad Sivasspor heeft meer gescoord dan Besiktas, gaan er dan geen belletjes rinkelen ?

27 december 2009 om 11:28

Ze spelen alle 3 met zelfde formaties. Daarom vind ik het raar dat volgens jou Denizli er voor zorgt dat ze met jan en alleman gaan verdedigen. Waarom geldt dat voor Denizli wél en niet voor die andere twee managers?!

Dat Besiktas niet scoort heeft gewoon te maken met slecht afwerkende spitsen en niets met Denizli zelf!! Besiktas is vorig jaar met deze formatie kampioen geworden in de competitie en beker met de meeste treffers. Ik zal dit maar eens goed onderzoeken meneer Gangstarr voordat je zo maar iets neerlegt over Mustafa Denizli..

Leuke tekst, alleen je hebt het over de centrale verdedigers van Besiktas, i.p.v. van de hele verdediging van Bjk, de clowns Ibrahim Kas en Ibrahim Uzulmez....

Ik vind dat de hele verdediging van BJK bestaat uit 2 spelers: Sivok + Ferrari, niet uit de 35-jarige clown Uzulmez, die elke bal richting de doel van de ander schiet, met een beetje geluk is de bal 4 meter er naast, of Ibrahim Kas, die toch een redelijke avontuur had in Getafe, nu speelt hij niet echt goed..
I.p.v. van Uzulmez zou ik Toraman erin doen, dan kan hij linksback worden...

3 sterren vanwege de korte inhoud en je hebt alleen over de centrale verdedigers, niet de hele verdediging...

Wat is Von Sway? Of bedoel je de Chinese uitdrukking: Feng Shui, alles in harmonie?

leuke tekst, besiktas heeft inderdaad een sterke centrum-verdediging, dat is ook wat je bedoelt neem ik aan. ik ben eerlijk gezegd wel een beetje jaloers, had liever een type ferrari bij gs willen zien. Sivok vind ik niet zo uitzonderlijk goed, maar Ferrari en inderdaad wat Gangstar hierboven aangeeft Ernst verdienen veel meer lof. Fink en Sivok vallen bij mij niet zo op.
4 sterren voor je tekst

Aartsrivaal Bursaspor?? Na die zin haakte ik af. Sorry.

12 december 2009 om 19:28

Ja, als dat al een aartsrivaal is, wat zal Gala dan wel niet zijn.

Lippi is een conservatieve coach die niet snel wisselingen doorbrengt. Ik verw8 daarom ook niet dat Ferrari veel speeltijd gaat krijgen in ZA. Toch vindt ik het een boeiende tekst.

Besiktas speelt toch Europa League?

12 december 2009 om 23:18

Bursaspor is zeker wel de aartsrivaal van Besiktas
Je merkt toch wel wat er gebeurt met de fans als er een wedstrijd tussen die 2 zijn.....

In de week wanneer deze 2 tegen elkaar moeten spelen in Bursa, dan worden auto's met kenteken 34 (code Istanbul) gewoon bekogeld....

27 december 2009 om 11:32

Bursaspor is misschien wel een rivaal sinds hun degredatie in 2004.. Maar ze zullen nooooooit een aartsrivaal van Besiktas worden. Rivaal en aartsrivaal zijn twee verschillende begrippen. Besiktas heeft geen haat tegen Bursa. Andersom wel.

14 december 2009 om 13:58

Dan weet jij niks over rivalisme in Turkije
Bursaspor en Besiktas zijn na de degradatie van Bursa vijanden.

14 december 2009 om 18:20

Wij Besiktas fans zullen Bursa nooit als een aartsrivaal zien.
Is gewoon onmogelijk. Ga naar Istanbul en zeg dit tegen Besiktas fans en ze lachen je vierkant uit.
Bursa fans proberen door Carsi uit te dagen meer naamsbekendheid te krijgen. Wij zullen dat nooit toestaan.
In geen enkel opzicht kan je Bursa als aartsrivaal benoemen,
Misschien is Besiktas wel een vijand van Bursa, maar Bursa is niet ons vijand, waarom zouden we ons verlagen ?

Je bedoelt het wel goed enzo maar Bestiktas krijgt zo weinig tegen omdat ze met niet 4 maar minimaal 6 verdedigers dat kan uitlopen tot 10 (zie Manu-uitwedstrijd alleen bobo was aanvallende speler de rest allemaal backs verdedigende middenvelders en centraal verdedigers)

Dit is tevens de reden dat ze weinig scoren: te weinig aanvallende krachten
Nog geen 2-3 weken terug riep men om het hoofd van de coach en nu is hij een held, ik zou er maar niet op rekenen dat dit zo aanblijft en dat besiktas binnen de kortste keren uitput en een dal bereikt

Al die sterren worden te gemakkelijk gestrooid hier.. In mijn ogen is dit gewoon maximaal 3 sterren waard, aartsrivaal Bursaspor..? Dan is Diyarbakirspor zeker de aartsrivaal van elke Turkse club?.. Voor de rest focus je je teveel op de centrale verdediger, maar in de hoeken spelen ook fantastische spelers zoals Köybasi en Toraman. En Ernst en Fink verdienen veel meer lof dan ze nu krijgen, want controlerend op het middenveld doen ze het fantastisch. ***

Dus de Chineze muur van Besiktas bestaat uit een Italiaan en een Tsjech??? Besiktas moet eens leren scoren want ik kan wedden dat als zij een wedstrijd meer dan 2 doelpunten maken ze er ook een tegen krijgen. Ik heb Besiktas ook al een hele lange tijd geen 3 of 4 doelpunten in een wedstrijd zien maken. Ik vind de titel misleidend en de tekst niet genoeg diepgaand en Ferrari heeft mij nog steeds niet overtuigd van zijn kwaltieiten.

Hij zou in Europa makkelijk mee kunnen. Dat heeft hij ook bewezen in Italië. De beste man is elf keer international geweest en dat aantal zou eigenlijk verhoogd moeten worden.marcello Lippi, word eens wakker!

Doe eens normaal man, deze verdediger is geen wereldtop en dus niet goed genoeg voor de Squadra Azzuri.

Met een Ferrari heeft Besiktas een (in mijn ogen) goede verdediger in huis. Maar de verdediging van Besiktas is echt niet zo goed als de statistieken doen vermoeden. Met een 4-5-1 systeem (waarbij 2 middenvelders pal voor de verdediging spelen) speelt Besiktas sowieso zeer verdedigend. Maar degenen die de wedstrijden van Besiktas volgen, zien ook wel dat ze heel veel kansen weggeven. Soms is het geluk en soms is het de onkunde van de spitsen van de tegenpartij die meerdere tegendoelpunten voorkomen.

Een simpele voorbeeld is de wedstrijd tegen Trabzonspor. Besiktas speelde op een gegeven moment met 6(!) verdedigers maar gaf toch behoorlijk veel kansen weg. Maar de spitsen van Trabzonspor wisten niet om te gaan met deze kansen. Daar zag ik dus zeker geen "chinese muur" (of een andere muur).

@ Southsider
Tis wel duidelijk dat je niet bekend bent met de supportersrivaliteiten in Turkije. Bursaspor fans zijn een van de beste fans in Turkije en die hebben echt geen naamsbekendheid nodig! Als jij dit soort onzin in Istanbul uitkraamt, zal jij degene zijn die uitgelachen wordt!

Ook op sportief niveau is Bursaspor een rivaal, aangezien ze gewoon meedoen om de kampioenschap. Ze staan ook gewoon boven Besiktas toch???

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Besiktas


317 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
V. IsmaëlUnknown
H. OktaMiddenvelder
Voor de complete selectie: Clubpagina Besiktas.

In de wandelgangen

Woensdag 29 juni
Ajax volgt de verrichtingen van Oscar Gloukh. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren