Gerrard is over de top van zijn parabool

Een paar struiken vol met doorns en daar middenin een bal. ‘Ik trap hem wel er wel uit’ roept een van de straatschoffies. Er volgt een blinde trap dwars door de struiken richting de bal, maar meer in de richting nog van een enorme hark. De hark doorboort de grote teen van de rechtervoet van het schoffie. De teen moet geamputeerd worden, meldden de doktoren aan Liverpool. Steve Heighway, hoofd jeugdopleiding bij Liverpool, racet naar het ziekenhuis en verbiedt de amputatie, de teen wordt gered. Een kleine twintig jaar later is The Kop de doktoren nog steeds dankbaar.

/

Van een hark in je teen tot pijn in je botten vanwege het groeien, Steven Gerrard weet er alles van. Voor de nationale jeugdelftallen werd hij vaak niet opgeroepen of geselecteerd, omdat hij fysiek het werk niet aan zou kunnen en daar zat zeker een kern van waarheid in. In de jeugd had hij vaak last en ook in het begin van zijn profcarrière zat een blessure hem nog wel eens dwars. Zo kwam hij in aanmerking voor een basisplaats in de beslissende wedstrijd tegen Roemenië op het EK van 2000, maar miste hij die door een verrekking in zijn kuit, het zou zijn eerste basisplek geweest zijn in een officieel duel van de Engelsen. Het WK in Zuid-Korea en Japan moest hij zelfs helemaal missen vanwege een blessure.

Maar na 2002 hielden de blessures op. Kwam het omdat hij tot aanvoerder werd benoemd of omdat hij eindelijk helemaal uitgegroeid was? In ieder geval was Gerrard beter en fitter dan ooit en hij werd een van de betere spelers op de wereld. Niet alleen zijn blessures werden minder, ook de blessures die hij veroorzaakte namen af. In zijn beginjaren werd Gerrard nogal eens afgemaakt in de media, omdat hij meerdere malen per seizoen vliegende tackles produceerde waar zelfs Rachid Bouaouzan niet aan kan tippen. Het schoffie kon schoffelen. Het geluk voor Gerrard was dat slachtoffers als George Boateng en Gary Naysmith geen erge beenbreuken opliepen en vrij snel verder konden lopen. Rood was zijn kleur, niet alleen op zijn shirt, maar te vaak ook op het wedstrijdformulier. Zo kreeg hij op het Amsterdam Tournement ook rood nadat hij in een wedstrijd met Galatasaray scheidsrechter René Temmink voor een ‘fat cheating cunt’ had uitgemaakt.

Sinds 2004 gaan zijn trappen weer naar de bal en zijn de woorden van Gerrard weer bedoeld voor medespelers om hen te steunen. En niet zonder succes, zo Gerrard is al vijf jaar onafgebroken aanwezig in het Premier League Elftal van het Jaar en was hij nog net geen 25 jaar oud toen hij de Champions League omhoog mocht tillen. Daarmee is hij een van de jongste aanvoerders ooit die de Europa Cup 1 of Champions League wist te winnen. Daarnaast was er ook nog succes in de FA Cup, niet in de laatste plaats dankzij een formidabele Gerrard.

Twee dingen ontbreken er toch echt op het palmares van de Brit. De Premier League en een prijs met het Engelse elftal. Of hij een van deze prijzen ooit gaat halen is ten zeerste de vraag. De nationale ploeg van de Engelsen is goed, maar is niet top. En Liverpool draait sinds Gerrard bij de selectie zit haar slechtste seizoen ooit. Zijn ploeggenoten zijn niet goed genoeg op dit moment, maar ook Gerrard is niet meer de Gerrard van de periode 2004-2007. Sinds het begin van 2008 krijgt de aanvoerder van Liverpool steeds vaker te maken met lichte blessures. Hierdoor raakt Gerrard uit het ritme om twee keer per week een wedstrijd op topniveau te spelen en is zeker iemand als Gerrard, die het toch moet hebben van zijn duelkracht, snel van een minder niveau. Hij blijft een topspeler voor Liverpool, maar niet elke pass en elk schot veranderen in goud, zoals in de periode 2004-2007.

Met 29 jaar hoort een middenvelder op zijn top te zijn, maar Gerrard is er eigenlijk al overheen. Gelukkig lijkt hij dat enigszins zelf door te hebben, aangezien hij onlangs aangaf te twijfelen over hoelang hij nog door zou moeten voetballen. Zijn contract tot 2013 zou best wel eens zijn laatste kunnen zijn, zei hij zelf. Gerrard is dan waarschijnlijk 32 als hij zijn laatste wedstrijd in het rood van Liverpool speelt. Dat is vroeg als je kijkt naar andere middenvelders, maar niet heel onlogisch als je langer nadenkt. Het felle spel wat Gerrard speelt is slopend voor een lichaam, zeker voor lichaam dat al voordat het geheel volgroeid was te maken had vele blessures. Dit zorgt ervoor dat zijn lichaam sneller op raakt dan dat van een gemiddelde middenvelder.

Gerrard valt nu al terug in de blessures. Het is voor hem en heel Liverpool te hopen dat er nog een jaar komt waarin een blessurevrije Steven Liverpool naar misschien wel een landstitel kan sleuren. Gebeurt dat niet dan is de carrière van Gerrard makkelijk in te delen in drie fases. Fase 1 als de fase waarin de wereld kennis maakte met een temperament, talentvolle en tevens blessure gevoelige jongen die regelmatig een trapje te ver ging. De tweede fase als een van de meest complete voetballers van de afgelopen decennia. En als de parabool van Gerrards prestatiecurve zonder haperingen loopt, zal de derde en laatste fase er weer een zijn met de blessuregevoelige Gerrard. Te hopen is dat een ding niet terug komt in de tweede helft van de parabool. Het trappende schoffie van weleer mag thuisblijven.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 23 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door Rowanvck)

Even wat correcties.
Er volgt een blinde trap dwars door de struiken richting de bal, maar meer nog in de richting nog van een enorme hark.
Die tweede nog moet eruit.
Gelukkig lijkt hok dat enigszins zelf door te hebben
Hok is hij.
Sorry daarvoor, ik weet niet hoe ze er in verdwaald zijn.

15 januari 2010 om 20:46

Erg onprofessioneel dit allemaal, wat leren jullie allemaal tegenwoordig op de school van journalistiek ????????????

De fouten die jij aangeeft heb ik niet zoveel last van gehad. Mooi stuk over één van de beste spelers van L'pool ooit. Tekst leest lekker weg. Maar echt inhoudelijk is het stuk niet. Veelal dingen die we gewoon ook al wisten. Als ik zulke teksten lees, dan lees ik graag dingen die ik nog niet wist. Het enige wat ik dan niet wist was dat probleem met zijn teen en zijn groei, maar dat kan aan mij liggen, en dat vind ik toch wel interessant nieuwtje.

4 sterren voor u

Goede analyse van de speler Gerrard, al had ik er graag nog iets bijgezien over zijn transformatie van een box-to-box speler naar een AM vorig seizoen (in mijn ogen dan). Verder een leuke intro en een stuk dat goed in elkaar zit, maar dat geldt voor bijna al jouw expertstukken. Het is net niet genoeg voor 5 sterren, aangezien je daarvoor net dat beetje extra's mist door controversieel te zijn, discussie aan te wakkeren of door te vernieuwen (zoals IG dat wel uitstekend kan).

Overigens heeft hij inderdaad het schoffelen ongeveer afgeleerd. Helaas is het diven er wel voor in de plaats gekomen.

Super artikel!

Maar denk dat Gerrard er weer helemaal boven op komt, en weer zal schitteren samen met torres,aqualani,johnson,carra,macherano,reina en kuyt

come on you reds

Tuurlijk, Gerrard gaat naar beneden, dat hoort zo. Maar deze man had een top van de parabool die je schetst die zo enorm hoog was dat het eng was als het nog beter zou worden.

Heel mooi geschreven artikel, en het klopt ook helemaal. Dat in zijn jeugd zijn teen bijna geamputeerd werd, was me nog niet bekend. Het is wel erg leuk om mee te openen.

Ik vind trouwens wel dat Gerrard vorig seizoen ook nog erg goed was, ook al was hij toen ook al vaak geblesseerd. Dit seizoen speelt hij tot op heden bagger. Ik denk niet dat het al over is met hem. Wat je in het artikel wel had mogen noemen, is het verband met het vertrek van Xabi (het is tot vervelens toe genoemd, maar het klopt helaas wel) en de slechte vorm van Gerrard. Hij speelt nu met Lucas en Mascherano, dus hij moet het allemaal alleen opknappen. En dat is zelfs voor Gerrard niet te doen.

Minder aan dit stukje is dat het weinig nieuwe informatie geeft, maar dat is ook heel lastig met dit onderwerp. Daarnaast denk ik dat de anekdote over de hark maar bij weinig mensen bekend is.

11 december 2009 om 09:21

Het geeft weinig echt nieuwe info, dat klopt. Maar ik vond mijn invalshoek wel orgineel met die parabool en dat Gerrard gewoon langzaam iets minder aan het worden is.
Zo probeer ik met bijna geen nieuwe informatie men er toch anders na te laten kijken.
Kijk naar de meest besproken Clubexpert op het hele forum van Iranianganster. Dat Kuyt geen techniek had ziet iedereen, alleen de manier waarop IG er naar keek, vanuit die Nederlandse helden enzo, was orgineel en vernieuwend of je het er mee eens was of niet. Kijk maar naar de discussies die het opleverde.

Een erg goed artikel, buiten het bij ba vlagen wel erg opsommerige karakter weinig op het verhaal aan te merken.

Tip: je zou de naam van Gerrard wat minder vaak moeten gebruiken, in vrijwel elke zin komt zijn naam (al dan niet met voornaam) voor en dat lees op den duur gewoon vervelend. Minor detail, ik weet het, maar het irriteerde me gewoon.

Desalniettemin 4 sterretjes.

aardig stuk, niet top.
als je dit soort dingen over 1 van de beste spelers ooit gaat zeggen, moet je toch met meer argumenten komen.

klein detail: laatste wedstrijd op euro 2000 miste hij niet door een blessure, maar door heimwee.
hij was nog nooit zo lang bij zn ouders weg geweest en kon dat emotioneel niet aan.

11 december 2009 om 09:56

Toch grappig dat in zijn Autobiografie dan staat dat hij zijn calf (kuit) heeft verrekt.
En ik denk dat Gerrard zelf het toch wel beter weet dan jij.
Hij had ook last van heimwee, dat klopt, maar dat was niet DE reden waarom hij niet speelde.

Erg leuk artikel!! Plezierig om te lezen en het heeft een pakkende intro. Ik ben er echter van overtuigd dat Gerrard gewoon zijn oude niveau weer gaat halen bij Liverpool. Ben benieuwd hoe hij zal gaan presteren op het WK! 4 sterren.

Mooi artikel, mooi verhaal over een geweldige speler. Ik vind het vooral mooi omdat je dit durft te zeggen over de belangrijkste speler van jou club. Hij is inderdaad nog steeds goed als hij fit is maar het is niet de Gerrard van 2 jaar geleden toen was hij echt fenomenaal.

Ik wist niet dat hij als jochie bijna zijn teen verloor. Geweldige speler echt waar zeker een top 5 speler van de laatste 10 jaar.

In mijn optiek is Gerrard over de top van zijn hyperbool. Jaren van hype in de chauvinistische Engelse pers zonder echt iets te bereiken (ja, hij won in zijn eentje de CL) en nu is de hype minder. Als speler is hij nog niet slechter aan het worden.

Prachtig geschreven. Mooie analyse. Mooie schrijfstijl. Je verteld mij iets nieuws (de geschiedenis van deze man.. wat ik niet wist maar wel erg leuk vind om te lezen). je bent zelfkritisch. Dikke prima. 4 sterren.

Edit: Ik zou je 4 sterren geven maar druk per ongeluk op 5 sterren... Ach.. Zie het als stimuleren. Die 5 sterren komt er snel genoeg als je deze lijn doorzet.

De begin was echt mooi ik was helemaal weg, maar toen misde ik het inhoud. Jammer

4 sterren

Één van de meest overschatte spelers uit zijn tijd, maar zeker geen slechte speler. Ik vind het erg goed geschreven met een geweldige intro. Maar het is inderdaad weinig vernieuwend en ook niet controversieel. Al is dat ook niet makkelijk als je over een individuele speler praat die je bewondert.

11 december 2009 om 12:20

Intro's zijn de specialiteit van het huis! :P

prima stuk! verdient volgens mij toch echt wel 5 sterren. ik ken Gerrard natuurlijk wel, maar sta eerlijk gezegd nooit stil bij de dingen die hierin vermeld staan. al met al gewoon leuk om dit te lezen. ga zo door!

Ik weet het niet hoor of hij over zijn top heen is. Dat dachten ze indertijd bij Nedved ook, dat hij met zijn stijl van voetballen maar tot zijn 33e zou volhouden. Vorig seizoen stopte hij bij Juve als één van de sterspelers op 36-jarige leeftijd, en topfit!
Ps. Ik vond het een eenvoudig(in de goede zin van het woord) en leuk stuk, dus heel goed bij de kern gebleven.

Leuk stuk, dat Gerrard in zijn jongere jaren een blessure gevoelige jongen was dat wist ik wel, maar van de teen? Misschien had je wat kunnen vertellen over het aantal Km die deze man maakt, een box 2 box zijn maakt je lichaam inderdaad kapot. Vorig seizoen was hij belangrijk omdat hij ook een fenomenale middenvelder achter zich had Alonso. Hij scoort in dat seizoen 24 goals en 11 assists, we hebben het hier over een aantal maanden geleden, het is onmogelijk om in zo een korte tijd je vorm te verliezen.

Het heeft gewoon te maken met de spelers om hem heen. Liverpool komt maar niet over de middenlijn, dit heeft echt te maken met opbouwende verdedigers en twee middenvelder zonder voetbalvermogen. Benitez moet Gerrard centraal zetten, begin van het seizoen tegen Bolton, Hull City en West ham speelde hij centraal hij viel niet op maar we wonnen wel!

11 december 2009 om 16:10

Aquilani is een loper, die kan Gerrard zijn fysieke achteruitgang opvangen. Waarom Benitez er steeds mee wacht is mij een raadsel. Komende zondag zal Liverpool ongetwijfeld in de sterkste formatie tot nog toe dit seizoen optreden.

11 december 2009 om 16:19

Hij heeft een aantal maanden niet gevoetbald en je kent Blackburn en Everton dan is hij direct weer geblesseerd. Tegen Arsenal kan hij wel voetballen die zijn fysiek wat minder. Gerrard heeft veel wedstrijden met een blessure gevoetbald tegen Everton en tegen Birmingham, met een injectie. Heb geen idee of je de laatste wedstrijden naar Liverpool hebt gekeken maar er is gewoon behoefte aan iemand die kan opbouwen, Mascherano en Lucas die hebben beide geen voetbalkwaliteiten. Aquilani heeft doorzettingsvermogen en visie, heb hem een keer gezien tegen Spanje toen stond hij samen De Rossi op het middenveld, vond hem toen niet echt boeiend hij verrichtte veel vuil werk. Torres test zondag tegen jullie zijn nieuwe Nike T90 dus kijk maar uit :D

11 december 2009 om 16:54

I know, ik weet waar het aan mankeert bij Liverpool. Maar een identieke speler als Xavi kan je niet vinden. Wel kan je zijn verlies opvangen door de combinatie aquilani-gerrard-mascherano iets andere opdrachten te geven dan met Xabi.

Torres is ook mijn grootste angst, ondanks die lelijke schoenen. Maar Arshavin lijkt ook langzaam aan in vorm te komen. Wie weet flikt hij hetzelfde kunstje weer...

11 december 2009 om 22:55

Haha met zijn schoenen heeft hij wel een voorsprong op de rest volgens nike Altyd leuk die reclames ook die van Fabregas waar je opeens meer controle door zou krijgen.

Aquilani is echt een vergelijkbare speler als Xabi Alonso heb hem zelfs dit seizoen een paar lange ballen naar de zijkanten zien geven a la Xabi. Jammer genoeg is hij niet zo fit als Alonso en dat moet je in Engeland toch wel zijn. Als Benitez hem regelmatig opstelt en hij blijft fit dan kan hij even goed als Xabi worden.

11 december 2009 om 16:17

Hij scoorde misschien meer dan ooit, maar nog nooit scoorde hij zoveel penalties als vorig jaar. Bovendien is zijn vorm niet altijd gelijk aan het aantal goals.

Mooi artikel Kasper

Zag laatste wedstrijd toch weer een beetje van de klasse van Gerrard en hopelijk krijgt hij toch zijn vorm terug.

Gerrard is super en dit is een mooi stuk, maar spelers ontwikkelen zich niet volgens een parabool
Misschien iets te veel voetbalspelletjes gespeeld?

12 december 2009 om 01:16

Niet een mooie vlakke parabool nee. Maar bijna elke speler heeft toch wel een berg als je naar de prestaties kijkt. Eerst de ontwikkeling en na de top het verval omdat de speler ouder wordt en fysiek gaat slijten.
Dat is in het echt ook zo, er zijn natuurlijk uitzonderingen, van der Sar, Zidane en zo nog een paar.

Erg goed geschreven, gewoon een enorm leuk artikel door jouw manier van schrijven. Mijn complimenten.

Commentaar (dat ik zelf ook wel eens geef) van "te weinig vernieuwend", vind ik bij dit stuk onzin. Dit is meer een verhaal over de loopbaan van Gerrard. Daar hoeft niks vernieuwends ofz aan.
Het is geen superstuk, maar toch zeker 4 sterren waard. Zo'n intro als deze, een verhaal waar zeker 80% van de lezers nog nooit van had gehoord, zou je vaker moeten gebruiken. Dat houdt de aandacht vast .

Erg leuk om te lezen, maar zoals eerder gezegd tegen het einde aan een beetje minder.

daarom vier welverdiende sterren.

Leuk om te lezen, gerrard wordt alleen niet minder, er moet gewoon weer een xabi om hem heen dansen. hopen dat dat met aquilani weer terug komt

13 december 2009 om 12:25

Zeg dan gewoon dat je t prut vond...

14 december 2009 om 21:23

Baseer je dit verhaal hierop en om dan 1 ster te geven?

mwoahh, Ik vind het niet helemaal kloppen wat je zegt. dat van die teen enzo kan wel maar vorig jaar was hij echt in topvorm.

15 januari 2010 om 11:45

Hij scoorde misschien meer dan ooit, maar dat kwam mede door een groot aantal penalties en vrije trappen.
Hij speelde nog altijd heerlijk, daar niet van. Maar hij was net in alles toch iets minder, iets trager, iets minder gedreven leek het wel. Ik vond vooral dat hij minder als leider overkwam, dat vond ik jammer, vandaar dit stuk.

15 januari 2010 om 20:59

Dit is allemaal te subjectief naar mijn mening sorry man

Het gaat minder met heel de team, maar hij blijft daar de beste. Wat verw8 je, wat heeft hij nou aan lucas achter zich, was vorig jaar nog alonso. Hij kan niet alles alleen.
2 sterren.

Mooi stukje! Er gaan allemaal geruchten dat Gerrard misschien weg gaat, maar ik geloof daar niet in. Hij zal toch gewoon heel zijn carriere bij Liverpool blijven? Anders zou dit echt een klap zijn voor alle Liverpoolfans.
5 sterren

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Chelsea3327
3.Liverpool3131
5.Arsenal23-2
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
V. van DijkVerdediger141
S. ManéAanvaller147
Mohamed SalahAanvaller1413
J. HendersonMiddenvelder132
AlissonKeeper130
Diogo JotaAanvaller138
FabinhoMiddenvelder101
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

In de wandelgangen

Donderdag 2 december
Ronald Koeman had in januari zijn selectie bij Barcelona willen versterken met Fernando Reges. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren