De nieuwe Cocu speelt nu nog in Amsterdam

9 mei 2004. AFC Ajax, met Ronald Koeman aan het roer, zou die bewuste dag voor het laatst in mensenheugenis kampioen van Nederland worden. Het vaderlandse voetbalpubliek had een belabberd seizoen achter de rug waar de Mokummers uiteindelijk, door het surplus aan kwaliteit in de selectie, aan het langste eind trokken. Ze zouden hun kampioenschap vervolgens vieren op de immer sfeervolle parkeerplaats ‘P2’. De credits voor Ajax’ laatste titel mogen nimmer toegeschreven worden aan de inhoudsloze Koeman.

In wezen is geen enkele door Sneeuwvlokje ‘gewonnen’ prijs (acht in totaal) aan zijn coachingskwaliteiten toe te schrijven. Het kampioenschap van 2004 dankte men in Amsterdam aan de jeugdopleiding (Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder) en vooral het gedurfde en doortastende technisch beleid van Leo Beenhakker (Maxwell, Zlatan Ibrahimovic en Christian Chivu). Al met al was PSV onttroond en alleenheerser Guus Hiddink wist wat hem te doen stond; investeren en risico’s nemen.

Hiddink laat nergens gras over groeien en kort na het verloren seizoen had hij alweer het snode plan om het op een zijspoor geraakte Rotterdamse supertalent los te weken bij Feyenoord. Robin van Persie moest de als saai versleten Eindhovense voetbalmachine nieuw elan gaan geven in de komende seizoenen. De eerste geluiden waren positief; de kaart ‘Brabantse warmte’ werd gespeeld en deze leek goed te vallen bij het Kralinger raspaardje. Er werd zelfs een heus PSV-tricot met Robin’s familienaam en favoriete nummer (10) gedrukt, voor net dat beetje extra emotionele overredingskracht. Uiteindelijk mocht het, zoals jullie weten, niet baten. De reden is bekend; er kwam een telefoontje uit Noord-Londen. De aanblik van een uitverkocht Highbury deed het Philips-stadion figuurlijk instorten. Ik kan het fout hebben, over een glazen bol beschik ik allerminst, maar er doemt een zelfde scenario - het eventueel contracteren van een groot talent bij een andere Nederlandse topclub - op aan het einde van dit nu al boeiende Eredivisieseizoen:

Siem de Jong is een echte Ajacied. Een middenvelder die alle facetten van het moderne voetbal beheerst. Hij is atletisch, technisch begaafd en beschikt bovenal over een bovenmatige voetbalintelligentie. Het enige wat hij nog mist is net dat beetje lef, wat body en een hoop zelfvertrouwen. Martin Jol is zijn trainer. Hij heeft een charisma om bang van te worden en een aura waar je, althans wanneer ik over mezelf praat, met een boog omheen wilt lopen. Bovenal houdt Jol van echte kerels. Onder die laatste categorie schaart hij De Jong niet. Ook het feit dat ‘the Godfather’, met zijn overigens terechte lak aan de huisstijl van Ajax, niet met een ‘nummer 10’ speelt spreekt geenszins in het voordeel van ‘het huwelijk De Jong/Ajax’.

Ik zie dat huwelijk stranden. Rik van den Boog is, schijnbaar na veel denkwerk, tot de ‘officiële’ conclusie gekomen dat de jeugd van de zelfverklaarde nummer één club van Nederland de toekomst heeft. Daarentegen kan de technisch verantwoordelijke Jol het niet laten om toch wat ‘specialisten’ uit zijn omvangrijke netwerk binnen te loodsen. Die spelers met specifieke kwaliteiten, zoals Timothée Atouba en Marko Pantelic, worden gehaald omdat de Ajax-manager vooralsnog niet ‘het totale vertrouwen’ heeft in de toestroom uit de jeugd. Volkomen onterecht naar mijn bescheiden mening, maar een kans die Fred Rutten niet onbenut mag laten. Het getuigt misschien van hoogmoed, maar hierbij geef ik ongevraagd mijn advies aan ‘ons Fred’. Fred, houd De Jong nauwlettend in de gaten en probeer hem waar mogelijk te contracteren.

Om mijn relaas extra cachet mee te geven wil ik met klem benadrukken dat veel grote, doch niet buitenaards getalenteerde spelers in het moderne voetbal grotendeels gevormd zijn door één of meerdere ‘opbouwtrainers’. Zij fungeerde als talisman in de route die afgelegd moet worden door een dergelijke wereldtoppers in spé. Ik wijs jullie, als voorbeeld, op de ontwikkeling van Frank Lampard onder José Mourinho. The Special One kneedde een redelijk modale, Engelse voetballer uit de West Ham Academy tot een middenvelder van absolute wereldklasse. Een zelfde relatie zie ik, mocht het zover komen, ontstaan tussen Siem de Jong en Rutten. Laatstgenoemde is de opbouwtrainer bij uitstek, iemand die zelfs Danko Lazovic kan omtoveren tot een brave rechtsbuiten, en kan, wanneer hij mijn transferadvies serieus neemt, een nieuwe Philip Cocu doen laten herrijzen in het Philips Stadion.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 14 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door Hans Spaan)

Het gaat wel erg ver om hem nu aL met Cocu te vergelijken daar is het te vroeg laat hem maar eerst een basisplaats veroveren.

12 december 2009 om 14:04

Ik zie nergens in de tekst dat hij hem met Cocu vergelijkt, hij merkt alleen op dat hij het zou kunnen worden. De titel schept hier echter wel een beetje verwarring.

Verder een uitstekend stuk, leest lekker weg, meestal berust op feiten, en wanneer het een eigen mening is geef je dit ook goed aan. Verder goede voorbeelden gegeven, goed taalgebruik, geen spellingsfouten, allemaal prima. Soms alleen een beetje te bescheiden als je het mij vraagt

Off: weet iemand wat die plaatjes onder te tekst van Hiddink met de tekst zelf te maken hebben, behalve dat Hiddink's naam een paar keer valt? En dan vooral die met die auto

13 december 2009 om 12:29

De titel is "de nieuwe Cocu speelt nu nog in Amsterdam" dus er is toch wel een dergelijke vergelijking tussen Siem en Philip...

Overigens vind ik het een goed stuk dat lekker leest en van mij krijg je wel 4*

13 december 2009 om 22:41

Fijne schrijfstijl, interessante mening, goed stuk.
Ik zie ergens ook wel de gelijkenis met Cocu, maar dat is puur gevoelsmatig. Vooral de manier van bewegen toont wat mij betreft opvallende overeenkomsten. Maar hoewel Siem redelijk allround is, denk ik dat hij meer diepgang heeft, maar minder verdedigende capaciteiten.

Waarom is the text volledig bold?

Ik zou zelf Ajax ook het liefst mét De Jong zien spelen. Hij moet nog groeien qua lef, durf en zelfvertrouwen, maar dat kan ook enkel door minuten te maken. Verder vind ik hem voetballend toch wel veel meer toevoegen dan een Enoh en Gabri. Op dit moment speelt Ajax gewoon met drie 'schoppers' op het middenveld (beetje gechargeerd uitgedrukt), dat is gewoon Ajax-onwaardig.

Hoe De Jong tot een nieuwe Cocu moet uitgroeien zie ik dan weer niet direct. Cocu is een speler die meer vanuit een defensieve taak ook aanvallend veel kan brengen (eerder vergelijkbaar met De Zeeuw voor de ajax selectie nu), terwijl dat De Jong kwalitatief veel dichter bij een Affelay zou liggen, om maar in PSV termen te blijven spreken.

12 december 2009 om 17:34

Titaantje, je moet niet vergeten dat Cocu veel meer was dan een speler die defensieve taken uitvoerde. Ik help je bijvoorbeeld herinneren aan de Wk-wedstrijd in 1998 tegen Mexico. Destijds speelde hij in de spits. Cocu was zo goed dat hij op vrijwel elke positie in het elftal excelleerde. Ik zie Siem de Jong als een ruwe diamant. Zoals hij zich af en toe profileert, en dan met name bij Jong Oranje, vind ik veelbelovend. Vandaar ook dat ik dit stuk aan hem heb opgedragen. Ik zie hem ver komen, vooral ook omdat het een hele intelligente jongen is (zoals Cocu).

Erg verwarrend stuk, je springt echt van de hak op de tak... daarom is het in het begin ook erg onduidelijk wat je punt is. In de derde alinea word het pas enigsinds duidelijjk. Verder goed onderbouwde mening, waar ik het overrigens totaal mee oneens ben. De jong beschikt over lang niet alle facetten om het te gaan maken... van mij mag hij wel naar Eindhoven, kan Eriksen doorschuiven naar de bank...

12 december 2009 om 17:39

Ik begin vanuit het standpunt dat PSV in 2004 geen kampioen werd. Mede daaruit concludeerde Hiddink dat hij moest investeren. Dat wilde hij doen doormiddel van het halen van Robin van Persie. Een, in mijn ogen, opmerkelijke actie, omdat transfers tussen de traditionele topclubs toch vrij schaars zijn (alluwel het tegenwoordig wat minder 'taboe' is). Zo'n dergelijke transfer zou ik aan het einde van het seizoen graag weer zien. Verder respecteer ik je mening natuurlijk en ook ik, als niet Ajax-fan, ben zeer geinteresseerd in de ontwikkeling van Eriksen. Wat ik hoor en lees moet het een geweldenaar zijn. Hopelijk wordt dat ook een sieraad voor de Eredivisie.

klopt. Siem heeft lang nog niet het inzicht dat het talent cocu of lampard wel al had. Ik ben het wel met de collumnist eens dat wanneer siem wekelijks het vertrouwen krijgt op zijn favoriete '10', dat hij gewoon een geweldige eredivisiespeler kan worden met 15 doelpunten per jaar.

Vind het hier en daar wat overdreven en er zit niet bepaald een rode draad in het hele verhaal. Van mij krijg je drie stemmen.

Beetje jammer dat er weer op ronald koeman getrapt moet worden en dat zijn gewonnen prijzen ook gewonnen waren wanneer Paul de Leeuws grote vriend Adje voor de groep stond. Vanaf daar ben in afgehaakt.

Siem de Jong wordt nooit zo goed als een der meest onderschatte en beste Nl-spelers ooit.

De Jong is een slimme speler die vooral opvalt door zijn doelgerichtheid. Je moet hem nog tijd geven maar hij lijkt mij iets te langzaam in de spelvoortzetting. Ik vind Aissati in het huidige Ajax een veel groter talent dan Siem de Jong terwijl het er bij Aissati ook nog niet uitkomt. Maar Aissati is dan ook één van de grootste talenten van zijn generatie geweest(sterspeler op gewonnen jeugd-ek en volgens de Psv-jeugdtrainers de het beste talent ooit uit de opleiding van Psv). Beiden zijn nog zeker niet op een groots niveau. Maar beiden verdienen het om zeker nog een seizoen de kans te krijgen. Helaas speelt of de een of de ander en dan gaat mijn voorkeur toch uit naar Aissati die minder gdoelgericht is maar wel technischer en beter in de combinatie.
Siem de Jong zal echt nooit zo goed als Cocu worden en dat is geen schande. Die was op zijn 36e nog de beste speler van PSV en heeft 8 jaar in de basis bij Barca gestaan en 100 interlands gespeeld.

Goed geschreven stuk, je hebt een mooie stijl. 5 sterren krijg je van me.

Siem de Jong is toch een nummer 10? Waarom vergelijk je hem dan met Cocu die vond ik toch meer een wat centralere zoniet verdedigende middenvelder. Had zeker een prachtige passing en stond aanvallend ook zeker zijn mannetje, maar ik zou De Jong eerder vergelijken met een type Bergkamp of om een PSV speler te noemen Luc Nilis

12 december 2009 om 17:49

Ik denk dat Siem de Jong veel in zijn mars heeft. Ik zie hem ook nog wel uitgroeien tot een allround middenvelder (zoals Cocu dat was). Er zijn talloze spelers die een switch maakte tijdens hun carriere en dat kan met Siem ook gebeuren. Hij heeft de kwaliteiten en de voetbalintelligentie omdat te kunnen. Daarnaast is hij natuurlijk relatief gezien piepjong. Andere spelers die van positie wisselde:
- Ruud van Nistelrooij (aanvallende middevnelder naar spits)
- Ruud Gullit (spits naar laatste man)
- Reiziger (rechstbuiten naar rechtsback)
Bergkamp en Nilis waren echt puur aanvallend ingesteld. Zij waren briljant op dat aspect van het voetbal. Dat is De Jong niet en daarom vergelijk ik hem, qua capaciteiten, met Cocu.

12 december 2009 om 20:12

als De Jong wat speelminuten wil maken moet hij zich inderdaad gaan aanpassen ja. Ok op dit punt kan ik je vergelijking wel begrijpen

Onnodig natrappen na Koeman, 8 prijzen daar zal hij zelf toch zeker wel enige invloed in hebben gehad.
Verder is het een heel raar stuk. Dan weer over Ajax, dan weer Psv, dan weer Feyenoord.
Het gaat blijkbaar om de Jong en het onnodig aantrekken van buitenlandse spelers, maar een echt lijn is hier niet te vinden.
Geen lijn, geen duidelijk verhaal. Het kampioenschap van Ajax in 2004, Koeman is een slechte trainer, van Persie, Hiddink, de Jong naar PSV en de vergelijking met Cocu, Mourinho en Lampard. Kortom dit is los zand.
1 ster.

13 december 2009 om 02:30

Ik neem je kritiek serieus, maar ik moet zeggen dat ik je nu wel heel negatief vind. Ja, ik gebruik zeer veel namen in mijn stuk, maar ach wat is daar mis mee? Jij bent toch een snuggere jongen en kunt dat vast bijhouden. Dat het los zand is, is helaas jouw mening, maar zeker niet de mijne. Ik vergelijk twee situaties (van persie en siem de jong) en noem daarbij steevast de actoren uit beide periodes. Dat is geen los zand, maar gewoon iets compleet beschrijven. Ik trap Koeman trouwens niet na, maar ik trek een persoonlijke conclusie. Ik vind het gewoon een inhoudsloze trainer. Wanneer heeft hij ooit een team mooi laten voetballen?

13 december 2009 om 12:23

Het is gewoon soms niet te volgen is mijn mening. Lees die overgang eens tussen de derde en vierde alinea. Dit had je heel wat beter kunnen maken. Nu spring je vanuit het niets van Van Persie over na de Jong. Dit had je beter kunnen laten lopen met een zin als. Nu is er een vergelijkbare situatie, namelijk met Siem de Jong, een echte Ajacied... etc.
Die en zo nog een paar zinnen/overgangen heb ik twee keer moeten lezen voor ik de draad weer kon oppakken. Volgens mij kan dat niet de bedoeling zijn. Verder vind ik het wel degelijk natrappen (of onnodig trappen) omdat de prijzenkast van Koeman niets te maken heeft met Siem de Jong in vergelijking met Cocu en die situatie weer vergeleken met de situatie Van Persie.
Ik geef toe dat ik misschien iets te snel voor 1 ster gegaan ben, maar ik moest het dan ook wel twee/drie keer lezen voordat ik dacht dit is toch best nog een aardig stuk.

goed stuk

Met Siem de jong wil het nog niet echt vlotten bij Ajax maar potentie heeft hij zeker .

Fysiek staat hij niet altijd zijn man maar door zijn inzicht compenseert hij dat slimme loopjes en passjes .

verder als West Ham united supporter wil ik benadrukken dat het verhaal over Mourinho en Lampard van geen kanten klopt.

Hij was altijd al een supertalent en bij WHU was dat ook zo en ik kan het weten elke supporter wist dat Lampard het ging maken en maakte zelfs zijn debuut voor Engeland tijdens zijn WHU periode dus Mourinho heeft niet echt veel ermee te maken en het was niet toendertijd zo dat Lampard een top transfer had gemaakt want Chelsea was toen nog geen topclub een Aston Villa en Everton tegenwoordig strijdend voor Europa League voetbal

2 sterren

Ik vind de reacties en het aantal sterren wat gegeven wordt, te negatief. Tuurlijk gaat de vergelijking met De Jong en Cocu te ver. Immers, De Jong zal nooit zó goed worden. Hij heeft talent, dat zeker, met zo goed als Cocu lijkt me vrij onmogelijk... Dat vind ik het enigste minpunt eigenlijk van je verhaal, wat verder heel losjes, lekker uit de hand, is geschreven. Volgende keer een dus wat meer voor de hand liggende vergelijking. Het is natuurlijk jouw mening, maar ook jij moet snappen dat dit gewoon niet logisch is.

13 december 2009 om 17:36

Ik moet je gelijk geven. Mijn vergelijking is misschien wat 'over the top', maar let wel; Cocu was ook nog geen voetbalgod op de leeftijd van Siem. Hij speelde zelfs nog jaren bij Vitesse, wat voldoende zegt lijkt me (goede club destijds overigens). Wat wel zo is is dat Cocu zich exponentieel heeft ontwikkeld en dat is weinigen gegeven. Diegenen die zich zo ontwikkelen zijn op één handje te tellen (van Nistelrooij, Kuijt en Cocu bijv.). Maar ik neem je kritiek zeker serieus en zal mijn volgende stuk wat toegankelijker proberen te maken.

Vind het maar een redelijk aardige stukje.

De 'vergelijking' met Cocu vind ik iets wat te overdreven. En dat je Koeman bekritiseert slaat nergens op. Je moet als trainer ook de spelers als een team vormen. Dus vond dat Koeman het goed deed. Als jij zo beredeneert dan is Guardiola ook niet zo'n goeie trainer, want de basis is door Rijkaard en zijn manschappen neergelegd! Eigenlijk zou je alle credits naar Rijkaard moeten sturen.

En over Lampard klopt er niets van. Frank Lampard zat al bij Chelsea voordat Mourinho kwam. Ook voordat The Special One kwam was Lampard een van de sterkhouder bij Chelsea en had bijna alle wedstrijden mee gespeeld. Het is te danken aan Mourinho dat Lampard wereldwijd bekend is, door zijn uitspraken, defensieve strategie en uitstekende aankopen oa Drogba en Essien. Het is niet waar dat Mourinho Lampard van een eenvoudige Engelse middenvelder van West Ham United tot een middenvelder van wereldklasse bij Chelsea heeft gekneed. Lampard was al een uitstekende middenvelder.

Daarom krijgt je van mij 3 sterren.

De Jong heeft genoeg potentie en kan inderdaad uitgroeien tot een hele goede speler. Hij brengt alleen nog veel te weinig en daarom (niet doordat Jol nou zo blind is) speelt hij weinig.
Ik vind het oneerlijk om nu te roepen dat hij (onder andere) vanwege Jol nog niet de speler is die hij zou kunnen zijn. We hebben het hier wel over de trainer die door het inpassen van jonge talenten Tottenham Hotspur van een modale Engelse club tot een solide subtopper heeft gemaakt. Het kan dan (dunkt mij) niet anders dan dat dit een trainer is die goed met talenten overweg kan.
Wat mij betreft dus een beetje oneerlijk om Rutten zo makkelijk als een betere trainer/coach af te schilderen, terwijl we het - in mijn ogen - hier over twee absolute toptrainers hebben.
Verder een goed stuk (ook inhoudelijk), maar wat mij betreft had je iets minder door een Psv-bril mogen kijken. Daarom: 3 sterren.

Ik vindt het een leuk stukje om te lezen alhoewel ik het niet met je eens ben over de volgende dingen:

De vergelijking Siem de Jong en Cocu is te overdreven..toen ik de titel zag was mijn eerste gedachten naar Aisatti want die link is te makkelijk gelegd. Ik vindt dat Siem de Jong nog te weinig heeft laten zien om een vergelijking te maken met een speler van ongekende klasse welke niet ondergewaardeerd is..
Ik ben het met je eens dat Siem de Jong potentie heeft, maar de vergelijking gaat niet op.

Verder, vindt ik dat je over R. Koeman heel erg negatief bent. Ik vraag me af welke trainer in de eredivisie meer prijzen heeft gewonnen dan koeman..en dat jij hem inhoudsloos vindt is misschien je mening maar onderbouw hem dan ook want kwaliteiten heeft ie wel..

Verder, spreek je sarcastisch over ajax die zichzelf heeft uitgeroepen tot nr 1 van Nederland (terwijl hun toch de meeste prijzen hebben) en the godfather en onze Fred en vervolgens lees ik dat je het over de special one hebt welke je cursief hebt getypt, waarom alles in verschillende schrijfstijlen en niet 1?

Maar goed, je stuk is toch goed leesbaar maar probeer je mening te onderbouwen denk ik dan.. 3* van mij

Erg vreemd stuk, Siem de Jong de nieuwe Cocu??? Dat lijkt me toch wel erg sterk en ik denk dat Psv'er dit ook als een belediging voor de kwaliteiten van Cocu zullen zien. Cocu was iemand, een persoonlijkheid en een uitstekende voetballer. De Jong is een nobody, geen uitstraling, geen persoonlijkheid en een matige voetballer... Dus van mij helaas 1 ster!

matig tot goed stuk beetje vreemd maar snap het wel 4 sterren

De echte opvolger van Cocu voetbalt al in Eindhoven en heeft een hoge vergelijkende voetbalstijl.

Otman Bakkal. Het enige wat Bakkal nog mist maar dit kan de leeftijd zijn is het coachen van zijn medespelers.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Y. MvogoKeeper330
J. TezeVerdediger330
D. MalenAanvaller3219
P. RosarioMiddenvelder291
I. SangaréMiddenvelder291
E. ZahaviAanvaller2511
N. MaduekeAanvaller247
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Maandag 21 juni
Manchester United wil van Paul Pogba, die omgerekend voor 337.000 euro per week onder contract staat, de bestbetaalde speler in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren