Duitse bond, Hannover 96 en Bundesliga lanceren Robert Enke-stichting

Woensdag, 9 december 2009 om

In Duitsland is men er na de plotselinge dood van Robert Enke veel aan gelegen om depressiviteit in de topsport onder de aandacht te brengen. De doelman van Hannover 96 wierp zich in november voor de trein, en beroofde zichzelf daarmee van het leven. Hij bleek al langere tijd ernstig depressief te zijn.

/

Om ervoor te zorgen dat een dergelijk voorval in de toekomst wordt voorkomen, hebben de Duitse voetbalbond (DFB), Hannover 96 en de Bundesliga besloten de Robert Enke-stichting het leven te roepen. Het doel van deze stichting is om initiatieven te ontplooien op het gebied van depressiviteit, onder andere in de sport.

“Als sportbond kunnen we er zeker aan bijdragen dat mensen met een vergelijkbare beschroomdheid als Robert Enke zich in de toekomst wat beter kunnen oriënteren in de maatschappij en wat meer hulp en steun vinden”, zei bondsvoorzitter Theo Zwanziger woensdag bij de bekendmaking van het nieuws. Het is de bedoeling dat de stichting zich bezig gaat houden met voorlichting, onderzoek en behandeling van depressiviteit.

Ook zal de stichting zich inzetten voor kinderen met een hartafwijking. Dit gebeurt op het verzoek van Enke’s vrouw Teresa. Het paar verloor in 2006 een dochtertje aan een hartkwaal.Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door jesperO)

Dit is goed gebaar naar de vrouw van Enke
Echt mooi dat ze dit doen

Een goed initatief van Duitse voetbalbond, Hannover 96 en de Bundesliga. Misschien een idee om dit ook in Nederland te lanceren. Het is zeker een groot probleem in de sportwereld.

Zal hier wel wat negatieve reacties op krijgen, maar vind dit enorm overdreven. Die man heef nota bene zichzelf om het leven gebracht, en toch krijgen we dit soort acties. Tuurlijk, hij heeft het zwaar gehad, maar zelfmoord is nooit het antwoord. Spreek zelf uit ervaring, heb genoeg dierbaren verloren, maar heb het nooit in mijn hoofd gehaald om mezelf te doden.

9 december 2009 om 16:27

Jou reactie zou ik nog enigzins kunnen begrijpen bij een eerbewijs aan Enke.

Alleen dit is wat anders. Een stichting die kinderen met hartkwalen helpt, en probeert te voorkomen dat mensen zelfdoding plegen is altijd een goede zaak. Hoe je het ook went of keert.

Daar komt bij dat je jezelf niet kunt vergelijken met Enke. Ik heb ook zat dierbaren verloren, o.a. 1 neef die van een flat is gesprongen. Depressiviteit is niet te begrijpen voor mensen die het zelf niet hebben en depressieve mensen reageren totaal anders op situaties dan mensen die niet depressief zijn.

9 december 2009 om 16:28

Dat is natuurlijk nooit te vergelijken... en blijkbaar spreek je niet uit eigen ervaring.. Ben jij ooit zwaar depressief geweest? een dochtertje verloren? en wie weet wat voor problemen hij allemaal had. Je raakt echt niet zomaar zwaar depressief. Het is te makkelijk om te zeggen zelfmoord niet het antwoord is als je zelf niet hebt meegemaakt wat hij heeft meegemaakt. Bovendien reageert ook elk mens anders op zaken, sommigen grijpen zich het enorm aan. Anderen blijven koel en boeit het hun vrij weinig en zetten zich erover heen.

En dat jij dierbaren hebt verloren is erg voor jou maar daar heeft iedereen last van.. Opa, Oma later vader en moeder. Het grijpt je allemaal aan maar ik zou me nooit in kunnen denken hoe het zou zijn als je jouw eigen kind moet verliezen.

9 december 2009 om 16:28

maarjah dit is een icoon van de club
En je kan wel zeggen zelfmoord is nooit het antwoord
maarjah je weet nooit wat in zijn hoofd afspeelt
en wat hij allemaal heeft meegemaakt is wel erg hoor.

En als je dierbaren verloren hebt zegt nog niet meteen
dat je uit ervaring spreekt over zelfmoord

9 december 2009 om 16:31

Ik kan me zo bedenken wat er in zijn hoofd afspeelde, heb meerdere dierbaren verloren. Wanneer plak je de stempel depresief op iemand? Ik heb me meerdere maanden enorm klote gevoeld, maar het is nooit in mijn hoofd opgekomen om voor een trein te springen. Je moet gewoon verder kunnen met je leven, dit lost niets op.

9 december 2009 om 16:36

Prima instelling van jou, heb je helemaal gelijk in: Dat is de manier om er mee om te gaan. Maar dan krijg jij dus niet het stempel depressief. Depressiviteit is weldegelijk een Psychische, waarbij mensen gewoon alles negatief inzien en vaak geen andere uitweg zien dan de dood, terwijl andere mensen dat helemaal niet zo zien. Wees voorzichtig met het beoordelen van mensen, het is heel moeilijk om je echt te verplaatsen.

Edit: even van Wikipedia:
Een depressie is een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of een zwaar terneergeslagen stemming. In het normale spraakgebruik wordt de term 'depressief' vrij snel gebruikt voor een toestand waarin iemand zich een beetje depressief voelt (bijvoorbeeld Weltschmerz (letterlijk wereldpijn)). Men spreekt echter pas van klinische depressie wanneer aan een uitgebreid aantal criteria wordt voldaan, zoals vastgelegd in diagnostische en statistische handboeken als het Icd-10 van de Wereldgezondheidsorganisatie, of het in Nederland en in de VS gehanteerde Dsm-iv TR. Niet iedere depressieve, sombere of verdrietige stemming is dus een psychische aandoening.

9 december 2009 om 16:29

@ Fiorenoord

Het gaat hier ook niet om jou, het gaat er bij deze stichting om dat ”mensen met vergelijkbare beschroomdheid als Robert Enke” hulp kunnen zoeken en er zo beter vanaf komen.

De doelman van Hannover 96 wierp zich in november voor de trein, en beroofde zichzelf daarmee van het leven

Natuurlijk is het vreselijk dat iemand dit doet als die depressief is. Maar toch vraag ik me altijd af waarom dat steeds weer herhaald moet worden, iedereen weet het toch tenslotte!

Btw: Ik vind het wel mooi dat de stichting naar hem benoemd wordt, hopelijk gebeuren dit soort dingen nooit meer.

Goede zaak, bovendien zorgt een goed doel met een bekende naam voor veel aandacht en dat zal indirect dus ook veel geld opleveren. Respect Duitsland.

Las net in de VI dat in Oostenrijk zich een Braziliaanse speler heeft opgehangen, ook hij was depressief.

Prima initiatief van zowel Hannover96 en de Bundesliga, het wordt tijd dat deze zeer ernstige ziekte ook in de voetbalwereld onderkent word.

Eindelijk weer iets positiefs in de voetbalwereld. Er word overal op gezeurd, maar niemand heeft door dat ook mensen daardoor depressief raken. Tevens is dit een mooi eerbetoon aan Robert Enke.

Iedereen doet net of hij een held is.
Ja hij had depressie en hoe zou jij het vinden als je dochtertje sterft, nou er leven zoveel ouders waarvan het zoontje/dochtertje van gestorven is. En die leven ook gewoon door.
Alleen deze kerel is toevallig bekend en dan moet hij maar de hemel ingeprezen worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Hannover 96

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. DuckschAanvaller154
H. WeydandtAanvaller136
C. TeuchertAanvaller102
S. SotoAanvaller10
R. ZielerKeeper150
M. AlbornozVerdediger120
W. AntonVerdediger140
Voor de complete selectie: Clubpagina Hannover 96.

In de wandelgangen

Zondag 8 december
Real Madrid is bereid om James Rodríguez en Gareth Bale naar Manchester United te laten gaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren