Veertigduizend Burberry-sjaaltjes extra voor Denizli

Het is een koude decemberavond in Istanbul als Besiktas aantreedt tegen Diyarbakirspor om aan zijn winstreeks van acht wedstrijden nog eentje toe te voegen. Besiktas speelt goed, mist veel kansen en de wedstrijd eindigt in 0-0. Buiten het feit dat ik gek werd van de gemiste kansen, was er iets wat mijn aandacht trok. Aan het eind van de eerste helft draaide de camera naar Mustafa Denizli, de trainer van Besiktas. Door het koude weer had meneer Denizli een sjaal om zijn nek, waar natuurlijk niks op aan te merken is. Na wat beter te kijken zag ik dat het een dure Burberry-sjaal was. Natuurlijk is dit iets kleins en veel mensen kunnen zich zo'n sjaal veroorloven. Maar, hoe gek het ook klinkt, dit was de druppel die bij mij de emmer deed overlopen.

Meneer Denizli krijgt een slordige drie miljoen per jaar. In een land waar veel mensen onder de armoedegrens leven en moeten rondkomen van soms wel drie euro per dag, krijgt Denizli miljoenen voor het coachen van elf spelers tijdens een wedstrijd. Waarom is Denizli eigenlijk gebleven bij Besiktas? Denizli gaf zelf aan na het voorgaande seizoen te willen stoppen en volgens hem kon niemand hem op andere gedachten brengen. Dat was ook geen leugen, want het was ook niemand. Het was een drie met zes nullen erachter dat hem op andere gedachten bracht. Van anderhalf miljoen naar drie miljoen is natuurlijk veertigduizend extra Burberry-sjaaltjes. Hij was zelfs zo blij, dat hij extra vakantie ging nemen. Natuurlijk kon de selectie hierdoor niet op kamp, maar dat was blijkbaar niet relevant.

Als je het mij vraagt, verdient Denizli geen cent. Waarschijnlijk is er niemand koppiger dan hem. Ik kan me herinneren dat hij in zijn tijd als columnist Ertugrul Saglam bekritiseerde omdat hij Batuhan Karadeniz niet liet spelen. Hoeveel wedstrijden is Karadeniz dit seizoen tussen de lijnen geweest? Voor de mensen met een acht voor wiskunde is dit een makkie: één keer één=... Rodrigo Tabata werd voor acht miljoen euro aangetrokken om wat creativiteit aan het elftal toe te voegen. Van die creativiteit heb ik nog niks kunnen zien, waarschijnlijk omdat Tabata nooit in de basis start. Het is dan ook heel makkelijk om te stellen dat Tabata niet presteert. Hij krijgt simpelweg geen kans, terwijl de oogappel van Denizli, de 35-jarige Yusuf Simsek, genoeg kans krijgt om het spel te vertragen en de bal steeds weer kwijt te raken.

Waar Tabata en Batuhan de bank mogen warm houden, krijgen halvegaren als Marcio Nobre en Nihat Kahveçi telkens een kans. Nobre die al zeven maanden niet heeft kunnen scoren en werkelijk niks goeds kan doen en Nihat die uit elke positie wil schieten en geen oog heeft voor medespelers. Groot talent Ismail Köybasi, die met moeite is binnengehaald, mag zo nu en dan opdraven, terwijl oude rot Ibrahim Üzülmez doorgaat met het maken van fouten en daartoe ook de kans krijgt van Denizli. De van Ankaraspor aangetrokken rechtsback Erhan Güven is niet eens in de selectie waar te nemen, omdat Denizli centrale verdediger Ibrahim Kas wil omtoveren tot een rechtsback. Terwijl iedereen ziet dat Kas dat niet kan omdat hij telkens weer naar binnen schuift, blijft Denizli zijn oogkleppen ophouden.

Maar Denizli is niet alleen beroerd in zijn spelerskeuze, ook in het maken van opstellingen is hij een uilskuiken. Waar ter wereld zie je nog iemand spelen met drie verdedigende middenvelders? De competitiewedstrijd tegen Trabzonspor, die met veel geluk met 2-0 werd gewonnen, was voor mij een unicum. Ik heb nog nooit een team met negen verdedigend ingestelde spelers zien spelen. Dat hij dan een verdedigende middenvelder als rechtsbuiten wil laten spelen, versterkt mijn beeld over zijn tactische capaciteiten. Waarom is er in de transferperiode geen flankspeler aangetrokken? De getalenteerde Aydin Karabulut moest plaatsmaken voor Yusuf Simsek. Terwijl Simsek aan het einde van zijn latijn is, speelt Karabulut de sterren van de hemel bij Ankaragücü en daarvoor bij Ankaraspor. Is het echt zo moeilijk om de jeugd een kans te geven? Denizli zegt elke week weer dat hij gaat kijken bij de wedstrijden van het tweede team van Besiktas. Maar noch Denizli, noch zijn assistent Tayfur Havutcu, is te zien bij de wedstrijden.

Na de acht achtereenvolgende overwinningen op rij in de competitie was de situatie weer een beetje stabiel. De 0-0 tegen Diyarbakirspor zagen veel mensen nog door de vingers. Maar in de Champions League-wedstrijd tegen CSKA zagen we alle fouten van Denizli in een notendop. Een verkeerde opstelling met weer drie verdedigende middenvelders, terwijl hij weet dat ze moeten winnen. Geen maatregelen nemen na de 0-1, wetende dat je drie keer moet scoren. En pas in de 88e minuut je aanvallende ambities intensiveren laat zien dat je toe bent aan een lange rust en dat Besiktas toe is aan een frisse trainer die niet bang is om de jeugd een kans te geven, die de wedstrijden niet gebruikt om allemaal domme opstellingen uit te proberen en die niet probeert spelers na hun 28e nieuwe posities bij te leren. Het bestuur moet het roer omgooien en drastische maatregelen nemen. Ik heb er al eentje gecreëerd: geen Burberry sjaaltjes!!!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 13 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door Gunner070)

Whoawww.. Ik schrok wel even toen ik de eerste zinnen van je tweede alinea las: veel mensen onder de armoedegrens die met minder dan 3 euro moeten komen, in Turkije? Turkije heeft dan nog een opkomende economie maar armoede zal zeker niet zovaak meer rondkomen. 3 euro is net iets meer dan 6 YTL dus dat is extreem laag ... Mja

Als je het hebt over de selectiebeleid en speelwijze van Denizli dan geef ik je volkomen gelijk. Net als de andere topploegen Fener en Galata speelt ook Besiktas heel 'laf' voetbal. Ze spelen niet als de andere 2 met 1 spits maar wel 3 verdedigende middenvelders, waardoor de aansluiting met de spitsen ver te zoeken. De spitsen .... Meestal Bobo (niet meer zo sterk als voorbije seizoenen) en Nobre ( eigenlijk al jaren geleden moeten worden afgeschreven) waardoor Holosko (snelle spits juist supereffectief in Tsl) en Batuhan (krachtpatser en meester in de lucht) geen kans krijgen om nog voor attractief voetbal te zorgen.

Besiktas heeft mijn inziens te beste jeugd van Turkije op dit moment (batuhan, ridvan simsek, necip uysal, koybasi) maar hier worden amper de fruiten nog van geplukt. Niet alleen bij Besiktas maar bij alle grote clubs van Turkije is dit een feit

10 december 2009 om 01:51

Het westen heeft een opkomende economie, sterker nog Istanbul is economisch gezien doorgedrongen tot de grootste steden ter wereld. Het oosten daarentegen leeft nog altijd onder de armoedegrens. Maar dat terzijde.

Ik vind die Denizli ook niet bepaald snugger overkomen, en die reeks van 8 wedstrijden is zeker niet te danken aan Denizli. Van die 8 wedstrijden kunnen we zeggen dat de meesten met geluk en moeite zijn gewonnen (zeg je zelf ook in de column), zie je ook aan de minimale uitslagen. Ook ik plaatste mijn vraagtekens bij zijn opstelling van gisteren, met 7 man verdedigen terwijl je moet winnen is niet echt een goede tactiek.

De talenten heb je gleijk in. Denizli moet zich daar meer op richten want zoals Oqzk zegt vind ik ook dat Besiktas de beste talenten heeft. Yusuf Simsek snap ik sowieso niet die is nog slomer dan Danny Koevermans. Aydin Karabulut heb ik het meeste vetrouwen in, heb hem een paar keer zien spelen ook in Turkse jeugdelftal en hij zal absoluut doorbreken. Van Batuhan weet ik het niet zo, teveel zelfoverschatting bij hem. Hij voelt zich nu al Cristiano Ronaldo.

Al met al,
4 sterren.

Bedankt voor je artikel. Ik wist niet veel van Besiktas maar je hebt een helder beeld geschept van de zaken die nu omgaan.

Je hebt duidelijk geschreven (al was het vooral in het begin even kijken welke naam bij welk persoon past) en een goed beeld geschets. Verder geef je zelf een aantal oplossingen voor de problemen die er heersen!

Netjes!

Gosert,

Al ben ik een Cimbomlu, ik heb altijd veel respoect voor de Çarsi. En jij mag die naam dragen: een inhoudelijk goed stuk en ook nog eens mooi opgeschreven.

Er is een aantal mensen dat goed verdient in Turkije, maar d egrote meerderheid moet nog steeds rondkomen met te weinig, ook in Istanbul, Nederturk.

Maar on: ik heb mijn vertrouwen in Denizli al verloren toen hij als bondscoach Turkije in de EK trainde. De meest idiote opstellingen kwamen voorbij, waarbij de meest getalenteerde spelers gepasseerd danwel gepiepeld werden. Na de ruzie met Tugay was Denzili voor mij deifinitief voorbij. Bij BJK maken die Duitsers veel goed dit jaar en verspillen FB en GS veel punten, waardoor zelfs een titel nog tot de mogelijkheden behoort. En zo blijven slechte trainers toch nog op hun positie.

Vier sterren.

Ik heb nou helemaal niks met Turks voetbal. Volg het nou ook niet echt.

Dus met die namen heb ik niet zoveel (vergeef me). Maar moet zeggen dat ik het een erg vermakelijk gescheven stuk vond en het bleef me gewoon boeien.

Leuk om je passie te zien. Leuk om ook een stukje sarcasme te zien. Leuk om je schrijfstijl te zien.

Geweldig om te lezen. Mijn complimenten. Inhourdelijk kan ik het geen sterren geven. Toch geef ik je 5 sterren. Alleen al omdat je iemand die er niks mee heeft een bericht lang kan boeien.

Winnende trainer heeft gelijk denk ik dan

Leuk stukje, alleen moet je niet vergeten dat Denizli ook veel goede dingen heeft gedaan, met name Ernst aanvallender laten voetballen, een geweldig blok achterin neergezet. En ook heeft hij achterin een verdediging neergezet die barst van kwaliteit. Je doet Uzulmez ook tekort, die man speelt fantastisch, komt elke keer mee op en is zo een plaag voor de tegenstander: lopen zonder bal.
Ik denk dat Besiktas een nieuwe doelman nodig heeft, en eventueel een nieuwe flankspeler, maar Ekrem is een uitstekende teamspeler, die zeer bruikbaar is.

Sinan Bolat
Toraman
Sivok
Ferrari
Ismail
Ernst
Fink
Holosko
Delgado
Ekrem
Bobo

Ik ben voor Galatasaray en ik vind Besiktas persoonlijk een slecht team maar om Denizli alle schuld te geven vind ik onterecht. Toen Denizli bij Besiktas kwam was het van : maak ons kampioen trainer Denizli!!! De hele tijd door en hij maakte van die domme uispraken van week 28 staan wij eerste ofzo?? en Besiktas werd kampioen en iedereen sprak over Denizli die Besiktas kampioen had gemaakt en nu is hij de zondebok omdat het slecht gaat? Als de ervaren spelers bij Besiktas het al niet goed doen waarom verwacht iedereen dat de talenten het nou wel heel goed gaan doen??? Ik wil ook duidelijk maken dat ik ook tegen Denizli ben maar het ligt niet alleen aan hem en zijn salaris. Je krijgt een 3 van mij.

Ik vind dit absoluut goed.

Hier en daar wat schoonheidsfoutjes, maar dat accepteer ik.
Ik heb weinig toe te voegen dan complimenten.

Je stuk waarin je schrijft ” Ik kan me herinneren dat hij in zijn tijd als columnist Ertugrul Saglam bekritiseerde omdat hij Batuhan Karadeniz niet liet spelen. Hoeveel wedstrijden is Karadeniz dit seizoen tussen de lijnen geweest? ” had je naar mijn mening iets meer aandacht mogen geven aan Batuhan. Denizli is een goede trainer, maar hij neemt geen risico's, verwijt wel anderen dat ze geen risicos's nemen, beste stuurlui staan aan wal, straks als hij weer gaat schrijven, zal hij dingen verwijten, dat hij zelf ook niet gedaan heeft.

Leuk stuk om te lezen en ik ben het met bijna alle punten eens. Er moeten veel wijzigingen komen ín het bestuur en ín het elftal!

Denizli was altijd een slechte trainer.
Vorig jaar zijn we kampioen geworden door hulp van Ertugrul Saglam en een beetje strijdlust wat ik dit jaar mis.
Ik zal nu alle fouten benoemen van Denizli
- Rodrigo Tello is een pure links half en heeft op die positie zijn beste voetbal laten zien wat doet meneertje Denizli? Hij zet hem rechtshalf en op nummer 10 waar hij helemaal niks kan.
Zelfs linksback speelde hij beter.

- Ekrem Dag is een Rechtsback die je ook als rechtshalf kan gebruiken onze meneer Denizli stelt hem op als verdedigende middenvelder alleen om Ibrahim Kas op de rechtsback te kunnen zetten niet dat hij het zo slecht doet maar dat is Ekrem Dag zijn positie.

- Michael Fink is een onnodige transfer hij kon beter Edouard Cisse behouden want hij begon goed te spelen toen Ernst werdt aangetrokken en heeft meer ervaring in de compitie als in de Cl.

- Voor een 8 miljoen euro kan je kwart Turkije uit nood redden maar wat wil onze trainer en bestuur een nummer 10.5?
Rodrigo Tabata heeft een aantal wedstrijden goed gespeeld bij zijn voormalige club en is meteen 8 miljoen waard ? Heeft dit jaar geen ene bal laten zien zo zie je maar hoe onze transfer beleid is.
GS haalt Keita voor 5 miljoen geloof ik ? wij nemen een Baklava uit Gaziantep voor 8 miljoen.

- Contract verlengen van Rustu en Ibrahim Uzulmez?
Spelers zijn bijna 40 en dan ga je 2 spelers die in mijn ogen een van de slechtste speler zijn van je team ga je hen contract verlengen terwijl je Aydin Akbulut misschien wel de beste linkshalf van TSL weg sturen.

- 2 spelers waarvan het contract meteen ontbonden moet worden.
1 Yusuf Simsek ( 34 ) en Ugur Inceman (28 ).
De flop van de team Yusuf de laatste druppel was de westrijd tegen Manchester United in Istanbul.
en bij Ugur Inceman sinds het vertrek van Ertugrul Saglam.

Dit hele bestuur moet vernieuwd worden en er moeten een aantal spelers weg gestuurd worden.
Bobo, Fink en Tabata moeten weg om ruimte te maken voor Buitenlandse spelers eerst voor Delgado en daarna voor 2 nieuwe goede spitsen en geen spelers als Frederico Higuain, Ailton weet ik veel allemaal geld verspilling.

Over de stukje heel mooi geschreven ben het absoluut met je eens op een paar dingen na bijv. Dat Ibrahim Uzulmez goed is maar ondanks dat krijg je dikke 5 sterren
*****

Hakan
Ekrem
Toraman
Ferari
Koybasi
Ernst
Serdar/Holos
Tello
Delgado ©
TRANSFER
TRANSFER

Lachen... Tis inderdaad een leuke artikel om te lezen, maar met vermindering van de Burberry sjaals gaat het natuurlijk niet gebeuren en de vergelijking met de Turkse economie vind ik ook niet echt gepast.. majah tis een utopie verhaal dat de armoede helemaal verdwijnt.. Goed over Besiktas en Denizli.. Denizli heb ik sinds EK in Nederland en Belgie een dramacoach gevonden, bedoel hij was degene die toen ervoor heeft gezorgd dat Tugay Kerimoglu naar huis moest!

Persoonlijk begreep ik vorig seizoen niet de reden waarom Saglam werd weggestuurd, maar achteraf gezien was het een goede beslissing van het bestuur.. Ze werden kampioen! Dit seizoen hebben ze veel wedstrijden met slecht voetbal en een minimale marge van 1 gewonnen.. Niet echt boeiend om altijd naar te kijken..

10 december 2009 om 22:48

Saglam heeft zelf ontslag genomen.

Bedankt voor dit soort stukjes. Ik ben een echte voetbalfanaat, maar een competitie volg ik wat minder, namelijk de Turkse. Door deze columns (hierbij bedoel ik ook de column van Rijkaard die Gala Barceloniseert) volg ik toch wat!

Het enige waar ik mij over verbaas is deze zin:

Waar Tabata en Batuhan de bank mogen warm houden, krijgen halvegaren als Marcio Nobre en Nihat Kahveçi telkens een kans. Nobre die al zeven maanden niet heeft kunnen scoren en werkelijk niks goeds kan doen en Nihat die uit elke positie wil schieten en geen oog heeft voor medespelers.

Is Nihat zo slecht bezig? Ik dacht eigenlijk dat het een klasse aankoop was van Besiktas!

Verder, succes met de club en bedankt

10 december 2009 om 22:51

Nihat is dramatisch, heeft er maar dit seizoen er 1 in kunnen tikken.

Nihat valt mij ook erg tegen, heeft toch wel degelijk talent maar komt totaal niet uit de verf bij Besiktas!

Duidelijk artikel, ik heb er best veel van opgestoken .

Goed stuk, ik dacht dat het bij Besiktas de laatste tijd wel weer goed ging maar zo zie je maar.
Waneer gaan die Turkse topclubs een keertje die kortetermijnvisie laten varen? Er gaat zoveel potentieel verloren alleen vanwege slecht en overhaast management, het is gewoon zonde

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Besiktas


317 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
V. IsmaëlUnknown
H. OktaMiddenvelder
Voor de complete selectie: Clubpagina Besiktas.

In de wandelgangen

Woensdag 29 juni
Ajax volgt de verrichtingen van Oscar Gloukh. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren