Ajax 2009/2010 : een (grote) selectie met toekomst

Als één van de vele Ajacieden die zichzelf de afgelopen heeft aangeleerd om wat minder hoog van de toren te blazen als het gaat om een mogelijk kampioenschap zullen jullie mij, zeker na FC Twente-Ajax, niet horen zeggen dat de selectie van Ajax dit jaar een grote kans maakt op de titel. De afgelopen jaren zei ik, optimistisch als ik toch wel ben, namelijk steevast dat het ‘dit jaar toch echt zou kunnen gebeuren!’.

Mijn optimisme dient niet verward te worden met arrogantie, want iedereen, ongeacht clubvoorkeur, die aan het begin van het Eredivisieseizoen zegt dat zijn club zeker kampioen gaat worden heeft de afgelopen jaren niet goed opgelet. De Eredivisie mag dan qua niveau en financiële middelen achterblijven bij de Spaanse, Italiaanse, Engelse, Franse, Russische en Duitse voetbalcompetities, dankzij de kleine onderlinge verschillen, de spanning en het aantal ploegen met aanvallende intenties, zal onze vaderlandse competitie altijd de enige blijven die ik met zoveel detail volg. Dat heeft natuurlijk niet in de laatste plaats te maken met mijn afkomst dus compleet onbevooroordeeld ben ik niet, maar het feit dat er relatief veel kanshebbers voor de titel zijn houdt de competitie vaak tot de laatste speeldag interessant.

Dit jaar zijn er in mijn optiek drie ploegen die meedoen voor de titel. Een ware titanenstrijd ontpopt zich want vooralsnog laten alle drie de ploegen, vooral PSV en Twente, maar weinig punten liggen. Eenieder die de uitkomst van deze titanenstrijd pretendeert te kennen moet zoals gezegd niet al te serieus genomen worden. Een blik op de selectie van Ajax is misschien genoeg om vast te stellen dat er sprake is van een talentvolle groep, een indicatie over de eindstand geeft die blik aan niemand.

Wel kunnen we een voorlopige balans opmaken. Het doet mij als Ajax-fan in hart en nieren goed om te zien dat de huidige selectie veel spelers herbergt die nog vele jaren mee kunnen. In ieder geval, als die spelers blijven. Vaak zijn jonge spelers na enkele jaren in de basis bij Ajax erg benieuwd naar het buitenland, waar zowel het sportieve als financiële plaatje aantrekkelijker kan zijn (zie bijvoorbeeld de recente uitlatingen van Urby Emanuelson). Dat is nou eenmaal het lot van een club die levert aan de Europese top. Vast staat echter wel dat het in het belang van Ajax is om een aantal spelers zo lang mogelijk te binden, met contracten en met waardering.

Volgens mij zijn deze spelers erg belangrijk voor de toekomst van de club:

Gregory van der Wiel – een straatjongen die zich na een aantal rebelse jaren profileert als de beste rechtsback van Ajax en het Nederlands elftal. Niet voor niets noem ik hem als eerste; Gregory heeft weliswaar nog veel te leren, voornamelijk op verdedigend vlak, maar vast staat dat hij kan uitgroeien tot een wereldtopper op zijn positie.

Toby Alderweireld & Jan Vertonghen – dit jonge Belgische duo geeft mij meer vertrouwen in de verdedigende capaciteiten van Ajax dan jaren achtereen het geval is geweest. Beiden zijn nog relatief jong en laten af en toe wat steken vallen maar als Ajax ze bij elkaar houdt kan de defensie van Ajax alleen nog maar sterker worden.

Vurnon Anita & Urby Emanuelson – al is Urby iets ouder dan Vurnon, Anita en Emanuelson zijn vergelijkbare spelers (al is Urby misschien iets aanvallender ingesteld). Dit seizoen lijkt Urby zich eindelijk te ontwikkelen tot een constante, dynamische speler die het verschil kan maken. Anita is misschien niet de nieuwe Lahm zoals Jol hem laatst typeerde, vast staat dat het kleine kuitenbijtertje op dit moment en met zijn jonge leeftijd absoluut iets toevoegt aan dit Ajax.

Eyong Enoh & Demy de Zeeuw – de middenveldmotor van dit Ajax mag van mij zo nog jaren blijven staan. Met Enoh als balllenjongen en de Zeeuw als multifunctionele dirigent staat er een blok waar menig tegenstander moeite mee heeft. De Zeeuw blijft nog lekker lang in Amsterdam, mocht dat ook voor Enoh gelden dan staat er een basis om verder op voort te bouwen.

Ismaïl Aissati - dit eeuwige talent kan het verschil nog niet maken, maar het vertrouwen in zijn kunnen is bij mij onverminderd groot. Op spaarzame momenten laat hij zien dat hij erg veel spelinzicht en techniek bezit, nu nog het fysieke gedeelte! Als Ismaïl zichzelf op dat punt (nog behoorlijk wat) weet te verbeteren kan ook hij een prima bijdrage leveren aan dit Ajax.

Nu wachten veel man mijn mede-Ajacieden op de aanvallende spelers Miralem Sulejmani, Luis Suárez en Marko Pantelic. Ik geloof echter dat om uiteenlopende redenen nog maar moet blijken of deze spelers een functionele bijdrage kunnen leveren aan de toekomst van mijn club. Dit jaar zijn vooral de laatste twee tot nu toe erg belangrijk met Suárez als onbetwiste superster, maar wat gebeurt er als Chelsea of Barcelona met dertig miljoen langskomt? En wat betreft Pantelic, die is toch al 31.. Hoelang hij zijn huidige niveau kan volhouden is ook maar de vraag; langer dan drie jaar zal het niet duren ben ik bang.

Sulejmani is een verhaal apart; het kan met hem nog alle kanten op. Hij kan heel erg goed worden, of in de vergetelheid raken. Hij kan een openbaring blijken en opeens twee keer per wedstrijd scoren, of hij kan steeds verder afzakken. Ik durf er, net als over het eventuele kampioenschap, geen uitspraken meer over te doen.

Met het vastleggen van Nicolai Bolesen is opnieuw een talentvolle speler aan de Ajax-opleiding toegevoegd. Ruwe diamantjes als Christian Eriksen, Florian Jozefszoon, Daley Blind, Zé Eduardo en Rodney Sneijder laten stuk voor stuk zien over een mooie dosis talent te beschikken. Hoeveel van hen uiteindelijk de basis van Ajax 1 halen is natuurlijk altijd de vraag, maar vast staat dat met de kern van Ajax anno 2009, jonge talentvolle spelers opleiden en begeleiden, wel goed zit. Ik ben in ieder geval vol vertrouwen. Niet eens per sé meer over de titel, maar wel over de toekomst van de, in mijn ogen, mooiste club van Nederland!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door FryslanFan)

Goed stuk hoor, lekker geschreven. Ook al had ik liever gezien dat je geen bulletpoints zou gebruiken maar gewoon paragraven zou gebruiken, en dus 4*

10 december 2009 om 01:19

Ik vind de bulletpoints niet zo erg. En ik sluit me ook geheel aan bij je verhaal. En het stuk is goed geschreven, taalgebruik is prima. *****

10 december 2009 om 09:26

Beiden dank voor het commentaar! Hoopte dat die spelersopsomming niet storend zou zijn. Zal er voortaan op letten!

Bij deze iedereen die reageert ,bedankt daarvoor!

10 december 2009 om 13:51

Ik vind het wel een aardig stuk, maar in mijn ogen wil je eerder benadrukken dat pantelic en suarez niet of in mindere mate belangrijk zijn voor de toekomst, want verder noem je gewoon het hele team op.. En vergeet je Stekelenburg niet, de man die op dit moment een geweldig seizoen doormaakt?

Hmm goed stuk! Al heeft Suarez nu al veel voor Ajax betekent! Heeft er in belangrijke wedstrijden gestaan, dus ook al gaat hij weg dat zal niet veranderen.

Je hebt de eerste 2 alinea's op een ander moment geschreven dan de overige alinea's of niet? Je eerste zin is echt ingewikkeld, heel zonde, want je kan zien dat je Nederlands boven gemiddeld is. De 2e alinea bestaat ook alleen maar uit omslachtige zinnen.

Ben het verder met 95loegro eens. Dit is een club expert artikel geen schoolboek. Als een artikel veel meer diepgang heeft, met veel moeilijkere of drogere stof dan is het begrijpelijk, maar hier moet je geen bulletpoints bij gebruiken.

Maar, mijn complimenten voor je taalgebruik an sich, Op de inhoud valt ook weinig af te dingen al zou je je kunnen afvragen of het wel verstandig is om zoveel spelers in 1 artikel eruit te lichten.

Ik zou je 3 ster willen geven, vanwege je eerste zin, die nodigt gewoon niet uit. Maar je taalgebruik verraad dat je veel beter kan, dus ik geef je geen sterren. In afwachting van je volgende stuk.

10 december 2009 om 09:20

Hahaha, slimme kerel ben jij! Zit er wel net naast..

Had het gehele stuk enige tijd terug geschreven en een aantal dingen in de eerste alinea's waren gewoon iets minder actueel na de partijen tegen Twente en Utrecht.. Knap dat je dat eruit leest!

Zal in mijn volgende stuk (hopelijk) laten zien dat er een stijgende lijn in zit! Dank voor de opbouwende kritiek!

10 december 2009 om 09:26

Je zou ook kunnen zeggen: dit is een clubexpert atrikel, dus wordt het op internet gepublicieerd. Om een grote lap tekst op internet beter leesbaar te maken, zijn er enkele foefjes. Een ervan is het gebruik van bulletpoints.
Al denk ik niet dat deze vriend het om die reden heeft gebruikt

Leuk artikel met een aardige analyse van het elftal. Misschien was het leuk geweest om nou eens te kijken waarom het verschil al 9 punten is met Twente, maar het is natuurlijk jouw keus wat je er in zet. De rare openingszin is al genoemd, maar je schrijfstijl is verder prima en je analyse behoorlijk. Niet echt vernieuwend, en daarom geen 4 maar 3 sterren. Ben wel benieuwd naar je voglende verhaal, want je hebt duidelijk potentie.

10 december 2009 om 09:17

Dank voor de feedback! Zal je proberen te verrassen de volgende keer!

Je hebt gelijk over de openingszin; hierboven als reactie op Iraniangangster leg ik uit hoe het komt! Nogmaals thanx voor je opbouwende kritiek!

ondanks mijn voorkeur voor psv vind ik het een heerlijk stuk omt te lezen
en ik kan me ook wel vinden in jou mening zeker als ajax het belgische duo lang bij elkaar kan houden komt daar een wereldduo

10 december 2009 om 17:36

Dit vind ik toch leuk om te horen. Eindelijk is een keer niet dat iemand 1* geeft omdat het Ajax is.

Ik vindt het een goed geschreven stuk mijn complimenten. Alleen vindt de eerste speler die je opnoemt ook meteen de opvallendste waarom? nou, vd Wiel is ten eerste een verdediger, mensen roemen hem om zijn aanvallende intenties, maar bekritiseren hem om zijn verdedigende kwaliteiten terwijl het nota bene een verdediger is.

Ok, het is een goede speler met aanvallende kwaliteiten, maar wanneer is hij nou verdedigend echt getest?

Leuk geschreven stuk. Ook mooi om die kant van Ajax eens te belichten. Zelf ben ik niet zo'n voorstander van dit team. Het elftal vind ik prima, maar wat op de bank zit vind ik vaak een drama.

Maar je mening komt duidelijk over en is goed onderbouwd. Ik kan me er ook wel in vinden, het is een stabiele basis om de komende jaren op voort te bouwen.

Ik begrijp IG wel. Een lange zin is dodelijk, vooral als het de eerste zin is. Lees hem eens terug en zoek waar de tweede zin van het artikel zit. Ik denk dat je dat misschien nog niet was opgevallen. Ik vind echter dat je het erna ruimschoots goedmaakt, dus ik hoef niet op een volgend artikel te wachten. Dit is wel 4 sterren waard.

Ajax heeft heus toekomst, maar dan moeten ze winnen. Hopelijk houden ze veel spelers van dit elftal bij elkaar de komende 3 jaar, behalve dan Suarez, dat gaat nooit lukken.

We hebben namelijk echt een stuk of 8, 9 spelers die erg goed zijn of tot erg goed kunnen worden.

Erg goed stuk, goed taalgebruik. Alleen jammer van die openingszin. Maar is gewoon een foutje en kan gebeuren. Voorderest goed geschreven en niet een heel stuk met fabeltjes erin. Ik ben niet echt een collumn schrijver dus ik kan je niet echt veel helpen, al had ik dat stukje met die spelers toch anders gedaan dan met die bulletpoints. En ook aan het einde maak je iets te veel alinea's naar mijn mening.

Over de inhoud, ik vind dat je deels wel gelijk hebt. v/d Wiel moet Ajax zeker proberen te behouden, een erg goede speler die ook echt bij Ajax past. Het centrale 'belgische' duo' is denk ik ook erg belangrijk voor de toekomst, en ik denk ook dat ze beiden nog wel even zullen blijven om door te groeien. Over Enoh en De Zeeuw ben ik het ook eens. Goede spelers en heel erg belangrijk voor dit team

Maar Anita vind ik een onzekere indruk maken op die back positie. Hij verliest veel duels, en dat al in de eredivisie tegen een ploeg als Utrecht. Anita heeft te veel slechte wedstrijden en in die wedstrijden maakt hij gewoon te veel overtredingen, vaak onnodig, en dat moet hij niet doen. Ook Aissatie is niet erg sterk bezig dit seizoen al was hij zondag in de eerste helft goed bezig tegen Utrecht. Hij moet echt zorgen dat hij wat sterker word en wat dominanter als Ajax balbezit heeft. Hij is de nummer 10 en moet die bal opeisen, wat hij niet doet.

Ik vind het een leuk stuk om te lezen. Ben het ook eens over de namen die je opnoemt, maar mis Stekelenburg, de beste Ajacied van dit moment.

Nice!!!! goed stuk 4 sterren

Ik ben meer een liefhebber van het verhaal en had dus ook liever gezien dat je niet met die streepjes werkte en dergelijke, maar het gewoon in het verhaal verwerkte. Nu is het voor mijn gevoel wat minder een column en meer een spelerpresentatie geworden, al is dat ook je bedoeling.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren